Конвектор или маслен нагревател - сравнение на характеристиките

Когато избирате отоплителна система за къща или апартамент, е важно да оцените няколко опции, да сравните разходите за устройството и по-нататъшната експлоатация. Ако за различните енергийни носители това се определя от съотношението на тарифите за тях, тогава за устройства от същия тип се вземат предвид техните индивидуални характеристики.

Например, какъв е най-добрият избор за конвектор или маслен нагревател? И двете устройства работят от мрежата, сходни са по характеристики, дори в магазините са пуснати за продажба едно до друго. Как да изберем най-подходящия нагревател? Нека разгледаме и двете устройства по-подробно и направим сравнение.

Принципът на действие и дизайн на конвектора

Конвекторът е отоплително устройство, по-голямата част от топлината, от която се предава в помещението чрез конвекция (от 90%). Това е вид пренос на топлина, при който потоците от газообразна среда се нагряват, преминавайки през устройството, и се издигат нагоре, пренасяйки топлината в обслужваното помещение. Тялото на електрическия конвектор не се загрява над 45 градуса.

Въздухът тече от конвектора.

Въздухът тече от конвектора.

Нагревателят на преобразувателя се състои от няколко елемента, които ви позволяват да организирате въздушния поток и да защитите устройството:

  • корпус с отвори за всмукване и подаване на въздух;
  • нагревателен елемент;
  • устройства за регулиране на температурата и защита на устройството от прегряване.

Конверторните нагреватели използват електричество, газ или течност от отоплителната система като източник на енергия. Тъй като сравнението е направено с електрически нагревател на масло, по-нататък ще разгледаме същия тип конвектор.

Устройството и принципът на работа на конвекторни нагреватели

Конвекторните нагреватели не отстъпват на маслените нагреватели по отношение на простотата на дизайна. Освен това има нагревателен елемент, който повишава температурата на въздуха. Самото наименование на устройството идва от принципа на конвекцията, когато топлият въздух се издига нагоре, а студеният - надолу. Благодарение на тази циркулация на въздуха стаята се отоплява.

На въпроса как конвекторите се различават от маслените нагреватели, отговорът е много прост - при първия тип нагревателният елемент директно загрява въздуха, а не тялото на устройството. Това има редица предимства, например тялото на устройството не се нагрява толкова. Според вида на консумираната енергия се разграничават електрически, газови и водни конвектори, всеки от които има свои собствени характеристики, но структурно и по мощност те не се различават твърде много един от друг. Най-често срещаните са електрически конвекторни нагреватели.

Има и инфрачервени конвектори, които използват инфрачервено лъчение за нагряване на въздуха. Като правило ефективността на такива модели е ниска, поради което е най-добре да се използват комбинирани конвективно-инфрачервени нагреватели. Те ще могат бързо и равномерно да затоплят въздуха дори в голяма стая.

Конвекторните нагреватели отопляват помещението чрез циркулация на въздуха

Дизайнът и характеристиките на масления нагревател

Когато масленият нагревател работи, топлината се подава в обитаваното помещение както чрез конвекция, така и чрез радиация. Радиацията е метод за пренос на топлина, при който горещо тяло излъчва инфрачервени вълни, които загряват близките предмети. В зависимост от модела, радиацията представлява до 30% от баланса на топлопреминаване на този нагревател. Има устройства, при които част от конвекционния топлообмен се увеличава. За целта те използват защитна обвивка, в която са разположени дупки, за да се увеличи потокът на издигащия се въздух.

Маслен нагревател.

Маслен нагревател.

Нагревателният елемент в такова устройство не взаимодейства директно с въздуха. Той се помещава в запечатан корпус, пълен с минерално масло. Големият топлинен капацитет на маслото прави устройството инертно с неговото използване: нагрятата течност се охлажда за дълго време, пренасяйки топлина в околната среда по това време, дори когато вече е изключена от мрежата. Конструктивно масленият нагревател се състои от нагревателен елемент, тяло, защитна и регулираща автоматика. Тъй като загрятото масло е запалимо, всички инструменти трябва да бъдат проверени за целостта на корпуса. Някои модели са оборудвани със сензор за защита от преобръщане.

Цени на електрически нагреватели и конвектори с гориво

Категорията на цените на отоплителното устройство зависи от неговата мощност, производителя, наличието на допълнителни функции и други характеристики. Цената на битов електрически нагревател с ниска мощност ще бъде около 2500 рубли. Цената на по-мощните модели е в рамките на 3-4 хиляди рубли. Площта на отоплението и броят на секциите влияят върху цената на устройството.

Когато избирате конвектор, трябва да обърнете внимание и на мощността и производителя. Тук цената може да варира от 1500 до 4500 рубли. Инфрачервените модели са по-евтини, можете да си купите такъв нагревател за 1000 рубли или по-малко.

Ако искате да закупите нагревател за масло Delongy, бъдете готови за сериозни разходи, тъй като продуктите на известна марка са по-скъпи. Ако не искате да плащате прекалено много за търговска марка, тогава можете да насочите вниманието си към отоплителни устройства от по-малко известни компании.

По какво се различава конвекторът от масления нагревател?

За да се отговори на въпроса какво е по-добре да се избере конвектор или маслен нагревател за отопление на помещение, е необходимо да се определят разликите между устройствата и разликата в тяхната работа. Основната разлика е процентът на конвекция и радиация, чрез които топлината се пренася в помещението. В конвектора лъчението е малко, тъй като зависи от повърхностната температура.

Конвектор на стената.

Конвектор на стената.

Масленият охладител се загрява повече и излъчването от него е по-голямо. Това се използва за възможността за локално отопление. Човек близо до масления охладител усеща топлината, излъчвана от него. Има толкова по-малко такава топлина от конвектора, по-голямата част се издига с конвективни въздушни потоци до тавана. Всички маслени нагреватели са произведени за подов монтаж. Те са оборудвани с крака или колела, което им позволява бързото преместване между помещенията. Конвекторите често са окачени на стената, но има и подови модели. Монтажът под прозореца позволява, поради надигащия се топъл въздух, да се намали изтичането на студен въздух през пукнатините и замъгляването през студения сезон.

Маслен нагревател в корпуса.

Маслен нагревател в корпуса.

Направи си сам нагревател за масло

Ако искате да спестите пари, можете сами да направите отоплително устройство с маслено тяло. За да сглобите нагревател за масло със собствените си ръце, ви е необходим само метален корпус. Нагревателен елемент и масло. Отговорът на въпроса кое масло да се използва в маслените нагреватели е пречистен и топлоустойчив.

Схема на дизайна на нагревател с масло

Това е необходимо, за да не се образува котлен камък по стените на нагревателния елемент, а самото масло да не кипи при високи температури. Ако трябва да знаете по-точно кое масло може и не може да се налива в маслени нагреватели, тогава трябва да се свържете с професионалистите.

Полезен съвет! Обикновена чугунена батерия може да се използва като корпус за домашно приготвен нагревател. Материалът има добра топлопроводимост и вътре в такъв случай можете лесно да инсталирате не само нагревателни елементи, но и много други полезни подобрения.

Електрическата верига на масления нагревател за самостоятелно сглобяване може лесно да бъде намерена в Интернет и за по-голяма ефективност трябва да изберете правилния нагревателен елемент. Той трябва да е достатъчно мощен, но без магнезиев анод, тъй като може бързо да повреди нагревателния елемент. Също така, когато сглобявате, е необходимо да разберете схемата на циркулация на маслото в устройството.

За да поправите масления нагревател със собствените си ръце, също така трябва да разберете принципа на действие на устройството и вътрешната структура на конструкцията, както и да имате специални инструменти и умения, в противен случай ремонтът може да доведе до по-тежки повреди. Ако не сте уверени в способностите си, тогава е по-добре да поверите този въпрос на опитни специалисти.

Схема на свързване на масления охладител

Кое е по-икономично, конвектор или маслен нагревател?

Кое е по-добро за спестяване, конвектор или маслена печка? Ефективността на двете устройства е почти еднаква и се доближава до 100% (като другите електрически нагреватели с директно отопление). Почти цялата консумирана електрическа енергия се преобразува в топлина и остава в стаята. Но поради разликата във функциите, когато масленият нагревател работи, се изразходва малко повече енергия за поддържане на същата температура.

Когато конвекторът е включен, за да поддържа определена температура, той бързо достига необходимата стойност и се изключва. Например, изисква се да се гарантира, че помещението е постоянно 20 градуса. Включеният конвектор почти веднага влиза в действие и започва да се затопля.

След като достигне зададената температура, тя се изключва и охлажда. Въздухът се охлажда и термостатът се задейства, като устройството отново се включва. Температурната разлика при включване и изключване на устройството ще подсвирне на точността на термостата - по-точно електронен. По време на работата на масления охладител се наблюдава голяма инертност. Когато включите и зададете една и съща температура, отоплението започва със значително забавяне. При някои модели изходът към посочения режим настъпва след 20 минути. По това време маслото се затопля.

Когато радиаторът достигне работна температура, той предава топлината напълно в помещението. Както в конвектора, когато достигне 20 градуса (например), термостатът прекъсва захранването от нагревателния елемент. Но нагревателят все още остава горещ и след това прехвърля топлината в стаята. Охлажда се толкова бавно, колкото нагряването. Стайната температура става по-висока от зададената, загубите на топлина през заграждащите конструкции се увеличават. Поради това се увеличава консумацията на енергия.

Конвектор на крака.

Конвектор на крака.

Когато след определен период от време стайната температура спадне до зададената температура на термостата, захранването се включва, но тъй като маслото също се нагрява бавно, стайната температура не се повишава или спада допълнително по време на периода на загряване. Цикълът се повтаря - радиаторът влиза в действие.

Принципът на действие, плюсовете и минусите на масления нагревател

Когато избирате маслен нагревател за дома си, трябва да разберете как работи. Външно това е метален корпус, вътре в който има контейнер с минерално масло. След включване на устройството нагревателният елемент започва да работи, което увеличава температурата на маслото. От своя страна маслото загрява металното тяло и то отделя топлината си за околната среда. Това отнема доста дълго време, но топлината се разпространява равномерно в стаята.

Масленият нагревател затопля стаята бавно, но равномерно

Интензивността на отоплението на въздуха в такива радиатори, като правило, се регулира и дизайнът е оборудван с колела за по-голяма мобилност. Има подови и стенни маслени нагреватели. Препоръчително е да купите последния, ако в къщата има малко дете или домашни любимци.Този нагревател работи периодично. Когато стайната температура се повиши до желаното ниво, вграденият сензор изключва нагревателния елемент. Когато температурата спадне, протича обратният процес. По този начин използването на електрически радиатор за отопление на масло пести енергия.

От предимствата на масления охладител могат да се разграничат следните:

  1. Високо ниво на безопасност - всички нагревателни елементи са скрити вътре в кутията, така че не можете да се страхувате да не изгорите на масления нагревател. Освен това повечето модели са оборудвани със специален сензор, който изключва устройството в случай на преобръщане.
  2. Няма шум по време на работа - можете безопасно да инсталирате битов електрически нагревател на масло във вашата спалня или офис. Също така устройството заема малко място и може да бъде поставено не само на пода, но и на стената.
  3. Дълъг експлоатационен живот - нагревателният елемент на масления охладител е надежден и издръжлив, а самото устройство може да работи няколко дни без прекъсване. Повечето съвременни модели са оборудвани с вградена защита от прегряване.
  4. По време на работа не се излъчва неприятна миризма. В допълнение, модерните маслени нагреватели (Delongy и други фирми) не изсушават въздуха в помещението, така че не е нужно да купувате въздушен овлажнител в комплект с устройството.
  5. Цената на нагревателя е доста ниска, така че всеки може да си го позволи.

Маслените радиатори имат много предимства, като безшумност, икономичност и безопасност.

Както при всеки домакински уред, масленият нагревател има своите недостатъци. Сред тях са:

  1. Въздухът в стаята отнема много време да се загрее, особено когато става въпрос за голяма стая. Този проблем може да бъде коригиран чрез закупуване на маслен нагревател с вентилатор: нагрятият въздух ще се разпространява по-бързо.
  2. Самата конструкция тежи много, така че е по-добре, ако устройството е оборудвано с колела. Струва си да закачите масления нагревател на стената само ако има надеждни крепежни елементи.

Полезен съвет! Когато избирате маслен нагревател, обърнете внимание на производителя. Като правило познаването на марката гарантира високото качество на отоплителното устройство.

Какво да изберем маслен нагревател или конвектор

И така, кое е по-добро, нагревател на масло или конвектор? Ако е избрано устройство за основната отоплителна система на помещение, тогава е по-целесъобразно да се използват конвектори. Те затоплят помещенията по-бързо и позволяват по-прецизен контрол на температурата. Когато се използват електронни термостати, точността на управление достига десети от градуса. Въпреки че консумацията на енергия на тези устройства е приблизително еднаква, масленият нагревател губи в енергийна ефективност от конвектора. Това се дължи на инертността на устройството, което не позволява поддържането на температурата с висока точност. Настъпват температурни спадове, които увеличават топлинните загуби през обвивката на сградата. Въпреки това, тази разлика е малка.

Кога е по-удобно да се използват маслени нагреватели? Препоръчително е да ги използвате за подгряване на стая или част от нея. Тъй като по-голямата част от топлината се предава от радиация, човек я усеща близо до такъв нагревател. Поради тези свойства маслените нагреватели се монтират директно в близост до места, където хората остават дълго време, дори ако в сградата има друга отоплителна система.

Кой нагревател е по-добър: масло или конвектор

Всъщност е невъзможно да се отговори еднозначно на този въпрос, тъй като и двата типа устройства са много добри, просто всяко е създадено, за да решава своите специфични задачи.

Така, нагревател на масло, или радиаторът е по-подходящ за повишаване на температурата в относително малко, затворено пространство, като например стая. Всъщност това е съд, напълнен с минерално масло в контакт с горещ нагревателен елемент.Докато маслото се нагрява, то прехвърля температурата си към външната обвивка на нагревателя, което от своя страна загрява въздуха.

Такова устройство ще загрява въздуха в помещението за около половин час и ще отговаря на тези потребители, които използват услугите на градската електрическа мрежа - само ако електричеството във вашия град е достатъчно евтино.

В противен случай изборът на маслен охладител е много прост: купете устройство от надеждни производители и имайте предвид: колкото повече "ребра" има, толкова по-голяма е площта на топлопреминаване, от една страна, и по-ниската температура на кутията, от друга.

За конвекторите в детайли

Принцип на работа на конвектора съвсем различно: студен въздух, преминавайки през нагрятата спирала отдолу нагоре, загрява и съответно отоплява стаята.

Много е лесно да се определи какво е пред вас - радиатор или конвектор: в горната част на конвектора има вид грил, през който излиза топъл въздух. Отнема повече от половин час, докато подобен нагревател напълно затопли стаята, но поради по-добрата си енергийна ефективност е напълно подходящ за селски къщи, вили и други места, където електричеството е скъпо. Също така конвекторът ще бъде много полезен, ако притежавате голям градски апартамент, къща с панорамни прозорци или например зимна градина.

Освен това, тъй като конвекторът не се нуждае от голям резервоар за масло, заема много по-малко място, и следователно, много по-обичан от дизайнерите, тъй като е вграден във всяка подходяща ниша.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни