Кой нагревател за баня да изберете? Ние анализираме 4 варианта


Усещането за комфорт в дома зависи от много неща, включително от топлината. Искате да го усетите във всеки ъгъл на вашия апартамент, къща или лятна вила. Също така е важно да инсталирате висококачествен нагревател в банята, така че след като сте взели горещ душ или топла вана, можете да влезете в стая с комфортна температура. Освен това, ако семейството има деца, това не е просто прищявка, а необходимост. Нагревателят за баня ще се превърне в незаменим помощник. Правилният избор на отопление ще ви позволи да останете в топло пространство през цялата година, особено през зимата. След като се запознае с преглед на различни видове отоплителни уреди, всеки собственик ще може да избере модел, който е подходящ за вида и мощността. Остава само да се избере най-добрият вариант за дизайна на стаята.

Отопление на банята

Препоръки за избор на нагревател за баня

Нагревателят за баня трябва да има клас на защита IP 24.

Ако стенен или подов нагревател за дома е в нормално помещение с нормално ниво на влажност по време на работа, нагревателят за баня е изложен на висока влажност. Кондензиращата се влага върху повърхността на електрическите уреди може да доведе до корозия на корпуса им и късо съединение на окабеляването.

Ето защо нагревателите за баня трябва да имат клас на защита IP 24. В този случай говорим за международната класификация на степента на защита на повърхността на електрическите уреди от контакт с чужди предмети. Индексът IP 24 показва устойчивостта на повърхността на продукта на механичното въздействие на средно големи предмети и изливане на вода от всички посоки.

Вторият важен критерий за подбор е устойчивостта на декоративния слой на продукта към химически активни вещества, които обилно присъстват в банята. Говорим за козметика и препарати. Те, попадайки върху емайла или боята на нагревателя, могат да нарушат целостта на последния. Експертите препоръчват да изберете нагревател за баня, монтиран на стена или таван. Това значително ще спести полезното пространство на помещението и ще повиши нивото на безопасност в него.

Защо отоплителните котли за частна къща на електричество стават все по-популярни напоследък?

Всичко, което трябва да знаете за отоплението на къща с електрически бойлер (схема и методи за монтаж), е тук.

Избор на нагревател за дома и вилите

Следните видове нагревателни елементи са подходящи за дома и вилите:

 • охладител за масло и панел;
 • конвектор;
 • нагревател на вентилатора;
 • инфрачервен нагревател;
 • електрически камини.

Те не само ще помогнат за поддържане на нормална вътрешна температура. Благодарение на модерния си дизайн и естетичен външен вид, те ще допълнят всеки интериор. Освен това висококачествените нагреватели няма да развалят цялостната композиция на дизайна. Те ще изпълняват преките си задължения незабелязано.

Метод на инсталиране. Днес можете да закупите нагреватели за стена, под и таван за вашия дом. Изборът зависи от характеристиките на интериора. И така, днес най-често срещаните са стенните нагреватели за дома. Те могат да изглеждат като обикновени радиатори, да бъдат покрити с декоративен панел или повърхността им е украсена с различни композиции, които са част от интериора.

Подовият нагревател за дома е ценен за неговата мобилност. В повечето случаи подовото оборудване може да се премести от стая в стая, като по този начин се осигурят нормални температурни условия, където е необходимо.Подовият нагревател може да бъде напълнен с масло, да излъчва инфрачервени вълни или да отоплява помещението чрез насочени потоци топъл въздух (конвектори с керамични нагревателни елементи).

Таванни нагревателни елементи. Този метод за инсталиране на нагреватели ви позволява да спестите полезно пространство в стаята и да не нарушавате целостта на интериорната композиция. Въпреки това, обикновен маслен радиатор или конвектор, намиращ се под тавана на стаята, няма да може да загрее въздуха правилно и затова се препоръчва да закупите IR нагреватели. Дори под тавана те са в състояние да създадат желания микроклимат в стаята.

Сортове

Електрически

Най-популярният и търсен вариант е подов електрически конвектор. Такива устройства са подходящи за използване не само в банята, но и във всяка друга стая. Като правило те са оборудвани с удобни колела, което им позволява лесно да се прехвърлят от една част на къщата в друга.

Такова устройство работи много просто. Вътре в кутията има спирала, която е нагревателен елемент. Студеният въздух, преминавайки през него, се загрява, след което самото устройство повишава температурата на помещението.

Електрически нагревател от този тип има редица характеристики, които трябва да се вземат предвид при избора. Сред предимствата си струва да се подчертае компактността, ниското ниво на шум по време на работа, бързото загряване, лекотата на работа, практичността, гъвкавостта по отношение на инсталацията и модерния дизайн.

Инфрачервена

Кой нагревател за баня да изберете? Ние анализираме 4 варианта

IR нагревателите също са популярни. Такива устройства имат една съществена характеристика - по време на работата си инфрачервеният нагревател преди всичко отделя топлината си към стените и пода, благодарение на което в стаята може бързо да се постигне комфортна температура. Плочата вътре в нагревателя се загрява почти мигновено, а кварцовият или въглеродният инфрачервен излъчвател насочва топлината към предмети в стаята.

Такова устройство е компактно, практично и високо ефективно. Загрява буквално за броени минути и след достигане на определена температура нагревателят се изключва автоматично, което избягва прегряване и повреда. Освен това такива модели са много икономични.

Известни производители произвеждат инфрачервени нагреватели с голямо разнообразие от стилове и дизайн.

Подгревател за кърпи

Това е силно търсен електрически нагревател, идеален за банята. Той се справя отлично с две задачи наведнъж: отоплява стаята и изсушава мокри дрехи. Като правило такива модели са оборудвани със сензор, който ви позволява да наблюдавате температурата в стаята. Това ви позволява лесно да изберете оптималния режим на работа и да спестите енергия. Такива модели не заемат много място и изглеждат много лаконично във всеки интериор на банята.

Вентилатор за топлина

Популярни нагреватели за баня

Разнообразие от дизайнерски решения за въздушни нагреватели.

Днес можете да закупите голям брой отоплителни съоръжения, които са адаптирани към трудни условия на работа. Въпреки това, сред електрическите стоки, стенният нагревател е много търсен за баня. Това може да бъде конвектор, маслен охладител или IR нагревател.

Маслени радиатори. Оборудването е метален корпус с оребрена структура или направен под формата на плосък панел. Неговата инсталация се извършва с помощта на крепежни елементи, които се доставят с основния продукт. Устройството има контролен панел в края. Минералното масло действа като топлоносител, нагревателният елемент е нагревателен елемент.

Когато купувате, трябва да обърнете внимание на целостта на тялото на продукта и неговото тегло.При подозрително ниско тегло на оборудването (по-малко от 18-25 кг) може да се заключи, че продуктът е дефектен. Същото важи и за повърхностните неравности и назъбени части.

Основното предимство на дизайна е устойчивостта на повърхността му на корозия, тъй като емайлът действа тук като декоративен материал. Не можете да се изгорите на повърхността на масления охладител, тъй като температурата му не се повишава над 50 ° C. Въпреки че тялото на нагревателя е на 90% изпълнено с минерално масло, целият оставащ обем се заема от въздух, вътрешната повърхност на оборудването и нагревателният елемент не корозират. Това се дължи на следното: системата масло + въздух не е окислител, за разлика от системата вода + въздух. В резултат на това животът на оборудването се удължава значително.

Освен това има защитни елементи, които ще предпазят нагревателя от прегряване и пренапрежения на напрежението. Използвайки вградения термостат, можете да зададете желания температурен режим. Когато въздухът в стаята се загрее до желаното ниво, устройството се изключва. Това също ще помогне за намаляване на консумацията на енергия.

IR метод на нагряване.

IR оборудване. В зависимост от условията на работа можете да монтирате този нагревател в банята на стената и на тавана. Методът на инсталиране няма да повлияе на вътрешния климат. Оборудването ще затопли помещението еднакво добре и в двата случая. Това предимство се постига благодарение на специалния принцип на работа на устройството.

Свързване на бойлера към системата за БГВ

При инсталиране на всички уреди за отопление на помещения, с изключение на радиаторите за отопление на вода, не възникват трудности.

По-добре е инсталирането на това оборудване да се извършва от специалист, особено ако се изисква връзка с котел.

За справка! Често нагревателната релса за кърпи е свързана към отоплителната система, но е много по-целесъобразно да я свържете чрез система за водоснабдяване с топла вода.

Този метод има своите предимства - устройството ще функционира независимо от сезона.

Подготвителният етап на работа включва следните действия:

 1. Демонтаж на стария модел.
 2. Маркиране на крепежни елементи, важно е да запомните, че нагревателят трябва да се намира на не повече от 3 метра от щранга.
 3. Преди да фиксирате крепежните елементи, трябва да определите силата на хоризонталата.
 4. Избор на оптимално разположение на крепежни елементи.

Всички работи по свързването трябва да започнат с изключване на водата. Необходимо е да се направи избор за използване на схемата за свързване - последователна или паралелна.

Схемата трябва да осигурява лесно отстраняване или изключване на устройството. Техниците трябва да са наясно, че правилното позициониране на устройството засяга функционалността.

в коментари

Най-удобните нагреватели за летни вили

Стенен нагревател по метода на конвекция.

Общоприетите критерии за избор на отоплително оборудване включват неговата мощност, размери, начин на отопление на помещението и начин на монтаж. Въпреки това, след като е дошъл в магазина, купувачът, преди всичко, избира продукта, в съответствие с последващите му условия на работа. Така че нагревателят за лятна резиденция трябва да е лек, защото понякога ще трябва да се транспортира. За оборудването в апартамент са важни малките размери и, ако е възможно, скоростта.

Така че, стенните нагреватели за даване на тип конвектор се считат за най-удобни. Това компактно устройство е леко и има отлична производителност. Предимствата на оборудването включват тиха работа и икономичен разход на енергия. Когато устройството е включено, в помещението няма шум, неприятна миризма и не се изгаря кислород. Контролният панел позволява на нагревателния елемент да работи в няколко режима, като по този начин създава желания вътрешен климат.

Този стенен нагревател за вили се отличава с просто устройство и прост механизъм за работа. Електрическият ток протича през тръбен или игленообразен нагревателен елемент. Поради високата устойчивост последният се загрява. Нагревателното устройство предава топлината си във въздуха, който се подава към устройството през долната скара. Топлият въздух е много по-лек от студения и следователно се издига нагоре. Студеният газ се спуска и влиза в конвектора, където се загрява.

Кой е най-удобният нагревател за таван за летни вили? Това са далечни инфрачервени инсталации. Те генерират лъчение с дължина на вълната 5,5 микрона, което е подобно на слънчевата светлина и следователно абсолютно безвредно за хората. Предимството на устройството е насочено отопление на помещението, икономичен разход на енергия, тиха работа и висока ефективност. Ако е необходимо, нагревателят на тавана може да бъде поставен на статив и изнесен навън, като по този начин се създават комфортни условия за човек през студения сезон.

Кой термостат за електрически отоплителен котел работи по-точно от всички негови колеги?

Електрическите котли за електрически нагревателни електроди са направени от наличното. Повече подробности тук.

Най-ефективни отоплители за дома

IR нагревателят може да бъде окачен на стена или таван.

Кои са най-ефективните стенни нагреватели за дома? В този случай се вземат предвид нивото на консумация на електроенергия, скоростта на отопление на помещението и мощността. Инфрачервените нагреватели могат да се похвалят с ефективността си. Те консумират минималното количество електроенергия със същата мощност като маслените охладители и конвекторите. IR устройствата са в състояние да затоплят стая за няколко минути. Недостатък: след като ги изключите, температурата спада толкова бързо, колкото се е повишила.

Конвекторите не са бързи. Инсталациите, оборудвани с вентилатор, са изключение. В сравнение по отношение на разхода на енергия конвекторите значително отстъпват на инфрачервените нагреватели, но се считат за по-икономични от маслените батерии. Въпреки това, когато се използват конвектори, си струва да се помни тяхната висока опасност от пожар.

Масленият охладител се счита за най-безопасен за използване. Не можете да изгорите на повърхността му, а системата с предпазители предпазва устройството от прегряване и пренапрежение на напрежението. В същото време това оборудване има най-висока производителност. Стаята обаче се затопля до зададената температура само в рамките на 30 минути след включването. Предимствата на радиатора могат да се отдадат и на неговата мобилност, лекота на използване и управление.

Няма да е трудно да си купите добър нагревател в Москва

Ако изберете правилните инфрачервени нагреватели за банята, тогава пълното нагряване и устойчивостта на неблагоприятни влияния са гарантирани. Характеристика:

 • Ценовата категория е широка, но това е право пропорционално на техническите възможности. И така, усъвършенстваните модели предполагат високо ниво на защита от влага, дистанционно управление с помощта на дистанционно управление, автоматичен контрол на температурата на въздушните маси, няколко опции за работна мощност, автоматична защита срещу прегряване, вграден таймер, който ще позволи на оборудването да се изключи в автоматичен режим и други нюанси.
 • Осигурена с гаранция от производителя.
 • Леко тегло, компактност, различна отоплителна площ. Например средната отоплителна площ е 25 m.
 • При избора си струва да се вземат предвид напрежението и мощността.

Удобен и надежден

Инфрачервен нагревател в банята

Много потребители характеризират отоплението с излъчване като естествена слънчева светлина, която е лесна за възприемане. Винаги са налични висококачествени инфрачервени нагреватели за баня, описанието посочва целия технически компонент и ако имате нужда от помощ при избора или плащането на продукти,компетентни специалисти по техническа поддръжка ще ви помогнат.

Много е важно да се поддържа добър микроклимат в банята, тъй като отоплението не само дава комфорт, но и предпазва повърхността на довършителните материали от образуването на гниене, мъх и плесен, съответно времето за ремонт се отлага. Въздухът изсъхва до оптимално ниво, загрява се, тоест нагревателят работи в комплекс

Несъмнено това е печеливша инвестиция, която винаги ще се изплати.

Правила за избор на електрически нагреватели

Въпросът за избора на нагревател за баня трябва да се вземе сериозно. Взема се предвид не само мощността на устройството, неговият дизайн и скоростта на затопляне на помещението, но и безопасността при използване. В този случай ще са от значение инфрачервените нагреватели за стена и таван и маслените радиатори.

Можете да закупите таванни нагреватели за дома си, ако стенните модели не се вписват в дизайна на стаята. Най-добрият вариант за нагревател за лятна резиденция би бил IR монтиран на таван или стена. Конвекторите не бива да се изпускат от поглед. В края на краищата те се характеризират с ниско тегло. Маслените нагревателни елементи се характеризират с повишена мощност и следователно са подходящи за отопление на големи помещения.

Изчисляване на мощността на нагревателя

За да изчислите точно мощността на електрически нагревател за определена област, можете да използвате формулата - VxДTxK / 860 = kW, в него:

 • V е обемът на стаята;
 • DT е разликата между вътрешната и външната температура;
 • K е коефициентът на топлоизолация на външните стени.

Стойността на K е опростена, за да се приеме равна на: за сгради без топлоизолация (4.0-3.0), със слаба изолация (2.9-2.0), средна изолация (1.9-1.0), изолация на високо ниво (0.9-0.6).

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни