Каква е ефективността на инфрачервеното отопление у дома, плюсовете и минусите на IR отоплението


За съжаление няма точна „рецепта“ за създаване на уют в къщата и често не е толкова лесно да се постигне комфортна обстановка.

И тук става въпрос не толкова за модерен интериор и модерни мебели, а за висококачествена отоплителна система, която е толкова важна в нашия променлив климат.

Отоплителната система на частна къща всъщност се счита за нейното „сърце“. Без подходящото оборудване всяка къща завинаги ще остане студена, неудобна и просто неподходяща за обитаване.

Ако през лятото този проблем не е толкова забележим, то през зимните студове той пречи на живота и удоволствието от домашното забавление.

Ето защо трябва сериозно да помислите по този въпрос и да помислите за отоплението на частна къща със собствените си ръце.

С какви решения ще се сблъска собственикът на частна или селска къща? На първо място, е необходимо да се подчертаят няколко основни точки на работа:

 • избор на надеждно отоплително оборудване;
 • подготовка на местоположението на системата;
 • директен монтаж и свързване на оборудване.

Също така трябва да определите дали да направите отоплителната система основна за цялата къща или да се съсредоточите само върху определени помещения и зони. Този момент помага да се избегнат ненужни разходи и да се стигне до разумен избор на технология.

Опитни експерти винаги са отбелязвали, че умишленият избор на система за отопление на дома със собствените си ръце за дом е ключът към комфортния престой в къщата.

Всъщност в процеса на организиране на отоплението на дома със собствените си ръце е важно всяко малко нещо: точността на изчисленията, съответствието на размерите на тръбите, параметрите на радиатора, качеството на съставните части и др. Именно те могат да доведат до ранен отказ на системата и нови разходи.

Направи си сам домашни отоплителни системи

Основните критерии при избора на определени отоплителни уреди се считат за тяхната ценова категория, качество, издръжливост и, разбира се, технически характеристики.

Описание на отоплителните системи за дома

Има няколко основни типа отоплителни системи:

 • захранвани от електричество;
 • на газова основа;
 • използване на вода;
 • въздух;
 • геотермална или земна;
 • от печка или камина;
 • система за подово отопление;
 • използване на преносими мини нагреватели.

Както можете да видите, основните параметри тук са видът на използваната енергия и видът на топлоносителя. Те също се различават по методите за инсталиране и по някои комплекти аксесоари.

Центърът на основното отопление на дома е котелът, който определя темпото на цялата система. Сложността на монтажните работи ще зависи от неговия избор.

Когато е необходимо да се създаде комфорт само в определени зони, мобилните, тоест преносими нагреватели, например камини и радиатори, са много подходящи.

В селските къщи инсталирането на "руска печка" или малки камини се счита за доста интересен момент. Те създават уникален уют и подходяща атмосфера в къщата.

Някои от нагревателите могат да служат само за определени функции, като например релси за кърпи или кухненски печки. Те са много полезни в ежедневието, но не могат да служат като истинска отоплителна система.

Otoplenie-pro.com

За да поддържате комфортни условия и оптимална стайна температура, е важно да изберете и свържете правилната отоплителна система.

Автономните системи ще бъдат особено оценени от тези, които трябваше да живеят в къщи или апартаменти с централизирано отопление.Влошаването на оборудването и тръбите в централизираните отоплителни системи води до повишени топлинни загуби, в резултат на което абонатите не получават необходимото количество топлина и използват електрически нагреватели. В резултат - допълнителни парични разходи и караница.

Изборът на отоплителна система зависи от много фактори:

 • местоположението на къщата;
 • отдалеченост от централните комуникации;
 • площта на отопляваните помещения;
 • Пари.

За автономно отопление днес се произвеждат следните видове котли:

 • твърдо гориво;
 • течно гориво;
 • газ;
 • електрически;
 • комбинирани.

Ако котелът не осигурява захранване с топла вода, заедно с него често се купува бойлер (бойлер), благодарение на който топлата вода се подава денонощно. Има отделни изисквания за работата на котлите: трябва да знаете правилата за грижа за агрегата и да почистите десетките своевременно. Тези изисквания са описани подробно в статиите на нашия уебсайт.

От всички съвременни видове отоплителни системи газовите котли са най-търсени и популярни. Въпреки нарастващите цени на синьото гориво, природният газ остава най-евтиният (в сравнение с електричеството, пелетите и т.н.). Газовите котли са прости, надеждни, издръжливи и ефективни в експлоатация - това обяснява повишеното потребителско търсене на газово оборудване.

Благодарение на инсталирането на едноконтурен газов котел можете самостоятелно да регулирате началото / края на отоплителния сезон и температурата в къщата, както и да спестите от електричество. Допълнителната инсталация на котела ще ви позволи да използвате топла вода по всяко време.

Функциите на газовите котли не се ограничават само до отопление: когато инсталирате двуконтурен котел, ще бъдете снабдени не само с топлина, но и с денонощно подаване на топла вода (БГВ) едновременно, без да инсталирате допълнителни оборудване.

Безспорните предимства на газовите котли са:

 1. Пълна автоматизация.
 2. Малък размер и функционалност.
 3. Наличност на гориво.
 4. Намаляване на разходите.
 5. Минимално човешко участие в работата на котела.

Дори и за негазифицираните райони има изход: да закупите синьо гориво в бутилки. Разходите за инсталиране на газова отоплителна система (и водоснабдяване) ще се изплатят за 2-3 отоплителни сезона. Като отдадете предпочитание на газовите котли, вие губите още един проблем - транспортирането и съхранението на гориво (в сравнение с агрегатите на твърдо гориво).

Прочетете повече за видовете, местоположението, функционалността, характеристиките на дизайна и монтажа на различни видове котли в статиите на нашия уебсайт.

Направи си сам схеми за отопление на дома

Отоплителните системи могат да се различават една от друга по отношение на производителност или външен вид, но принципът им на действие в повечето случаи се основава на следната верига от действия:

 1. Специалното вещество или топлоносителят се загрява в котела. Охлаждащата течност може да бъде различна по отношение на агрегатното състояние и състава на веществата: газ, пара или вода, химически реагенти и др.
 2. С помощта на утайка или с изградена система за естествена циркулация нагрятото вещество се разпределя по тръби, които водят директно към радиаторите.
 3. Охлаждащата течност отделя цялата получена топлина към стените на радиатора, след което продължава да се движи през тръбите към котела.
 4. Връщайки се към началната точка, охлаждащата течност се загрява до определени температури и повтаря процедурата от самото начало.

Схеми за отопление на къщи

Водата се счита за най-добрия топлоносител: тя може да се намери във всеки дом, тя акумулира перфектно топлинната енергия и я пренася безпрепятствено, тя е екологична и безвредна.

В случай на скъсване на тръбата е много по-лесно да се събере излишната влага от повърхността, отколкото химически реагент, който освен това може да бъде опасен за здравето.

При печките и камините всичко е много по-просто: огънят вътре в конструкцията загрява металния корпус, който от своя страна отделя цялата топлина към въздуха и околните повърхности (под, стени, мебели и др.), А димът свободно излиза през комина.

Достатъчно е да свържете преносими нагреватели към електрически контакт и само след няколко минути да се насладите в удобна среда.

За съжаление обхватът на такива инсталации е доста малък: буквално няколко метра, но този резултат е напълно достатъчен за много хора.

Как са подредени отоплителните панели за когенерация

Външно тези панели приличат на най-простия тънък лист от гипсокартон с размер 60 × 60 см. Но тази простота е само външна. Вътре в гипсовия лист има филм, направен от специален полимер, състоящ се от въглероден композит.


На гърба панелът е защитен от топлоизолационен слой, а също така е снабден с кабел за свързване към захранването

Тези панели могат безопасно да се използват за облицовка на стени и тавани, те могат да бъдат комбинирани в една обща система. Плочите се нагряват отвътре и излъчват инфрачервени вълни, като същевременно консумират 100 Wh за отопление на 1,5 m² площ. Трудно е да наречем тази технология енергоспестяваща в буквалния смисъл. Въглеродният полимерен филм вътре в HPC батериите не се топи, окислява или изгаря. Температурата в помещението може да се контролира с обикновено устройство, което се монтира отделно от панелите на стената.


Контролният блок може да включва и изключва панелите в момента, в който имате нужда

Съвети за монтаж на отопление за начинаещи

Извършването на всички етапи на работа със собствените си ръце винаги се е считало за по-икономично решение от въвеждането на помощта на опитни специалисти.

Има много примери, когато начинаещи майстори са инсталирали отоплителна система в дома си, която може да работи без прекъсване. Но в същото време не са толкова малко случаите, когато човек просто е похарчил времето и парите си, но не е постигнал желания резултат.

Ако не сте уверени във възможностите си, поканете специалисти или потърсете съвет от професионалист. В този случай рискът от отказ на системата е сведен до минимум.

Преди да започнете работа, прегледайте всички опции за съществуващите отоплителни системи и изберете най-добрия вариант за себе си.

Успешен пример за отопление на частна къща със собствените си ръце, видеоклип от който можете ясно да гледате.

Най-новите технологии и отоплително оборудване на вашите услуги


Схема на двуконтурна отоплителна система
С тях модерното отопление на дома може да бъде подредено по такъв начин, че да контролирате не само количеството топлина, но и разпределението му в различни помещения. Това стана възможно благодарение на система от устройства, работещи по планиран алгоритъм. Освен това те са лесни за избор за стая от всякакъв размер и предназначение.

И така, един тип отоплителна система е проектирана специално за вили или малки селски къщи, друг за многоетажни сгради и трети за огромни градски зони. Но тъй като се интересувате от инсталирането на отопление на селска къща или апартамент, ние се спряхме по-подробно на разглеждането на тези конкретни системи.

Те се различават по вида на охлаждащата течност, принципа на действие и допълнителните възможности.

Водно отопление

По време на работата на водната система горивото се превръща от котела в топлина, която загрява водата и загрява елементите на отоплителния кръг.

Ще научите за нюансите на свързване и работа:

 • котли на газ, електричество и твърдо гориво
 • единични и двуконтурни единици
 • коминни и турбокомпресорни конструкции

Елементи на системата


Система за отопление с топла вода
Топлата вода тече през тръби към директните елементи на системата, която отоплява помещението. Не може да бъде:

 • радиатори
 • топъл под
 • отоплителни бобини
 • котли
 • различни топлообменници

Радиатори


Как да изберем правилните радиатори?
След като отдаде най-голямата част от топлината на радиаторите, охладената вода се връща в котела, където отново се загрява. И цикълът на отопление се повтаря. Ще разберете как да изберете правилните радиатори и на кой от тях е по-добре да се спрете:

 1. върху стомана
 2. излято желязо
 3. алуминий
 4. или биметални

Ще научите кои тръби е най-добре да използвате, как правилно да изчислите необходимия брой и според какви правила да ги изберете.

Циркулационни помпи


Помпа, която принудително дестилира вода през целия отоплителен кръг.
В съвременните отоплителни системи широко се използват циркулационни помпи, принудително дестилиращи вода по целия отоплителен кръг.

В съответния раздел на сайта ще намерите информация за:

 1. в какви редки случаи е възможно да се направи без помпи
 2. какви са техните предимства и дизайнерски характеристики
 3. как правилно да се промие отоплителната система
 4. какви правила трябва да се спазват при обслужване на циркулационни помпи

Котли и електрически нагреватели

Много отоплителни системи осигуряват на жителите не само топлина. Когато е необходимо да се реши проблемът с водоснабдяването, водата се загрява в специални резервоари - котли. Ако тези устройства са подходящи за вас, можете да се запознаете с принципите на тяхното функциониране и инсталиране. И те работят с електричество - безопасен, прост и удобен източник на енергия.

Топъл под

Те осигуряват допълнителен комфорт във вашия дом или апартамент, особено ако имате малки деца. Ще научите как да извършите изчислението, правилно да инсталирате такава система и да вземете цялостен подход към въпросите за осигуряване на топлина в къщата.

Въздушно отопление


Индивидуален климат в къщата
Такава отоплителна система е един от най-обещаващите начини за отопление на частни къщи и вили. Основните му предимства са простотата и надеждността.

Ще се запознаете с характеристиките на тази система и ще научите как да изберете правилно всеки от елементите й:

 • газови въздушни нагреватели
 • въздуховоди от поцинковано желязо
 • специални решетки

Колекторни системи

Отоплителната инсталация и дизайнът на колектора могат да бъдат направени изцяло от собствените ви ръце. Ако се интересувате, ще намерите информация как да направите това най-добре и защо такива системи се считат за универсални.

Всичко за частна къща или лятна вила


Коя отоплителна система да изберете в частна къща
Ако трябва да инсталирате отоплителна система за частна къща или лятна вила, ние ще ви посъветваме:

 • на какви задачи трябва да обърнете внимание преди всичко
 • какви проблеми трябва да се решават само от специалисти
 • какво и как можете да направите сами
 • как да проверите правилността на всеки етап от работата

Ако искате да отоплявате лятна вила, гараж, временна хижа, оранжерия или други стопански постройки, ще научите и за всички нюанси при избора как да ги отоплявате от материалите в сайта.

Забележка! Водните системи не са много популярни за отопление на лятната вила, тъй като те трябва да работят постоянно. В такива случаи е по-добре да използвате електрически конвектори.

И накрая ...

Избор на система за отопление на промишлени помещения

Отоплението на промишлени помещения се извършва с помощта на различни видове системи, всяка от които изисква подробно разглеждане. Най-популярни са централизираните течни или въздушни системи, но често могат да се намерят локални нагреватели.

Изборът на типа отоплителна система се влияе от следните параметри:

 • размери на отопляемото помещение;
 • количеството топлинна енергия, необходимо за спазване на температурния режим;
 • лекота на поддръжка и наличност на ремонт.

Всяка система има свои собствени плюсове и минуси и изборът ще зависи преди всичко от съответствието на функционалността на избраната система с изискванията, които се отнасят до нея. При избора на типа система е необходимо да се изчисли отоплителната система на индустриална сграда, за да има ясно разбиране колко топлина е необходима за сградата.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни