Извличане на електричество от въздуха. Как да получа електричество от земята схематично Енергия от земята

Проблем с ефективността

Получаването на електричество от земята е забулено в митове - в Интернет редовно се публикуват материали на тема получаване на безплатно електричество чрез използването на неизчерпаемия потенциал на електромагнитното поле на планетата. Многобройни видеоклипове, в които самоделните инсталации извличат електричество от земята и карат няколко ватови крушки да светят или електрическите двигатели се въртят, са измамни. Ако производството на електроенергия от земята беше толкова ефективно, ядрената и хидроенергията щяха да останат в миналото.

Напълно възможно е обаче да получите безплатно електричество от земната обвивка и можете да го направите сами. Вярно е, че полученият ток е достатъчен само за LED подсветка или за бавно презареждане на мобилно устройство.

напрежение от земното магнитно поле
Напрежение от магнитното поле на Земята - възможно ли е!?

За да получаваме постоянно ток от естествената среда (тоест изключваме мълниезащитите), ни е необходим проводник и потенциална разлика. Намирането на потенциалната разлика е най-лесно в земята, която обединява и трите среди - твърда, течна и газообразна. По своята структура почвата представлява твърди частици, между които има водни молекули и въздушни мехурчета.

Важно е да се знае, че елементарната почвена единица е глинесто-хумусен комплекс (мицела), който има определена потенциална разлика. Външната обвивка на мицелата натрупва отрицателен заряд, докато вътре в нея се образува положителен. Поради факта, че електроотрицателната обвивка на мицелата привлича йони с положителен заряд от околната среда, в почвата непрекъснато протичат електрохимични и електрически процеси. По този начин почвата се сравнява благоприятно с водната и въздушната среда и дава възможност да се създаде устройство за производство на електричество със собствените ви ръце.

Метод с два електрода

Най-лесният начин да получите електричество у дома е да използвате принципа, по който са подредени класически солени батерии, където се използват галванична пара и електролит. Когато пръчките, изработени от различни метали, се потопят в солен разтвор, в краищата им се образува потенциална разлика.

Мощността на такава галванична клетка зависи от редица фактори.

включително:

 • сечение и дължина на електродите;
 • дълбочината на потапяне на електродите в електролита;
 • концентрацията на соли в електролита и неговата температура и др.

За да получите електричество, трябва да вземете два електрода за галванична двойка - единият от мед, а другият от поцинковано желязо. Електродите се потапят в земята на дълбочина около половин метър, като ги поставят на разстояние около 25 см, един спрямо друг. Почвата между електродите трябва да се разлее добре със солен разтвор. Чрез измерване на напрежението в краищата на електродите с волтметър след 10-15 минути можете да откриете, че системата дава свободен ток от около 3 V.

електричество с пръти
Извличане на електричество с помощта на 2 пръчки

Ако извършите поредица от експерименти в различни области, се оказва, че показанията на волтметъра варират в зависимост от характеристиките на почвата и нейното съдържание на влага, размера и дълбочината на монтажа на електродите. За да се увеличи ефективността, се препоръчва да се ограничи контурът, където физиологичният разтвор ще бъде запълнен с парче тръба с подходящ диаметър.

Внимание! Необходим е наситен електролит и тази концентрация на сол прави почвата неподходяща за растежа на растенията.

Направи си сам електричество от земята: диаграма за къщата

От година на година цената на електроенергията в нашите къщи и апартаменти нараства, което кара повечето хора да се замислят за нейното спестяване. Но има и такива, които се опитват по всякакъв възможен начин да получат поне малко безплатна енергия, например електричество от земята. Тъй като броят на тези хора непрекъснато нараства, има смисъл да разгледаме въпроса по-подробно, което ще бъде направено в тази статия.

Митове и реалност

В интернет има голям брой видеоклипове, където хората запалват лампи от 150 W от земята, пускат електрически двигатели и т.н. Има още повече различни текстови материали, подробно описващи глинените батерии. Не се препоръчва да приемате такава информация твърде сериозно, защото можете да напишете всичко, което искате, и преди да заснемете видео, направете подходящата подготовка.

След като разгледате или прочетете тези материали, наистина можете да повярвате в различни басни. Например, че електрическото или магнитното поле на Земята съдържа океан от безплатно електричество, което е доста лесно да се получи. Истината е, че доставката на енергия е наистина огромна, но не е никак лесно да я извлечете. В противен случай никой не би използвал двигатели с вътрешно горене, отоплявани с природен газ и т.н.

За справка. Магнитното поле на нашата планета наистина съществува и защитава всички живи същества от разрушителното въздействие на различни частици, идващи от Слънцето. Силовите линии на това поле преминават успоредно на повърхността от запад на изток.

Ако в съответствие с теорията се проведе виртуален експеримент, тогава можете да видите колко е трудно да се получи електричество от земното магнитно поле. Да вземем 2 метални електрода, за чистотата на експеримента - под формата на квадратни листове със страни от 1 м. Един лист ще бъде инсталиран на повърхността на земята перпендикулярно на силовите линии, а вторият ще бъде повдигнат до височина 500 м и ние ще го ориентираме в пространството по същия начин.

Теоретично ще има потенциална разлика от около 80 волта между електродите. Същият ефект ще се наблюдава, ако вторият лист се постави под земята, в дъното на най-дълбоката шахта. Сега си представете такава електроцентрала - висока километър, с огромна площ на електрода. Освен това станцията трябва да издържи на мълния, което определено ще я удари. Може би това е реалността на далечното бъдеще.

Въпреки това получаването на електричество от земята е напълно възможно, макар и в оскъдни количества. Може да е достатъчно да запалите LED фенерче, да включите калкулатор или да заредите малко мобилен телефон. Нека да разгледаме начините за това.

Ток от два пръта

Този метод се основава на съвсем друга теория и няма нищо общо с магнитното или електрическото поле на Земята. И тази теория е за взаимодействието на галванични двойки във физиологичен разтвор. Ако вземете две пръчки от различни метали, потопете ги в такъв разтвор (електролит), тогава в краищата ще се появи потенциална разлика. Стойността му зависи от много фактори: състав, наситеност и температура на електролита, размер на електрода, дълбочина на потапяне и т.н.

Такова производство на електроенергия е възможно и чрез земята. Вземаме 2 пръчки от различни метали, образувайки така наречената галванична двойка: алуминий и мед. Потапяме ги в земята на дълбочина приблизително половин метър, разстоянието между електродите е малко, достатъчно е 20-30 см. Поливаме земята между тях обилно с физиологичен разтвор и след 5-10 минути го измерваме с електронен волтметър. Отчитането на брояча може да варира, но в най-добрия случай ще получите 3 V.

Забележка. Показанията на волтметъра зависят от влагата в почвата, нейната естествена соленост, размера на пръчките и дълбочината на потапянето им.

В действителност всичко е просто, полученото безплатно електричество е резултат от взаимодействието на галванична двойка, в която мократа земя служи като електролит, принципът е подобен на работата на солена батерия. Истински експеримент върху потенциалната разлика между забити в земята електроди може да се види във видеото:

Електричество от земя и нулев проводник

Това явление също възниква не от магнитното поле на Земята, а поради факта, че част от тока "тече" през земята през часовете на най-голямо потребление на електроенергия. Повечето потребители знаят, че напрежението за къщата се подава през 2 проводника: фаза и нула. Ако има трети проводник, свързан към добра заземителна верига, тогава между него и нулевия контакт може да се "разхожда" напрежение до 15 V. Този факт може да бъде фиксиран чрез свързване на товар под формата на 12 V крушка между контактите. И това, което е типично, преминаването от земята към "нулев" ток абсолютно не се записва от измервателните устройства.

Трудно е да се използва такова свободно напрежение в апартамент, тъй като там не можете да намерите надеждно заземяване, тръбопроводите не могат да се считат за такива. Но в частна къща, където априори трябва да има заземен контур, можете да получите електричество. За свързване се използва проста схема: неутрален проводник - товар - земя. Някои майстори дори са се приспособили да изглаждат колебанията на тока с трансформатор и да свързват подходящ товар.

Внимание! Не следвайте примера на „добрите“ съветници, които предлагат да се използва фазов проводник вместо неутрален проводник! Факт е, че при такава връзка фазата и земята ще ви дадат 220 V, но докосването на земната шина е смъртоносно. Това важи особено за "майсторите", които правят подобни неща в апартаментите, свързвайки товара към фазата и батерията. Те представляват шоков риск за всички съседи.

Метод с нулева жица

Напрежението се подава към жилищна сграда с помощта на два проводника: единият от тях е фаза, а другият е нула. Ако къщата е оборудвана с висококачествена заземителна верига, по време на периода на интензивно потребление на електроенергия, част от тока преминава през заземяването в земята. Свързвайки 12 V крушка към неутралния проводник и земята, ще я накарате да свети, тъй като напрежението между нулевия и земния контакт може да достигне 15 V. И този ток не се записва от електромера.

електричество с помощта на неутрален проводник
Извличане на електричество с помощта на неутрален проводник

Веригата, сглобена по принципа нула - консуматор на енергия - земя, е доста работеща. При желание може да се използва трансформатор за компенсиране на колебанията на напрежението. Недостатъкът е нестабилността на появата на електричество между нулата и земята - това изисква къщата да консумира много електричество.

Забележка! Този метод за получаване на безплатно електричество е подходящ само в частно домакинство. Апартаментите нямат надеждно заземяване и тръбопроводите на отоплителните или водоснабдителните системи не могат да се използват като такива. Освен това е забранено свързването на заземяващия контур към фазата за получаване на електричество, тъй като заземяващата шина се оказва с напрежение 220 V, което е смъртоносно.

Въпреки факта, че такава система използва земята за работа, тя не може да бъде причислена към източника на земно електричество. Как да получим енергия, използвайки електромагнитния потенциал на планетата, остава отворено.

Електричество от земята за дома

електричество към къщата

От момента, в който човек се научи да предава електричество от разстояние, животът на цялата планета се промени.

Стана възможно преди това да изглеждаше фантастично: крушките замениха свещи и газови лампи, появиха се тролейбуси и електрически влакове, темпото на живот се ускори.

И точно от същия момент хората започнаха да мислят: как можете да получите електричество от земята със собствените си ръце.

Енергийните източници - природен газ, въглища, нефт - приключват, тези ресурси остават на земята буквално за 50-100 години. Индустриални предприятия, работещи с добив на въглища, нефт и газ - всичко това сериозно уврежда околната среда, така че планетата Земя е в положение, което притеснява еколозите и хората, които не са безразлични.

Митове и реалност

Опитите на обикновените граждани сами да „получат“ електричество, заобикаляйки държавните тарифи, бяха обрасли с много слухове и догадки:

 • Основният мит, свързан с независимото производство на енергия от земята, звучи така: това електричество е вечно.

Опровержение: за да може по принцип да се извлича електричество от земята, е необходимо да се изпълнят много условия, включително специалните качества на почвата, метален щифт или пръчка, вкопани в земята на достатъчно разстояние, и неокисляеми проводници .

Нито едно от тези условия не може да бъде изпълнено перфектно, така че електричеството, произведено по този начин, съвсем не е вечно.

 • Мит втори: енергията на земята е безплатна.

Опровержение: това отчасти е вярно: човек може да прави каквото пожелае с личния си парцел. Но за да получите поне малко електрически заряд, имате нужда от много земя.

 • Мит трети: Електричеството, което може да се получи от земята, има огромна мощ.

Опровержение: изходната мощност на електричеството от земята е достатъчна за много бавно зареждане на обикновен мобилен телефон или запалване на малка крушка. Варенето на електрическа кана, зареждането на лаптоп или включването на хладилника ще отнеме толкова много земя, метални щифтове и проводници, че едно семейство ще се нуждае от неограничени разпределения и финанси.

Електродните котли се използват широко за отопление на летни вили. Електроден котел „направи си сам“ - диаграмата е представена в статията.

За предимствата и недостатъците на резервоарите за съхранение на отоплителна система можете да прочетете тук.

Рано или късно коминът за печката или камината трябва да бъде почистен. Ефективните методи за почистване са представени в този преглед.

Направи си сам електричество от земята

Въпреки това много хора не се отказват от опитите си да извличат електричество от земята, за да улеснят или променят живота си и не бива да ги спират, защото най-важните открития в историята на човечеството са направени от упорити хора, влюбени в техните идеи.

Има класация на най-популярните начини за получаване на електричество от земята евтино и бързо.

Неутрален проводник - товар - почва

Променлив ток, благодарение на който всички електрически уреди се захранват в апартаменти, влиза в жилищата чрез два проводника: нулев и фазов. Поради заземяването голямо количество енергия отива в почвата. Разбира се, никой не иска да плаща за нещо, което не може да се използва напълно. Ето защо предприемчивите хора отдавна са разбрали как да извличат енергия от земята с помощта на неутрален проводник.

Този метод се основава на факта, че поради физическите си свойства земята е едновременно запас от енергия и негов проводник.

кабел под земята

Схема за подземно полагане на кабели

За да извличате електричество, трябва да създадете проста верига.

 • На достатъчно разстояние в земята се забиват два метални кола, единият от които е катод, а вторият е анодът, в резултат на което се появява енергия с напрежение от 1 до 3 V. Силата на тока в този случай ще бъде незначително.
 • За да увеличите напрежението и тока, ще трябва да забиете много щифтове на сайт с огромна площ, както последователно, така и паралелно свързани помежду си. Последователната връзка увеличава напрежението, докато паралелната връзка увеличава тока.
 • Когато напрежението достигне 20-30 V, към веригата трябва да се свърже обикновен трансформатор, за да се увеличи изходното напрежение и батерия за акумулиране и стабилизиране на електрическата енергия. Последният етап е трансформация на постоянен ток от тридесет напрежения в променлив с напрежение 220 V.

Цинков и меден електрод

Това е най-простият, евтин и най-ефективен метод за получаване на електрическа енергия в момента и именно според този принцип са подредени познатите на всички батерии.

Първата стъпка е да се изолира част от почвата, за да се създаде най-киселата среда в нея. След това свържете цинкови и медни електроди към тази изолирана земя. Резултатът е всъщност електричество. Този принцип за получаване на енергия до голяма степен зависи от качеството на почвата - колкото по-кисела е тя, толкова по-добре.

мед плюс цинк

Цинкова и медна батерия

Интересен експеримент може да се извърши чрез поставяне на два ключа - мед и желязо - в оранжево. Резултатът е напрежение до 1 V. Решаващият фактор е площта на електродите в контакт с киселината и нивото на киселинност на самия портокал.

Това количество енергия е достатъчно за зареждане на обикновен телефон. За да се увеличи мощността, трябва да бъдат свързани паралелно към тази схема още няколко от същите вериги. В резултат на това ще бъде възможно да се зарежда смартфон или лаптоп, но ще трябва да се отдели огромна стая за електроцентрала от портокали и електроди.

Този метод за получаване на енергия е добър, но не е надежден и не е издръжлив: веднага щом започне окисляването на цинкови и медни електроди, напрежението започва да спада и тогава подаването на енергия спира. Премахването на оксида и добавянето на киселина може да коригира ситуацията.

Потенциал между покрив и земя

Това е един от любимите народни начини за получаване на електричество от земята. Покривът в този случай е подходящ само - желязо.
В земята е монтиран метален щифт, от него се изтегля жица до покрива, получената електрическа енергия може безопасно да се използва.

Вярно, само до първата гръмотевична буря, защото всъщност това е истински пътеводител.

В най-добрия случай ще пострадат окабеляването и електрическите уреди, в най-лошия случай ще има заплаха за живота на жителите на къщата.

Работни вериги

Устройство за получаване на електрическа дъга
Много хора са сериозно притеснени от тази несправедливост: трябва да платите много пари за електричество и това е, когато милиони фута стъпкват всеки ден безплатния източник на енергия.
Напразни ли са опитите на всички фенове да получават електричество от земята?

Разбира се, има работещи схеми за извличане на електрическа енергия от почвата.

Всички методи за извличане на електричество от земята, описани в тази статия, са реални и работещи, единственият проблем е, че те не дават желаната мощност.

В интернет има много видеоклипове, в които щастливите собственици на частни къщи и вили показват как смартфоните се зареждат с помощта на земята, двигателите, чайниците и хладилниците са принудени да работят. Всичко това може да се нарече трикове за доверие.

Може би в бъдеще ще има начини да се получи голямо количество енергия от малки парцели земя, но засега всичко това са само изследвания и експерименти на отделни фенове.

Видео по темата

microklimat.pro

Енергията на магнитното поле на планетата

Земята е вид сферичен кондензатор, на чиято вътрешна повърхност се натрупва отрицателен заряд, а на външната - положителен. Атмосферата служи като изолатор - през нея преминава електрически ток, докато потенциалната разлика се запазва. Загубените заряди се попълват от магнитното поле, което служи като естествен електрически генератор.

Как да получим електричество от земята на практика? По принцип трябва да се свържете с полюса на генератора и да установите надеждно заземяване.

Устройството, което получава електричество от естествени източници, трябва да се състои от следните елементи

:

 • диригент;
 • контур за заземяване, към който е свързан проводникът;
 • излъчвател (бобина на Тесла, генератор за високо напрежение, който позволява на електроните да напускат проводника).

схема за производство на електроенергия
Схема за производство на електроенергия
Горната точка на конструкцията, върху която е разположен излъчвателят, трябва да бъде разположена на такава височина, че поради разликата в потенциалите на електрическото поле на планетата, електроните да се издигат нагоре по проводника. Излъчвателят ще ги освободи от метала и ще ги пусне под формата на йони в атмосферата. Процесът ще продължи, докато потенциалът в горните слоеве на атмосферата се изравни с електрическото поле на планетата.

Потребителят на енергия е свързан към веригата и колкото по-ефективно работи бобината на Tesla, толкова по-висок е токът във веригата, толкова повече (или по-мощни) консуматори на ток могат да бъдат свързани към системата.

Тъй като електрическото поле обгражда заземени проводници, които включват дървета, сгради, различни високи структури, в границите на града горната част на системата трябва да бъде разположена над всички съществуващи обекти. Не е реалистично да създадете такава структура със собствените си ръце.

Подобни видеа:

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни