Стандарти за налягането на водата в крана на жилищна сграда

Налягане на чешмяна вода

Жителите на високи сгради неведнъж са се сблъсквали със ситуация, когато от отворен кран за вода тече крехка струйка вода.

Това се случва поради липса на налягане в тръбопровода.

Какво налягане на водата във водоснабдителната система на жилищна сграда трябва да бъде, така че независимо от броя на отворените кранове, използването на предимствата на цивилизацията да е удобно за всеки от нейните жители?

Скорост на налягане на водопроводната мрежа

Системата за питейно водоснабдяване (както строителите наричат ​​нашата водоснабдителна мрежа, която доставя вода до апартамента) е проектирана въз основа на изискванията на SNiP 2.04.02-84.
В него се казва: за различни точки на мрежата се задава собствено стандартно ниво на налягане.

Налягането във водоснабдителната система на горните етажи зависи от нивото, на което се поддържа налягането в мрежата на входа на къщата.

Този параметър зависи от броя на етажите. Ако сградата е едноетажна, тогава на входа налягането на водата в мрежата трябва да бъде най-малко 10 m. Изкуство. или 1.0197 атм. Това означава, че налягането в тръбата е достатъчно, за да се издигне водата на височина 10 метра. В многоетажни сгради за всеки следващ етаж трябва да се добавят още 4 m. Изкуство. Например в 5-етажна сграда налягането на водата на входа на сградата трябва да бъде 10 + 4х4 = 26 m. Изкуство. Ако получената цифра се преведе в атмосфера, резултатът ще бъде както следва:

(26:10) x 1,0197 = 2,65 атм

Горната фигура обаче не е граница, а изчислена. Според действащите в Русия стандарти, налягането на входа на къщата от 4 атм се счита за нормално за централизирана водоснабдителна система. (приблизително 40 m h. Чл.).

Недостатъчното налягане в крана е ситуация, с която се сблъскват мнозина. Ако това се случва често, трябва да коригирате ситуацията. Станцията за повишаване на налягането на водата е незаменим помощник за вашия комфорт.

Тук можете да намерите ръководството за възвратни клапани „направи си сам“

Резервоарът е просто и много полезно устройство за почистване на сондажи. Тук https://aquacomm.ru/cancliz/mnogokvartirnyie-doma/santehnika/obratnyj-klapan-svoimi-rukami.html ще намерите инструкции как да го направите със собствените си ръце, а също така ще научите как да пробивате кладенец с помощта на този инструмент.

Точни номера на нормативни документи

Измерване на налягането на водата с манометър
SNiP 2.04.02-84 определя максимално допустимото свободно налягане на водата на входа на апартамента: то не трябва да бъде по-високо от 6 атм.

Тоест, ако живеете в 22-етажна сграда, налягането на входа към нея ще бъде най-малко 9,4 атм, но когато тръбопроводът влезе в апартамента, този параметър трябва да бъде намален до 6 атм.

Освен това има норми за свободното налягане на водата за всеки тип водопровод:

 • 0,2 атм - за умивалник със смесител, тоалетна с казанче;
 • 0,3 атм - за вани и душ кабини със смесител.

Максималното налягане на гореща вода в зоната на водопроводните инсталации не трябва да надвишава 4,5 атм.

Горните стойности са валидни не само за централизирана водоснабдителна мрежа, но и за автономно водоснабдяване.

Определяне на причината за лошото водоснабдяване

Ако налягането в тръбите за водоснабдяване е слабо, потребителят може да идентифицира няколко причини за това явление:

 1. Първата стъпка е да проверите водните филтри и кранове. Налягането на водата може значително да намалее поради запушване или неизправност, съответно тази ситуация може да бъде коригирана чрез просто поправяне или подмяна на устройството;
 2. Намаляването на водното налягане може да бъде свързано и с появата на варовик върху тръбите. Почистването може да се извърши с кабел или специални средства и ако тези методи не помогнат, заменете старите метални тръби с модерна пластмаса;
 3. Ако има проблеми само с налягането на гореща вода, най-вероятно е виновен филтърът на устройството, който просто трябва да бъде заменен.

Важно! Във всички останали случаи управляващото дружество трябва да участва в определянето на причините за недостатъчното налягане на водата, тъй като повредата може да е неизправност на щрангове, оборудване или помпена станция.

Колко налягане е достатъчно за пълна консумация?

[sticky-ad id = 13532]

Повечето жилищни сгради използват вода по много предсказуем начин. Те периодично се взимат под душ, мият чиниите ежедневно, мият лицата си и включват пералнята няколко пъти седмично. За да се осигурят тези манипулации, е достатъчно да имате налягане (налягане) от 2 атм във водоснабдителната система. Ако в банята е инсталиран масажен душ или джакузи, те ще работят само при налягане от поне 4 атм.

Прекомерно високото налягане в мрежата води до бързо износване или необратимо разрушаване на керамичните смесители и санитарно оборудване.

Някои характеристики на автономните водоснабдителни системи

Автономно водоснабдяване
Източникът на автономно водоснабдяване е кладенец или кладенец.

И в двата случая водата се подава към тръбопровода посредством помпи. Именно този агрегат създава налягането в тръбите, необходимо за доставяне на вода до потребителите - кранове, перални или съдомиялни машини и т.н.

Въпреки това, не само мощността и производителността му влияят върху нивото на свободна глава във водоснабдителната система. Ами дебитът играе важна роля в този брой.

Ако в източника няма достатъчно вода, помпата няма да може да осигури необходимото налягане в мрежата веднага след включването му. В случай на прекомерно количество вода в кладенеца, съществува риск от значително повишаване на налягането, което може да доведе до различни видове аварии - течове, повреда на кранове и др.

В първия случай собственикът на жилище трябва да предприеме мерки за увеличаване на налягането на водата във водоснабдителната система, във втория - да избере правилната производителност на помпата, така че тя да играе ролята на един вид ограничител.

Каква е опасността от свръхналягане на водата

Ако налягането в тръбите за водоснабдяване надвиши установените норми, потребителят може да се сблъска с повреда на оборудването, скъсване на тръбите. Важно! За да използвате санитарни уреди, максималното ниво на налягане е настроено на около 4,5 единици. Ако тази норма бъде надвишена, оборудването може да се повреди.
За да предотврати такива неприятни последици, потребителят може самостоятелно да регулира налягането на входящата вода. Например за това могат да се използват специални скоростни кутии.

Как да увеличим налягането на водата във водоснабдителната система

Намаляване на налягането в тръбопровода може да възникне по няколко причини:

 1. Пориви на градската магистрала. Инженерните мрежи в повечето градове са на много почтена възраст, така че изтичането на вода по пътя към потребителите не е необичайно. Собственикът на апартамента не може да премахне тази причина, така че остава да разчита на градските власти.
 2. "Обрасли" тръби на вътрешната водоснабдителна система. В старите къщи огромно количество валежи се отлага върху вътрешната повърхност на тръбите, в резултат на което тяхната производителност значително намалява. Лесно е да се реши този проблем: просто трябва да смените щранговете и окабеляването вътре в апартамента.

Какво трябва да се направи, ако водопроводната система не е в състояние да осигури нормалното ниво на свободна глава? В този случай има само един изход - да се инсталира помпено оборудване в апартамента.

Бустерна помпа
Водна помпа за налягане

Тук едва ли е подходяща помпена станция, използвана от собственици на частни къщи:

 • Първо, не е разрешено да се инсталира такова оборудване на централизирана водоснабдителна система без специални одобрения. И съседите едва ли ще се съгласят на това - определено ще останат напълно без вода.
 • На второ място, помпените станции са оборудване с големи размери и е много проблематично да ги инсталирате в апартамент. И ако добавим лентата към това, става ясно, че такова устройство няма да работи за среден апартамент.

Но не всичко е толкова мрачно - производителите на помпено оборудване произвеждат бустер помпи, проектирани специално за инсталацията "апартамент".

Къде да се справим с проблема с неправилния натиск

Според закона собственикът на помещението, който има проблеми с налягането на водата, несвързани с разпределението на тръбите вътре в апартамента и свързването на оборудването, трябва да изпрати жалба за некачествено водоснабдяване до управляващото дружество. Крайният срок за предоставяне на писмен отговор на подадената жалба е не повече от месец (30 календарни дни).

Ако връзката на собственика с водоснабдителната система е формализирана директно, жалбата трябва да бъде изпратена до компанията, предоставяща водоснабдителните услуги. Правата и задълженията на страните могат да бъдат изяснени в сключеното споразумение за обезвреждане на отпадъчни води.

Класификация на помпата

Помпи, които увеличават налягането на водата във водоснабдителната система, предназначена за използване в апартамент, е малко устройство, монтирано на входа на тръбопровода към апартамент. Почти всички помпи могат да работят в два режима:

 • ръчно;
 • автоматично.

Автоматизираните помпи за повишаване на налягането се включват самостоятелно при отваряне на някоя от съществуващите кранове в апартамента. Сензорът за дебита осигурява тази функция. То се задейства от движението на водата във водоснабдителната система. Помпите, оборудвани с такива сензори, са защитени срещу прегаряне по време на суха работа.

Автоматична помпа
Автоматизирана бустер помпа

Подемните помпи, съгласно принципа на действие на охладителната система, се класифицират, както следва:

 • Сух ротор: Роторът има монтирано върху него работно колело, което впръсква въздух върху корпуса на двигателя. Ефективността на такива модели е висока, но работата им е придружена от шум.
 • Мокър ротор: водата тече през помпата, охлаждайки двигателя. Основното предимство на тези помпи е тяхната тиха работа.

Някои модели бустер центробежни помпи са предназначени само за топла или студена вода.

Методи за увеличаване и намаляване на налягането в тръбопровода


Помпа за повишаване на налягането на водата

Неспазването на стандартите за налягане в тръбопровода често води до проблеми, така че трябва да отстраните този проблем със собствените си ръце, ако водоснабдителната компания не предоставя такава услуга. Има няколко начина, които помагат да се увеличи и, ако е необходимо, да се намали налягането на водата в линията.

Опции за увеличаване на налягането в автономен и апартаментен тръбопровод

Има два начина да натрупате налягане и да се насладите на водата за ваше удоволствие без спадане на налягането. За такива цели жителите могат да създадат специални условия: да инсталират апартаментни помпи или помпени станции.

 1. Обикновена помпа. Монтажът се извършва на водопроводна тръба в къщи или апартаменти в точката, където се взема ресурсът - недалеч от крана или душовата глава. Такова устройство може да се използва, ако е необходимо да се увеличи налягането на индикатора до 1,5 бара. Оборудването е лесно за поддръжка и не изисква допълнителни компоненти. За да подобрите производителността, е необходимо да изберете по-сериозно устройство.
 2. Помпена станция. По-подходящ за собствениците на частни къщи с автономно водоснабдяване. За работата на такава конструкция е необходимо да има допълнително пространство, тъй като помпената станция е инсталирана в комбинация с резервоар за съхранение. За такива цели е подходящо мазе. Поради наличието на разширителен резервоар, дори ако централизираното захранване със студена вода е изключено, налягането ще се поддържа и собственикът ще има достатъчно ресурси за един ден.

Всяка помпа в системата има вградени сензори и механизми за управление, които стартират / спират устройството в случай на намаляване на оптималния индикатор за налягане или неговото увеличение. По този начин се оказва, че намалява или увеличава показателите.

Методи за понижаване на налягането във водоснабдителната система


За да намалите налягането на водата във водопроводната мрежа, ще трябва да инсталирате редуктор в основната линия на мястото, където тръбата влиза в къщата или апартамента.Такъв механизъм е малка конструкция с две резбови връзки. Те перфектно предпазват битовите уреди от воден чук и намаляват натоварването на битовия тръбопровод като цяло.

Принципът на действие на регулатора е да се изравнят силите на диафрагмата и задържащата пружина. Веднага след като се приеме водата, налягането спада, така че пролетното действие се засилва. В този случай отворът се отваря, докато налягането в тръбопровода се стабилизира. Съответно, ако налягането скочи, това няма да повлияе на отварянето и затварянето на вградения клапан, така че потребителят ще получи ресурс със стабилно налягане.

Водна помпа за налягане във водоснабдителната система

Най-популярни сред собствениците на апартаменти са помпите на марката:

 • Комфорт: ефективни и икономични устройства. Помпите от тази марка принадлежат към категорията на универсалните - те могат да бъдат инсталирани на топла и студена вода. Корпусът на продукта е изработен от неръждаема стомана. Има седем модификации, различаващи се една от друга по размера на конструктивната глава (от 8 до 10 м) и производителност (номинална - от 8 до 12 л / мин, максимална - от 20 до 30 л / мин);
 • WILO: битови помпи от европейски клас, отлично качество, универсални. Помпите Vilo са оборудвани с датчик за потока, охлаждащата система на двигателя е „мокър ротор“. Те са проектирани за максимална височина от 9 до 20 м и капацитет от 2,4 до 35 л / мин (в зависимост от модела);

Помпата UNIPUMP също получи добри отзиви. Отличава се с малка монтажна дължина, което го прави лесен за инсталиране.

Как да намалим налягането на водата във водопровода

Редуктор на налягането на водата
Твърде високото налягане в тръбопровода може да доведе до разрушаване на тръбите и повреда на битовите уреди.

Всеки знае ужасната дума "воден чук", в резултат на което кранове започват да капят, фистули се появяват на тръбата и т.н.

За да предпазите вътрешнокамерната водопроводна мрежа от подобни проблеми, можете да използвате малко устройство - редуктор на налягането на водата.

Битовите уреди са настроени на входно налягане от максимум 60 бара. На изхода редукторът може да поддържа налягане от 0,5 до 6 бара.

Регулаторът на водното налягане във водоснабдителната система може да бъде монтиран на входа за подаване на вода в апартамента или пред домакински уреди - бойлер, пералня и други устройства, които не понасят високо налягане.

Какъв е капацитетът в системата за БГВ и студена вода?

Налягането на водата в многоетажни сгради, свързани към централната водопроводна мрежа, не е постоянно.

Зависи от фактори като етажността на къщата или времето от годината - така през летния сезон, особено в многоетажни сгради, недостигът на студена вода, която по това време отива за напояване на прилежащите или лични парцели.

На практика общинските служби се опитват да поддържат нивото средно 3-4 атмосфери, макар и не винаги успешно. Минималните показатели, при които тръбопроводът на къщата може да функционира (както за захранване със студена вода, така и за топла вода), е 0,3 бара на етаж.

Размерът на налягането на захранването с топла и студена вода е малко по-различен в полза на последния (допуска се разлика до 25%).

Обяснението е просто - студената вода се използва по-активно, тъй като е необходима за функционирането на канализационната система. Следователно максималните показатели за захранване със студена вода ще бъдат 6 атмосфери, а за захранване с топла вода - 4,5 атмосфери.

Как да разберете налягането

Точна информация за налягането в тръбопровода се изисква при проектирането на система за намаляване на налягането. За целта е монтиран манометър за измерване на водното налягане във водоснабдителната система и от него се вземат показания в рамките на една седмица.

Това се прави най-малко 4 пъти на ден: през нощта и сутрин, следобед и вечер. Въз основа на получените резултати се определят максималните и минималните стойности и се сравняват с регулаторните изисквания. Въз основа на получения резултат се избира оптималният метод за увеличаване на налягането.

Вероятно сте се сблъсквали с такъв проблем като шума във водопроводите. Много хора се опитват да не обръщат внимание на това, но всъщност този проблем трябва да бъде решен. Защо водопроводните тръби бръмчат и как да диагностицирате и отстраните неизправност, прочетете нататък.

Ще анализираме методите за подмяна на уплътнението в крана в тази тема.

Изчисляване на налягането на водата


Налягане в зависимост от диаметъра на тръбата

Ако на тръбата, влизаща в къщата или апартамента, е монтиран манометър, налягането ще се измерва автоматично без ръчни изчисления. В противен случай ще трябва да изчислите тази стойност. Тази процедура отнема не повече от пет минути. Колко ще бъде показателят, може да се разбере без изчисления. Подгответе набор от инструменти:

 • подвижен манометър;
 • маркуч със същия диаметър като на тръбата;
 • ½ ”нипел с резба;
 • санитарна лента и скоба.

Манометър е фиксиран от едната страна на маркуча с помощта на скоба, фитинг се вкарва в противоположния отвор и се фиксира по същия начин. Душ-главата се отстранява, на нейно място се поставя фитинг и водата се превключва няколко пъти: душ кран. Това ще помогне за изхвърлянето на натрупания въздух. Ако се появят течове на фугите, е необходимо да ги отстраните, като прикрепите водопроводна лента. След това стрелка ще покаже нивото на налягане в тръбопровода на манометъра.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни