Маслен нагревател: принцип на действие, рейтинг на моделите

Много собственици на частни къщи през студения сезон отопляват дома си с маслени нагреватели. Жителите на апартаменти също използват тези средства за отопление, тъй като централното отопление не винаги е достатъчно за отопление на стаите през зимата. Популярността на маслените уреди се дължи на многото им предимства. За да изберете най-добрия нагревател за отопление на вашия дом, препоръчително е да проучите спецификациите, критериите за подбор и рейтинга на най-добрите електрически нагреватели, работещи с масло.

Характеристики на дизайна и принцип на действие

Маслените нагреватели имат прост дизайн, който се състои от следните елементи:

 • тяло;
 • термостат;
 • панел;
 • химикалка;
 • шапка с козирка;
 • захранващ кабел;
 • бобина.

Нагревателните елементи са монтирани вътре в радиатора и 85% се пълни с масло, което при нагряване се разширява и пълни устройството изцяло. Маслото се загрява от нагревателни елементи, които след включване на електрическия нагревател в мрежата започват да се затоплят. Нагрятата течна течност загрява металния корпус, от който се отделя топлина и помещението се отоплява.

Видове маслени охладители

Магазините за домакински уреди предлагат голям избор от нагреватели, от които можете да изберете:

 1. Подовите конструкции са най-често срещаните уреди за отопление на помещения, които са оборудвани с колела и са лесни за придвижване из апартамента. Подовите уреди най-често се състоят от няколко ребра, поради което ефективността на отоплението се увеличава.
 2. Стенни нагреватели - отоплителното оборудване на външен вид наподобява електрически конвектори или панелни батерии. Те са по-тънки от подовите конструкции и нямат ребра.
 3. Нагреватели с овлажнител - уредът е снабден с резервоар за вода. Когато радиаторите се нагрят, водата се загрява и започва да се изпарява, като по този начин овлажнява въздуха в стаята.
 4. Маслен охладител с вентилатор е дизайн, който съчетава конвенционален въздушен нагревател, топлинен пистолет и конвектор. Вграден вентилатор с нисък шум изпраща топъл въздух навън, което означава, че стаята се загрява много по-бързо.

Разбиране на детайлите

Ако сравним цената на конвенционален нагревател с вентилатор и нагревател на масло, резултатът очевидно няма да бъде в полза на последния. Хората, които не са добре запознати с особеностите на работата на различните видове отоплителни уреди, може да се изкушат да спестят пари, за което горчиво ще съжаляват в бъдеще.

Силни страни на масления охладител

Такива отоплителни устройства са просто идеални за ролята на допълнителен топлинен генератор в къщата.

Лесното използване осигурява следния набор от предимства:

 • надеждност, такива устройства се използват не само за отопление на дома, например, маслени охладители за хидравлични системи се използват, когато е необходимо да се поддържа постоянна температура на хидравличното масло. Това е отговорна задача, те се справят отлично с нея, така че у дома ефективността им е доста висока;
 • рентабилност - поради наличието на термостат, нагревателят няма да работи през цялото време. След като температурата на маслото в устройството достигне зададената стойност, нагревателният елемент ще работи в цикличен режим, като периодично се включва, когато маслото се охлади под определения праг;
 • инсталирането като такова не е необходимо, просто трябва да инсталирате радиатора на правилното място. Производителите често оборудват тежки модели с колела и дръжка, така че дори едно дете да може да го носи от стая в стая със собствените си ръце;

Маслен охладител: устройство и принцип на действие, характеристики и избор

Колелата улесняват движението

 • повърхността на устройството не се нагрява, максималната температура обикновено е около 80 ᵒС (но това е максималната), обикновено тя е в диапазона 60-70 С. Така радиаторът може безопасно да бъде оставен дори в детската стая;

Масленият нагревател е абсолютно безопасен

 • вентилаторът, ако е предоставен от производителя, се върти с ниски обороти и не кара прах около стаята, както прави конвенционален нагревател на вентилатора;

Няколко модела с вентилатор

 • производителите произвеждат модели маслени охладители в широк диапазон от цени, така че можете да вземете както бюджетен вариант, така и по-скъп модел;
 • доста често, когато се избере охладител за масло - дали изгарянето на кислород е почти основният критерий... В тази връзка не можете да се притеснявате, нагревателните елементи не влизат в контакт с въздуха, така че въздухът също не е изгорял;
 • поради развитите перки маслените нагреватели имат голяма повърхност... Това увеличава разсейването на топлината.

Забележка! При използване на вентилаторни нагреватели и без това сухият въздух през зимата става просто непоносим. Така че масленият нагревател е победител по този показател.

Няма толкова много недостатъци, може да се отбележи само, че:

 • бавна скорост на затопляне на стаята;
 • разходи, в края на краищата, цената на такива устройства достига няколко хиляди рубли, така че покупката не винаги изглежда оправдана.

Предимства и недостатъци

Популярността на маслените нагреватели се дължи на многото им предимства. Те включват:

 • бързо затопляне на стаята;
 • мобилност;
 • малки размери;
 • атрактивен дизайн;
 • дълъг експлоатационен живот при правилна експлоатация;
 • не се нуждае от специална поддръжка;
 • проста връзка;
 • след изключване уредът се загрява дълго време, тъй като маслото се охлажда дълго време;
 • висока степен на пожарна безопасност;
 • екологичност;
 • работи без шум;
 • проста система за управление;
 • бюджетна цена.

Както всяко друго устройство, маслените нагреватели имат своите недостатъци:

 • висока температура на корпуса, за която можете да се изгорите;
 • висока консумация на енергия.

Критерии по избор

Когато избирате електрически нагревател с масло на вашия дом, препоръчително е да обърнете внимание на неговата мощност, размери, брой секции и допълнителни функции.

Мощността на устройствата може да бъде от 0,5 до 3 kW. За вашия дом трябва да изберете единица в размер на 1 kW на 10 квадратни метра стая. В този случай стаята трябва да има един прозорец, а височината на тавана трябва да бъде от три метра. Ако в стаята има повече прозорци, тогава за всеки прозорец се добавят 0,2 kW.

Много е важно да се обърне внимание на броя секции, които трябва да зависят от площта на стаята. В същото време агрегатите с по-малко секции се загряват много по-бързо. Магазините предлагат нагреватели, които могат да имат от пет до дванадесет секции.

Теглото играе важна роля за качеството и работата на устройството. Ако модулът е обемист и в същото време лек, по-добре е да откажете модела. Големият нагревател на масло не може да бъде лек. Ниското тегло се постига чрез понижаване нивото на маслото и използване на тънък метал.

Вграденият автоматичен термостат ще ви помогне да регулирате температурата на въздуха. Ако зададете на него необходимата стайна температура, термостатът ще я поддържа в автоматичен режим. Препоръчва се да се обърне внимание на наличието на тази функция, доколкото не всички устройства са оборудвани с автоматични термостати.

За студените помещения се препоръчва да изберете нагреватели с вентилаторни нагреватели. Нивото на шума по време на работа на такова устройство трябва да бъде възможно най-ниско, което трябва да се провери при покупка.

Почти всички маслени нагреватели са оборудвани с колела, които ги правят лесни за придвижване. Когато избирате тежко устройство, трябва да обърнете внимание на факта, че ролките са гумирани.Когато се движат по пода, те няма да надраскат повърхността.

Не е необичайно да видите единици със сушилня за дрехи. Това е много удобен допълнителен елемент, който може да се използва извън сезона, когато батериите вече са изключени и топлината навън все още не е дошла.

Ако нагревателят ще бъде избран за детска стая, тогава трябва да изберете модел с обвивка или да го купите отделно. В противен случай детето може да се изгори на горещите участъци.

При избора на модел на маслен нагревател е необходимо да се вземе предвид фактът, че колкото повече допълнителни функции има устройството, толкова по-скъпо е.

Отличителни черти на различни модели

Този тип електрически нагреватели могат да се различават според следните критерии:

 1. Мощност
 2. Дизайнерски характеристики
 3. Допълнителни функции

Мощност

Днес има продукти с мощност от 1 до 3 kW. По правило съставът е представен от следните стойности: 0,5; един; 1.2; 1,5; 2; 2,5; 3 kW. Последният вариант е изключително рядък в диапазона. За отопление на дома е достатъчно да изберете маслен нагревател с мощност 2 kW, въпреки че по-долу ще ви кажем по-подробно кое устройство е по-добре да купите.

Дизайн

Подобно на всеки друг електрически продукт, масленият охладител може да има различни дизайнерски характеристики, които влияят на разходите и използваемостта.

Първата разлика е наличието на дръжки, с които можете да премествате устройството от място на място. По правило такива устройства се предлагат във всички съвременни модели.

Следващата разлика е наличието на защитен корпус. Този елемент ще предпази околните предмети и хората от високата температура на кутията. Много полезно устройство, единственият недостатък на което е проблемното мокро почистване (решетките се измиват трудно).

Е, последната, може би най-важната дизайнерска разлика е ширината и броят на секциите. Колкото по-тесни са секциите, толкова по-бързо те се затоплят до работно състояние и в същото време консумират по-малко електричество. Обратната страна на монетата е времето, докато стаята се затопли напълно, което също ще се увеличи в този случай. Ако изберете маслен нагревател с широки секции, стаята ще се затопли по-бързо, но в същото време консумацията на енергия ще бъде по-висока.

Освен това, колкото по-широки са размерите на секциите, толкова по-бързо те ще се охладят. И съответно обратното - малък радиатор ще задържа топлината за по-дълго.

Видео преглед на характеристиките на масления нагревател

Допълнителни функции

За да ви помогнем да разберете как да изберете правилния нагревател за масло, по-долу ще предоставим преглед на най-необходимите функции, които могат да присъстват.

Така че, когато избирате, обърнете внимание на следните възможности на устройството:

 1. Превключвател за режим, с който можете да регулирате мощността на продукта и съответно ефективността на отоплението в къщата или апартамента.

 2. Таймер, който ви позволява да зададете конкретно време за включване / изключване на захранването. Много удобно нещо за тези, които обичат да идват от работа във вече отоплявана къща. На таймера просто трябва да изберете началния час няколко часа преди пристигането.

 3. Температурен регулатор. Обръщаме вашето внимание на факта, че в този случай температурата не се регулира в помещението, а вътре в корпуса (върху нагревателния елемент).

 4. Овлажнител, който решава един от съществуващите проблеми на маслените нагреватели - изсушаването на въздуха. На радиатора е монтиран специален контейнер с вода и в резултат на нагряването водата се изпарява, като по този начин леко се увеличава влажността в помещението.

 5. Нагревател с вентилатор, който ви позволява да затоплите стаята по-бързо. Устройството е инсталирано близо до радиатора и по време на работа създава поток топъл въздух.

 6. Защита от прегряване.Много важна функция на масления радиатор за отопление, която ще предотврати запалването на пожар, когато нагревателният елемент се нагрее до температура, по-висока от номиналната.
 7. Сушилня за дрехи (не по-малко важно допълнение към комплекта), защото сушенето на дрехи върху нагрети секции е забранено от правилата за безопасност.

 8. Ефект на камина. Друга страхотна функция, която много производители използват. Ефектът на комина се състои от специални термични слотове, разположени отстрани на радиатора. Благодарение на слотовете въздухът в стаята се загрява 2 пъти по-бързо, защото настъпва непрекъсната въздушна конвекция. Много хвалят модели с ефект на камина.

Рейтинг на най-добрите маслени нагреватели

Устройства с висока мощност

Единица UOR -123

Подовият охладител за масло с единадесет секции има три нива на мощност и се препоръчва за използване в помещение с площ от 25 квадратни метра. Необходимата температура на устройството се регулира с помощта на специално копче. В управлението е вграден регулируем термостат, благодарение на който, когато стаята достигне желаната температура, нагревателят се изключва.

Предимства:

 • светлинен индикатор за включване;
 • вградена защита от прегряване.

Timberk TOR 31.2912 QT

Устройството за отопление на помещения е с висока мощност от 2900 W и е оборудвано с 12 секции. Въпреки големия брой секции, устройството е леко. Той има три нива на мощност, защита от изтичане на масло и вграден вентилатор, който помага за бързото нагряване на въздуха в помещението.

Предимства:

 • изключване при прегряване;
 • защита от замръзване.

Недостатъците на устройството включват силната работа на вентилатора.

EWT ИЛИ 125 TLG

Голям маслен електрически нагревател има висока мощност от 2500 W, 11 секции и нагревател на вентилатора, поради което въздухът се загрява достатъчно бързо. След като го изключите, той остава топъл за дълго време и поддържа стаята топла. Работата на устройството се регулира механично.

Предимства:

 • изключване при прегряване;
 • защита от замръзване;
 • голяма мощ;
 • вграден вентилатор.

Маслени агрегати със средна мощност

РЕСАНТА ОМ -7 НВ

Седемсекционният радиатор има необичаен, модерен дизайн, така че е в състояние не само да отоплява стая, но и да допълва всеки интериор. Малки размери, захранващ кабел за навиване и колела ще ви позволят да премествате устройството от място на място без особени затруднения. Мощността от 1900 W и работата на вградения вентилатор бързо ще затоплят стаята.

Предимства:

 • автоматичен режим на поддържане на температурата;
 • висока производителност;
 • интересен дизайн.

Нямаше съществени недостатъци на този модел..

Timberk TOR 21/1005 SLX

Масленият нагревател, състоящ се от пет секции, има капацитет от 1000 W и специална технология, която предпазва устройството от изтичане на масло. Моделът има три нива на мощност, което ви позволява да регулирате комфортната температура в стаята. Съхранението на устройството опростява отделението за макарата за кабели.

Предимства:

 • бързо загрява стаята;
 • ефект на камина;
 • електронен контрол.

Липса на модела - секциите се нагряват много и можете да се изгорите.

РЕСАНТА ОМ-09Н

Мощен и в същото време прост маслен нагревател има мощност от 9 хиляди вата и 9 секции. Бързо и добре отоплява големи и средни помещения. Устройството е оборудвано с колела, поради което може лесно да се премества от място на място. За да може уредът да поддържа желаната температура в стаята, е достатъчно да регулирате работата му, като просто завъртите копчето.

Предимства:

 • голяма мощ;
 • оборудван с отделение за дръжка и шнур;
 • светлинен индикатор.

Недостатъкът на модела е доста голямо тегло от почти десет килограма.

Timberk TOR 31.1907 QT

Седемсекционният маслен нагревател с вентилатор и мощност от 1900 W се движи с помощта на колела.Необходимата температура на устройството се регулира механично и когато се достигне желаният климат, устройството се изключва за определено време. Моделът е защитен от изтичане на масло чрез специална технология.

Предимства:

 • защита от замръзване;
 • защита от прегряване;
 • вграден вентилатор, благодарение на който въздухът се загрява бързо.

Недостатъци:

 • устройството е нестабилно;
 • шумна работа на вентилатора.

Timberk TOR 51.2009 BTM

Необичайният маслен нагревател се състои от девет вълнообразни секции. Ребрата, направени под формата на вълни, имат голяма площ, поради което единицата генерира повече топлина. В допълнение, нагревател с вълнообразни секции изглежда много оригинален. Уред от 9000 вата изгаря много малко електричество и бързо отоплява големи помещения.

Предимства:

 • висококачествен монтаж;
 • защита от прегряване;
 • защита от замръзване;
 • необичайна структура на секциите.

Колко безопасни са маслените радиатори?

Безопасен радиатор
Безопасен радиатор
Когато избирате маслена електрическа печка, трябва незабавно да вземете предвид правилата за пожарна безопасност. Корпусите на такива устройства са взривозащитени и огнеупорни, пожар може да възникне само поради повредена електрическа инсталация или нарушения на експлоатационните правила.

Неизправно окабеляване

Нагревателите са оборудвани със сензори за прегряване, които изключват устройството, когато температурата се повиши над безопасната граница. Следователно пожар от прегрял корпус е просто невъзможен и често възникват проблеми поради неизправност на окабеляването в къщата или неговата неадекватност на необходимите характеристики. Експертите препоръчват използването на специални линии, осигуряващи напрежение от 1-2 kW, при инсталиране на маслени радиатори. Ако свържете към тази линия друг мощен електрически уред, например пералня, трудно може да се избегне пожарът. Но дори и в случай на късо съединение в мрежата, устройството моментално се изключва.

Неправилна работа

Повечето пожари, включващи нагреватели, не се дължат на неизправност на устройството, а поради нарушаване на правилата за работа. Не инсталирайте радиатори в помещения с високо ниво на влажност или отворени източници на вода, например за басейни и тоалетни. Забранено е сушенето на пране на повърхността на устройството без използване на специална подвижна сушилня. Освен това нагревателите не трябва да докосват стени, мебели или завеси по време на монтажа.

Ако по някаква причина термостатът се повреди, повърхността на корпуса може да се нагрее до 150 градуса. При липса на функция на светлинна или звукова сигнализация за неизправности, няма да е възможно веднага да забележите повредата. Ето защо си струва незабавно да инсталирате радиатора на място, недостъпно за деца или домашни любимци, спазвайте минималното разстояние от мебели и текстил (посочено от производителя в паспорта към устройството).

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни