Как да скриете отоплителните тръби в частна къща - опции и методи


Отоплителните тръби са нещо, без което топлината и комфортът в къщата са невъзможни. Това обаче са системи от чисто практическо значение. Те не придават на помещението по-естетичен вид. Напротив, те са поразителни, развалят обмисления стил на апартамента. Това обаче не е причина да бъдете тъжни и да грешите на инженерите на стари сгради (именно в тях отоплителните системи са толкова видими), защото конструкцията може лесно да бъде украсена със собствените си ръце. Това изисква много малко материали. Освен това има много начини за украса на отоплителните системи. Изборът на метод зависи от стила на вашия апартамент, бюджета за тази работа, вашите лични предпочитания. Можете да прикриете системата, така че гостите ви да не познаят къде се намира. В същото време тръбите ще продължат да отопляват дома ви с високо качество.

Скриване на отоплителните тръби

Какво трябва да знаете, преди да изберете метод за декор

Преди да започнете работа, помислете дали наистина трябва да го направите. Понякога е по-лесно да подредите мебели, така че тръбите да не личат. Когато избирате метод за декорация, който ще ви помогне да скриете щранговете за отопление, трябва да помислите


прочетете правила:

 • отоплителната система не може да бъде скрита необратимо;
 • отоплителните тръби също участват в отоплението на апартамента;
 • корпусът, който крие тръбите, трябва лесно да се демонтира и да има вентилационни отвори.

Стремете се да направите декоративното пано не само красиво и необичайно, но и функционално. Не забравяйте, че може да се наложи да го демонтирате, за да замените или поправите тръбите. Всички решения за маскиране на щрангове в интериора се свеждат до две решения: тръбите могат да се променят на външен вид или да се скрият напълно.

Видео: пример за декориране на отоплителна тръба

Когато вече изглежда, че отоплението със собствените ви ръце вече е напълно направено, е много важно да се обърне внимание на естетическата страна на въпроса. В края на краищата, отоплителни устройства и тръби с охлаждаща течност (говорим за отопление на вода) - всичко това влияе отрицателно върху интериорния дизайн. В тази статия ще се опитаме да отговорим на един въпрос: "Как да скрием най-добре отоплителните тръби?"

Всъщност няма толкова много начини. Ще разгледаме варианти с жилищни сгради и частни сгради, тъй като подходът за "скриване" на тръби тук е различен.

Боядисване на тръби

Това е един от най-достъпните и лесни методи за декорация, но когато рисувате, трябва да вземете предвид редица нюанси. Работата се извършва съгласно правилата:

 1. На първо място, трябва да премахнете старото покритие, в противен случай боята ще лежи неравномерно и само ще развали външния вид на тръбата. Използвайте сешоар и шпатула, за да премахнете покритието. Внимавайте, особено ако тръбата е стара.
 2. Не прегрявайте повърхността на тръбата по време на работа, в противен случай намотката върху конеца ще изгори. Освен това, имайте предвид по време на работа, че дори през лятото отоплителната система е пълна с течност.
 3. Загрейте леко по-голямата част от боята и отстранете, а с останалата част се бийте с метална четка.
 4. За боядисване изберете алкидни емайли (например PF-115 и подобни), след което не е необходимо да грундирате повърхността преди работа.
 5. Достатъчно е да нанесете два слоя.


Изборът на сянка на боята зависи от тапета и интериора като цяло. Някои собственици на апартаменти не само сменят цвета на тръбите, но ги боядисват. Дизайнът на стенописа трябва да се припокрива с тапетите или интериорните елементи. За да избегнете неравности и зацапвания по повърхността, боядисвайте само през лятото.

Как да скриете тръби в дебелината на стената

Подобен метод за маскиране на комуникации се използва за отоплителни, водоснабдителни и канализационни тръби.Можете да прибегнете до този метод на етапа на полагане на комуникации. Такава работа се състои от няколко етапа:

 1. Първата стъпка е да изготвите и начертаете схема за монтаж на тръби на хартия. В процеса на тази работа трябва да се вземат предвид диаметърът на комуникациите и дебелината на вградения слой. Що се отнася до отоплителните тръби, трябва да се вземе предвид и видът на избрания топлоизолационен материал.
 2. След това, на избраното място, където ще се движат тръбите, в стената се прави жлеб, който ще съответства на дължината и размера на тръбата и ще вземе предвид малък запас от дълбочина. Тази работа се извършва с помощта на перфоратор или преследващ нож.
 3. След като увиете тръбата със слой топлоизолационен материал, ако е необходимо, тя се крие в направения жлеб, като не забравяте да го фиксирате добре. За да направите това, вземете скобите и ги монтирайте върху дюбели, които се вкарват в предварително направените отвори.
 4. След това трябва да проверите здравето на тръбите и едва след това да ги запечатате в стената с циментов разтвор.

Използване на декоративни покрития

Необичайна опция е инсталирането на необичайни обвивки върху нагревателни елементи:

 1. Опаковане с канап от юта или коноп. Резултатът е стилно и функционално решение. Ако имате котка в къщата си, тя ще спести от аксесоари за нея - животното ще има къде да наточи ноктите си. Този дизайн има недостатък - вие изолирате щранга.
 2. За интериори, направени в японски или китайски стил, е подходящ декор с бамбук. За да направите това, изрежете кухата бамбукова тръба по дължина. Скрийте тръбата и залепете разреза. За да не изпъкват тръбите, поставете още няколко закачки в стаята.


  Lei това растение.

Недостатъкът на двата варианта е, че те не са универсални. Такива декоративни покрития могат да се използват само в етнически интериор. В други случаи те ще бъдат неподходящи.

Направи си сам кутия от гипсокартон

Най-лесният начин за декориране на отоплителни тръби е с гипсокартон. Материалът е лесен за обработка, има добри експлоатационни свойства и ниска цена. Той е хармонично комбиниран с други видове довършителни материали, благодарение на което се вписва във всеки дизайн.

За да направите кутия, ще ви трябват следните материали и инструменти:

 • пробивна машина;
 • метален профил или дървени греди;
 • гипсокартон;
 • специални самонарезни винтове с широка глава;
 • дюбели;
 • ниво на сградата;
 • рулетка и молив;
 • трион.

На етапа на подготовка се извършват измервания на скритата конструкция и маркиране на бъдещата кутия. В този случай трябва да се остави малка празнина от всички страни. Тръбите не трябва да влизат в контакт с гипсокартон, за да не пречат на циркулацията на въздуха.

Въз основа на измервания се изрязва метален профил или дървени греди. Първите водачи се използват по-често за бетонни сгради, а вторите за дървени или тухлени сгради. Първо, стартовият профил е фиксиран към пода. За това се използват дюбели и ниво на сграда, тъй като тази лента определя равномерността на цялата конструкция.

Тогава горната релса е фиксирана така, че да е строго успоредна на долната. По краищата са монтирани опорни стълбове от CW профили. Необходимо е да се контролира местоположението на водачите, така че те да бъдат строго вертикални. След създаването на решетката, гипсокартонът се изрязва според посочените размери. Фиксира се с самонарезни винтове с широка глава, за да се предотврати образуването на вдлъбнатини. Листовете трябва да прилягат плътно един към друг.

На последния етап се извършват довършителни работи. Всички фуги са покрити с шпакловка. След като изсъхне, повърхността се грундира и се нанася покритие.

Кутии и фалшиви стени

Можете да направите стенни панели със собствените си ръце от различни материали:

 • гипсокартон;
 • MDF;
 • ламиниран паркет;
 • паркетна дъска;
 • Рейки.

Фалшивата стена, за разлика от панелите, включва не само конструкцията на кутията, но и нейната изолация. Дизайнът може не само да бъде стилен и функционален, но и максимално скрит от любопитни очи. За това кутията или стената са залепени с тапет.

При издигането е необходимо да се вземе предвид, че рано или късно кутията ще трябва да бъде демонтирана, така че не правете монолитна конструкция. Ако изберете този метод на маскиране, оставете възможността за достъп до тръбите. Направете незабележима врата или покрийте тръбите с решетъчен екран, който може да бъде премахнат за минути. Това обаче няма да помогне за запазването на конструкцията, ако е необходимо заваряване за ремонт на тръбите.

Драперии с корнизи и завеси


Сред многото решения декорирането със завеси е най-изгодно. Можете лесно да смените интериора, ако искате, просто сменете завесите. Топлопредаването на нагревателните елементи не се влошава, винаги има достъп до тях, скритите течове са изключени. Завесите лесно се съчетават с околния интериор. С тяхна помощ можете да направите стаята визуално по-голяма. Те се различават по различни цветове, плътност, шарки.

В този случай корнизът е инсталиран под тавана, така че завесите да текат от него към пода. В идеалния случай, ако драпериите скриват цялата стена, тогава пространството ще изглежда по-добре. Така че през деня тръбите също да не се появяват поради тъканта, е необходимо да окачите 2 вида завеси наведнъж: плътни завеси и полупрозрачен тюл. Дори през деня завесите ще покриват елементите на отоплителната система. Декорирането със завеси може да се извърши независимо от времето на ремонта. Този метод е подходящ дори в случаите, когато сте сменили интериора за дълго време.

Препоръчваме да прочетете по темата:

 1. Как да изберем котел на дърва за отопление на частна къща?
 2. Схема на затворена отоплителна система с принудителна циркулация
 3. Как се извършва подмяната на отоплителни тръби в нова сграда?
 4. Как да изберем правилните биметални отоплителни радиатори за апартамент?

Идеи за декориране без основен ремонт

Много методи за декорация са толкова прости, че дори малки деца могат да се справят с тях. Вземайки предложените опции като основа, е лесно да ги допълните със собствената си жар и да получите уникален резултат.

Оцветяване - просто и бързо

Най-лесният начин е да "разтворите" грозна тръба в пространството с помощта на бои и четка, боядисвайки щранг, за да съответства на стените. В някои случаи е подходящо да се боядисва в цвета на радиаторите, например, ако са направени в ретро стил и представляват имитация на антични батерии със сребърно покритие или позлата. За да не цапате тавана и да скриете небрежната граница на оцветяването, препоръчително е да поставите върху съединението пластмасов пръстен, изобретен за опънати тавани.

Съединителната линия е лесно да се скрие с помощта на специални пръстени

Не е нужно да сте велик художник, за да трансформирате щранг в ствол от бреза и да допълните картината с буйна зелена корона на съседна стена с помощта на шаблони. Не е необходимо да вземете бреза за основа, можете да "засадите" дъб в стаята или дори да се отдалечите от темата за дърветата и просто да украсите скучния "апендицит" с калинки, полка точки, имитация на камъни или замъглени шарки в авангарден стил.

Контрастно оцветяване и малко фантазия

Идеи за творци

Ако не обичате да работите с бои, можете да използвате въже за украса. Първо тръбата се увива с юта или канап и след това се украсява с подходящи детайли. Това могат да бъдат шишарки, черупки, морски камъчета, детски играчки, колекция от значки, изкуствени плодове и цветя. Ако е необходимо, долната част може лесно да се превърне в котешка драскачка, като преди това е увеличила диаметъра си с помощта на картонена тръба.

Нагревателният елемент е скрит от декоративно въже

Щранг, скрит в бамбуков багажник, ще изглежда много стилен. За да направите това, багажникът се нарязва на дължина, вътрешните прегради се отстраняват и секциите се смилат. Детайлите се поставят върху щранга и след това се изтеглят на няколко места с въже с подходящ цвят. Тази идея може да се използва не само за дом в японски стил, но и в други екологични насоки. Препоръчва се стаята да се украси с няколко бамбукови пръчки като разсейване.

Струва си да фантазирате малко повече за това как да украсите щранг за отопление, а сред възможните опции може да има тръби, украсени с дантела, сатенени панделки, ивици от плат, ажурни плетени корици. Основното е, че „дрехите“ не противоречат на дизайна и не се страхуват от въздействието на топлината.

Не се препоръчва да покриете тръбата с винилов филм, но първо можете да направите рамка от ролки от тоалетна хартия и след това да скриете картона под филм с красив модел. Можете също да боядисате хартията в необичаен цвят, дори и да не ви харесва, да се отървете от ярко петно ​​ще бъде по-лесно, отколкото да пребоядисате метална тръба.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни