Направи си сам дизелова горелка - инструкции за производство

Дизеловата горелка е основното устройство за котли, работещи на течно гориво: мазут, масло, дизелово гориво или дизел. Те обикновено функционират заедно със система за подаване на въздух. Дизайнът на такива котли е по-сложен и по-малко ефективен от този на газовите котли; следователно този тип източник на топлоснабдяване се използва на места, където няма централна система за газоснабдяване. Като цяло тези котли са в състояние да постигнат висока ефективност, имат добър топлообмен и надеждна система за автоматизация на безопасността.

Главна информация

Дизеловата горелка е инсталирана в отоплително оборудване, за което се използва течно гориво. По-специално, говорим за тежки масла, например отработени или дизелови. Обикновено тези горелки се сдвояват с подово битово и промишлено оборудване. Често този тип отопление се инсталира там, където няма газопровод. Това се дължи на факта, че дизеловото гориво е много по-скъпо от природния газ, което всъщност ограничава неговия обхват и разпространение. Като цяло дизеловите котли не са по-лоши от конвенционалните газови котли. Те имат висока ефективност, икономичност, добър топлообмен и могат да бъдат напълно автоматизирани. За да работи горелката ефективно, системата трябва да се поддържа под постоянно налягане. Следователно е инсталиран компресор и за него е важно да осигури стабилен източник на енергия, което е доста трудно поради редица причини.

Изчисляване на разхода на дизелово гориво от отоплителния котел

За да изчислите разхода на дизелово гориво за отопление на къща, трябва да знаете номиналната мощност на горелката. Средно за генериране на 10 kW енергия е необходим средно 1 kg гориво, т.е. при работа в максимален режим от 24 кВт на котела ще се изразходват приблизително 2,4 кг дизелово гориво на час.

Ето защо е необходимо много внимателно да се избере температурният режим на нагряване на охлаждащата течност и, като следствие, степента на нагряване на автономния отоплителен котел на дизелово гориво. Ако оборудването работи денонощно с максимална мощност, ще са необходими поне 29 кг дизелово гориво. Предвид повишените разходи за гориво, това е непосилен лукс. За да намалите тези разходи, можете да предприемете следните мерки:

 • Покупка на модулна горелка... Той е в състояние да регулира точно нивото на подаване на гориво за оптимално нагряване на охлаждащата течност;
 • Избор на нискотемпературен режим на работа... Това не само помага за намаляване на разхода на дизелово гориво, но също така ви позволява да създадете ефективна система за водно подово отопление;
 • Купете радиатори с максимално разсейване на топлината... За тях отоплителният котел на солариум ще консумира по-малко енергия, за да компенсира топлинните загуби за преминаването на топлина през материала на радиатора. Най-добре е да инсталирате биметални модели.

Също така честотата на доставка на дизелово гориво за отопление играе важна роля. Препоръчително е да инсталирате контейнер, чийто обем ще бъде достатъчен за целия отоплителен сезон. В нашия случай, ако приемем 12 часа работа на системата, това ще бъде 1,2 * 12 * 90 = 1296 литра.

Експертите съветват да закупите контейнер с резерв от 1500 литра. В този случай доставката на дизелово гориво за отоплителната система може да се извършва веднъж годишно преди отоплителния сезон.

Дизелова горелка за котел: принцип на действие

Нека да разгледаме набързо как работи горелката. От резервоара дизелът се подава към горелката. За да се осигури подаването на гориво, се използва специална помпа, която е снабдена с връщащ тръбопровод, който е необходим за циркулацията на горивото между помпата и резервоара.В този случай горелката използва толкова гориво, колкото е необходимо, а останките се връщат обратно в резервоара. Но преди дизелът да го достигне, той трябва да премине през филтъра и нагревателния елемент. На първия етап се отстраняват механични елементи, на втория горивото се загрява до оптималната температура.

дизелова горелка за котел
Атомизирането в горивната камера се извършва с помощта на дюза. В същото време въздухът се изтласква през тръбата на горелката. Формата на горелката се контролира от специални остриета, които създават въздушен вихър. Точно пред дюзата са монтирани електроди, за да се осигури запалването на сместа. Ето как работи дизеловата горелка за котел. Целият процес се контролира с помощта на устройства за автоматизация.

Дизайн

Леката маслена горелка трябва да включва следните елементи:

 1. Филтър.
 2. Горивна помпа с манометър.
 3. Камера за подгряване на гориво с електрически нагревател, разположен вътре в нея.
 4. Дюза.
 5. Разделител.
 6. Запалително устройство.

Този набор от компоненти е основният.

В допълнение към това в горелката може да има и други устройства:

 • сензор за пламък: сигнализира блока за управление на котела да блокира подаването на гориво, когато горелката изгасне;
 • вакуумметър.

Последният следи количеството сажди и азотен оксид в продуктите от горенето.

Накратко за класификацията на горелките

В момента производителите предлагат на потребителите три вида горелки. Всички те имат дизайнерски характеристики и се различават по цена. Следователно всички горелки могат да бъдат разделени на следните групи:

 • едностепенна - работят в режим на мощност 100% без възможност за настройка;
 • двустепенен - ​​можете да зададете режима на работа на 100 или 50%;
 • модулирани - има широки възможности за регулиране на мощността, обикновено това е диапазон от 10 до 100%.

настройка на дизеловите горелки

Последният вариант е най-предпочитан. Това се дължи на факта, че е възможно плавно регулиране на температурата на охлаждащата течност. Но заедно с това такива устройства са доста скъпи и сложни, поради което професионалистите трябва да извършват техния ремонт. Вече не е необходимо да регулирате дизеловите горелки. И това е много важно.

Разновидности на дизелови топлинни пистолети

Оръдията от този тип се наричат ​​още течно гориво: те могат да използват както дизел, така и керосин или дизелово гориво като гориво. Строго е забранено използването на бензин, алкохол и други запалими течности за зареждане на такива устройства.

Дизелов стационарен топлинен пистолет
Дизеловите топлинни пистолети могат да бъдат не само мобилни, но и стационарни. Такива конструкции имат изходна тръба, свързана с комина, през който се отстраняват отпадъците от горенето.

Към избора на гориво трябва да се подхожда много внимателно, тъй като използването на нискокачествено или замърсено гориво може да задръсти инжектора и / или филтъра, което ще изисква намесата на сервиз.

Дизеловите оръдия се отличават с високата си мощност, висока ефективност, както и с компактни размери, поради което такива агрегати са доста мобилни.

Всички агрегати, работещи на икономично дизелово гориво, могат да бъдат разделени на две групи топлинни оръдия: с директно и индиректно нагряване.

Апарат с директно нагряване. Операцията се основава на елементарен принцип: вътре в корпуса е разположена горелка, през пламъка на която преминава издуханият от вентилатора въздух. В резултат на това се загрява и след това избухва, отдавайки топлина на околната среда.


Дизелов топлинен пистолет с отворено отопление не може да се използва за отопление на жилищни помещения, тъй като неговият дизайн не предвижда изпускателни тръби. В резултат на това в помещението влизат отпадъчни вещества, включително въглероден окис, което може да доведе до отравяне на хората в него.

Такива устройства се отличават с висока мощност от 200-250 kW и почти 100% ефективност. Те са евтини, лесни за инсталиране, но имат важен недостатък: не само затопленият въздушен поток попада в космическото пространство, но и продуктите от горенето: сажди, дим, изгорени.

Дори добрата вентилация няма да може напълно да освободи въздуха от неприятната миризма и най-малките частици, а ако той напълно липсва, живите същества в стаята могат да получат тежко отравяне.

Индиректно отопляемо устройство много по-трудно. При такива модели въздухът се нагрява индиректно през специална камера - топлообменник, където топлината се предава на въздушния поток.

Дизелово оръдие с непряко нагряване
Дизеловите топлинни пистолети с индиректно нагряване имат по-висока цена и по-ниска ефективност в сравнение с подобни продукти с директен източник на топлина. Те обаче се използват широко поради най-добрите показатели за екологичност и безопасност.

В такива агрегати нагретите отработени газове, заедно с топлината, влизат в топлообменника, откъдето се изхвърлят в димоотвода, към който е свързана специална тръба. С негова помощ продуктите от горенето се отстраняват от затвореното пространство навън, осигурявайки чист въздух в отопляемото помещение.

Косвено отопляемите топлинни пистолети често се използват за отопление на гараж.


Моделите на дизелови топлинни пистолети с голяма мощност могат да имат големи параметри. Те се използват за отопление на големи помещения: складове, фабрични цехове

Предимствата на такива модели включват:

 • Мобилност... Въпреки че размерите и теглото на такива устройства са малко по-големи от техните аналози с открито отопление, те все още са доста компактни по размер, което им позволява да се транспортират из помещението в дължината на свързващия елемент и комина.
 • Голяма мощ... Въпреки че тази цифра е по-висока за уреди с директно нагряване, мощността на индиректните дизелови пистолети е достатъчна, за да затопли голямо пространство за кратко време.
 • Надеждност... Такива устройства имат добре обмислен дизайн, който свежда до минимум риска от пожар, а също така увеличава издръжливостта на пистолетите.
 • Наличие на система за защита... В много фабрични модели е осигурен защитен комплекс, който автоматично изключва пистолета веднага след като температурата в помещението достигне предварително определена стойност.
 • Намален риск от изгаряния... Фабрично произведените продукти са проектирани с топлоизолация, за да се предотврати натрупването на топлина в кутията, което намалява вероятността от нараняване на потребителя.
 • Продължителност на работата... При някои модели са предвидени резервоари с големи обеми, което им позволява да се използват дълго време, без да се мисли за гориво.

Недостатъкът на такива конструкции може да се счита за високо ниво на шум, особено в агрегатите с висока мощност.

Регулиране на маслените горелки

Често настройката се извършва от специалисти, но с правилното желание работата по настройката може да се извърши със собствените си ръце. Ако се използва едноетапна горелка, тогава работата се извършва доста бързо и лесно. Всички манипулации се свеждат до факта, че подаването на въздух и гориво се регулира, за да се осигури нормално изгаряне. В този случай сместа трябва да бъде обогатена. Качеството на пламъка се определя от окото. Ако настройката е направена, тогава можете да използвате газов анализатор, който ще ви позволи да определите съдържанието на CO и CO2 в дима. Ако горелката "стои", тогава на първо място е необходимо да се проверят контактите и работоспособността на блоковете като цяло и всеки поотделно. Но настройката на дизеловите горелки с възможност за регулиране на мощността (модулирана) е доста трудна и за това се нуждаете от специално оборудване.

Разновидности на руски горелки за отработени масла

През студения сезон не само жилищни, но и помощни помещения се нуждаят от отопление.В момента устройствата за отопление се използват на различни видове горива, включително отпадъци или използвано техническо масло. На руския пазар можете да намерите устройства, които обработват различни основи за гориво, както и да имат тясна специализация. По вид изгорено гориво такива устройства са:

По отношение на функционалността, горелките за тестване са не само отопление, но и заваряване и осветление

 • газ;
 • на течно гориво;
 • комбинирани.

Най-простото и икономично устройство за отопление на помещение се счита за работеща горелка. По отношение на функционалността горелките са разделени на 3 подвида:

 • заваряване;
 • осветление;
 • отопление.

Принципът на работа на тези устройства е заимстван от примитивния керосинов газ още през 50-те години. Доста бързо най-простите горелки станаха популярни, те започнаха да се купуват за отопление на селски къщи и гаражи. По онова време всяко гориво е евтино, но с течение на времето ревностните собственици, изобретатели и новатори започват да търсят заместител на бензин, дизелово гориво и керосин. Използвани са мазут и отработено масло, което сега се използва като пълноценно гориво. Днес устройството е все още актуално, освен това е отличен начин за опазване на околната среда.

Важно! В помещението, където ще се използва апарат с течно гориво, било то домашно приготвена бензинова горелка, апарат за изпитване или горелка на дизелово гориво със собствените си ръце, трябва да има пожарогасител!

Горелките за изработка са от типа, предлаган на течно гориво, газ и комбинирани

Изработване на горелка със собствените си ръце

Домашно приготвените горелки обикновено са по-малко икономични от професионално направените горелки, така че очаквайте да видите 5-10% увеличение на разхода на гориво. Преди да вземете под внимание, скицирайте скица и не забравяйте да не забравяте размерите на горивната камера и вентилатора. Ако едноетапната дизелова горелка е направена на ръка, тогава първо се прави моноблокова наддувна конструкция. Препоръчително е да закупите пакет от монтажни аксесоари с корпус и капак за горелката. Когато правите това, не забравяйте да вземете предвид съвместимостта на горелката с генератора.

Направи си сам дизелова горелка

Изработването на горелка с компресор е по-сложно, но ефективно. Конвенционалният пистолет за китайско производство е подходящ като компресор. Така горивото ще се изразходва икономично, а качеството на сместа ще бъде на правилното ниво и ще имате възможност да регулирате мощността на оборудването. Ако дизеловата горелка „направи си сам“ е направена с високо качество и надеждност, тя няма да представлява никаква опасност за другите.

Печка от метален лист

Накратко, изглежда като две големи консерви или дискове, свързани с тръба с много отвори и тръба за източване на продуктите от горенето в горната част. Устройството се състои от два контейнера, свързани с тръба с голям диаметър (фитилна купа) с редици отвори за всмукване на въздух и изпускане на димни газове.

Керосинът или дизеловото гориво от горивната камера постъпват гравитационно в контейнера за фитил. Там горивото се загрява - получава се газообразна смес. Той отива в горивната камера и там изгаря. В горната му част е поставена спирала, която действа като нагревателен елемент и се загрява до 800 ° C, отпадъците от горенето се отстраняват през комина.

Самостоятелно изработеното устройство може да има компактни размери и да има високо ниво на безопасност. Това е много икономично: горивната смес и горимите съединения изгарят напълно. Ще ви трябват метални листове с дебелина 5 mm или повече. Тръбата има 2 колена, вложени един в друг и е разположена далеч от вратата. Долният контейнер служи като горивна камера и в същото време като резервоар за гориво; има отвор за зареждане с гориво. Средно такова устройство съдържа около 2–12 литра дизелово гориво.

Тръба и разклонител

В горния сегмент на конструкцията се създава дупка, към нея е прикрепена врата.С негова помощ ще се коригира и работата на апарата, ще се следи подаването на въздух в необходимото количество и силата на горенето. Тръбата и горната част служат като нагревателни елементи. Те са способни да нагряват до 800 ° C. Към горната част е заварен клон, към него е прикрепен комин, който е направен от поцинкована стомана. Горната част може да се сваля за лесно почистване.

Дъното на горния сегмент е създадено от 6 мм лист метал. От него се изрязва кръгло парче от 35,2 см. На него се прави дупка от 10 см, недалеч от ръба. Между средата на кръга и отвора трябва да има около 11 см, където тръбата и качулката ще да се вмъкне. Разклонителната тръба е парче тръба с дължина 13 см и обиколка 10 см. От същия лист метал се изрязва правоъгълник 7 * 33 см. Това ще бъде преграда, тя е заварена към кръг 35,2 см по-близо до 10 отвор от см. В него се вкарва изпускателна тръба.

Тръба на горелката и изпускателна тръба

След това направете тръба за горелката. В дъното му, на разстояние около 36 см, се прави 48 дупка от 9 мм. Ще има 6 реда по 8 броя. Разстоянието между тях е 6 см. Тази тръба се вкарва в капачката на резервоара за гориво, тя е направена от метален лист 4 мм. Трябва да се фиксира равномерно и плътно, не е необходимо да се заварява. С мелница и пила може да се регулира за плътност на връзката.

В резервоара се прави и отвор за изпускателна тръба с дължина 16 см. Горната и долната част на резервоара са свързани, но не са заварени. Детайлите просто се вписват много плътно. Отгоре се поставя пръстен за уплътнение с диаметър 35,4 см. Резервоарът за гориво е заварен към тръбата с отвори. Също така трябва да направите амортисьор за отвора за пълнене с дизелово гориво, като този на дупката на вратата. В долната част от ъгъла са заварени четири крака.

Източник: x-teplo.ru

Както подсказва името, тази гравитационна горелка е предназначена за монтаж в пещи, котли, когато се използва дизелово гориво (дизелово гориво), керосин или отоплително масло като гориво. По принцип всяка печка може да бъде пригодена за тази горелка, след малко преработка.

Същността на промяната се състои във факта, че смесването на решетката в пещта е монтирано глухо под (метален лист) с горелката и цялото течение в пещта протича през центъра на горелката за течно гориво (вж. чертеж на инсталацията на горелката в пещта отдолу), без това условие да е изпълнено, горелката няма да работи.

Дизайнът на маслена горелка без налягане.

По-долу са чертежите на маслената горелка.

Фиг. 1 Общ изглед на гравитационна горелка за изгаряне на течно гориво.

Структурно горелката се състои от 4 основни части, ще разгледаме всяка поотделно.

Фиг. 2 Първата част на горелката, можете да използвате парче стоманена тръба с диаметър 219 мм., И тръба с диаметър 57 мм е идеална в средата.

Фиг. 3 Втора част на горелката. Ако не намерите готова мрежа, ще трябва да пробиете дупки, въпреки че няма да има проблеми, металът е само 0,7 мм.

Фиг. 4 Трета част на горелката. Обикновен метален пръстен.

Фиг. 5 Четвърта част на горелката.

По дизайн смятаме, че не трябва да има проблеми, това е съвсем просто. Малко за принципа на действие.

Принцип на работа на горелка с течно гориво.

Парите на дизеловото масло се запалват и започват да изгарят след изгаряне на парцали или памук, напоен с керосин, се хвърлят върху изпъкналата част на резервоара за изпаряване. В този случай се получава изпаряване на парите на дизеловото масло, тяхното запалване и подобрено засмукване на въздух през малки отвори, пробити в страничните повърхности на горния и долния цилиндър.

Процесът на горене се регулира чрез увеличаване или намаляване на количеството входящо гориво. Захранването с гориво може да се регулира с конвенционален кран за гориво.За прецизно регулиране е подходяща скоба от медицинска капкомер (регулира доставката на лекарство за пациента). Захранването с гориво трябва да се извършва, разбира се, с помощта на гъвкав маркуч, устойчив на газ.

Важен въпрос е разходът на гориво. Средният разход на гориво на тази горелка е 0,2-0,4 литра на час.

Малко за мощта на тази горелка. Когато се използва тази горелка в обикновен метален отоплителен котел, през зимата и площта на отопляваното помещение е 240 квадратни метра (като експеримент), горелката не може да овладее отоплението на водата в отоплителните радиатори над 50 градуса . Но това не е предназначено за това, но е напълно подходящо за отопление на селски къщи, малки жилищни сгради.

Ремонт на дизелова горелка

Ако решите да извършите ремонтни дейности със собствените си ръце, запасете се с парцали, тъй като това не е най-чистата работа. Първата стъпка е да се уверите, че кислородът преминава през дюзата. Често се случва, че се запушва и сместа не се обогатява, в резултат на което качеството на горелката намалява. Ако дюзите са чисти, погледнете филтъра. Ако трябва да бъде заменен, направете го. Освен това, ако се използва отработено масло, е напълно възможно каналът да се замърси. След изтичане на горивото от маркуча трябва да се продуха със сгъстен въздух. По принцип ремонтът на дизеловите горелки е ограничен до това. Понякога има смисъл да се провери състоянието на електродите. Ако се забележат механични повреди или износване, тогава е по-добре да смените частта или сглобката.

ремонт на дизелови горелки

Схема на устройството

Основният елемент на горелка Babington се счита за куха част с наклонена или сферична повърхност, с отвор с диаметър около 0,3 mm в центъра. Горивото се изпомпва с по-ниско налягане към тази повърхност и протича по нея, така че върху детайла се образува тънък филм.

Вътре сгъстеният въздух се подава към частта от компресор (налягане - от 2 до 4 атм), който излиза през най-малкия отвор. В същото време откъсва определена област от масления филм от сферичната повърхност, като едновременно организира потока на горивно-въздушната смес.

Остава само да се запали, така че горелката Babington да започне да работи и да започне да прави топлина. Запалването се извършва, както при конвенционалната горелка, с помощта на искра. За да направите това, домашна горелка трябва да бъде оборудвана със свещ за кола.

Дизелова горелка

Чертеж на горелката Babington

Частта от горивото, която не е участвала в процеса на горене, преминава през частта в картера, а от там - отново в резервоара за гориво.

За да бъдат характеристиките на самоизработената горелка Babington най-добри, тя трябва да бъде оборудвана с отоплителна система, в която горивото ще се нагрява, преди да навлезе на повърхността за работа. В резултат на това той ще стане по-течен, естествено, филмът, образуван от него, ще бъде много тънък. По същия начин степента на пулверизиране ще бъде най-висока, така че горелката няма да бъде трудна за запалване и ще работи с най-висока ефективност (горивото ще изгори напълно).

От принципа на работа става ясно, че за горелка Babington всъщност не се изисква филтър. Независимо от количеството примеси, съдържащи се в горивото, то ще работи правилно. Все пак, преди да зареждате горелката, е по-добре да прекарате използваното масло през фина мрежа.

Горелки за газови котли можете да закупите или да го направите сами. Направи си сам атмосферната горелка за котел са ключови условия за производство и експлоатация.

Какво да направите, ако газовата колона спре да свети? Тази информация има за цел да ви помогне да разберете причините и методите за отстраняване на повредите.

Няколко важни подробности

Много експерти съветват да се обръща внимание на горелките, когато ги купувате. По-специално е важна тяхната мощност, която трябва да надвишава мощността на отопление на котела.Освен това има смисъл да се обърне внимание на вида на настройката. За битови нужди са достатъчни едно- и двустепенни горелки. Но за малко котелно помещение, модулираните опции са по-добри. Някои горелки не могат да работят с няколко вида гориво. Ето защо е препоръчително да се грижите за резервното гориво при покупка. Следователно горелката трябва да работи еднакво добре на дизел и отработено масло. Например добър избор би бил дизеловата горелка на Lamborghini, която е известна не само с високата си надеждност, но и с възможността да използва голямо разнообразие от горива.

регулиране на дизеловите горелки

Как да инсталирате горелката

Горелката на дизелов двигател трябва да бъде монтирана след инсталирането на котела и комина. Процесът на инсталиране на горелката предвижда и инсталирането на допълнително оборудване, а именно резервоар за гориво с поплавък, филтър, помпа, тръбна система, компресор, вентилатор и горелка с режими на управление и запалителна система.

Някои дизелови горелки имат всички необходими елементи и поради това такива горелки не изискват инсталирането на допълнително оборудване.

От това колко правилно е монтирана горелката зависи дали работата на целия отоплителен котел ще бъде ефективна и безопасна. Следователно, за компетентно изпълнена инсталация на горелка, трябва да се придържате към правилата за монтажни работи. И е по-желателно да потърсите услугите на професионални майстори.

Безстепенно и модулиращо оборудване

В инсталациите с плъзгащи се каскади, за разлика от двустепенните, управлението на температурата на пламъка се извършва в рамките на дефинирания от потребителя диапазон. Увеличаването на работната мощност се случва постепенно, когато котелът се охлади, а не рязко. Това води до по-нисък разход на гориво и по-ниски разходи за поддръжка. Недостатъците на системите са високата цена и високите изисквания към електрическата мрежа - тя трябва да бъде стабилна.

двустепенна горелка
Модулиращите конструкции са най-икономичните и удобни опции за монтаж в дизелов котел. Отоплението се контролира от микропроцесорна технология, която измерва температурата на въздуха в помещението, състоянието на горимата смес и подава сигнал, когато мощността на пламъка се увеличава или намалява. Съществени недостатъци са високата цена, сложният дизайн, високите разходи за поддръжка.

Едно- и двустепенни инсталации

Едностепенната горелка е класически дизайн, монтиран в дизелов котел. Отоплението чрез такава инсталация не е най-удобно, но най-надеждно. Работата е там, че едностепенната система работи само в един режим - при 100% мощност.

дюза за маслена горелка
За да контролирате температурата на нагряване на охлаждащата течност, е необходимо периодично да включвате / изключвате горелката. Следователно следва основният недостатък - висок разход на гориво. Основните предимства на едноетапния дизайн са:

 1. Опростен дизайн, който определя неговата издръжливост и поддръжка.
 2. Ниска цена и ниски разходи за поддръжка.
 3. По-малка зависимост от системите за автоматизация.

Двустепенната горелка работи в два режима. Това могат да бъдат режими 30/100% мощност или 40/100%. Принципът на работа на такива конструкции е прост - при 100% нагряване на охлаждащата течност автоматиката дава сигнал за намаляване на интензивността на пламъка до 30% или 40%. След като котелът се охлади до определена температура, горелката започва да работи нормално.

дизелова горелка lamborghini
Основните предимства на такива горелки са ефективността и автономността. Недостатъци - по-висока цена и по-високи разходи за поддръжка, по-ниска надеждност и дълготрайност, поради наличието на автоматизация. Типичен представител на тази категория устройства е дизеловата горелка Lamborghini.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни