Чукане в отоплителните тръби на частна къща: причините за шума и тяхното решение


Видове шум и неговата диагностика


Система за отопление на къщата

Ако водата е шумна в отоплителните тръби по време на работа на топлоснабдяването, тогава има определени причини за този ефект. Първо трябва да ги идентифицирате и след това да продължите, за да намалите шума или да го премахнете напълно.

Защо водата в отоплителните тръби вдига шум и как да се коригира този недостатък? Нека да се справим с основните видове чужди звуци. Именно те посочват обективните фактори при появата на нежелания ефект:

 • Пращене на тръби. Възниква, когато отоплителната система е включена;
 • Кликвания, които се появяват на равни интервали;
 • Постоянно бръмчене по магистрали;
 • Едва чуто почукване.

Всички тези странични ефекти - шум в отоплителната батерия или радиаторите значително намаляват комфорта на живот в къщата. Освен това те могат да показват, че отоплението не работи правилно. Ако не предприемете действия за отстраняване на ситуацията навреме, някой нагревателен елемент може да се повреди.

Ако отоплителната помпа или друг компонент на системата издава шум, първо трябва да се опитате да локализирате причината за чуждите звуци. За да направите това, препоръчително е да използвате следната техника:

 1. Проследете честотата на поява на ефекта.
 2. Опитайте се да идентифицирате връзката - повишаване на температурата в тръбите, скокове на налягане и т.н.
 3. Уверете се, че шумът в отоплителния котел идва от него, а не от други предмети в котелното помещение.

Ако е установено, че източникът е компонент на отоплителната система, трябва да се предприемат определени действия за премахване на това явление.

Често шумът в нагревателния щранг се появява поради дефектни елементи от групата за безопасност - въздухоотвод и дренажен клапан. Затова се препоръчва първо да проверите тяхната функционалност.

Професионалисти от стоманени тръби

За да се избегне корозия, е по-добре да се използват тръби от неръждаема стомана за отопление, но цената им е по-висока.

Стоманените тръби се използват в отоплителните системи от много дълго време и най-често се намират в жилищни сгради

Основните предимства на продуктите от черна стомана включват:

 • способността да издържат на големи натоварвания от механичен характер и удари;
 • висока температура, значително налягане и воден чук нямат ефект;
 • няма нужда от устройства за компенсация;
 • отлична твърдост.

Дори температурата на водата да е максимална, тръбите имат малко линейно разширение. Тези характеристики позволяват да се определят стоманените изделия като най-добрите за отоплителни системи с естествена или комбинирана циркулация.

Добре е да ги използвате там, където е трудно да се регулира температурата на водата и е задължително да се наблюдават наклоните на отоплителните топлинни тръби. Пример за такива системи могат да бъдат комплекси, които работят от котел на твърдо гориво или пещ с топлообменна част.

Те трябва да използват такава отоплителна тръба, която може да издържи кипенето на охлаждащата течност само при спешни случаи.

Шум в отоплителните радиатори


Ремонт на отоплителния радиатор

За да установите защо отоплителните радиатори издават шум, първо трябва да проверите състоянието им. Често причината за това е тяхната повреда - повреда на кутията или друг очевиден дизайнерски дефект. В този случай се извършва смяна или възстановяване на батерията.

Ако всичко е нормално с външния вид и целостта, се определя вида на шума. Най-често ефектът се проявява под формата на щракания или постоянно бръмчене. Това може да се обясни с няколко фактора:

 • Появата на малък въздушен шлюз... Той само леко затруднява движението на гореща вода, но в същото време има бръмчене в системата;
 • Голям брой чужди елементи в отоплителното устройство... Това е често срещана причина радиаторите да вдигат шум;
 • Неизправности на термостата... Чекът на стъблото се е изместил, което води до нежелани шумови дефекти;
 • Неправилна инсталация на батерията... Вибрациите по време на потока на отоплителната среда се предават на монтажните блокове в стената.

Това са основните причини за шума в радиаторите. След правилна диагноза можете да започнете да работите за намаляване на звуковите ефекти.

В централизирана отоплителна система само управляваща компания може да поправи шумен щранг. За да направите това, трябва да съставите декларация и да я предадете на представители.


Дизайн на крана на Маевски

Елиминирането на въздушния шлюз може да се извърши с помощта на инсталирания кран на Маевски. Той е създаден специално за тази цел.

С шума на отоплителните батерии, автономното подаване на топлина трябва да бъде спряно, така че температурата на водата да падне до + 25-30 ° C. След това трябва да направите следното:

 1. Отворете крана на Маевски.
 2. Напълнете отоплителната система с вода постепенно.
 3. Изчакайте, докато охлаждащата течност изтече от тръбата на крана. Трябва да се тъче за 1,5-2 минути, така че въздушната ключалка да бъде напълно премахната.

След това системата е напълно пусната и проверена дали шумът отново се е появил в отоплителните радиатори. Ако причината е била идентифицирана правилно, този ефект вече няма да възникне.


Концентрация на отломки в радиатора

За да се елиминира шумът в радиатора поради голямо количество отломки, първо се проверява състоянието на цедката. Наличието на чужди елементи в него (остатъци от ръждясали тръби и радиатори, варовик) показва запушена система.

След като установихме причината за шума в радиаторите, системата трябва да бъде почистена. За да направите това, можете да използвате няколко начина:

 • Хидродинамичен... Отпадъците и варовикът се отстраняват от електрическата мрежа и батериите под действието на силно налягане на водата;
 • Химически... Специалните реагенти разлагат запушването на малки фракции, които след това се изхвърлят от отоплителната система.

По този начин шумът може да бъде елиминиран.

Преди да изберете технология за почистване, по-специално химическа, е необходимо да прочетете инструкциите за използване на състава или метода. В някои случаи те могат да повлияят неблагоприятно на целостта на системните компоненти.

Най-лесно е да се диагностицира появата на шум в отоплителните радиатори поради неправилна инсталация. Неговият източник са крепежни елементи, монтирани в стените. В този случай е необходимо да ги замените и да ги инсталирате отново.

Шумът в отоплителните радиатори може да бъде причинен не само от проблема в тях. В някои случаи причината е неправилно функциониране на други системни компоненти - котли или помпи. Експертите препоръчват цялостен подход за решаване на проблема с шума в отоплителните радиатори. Само пълната диагноза ще помогне да се определи истинската причина.

Шум в отоплителните тръби


Видове отоплителни тръби

Как да определите защо отоплителните тръби издават шум и какво е причинило това явление? Първата стъпка при идентифицирането на причините е да се следва методологията, описана по-горе. Така че, постоянното бръмчене може да показва неправилна работа на циркулационната помпа.

Шумът на водата в отоплителните тръби може да бъде причинен от редица фактори. Често те имат сложен характер - сякаш се нагаждат един към друг, създават сложен вид звукови ефекти.Нека да се справим с причината за шума в отоплителните тръби по естеството на звука:

 • Мехурчетата и щраканията показват запушване на тръбите.... Намаляването на диаметъра на отвора създава прекомерно налягане в определен участък от системата, което е причина за шума;
 • Звукът от напукване причинява счупване на въздушния клапан... След като го проверите и откриете неизправност, заменете го;
 • Вибрации, причинени от неправилна инсталация... Шумът в отоплителната тръба се появява, когато охлаждащата течност премине - линията може да удари стената.

Най-лесният начин да се отървете от чуждите звуци е да измиете отоплителната система. За да направите това, можете да използвате методите, описани по-горе. Диагностика на неправилно закрепване се извършва чрез докосване на линията. Ако се усещат силни вибрации с едновременен шум на вода в отоплителните тръби, трябва да се монтират допълнителни крепежни елементи.

Водата в отоплителните тръби може да вдига шум поради неправилна работа на смесителния блок - голяма температурна разлика води до разширяване на металните линии и появата на страничен шум.

Шум на отоплителната помпа


Разбивка на циркулационната помпа за отопление

Постоянен шум в отоплителната помпа може да се появи поради частична повреда на нейните компоненти - работно колело или ротор. В същото време функционирането на цялата система се влошава, което води до намаляване на ефективността на нейната работа. За да отстраните тази причина, поправете помпата или инсталирайте нова.

Също така, постоянният шум в циркулационната помпа може да бъде причинен от нейната нестабилна работа. падането на напрежението води до загуба на синхронизация и като следствие до неравномерно движение на охлаждащата течност. Това може да причини шум в отоплителната система в други области - в тръбите и радиаторите. Възможно е да се провери работата на помпата само след пълна диагностика. Невъзможно е да го направите у дома без специално оборудване.

Освен това шумовите ефекти в щранга или други зони на отоплителното захранване могат да възникнат поради неизправност на помпата по следните причини:

 • Неправилна инсталация... Роторът на устройството трябва да бъде строго хоризонтален;
 • Несъответствие на мощността на оборудването с изчислените данни... Това води до значително увеличаване на скоростта на потока на охлаждащата течност през мрежата. Единственият изход е инсталирането на помпа с подходяща мощност.

На практика е изключително трудно да се диагностицира шум в циркулационна помпа за отопление. За да направите това, е необходимо да го демонтирате и да разглобите конструкцията. Това може да стане само със специални умения и диагностични инструменти. Следователно тази работа е най-добре поверена на професионални ремонтници.

За правилното изчисляване на мощността на помпата се препоръчва използването на специални софтуерни системи.

Правила за подреждане на отоплителната система

Типът източник на топлина, който се намира в къщата, влияе върху избора на тръба, която ще се използва за отоплителната система. Ако къщата е газифицирана, тогава трябва да се използва газов котел. Обикновено е оборудван с:

 • елементи на защита;
 • вградена автоматизация;
 • помпи.

Ако не е възможно да се инсталира газово оборудване, тогава се избира електрически или котел на твърдо гориво. Когато подреждате и инсталирате система за отопление на помещението, трябва да се придържате към следните правила:

 1. В отоплителните системи могат да се комбинират различни видове тръби. След като сте избрали какъв тип отопление да правите, трябва да обърнете внимание на тяхната маркировка. Тази информация ще даде представа за това как тръбите се различават помежду си.
 2. Обикновено при двутръбно окабеляване на системи с естествена (принудителна) циркулация се използва металопластична тръба за отопление (16x2,0).
 3. При площ на сградата, например 100 m2, дължината на тръбопровода, който подава вода към радиаторите от газов котел, трябва да бъде по-малка от 25 m.
 4. Ако е необходимо да се свържат голям брой радиатори, се използва двуконтурно окабеляване и тръбата за организиране на отоплението трябва да има голям диаметър.
 5. Също така е необходимо да се изведе газовата тръба за отопление, предназначена за изпускане и отстраняване на продуктите от горенето.
 6. Не монтирайте спирателни кранове между системата за сигурност и котела (напр. Тип газ).
 7. По време на монтажа трябва да се спазва определеното разстояние между комуникациите.

Изборът на тръби за отопление зависи от вида на котела

В мрежа с принудителна циркулация е по-добре да поставите филтър пред помпата. За да се получи цялостен и по-красив вид, се практикува използването на контури за отоплителни тръби под ламината.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни