Какъв тип нагревателен елемент е най-добър в конвектора


Как да изберем икономичен конвектор за лятна резиденция, критерии

При избора на отоплителен електрически конвектор на първо място се оценяват следните:

Електрическа сила

Мощността на конвектора се избира в зависимост от предвидената област на използване. Ако оборудването се използва като основна отоплителна система, мощността на инсталацията се изчислява въз основа на съотношението 1 kW на 10 m2 отопляема площ. Към изчислената стойност добавете 15 - 20% за възможни топлинни загуби.

Конвекторен нагревател

Ако устройството се използва като резервна система, мощността на конвектора може да бъде значително по-ниска. Точната стойност зависи от характеристиките на основния отоплителен кръг, качеството на топлоизолацията на сградата и външната температура. По правило мощността на такива конвектори варира от 150 до 500 W.

Тип термостат

Както механичните, така и електронните термостати се използват при проектирането на съвременни електрически конвектори. Устройствата с механично регулиране са прости и надеждни, но функционалността на такива конвектори е минимална.

Конвекторен нагревател

Използването на електронни блокове за управление осигурява прецизно спазване на зададения температурен режим, възможност за дистанционно и софтуерно управление, а също така ви позволява да свържете допълнителни функционални модули.

Като основна отоплителна система е препоръчително използването на електронни отоплителни конвектори. За излишна система е по-изгодно да закупите евтин конвектор с биметален термостат.

Тип нагревателен елемент

Електрическите конвектори могат да имат нагревателни елементи както от отворен, така и от затворен тип. Когато се използва нагревателен елемент от отворен тип, има голяма вероятност от изгаряне на кислород, а освен това е възможно корозивно разрушаване на телената спирала под въздействието на естествената влажност на въздуха.

В нагревателните елементи от затворен тип нажежаемата жичка се поставя в запечатана тръба със специални алуминиеви ребра, предназначени да повишат ефективността на топлопредаването. Използването на такива нагревателни елементи напълно елиминира изгарянето и корозията на кислорода. Въпреки по-високата цена, най-широко се използват затворените нагревателни елементи.

Допълнителни функции

По правило се предлагат допълнителни функции за конвектори с електронна система за управление, те са изключително редки в "механичните" конвектори. Най-исканите допълнителни функции включват:

Конвекторен нагревател

 • Режим против замръзване. Когато тази функция е активирана, уредът автоматично поддържа стайната температура на +5 C, предотвратявайки напълно замръзване на сградата в отсъствието на собствениците;
 • Работете в програмиран режим. Опцията ви позволява автоматично да променяте температурния режим, за да спестите енергия. Например, в отсъствието на собствениците, конвекторът може да работи в режим на минимално отопление и в определено време, час или два преди връщането им, устройството преминава в режим на оптимална температура.
 • Дистанционното управление прави работата с устройството удобна.
 • Включването и изключването на конвектора с помощта на таймер ви позволява значително да намалите консумацията на енергия.

Защита на устройството

За да се осигури безопасна работа, конвекторът трябва да има редица основни защитни функции:

 • Надеждна защита срещу проникване на влага;
 • Изключването на нагревателния елемент в случай на преобръщане ще избегне пожар;
 • Изключване на нагревателния елемент в случай на прегряване на устройството;
 • Защита срещу замръзване, която се състои в поддържане на температурата в рамките на +5 - 7 C в автономен режим при отсъствие на собственици.

Освен това, ако конвекторът е инсталиран в детска стая, остри ръбове и ъгли, които могат да наранят детето, са неприемливи.

Внимание към нагревателния елемент (TEN)

В съвременните модели електрически конвектори се използват нагревателни елементи от три вида:

 • иглени;
 • тръбни с алуминиеви перки;
 • монолитен.

По вид на иглата представляват плоча с малка дебелина, която е направена от диелектричен материал. Върху него е монтиран нагревателен конец от хром-никел. Той образува бримки от двете страни на себе си. И х отоплението и охлаждането се случва за кратък период от време. В устройства, базирани на нагревател с игла, процесът на конвекция се извършва главно поради дизайна на тялото му.

Включете резба в нагревател за игла има лаково покритие, но е слабо защитен от влага. Поради това електрическите конвектори с този нагревателен елемент не се препоръчват за използване в помещения с високи нива на влажност. Основното предимство на такива инсталации е тяхната разумна цена. Техният експлоатационен живот обаче е кратък. Нагревателите с игла рядко се използват в конвекторно оборудване. Но ако в магазина се натъкнете на такова устройство, тогава е по-добре да преминете.

Тръбният нагревателен елемент е познат на мнозина. Той се намира не само в електрическите конвектори, но и във бойлерите. Сам той представя стоманена тръба, който е покрит с нихромен конец. Тръбата е изпълнена с запълване с изолационни свойства, което освен това има добра топлопроводимост. Към тръбата са прикрепени алуминиеви перки. Те осигуряват ефективен топлообмен, а освен това подобряват конвекцията по време на работа на уреда.

Нагряването на нагревателния елемент е по-бързо в сравнение с игления елемент. Освен това се отличава със своята трайна работа. Много модели агрегати са направени в корпус, устойчив на пръски. Следователно конвектори с нагревателни елементи могат да се използват в помещения с висока влажност. Например в баните. Тези елементи обаче имат и някои недостатъци. Най-сериозното е, че тръбите и ребрата имат различно количество термично разширение и това може да доведе до звуци, които приличат на пукащи звуци по време на работа на електрически конвектор.

Устройствата, които са оборудвани с монолитни нагревателни елементи, се отличават със своята тиха работа. Това се дължи на факта, че конвекторите от този тип имат монолитен нагревател. Ребрата са неразделна част от дизайна на такива инсталации. По време на работата на тези устройства настъпват минимални топлинни загуби. Освен това те са ефективни при решаването на проблеми с отоплението на помещенията.

Сред видовете електрически конвектори експертите препоръчват да се избере оборудване с нагревателен елемент или монолитен нагревателен елемент.

Рейтинг на конвекторите

Въз основа на разгледаните модели ще направим рейтинг на конвекторите по отношение на надеждност, качество и цена.
По отношение на надеждността водещата позиция се заема от конвекторите Neurot. Следват моделите на производителите Atlantik, Electrolux и Ballu.

Най-добрите стенни конвектори са Neurot и Timberk. Timberk отново е лидер сред производителите на подово отопление. Добри модели произвеждат и Electrolux и Ballu.

Но сред евтините марки могат да се нарекат конвектори Atlantic. Евтините отоплителни уреди също се произвеждат от компанията Delonghi. Като цяло отзивите за моделите на този производител са добри. Ето защо, ако искате да закупите подов конвектор, чиято цена е ниска, можете спокойно да закупите продукти на Delonghi.

Трудно е да се даде еднозначен отговор кой от описаните модели конвектори си струва да се закупи.

Всичко зависи от условията на работа, вашите предпочитания по отношение на дизайна, мощността и други технически параметри, както и вашето финансово състояние. Разбира се, ако материалното състояние позволява, тогава е по-добре да закупите модели от европейски производители. В този случай гарантирано ще получите качествено устройство. Ако бюджетът е ограничен, тогава можете да се спрете на по-евтини китайски марки.

Нагревателни елементи от тип игла

Нагревателите с игла (наричани още нагреватели с лента) са плоча, изработена от диелектричен материал. Към него е прикрепена нишка от хром-никел, образуваща бримки от всяка страна. Той е проводящ нагревателен елемент и е покрит с изолационен лак.

Топлопредаването в конвектори, използващи иглени елементи, се осъществява най-вече през тялото. Слабо място на такива устройства може да се нарече нагревателна нишка, която практически не е защитена от влага. Покрит със слой изолационен лак, той лесно се влошава от проникването на вода. Това обстоятелство прави иглените нагреватели напълно неподходящи за използване в бани и помещения с висока влажност. Атрактивната страна на конвектор с иглени нагревателни елементи е цената: цената на такова оборудване е един и половина пъти по-ниска от тази на подобно устройство.

Наличието на термостат в конвектора

Термостатно устройство в конвектора.

В съвременните електрически устройства се използват както електромеханични, така и електронни термостати (които имат сензор за температура на въздуха). Всички конвектори, независимо от вида на термостата, са оборудвани със защита от прегряване.

Такива устройства с механичен термостат имат следните характеристики:

 • достъпна цена;
 • точност при измерване на температурата на въздуха (+/- 0,5-1 ° С);
 • когато отоплението е изключено и включено, се чува характерно щракване;
 • висока надеждност по време на работа в условия на нестабилно захранващо напрежение (лятна вила, село и т.н.).

В електронните термостати е инсталиран термостат за микроконтролер. Неговите температурни сензори редовно измерват температурата на студения входящ въздух и изпращат сигнал до управляващия елемент, който е в състояние да поддържа даден режим с точност от +/- 0,1-0,3 ° C.

Характеристики на подобни устройства с електронни термостати:

 • по-висока цена;
 • напълно безшумна работа;
 • добра точност на измерване на температурата.

Поради по-високата точност на измерването на температурата, използването на конвектори с електронен регулатор може да осигури икономия на енергия от 3-5% в сравнение с електромеханичните конструкции. Моделите, които имат електронен термостат, най-често поддържат няколко режима на работа: икономичен, комфортен, антифриз (температурата се поддържа редовно на + 5-6 ° C) и автоматичен.

Препоръки за избор на нагревател

Тип нагревател

... Най-популярни в наши дни са конвекторните и инфрачервените устройства.

 1. Конвекторите се състоят от нагревателен елемент и корпус, между които има вентилационни отвори. Студеният въздух навлиза в зоната на нагревателния елемент, загрява се и се разпределя в стаята. Тази схема за обмен на въздух не изисква вентилатор.
 2. Инфрачервеното лъчение благоприятно загрява околните предмети (стени, под, таван). Те от своя страна отдават топлина на стаята. IR нагревателите са енергийно ефективни и не изгарят кислород в стаята.

Мощност на отопление

... Когато избирате монолитен нагревател, трябва да обърнете внимание на такъв важен параметър като отоплителна мощност.Индикаторът директно зависи от размера на помещението и вида на нагревателя.

 1. Ако се предпочита конвектор, тогава може да се използва проста формула за изчисляване на максималната мощност. За отопление 1 кв. м помещения с височина на тавана 2,5 м изисква 100 вата мощност. Експертите съветват да се даде предпочитание на модели, които надвишават изчислената стойност с 10-15%.
 2. Когато купувате инфрачервени устройства, важи различно правило. Площта на стаята се умножава по 100 и след това се добавя още едно число 200. Например, за отопление на стая от 13 квадратни метра. m, ще ви трябва IR устройство с мощност 13x100 + 200 = 1500 вата.

Функционалност

... Съвременните нагреватели са оборудвани с набор от функции, които правят работата удобна.

 1. Контролът на температурата ви позволява да изберете най-удобния режим на отопление.
 2. Вграденият термостат помага за автоматизиране на работата на нагревателя. Необходимо е само да зададете температурния диапазон, след което устройството ще включи и изключи самия нагревателен елемент.
 3. Електронното управление се среща при скъпите модели. Потребителят може да програмира работата на нагревателя, да прави корекции с помощта на дистанционното управление.
 4. Сигурност. Всяко електрическо устройство е изпълнено с опасност, така че производителите оборудват своите продукти с различни системи за сигурност.
 5. Защитата от прегряване изключва устройството, ако температурата на нагревателния елемент надвиши зададената стойност.
 6. Защитата при преобръщане е инсталирана в модели, стоящи на пода. Той се задейства, когато устройството падне, изключвайки отоплението.
 7. Ако планирате да използвате нагревателя в бани или гаражи, тогава трябва да се даде предпочитание на модели със защита от влага.

Избрахме 8 най-добри монолитни нагреватели за преглед. Всички те се продават в руската търговска мрежа. При разпределянето на места редакционният съвет на списание за експертология разчита на мнението на експертната общност, като взема предвид отзивите на руските потребители.

Кой конвектор е по-добре да изберете

 • Научете повече за корпусите на такава батерия
 • Нагревателен елемент за конвектори
 • Наличието на термостат в конвектора
 • Изчисляване на мощността на такова отоплително устройство

Как да изберем конвектор за лятна резиденция? Днес руският пазар на конвектори е невероятно голям: там са представени както европейски, така и азиатски производители. При такова разнообразие възниква проблем, свързан с това кой конвектор е по-добре да изберете за лятна резиденция. Основните критерии за избор на това устройство са: безопасност, икономичност, дълъг експлоатационен живот, както и неговата цена. Всички тези параметри (с изключение на разходите) се определят от конструктивните характеристики на конвекторите.

Конвекторен нагревател

Основните параметри при избора на конвектор: безопасност, екологичност, добра експлоатация, ниска цена.

Електрически или газов конвектор? Необходимо е да се разбере какви конвектори съществуват днес и дали има смисъл да се каже, че най-добрите са електрическите, а не всякакви други. Подобно устройство може да работи върху следните видове вещества:

 • с вода;
 • използване на електрическа енергия;
 • с използване на природен газ.

Поради разходите за природен газ, някои потребители смятат, че най-добрите газови конвектори могат да бъдат закупени в Русия. При този тип оборудване обаче не всичко е толкова просто, колкото изглежда. Намирането на такива батерии е доста трудно, когато електрическите модули се продават навсякъде.

Кой конвектор е по-добре да изберете за лятна резиденция: монтиран на стена или на пода?

Етапи на инсталиране на стенен конвектор.

На първо място, трябва да решите как планирате да използвате електрическия конвектор. Най-често електрическите конвектори се монтират постоянно на стената, под прозорците или на специална скоба, която се доставя с комплекта.Ако искате да вземете мобилен нагревател, който може да се движи из стаята, ще трябва допълнително да закупите комплект крака (в повечето случаи той се продава отделно за конвектори, монтирани на стена) или да закупите конвектор, който е проектиран специално за подова инсталация. Такива батерии, които първоначално са предназначени за монтаж на пода, са оборудвани с ролкови крачета и сензор за преобръщане, което е доста важен фактор за работата на такова устройство. Висококачествени подови електрически конвектори могат да бъдат намерени в гамата на някои немски производители.

Подовите електрически конвектори са тесни, ниски (20 см) и дълги. Тези, които са фиксирани към стените, имат височина около 40-50 см. Има разлика в подаването на топлина. Най-ефективните отоплителни устройства са тези, които са разположени по-близо до пода. Това се дължи на факта, че топлият въздух ще се издига. Следователно стенното оборудване не е много изгодно за закупуване.

Какво е конвектор тип нагревател

Основното нещо, което отличава конвектора от другите видове нагреватели, е неговата ниска цена, широка гама от нагревателни елементи, лекота на използване и гъвкавост при монтажа.

Електрически конвектор: какво е това?

Нагревателят е проектиран да преработва студения въздух в горещ. Това се постига чрез конструктивните характеристики на корпуса и разположението на нагревателния елемент (TEN). На долната повърхност на тялото има скара, през която влиза студен въздух. След това преминава през нагревателния елемент, който загрява въздушния поток до 90 градуса и излиза през горната скара. Според неговите физични свойства е известно, че горещият въздух винаги се стреми нагоре и когато се охлади, той намалява, като по този начин създава циркулация за електрически отоплителен радиатор.

Предназначение и принцип на действие на електрическия конвектор

Преди да продължите да разглеждате принципа на действие на електрически конвектор, е необходимо да проучите неговата структура и конструктивни характеристики. С тези познания няма да е трудно да се разбере принципът на действие на устройството.

Дизайн

Конвекторен нагревател

Независимо от производителя и модификацията, всеки електрически конвектор включва следните основни елементи:

 • Жилище.
  Повечето производители отдават предпочитание на металните кутии, които осигуряват висока якост в експлоатация и безопасността на вътрешните модули в случай на преобръщане или друго механично напрежение. За улесняване на конструкцията при производството на кутията се използват леки сплави на базата на алуминий. В долната и горната част има решетки за приемане на студ и връщане на топъл въздух.
 • Електрически нагревателен елемент
  ... Благодарение на тези устройства въздухът, циркулиращ в устройството, се загрява. В съвременните конвекторни инсталации се използват няколко вида нагревателни елементи:
 1. Монолитна.
  Излятото тяло на такъв нагревателен елемент ви позволява да постигнете висока ефективност и тиха работа;
 2. Тръбни.
  Дизайнът представлява метална тръба с ниххромова нишка, опъната вътре. Пространството между резбата и вътрешната повърхност на тръбата е запълнено с топлопроводим насипен изолатор. На външната повърхност на тръбата има алуминиеви ребра, за да се увеличи ефективността на топлопредаването.
 3. Подобно на игла.
  Такъв нагревателен елемент се състои от диелектрична основа, върху която е фиксирана хром-никелова нишка, покрита със специален изолатор. Инсталациите с иглени нагревателни елементи осигуряват възможно най-бързото отопление на помещението, но не се различават по издръжливост.

Температурни сензори, местоположение и други защитни елементи, които осигуряват безопасна работа на устройството;

Модели с висока топлинна мощност могат да бъдат оборудвани с вентилатор за увеличаване на циркулацията на въздуха.

Принцип на действие

Работата на електрически конвектор се основава на естествената циркулация на въздушните маси. Студеният въздух, идващ отдолу, се загрява и се издига през решетката на конвектора. С намаляването на температурата охладеният въздух постепенно се движи надолу и цикълът се повтаря.

Конвекторен нагревател

В допълнение, известно количество топлина може да бъде предадено поради топлинно излъчване от предния панел на устройството, което е в непосредствена близост до нагревателния елемент. Простотата на дизайна гарантира надеждността и дълготрайността на конвекторите.

Някои модели с висок капацитет на нагревателния елемент могат да бъдат оборудвани с вентилатор за увеличаване на скоростта на циркулация на въздуха, като по този начин значително се намалява първоначалното време за нагряване. Принудителното движение на въздушните маси увеличава ефективността на устройството, но е придружено от увеличаване на нивото на шума.

Видове електрически нагреватели

Структурно нагревателните елементи са представени в различни дизайни. Съответно, от какъв вид нагревателен елемент е вграден, принципът на действие и техническите характеристики на конвектора имат свои отличителни черти, предимства, недостатъци. Преди да изберете един или друг конвекторен радиатор, важно е да се запознаете предварително с тези аспекти.

Стич

Името на нагревателния елемент, в превод от английски, означава "шият" или "юрган". В Русия концепцията за игления нагревателен елемент е по-разпространена. Структурно устройството е представено от диелектрична плоча и непрекъсната проводима нишка. Изработена е от никел-хромова сплав, покрита с топлоустойчив лак, изолиращ от кислород. Телта образува много бримки от двете страни на плоската основа.

Производителите обикновено инсталират 2 подобни нагревателя. Електрически конвектор с иглени нагревателни елементи има следните предимства:

 • нагряване до +250 и повече градуса по Целзий и охлаждане на нажежаемата жичка се случва в рамките на няколко секунди;
 • работата на оборудването е придружена от безшумност;
 • консумацията на енергия е икономична.

От недостатъците се отбелязва директен контакт с кислород, което допринася за намаляване на индекса на влажност в помещението. Ако прахът попадне върху горещия проводник, съществува риск от искри и пожар. Тънката нишка е крехка, така че радиаторите не издържат дълго.

Важно! Нагревателните елементи тип Stich нямат допълнителна защита срещу директен контакт с вода. Този факт ограничава обхвата на приложение само до сухи помещения.

Тръбни

Тръбните елементи са представени от високоякостна стоманена колба. Резервоарът се пълни с фин пясък от кварц, керамика или магнезий. За да се предотврати изтичането на сместа, устройството е снабдено с тапи. Нагряването на минералния диелектрик става посредством нихромова нишка, преминала вътре.

За да се увеличи обхватът на покрития въздух, в допълнение към крушката са фиксирани плоски или спирални елементи, изработени от алуминий с висок коефициент на топлопроводимост. Всеки производител разработва перки по своя собствена технология. Въпреки това, топлопредаването на конвектори с тръбни нагреватели с различен дизайн е практически същото.

В сравнение с нагревателния елемент на иглата, нишката на тръбния елемент е изолирана от прах, влага и кислород. Това дава възможност да се увеличи експлоатационният му живот с около 1,5-2 пъти. Разрешено е използването на радиатор във влажни помещения, тъй като по-често производителите осигуряват степента на защита с маркировката IP24.

Стенни конвектори

Конвекторен нагревател

Стенният конвектор е най-често избираното отоплително оборудване от потребителите.Терморегулаторът с максимална температура на отоплението в помещението пести енергия, тъй като при достигане на зададената температура устройството се изключва.

Монтираният на стена стоманен конвектор с термостат поддържа оптималната температура дори в отопляемо помещение. С периодично отопление в селските къщи конвекторът ще поддържа стабилна температура, спестявайки гориво за пълно отопление на сградата.

Конвекторите, вградени в перваза на прозореца, надеждно предпазват стаята от проникване на студ. Те не заемат много място.

Подови конвектори

Конвекторен нагревател

Монтажът на подови конвектори не изисква специални умения, инструкциите описват цялата последователност на монтажа.

Подови конвектори са разделени на няколко вида:

 • с естествена конвекция;
 • с принудителна конвекция;
 • може да функционира в помещения с висока влажност.

Подовите конвектори са големи корпуси, с различна дължина, в зависимост от мощността на конвектора. Лесно се вписва във всеки интериор, често се прави по поръчка.

Конвекторен нагревател

В самата кутия има топлообменник, изработен от мед или алуминий с добра топлопроводимост. Вътрешното почистване трябва да се извършва на всеки няколко години.

Подов конвектор

Конвекторен нагревател

Подови конвектори са радиатори, вградени в пода. Те са водни и електрически.

Конвекторът за первази се използва в помещения с индивидуална или централна отоплителна система.

Като източник на топлина се използват масло, вода и други течности.

Той успешно замества традиционния радиатор за отопление. Това е устройство, състоящо се от тяло, изработено от различни материали. Като правило се използва неръждаема или поцинкована стомана, която има повишена устойчивост на корозия.

Конвекторен нагревател

В тялото има топлообменник, направен от медна тръба, огъната във формата на подкова. Алуминиевите перки увеличават повърхността на топлообменника.

Декоративната решетка, монтирана отгоре на конвектора, е изработена от стомана, дърво, алуминий.

Капацитетът зависи от температурата на доставената отоплителна среда и интензивността на въздушния поток около топлообменника.

Те се използват в различни отоплителни системи, работещи в широк диапазон от температури на охлаждащата течност - от 45 до 90 ° C. Вграденият тангенциален вентилатор, който осигурява увеличаване на скоростта на въздушния поток, увеличава производителността и скоростта на пренос на топлина към конвектора.

Какви видове конвектори има?

В зависимост от източника на енергия има:

 • електрически;
 • вода;
 • газови конвектори.

Най-практичните газови уреди, но най-търсени са електрическите конвектори. Дори най-модерните модели оборудване, снабдени с максимум допълнителни функции, обикновено струват по-малко от бойлерите за вода и газ.

Според метода на инсталиране устройствата са:

 • на пода;
 • монтирани на стена;
 • первази;
 • вграден (в пода, мазе).

От гледна точка на лекотата на използване, монтираните на стена модули са най-добрите. Ценителите на съвременните дизайнерски решения трябва да обърнат внимание на нагревателите за вграждане и плот. Електрическите подови конвектори са добри за тяхната мобилност.

По тип конвекция:

 • с естествена конвекция;
 • с принудителна конвекция.

Принудителната конвекция се осигурява от вграден вентилатор. Предимството на присъствието му в конструкцията на конвектора е по-бързото нагряване на въздуха, недостатъкът е шумът по време на работа.

По тип контрол на температурата:

 • механично управляван;
 • с електронно управление.

Устройствата с механично управление са по-познати и по-лесни за използване, с електронните - по-удобни, но по-скъпи.

Видове отопление с електрически конвектори

При избора на климатична технология е важно да се вземе предвид, че електрическите конвектори могат да се различават помежду си по следните характеристики:

 1. Тип монтаж.
 2. Използваният нагревателен елемент.

Също така трябва да обърнете внимание на производителя на продукта и разходите за електричество.

Видове електрически конвектори според особеностите на монтажа

Въздушните конвекционни нагреватели могат да бъдат разделени на три категории.

Монтиран на стена. Стенните конвектори са най-ефективни. Разположението на стената улеснява процеса на конвекция и увеличава ефективността и преноса на топлина на нагревателите.

Конвекторен нагревател

Версия на пода - използва се като допълнителен източник на топлина. Моделите с вграден вентилатор се различават по производителност. Конвекторът с принудителна циркулация на въздуха не може да се похвали с тиха работа, но затопля добре въздуха.

Универсални модели - могат да се монтират на пода и да се монтират на стената с помощта на специални стойки. Когато избирате, трябва да обърнете внимание на наличието на колела в комплекта. Като инсталирате колелата върху тялото, можете лесно да преместите нагревателя навсякъде в стаята.

Основното предимство на конвектора е ниското нагряване на корпуса на устройството. Това ви позволява да инсталирате нагревател за отопление на дървена къща.

Класификация на конвекторите според използвания нагревателен елемент

Общо се използват три вида нагревателни елементи. Дизайнът на нагревателния елемент влияе върху работата на нагревателя.

 • Нагревателният елемент на иглата - опростен дизайн, представлява нагревателна нишка от хром-никел, разположена в диелектрична плоча. Отгоре е покрит със специален изолационен лак.Нагревател с иглени нагревателни елементи не е подходящ за мокри помещения, тъй като нагревателният елемент няма абсолютно никаква защита срещу проникването на вода, пара, конденз и други течности. По правило бюджетните модели са оборудвани с нагревателен елемент с игла.
 • Тръбен нагревателен елемент - произведен във водоустойчив дизайн. Конструкцията се състои от стоманена тръба, изпълнена с топлопроводим запълване, което също е изолатор. За да се увеличи топлопредаването, ребрата за разпределение на топлината са фиксирани отстрани на нагревателния елемент, увеличавайки конвекцията. Нагревателите са оборудвани със защита от прегряване, Като недостатък на тръбния нагревателен елемент може да се посочи фактът, че електрическият конвектор се загрява дълго време. Работата на уреда може да бъде придружена от звуци, наподобяващи пукане на изгарящо дърво.
 • Монолитен нагревателен елемент - най-икономичните електрически конвектори за отопление на частна къща използват нагревателен елемент от монолитен тип. Тялото на нагревателния елемент няма шевове, работата не придружава страничен шум.Ако е планирано електрическото отопление на апартамента с конвектори да бъде основното, тогава моделите с монолитен нагревателен елемент са най-доброто решение. По време на работа се наблюдават минимални топлинни загуби. Нагревателят ефективно и бързо отоплява помещението.Единственият забелязан недостатък на монолитен нагревателен елемент е високата цена на устройството.

За отопление на помещения с помощта на електрически конвектор е по-добре да изберете устройства, които имат тръбен или монолитен нагревателен елемент и са оборудвани с вграден електронен или програмируем термостат.

Водни конвектори: ефективни и ефективни

Конвекторите от воден тип са модерни устройства, които са отлична алтернатива на стандартните радиатори. Устройствата се използват успешно в автономни отоплителни системи на частни къщи и апартаменти, както и в централизирани отоплителни мрежи. Водните конвектори са надеждни, икономични и издръжливи, ефективността им е около 95%.

Разновидности на водни уреди

Устройствата за конвекция с вода са идеалното решение за помещения с голяма площ на остъкляване.В зависимост от модела, водният конвектор може да бъде или самостоятелна отоплителна единица, или източник на допълнително отопление.

Благодарение на различни форм фактори на оборудването е възможно да се реши проблемът с отоплението не само ефективно, но и ефективно.

Водните конвектори са:

 • на пода;
 • монтирани на стена;
 • первази;
 • вътрешен;
 • вграден.

Всички те заемат минимум място, а в случай на скрита инсталация, дори спестяват полезно пространство. Монтажът в стената, пода, стъпалата, под мебелите ви позволява да спестите такива ценни квадратни метри и да осигурите комфортно отопление. Подови устройства с дренажен изход могат успешно да се използват в помещения с басейни, оранжерии, зимни градини и др.

Разнообразният дизайн - от лаконичен класически до ярък модерен - ви позволява лесно да впишете единиците във всеки интериор.

Характеристики на различни модификации на оборудването

Водните конвектори, монтирани на стена, са направени от стоманен корпус с перфорирана скара, разположена отгоре, в която е разположен медно-алуминиев топлообменник. Устройствата се монтират с помощта на специален комплект за монтаж, който трябва да бъде включен в техния фабричен комплект.

Стенните конвектори са отличен избор за помещения, които изискват бързо и ефективно отопление и разполагат с достатъчно свободно място за монтаж на стена. Това е най-успешното решение за детски стаи и спални. Те не са подходящи за отопление на непрекъснато остъкляване, което се простира в пода.

Подови водопроводни конвектори обикновено се инсталират в помещения с ниско пространство на перваза на прозореца. Възможно е също така да ги монтирате в близост до панорамни прозорци, ако поради ниската височина на замазката не е възможно да се монтира изкопа. В допълнение към корпуса с топлообменник, такива устройства са конструктивно допълнени от стоманена опорна основа.

Такива конвектори донякъде претрупват пространството, въпреки това те се вписват перфектно в стаи с модерен интериор в стила на таванско помещение, модерен, високотехнологичен, авангарден.

Первазните бойлери са практични и компактни. Ниската топлинна интензивност на такива конвектори позволява да бъдат монтирани непосредствено до мебели и различни декоративни елементи. Това дава огромно предимство по отношение на организирането на пространство.

Подови вдлъбнати конструкции се използват за отрязване на студените въздушни потоци, идващи от прозорците. Устройствата могат ефективно да решат проблема с кондензацията на големи стъкла на прозорците („проплакани прозорци“). Вградени в нивото на пода, те изобщо не заемат място и не пречат на наслаждаването на панорамната гледка.

Кой фирмен конвектор е по-добре да изберете

Разбира се, когато избира конвектор, купувачът се стреми да избере устройство, в което цената и качеството са идеално съчетани. Но е трудно да се сравнят качеството и цената на различните производители. Например конвекторите, произведени в Европа, са с високо качество, дълъг експлоатационен живот и дълъг гаранционен срок. Но цената за тях също ще бъде висока.

На пазара се представят и китайски опции, чиято цена е много по-ниска от тази на европейските производители. Но качеството на такива устройства оставя много да се желае.

Европейските конвектори обикновено са представени от продукти от Италия, Франция и Германия. Що се отнася до домашните нагреватели, съвременните модели могат доста успешно да се конкурират с европейските колеги. И освен това те имат едно голямо предимство - производителите вземат предвид климатичните условия на страната ни, които са много различни от Азия и Европа.

Видове нагревателни елементи

Електрическият конвектор (има и газови и водни конвектори) е най-популярното отоплително устройство на пазара днес. Репутацията си е спечелила не само с лекотата на използване, но и с надеждността си.Това оборудване е в състояние да осигури комфортна среда както в хола, така и в обществената зона. Експертите смятат, че основната характеристика на дизайна е липсата на посредници за пренос на топлина.

Модерен конвектор използва един от трите вида нагревателни елементи... Той може да е:

 • игла, нагревател с форма на лента, тип stich;
 • тръбен електрически нагревател с ребра от алуминий, съкратено, тъй като се нарича нагревателен елемент;
 • монолитен тип.

Всеки тип има свои собствени характеристики и недостатъци. Решението за това кой да избере трябва да се вземе въз основа на характеристиките на отопляемото помещение.

Най-добрите електрически конвектори 2018-2019 в качество съотношение цена

Понякога в магазин е трудно да се реши кой тип отоплително оборудване е необходимо. Често всеки предпочита варианти, чието качество съответства на похарчените пари. Именно за такива модели ще говорим в този раздел.

Конвектор ADAX VP 1020 KT - мощен и достъпен

Конвекторен нагревател
Закупуването на електрически конвектори за голяма многоетажна селска къща е скъпо
Такъв модел се счита за по-функционален, но в същото време се отличава с лекота на управление. Разбира се, това устройство не може да се сравни с първокласни аналози, но въпреки това по качество не отстъпва на тях. Този конвектор има и допълнителна сигурност. Повече подробности в таблицата.

Мощност, WПлощ на отопление, м2Метод за контролОпция за монтажДопълнителни опции
200015МеханичниСтенаРегулиране на температурата, изключване от прегряване, защита от преобръщане

ADAX VP 1020 KT

Конвектор Timberk TEC.PF10N DG 2000 IN

Конвекторен нагревател
Металното тяло на електрическия конвектор се загрява до 60 ° C
Модел с интересна фасада. Гърбът е направен по традиционния начин. Контролният панел съдържа контролни клавиши и регулатор на мощността. Това устройство е по-удобно за използване, когато е монтирано на пода. Има много интересни допълнения към този модел.

Мощност, WПлощ на отопление, м2Наличието на термостатМетод за контролДопълнителни опции
200023ДаМеханичниКонтрол на температурата, водоустойчив корпус, преден стъклен панел

Timberk TEC PF10N

Конвектор Hyundai H-HV15-10-UI617 - модел с прости параметри

Конвекторен нагревател
Когато използвате електрически конвектор, няма нужда да инсталирате вентилатор в стаята.
Прост в изпълнение, лесен за използване и с високо качество. Всички тези характеристики могат безопасно да бъдат присвоени на декларираната единица. Устройството е подходящо за малки помещения, но има отлично разсейване на топлината. Следователно използването му в ежедневието е напълно оправдано.

Мощност, WПлощ на отопление, м2Наличието на термостатМетод за контролДопълнителни опции
100013ДаМеханичниНе

Hyundai H HV15 10 UI617

ДОБРЕ Е ДА СЕ ЗНАЕ!

Допълнителни аксесоари могат да бъдат свързани към многофункционални модели електрически конвектори.

Конвекторен нагревател

Опции за инсталиране

Според възможните опции за монтаж конвекторите могат да бъдат разделени на следните групи:

 • подови модели;
 • стенни модели;
 • модели на цокли.

Височината на подови и стенни нагреватели, като правило, варира от 40 до 45 см. Устройството от тип перваз се различава в малка (около 20-30 см) височина, но по дължина значително надвишава останалите модели.

За да изберете подходящ конвекторен нагревател, решете дали ще го използвате само в една стая или планирате да преместите уреда из целия апартамент.

Подвижният подов модул с широки стабилни крака или колела може лесно да се транспортира до друга стая или да се прибере за съхранение след отпадане на необходимостта от допълнително отопление.

За редовно използване само в една стая е по-добре да изберете модел на стена или цокъл.За малки стаи е идеален компактен нагревател за стена, докато по-големите стаи бързо се отопляват от мощен уред от тип первази. Той се вписва перфектно дори под ниски первази, но в същото време има значителен недостатък: цената на такова устройство обикновено е по-висока от неговите колеги.

конвекторен нагревател в хола

Как работи електрически конвектор

В природата има естествен процес на движение на топли и студени въздушни маси. Нагрятият въздух се издига, докато се охлади, след което се спуска. Принципът зад движението на въздушните течения се нарича конвекция.

В тази връзка възниква въпросът, електрически конвектор - какво е това? Това е устройство, използващо принципа на конвекция на въздушните маси. Въздухът, нагрят с нагревателния елемент, се издига нагоре. След охлаждане той се спуска и отново попада в нагревателния блок на устройството.

За да се осигури непрекъсната конвекция, в корпуса са предвидени въздуховоди, през които се вкарва и извежда въздух.

Принципът на работа на електрическия конвектор може да се различава леко в зависимост от вида на използвания нагревателен елемент и наличието или отсъствието на оборудване под налягане (вентилатор).

Конвекторен нагревател

Устройството и принципът на действие на оборудването

Разполагайки с цялата необходима информация за устройства с принцип на отопление с конвектор, ще бъде много по-лесно да направите покупка.

Основните структурни елементи на устройството са корпус, нагревателен елемент (топлообменник) и термостат с регулатор, изведен към външния панел. Много конвектори са "оборудвани" с различни допълнителни функции за подобряване на комфорта и безопасността на устройството.

Работата на устройствата се основава на процеса на естествена циркулация на въздуха - конвекция. Студеният въздух навлиза във вътрешността на тялото на конвектора, където при контакт с нагревателния елемент той бързо се загрява и се втурва нагоре.

Елементарна физика: топлият въздух е по-лек от студения. Когато се охлади, той слиза и отново влиза в нагревателя - и цикълът се повтаря.

Така благодарение на конвекцията в помещенията се получава постоянна циркулация на топлите въздушни маси и се поддържа комфортна температура. Този принцип на работа позволява на оборудването да загрява въздуха не само ефективно, но и възможно най-равномерно.

Най-добрите производители на електрически конвектори

В момента най-търсените електрически конвектори са:

 1. Баллу
  ... Продуктите на компанията се представят на пазара както от серийни, така и от ексклузивни дизайнерски звена. Мощността на устройствата може да бъде от 0,5 до 2 kW. Конвекторите Ballu са изключително надеждни и безопасни за употреба. Наличието на голям брой допълнителни функции и надеждна система за сигурност, в комбинация с достъпна цена, осигуриха широка популярност на продуктите на компанията.
 2. Ноаро
  ... Електрическите нагреватели на тази компания се характеризират преди всичко с висока надеждност. Средният експлоатационен живот на уреда е най-малко 10 години. В допълнение, конвекторите Noirot се отличават с надеждна автоматизация и страхотна функционалност. Различният авторски дизайн на модулите позволява да се използват във всеки интериор не само като отоплително устройство, но и като декоративен елемент.
 3. Electrolux
  ... Всички домакински уреди, произведени под тази марка, се отличават с високи експлоатационни характеристики, надеждност и оригинални дизайнерски решения. Електрическите конвектори не бяха изключение. Повечето модели, произведени от компанията, имат електронно управление с широка гама от допълнителни функции и надеждни нагревателни елементи от затворен тип. Само високата цена на оборудването е донякъде объркваща.
 4. Тимбърк
  ... Конвекторите на тази компания се отличават с изискан дизайн, разнообразие от цветове и форми.Що се отнася до техническата страна на въпроса, може да се отбележи високото качество на изработка и надеждността на нагревателните елементи. Използването на иновативни материали и технологии позволи на компанията да постигне безупречна работа на блоковете в условия на висока влажност. Конвекторите Timberk са достъпни за повечето собственици на частни домове.
 5. Неоклима
  ... Компанията е фокусирана върху производството на бюджетни модели на единици. Мощността на произведените конвектори дава възможност за ефективно отопление на малка къща в страната. Въпреки ниската цена, устройствата Neoclima се отличават със своята надеждност и дълъг експлоатационен живот.

В момента изборът на конвектори улеснява избора на модел с необходимата мощност и подходящ дизайн.

Най-добрите монолитни инфрачервени нагреватели

Инфрачервените нагреватели набират популярност със своята ефективност, безопасност и комфорт. Устройствата не изгарят въздуха, консумират енергия икономично и обслужват дълго време собствениците си. Експертите обърнаха внимание на два монолитни модела.

Hintek IW-03

Оценка: 4.9

За повишаване на температурата на въздуха в малка стая или на ограничена площ до 5 кв. m, можете да използвате инфрачервения нагревател Hintek IW-03. Това леко (3,3 кг) и компактно устройство е лесно за използване, само с мощност 300 вата. Експертите похвалиха вътрешното развитие заради икономичното потребление на енергия и ниската цена. Предимствата на нагревателя включват защита от влага, функция за изключване от прегряване. Производителят е предвидил само монтаж на стена, тъй като повърхността на устройството се нагрява много по време на работа (до 100 ° C). Нагревателят става победител в нашия преглед.

Руските потребители харесаха най-вече качествата на IR устройството, като бързо нагряване, лекота на използване и стилен дизайн.

Достойнство

 • лекота и компактност;
 • ниска цена;
 • бързо нагряване;
 • стилен дизайн.

недостатъци

 • ниска мощност.

Noirot Verplus 1500

Оценка: 4.8

Уникалният дизайн на нагревателя е разработен от френски специалисти. Noirot Verplus 1500 съчетава предимствата на инфрачервеното и конвективното отопление. Но за това разработчиците трябваше да приложат две иновативни технологии. Цялата предна част на устройството е отдадена на лъчистия панел Resistance Surfacique, който се характеризира с насочено действие и икономичен разход на енергия. Беше възможно да се увеличи интензивността на топлопредаването благодарение на нагревателния елемент RS-Silence. Устройството има защита срещу замръзване и скокове на ток, а този модерен нагревател може да се управлява с помощта на дистанционно управление или специален модул Memoprog-2.

Засега френското устройство не е много търсено сред жителите на нашата страна. Експертите отдават този факт на висока цена.

Достойнство

 • висока производителност;
 • икономично потребление на енергия;
 • не изсушава въздуха;
 • електронен контрол.

Тръбни нагревателни елементи

Тръбният нагревател е направен от нихромова нишка, интегрирана в кварцова тръба със стомана. В допълнение, дизайнът предвижда магнезиево запълване с прикрепени към него алуминиеви перки. Ребрата служат като елемент за топлообмен.

Най-често формата и разпределението на оребрените плочи са специфични за всяка компания, но това не засяга по никакъв начин функцията на ребрата. Усъвършенстваният дизайн на такъв алуминиев дифузор позволява да се постигне интензивен топлопренос от нагревателния елемент към въздушните маси и да се направи процесът на конвекция по-ефективен.

Сиянието на тези елементи е много по-ниско от това на иглените елементи, но те са по-непретенциозни и надеждни.

В по-голямата си част тръбните нагреватели с тръбни нагревателни елементи са защитени срещу проникване на влага, което позволява да бъдат монтирани в банята. Въпреки това не се препоръчва да монтирате устройството по-близо от 1 метър от водоизточника.

Видове нагревателни елементи

Електрическият конвектор (има и газови и водни конвектори) е най-популярното отоплително устройство на пазара днес. Репутацията си е спечелила не само с лекотата на използване, но и с надеждността си. Това оборудване е в състояние да осигури комфортна среда както в хола, така и в обществената зона. Експертите смятат, че основната характеристика на дизайна е липсата на посредници за пренос на топлина.

Модерен конвектор използва един от трите вида нагревателни елементи... Той може да е:

 • игла, нагревател с форма на лента, тип stich;
 • тръбен електрически нагревател с ребра от алуминий, съкратено, тъй като се нарича нагревателен елемент;
 • монолитен тип.

Всеки тип има свои собствени характеристики и недостатъци. Решението за това кой да избере трябва да се вземе въз основа на характеристиките на отопляемото помещение.

Нагревателни елементи от тип игла

Нагревателите с игла (наричани още нагреватели с лента) са плоча, изработена от диелектричен материал. Към него е прикрепена нишка от хром-никел, образуваща бримки от всяка страна. Той е проводящ нагревателен елемент и е покрит с изолационен лак.

Характерната особеност на игления елемент е високата температура на нагревателя. В същото време този тип устройства имат най-малка топлинна инерция, което означава почти моментално нагряване и охлаждане.

Топлопредаването в конвектори, използващи иглени елементи, се извършва най-вече през тялото. Слабо място на такива устройства може да се нарече нагревателна нишка, която практически не е защитена от влага. Покрит със слой изолационен лак, той лесно се влошава от проникването на вода. Това обстоятелство прави иглените нагреватели напълно неподходящи за използване в бани и помещения с висока влажност. Атрактивната страна на конвектор с иглени нагревателни елементи е цената: цената на такова оборудване е един и половина пъти по-ниска от тази на подобно устройство.

Монолитни нагревателни елементи

Нагревателните елементи от монолитен тип се използват за конвектор със степен на защита IP 24. Те имат нихромова резба, пълна с диелектричен материал. Цялото „пълнене“ е опаковано в алуминиев корпус с отливка с метални ребра.

По време на нагряване и охлаждане всяка част от моноблока се разширява и свива в обем. Тази функция ви позволява да избегнете триенето, както и развитието на микропукнатини. Един добър монолитен конвектор е безшумен, много надежден и издръжлив. Монолитното тяло минимизира междинните топлинни загуби и също така намалява нагряването на структурата на ребрата.

Монолитни нагревателни елементи

Нагревателните елементи от монолитен тип се използват за конвектор със степен на защита IP 24. Те имат нихромова резба, пълна с диелектричен материал. Цялото „пълнене“ е опаковано в алуминиев корпус с отливка с метални ребра.

По време на нагряване и охлаждане всяка част от моноблока се разширява и свива в обем. Тази функция ви позволява да избегнете триенето, както и развитието на микропукнатини. Един добър монолитен конвектор е безшумен, много надежден и издръжлив. Монолитното тяло минимизира междинните топлинни загуби и също така намалява нагряването на структурата на ребрата.

Тръбни нагревателни елементи

Тръбният нагревател е направен от нихромова нишка, интегрирана в кварцова тръба със стомана. В допълнение, дизайнът предвижда магнезиево запълване с прикрепени към него алуминиеви перки. Ребрата служат като елемент за топлообмен.

Най-често формата и разпределението на оребрените плочи са специфични за всяка компания, но това не засяга по никакъв начин функцията на ребрата. Усъвършенстваният дизайн на такъв алуминиев дифузор позволява да се постигне интензивен топлопренос от нагревателния елемент към въздушните маси и да се направи процесът на конвекция по-ефективен.

В по-голямата си част тръбните нагреватели с тръбни нагревателни елементи са защитени срещу проникване на влага, което позволява да бъдат монтирани в банята. Въпреки това не се препоръчва да монтирате устройството по-близо от 1 метър от водоизточника.

Какви нагреватели има в конвекторите?

Един от факторите, които влияят върху цената на конвектор, е видът на нагревателя, използван в него. Днес има три вида:

Игла (лента, стич елемент и др.)

Най-евтините нагревателни елементи, използвани в конвектори. Собствениците на конвектори с точно такива нагревателни елементи казват, че „конвекторите изсушават въздуха“ или „изгарят кислорода“. Това е тънка диелектрична плоча (лента), върху която е монтирана хром-никелова нишка по такъв начин, че да се образуват контури от всяка страна. Тази топлопроводима резба е покрита със специален изолационен лак. Поради високата температура на нагряващата нишка, върху тях наистина изгаря прах и следователно кислород. Те се различават по минималната цена (конвекторите с иглени нагреватели ще струват един и половина пъти по-малко по отношение на устройства със същата мощност с различен тип нагревателен елемент) и топлинна инерция - тя се загрява и охлажда почти моментално. Не се препоръчва за дългосрочно автономно отопление на къщата.

Тръбни електрически нагреватели (TEN) с алуминиеви перки

Тръбните електрически нагреватели (TEN) са нихромова нишка, монтирана в стоманена тръба с кварцова, керамична или магнезиева основа, върху която са щамповани алуминиеви перки, за ефективно отстраняване на топлината. Видът на алуминиевите перки е различен за всеки производител, но това не променя същността. Разработеното оребряване на такъв алуминиев дифузор осигурява интензивен топлообмен от нагревателя към въздуха и подобрява конвекцията. Температурата на такива нагреватели е значително по-ниска от тази на иглените нагреватели, те са по-непретенциозни и по-трайни. С течение на времето, поради различните коефициенти на разширение на алуминиевата и стоманената тръба, адхезията на ребрата към нагревателния елемент се влошава, като същевременно намалява топлинната мощност на конвектора. Именно с такива нагреватели конвектори Thermor EVIDENCE 2.

Монолитни нагревателни елементи

В монолитни нагревателни елементи нагряващата нихромова нишка с диелектричен пълнител е разположена в твърдо тяло с развити ребра (X-образен нагревателен елемент). При нагряване и охлаждане всички части на моноблока се разширяват и свиват еднакво, което елиминира триенето и появата на микропукнатини. Те са тихи в експлоатация и много издръжливи. Монолитният дизайн позволи да се минимизират междинните топлинни загуби и допълнително да се намали температурата на повърхността на ребрата в сравнение с нагревателните елементи. Всички водещи производители на електрически конвектори са преминали към точно такъв нагревателен елемент. Този тип нагревателни елементи са оборудвани с конвектори ENSTO BETA.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни