Какво да изберем: вода или антифриз за отоплителни системи

„Кошмарът“ на всеки собственик на автономна отоплителна система (СО) у дома е кипенето или замръзването на охлаждащата течност. Всички добре знаят, че и първото, и второто могат да доведат до разхерметизиране на веригите или разрушаване на водната риза на топлинния генератор, което е изпълнено с огромни финансови разходи. И ако кипенето на течността по правило се предотвратява от автоматиката, тогава само постоянната работа на котелната централа може да спаси CO от замръзване, което не винаги е възможно (прекъсване на електрозахранването, повреда на котелния блок). Тази публикация ще се фокусира върху течности с ниска точка на замръзване, използвани като топлоносител в автономни отоплителни системи.

[съдържание]

Какво представлява антифризът и защо трябва да се използва в отоплителна система

Прието е да се наричат ​​течности против замръзване с ниска точка на замръзване. На съвременния пазар на климатични технологии има антифризи за отоплителната система на селска къща, направени под формата на концентрати, които преди пълнене с CO се разреждат с дестилат до получаване на желаната концентрация и зададени параметри.

Всъщност водата е идеалната среда за пренос на топлина. Притежава идеален (за CO) вискозитет, течливост и топлинен капацитет (4.169 kJ / kg). Водата има два съществени недостатъка:

 • преминаване от течно в твърдо състояние вече при температура 0 ° C;
 • увеличаване на обема с 10-12% при замразяване.

И така, какво трябва да направи собственикът на крайградски недвижими имоти, които не се предполага за постоянно пребиваване, за да използва почти идеална, но замразяваща охлаждаща течност или „незамръзване“? Отводняването на системата не е опция и изолацията няма да помогне. Изходът е само един: да се използват антифризи като охлаждаща течност за отоплителната система на селска къща, въпреки факта, че дестилираната вода е по-добра за своите физикохимични характеристики от всеки антифриз.

Правила за кандидатстване

Също така, антифризът, за разлика от водата, е по-скрупулозен по отношение на правилата за употреба - възможността за използването му значително зависи от тяхното спазване.

 1. Помпите, необходими за циркулация на охлаждащата течност, трябва да бъдат много мощни, в противен случай ще бъде трудно за антифриза да се движи през тръбите. В някои случаи може да се наложи да инсталирате външен вентилатор.
 2. Трябва да се използват тръби с голям диаметър, а радиаторите също да са големи.
 3. Устройствата за отстраняване на въздуха не трябва да бъдат автоматични.
 4. Уплътненията и уплътненията, използвани в системата, могат да бъдат направени само от плътна и устойчива на химични съединения каучук или от тефлон и паронит.
 5. Когато котелът е включен, температурата на нагряване трябва да се увеличава постепенно. В този случай температурата на охлаждащата течност не трябва да надвишава 70 градуса.

Мощността на отоплителния котел трябва да се увеличава постепенно след стартиране.

Антифризът никога не трябва да се използва в следните случаи:

 • ако отоплителната система в къщата е система от отворен тип;
 • ако отоплителната система е поцинкована;
 • ако отоплителният котел е в състояние да нагрее антифриза до повече от 70 градуса;
 • ако маслената боя е била използвана като уплътнител за фугите в системата, навиване на лен;
 • ако се използват йонни котли.

Предлагаме ви да се запознаете с Защо пералнята ръмжи при източване на вода

Видове антифриз

Днес на руския пазар са широко представени течности против замръзване за отоплителни системи, направени въз основа на следните компоненти:

 1. Пропиленгликол.
 2. Етиленов гликол.
 3. Глицерин.
 4. Туршии.
 5. Алкохол.

Всеки от горните компоненти има предимства и недостатъци. Също така има често срещани проблеми, присъщи на всички антифризи за домашна отоплителна система.

 • По-нисък (от водата) топлинен капацитет. Разликата е 20-30%
 • Висок вискозитет поради повишена плътност.

Освен това компонентите на тези елементи против замръзване доста агресивно въздействат на CO елементите, включително уплътненията.

Важно! Антифризът не трябва да се довежда до точката на кипене, която за някои разтвори е над 100 ° C. Основните компоненти се разлагат и губят своите експлоатационни свойства.

За да се елиминират тези негативни фактори, повечето производители на течности против замръзване въвеждат в своя състав различни добавки и инхибитори, които увеличават точката на кипене на разтвора, ефекта върху металите и уплътненията, които намаляват разпенването на състава.

Днес най-често срещаните антифризи са тези на базата на пропилей гликол или етилен гликол. Освен това ще се съсредоточим върху тях.

Етилен гликол: какво запазва популярността му


Това вещество е многовалентен алкохол, без вкус, без цвят и мирис. В чист вид той губи свойствата си дори при -13 ° C. Ето защо се използват само водни разтвори на етилен гликол в различни концентрации. Максималната температура, при която съставът замръзва (-50), се достига, когато концентрацията на активното вещество с вода е 6: 4.

Практически не замразяващи охлаждащи състави на основата на етилен гликол станаха популярни в целия свят още в средата на миналия век. Основата на популярността на антифризите на основата на етилен гликол е неговата евтиност.

Етилен гликолът е токсичен. Според международната класификация на това вещество е определен клас на опасност 3. Неговите пари са опасни за хората и домашните любимци. Ето защо се използва само в затворени CO. Антифризите на основата на етилен гликол атакуват елементи на отоплителни системи, особено метали, покрити с цинк и неговите сплави. Има още един недостатък - разграждането на етилен гликол в разтвор при температура от + 70 ° С. За да се открият течове, данните "незамръзващи" са оцветени в червено.

Важно! Забранено е използването на антифриз в двуконтурни отоплителни системи поради риск от попадане на активното вещество в системата за топла вода.

Пропилен гликол: какво трябва да знаете


Това вещество е безцветна течност с лек специфичен мирис и сладък вкус. Той се използва широко в хранителната промишленост и при производството на електронни течности. Това напълно безопасно и екологично вещество стана достъпно за руския потребител едва в края на миналия век, но веднага спечели всеобщо признание и заслужена популярност.

Решенията на основата на пропиленгликол не са агресивни и имат отлични характеристики като CO охлаждаща течност. Точката на замръзване и плътността варират в зависимост от концентрацията на активното вещество.


Готовите смеси на базата на пропилей гликол имат значителен недостатък - висока цена. Трябва да платите за качество! Течностите без замръзване на основата на пропилей гликол са боядисани в зелено от производителите.

Много от нашите сънародници задават въпроса как да направите висококачествена и безопасна незамръзваща охлаждаща течност за отоплителната система със собствените си ръце? Няма нищо по-просто: разтвор на етилов алкохол (технически) във вода в процентно съотношение 7: 1 няма да замръзне при 10 ° C, ще бъде напълно безопасен за хората и CO.

Инструкции за използване на охлаждащата течност "Energos Lux -30C"

Инструкции за използване на охлаждащата течност "Energos Lux -30C"

Приложение.

Проектиран за използване като топлина и охлаждаща течност с ниско замразяване в автономни отоплителни системи на промишлени и жилищни сгради, особено там, където се изисква високо ниво на екологична безопасност; в двуконтурни отоплителни системи; като охлаждаща течност в охладителните системи на индустриалното оборудване в хранителната и фармацевтичната индустрия; в системи за вентилация и климатизация в контакт с живота, вентилация и климатизация за жилищни и промишлени сгради, за системи за охлаждане на промишлено оборудване, чилъри, хладилни агрегати и др., работещи в тежки климатични условия, където стомана, чугун се използват като структурни материали, алуминиеви сплави, мед и нейните сплави в диапазона на работните температури от -30 ° C до 106 ° C.

Може да работи с всякакъв вид отоплителни уреди - газови, дизелови, електрически котли, не е подходящ за използване с котли от електролизен тип (тип Галан),

при които нагряването се дължи на преминаването на електрически ток през охлаждащата течност.

Подготовка за употреба.

Топлоносителят "Energos Lux -30C" (наричан по-долу EL-30) с температура на начална кристализация -30 може да се разрежда с вода. Неразредената охлаждаща течност е по-лоша от водата по отношение на своите термофизични свойства. Разреждането с вода, освен че спестява за потребителя, ви позволява да увеличите неговия топлинен капацитет (пренос на топлина) и да намалите вискозитета (плътността), тоест да подобрите циркулацията (течливостта) през системата. Вероятността от сажди EU-65 върху нагревателния елемент или в зоната на горелката и образуването на смолисти отлагания, изгаряне на нагревателния елемент и др. Също намалява, тъй като проникващата способност на антифриза е значително по-висока от тази на водата.

Оптималното разреждане за централния регион се счита за разреждане на EU-65 до температура от -30 ° C, за електрически котли до -20-25 ° C. Трябва да се има предвид, че при посочените температури процесът на кристализация тепърва започва и удебеляването на работния флуид става с намаляване с около 5-7C. Разрушаването на системата е изключено, тъй като дори ако температурата на околната среда спадне под посочените параметри, тъй като термопомпата няма да се разшири. Той ще се превърне в желеподобна маса, която с повишаване на температурата отново става течна.

Но не забравяйте, че изборът на пропорции на разреждане се определя главно от температурните условия във вашия регион и задачите, решавани от охлаждащата течност.

Съображения при проектиране на система.

Трябва да се отбележи, че TH има по-нисък коефициент на повърхностно напрежение от този на водата, поради което по-лесно прониква в малки пори и пукнатини. Освен това набъбването на каучук в HP е по-малко, отколкото във водата, следователно в системите, които работят от дълго време на вода, замяната на вода с HP може да доведе до течове поради факта, че гумените уплътнения поемат първоначалните сила на звука. Препоръчваме първите дни след изливането на термопомпата да следят състоянието на фитингите на системата и при необходимост да ги затягат или да сменят уплътненията. Най-добрата защита срещу течове са добрите нови уплътнения и добре изградената система.

Преди да налеете течност в отоплителната система, препоръчваме да тествате работата на системата върху вода, да тествате системата под налягане, за да се уверите, че няма течове, както и че няма примеси. Както показаха тестовете, уплътненията от каучук, паранит, тефлон, както и ленени уплътнения и уплътнители издържат на контакт с охлаждащата течност добре. Можете да използвате уплътнители, устойчиви на гликолови смеси (напр. Hermesil, LOCTITE и ABRO) или копринено бельо, но не и смазани.

Елементи, съдържащи цинк, по-специално поцинковани вътре в тръбата, не трябва да се използват в отоплителната система.При температури над + 70C, цинковото покритие ще се отлепи и ще се утаи върху нагревателните елементи на котела и ако HP се излее в системата, тогава цинкът ще отслаби своите антикорозионни свойства.

В работния температурен диапазон (от + 20C до + 90C) охлаждащата течност има вискозитет, който е 2-3 пъти по-висок от вискозитета на водата, а топлинният капацитет също е с 10-15% по-нисък от този на водата. Това трябва да се вземе предвид при изчисляване на мощността на циркулационната помпа и други характеристики на системата.

Тъй като течностите за пренос на топлина на базата на гликол са по-вискозни, необходимо е да се монтират циркулационни помпи, по-мощни, отколкото при работа на вода (с 10% в производителност, 50-60% в налягане).

При избора на разширителен резервоар трябва да се има предвид, че коефициентът на обемно разширение на ЕС-65 (както и на други топлоносители) е с 15 - 20% по-висок от този на водата.
По този начин разширителният резервоар не трябва да бъде по-малък от 15% от обема на системата.
Максималната топлинна мощност на котела при работа на ЕС-65 ще бъде приблизително 80% от номиналната му стойност.

Качество на водата при разреждане.
За да се получи работна течност, EU-65 трябва да се разрежда с вода (дестилирана или подготвена чешмяна вода) с обща твърдост не повече от 5 mg-eq / l (5 единици за твърдост).
В идеалния случай е по-добре охлаждащата течност да се разрежда с дестилирана вода, в която няма калциеви и магнезиеви соли, тъй като именно те кристализират при нагряване и образуват котлен камък. EU-65 има специална добавка, която осигурява нормална работа при разреждане с обикновена чешмяна вода не повече от 5 единици. твърдост.

Вземете пълен текст

Преподаватели

Унифициран държавен изпит

Диплома

Ако за разреждане на охлаждащата течност се използва вода от кладенци, кладенци и т.н., където е възможно повишено съдържание на соли и метали (твърдост 15-20 единици и повече) и не е предвидена система за омекотяване, това може да доведе до валежи .

Ако не знаете твърдостта на водата си, в този случай, както в случая с чешмяна вода, се препоръчва предварително да смесите малко количество антифриз с вода в пропорцията, от която се нуждаете, в прозрачен съд и да се уверите там няма утайка (оставете сместа да се утаи за 2 дни).

Пропорциите за приготвяне на работната смес.

За да се получи работна течност, EU-65 трябва да се разрежда с подготвена или дестилирана вода в съответствие със следните пропорции.

Работна температура ЕС -65 Вода
- 20 ° C 77% 23%
- 30 ° C 65% 35%
- 25 ° C 60% 40%
- 20 ° C 54% 46%

Така например, при общ литър от отоплителния кръг от 100 литра, при необходимата температура от -30 ° С, пропорциите са: 65 литра ЕС-65, 35 литра вода. За други контурни обеми - кратни, в съответствие с процента от таблицата от общия контурен обем.

Трябва да се има предвид, че при посочените температури процесът на кристализация едва започва и нейното удебеляване настъпва с намаляване с около 5 -7 С. Разрушаването на системата е изключено, тъй като термопомпата не се разширява.

Важно: разреждането на TH с повече от 50%, в допълнение към увеличаване на точката на замръзване, ще доведе до влошаване на неговите антикорозионни свойства, тъй като едновременното разреждане на добавките ще настъпи над възможната норма, което ще доведе до валежи от соли на твърдост, разтворени във вода.

Смесването на охлаждащата течност с вода може да се извърши непосредствено преди пълненето на системата (особено за системи с естествена циркулация) или чрез пълненето й последователно на малки порции.

ВНИМАНИЕ: не се препоръчва да се смесват различни течности за пренос на топлина без предварителна проверка за съвместимост. Ако химическите основи на пакетите с добавки за охлаждаща течност са различни, това може да доведе до частичното им разрушаване и като следствие до намаляване на антикорозионните свойства, утаяване.

Опасност от прегряване.
Непрепоръчва се ЕС-65 да се доведе до състояние на кипене (точката на кипене при атмосферно налягане е +106 - + 112С, в зависимост от степента на неговата концентрация)
... При продължително прегряване, по-специално до температури над 170С, започва термично разлагане на добавките и самия гликол. Охлаждащата течност става тъмнокафява, появява се неприятна миризма и се образува утайка. Често върху нагревателните елементи се образуват въглеродни отлагания, което става причина за тяхната повреда. За да се предотврати появата на сажди, е необходимо: когато разреждате охлаждащата течност, вземете предвид, че оптимално приготвените разтвори трябва да бъдат при -25 -30C; максимум -40C; инсталирайте по-мощна циркулационна помпа; ограничете температурата на охлаждащата течност на изхода на котела - 90C, а за стенни -70C; през студения сезон затопляйте охлаждащата течност постепенно, без да включвате веднага котела с пълен капацитет.

По време на работа течността може да отслаби или да загуби цвета си, което е свързано с термичното разлагане на багрилото и това не засяга свойствата на TN.

Вземете пълен текст

Живот.

Внимание! Срокът на експлоатация на охлаждащата течност зависи от режима на нейното функциониране. Антикорозионните свойства на охлаждащата течност са проектирани за 5 години непрекъсната работа или за 10 отоплителни сезона. След този период охлаждащата течност ще остане течност с ниско ниво на замръзване, но ще загуби или отслаби защитните свойства на добавките. Ако този период бъде надвишен, производителят не гарантира безопасността на вашата отоплителна система. Трябва да се източи и да се изхвърли. Преди да налеете нова охлаждаща течност в отоплителната система, тя трябва да се промие с вода.

TH е предназначен изключително за техническа употреба (следователно етилен гликолът е токсичен) не го оставяйте да попадне в храната и питейната вода, за да избегнете отравяне!

В случай на случаен контакт с ръце или дрехи, незабавно измийте със сапун и вода. Охлаждащата течност трябва да се съхранява на място, недостъпно за деца, в херметически затворен съд, далеч от храна, да се пази от пряка слънчева светлина.

Безопасен битов антифриз - топлоносител "Teply Dom - Eco" се произвежда на базата на внесения фармакологичен пропилей гликол (зелен с добавка на флуоресцентен). Предназначен е за различни отоплителни и климатични системи като работна течност, която осигурява работа в диапазона от -30 ° C до 106 ° C (в съответствие с инструкциите за правилата за работа на оборудването), и на първо място , за двуконтурни котли и в съоръжения с повишени екологични изисквания.

Специално подбран пакет от добавки за охлаждаща течност надеждно предпазва от котлен камък, пяна и корозия. По изключение е нежелателно да се използва в системи с поцинковани тръби, тъй като са възможни валежи. Охлаждащата течност няма агресивен ефект върху пластмаса и металопластмаса, гума, паранит и лен, тоест възможността за течове е изключена. Трябва обаче да знаете, че той има малко по-висока течливост от водата, следователно е необходимо внимателно да се сглобят всички докинг възли и да се направи задължително да се извърши предварително изпитване под налягане на системата. "Топла къща - Еко" не може да се използва за котли за електролиза (тип "Галан"). Охладителната течност за котли за електролиза трябва да има определено електрическо съпротивление, за което е наситена със соли. Но това влошава всички други параметри за защита срещу корозия и котлен камък, така че разработчиците на "Teply Dom" отказаха да създадат обща универсална рецепта.

Ако е необходимо, фугите в системите могат да бъдат обработени с уплътнители, устойчиви на гликолови смеси (Hermesil, ABRO, LOCTITE), както и да се използва копринено бельо без смазване с маслена боя.

Топлоносителят е силно стабилен и осигурява непрекъсната работа в продължение на 5 години.За да се получи работна смес от необходимата начална температура на кристализация, охлаждащата течност "Топла къща - Еко" се разрежда с дестилирана или обикновена чешмяна вода: когато се добави 10% вода, стартовата температура на кристализацията се повишава до - 25 ° C, с добавянето от 20% вода - до -20 ° C. Разрушаването на системата е изключено, тъй като охлаждащата течност не се разширява по обем при замразяване, тя става желеобразна.

Вземете пълен текст

Разреждането на охлаждащата течност с вода увеличава топлинния капацитет и намалява вискозитета, т.е.подобрява циркулацията му. Счита се за оптимално охлаждането да се разрежда с -25 ° С, за електрическите и газовите котли - с -20 ° С. Използването на смес с по-ниска температура в началото на кристализацията може да доведе до изгаряне на гликол върху нагревателните елементи или в зоната на горелката, което ще доведе до образуване на смолисти отлагания, изгаряне на нагревателни елементи и др.

Ако за разреждане на охлаждащата течност се използва вода от кладенци, кладенци и др., Където може да има повишено съдържание на соли и метали, препоръчително е охлаждащата течност предварително да се смеси с вода в необходимото съотношение в прозрачен съд и да се уверите че няма утайка. Смесването на охлаждащата течност с вода може да се извърши непосредствено преди пълненето на системата (особено за системи с естествена циркулация) или чрез пълненето й последователно на малки порции.

ВНИМАНИЕ: смесването с други охлаждащи течности и антифризи без предварителна проверка е НЕЖЕЛАНО, тъй като това може да доведе до унищожаване на добавките и влошаване на антикорозионните свойства.

Срокът на експлоатация на охлаждащата течност зависи от условията на нейната работа. Не се препоръчва охлаждащата течност да се довежда до състояние на кипене, тъй като при прегряване до 170 ° C ще започне термичното разлагане на пропилей гликол и добавки. Следователно в отоплителните котли трябва да се осигури добра циркулация на отоплителната среда. За да направите това, е необходимо да го разредете, както е препоръчано по-рано, и да имате по-мощна циркулационна помпа, отколкото при работа на вода (с 10% в производителност, с 60% под налягане), а също така постепенно да нагрявате охлаждащата течност при отрицателно температури, без да включва бойлера с пълен капацитет.

Трябва също така да се има предвид, че охлаждащата течност има по-висок коефициент на обемно разширение от водата, поради което разширителният резервоар в системите трябва да бъде най-малко 15% от техния обем.

"Топла къща - Еко" е безвреден за хората и животните, одобрен е за използване като хладилен агент в хранителната индустрия. Това обаче не означава, че може да се яде (изпаренията му също са безвредни за хората).

Топлоносител "Teply Dom - Eco" е противопожарен и взривозащитен, има сертификат за съответствие и санитарно-епидемиологично заключение, тестван е в Научноизследователския институт по водопровод и е одобрен за широко приложение.

След 5 години работа HP ще остане течност с ниско ниво на замръзване, но ще изчерпи експлоатационния живот на антикорозионните добавки. Трябва да се източи и да се изхвърли. Преди да попълните нов VT, внимателно проверете всички съединения и изплакнете системата.

Използването на мастербач позволява да се повиши температурата на кристализация и добавки във вече работещи отоплителни и климатични системи.

Доставките на основна смес до регионите осигуряват осезаеми икономии на транспортните разходи. Правилата за безопасност трябва да се спазват стриктно, тъй като "Топла къща-К" е пожароопасна и взривоопасна. Незапалим след разреждане.

Доставките на Supercon се извършват в 216-литрови метални евробарабани

Как да напълните отоплителната система с антифриз


Пълненето на CO с антифриз може условно да бъде разделено на три етапа: подготовка на системата; разреждане на концентрата в необходимото съотношение; директно пълнене.

Първият етап е подготовката.

 1. Проверете плътността на CO връзките.Ако се изисква от производителя, заменете уплътненията и материалите, несъвместими с това активно вещество.
 2. Проверете CO за течове, варовик върху топлообменниците и варовикови отлагания в тръбопроводите и радиаторите.
 3. Изчислете необходимия обем охлаждаща течност.

Това е доста лесно да се направи: напълнете CO с вода, след това го източете и измерете количеството с помощта на измервателен съд.

Изисквания за вода и препоръчителни пропорции

Концентрираният етилен гликол може да се разрежда само с деминерализирана или омекотена вода (твърдостта не трябва да надвишава 5 mg на еквивалент). Това се прави така, че разтворените соли да не водят до образуване на утайки, запушване на климатичната система и влошаване на топлопреминаването на оборудването.

Производителите не препоръчват да се излива охлаждаща течност с концентрация на гликол над 70%, тъй като тя има повишен вискозитет и създава допълнително натоварване на помпеното оборудване. Концентрираният гликол също има намалена топлопроводимост, което влияе отрицателно върху ефективността на климатичната система.

Освен това, за да се получи работещо решение, е необходимо да се вземат предвид климатичните условия, при които ще се използва оборудването. Ако говорим за закупен гликолов разтвор с обемна част над 40%, тогава точката на замръзване на такъв антифриз ще бъде 65 градуса под нулата.

В умерените географски ширини това е практически невъзможно, поради което, за да спестите пари, можете да разредете разтвора с вода, увеличавайки точката на замръзване до следните показатели:

 • Разреждането в съотношение 1 към 1 ви позволява да постигнете температура на замръзване от - 35-40 градуса;
 • Разреждане в съотношение два литра концентриран гликол към три литра вода -30 градуса под нулата;
 • Съотношението е 1 към 2 - 20 градуса под нулата.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни