Непрекъснато за отоплителната помпа и котел: характеристики на устройството и съвети за избор


Автономните отоплителни системи са пряко свързани с работата на електрическа помпа под налягане. Тези системи са много ефективни, безпроблемни и безопасни. Но всичко може да се промени в един миг - ако централизираното захранване е изключено. Вероятността да възникне голяма авария в отоплителния кръг е много голяма. За да предотвратите това, се нуждаете от непрекъсваемо захранване за циркулационната помпа за отопление.

Предимства на непрекъсваемите захранвания за циркулационни помпи

снимка 2

Не е трудно да си представим кое неприятни последици ще замръзне водата в системата през зимата. Само една подмяна на спукани тръби и радиатори ще струва на собствениците доста пари.

Параметричните повреди в електрическата мрежа могат да деактивират електрониката на котела. то спад на напрежението до 160-170 V (в еднофазни блокове) по време на пикови периоди на консумация на енергия, амплитудни скокове и отклонения на променлив ток честота от 50 Hz.

Дизайн UPS или UPS (Непрекъсваемо захранване) е устройство с акумулаторна батерия и DC-AC преобразувател (постоянен ток → променлив ток). Процесът на обръщане на UPS се контролира от микроконтролер с кристален осцилатор.

UPS се отличава от другите алтернативни източници по:

 • компактност на устройствата, което позволява производството на продукти във вариант маса / под;
 • лекота на свързване и работа, тиха работа цялата моделна линия на непрекъсваеми захранвания;
 • относителна евтиност повечето заглавия;
 • основна защита на електродвигателя и електрониката на автономната система за топла вода;
 • без разходи за поддръжка по време на употреба;
 • дълъг експлоатационен живот (с презареждане на батерията): 3-5 години или повече;
 • минимална пауза или липса на такава при превключване на „резервно захранване ↔ мрежа“;
 • почти синусоидално изходно напрежение с минимално изкривяване;
 • възможността за промяна на честотата и напрежението на свързания товар.

Предимства и недостатъци на различните видове UPS

Всяко устройство има плюсове и минуси:

 1. Резервен UPS. Различава се с повишена ефективност, практически не вдига шум и не се загрява, е евтино, но в същото време отнема много време при превключване и изкривява формата на изходното напрежение. В такива устройства не е възможно да се коригира амплитудата и честотата на тока.
 2. Линеен интерактивен източник. Не вдига шум и поддържа висока ефективност, стабилизира напрежението с помощта на автотрансформатор. Недостатъците включват ниска точност, дълги времена на превключване и трапецовидно напрежение. Също така, евтините модели могат да показват отклонения в честотата.
 3. Инверторни модули. Предимства - точност на стабилизация, работа в широк диапазон на мрежовото напрежение, моментално превключване и липса на смущения на изхода с идеална форма на захранване с напрежение. Но такова устройство е скъпо и постоянно издава шум от вентилатора.

UPS от различни видове

За да работи нормално отоплителната помпа, UPS трябва да подаде синусоидален сигнал и ако изходът се преобразува в квадратна, стъпаловидна синусоида или трапец, двигателят на помпата ще бъде претоварен, което ще доведе до бърз отказ на оборудването. Необходимият параметър на сигнала се предоставя само от инверторния блок, поради което, ако захранването често е прекъснато в къщата, струва си да закупите точно такъв UPS. Излишните източници са подходящи за сгради с редки прекъсвания на централното електрозахранване.

UPS видове

снимка 3

Непрекъсваемото захранване, в зависимост от поддържаните опции, осигурява следните функции:

 • автоматично превключване да се захранва от акумулаторна батерия (AKB) при аварийни ситуации;
 • инверсия на постоянно постояннотоково напрежение (12V) в необходимото променливо напрежение (220 V) с корекция на честотата 50Hz;
 • изглаждане на токови удари и филтриране на мрежовия шум с продължителност 10-100 ms;
 • стабилизиране на "транзитното" мрежово напрежение в нормален режим.

Справка! Всички UPS / UPS отговарят за прехвърлянето на мощността на отоплителната помпа към батерията, преобразуването на напрежението и филтрирането на шума от линията. Стабилизирането на напрежението се извършва само от устройства оборудван със стабилизаторен блок.

Съществува три вида непрекъсваеми захранвания, които също се използват за работа с циркулационни помпи на отоплителни системи.

Резерв

Най-простите бюджетни модели осигуряват само преход към резервна мощност. Обикновено мрежовото напрежение отива директно към котела без стабилизациячрез преминаване на един пасивен филтър за намаляване на пренапрежението.

снимка 4

Снимка 1. Резервният UPS може да осигури само преход към резервно захранване.

В случай на прекъсване на електрозахранването, параметри, надвишаващи стойностите на диапазона превключвателят свързва стандартната батерия за 4–12 ms. Постоянното напрежение на батерията първо се подава към електрическия преобразувател, където става променливо и след това се повишава до необходимото 220 V.

Линейно-интерактивни източници

Тези UPS са по-напреднали от тези в режим на готовност. Те разполагат с вграден регулатор на напрежение, който коригира повреди в напрежението. в диапазона от 25% от номиналната стойност. Това дава възможност за работа при доста големи скокове на напрежението без да свързвате батерията към процеса.

Технически този проблем се решава чрез инсталиране на автотрансформатор, който следи отклонението на променливото напрежение от дадена стойност. В устройства не е осигурена синусоидална корекция мрежово напрежение.

снимка 5

Снимка 2. Линейно интерактивно непрекъсваемо захранване с вграден стабилизатор коригира повредите на напрежението.

Инверторни непрекъсваеми устройства

В многокомпонентната схема на тези устройства се прилага принципът на двойна инверсия. Обслужвано котелно оборудване, независимо от състоянието на мрежата, винаги захранва се от батерия.

При липса на мрежово напрежение, обичайното DC → AC преобразуване подобно на UPS в режим на готовност. Постоянният ток се подава към клемите на акумулатора за презареждане.

Инверторните UPS се възпроизвеждат стабилни електрически параметри, този тип устройство е оптимално за захранване на термопомпи.

снимка 6

Снимка 3. Непрекъсваемото захранване на инвертора Cyber ​​Power се използва за захранване на отоплителни циркулационни помпи.

UPS модели

PN-1000 енергия е мощен източник на резервно захранване. Благодарение на вградения стабилизатор, устройството осигурява номинално изходно напрежение, когато мрежовото напрежение се промени в рамките на 120-275 волта. Формата на вълната под формата на гладка синусоида е идеална за подаване на реактивни индуктивни товари, като например електрическия мотор на помпата на отоплителната система. Енергията PN-1000 заедно с акумулатора Delta DTM 12100L 100A / h осигурява непрекъснато захранване за 150W отоплителна помпа за 8 часа. Устройството има вграден линеен шумов филтър, информационен дисплей и RS-232 интерфейс.

Този и други стабилизатори на напрежение за отоплителната система от компанията Energia могат да бъдат намерени на уебсайта на официалния представител на компанията Energiya.ru.

Компактното аварийно захранване Teplokom 222/500 е предназначено за използване в отоплителни газови системи. Това просто устройство с еднофазен регулатор от тип реле позволява работа с товар, който не надвишава 230 W.
Универсалният стабилизатор Skat ST 1515 осигурява напрежение от 220 V с колебания в мрежата от 145 до 260 V и честота от 50 Hz ± 1%. Ако напрежението надвиши посочените параметри, натоварването ще бъде изключено автоматично.

Обобщаване

Въз основа на експлоатационните изисквания за електрически двигатели на отоплителни помпи, UPS трябва да осигури следните параметри:

 • Формата на напрежението е гладка синусоида;
 • Резерв на мощност - не по-малко от 20%;
 • Автоматично изключване на товара;
 • Минимално време за превключване за запазване.

Освен това устройството трябва да работи в определен температурен диапазон, да има устройство за индикация на режими и физически величини.

Прочетете с това:

Как да изберем трифазен регулатор на напрежението?

Избор на електромеханичен регулатор на напрежението: характеристики, предимства и недостатъци

Избор на батерия за UPS: характеристики, характеристики и видове батерии

Избор на релеен стабилизатор на напрежението: дизайн, предимства и недостатъци
Хареса ли ви статията? Споделете с приятелите си в социалните мрежи!

Какъв тип UPS е необходим за котела?

Основната цел на UPS / UPS е да осигури захранването с електричество чрез зареждането на вградената акумулаторна батерия. Настолните модели UPS са често срещани, но са по-подходящи за компютри.

Като се вземе предвид осигуряването на пусковия ток, е достатъчно едно зареждане на батерията за 30-40 минути непрекъсната работа домашна мрежа за БГВ.

За удължаване на времето за автономност до няколко часа, по-добре е да изберете такъв модел UPS, който осигурява възможност за свързване на допълнителни външни батерии.

Внимание! Трябва да се избере оборудване с маркировка LT (Long Time)... Това означава, че външните капацитети за съхранение са свързани и наблюдавани. Хелиевите акумулатори са незаменими като допълнителни батерии.

В същото време непрекъсваемите захранвания подобряват качеството на основното захранване, предотвратявайки излизането на параметрите от допустимите граници.

снимка 7

В нашия случай стабилизацията на напрежението е приемлива в диапазона от 220 V ± 5% с поддържане на честотата 50 ± 0,2 Hz.

Разликата между UPS и резервен източник на енергия (генератор, мини електроцентрала) е, че устройството преминава в режим на батерията за 3-10 милисекунди.

В случай на използване на непрекъсваеми захранвания с двойно преобразуване на честотата, изобщо няма забавяне при превключване.

Използването на устройството с такава минимална продължителност / липса на „пауза“ няма да доведе до неизправност на автоматиката или спиране на помпата на системата за БГВ.

Важно! Циркулационната помпа на котела е чувствителна към формата на подаваното напрежение. Необходимо е да изберете устройство, което се обръща 12 инча батерия с постоянно напрежение до променлива 220V 50Hz с "чист" синусоид.

Последното изискване е посочено от производителите в продуктовите карти на оборудването. Това означава, че изкривяването на синусоидалния ток на изхода на UPS / UPS не надвишава 8%... Спазването на това условие ще осигури безшумна работа на помпата и значително ще удължи живота на електрическия мотор.

Каталог на непрекъсваемите захранвания за помпи

Сравнете продукти Избрани продукти: 0

покажи всички Общо в тази категория: 19

Продукти на страница: от 1

от
19

Сортирай по: популярност мощност цената
МоделРазмери (редактиране)Име на маркатаМощностЦена
UPS IMPULSE STAYER 11-1
Мощност: 0,9 kW | 1 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

144х400х215 ммИМПУЛС0.9kw Изпрати заявка
UPS ИМПУЛСЕН СПРИНТЕР 11-10
Мощност: 9 kW | 10 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

250 х 590 х 655 ммИМПУЛС9 kWt Изпрати заявка
UPS Makelsan PowerPack SE 1 kVA
Провери наличността

Мощност: 0,9 kW | 1 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

144 x 336 x 214 (S); 144 x 414 x 214 (S); 144 × 336 × 214 (В) ммМакелсан0.9kw 23 166 руб
UPS ИМПУЛСЕН СПРИНТЕР 11-6
! Супер цена!

Специална намалена цена + високо качество (2 години гаранция!) От официалния производител

Мощност: 5,4 kW | 6 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

250 х 590 х 655 ммИМПУЛС5.4kw Изпрати заявка
UPS Makelsan PowerPack SE 2 kVA
Провери наличността

Мощност: 1,8 kW | 2 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

191 x 418 x 335 ммМакелсан1.8kw 40 291 руб
UPS ИМПУЛСЕН СПРИНТЕР 11-3
! Супер цена!

Специална намалена цена + високо качество (2 години гаранция!) От официалния производител

Мощност: 2,7 kW | 3 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

191х470х336 ммИМПУЛС2.7KW Изпрати заявка
UPS ИМПУЛСЕН СПРИНТЕР 11-2
Мощност: 1,8 kW | 2 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

191х470х336 ммИМПУЛС1.8kw Изпрати заявка
UPS Makelsan PowerPack SE 3 kVA
Провери наличността

Мощност: 2,7 kW | 3 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

191 x 418 x 335 (S); 191 x 464 x 335 (S); 191 x 418 x 335 (Н); mmМакелсан2.7KW 44 981 рубли
UPS ИМПУЛСЕН СПРИНТЕР 11-1
! Супер цена!

Специална намалена цена + високо качество (2 години гаранция!) От официалния производител

Мощност: 0,9 kW | 1 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

144х400х215 ммИМПУЛС0.9kw Изпрати заявка
UPS Makelsan PowerPack SE 6kVA 1/1
Провери наличността

Мощност: 5,4 kW | 6 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

262 x 514 x 735 ммМакелсан5.4kw 106 732 рубли
UPS IMPULSE STAYER 11-3
! Супер цена!

Специална намалена цена + високо качество (2 години гаранция!) От официалния производител

Мощност: 2,7 kW | 3 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

191х470х336 ммИМПУЛС2.7KW Изпрати заявка
UPS IMPULSE STAYER 11-2
Мощност: 1,8 kW | 2 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

191х470х336 ммИМПУЛС1.8kw Изпрати заявка
UPS Makelsan PowerPack SE 10kVA 1/1
Провери наличността

Мощност: 9 kW | 10 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

262 x 514 x 735 ммМакелсан9 kWt 131 887 рубли
UPS ИМПУЛСЕН СПРИНТЕР 33-15
! Супер цена!

Специална намалена цена + високо качество (2 години гаранция!) От официалния производител

Мощност: 13,5 kW | 15 kVA

Напрежение (вход / изход): 380V / 380V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

250 × 828x868 ммИМПУЛС13,5kw Изпрати заявка
UPS Makelsan PowerPack SE 10kVA 3/1
Провери наличността

Мощност: 9 kW | 10 kVA

Напрежение (вход / изход): 380V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

262 x 580 x 732 (S); 262 × 580 × 455 (В) ммМакелсан9 kWt 177 082 рубли
UPS IMPULSE STAYER 11-6
! Супер цена!

Специална намалена цена + високо качество (2 години гаранция!) От официалния производител

Мощност: 5,4 kW | 6 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

250 × 655 × 590 ммИМПУЛС5.4kw Изпрати заявка
UPS IMPULSE STAYER 11-10
Мощност: 9 kW | 10 kVA

Напрежение (вход / изход): 220V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

250 × 655 × 590 ммИМПУЛС9 kWt Изпрати заявка
UPS Makelsan PowerPack SE 15kVA 3/1
Провери наличността

Мощност: 13,5 kW | 15 kVA

Напрежение (вход / изход): 380V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

262 х 580 х 628 ммМакелсан13,5kw 217 586 рубли
UPS Makelsan PowerPack SE 20kVA 3/1
Провери наличността

Мощност: 18 kW | 20 kVA

Напрежение (вход / изход): 380V / 220V

Тип: двойно преобразуване

Гаранция: 2 години

262 х 580 х 628 ммМакелсан18 kWt 241 320 рубли

Как да направите UPS за отоплителна система със собствените си ръце

Съберете си непрекъсваемо захранване до няколко дни за да осигурите работата на котела, следващото ръководство ще ви помогне.

Необходим набор от компоненти

снимка 8

За независим дизайн на UPS се закупуват такива готови модули и компоненти:

 • 2 автомобилни батерии за 12 V с капацитет 225 A A h;
 • импулсно захранващо устройство (PSU) 28,8 V при 50 A;
 • инвертор-преобразувател 28,8 V с изход от типа "меандър" при 310 V;
 • мощност резонансен филтър от висши хармоници 310/220 V
 • захранващ кабел с щепсел, парчета изолиран проводник, съединители и съединители, корпус.

Поетапно сглобяване

Всички компоненти са поставени в кутията, компонентите са свързани в следния ред:

 1. Свързваме двойки батерии "+" и "-" с джъмпер към серийна батерия, свободните клеми са свързани към изхода на импулсното захранване.
 2. Към тези терминали свържете инвертора, и ние оборудваме входа на захранването с проводник с щепсел за свързване към мрежата.
 3. Изходът на инвертора е свързан към филтъра, на изхода на който получаваме напрежението 220 V 50 Hz с "чист" синус.

Правила за избор на UPS за помпа

Когато избирате оборудване, трябва да разгледате следните показатели:

 • мощност;
 • капацитет на батерията;
 • период на автономна работа;
 • възможността за използване на външни батерии;
 • обхват на мрежовото напрежение;
 • точност и наличие на изкривяване на напрежението на изхода;
 • време на преход на работа към резервна батерия.

Определящият индикатор е мощността на устройството, която трябва да бъде изчислена предварително.

Как да изчислим мощността на UPS

При извършване на изчисления се взема предвид не само работата на помпата, но и отоплителния котел. В паспорта за циркулационната помпа за отоплителната система мощността може да бъде посочена във ватове (топлинна мощност), за да разберете общата мощност, трябва да разделите параметъра на топлинната мощност на Cos ɸ, този параметър също може да бъде посочени в информационния лист за продукта.

Например мощността на помпата (P) е 90W, а Cos ɸ е 0,6. Прилага се формулата P / Cos ла, резултатът е (90 / 0,6) 150 W. Сега трябва да умножите реактивната мощност (150 W) по три, тъй като при стартиране на двигателя текущата консумация се увеличава три пъти. Формулата е P / Cos ɸ * 3. За показания пример необходимото захранване е 450 вата. Ако Cos ɸ не е посочено в документите, топлинната мощност на помпата се дели на коефициент 0,7.

Монтаж на циркулационна помпа в отоплителната система и електрическа схема

Как да определите капацитета на батериите

Параметърът е необходим за определяне на периода на работа без мрежов ток. Като правило UPS за отоплителната помпа не са оборудвани с батерии с достатъчен капацитет на батерията, следователно, за да поддържате работата на помпата в условия на чести прекъсвания на захранването, трябва да изберете непрекъсваеми захранвания с възможност за свързване на външни батерии.

Как да изберем входното напрежение

Стандартните параметри на мрежовото напрежение са 220 волта с допустими отклонения от +/- 10%, което е приблизително 198-242 волта. Това означава, че всички устройства трябва да работят в определените граници, но в малките населени места са възможни значителни отклонения от установените параметри. Ако има мрежови скокове в мрежата, тогава е по-добре да измервате индикаторите за напрежение на мрежата през деня. Измерванията се правят няколко пъти, показанията се записват. Такива данни ще ви позволят да изберете UPS, където листът с данни показва максималните параметри на напрежението, при които устройството може да подава изходно напрежение възможно най-близо до номиналното.

Как да изберем формата и показателите на изходното напрежение

Ако изходното напрежение на непрекъсваемото захранване е в рамките на 10% толеранс, тогава устройството е подходящо за свързване на циркулационна помпа за отоплителната система. Като правило времето за превключване към резервния източник на захранване не отнема повече от десет микросекунди, така че двигателят на помпата няма време да спре. Но формата на изходния сигнал е важен параметър на устройството за непрекъсваемо захранване, което осигурява правилната работа на помпата.

За да се гарантира нормалната работа на системата, е необходимо да се получи напрежение под формата на гладка синусоида, която се произвежда само от устройство за двойно преобразуване. Освен това инверторният акумулатор за отоплителната помпа осигурява точно напрежение и честота.

Важно! UPS работи в помещения с температура, посочена в паспорта на продукта, въздухът не трябва да съдържа пари от сурови и корозивни реактиви, а контурът на заземяване е направен в съответствие с регулаторните правила за използване на електрически инсталации.

Общи препоръки за избор на правилния UPS

снимка 9

Трябва да се има предвид, че газов котел с една циркулационна помпа и електронен блок за управление изисква до 300 W консумация на енергия. UPS трябва да бъде избран така, че номиналната мощност не е по-малка от тази стойност.

За изчисляване на продължителността на непрекъсната работа на непрекъсваемо захранване се използва формулата:

Време (часове) = Напрежение на батерията (V) x Капацитет на батерията (Ah) / Електрическа мощност на котела (W). Например за устройство с капацитет на батерията 150 A ∙ h и напрежение 12 инча продължителното време на работа е 6 часа: 12x150 / 300 = 6.

Защо имате нужда от UPS за циркулационна помпа за отопление?

Отоплителна помпа
В някои домове циркулационната помпа просто увеличава производителността на системата. Тоест, би могло да работи и без него, но с помпозността ефективността се увеличава. Друг е въпросът за системите, чиято работа спира, ако помпата не работи.

Например системи за подово отопление. Дължината на тръбите в тях е такава, че съпротивлението не позволява на водата да циркулира естествено.

Същото може да се каже и за големи помещения, вили на няколко етажа. Специална категория са котлите със затворена горивна камера. Тяхната работа се извършва само с принудително отвеждане на газове.

Във всички тези случаи наличието на UPS в отоплителната система не е прищявка, а необходимост.

Времето, през което UPS може да поддържа отопление без електричество, зависи от броя и капацитета на закупените батерии.

UPS доставя енергия от батериите и изравнява мрежовото напрежение (не всички модели - вижте по-долу), предпазва от прегряване и късо съединение.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни