Електрически конвектор с первази: плюсове и минуси, характеристики на монтажа

Можете да поддържате комфортна температура във вашия апартамент или къща по различни начини - като използвате електрически конвектори, инфрачервени нагреватели, автономно нагряване на вода и др. В тази статия ще се опитаме да разберем какво представлява первазният конвектор. Такива устройства се появиха на пазара на термични устройства не толкова отдавна, поради което те все още са малко известни на повечето потребители.

Устройствата за стенно и подово отопление са по-често срещани в това отношение, но основните им недостатъци са големите им размери и високата консумация на енергия. Основните предимства на конвекторите от тип перваз са миниатюрните им размери и пълна съвместимост с предварително избрания интериор на помещението, което ще отопляват.

Конвектор за первази: видове, характеристики, монтаж

Какво представлява первазният конвектор

Уредите за отопление, които създават условия за естествена конвекция на въздуха вътре в стаята, са представени в стотици модели.

Те се различават помежду си:

 • дизайнерски характеристики;
 • функционалност;
 • консумация на енергия и много други параметри.

При избора на такова оборудване често е необходимо или да си затваряме очите за индивидуалните характеристики на устройството, като се фокусираме върху естетическия дизайн и размерите на продукта, или да се фокусираме върху неговите технически параметри, оставяйки външния вид извън скобите.

Автономните отоплителни устройства са универсални в това отношение. Те не само осигуряват ефективно нагряване на въздуха в стаята, но и изглеждат представително. Миниатюрният размер на устройствата позволява да се поставят на малко разстояние от пода и да се декорират под обикновен перваз.

Конвектор за первази: видове, предимства и недостатъци, характеристики ...

Устройство

Първото нещо, което се забелязва при запознаване с нагреватели от този тип, е корпусът на устройството. Поради своите размери и дизайн, той се вписва идеално в околната среда на помещението и практически не се фокусира върху себе си.

В действителност това е добре декорирана автономна отоплителна система, в тялото на която се намира основният компонент на конструкцията - нагревателният елемент. Представен е от електрически нагревателен елемент или меден радиатор, през тръбите на които циркулира вода, загрята до определена температура.

Именно когато студеният въздух влезе в контакт с него, се стартира конвективното движение на въздушните маси, познато ни от училищния курс по физика. Бих искал да отбележа, че външният дизайн на нагревателя носи не само естетически, но и функционален товар.

Корпусът на устройството е снабден със специални отвори с отвори, чиято задача е да освободи нагрятия въздух навън и да поеме студени маси вътре в конвектора. Предният му панел е снабден с декоративна ажурна решетка.

Този метод на техническо проектиране е широко използван в повечето съвременни отоплителни устройства с конвекционен тип - горната му част излъчва топлина, а долната осигурява безпрепятствено проникване на студен въздух в отоплителната зона.

Благодарение на този дизайн, автономното отопление на перваза не само ефективно затопля вътрешното пространство, но и се възприема от другите като добре подбрана мебел.

Как да изберем правилния конвектор за отопление

Как работи

Конвекторът е нагревателно устройство, чийто принцип се основава на излъчването на топлинни вълни, които предизвикват естествено движение на въздушни маси с различни температури в отопляемото помещение.

Електрически нагревателен елемент или топлообменник, разположен вътре в корпуса на устройството, загрява въздуха, който, устремен нагоре, измества масите на по-ниска температура до нивото на пода. Отдолу, попадайки в обхвата на устройството, те се загряват и отново се издигат до тавана.

Поради естествената циркулация, пространството в помещението постепенно набира предварително определена температура.

Характеристика:

 1. Ако устройството е оборудвано с автоматичен термостат, тогава в момента на достигане на зададената стойност нагревателният елемент се превключва в икономичен режим на работа или се изключва напълно.
 2. Когато температурният индекс намалее, подаването на топлина се възобновява, като рестартира процеса на конвекция.

Отопление на первази: тръбопроводи, конвектори, радиатори, топла вода ...

Къде се прилага

Конвекторът от тип перваз принадлежи към устройствата, които най-често се използват за отопление на частни и търговски помещения, където няма възможност за използване на традиционни опции за отопление.

Те включват сгради, в които:

 • не е осигурено газоснабдяване;
 • няма възможност за използване на централизираната отоплителна система.

Сегментът на компактните отоплителни системи остава търсен сред собствениците на апартаменти в многоетажни сгради.

Това се дължи на факта, че такова оборудване:

 • не изисква много място;
 • не влиза в дисонанс с интериора на стаите;
 • напълно осигурява топлина на отопляемата зона.

Понякога необходимостта от миниатюрни отоплителни устройства възниква, когато искате да се отървете от обемисти водни радиатори. В този случай миниатюрните конвектори са най-подходящият вариант, тъй като те могат да се използват вместо конвенционални батерии.

Производителите произвеждат модели на устройства, специално проектирани да създават микроклимат в:

 • зимни градини;
 • оранжерии;
 • оранжерии;
 • детски стаи;
 • други жилищни помещения на къща или апартамент.

Те се различават по дължината на излъчваната повърхност и мощността.

Накратко, базовите отоплителни системи са универсални и могат да се използват при всякакви условия. Ако проблемът с липсата на мощност на устройството не играе специална роля за вас, тогава подобно оборудване може да се използва като единствен източник на отопление на стаята.

Первазен конвектор с естествена конвекция без ...

професионалисти

Вече отбелязахме, че основното предимство на конвекторите от тип перваз е тяхната компактност. Височината на такива устройства варира от 60 до 250 mm, а дебелината не надвишава 100 mm.

Освен това отличителните характеристики на такива устройства включват:

 • висока скорост на отопление на помещението - поради постоянната циркулация на въздушните потоци, помещението се загрява в рамките на 20-30 минути;
 • безопасност по време на работа - оборудването има надеждна защита срещу случаен контакт с нагревателни елементи, което прави възможно използването му дори в стаи за деца;
 • способността да се създава комфортна температура в помещения с всякаква височина на тавана - с обикновени отоплителни устройства, като правило, дъното на стаята не се затопля добре, предложеното оборудване осигурява равномерно отопление на цялото вътрешно пространство, независимо от неговия обем .

След монтажа устройството е украсено със специален калъф, който прилича на обикновен цокъл. Има модели, които поради своята дебелина се сливат напълно със стените на стаята и само подчертават долните си граници.

Цената на топъл перваз, където да закупите первазен нагревател

Минуси

Съществуват редица негативни аспекти, свързани с използването на миниатюрни отоплителни устройства. С цялото изобилие от предложения за такова оборудване, системите за отопление на дъски имат две отрицателни характеристики, които са пряко свързани с атрактивния им външен вид.

Помислете за тях:

 • мощността на нагревателя - зависи от неговия размер, колкото по-малки са размерите на устройството, толкова по-нисък е неговият топлообмен;
 • доста прилична цена - колкото по-компактно е устройството, толкова по-висока е цената му.

Огромното предложение от модели конвекционни отоплителни устройства ви позволява практически да намалите тези недостатъци до нула. Липсата на мощност обикновено се компенсира от компетентното разполагане на устройства вътре в стаята.

За да се избегнат ненужни разходи, купувачите предпочитат отоплително оборудване от бюджетен клас, което, макар и да отстъпва на скъпите конвектори по външния си вид и технически камбани, е в достъпен ценови сегмент.

Меден алуминиев перваз

Предимства и недостатъци на отоплението на плота

Основното предимство на конвекторите за первази е тяхната компактност. Тези нагреватели имат височина не повече от 15 см от пода с дебелина само 3 см.

Трябва да бъдат изброени и други предимства:

 • равномерно отопление на помещението по цялата му площ и стабилна температура на въздуха както близо до пода, така и под тавана;
 • надеждна защита на стените от влага и в резултат от плесен и плесен, което е особено важно за конструкциите на дървена къща;
 • намаляване на разхода на гориво с 22% поради факта, че не е необходимо да се плаща за "допълнителна" топлина;
 • по-малко трудоемко инсталиране на оборудване за цокъл и възможност за ремонт;
 • модерен дизайн, който подхожда на всеки интериорен стил.

Изучавайки отзивите за отоплението на дъното, не може да не забележите, че тази система има и недостатъци:

 • висока цена на закупеното оборудване и заплащане за монтажни работи;
 • необходимостта от използване на циркулационна помпа в системата;
 • трудности при балансиране на системата според степента на нагряване на всеки от конвекторите;
 • изискването первазните отоплителни радиатори да не се затрудняват от мебели.

За да не намалее топлопредаването, трябва да се уверите, че конвекторите, разположени близо до пода, не са запушени с прах.

Видове нагреватели за первази

Преди да закупи такава отоплителна система, потребителят трябва да вземе решение за типа устройство.

В зависимост от вида на консумираната енергия конвекторите се разделят на две групи:

 • електрически;
 • вода.

Първите работят от стандартна битова захранваща система (220 V, 50 Hz), докато вторите са свързани към котли за отопление на газ и твърдо гориво или се използват като радиатори за централно отопление. Нека разгледаме характеристиките на всяка от тези категории.

Первазен нагревател: електрически, инфрачервено отопление ...

Електрически

Моделите от този тип са свързани към обикновен стаен контакт и не изискват използването на специфични адаптери или преобразуватели на напрежение. Такива устройства са оборудвани с електрически нагревателни елементи с оребрена повърхност.

Колкото по-голяма е площта на перките, толкова по-ефективно се нагрява въздухът.

Дизайнът на устройството е доста прост. В допълнение към електрическия нагревателен елемент, той е оборудван с термостат с ръчно или автоматично регулиране на температурата.

Някои модели представляват няколко отоплителни устройства с обща система за управление, което улеснява задаването на температурния режим на отопляемото помещение и елиминира необходимостта от възстановяване на всеки компонент на оборудването поотделно.

За да се намалят разходите за енергия, често се използват модели с автоматична система за контрол на температурата в помещението. Когато се достигне програмираната стойност, автоматиката изключва нагревателния елемент или го поставя в икономичен режим на работа. В този случай консумацията на електроенергия се намалява с до 40%.

Поради високата температура на нагревателния елемент (до 110 градуса по Целзий), стените на помещението се нагряват заедно с въздуха, които впоследствие сами започват да действат като пасивен източник на излъчване на топлинни вълни. В допълнение, използването на електрически отоплителни устройства позволява, поради интензивното движение на потоците топъл въздух по стените и отворите на прозорците, да прекъсне проникването на студен въздух в помещението отвън.

Конвектор за первази MEGADOR MF200 BR

Водни

Воден конвектор за цокъл обикновено се използва като компонент на автономна отоплителна система, чийто принцип се основава на циркулацията на течност с топлоносител. Структурно такова устройство е радиатор, вътре в който има медни или месингови тръби, които осигуряват поток от вода, загрята до желаната температура.

Източникът на топлина за отоплителните системи с цокъл от този дизайн е автономно котелно оборудване, работещо на:

 • природен газ;
 • твърдо гориво;
 • електричество.

Сглобеното оборудване изглежда стилно и компактно.

Поставя се над подовата настилка и е декориран с панели, направени в различни цветове. За помещения, проектирани в определен дизайнерски стил, използването на самостоятелни системи за цокъл е най-добрият вариант, тъй като те са незабележими и напълно се вписват в интериора на стаята.

первазен конвектор

Какво е

Конвекторът е нагревател, който използва принципа на конвекцията: топлият въздух тече нагоре и загрява студен въздух, след което се връща надолу.
Този принцип се използва при отопление с батерии за централно отопление, както и в топла цокълна система.

Первазът е декоративен елемент, който покрива фугата между пода и стената. Така че полученото пространство не отиде на вятъра, вътре в него започнаха да се полагат нагревателни елементи, които замениха батериите, след което отиде името топъл цокъл.

Топлите первази могат да бъдат два вида:

 • вода: водата се използва като нагревателен елемент, което прави тази опция подобна на конвенционалните батерии за централно отопление;
 • електрически: използват се термични електрически нагреватели, захранвани от мрежата.

Имай пред вид: можете да използвате топъл перваз не само като основен нагревателен елемент, но и като допълнителен под или стена.

Нюанси на инсталацията

Конвекторите с електрическо отопление са лесни за инсталиране, тъй като не се нуждаят от отоплителни тръби. Единственото изискване за ефективна работа на такива устройства е наличието на отделен изход близо до всеки компонент на системата. В този случай е желателно да се използва отделна линия за захранване на оборудването, навито през прекъсвачите.

Монтажът на водни конвектори се свежда не само до инсталирането на отоплителни устройства, но и до полагане на свързващи тръби, което е свързано с определени трудности. Факт е, че компактността на оборудването и близостта на поставянето му до подовата настилка изисква използването на специални инструменти и определен опит. В противен случай инсталирането на такива устройства не се различава от инсталирането на конвенционални отоплителни радиатори.

Плинтовите конвектори често се използват заедно с други видове отоплителни системи. Това може да бъде подово отопление или традиционни алуминиеви и чугунени радиатори.

СИСТЕМА ЗА ОТОПЛЕНИЕ НА ПЛИНТ: ХАРАКТЕРИСТИКИ И МОНТАЖ

Изисквания за настаняване

Има определени норми за разположението на отоплителните устройства вътре в стаята.

Нека се запознаем с някои от тях във връзка с оборудването, което разглеждаме:

 • Разстоянието между подовото покритие и компонентите на отоплителната система трябва да бъде най-малко 15-20 мм, в противен случай нормалният въздухозаборник ще бъде нарушен.
 • Преди въвеждане в експлоатация на бойлери е необходимо да тествате системата за течове на връзките.
 • Когато използвате електрически конвектори, струва си да предвидите възможността за заземяване на корпуса на устройството предварително - тази предпазна мярка ще помогне да се избегне случаен токов удар в случай на повреда на изолацията на нагревателния елемент.

Отоплителните системи за цокъл не трябва да се намират в непосредствена близост до шкаф и мека мебел - това може да доведе до повреда и повреда на имуществото.

Това вече е напълно под цокъла - преглед на первази от 2800 ...

Инсталация

За да може инсталираният конвектор да работи с максимална производителност и да бъде безопасен в работата си, трябва да се спазват всички правила за монтаж:

 1. На първо място, трябва да направите маркировка на стената, нагревателният елемент трябва да е на разстояние от пода - 1 см, след това металната плоча е фиксирана към стената.
 2. Следващата стъпка е да завиете държачите на тръбите и да ги свържете към общата верига.
 3. За захранването трябва да бъде отделен отделен клон на електроенергията, към който ще бъде свързан.
 4. Инсталиран е термостат, към който впоследствие се свързва цялата система.
 5. Когато инсталацията завърши, не забравяйте да проверите цялата система.
 6. И на съвсем последния етап е монтирана външната фасада, която покрива цялата система.

Силно обезкуражено е да се избират места в близост до мебели, особено дърво, като местоположение на електрически конвектори за плот. Загрятият въздух влияе отрицателно на външното състояние на такива продукти.

Преглед на производителите и цените

При избора на автономни отоплителни системи за цокъл трябва да се обърне основно внимание на мощността на устройството, неговия форм-фактор и експлоатационните и технически характеристики, сред които може да се подчертае топлопредаването на устройството и диапазона на работните му температури.

Най-интересните производители:

 1. Ако няма специални изисквания за отопление на стаята, тогава трябва да разгледате по-отблизо един от руските модели. В най-достъпния ценови сегмент е електрическият нагревател за первази Koner. Цената му варира от 5000 рубли. Това е приемлива опция за отопление за всекидневни или кухни. Разглежданият модел се отличава с висок топлообмен и точност на контрол на температурата.
 2. С по-високи изисквания към оборудването, продуктите на канадската марка Dimplex заслужават внимание. Разликата между тези системи е лекота на управление и експлоатация, както и доказано качество и надеждност. Компанията дава 5-годишна гаранция за всички произведени устройства. Например моделът LC 4015 WRU, с много компактните си размери - 1016 х 169 х 60 мм - е способен да възпроизвежда 1,5 кВт топлинна енергия. Цената на разглеждания вариант е малко по-висока от предишната, но е доста достъпна за средния потребител. Това е около 5,7 хиляди рубли.

Цени за первазни конвектори от различни производители

нагревател за плот

Первазните отоплителни системи вече заеха своята силна и надеждна ниша на пазара на отоплително оборудване. Използването на самостоятелни устройства за осигуряване на комфортни температурни условия в жилищни и търговски помещения в много случаи е единственото оптимално решение. Домашна печка на дърва ще намерите отговора тук.

Съвети за избор на отоплително устройство: как да изберем?

За да може устройството да оправдае всички желания, трябва да се вземат предвид много фактори: мощност, квадратура на помещението, топлинни загуби, използвани структурни елементи, допълнителна функционалност и много други. След като го разбрахте веднъж, няма да се объркате с избора на продукта.

Мощност

За да определите оптималния показател за мощност, трябва да следвате формулата: 1 kW на 10 квадратни метра стая. В същото време височината на тавана е 2,5-3 метра. Изчислението отчита материала на стените, броя на прозорците и вратите, които са отговорни за топлинните загуби. Препоръчителните изчисления на мощността за устройството са показани в таблицата по-долу.

Дизайн

Колкото по-голям е уредът, толкова по-ефективно стаята ще се отоплява. За малка стая не трябва да избирате обемисти устройства, които изобщо няма да изглеждат там. Външно моделите обикновено са правоъгълни, направени в бяло. Тези класически варианти са подходящи за различни стилове на стаите.В останалото трябва да се доверите на личния си вкус.

Производител и цена

Нека прехвърлим най-известните модели:

 1. Atlantic е популярен с високата производителност и качество на своите продукти. В зависимост от функционалността и мощността, цената варира от 3500 до 9000 рубли. Продуктите осигуряват икономично и ефективно отопление.
 2. По-бюджетна линия е представена от конвектори от Roda. Продуктите се характеризират с надеждност и оптимална цена. Средно продуктите ще струват от 1700 рубли.
 3. Гамата от конвектори Cooper & Hunter от Electrolux не може да бъде пренебрегната. Устройствата са компактни, практични и надеждни. Продуктът отговаря на европейските стандарти за качество, ще струва повече от другите, но ще се изплати. Ценовият диапазон е от 4 хиляди до 9 хиляди рубли.

Тип термостат

Има два вида термостати:

 1. Механични, които функционират на принципа на биметална плоча. Веднага след като температурата се повиши до границата, плочата ще се огъне и ще отвори елементите, осигуряващи връзката. Степента на нагряване се задава в различни разделения.
 2. Електронните термостати работят на базата на микросхеми, сензори и програми. Предимството е точното регулиране на температурата, въз основа на което се дава команда за включване / изключване на нагревателните елементи.

Функционален комплект

Конвекторът има:

 1. Йонизаторът е необходим за насищане на въздуха с йони, което ще подобри производителността и имунитета.
 2. Защитата от замръзване се задейства, ако стайната температура е под 5 градуса.
 3. Таймерът ви позволява да зададете необходимото време за нагряване.
 4. Регулирането на мощността на устройството ви позволява да зададете необходимата температура.
 5. Индикаторът за захранване показва мрежова връзка.

Управление - електронно или механично

Необходимите настройки се извършват на клавиатурата или панела за набиране. Недостатъкът на тази опция е липсата на максимална точност.

Електронно управление на стабилността и точността на температурните настройки. Достатъчно е да насочите дистанционното управление към устройството и да зададете настройките.

Надеждност и безопасност

В зависимост от помещението, което ще се отоплява, се избира отоплителният елемент на конвектора:

 1. Нагревателните елементи се считат за най-надеждните структурни елементи, тъй като те са непретенциозни и издръжливи. Този тип термичен елемент се използва дори в помещения с висока влажност. Срокът на експлоатация на такива устройства е най-малко 15 години.
 2. Лентовите елементи са подходящи само за сухи помещения. Те се загряват бързо и се охлаждат по същия начин.
 1. Безшумната работа и дългият експлоатационен живот се характеризират с монолитни нагревателни елементи. Загубата на топлина е минимална, конструктивните характеристики я предпазват от възможни микропукнатини.

Изборът на правилния продукт е ключът към безопасността. За надеждност устройствата са изработени от висококачествена стомана. Индикаторът за безопасност е:

 • наличието на автоматична защита срещу прегряване;
 • степента на защита срещу влага трябва да съответства на показател от поне 21 IP.

Основни мерки за сигурност:

 • Не покривайте устройството.
 • Не понте близо до изхода.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни