Коя електрическа камина да изберете за къща или апартамент


Какво трябва да знаете при избора на камина?

Постоянно в движение през работния ден и без възможност да се отпуснат напълно дори по време на обяд, хората, когато се приберат, се опитват най-накрая да се отпуснат и да прекарат вечерта в най-удобната обстановка.
Камината ще помогне да се създаде комфортна обстановка у дома, която е огнище, което може да събере цялото семейство около себе си, а също така може да изпълнява редица функции, които са важни за човека. В днешно време тази мебел стана много популярна. Затова искаме да ви помогнем да отговорите на въпроса - какво трябва да знаете, когато избирате камина.

Печки-камини за дома и вилите: как да изберем и какво да търсим при покупка

Съдържание:

 1. Видове камини въз основа на функционални характеристики
 2. Основни видове горивни материали
 3. Класификация на закрито
 4. Модификация на пещта
 5. Материал за изработване на камини и техните предимства
 6. Комин за камина

За да определите избора, трябва да установите целта на закупуването на това устройство. Основните му функции са:

 • Отопление на стая или дори на цяла сграда. Първоначално печката е построена изключително за затопляне на помещението през студения сезон и едва след това се превръща в механизъм за готвене, елемент на декора и т.н.
 • Декоративно допълнение към основния интериорен стил.

Класификация на камините по стил

Според архитектурното решение по-голямата част от камините могат да бъдат класифицирани като принадлежащи към четири основни типа: класически, кънтри, модерни и хай-тек. Всяка от посоките има свои индивидуални характеристики, според които те могат лесно да бъдат разграничени една от друга.

Камини в класически стил

Формата на портала на класическа камина е направена под формата на буквата "Р" и има масивни очертания, често с декорации под формата на колони или барелефи, които им приличат. Материалът за портала е най-често мрамор, малахит или дърво, а при издигането на камина в английски стил се използват чугунени ковани части - решетки, огради и др.

data-src = / images / otoplenie / vidy-kaminov / klassicheskii-stil-kamina.jpg class = aligncenter alt = "Класически стил на камината" ширина = 800 височина = 600 />

Камини в провинциален стил

Камината, направена в този архитектурен стил, е лесно разпознаваема поради наличието на масивна дървена греда в горната част на портала и широка „основа“, която придава на цялата конструкция форма „D“.

Буквално името на стила се превежда от английски като „провинция“ или „село“, което предполага използването на прости, но ефективни решения. Следователно като материал за такива камини най-често се използва лесен за работа, порест и отлично запазващ топлината камък - "пясъчник" или "черупка" (в някои региони - "черупка"). Външната част на комина е най-често завършена с гипсови материали, които са лесни за обработка и не изискват дълго втвърдяване.

data-src = / images / otoplenie / vidy-kaminov / kantri-kamin.jpg class = aligncenter alt = "Country fireplace" width = 800 height = 426 />

Камини в модерен стил

Дизайнът на такива камини се основава на решенията, използвани в класическия стил, но бърз поглед е достатъчен, за да ги различи един от друг. Ако класиката изглежда масивна и солидна, тогава модерните огнища често са по-прави и дори порталът да е украсен с барелефи, те създават впечатление за лекота и се вписват перфектно в модерния минималистичен интериор на офиси и жилищни помещения. Това не е задължителна характеристика, но най-често камини, направени в стил ар нуво по височина, заемат цялото пространство - от пода до тавана.

data-src = / images / otoplenie / vidy-kaminov / kamin-v-stile-modern.jpg class = aligncenter alt = "Камина в модерен стил" width = 800 височина = 533 />

Камини в стил Hi-Tech

Създадена в стила на високите технологии (така се превежда високотехнологичната техника), камината може да се различава от аналозите не само във футуристичната си форма, но и в използването на нови огнеупорни материали.Разширяването на възможностите на индустрията при обработката и присъединяването към различни комбинации от стъкло, метали, периклаз, шамот, бетон и дори обикновена вода, доведе до създаването на камини с най-неочаквани форми, които ще се впишат във всеки интериор.

Единственият недостатък, който може да се намери в такива решения, е, че е препоръчително внимателно да се проучи предложената конструкция - законите на разпространението на топлината навсякъде действат по един и същи начин и оригиналният външен вид на камината понякога влияе върху ефективността на нейната работа за по-лошо .

data-src = / images / otoplenie / vidy-kaminov / kamin-v-stile-hi-tech.jpg class = aligncenter alt = "Hi-Tech style fireplace" width = 800 height = 536 />

Източник: srbu.ru

Видове камини въз основа на функционални характеристики

Като се вземат предвид всички видове допълнителни функции, които могат да бъдат много полезни в ежедневието, има 5 вида такива устройства:

 • Камина, която изпълнява функции от чисто декоративен характер.
 • Печка за камина, способна да отоплява малка стая, в която е директно разположена.
 • Печка или камина с воден кръг, чиито действия са по-насочени към затопляне на цялата къща.
 • Отоплителни печки, които всъщност нямат специални свойства, с изключение на естетическия вид и способността да отопляват помещение за малко пари.
 • Печка за камина с котлон, която ви позволява бързо да готвите храна за цялото семейство, както и да можете да отоплявате помещението и да поддържате оптималната температура.

Безопасност при използване на камини в селска къща

Задавайки въпроса как да изберем камина за лятна резиденция, те се притесняват не само от външния вид, но и от безопасността на използването на огнището. Няколко прости изисквания ще ви помогнат да избегнете проблеми:

 • Площта на пода пред камината трябва да бъде покрита с незапалими защитни материали. Най-често за това се използват плочки, мрамор, порцеланови камъни или ламарина.
 • В дървените къщи задължително условие е топлоизолация на стената, към която са разположени камината и комина.
 • Преди да запалите камини с комин, тягата трябва да се провери.
 • Камината трябва да има стойка с допълнителни аксесоари. Те не само допълват интериора, но и спомагат за безопасното управление на камината. Този артикул се отнася само за камини с истинско дърво.

Основни видове горивни материали

Печки-камини за дома и вилите: как да изберем и какво да търсим при покупка

Изборът на гориво, на което ще работи камината, зависи от нейните функционални характеристики. Ето защо ще разгледаме основните видове горивни материали.

 • Твърдото гориво (дърва и въглища) е най-често срещаният вид, тъй като дава много добра ефективност и е икономично за експлоатация поради евтини суровини.
 • Газът (пропан-бутан или метан) не винаги е на разположение, но е безопасен вид консумирано гориво.
 • Екологичното гориво или биогоривото (етилов алкохол, етанол) имат отличителна черта - те се използват без комин, поради което могат да се монтират във всяка стая и се считат за вид източник на топлина.
 • Електричеството е най-безопасният вид гориво, електрическата камина се счита за домакински уред, който е насочен повече към естетическия компонент на камината и няма функции за отопление.

Видове камини, които са подходящи за градски апартаменти

За да разберете коя камина да изберете за жилищно или търговско пространство в града, трябва да знаете възможностите, предлагани на съвременния пазар. И има много от тях:

 1. Традиционно огнище на твърдо гориво. Той работи чрез изгаряне на дърва, които отделят топлина и продукти от горенето. Той действа като пълноценно отоплително устройство, успешно комбиниращо вътрешни функции. Изисква инсталирането на комин.
 2. Камина на газ. Изгаря от изгаряне на газ, може да служи като допълнителен източник на топлина, но основната му функция е декоративна. Изисква инсталирането на комин.
 3. Електрическо огнище, задвижвано от електрически ток, съчетава функциите на конвенционален нагревател като батерия с интериорен дизайн. Не се изисква монтаж на комина.
 4. Биоетанол. Действа чрез изгаряне на течно гориво - биоетанол. Служи изключително за декоративни цели, снабден с реалистична имитация на дърва за огрев и тяхното изгаряне. Не се изисква монтаж на комина.

Така че, камините за градските жилищни помещения могат условно да бъдат разделени на два вида - изискващи инсталирането на димен път за изходите на продуктите от изгарянето на гориво и на огнища, чиято работа е възможна без инсталиране на система за отстраняване на дим. Следователно, когато избирате устройство за градска зона, човек трябва да се основава на техническите параметри на огнището и вида на горивото, което може да се използва в градски условия. С поглед напред, бих искал да отбележа, че теоретично всеки тип гориво може да се използва в жилищни апартаменти - това зависи от характеристиките на самата стая.

Класификация на закрито

Печки-камини за дома и вилите: как да изберем и какво да търсим при покупка

При избора на камина е важно нейното разположение в стаята. Конфигурацията на устройството и неговите качествени характеристики зависят от този фактор. Пещите са класифицирани според следните местоположения:

 • Frontal, който е най-често срещаният метод за инсталиране. Такава камина може да стане център на внимание на гостите и позволява на голяма компания да седи удобно около нея.
 • Ъгъл, много хармонично се вписва в пространството на малките стаи, като същевременно изпълнява напълно своите директни функции на отопление. Когато се монтират във вътрешни ъгли, те могат да отдават топлина на съседните помещения.
 • Вграден, т.е.разположен в ниша в стената. Те ви позволяват да спестите място и да се превърнете в акцент в интериора в стил ар нуво или класицизъм.
 • Шарнирният дизайн е двойно привличащ вниманието и ви позволява да оборудвате печката във всяка част на къщата. Монтажът се извършва към тавана, поради което се изисква по-подробно оборудване. Има трудоемък и скъп метод за монтаж.
 • Двупосочни или трипосочни, позволяващи споделяне на пространство в малки студийни апартаменти. А също така може да допълни необичаен дизайн и авторско решение при планирането на оригинален интериор.
 • Мобилен (преносим), който ще ви позволи да промените позицията му в зависимост от избраната пермутация. Такива печки най-често нямат комин и се използват по-скоро като естетически приятен елемент.

Оптимално разположение на камината в селска къща

В селска къща или просто частна къща е обичайно да се инсталира камина в хола или в кухнята. Именно в тези стаи гостите и домакините прекарват по-голямата част от времето си, срещат се с гости и се отпускат след работна седмица. Разположението на камината влияе не само на нейната ефективност по отношение на отоплението, но и на създаването на интериора.

screenshot_10.jpg

Камина за селска къща

Класическата версия на камина за селска къща е монтирана на стена. Той може да бъде разположен по протежение на всяка от стените, с изключение на мястото срещу вратата, тук течение може да издуха огъня. Стенният тип камина е подходящ за големи помещения, където можете да подредите мебели с акцент върху огнището.

screenshot_7.jpg

Камина за селска къща

Ъгловата камина се счита за една от най-ергономичните. Той заема вече празен ъгъл в къщата, изглежда компактно и не е твърде придирчив към подреждането на мебелите спрямо себе си.

screenshot_9.jpg

Камина за селска къща

screenshot_2.jpg

Камина за селска къща

Камината, вградена в стената, изобщо не заема място. Най-често този тип поставяне се предлага за електрически или био камини. Изглежда страхотно в тандем с телевизор и като стена на жив, напълно безопасен огън. Едно от най-добрите решения за вградена камина е преграда, която разделя кухнята и хола, когато огнището е разположено в две стаи едновременно.

screenshot_11.jpg

Камина за селска къща

screenshot_12.jpg

Камина за селска къща

screenshot_13.jpg

Камина за селска къща

Висящата камина е изискан тип модерна камина за големи стаи.Може да се намира навсякъде в стаята, дори в центъра.

screenshot_15.jpg

Камина за селска къща

screenshot_14.jpg

Камина за селска къща

Модификация на пещта

Камината е камера, в която протича процесът на изгаряне на горивото. Може да има различни форми и обеми. Количеството консумирано гориво зависи от размера на пещта. Освен това те са два вида: със затворена горивна камера и отворена.

Предимствата на първата са в следните фактори: безопасност, поради липса на открит огън и ефективност, поради висок топлообмен. Камините с затворена камина обаче са скъпи. Ефективността им е много по-висока от тази на отворените, които от своя страна са по-опасни от пожар и не могат да затоплят напълно помещението. Най-големият плюс на отворените печки е способността да усетите целия комфорт от топлия въздух, излъчван от пламъка.

Материал за изработване на камини и техните предимства

Суровините, от които е направена печката, играят съществена роля при избора на камина, тъй като именно тази част допринася за издръжливостта на конструкцията и осигурява топлопроводимост.

Помислете за основните съвременни материали, използвани за производството.

Чугунът е най-висококачественият, издръжлив и в същото време не скъп вариант, използван за производството на камини. Той провежда топлината добре и се охлажда дълго време, поради което температурата в помещението остава оптимална за дълго време. Чугунът е тежък материал, но не изисква допълнителна армировка на пода и може да се монтира във всякакви помещения. Едно от основните предимства е трайността на конструкцията и устойчивостта на прегряване и температурни колебания.

Тухла - има добра топлопроводимост, но има голямо тегло, поради което изисква допълнително подреждане (фундамент). Процесът на полагане на такава камина е доста трудоемък, а цената е висока и не всеки може да си позволи да създаде такава печка.

Стоманата е добър проводник, поради което незабавно се загрява, но и бързо се охлажда, поради което се изисква постоянно да поддържа огъня в такава камина. При чести температурни промени той корозира.

Керамичните плочки са един от най-старите материали, използвани за облицовка на камина. Това е екологично чиста суровина и има достатъчна топлопроводимост. Но не е лесно да се побере такава печка в модерния интериор на селска къща или градски апартамент.

Коя камина да изберете за дома си: дърва, газ или електричество?

Решението на този въпрос до голяма степен зависи от това къде искате да инсталирате камината. И тук не говорим за конкретно място на инсталация, а за предназначението на обекта, където ще се намира. Селска къща, градска вила, апартамент или лятна вила - всичко това, не на последно място, определя вида на устройството. Всъщност изборът на камина на дърва, газ или електричество ще зависи от реалната площ на определено пространство.

• Електрически камини

Електрически камини, поглед към модерността и спестяването на пространство, често проектирани в духа на минимализма, ви позволяват да се насладите на всички негови предимства в модерна, градска среда. Те не изискват връзка с мощен комин или специална вентилационна система и не заемат много място. Единственото условие за тяхното функциониране е наличието на електрически контакт, така че да можете лесно да ги инсталирате дори в жилищна сграда. Но едва ли ще изберете тази опция за настаняване в селска къща или вила.

Съвременните електрически камини са лесни за инсталиране и имат много предимства. Можете да закачите картина или телевизор точно над нея

Майсторски изпълнената имитация на традиционно решение за изгаряне на дърва е достойна декорация за всеки апартамент

Допълнително предимство на тази опция е, че няма нужда да купувате и съхранявате аксесоари, освен това те не оцветяват апартамента с пепел.Електрическите камини имат две функции: едната е генериране на топлина, а другата е декоративна. Днес въпросът как да изберем електрическа камина за апартамент не е толкова остър, колкото преди 10 години, и всеки купувач може да избере и закупи модел, който му харесва, тъй като обхватът на тези устройства е доста голям и подобен характеристиките правят декоративността основа на избора.

Интересувате ли се от електрически пожарни симулатори? Можете да разберете за всички предимства на този тип оборудване и да видите снимки в различни интериори в статията Електрически камини снимки в интериора

• Камини на газ

Модерен газови камини може да има напълно различен външен вид. Можете да изберете опция, която поразително прилича по дизайн и външен вид на традиционната чугунена камина. Разликата се крие във вътрешността и във факта, че специалната газова горелка е проектирана да гори природен газ или течност, а не истинско дърво. Горелката има специален дизайн, който позволява пламъкът да бъде подобен на този, произведен при изгаряне на дърва в традиционна камина. Имитацията на дърва за огрев или парчета въглища е направена реалистично и наистина прилича на естествено гориво, но за разлика от последното, никога не изгаря. Този избор е абсолютно идеален за дървена къща.

За разлика от истинските дърва за огрев, дървата за огрев в газовата версия не горят, но остават подобни на естествения материал

Пускането в експлоатация на газова камина не изисква продължителна инсталация, монтаж и допълнителна подготовка. Не заема много място, има различен дизайн и лесно се вписва във всеки интериор и стил: от класически до нео тавански.

Какво трябва да се направи, за да се запали газова камина:

 • Връзка с природен газ;
 • Връзка за захранване;
 • Връзка към изпускателна система с подходяща мощност.

Разбира се, инсталирането, инсталирането и пускането в експлоатация на този тип оборудване трябва да се извършва от специалисти на лицензирана организация, която има разрешение за извършване на работа, свързана с природния газ.

Избрани проби от камини с газова печка напълно имитират външния вид на старите чугунени камини

Недостатъкът на такива камини е, че въпреки липсата на конвенционална горивна камера, те трябва да бъдат свързани към комина, за да се осигури отстраняването на отработените газове. Въпреки това, когато избирате за апартамент в жилищна сграда, решението за инсталиране на този тип камина вероятно ще бъде разумен компромис между любовта към живия огън и неговата електрическа версия.

Комин

Коминът трябва да бъде осигурен на етапа на планиране на сградата, в противен случай могат да възникнат трудности при монтажа му. Ако вече имате къща, имате нужда от помощта на специалист, който внимателно ще провери комина. Най-често коминът е поставен от изпечени глинени тухли и шамот с черупка от лек бетон. Друг вариант е стоманена тръба с топлоизолация (сандвич комин). Коминът не трябва да замръзва през зимата, затова се препоръчва да го монтирате на вътрешната стена на къщата.

Печки-камини за дома и вилите: как да изберем и какво да търсим при покупка

Съвет: преди монтажа, не забравяйте да проверите съответствието на диаметрите на комина и камината.

За да изберете качествена камина, отговаряща на всички ваши изисквания, трябва внимателно да проучите продуктите на пазара. Когато купувате това устройство, трябва ясно да разберете - с каква цел купувате камина. Ако това е естетически елемент от вашия интериор, тогава повече мобилни камини са подходящи за вас. И ако искате да отоплявате къщата и да готвите храна на печката, тогава чугунените камини с керамична облицовка, които имат отлични топлопроводими качества, ще могат да изпълнят вашите изисквания по-добре от другите.

За да се изчисли необходимата мощност на пещта и да има висока ефективност, препоръчително е да не вземате решение сами, а да потърсите помощ от професионалисти. Експертите ще ви помогнат да изберете печка за камина и комин на разумни цени. Можете да се запознаете с нашия асортимент на уебсайта: https://teplo-izba.by/

Обадете ни се и ние определено ще намерим най-доброто решение за вас!

Избираме място за монтаж

Ако имате желание поставете камина в селска къща или апартамент, трябва да запомните, че се нуждае от доста голяма площ. И не става въпрос само за неговия размер. В допълнение към площта, която заема самата камина, имате нужда от свободно място в околното пространство. С този подход новата мебел ще се превърне в акцент и няма да изглежда просто излишна, не добре инсталиран шкаф.

По-добре е да поставите камината в хола, който обикновено има най-голямата площ в къщата. Решаване коя камина да изберете за селска къща, вила, апартамент или лятна вила, не я купувайте без ясно разбиране на мястото на инсталиране. Също толкова важна е възможността за инсталирането му в централната част на къщата.

Но снимката показва, че камината е основният акцент елемент в интериора. Ярко червеното прави значението му още по-видно

С този подход към инсталацията се получава равномерно разпределение на топлината във всички помещения. Ако камината е поставена не само като декоративен елемент, трябва да се има предвид, че стенните и ъгловите устройства имат по-ниска ефективност... Загубите на топлина се дължат на факта, че част от полезната топлина отива за отопление на външната стена на къщата и пространството зад нея.

Вземайки традиционното решение, след като изберете подходящо място, не забравяйте за мястото за важни аксесоари като метла, лъжичка, покер и контейнер за пепел. Също така решете къде да съхранявате дърва за огрев.

Нали избор на дърва за огрев също е един от факторите, които пряко влияят върху ефективността. В допълнение към различните нива на реална топлина, получена от изгарянето им, различните видове дървесина имат значителни характеристики, които като цяло създават усещанията, за които ценим камината. Времето за изгаряне, интензивността на пламъка, неговият цвят, съдържание на пепел, опушеност, както и мирис - всичко това до голяма степен се определя от свойствата на някои видове дърва за огрев.

Ако искате да извлечете максимума и да се насладите на вашата камина на дърва и разберете как да изберем най-добрите дърва за огрев, не забравяйте да прочетете информацията, посочена в статията Дърва за камина, която е по-добра?

Освен това не забравяйте, че когато избирате всяка опция с истински огън, подът пред камината е покрит с негорим огнеупорен материал с ниска топлопроводимост. Това може да бъде плочка, камък или декоративно азбестово покритие.

Богат избор от електрически устройства ви позволява успешно да ги впишете във вътрешността на всеки план

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни