Въздушни нагреватели - идеални за отопление на големи помещения


Отоплителни тела АД

Въздушните отоплителни тела AO и SDT се използват за отопление на промишлени, складови, административни и други помещения. Тези блокове осигуряват зони с голяма площ на топъл, равномерно разпределен въздух и поддържат зададената температура за дълго време. Тяхната мощност и производителност зависи от размера.

AO въздушно отоплително тяло е конструкция, състояща се от аксиален вентилатор, въздушен нагревател и рамка, използвана за инсталиране на устройството в работно положение. AO и STD също могат да бъдат окачени на скоби. По време на работата си въздухът, издухван от вентилатора, се нагрява от въздушния нагревател и се подава към отопляемата зона.

Концерн "Медвед" предлага ефективни въздушни отоплителни тела, чиято цена привлича със своя демократичен характер. Продуктите на концерна са сертифицирани и имат 2-годишна гаранция. Уредът за отопление и вентилация от нашия концерн е идеалното решение за отопление на големи помещения.

Аналог на AO е въздушното отоплително устройство AVO, което също е проектирано за въздушно отопление на конструкции, използващи гореща вода като топлоносител. Инсталира се в индустриални и търговски сгради.

Уредът AVO има редица предимства. Заедно с висока производителност, той се отличава с атрактивен дизайн и леко тяло. Това устройство може да бъде представено във вертикално или хоризонтално работно положение. Подходящ е за използване в умерено студен климат и има 4 категория за поставяне съгласно GOST 15150.

Парни отоплителни тела

Паровите отоплителни тела са предназначени за отопление на селскостопански, промишлени и граждански помещения. За работата на тези агрегати се използва суха пара като топлоносител с температура под 180 ° C и максимално налягане от 1,2 MPa. Всички такива модели се състоят от набор от стандартни елементи: аксиален вентилатор и парен нагревател. Нагревателната парна единица е доста проста, мощна, безопасна и относително евтина част от оборудването.

Въздушното отоплително тяло е, може да се каже, голям нагревател, който работи на електричество. Първо се загрява, след това разпределя топлината си в стаята с помощта на вентилатора и жалузите. Електрическо устройство е в състояние да затопли голяма стая за броени минути. Може да се инсталира и локално, например в производствени работи в хангари или други подобни помещения.
Фиг. един
Въздушното отоплително тяло е специално проектирано за отопление на големи институции. Използва се: в хангари, за монтаж в производствени цехове, в автосервизи, в автомивка, в гаражи, автокъщи, в складове, в търговски центрове, в хипермаркети и супермаркети, в различни магазини, в конферентни зали, в шоуруми, във ферми, в оранжерии и др.

За такава отоплителна система не е нужно да харчите много пари, тъй като блоковете за въздушно отопление са лесни за инсталиране и са (в сравнение с други видове отопление) евтини.

Основни сортове

Описаните нагреватели могат да бъдат класифицирани в две категории:

 • вид нагревателен елемент;
 • консумация на въздух.

Когато се изискват ниски скорости на въздушния поток, традиционно се използва аксиален вентилатор.Когато става въпрос за по-мощни отоплителни системи, които трябва да обслужват големи сгради или помещения, се използват центробежни вентилатори. В този случай към фланца на топлообменника се закрепва въздуховод от свободната страна, който разпределя топлината в една стая или цялата конструкция.

Въздушният отоплителен уред, както беше споменато по-горе, може да бъде подразделен според вида на топлообменниците, те са:

 • пара;
 • вода;
 • електрически.

Областта на използване на електрически нагреватели е много ограничена, това се дължи на няколко причини. Първият от тях се изразява в липсата на електрическа мощност по линията. Всъщност, за да се получи един киловат топлина, е необходим един киловат електричество. По този начин за стая с площ от 500 м2 ще е необходима мощност от 50 kW. Малко са мрежите, предназначени да доставят такъв обем енергия.

Друга трудност се изразява в управлението на отоплението, тъй като не винаги се изисква работа на максимум, но електрическите модули с висока мощност не могат да бъдат гладко контролирани. Това изисква скъпо електрическо оборудване. Това предполага, че производителите доста често прилагат три- или двустепенно отопление. Тези единици се използват най-често в средни до малки помещения.

отоплителна единица вулкан

Проектирането на електрически апарати за отопление

Въздушното отоплително тяло има следните компоненти:

 • Аксиален вентилатор;
 • Оборудван е и с електрически нагревател;
 • Калъфът, който има полимерно покритие.

Фиг. 2

Нагревателят съдържа два термостата, които предпазват устройството от прегряване. Първата защита е автоматичното рестартиране. Той ще работи на въздушния отоплителен уред, ако температурата се повиши над 50 градуса. Контролната верига на нагревателя се затваря автоматично, след като термостатът се охлади. Втората защита е ръчното рестартиране. Такава защита ще работи, когато температурата се повиши над 90 градуса.

Вентилаторът на въздушен електрически апарат има асинхронен двигател, който има външен ротор. Всеки двигател има вградена термична защита, която може да се рестартира автоматично.

Какво трябва да се направи, за да може въздушният отоплителен уред да работи правилно и в безопасен режим:

 • Мощността и температурата на отопление трябва да се регулират автоматично;
 • Ако вентилаторът на въздушната отоплителна система е спрял или скоростта на въздушния поток е намаляла, тогава захранването на нагревателя трябва да бъде блокирано. Също така, захранването трябва да бъде блокирано, дори когато се задейства вградената защита на термостатите срещу прегряване;
 • На нагревателя също трябва да се монтира прекъсвач, за да може захранването да се подава без проблеми. След това операцията трябва да бъде избрана според мощността на самия нагревател;
 • За да можете да контролирате режимите на работа на електрическо въздушно превозно средство, можете допълнително да закупите автоматични устройства (UET-14D, UET-30D).

Предимствата на тази отоплителна система

Елементите за въздушно отопление имат, разбира се, много предимства. И всичко това поради факта, че те имат голяма мощност, поради което огромни стаи се затоплят много бързо.

И така, основните предимства на тези електрически устройства:

 • След включване тези раздели започват да работят веднага с цялата си мощ, благодарение на което стаята се загрява бързо;
 • Тази отоплителна система има известна инерция, поради която е възможно да се приложи както термичен режим, така и зонално отопление на помещенията;
 • Въздушните отоплителни тела имат висока отоплителна мощност;
 • Тази отоплителна система се счита за много икономична, тъй като при закупуването на всички необходими материали няма да похарчите толкова, колкото бихте похарчили за стандартна отоплителна система (газ, вода).

Сега на пазара за отоплително оборудване има невероятен брой електрически устройства. Те се предлагат в различен капацитет, така че преди да купите, определено трябва да се консултирате с професионалист, така че той да предложи кой блок е по-добре да вземете за тази или онази стая. Също така, някои модели могат да имат съвременни технически индикатори: сензорен дисплей, течнокристален дисплей, чрез който можете да видите цялата необходима информация.
Фиг. 3
Въздушно отоплително тяло

Електрически апарат с воден топлообменник

Устройствата с воден топлообменник принадлежат към серията AOB.

«> Въздушните отоплителни тела с воден топлообменник са необходими, за да се създаде рециркулация на въздушното отопление в големи помещения като:

 • Индустриална сграда;
 • Складове;
 • Жилищни пространства;
 • Търговски институции.

Въздушните отоплителни тела, които имат воден топлообменник, са необходими само за огромни помещения. Най-важното предимство на устройствата с воден топлообменник е бързото нагряване или на цялото помещение, или на част от него. В този случай уредът, който има воден топлообменник, е инсталиран локално.

Също така е добре въздушните устройства с воден топлообменник да са относително евтини (в сравнение с други отоплителни системи, които имат водни топлообменници и не само), така че не е нужно да инвестирате много пари за устройства с воден топлообменник .

Въздушният отоплителен уред, който има воден топлообменник, има висока отоплителна мощност. Уредът с воден топлообменник използва мощен вентилатор и високоефективен въздушен нагревател, така че водната система бързо загрява стаята.

Нагреватели с топлообменници за вода и пара

Обхватът на приложение на водни топлообменници (в противен случай - нагреватели) е неограничен. Пример за въздушен агрегат с ниска мощност е вентилаторен конвектор, който е част от климатичната система на частна къща. Вярно е, че служи както за отопление, така и за охлаждане на помещения, зависи от температурата на подаваната към него охлаждаща течност. Принципът на работа и дизайнът на вентилаторния конвектор обаче са еднакви, има разлики в производителността и наличието на допълнителни функции, например филтриране на въздуха.

Едно от най-често срещаните устройства, използвани в сгради с каквато и да е цел, е отоплителното тяло Вулкан. Тези локални отоплителни устройства, първоначално от Полша, вече са в експлоатация и продължават да бъдат инсталирани в промишлени предприятия във всички постсъветски страни. Те се утвърдиха като надеждно отоплително оборудване от средната ценова категория. Техническите характеристики на гамата Вулкан са представени в таблицата:

Забележка. Максималната работна температура на охлаждащата течност е 120 ° C, налягането е 16 бара.

Устройствата, чиито тела са изработени от пластмаса, се открояват с модерния си дизайн. Свързването към линията с охлаждащата течност се осъществява чрез двупосочен клапан, управляван от автоматиката, както е показано на диаграмата:

За пример на парни нагреватели могат да служат руските отоплителни агрегати AO 2. Въпреки че техните топлообменници също могат да работят с топла вода, изходната топлинна мощност ще бъде по-малка. Такива системи се прилагат в предприятия, където парата се произвежда за технологични нужди и паралелно се използва за отопление. Техническите характеристики на моделната гама AO 2 могат да бъдат намерени в таблицата:

В сравнение с "поляците", това е по-мощна поредица от устройства, особено при подаване на пара към нагревателя.Това увеличава ефективността на въздушните нагреватели, но също така създава редица трудности, свързани отново с управлението на отоплението, връщането на кондензат и експлоатационния живот на устройствата и фитингите.

Водни отоплителни тела

Този въздухонагревателен уред е предназначен за отопление на помещението на водната отоплителна система (водна нагревателна среда, която загрява въздуха, разпределя го равномерно в стаята с помощта на вентилатор и насочващи жалузи).
Фиг. четири
Въздушни отоплителни тела с воден топлообменник

Скоростта на въртене на вентилатора на въздушния отоплителен блок, който има воден топлоносител, може да се регулира. Регулирането се извършва с помощта на трансформаторен регулатор. Ако скоростта на въртене на вентилаторите на апарата с воден топлоносител намалее, тогава скоростта на въздушния поток намалява. Има и много опции за това как да регулирате водата за пренос на топлина.

Как можете да монтирате този въздушен отоплителен уред:

 • Въздушен електрически вентилатор може да се инсталира на мелници (вертикално);
 • Също така, този водоохлаждаем уред може да се монтира на тавана (хоризонтално).

Предимства на въздушния блок, който има водна охлаждаща течност:

 • Стаята се загрява много бързо благодарение на такова устройство;
 • Поради ниската инерция на отоплителната система, тя може да се използва както за отопление на цялото помещение, така и за зоново отопление;
 • Въздушният отоплителен уред има висока отоплителна мощност;
 • Тази отоплителна система е много по-евтина от другите системи за отопление с топла вода за големи помещения.

По същество това са същите нагреватели на вентилатори, но все пак има някои разлики. Така че топлинната мощност на тези устройства е много по-висока, в никакъв случай в сравнение с два киловата нагреватели на вентилатори. Също така тези единици са предназначени повече за индустриални помещения, така че основното в тях е надеждността и издръжливостта. В същото време външните характеристики са второстепенни.

Важно!

Ако имате време и желание, можете да намерите модел, който да изглежда добре вкъщи или например в офиса. Има много атрактивни единици, изработени от високоякостна пластмаса.

А сега, само няколко думи за източника на топлина.

Предимства на въздушните отоплителни тела

Ако говорим за това как дизеловите въздушни нагреватели, както и същите устройства, работещи с различен източник на топлина, се различават от другите стандартни отоплителни устройства, не можем да не споменем следния списък с техните предимства:

 • скоростта, с която се отоплява стаята
  ... Поради издухването ще се използва повече топлина, отколкото в традиционните конвектори;
 • осигуряване на равномерно нагряване
  ... С помощта на вградени амортисьори нагрятият въздушен поток може да бъде насочен във всяка посока, което не може да се каже за конвекционни устройства, при които топлият въздух може да се движи само нагоре (за повече подробности: "Домакински конвектор: принцип на действие и монтаж" );
 • показатели за висока ефективност
  , което се обяснява с споменатата по-горе способност за равномерно разпределение на топлия въздух;
 • простота и лекота на монтаж
  ... Дизайнът се основава само на две тръби - захранваща и връщаща, така че инсталирането им може да се извърши бързо, а в случай на голям тръбопровод този процес значително ще се забави и ще се усложни.

Говорейки за цената на въздушните отоплителни тела, струва си да се каже, че в сравнение с отоплението с вода, такова оборудване е доста изгодно, тъй като цената на въздушните отоплителни устройства е приблизително същата като цената на други отоплителни механизми, но поради простотата и ниска цена на инсталацията, общата сума е по-малка.

Воден топлообменник

Въздушните отоплителни тела, използващи водни топлообменници, загряват въздуха в сградата възможно най-бързо поради топлината, пренасяна от циркулиращата вода. В същото време тръбопроводът има оребрение вътре, което увеличава преноса на топлина. Когато духа, този топлообмен само се увеличава. След като прочетете всичко това, можете погрешно да объркате това устройство с конвенционални вентилаторни модули.

Електричество

Електрическите устройства от този вид, както структурно, така и функционално, са много близо до битовите нагреватели на вентилатори - електричеството загрява топлообменник, към който въздухът се задвижва от вентилатор. Клапите го насочват по-нататък към желаната част от стаята.

Но разликите между тях, разбира се, са:

 • Спиралите от отворен тип практически не се използват. Те могат да издържат сравнително кратко време и прахът ще изгори, ако попадне върху тях.
 • Тези единици са предназначени за отопление на голяма стая. Това вече не са битови нагреватели, тук мощността се измерва в десетки киловати.

Електричеството като охлаждаща течност във въздушно отоплително тяло

Както бе споменато по-горе, въздушните отоплителни тела в много отношения приличат на традиционните топлинни вентилатори. Принципът на действие е следният: нагряването на топлообменния елемент се извършва с помощта на енергията на електричество, а след това нагрятият въздух се насочва през специални амортисьори към необходимата част на помещението.

оборудване за въздушно отопление
Има обаче някои очевидни разлики между това устройство:

 1. Първо, оборудването за въздушно отопление изключва използването на спирали от отворен тип, което се дължи на краткия експлоатационен живот на тези функционални елементи и тяхната склонност към замърсяване. Основата на топлообменника се състои от тръбни електрически нагреватели (TEN), оборудвани със специални ребра, което позволява да се подобрят скоростите на топлопреминаване.
 2. Използването на въздушни отоплителни тела не е типично за малки помещения, тъй като капацитетът им е толкова голям, че ще бъде непрактично да се използват за битови нужди.

Какви са основните предимства на въздушните отоплителни тела?

Всъщност в какво? Защо са по-добри от, да речем, окабеляване на радиатора по целия периметър на сградата или, например, електрически конвектори? Нека да разгледаме.

Може да се интересувате и от нашите инструкции стъпка по стъпка.

Средна цена на въздушните нагреватели

Това, което може да се каже, е, че тяхната рентабилност е значително по-висока от конвенционалното отопление на вода, докато мощността само нараства.

Например: AVO 42 въздушно отоплително устройство струва около 12 000 рубли

, докато е топлинна
мощността е приблизително 12 киловата
... И обратно, система за водно отопление с подобна стойност на мощността струва почти еднакво, разбира се, ако не вземете предвид инсталационните разходи.

Но! 104-ият модел на същото устройство AVO, чиято мощност вече достига 154 kW, днес струва почти 53 000, докато системата за водно отопление със същата мощност е почти два пъти по-скъпа!

Къде се използва този тип отопление?

Често такова отопление може да се намери на следните места:

 • В производствени цехове.
 • Зеленчукови основи.
 • Складове.
 • Стопански дворове.
 • Магазини.
 • Помещения, в които се съхранява зърното.

Важно!

Освен всичко друго, въздушните отоплителни тела могат да бъдат инсталирани не само на закрито, но и на открито. Тази функция може значително да повиши безопасността на служителите в предприятието.

Предпазни мерки при употреба

Съгласно мерките за безопасност при работа с такава отоплителна система е строго забранено използването на такива устройства в помещенията, където във въздуха могат да присъстват запалими или експлозивни вещества.Освен това това не трябва да се прави, ако във въздуха има електропроводим прах. И накрая, когато има възможност да се отделят отровни или корозивни вещества.

Също така, за правилното използване, трябва да знаете от какво се състои стандартната единица.

 1. Табло. Незадължителен компонент на системата, монтиран само ако собственикът желае. Той оптимизира процедурата за контрол на температурата.
 2. Радиален вентилатор.
 3. Преходна тръба.
 4. Вентилатор за въздух.

Както виждаме, дизайнът на устройството съдържа минимум подробности, поради което работата му е проста. Всъщност същото може да се каже и за редактирането, но за това малко по-късно.

Важно!

Монтажът трябва да се извършва изключително от тези лица, които са преминали подходящо обучение и имат документи относно факта, че могат да бъдат допуснати до такова оборудване. Ако това не се спазва, тогава има вероятност за риск за живота.

И сега - относно функциите за инсталиране.

Кратък видео преглед на въздушната единица VOLCANO

Като заключение

В резултат на това бих искал да отбележа факта, че въздушните отоплителни системи за отопление на помещение могат да изпълняват две важни функции едновременно:

 1. На първо място, това е пряката "отговорност" на системата - отопление на стаята.
 2. Освен това уредът може да замени и вентилацията.

Вярваме, че никой няма да спори с факта, че тази перспектива е повече от привлекателна, тъй като може да се предположи, че човек ще купи две устройства на цената на едно. Ако сте добре запознати с пазара на отоплително оборудване, тогава вероятно знаете, че на него няма повече подобни предложения.

Темата на нашата статия е въздушно отоплителни тела. Какво са те? От кого и защо се произвеждат? Какви са техните предимства пред традиционните радиатори и конвектори? Имат ли някаква връзка някакви особености, които е полезно да се знаят? Нека да разгледаме всичко това.

Снимката показва склад на отоплително оборудване на руската компания Veza. Лесно е да се види, че по-голямата част от залата е заета от въздушни отоплителни тела.

Основни настройки

Първо, трябва да се каже, че има много видове подобни устройства, които могат да имат определени разлики. Освен това, ако разглобите типичен въздушен отоплителен модул AO, можете да се уверите, че той практически не се различава от по-скъпите модели и има подобен дизайн. Незабавно обаче си струва да се отбележи фактът, че такива продукти могат да работят както за отопление, така и за отопление. (Вижте също статията Въздушно отопление: характеристики.)

Разнообразие от подобни структури, които използват въздушни линии за своята работа

Дизайн

 • На първо място, трябва да се отбележи, че въздушният отоплителен уред AVO 42 и други подобни имат оригинална система за монтиране на тялото със собствени фиксиращи системи... Те ви позволяват да инсталирате устройството в почти всяка позиция и дори на най-неудобната повърхност.

Някои видове такива устройства много често се използват от съвременните строители за поддържане на определена температура в помещение или при инсталиране на опънати тавани.

 • Основният елемент, който имат всички електрически въздушни отоплителни тела, е вентилаторът... Той създава въздушна струя, която е насочена вътре в стаята и носи определена температура.
 • Също така е необходимо да се спомене специалният нагревателен елемент.... Поставя се пред самия вентилатор и служи за създаване на определена температура. В същото време има въздушни отоплителни тела с воден топлообменник, които използват като част част вид радиатор.

Таблица за топлинна мощност за продукти от този тип на известен производител

 • Специално внимание трябва да се обърне на специални жалузи под формата на щори.... Те могат да променят ъгъла си и по този начин да пренасочват въздушните потоци. Въпреки това, в модели от тип AO 2 3 те обикновено имат неподвижно положение или се регулират ръчно, когато при по-скъпи модификации този процес е напълно автоматизиран.
 • Като се има предвид, че повечето от тези устройства са инсталирани на определена височина, те се нуждаят от специален контролер.... В същото време въздушните отоплителни уреди Volcano могат да се комбинират в една мрежа и да се управляват само от едно устройство.

Съвет! При избора на такива системи, на първо място, те разглеждат мощността на нагревателния елемент и вентилатора. Също така си струва да се изяснят данните за производителя на електродвигателя, тъй като животът на продукта зависи от качеството на този уред.

Използвайки различни видове инсталация, можете да постигнете специални ефекти, присъщи на определен тип стая и нейния обем.

Предимства и недостатъци

Първо, трябва да се каже, че такива устройства могат да обслужват помещения с голям обем. В същото време такъв тип модел като STD 300 е специално разработен за този вид работа. Такова оборудване обикновено е оборудвано с доста мощни вентилатори, които могат да работят в няколко режима.

Различни модели на такива устройства имат свои собствени допълнителни функции и мощност, въпреки че тези конкретни продукти могат да бъдат наречени по-типични за индустриалните помещения.

Като се има предвид, че въздушните отоплителни тела извършват насочено движение на потоци, скоростта на затопляне на помещението става максимална сред продуктите от този тип. Благодарение на тези свойства тези устройства се използват активно в промишлени или обществени сгради, където входните врати често се отварят или има пропуски в изолацията.

Графични модели, показващи принципа на подреждане на такова оборудване в помещения от различни видове и обеми

Всички дизайни от тип VR1 и подобни имат решетки с жалузи и те могат да пренасочват горещия въздух в желаната посока. Това прави много възможно затоплянето на определени зони, организирайки тяхната собствена циркулация на масите в необходимата посока.

Също така си струва да се отбележи, че такива нагреватели имат доста опростен дизайн и елементарен метод за монтаж. Ето защо е лесно да ги инсталирате със собствените си ръце, без помощта на специалисти.

Графичен модел на разпределение на въздушните маси при използване на цяла система от такива нагреватели

Сред недостатъците на тези системи са високите разходи за отопление и определено ниво на шум. Въпреки това, като се има предвид областта на приложение на такива конструкции и техните предимства, това е практически незначително.

Съвет! Обикновено решетките на тези нагреватели са насочени надолу, докато самото устройство е инсталирано на височина. Така горещият въздух навлиза в долните слоеве и се издига от там поради температурата, затопляйки цялата стая.

Вариант на управляващата схема за свързване на подобно оборудване с помощта на отделен термостат

Препоръки на майсторите

 • Моделите от типа STD се считат за едни от най-практичните. За нагряването им обаче най-често се използва пара или вода. Следователно този факт трябва да се вземе предвид при избора на оборудване.

Някои инсталации от този тип отопление са с доста компактни размери и при необходимост могат да се носят.

 • Струва си да комбинирате всички устройства в една мрежа и да се свържете с контролния панел. В същото време отоплителната зона и самият вентилатор са монтирани в различни вериги, така че през лятото конструкцията да може да се използва като обикновени вентилатори.
 • Необходимо е да се подбере мощността на продуктите по такъв начин, че системата да работи при оптимални параметри. В противен случай ще има големи разходи за храна, което означава, че цената ще се увеличи.

Съвременните нагреватели от този принцип на работа могат да имат доста добър външен вид, който да се побере във всеки интериор.

Какво е

Пред нас по същество са обикновени нагреватели на вентилатори. С няколко предупреждения:

 • Устройствата имат висока топлинна мощност.
  Много повече от 2-те киловата, типични за домакински нагревател.
 • В повечето случаи агрегатите са предназначени за промишлени помещения.
  Надеждността, толерантността към грешки е приоритет; дизайнът на устройството изчезва на заден план.

Въпреки това: ако желаете, не е трудно да намерите модели нагреватели на вентилатори, които не се срамуват да бъдат инсталирани в магазин или офис. Например агрегатите Tropic са направени в доста хубави кутии, изработени от трайна пластмаса.

 • Източникът на топлинна енергия може да бъде не само електричество, но и вода.

Ще се спрем малко повече на източника на топлина.

Електричество

Електрическите отоплителни възли са конструктивно и всъщност точно същите като обичайния нагревател на вентилатора: топлообменникът се загрява от електричество; към него се вдухва въздух от вентилатор, който след това се насочва към желаната част от стаята с помощта на амортисьори.

Разбира се, има разлика.

 • Отворените спирали се използват рядко.
  Ограничен експлоатационен живот и фактът, че прахът и дребните отломки неизбежно ще изгорят по спиралата срещу тях. Типичен топлообменник са няколко тръбни нагреватели, най-често с ребра, които подобряват топлопредаването.

Нагреватели - тръбни нагревателни елементи с ребра.

 • Устройствата са предназначени за отопление на големи помещения.
  Ние изобщо не говорим за битови нагреватели: типичната мощност е в десетките киловата. Например, въздушният отоплителен уред на JSC 20 EUR, произведен от централата на UkrventSystems, консумира 250 kW.

Вода

Въздушните отоплителни тела с воден топлообменник, както се досещате от името им, използват топлината, предавана от водата, за бързо загряване на въздуха в помещението. Топлообменник - тръби, отново с ребра, през които циркулира охлаждащата течност. Въздушният поток ускорява обмена на топлина с околния въздух.

И в този случай обаче не бъркайте устройството с битови вентилаторни конвектори.

За да разберем разликата, нека прочетем спецификациите на нагревателния блок STD-300 P, произведен от групата компании Euromash:

 • Работната температура на охлаждащата течност е 150-180 градуса. Припомнете си, че жилищните сгради не се снабдяват с вода с температура по-висока от 95 - 105 градуса, в зависимост от дизайна на отоплителната система.
 • Площ на топлообменната повърхност - 158-170 м2, в зависимост от вида на използвания нагревател.
 • Масата на устройството е 530-790 килограма.

Има, разбира се, и по-компактни устройства. Например, същият Euromash произвежда агрегат AO 2 - 3 с топлинен капацитет от 24 киловата и тегло само 70 килограма. Долната линия обаче не се променя: устройството е несъвместимо със системата за централно отопление.

Въпреки това: въздухонагревателните агрегати Volcano VR1 и VR2, произведени от полската компания EuroHeat, са проектирани за по-ниска температура на топлоносителя - 90C. Ако има отделен асансьор, те все още могат да се използват с централно отопление. Защо се нуждаете от собствен асансьор? Факт е, че когато се вкарат в общата отоплителна система на къщата, устройствата ще отделят охлаждащата течност, охладена до неприемливо ниска температура. Радиаторите в съседните апартаменти ще спрат отоплението.

Принцип на действие

В индустриални условия въздушните отоплителни системи се използват отдавна. След изобретяването на вентилационно оборудване те успяха да спечелят заслужени места в офис сгради, търговски центрове, кина, където площта е много голяма. Въздушното отоплително тяло може да се използва в частна къща.

Такива устройства директно загряват въздуха; този принцип на работа е най-простият вариант.Въздушният нагревателен блок (AO) може да бъде представен от аксиален вентилатор, който е разположен зад нагревателния елемент, издухвайки през него въздуха, всмукан от стаята.

въздушен нагревател ksk

Предимства на въздушните отоплителни тела

И какво всъщност са тези устройства по-добри от обикновените електрически конвектори или окабеляването на водни радиатори около стаята?

 • Скоростта на отопление на стаята.
  Принудителното издухване на топлообменника ще отнеме много повече топлина от него, отколкото конвекционните потоци.
 • Равномерно разпределение на топлината.
  Клапите позволяват насочването на горещия въздух във всяка посока. Конвекционните токове се издигат само нагоре, в резултат на което цялата топлина в помещението се събира под тавана.
 • Икономично на фона на конвекционното отопление
  в резултат на същото равномерно разпределение на топлината. За да може температурата в дъното на склад с 10-метрови тавани да достигне приемливите 16-18С, таванът трябва да бъде най-малко 30. В този случай по-голямата част от произведената топлина ще бъде безполезно разсейвана през покрива.
 • .
  Каква е цената? Печелившо ли е?

  Тук виждаме увеличение на рентабилността на фона на традиционното отопление с топла вода с увеличаване на мощността на устройството.

  Прост пример: въздушен отоплителен уред AVO-42 струва 12 000 рубли с топлинна мощност от 12 kW. Система за отопление с топла вода със сравнима топлинна мощност ще струва приблизително същата сума, с изключение на инсталационните разходи.

  Но цената на устройството AVO-104 с топлинна мощност от 154 киловата е само 53 000, което е поне половината от цената на тръбите и радиаторите с подобен топлопренос.

Характеристики на монтаж и експлоатация

Какво е полезно да знаете за тези устройства?

 • Почти всички електрически блокове с въздушно отопление имат мощност над 7 kW. Те се захранват изключително от 380 волта. Всеки електротехник със съответния прием може да ги свърже със собствените си ръце.
 • По-добре е да се изчисли напречното сечение на окабеляването за свързване въз основа на 8 ампера на квадратен милиметър. Например, устройство, което консумира 24 киловата, изисква минимално напречно сечение на окабеляването от 24000/380/8 = 7,89 mm2.
 • Водонагревателите са свързани само и изключително със стоманени тръби. За предпочитане е поцинкована: тогава няма да срещнете проблеми с корозията и прерастването на отлаганията. Металопластичните и полимерните тръби не са предназначени за прегрята вода с температура 150-180 градуса.
 • За монтиране на стена е необходимо да се осигури свободен поток на въздух отстрани на стената, оставяйки разстояние от най-малко 300 милиметра между нея и устройството.
 • Забранено е използването на електрически отоплителни инсталации на територията на складове, използвани за съхранение на летливи, агресивни и експлозивни вещества. Проводимият прах (например графит или малки стърготини при металообработването) също е опасен.
  • За всички видове вентилаторни нагреватели се препоръчва да се монтира груб въздушен филтър (освен ако, разбира се, това не е част от дизайна на самия уред). Причината е ясна: вентилаторът, задръстен от някакъв чужд предмет, в най-добрия случай просто ще изгори поради прегряване на намотката на двигателя. В най-лошия случай нагревателните елементи на устройството ще отидат на сметището след него.
  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни