Подови конвектори за отопление на вода за висококачествено отопление

Монтирането и монтажа на подов конвектор е един от първите въпроси, преди да решите дали да закупите подов конвектор като цяло. Така че има много въпроси относно характеристиките на инсталацията, габаритните размери, дълбочината на конвектора в пода, дали изобщо ще бъде възможно да се инсталира конвекторът. Затова в тази статия ще се опитаме да отговорим на най-често срещаните въпроси, които ни задават нашите клиенти. Разделихме статията си на няколко точки.

 • Конвекторна ниша

 • Връзка на конвектор

 • Поставяне на вентилатор

 • Тирета от прозорци и стени

 • Топлоизолация

 • Декоративна рамка

 • Конвекторна скара

 • Инсталация на фотогалерия

 • Инсталационна видео галерия

 • 1

Инсталирането на подов конвектор се счита за доста прост процес, който може да се извърши както с помощта на професионалист, така и независимо. Преди да започнете монтажа на монтирания на пода конвектор, трябва внимателно да проучите инструкциите за монтаж и използване на нагревателя и да следвате внимателно всички предписани препоръки. От правилната инсталация зависи не само вашата безопасност, външният вид на помещението, но и експлоатационният живот на конвектора. В зависимост от помещението и размера на прозоречното пространство се избира оптималното местоположение на конвектора: на пода, на стената, вътре в пода, вътре в стената, в стъпалата, в прозоречното пространство (под перваза на прозореца ). Първата задача е да изберете правилното място: удобно, безопасно и ви позволява да използвате максимално възможностите на конвектора. Трябва да се помни, че конвекторите не могат да се монтират под вентилационни отвори, зад завеси, щори, врати, екрани.

Връзка на конвектор

Хидравлична връзка

Има две възможности връзки към отоплителната система: той е гъвкав и здрав. Всеки тип има своите предимства.

Гъвкава връзка - връзката дава възможност за извършване на странична връзка, опростява почистването на самия конвектор. Изводът е, че връзката се основава на гъвкави маркучи. В конвектори, където е възможно да се повдигне топлообменника, е много удобно за почистване на конвектора от прах и мръсотия.

Твърда връзка - счита се за по-надежден поради използваните материали при свързване. Но в този случай е по-трудно да се направи подовият конвектор uyuorka, тъй като няма начин да се вдигне топлообменника.

Електрически Връзка

Избрали сте конвектор с вентилатор, тогава трябва да вземете предвид такъв момент като свързване към електрическата мрежа. Тъй като вентилаторите, използвани в конвекторите, обикновено са 12 V и 220 в мрежата, е необходимо да закупите конвекторен модул (трансформатор). Модулът управлява стайния термостат и обратно. Стайният термостат измерва стайната температура с помощта на вграден сензор и я поддържа на зададената стойност. Успоредно с това, той може да управлява серво задвижвания и плавно да регулира скоростта на вентилатора.Някои производители предоставят възможност за поставяне на трансформатора в кутия с конвектор, което улеснява работата по време на монтажа му.

Как да изберем правилното оборудване?

За да не сгрешите при избора и закупуването на най-добрия воден конвектор за отопляем воден под, се разглеждат много критерии. Първо трябва да отделите място за нагревателя и да го измерите. След като сте записали линейните размери, можете да отидете да купите устройството.

Основните признаци на качеството

Първото нещо, което се препоръчва да се оцени, е външният вид на продукта.Важно е да се обърне внимание дали декларираните характеристики отговарят на необходимите параметри.

Трябва също да проверите дали устройството отговаря на основните критерии за качество:

 • топлообменникът е направен от траен метал, който поддържа формата си добре;
 • основният материал на продукта е неръждаема стомана, която не претърпява деформация и корозия;
 • корпусът на устройството е възможно най-твърд, покрит с плътен слой удароустойчив емайл, върху който няма мехурчета или грапави участъци;
 • всички ръбове на оборудването са прави и невредими.

И също така си струва да се има предвид, че се предоставя гаранция на производителя за качествени продукти. Желателно е срокът му да е поне 5 години.

Задължителни критерии за подбор

След външната оценка трябва да започне анализът на задължителните критерии. За да изберете най-ефективния подов конвектор, вземете предвид индивидуалните характеристики на стаята.

Като начало трябва да се определят следните нюанси:

 • автономна или централна отоплителна система в стаята;
 • желаният температурен режим, който трябва да се поддържа;
 • наличието на оборудване в помещението и количеството топлина, генерирано от него.

Работното налягане на конвектора зависи от вида на отоплителната система в експлоатация. Обхватът му е 2-12 атмосфери. За да се свържете с централизирана система, са необходими поне 12 атмосфери налягане.

Мощността на устройството се изчислява въз основа на общия температурен режим в къщата и количеството топлина, което се генерира от всеки домакински уред, инсталиран в стаята.

И също така при изчисляването на оптималната мощност на конвектор за воден под се вземат предвид площта на остъкляването, нивото на топлинните загуби и дебелината на стените. Един квадратен метър трябва да има около 100 вата мощност. Този показател е усреднен и може да се различава в конкретен случай.

Монтаж на конвектори по периметъра на помещението
За пълно затопляне в големи помещения са монтирани няколко подови нагреватели, които се поставят по целия периметър

Устройствата работят на електрически двигател, който се нуждае от постоянен или променлив ток. Ако нивото на влажност в помещението е над средното, по-добре е да изберете електрически двигатели, които използват променлив ток.

Прочетете за характеристиките на избора на електрически отоплителни конвектори по-долу.

В сравнение с други устройства, те са по-водоустойчиви. В други случаи е по-целесъобразно да вземете конвектор с двигател с постоянен ток - той е два пъти по-икономичен.

Преглед на най-добрите производители на оборудване

Определено е невъзможно да закупите подов конвектор от съмнителна компания. По-добре е да изберете продукти от надеждни доверени компании с оптимално съотношение по отношение на цена / качество на стоките. Марките Jaga, Minib, Polvax, Kermi се характеризират с множество положителни отзиви.

Kermi е немска компания, произвеждаща подови конвектори със странична и долна връзка. Устройствата работят при различни видове конвекция.

Те са оборудвани с чувствителна динамична регулация, която поддържа средна комфортна температура в помещението. Продуктите с вентилатор са особено мощни.

Подовият конвектор е функционално решение за отопление
Конвекторите Kermi могат да бъдат проектирани като пейки или оборудвани с допълнителен рафт отгоре. Подобен ход добавя функционалност към продукта и го прави интересен от гледна точка на дизайна.

Някои модели имат вграден щит за топлинна радиация, който минимизира загубите на топлина в помещения с голяма площ на остъкляване с 80%. Устройствата имат надлъжна или навита декоративна решетка, те са направени в класически и необичайни форми, които подчертават индивидуалността на интериора.

Стандартният цвят е сатен, но при поискване производителят прави оборудване във всеки цвят от предложената палитра.

Jaga - подови отоплителни уреди на белгийската марка. Те се отличават с прилична топлопроводимост и мощност.Компанията произвежда модели, оборудвани с вентилаторен блок и стандартни версии, които работят на естествена конвекция.

Подов конвектор Jaga
Всеки продукт на Jaga е уникален по дизайн и изпълнение. Има много варианти за дизайн на стоманена или дървена кутия: плоска, панелна, под формата на пейка. Също така има огромен избор от цветове и повърхностни текстури.

Много от продуктите на компанията са оборудвани с термостат и клапан за освобождаване на въздух. Производството използва специална технология, която намалява консумацията на вода по време на работа.

Сред предложенията на чешката компания Minib има отоплително оборудване с различни размери и форми, загряващо пространството поради естествена или принудителна въздушна конвекция /

Оборудването е направено в строг класически дизайн. Има много цветови опции: възможно е да изберете сребърни, бронзови, бели и други нюанси от палитрата.

Един от моделите на подови конвектори Minib
Асортиментът Minib включва оригинални продукти в дървена кутия. Производителят предлага голям избор от подвижни декоративни решетки от дърво и алуминий

Minib конвекторите реагират бързо на спад на температурата и незабавно автоматично увеличават стойностите си. Те могат лесно да отопляват големи жилищни и нежилищни помещения.

Основното предимство на продуктите е минималната консумация на енергия. Гамата включва отделен модел с термоелектрически генератор, който не се нуждае от мощност. Това е едно от най-икономичните решения.

Конвекторите на известния полски производител Polvax работят в режим на естествена конвекция. Асортиментът на компанията включва модели с един, два и четири топлообменника, изработени от висококачествена мед и алуминий.

Подови конвектори модели Polvax
Стандартната версия на оборудването Polvax е представена в бял стоманен корпус, но ако желаете, можете да изберете всеки нюанс, съобразен с дизайна на стаята

Устройствата се вписват перфектно в съвременните интериорни стилове. Тяхната характеристика е увеличен топлообменник, добра топлинна мощност и достъпна цена.

Подови конвектори за вода Polvax отопляват всяка стая. Те са ниски, така че могат лесно да се монтират в помещения с ниски первази и големи панорамни прозорци.

Конвекторите за отопление на вода от украинския производител Carrera са представени в различни дизайнерски вариации и размери.

Устройствата с принудителна и естествена конвекция се характеризират с висок топлообмен, който не отстъпва на европейските марки.

Един от моделите на подови конвектори Carrera
Отличителна черта на продуктите на Carrera е изтънченият дизайн и икономичното потребление на енергия

Те изпускат добре кондензат и могат да бъдат оборудвани с дренажна система, която е необходима в бани, басейни, оранжерии и други мокри помещения.

Вентилатор, по-близо или по-далеч от прозореца?

Положението на вентилатора на подовия радиатор спрямо отвора на прозореца зависи от предназначението на устройството... Ако конвекторът е инсталиран само като топлинна завеса, вентилаторът трябва да се намира по-близо до стаята и да насочва потока топъл въздух към остъкляването.

Ако основната функция на подовия конвектор е отопление на стаите, тогава вентилаторът трябва да бъде монтиран по-близо до отвора на прозореца, така че да насочва студения въздух от стъклопакета през топлообменника в помещението.

Препоръчваме Ви винаги да монтирате вентилатора по-близо до остъклението... Поради увеличената мощност на тези устройства в това положение те ще се справят и с двете функции: както отопление, така и прекъсване на студения въздух.

Основни насоки за инсталиране

Процесът на монтаж на подовия конвектор е доста прост. Той е описан подробно в инструкциите на производителя. Оборудването се монтира на пода чрез вграждане или закрепване върху специални стойки за крака, доставени в комплекта. Предназначен е за вътрешна употреба.

По време на инсталацията се препоръчва да се спазват следните правила:

 • монтирайте устройството в строго хоризонтално положение, контролирайки това с обикновено ниво на сградата;
 • внимателно фиксирайте оборудването;
 • уверете се, че топлообменникът е разположен отстрани най-далеч от прозореца (освен ако основната мисия на конвектора е да създаде защитен топлинен щит по прозорците);
 • поставете устройството на разстояние 20-25 см от подовото покритие;
 • свържете топлообменника с разпределителни тръби, захранващи отоплителния агент, гъвкави маркучи с покритие от неръждаема стомана или маркучи в метална оплетка.
 • не деформирайте краищата на улука.

На първо място, повърхността на пода е маркирана. След това краката или държачите на оборудването се фиксират със специални крепежни елементи. След това тялото е инсталирано и конвекторът е свързан към водоснабдителната система.

Бъдете особено внимателни, когато монтирате резбови връзки. Много е важно да не повредите резбите или да не повредите плътността на съединителите. Най-добре е да използвате динамометричен ключ в работата си, който ще ви позволи да не надвишавате момента на затягане.


Когато инсталирате конвектора, е необходимо да следвате препоръките на производителя и да свържете правилно тръбопровода. Грешките при инсталирането могат да доведат до недостатъчна ефективност и чести повреди на устройството.

За разлика от уредите с под и стена, подови конвектори се отличават с най-простата техника на монтаж. Но все пак, с недостатъчни умения и малък опит в боравенето с топлотехника, препоръчително е да поверите инсталацията на професионален майстор.

Конвекторни решетки

При избора на решетка за конвектор има въпрос за дърво или алуминий. Всъщност всичко зависи от индивидуалните предпочитания. Бих искал да подчертая това дървени решетки са направени само от естествено дърво. За да се предпази скарата от дърво, се препоръчва да се използва оцветяване или лакиране. Алуминиеви решетки се считат за по-устойчиви на износване, тъй като допълнително се подлагат на процес на анодизиране. Всички решетки могат да издържат натоварване от 40 кг на бар. Единствената точка е, че дървената скара е по-податлива на външно износване, тоест триенето от ходене по нея ще бъде по-видимо.

Декоративна рамка

Много производители предлагат рамкиране на конвектор, това е необходимо преди всичко, за да се затворят фугите, често плочките не идеално довеждат плочката до конвектора и има пропуски и пукнатини и в такива случаи е монтирана рамката. Той е два вида: U-образен и F-образен. U-образната форма е по-малко забележима, тъй като не се побира на пода. F-образният лежи отгоре и е широк 1-2 мм, като по този начин напълно скрива съединението между конвектора и пода, но в този случай решетката е малко по-висока от пода, т.е. Ако без рамка, тогава подът, конвекторът и решетката са на едно ниво.

Заключения и полезно видео по темата

Ясен процес на монтаж на подовия конвектор:

Информация за разликата в ефективността на принудителната и естествената конвекция, която ще помогне да се определи изборът на устройството:

Подовият воден конвектор е безопасен, ефективен и ергономичен метод за отопление. Използва се без проблеми във всякакви помещения. Ако внимателно проучите инструкциите с препоръките на производителя, можете да спестите много и да се справите сами с инсталацията.

Имате ли личен опит с използването на водни подови конвектори? Споделете го с посетителите на нашия уебсайт. Какво оборудване предпочете? Доволен ли си от работата му? Оставете коментари в блока под статията.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни