Каква е целта на разширителния резервоар

Двигателят на автомобила, като всеки двигател с вътрешно горене, се загрява по време на работа, така че трябва постоянно да се охлажда. За тази цел са проектирани охладителни системи. Според принципа на действие те са два вида: течни и въздушни. Най-широко разпространени са първите, въпреки че са по-сложни в конструктивно отношение. Вентилационните отвори, с тяхната простота, са много по-податливи на прегряване.

Тъй като днес всички двигатели работят с течно охлаждане, в двигателното отделение на всеки автомобил има малък контейнер от полупрозрачна пластмаса с капак, предназначен за наливане на антифриз. Това е разширителният резервоар на охладителната система на двигателя. За различните двигатели обемът на разширителния резервоар варира от 1,5 до 8 литра.

Неговата цел

За какво е разширителен възел? Факт е, че всяка течност увеличава обема си при нагряване. И така, обемът на водата при нагряване до 100 ° C се увеличава с 4,5%, антифризът и антифризът - до 6%. Така че, когато охлаждащата течност (охлаждащата течност) се нагрява, тя не се излива от системата, е необходим разширителен резервоар, който е един вид буфер или компенсатор.

До средата на миналия век под капака няма разширителни резервоари, тъй като обикновената вода се използва като охлаждаща течност, а горният резервоар на радиатора играе ролята на компенсатор, който не се долива. С появата на охлаждаща течност на основата на етилен гликол (антифриз), чийто коефициент на обемно разширение е по-голям от този на водата, се появяват допълнителни разширителни резервоари, за да не се увеличи радиаторът.

По този начин разширителният резервоар (RB) е проектиран да компенсира обемното разширение на охлаждащата течност, когато температурата му се повиши. RB се намира в отделението на двигателя, така че нивото на течността да е приблизително в средата на височината на резервоара.

В този случай течността в радиатора и резервоара е разположена на едно и също ниво според принципа на комуникиращите съдове. Тъй като RB се намира над радиатора, капачката на разширителния резервоар се използва като гърлото за пълнене, което ще бъде разгледано по-долу.

Течности за пълнене на резервоари

Днешните автомобили, построени с широкото използване на нови технологии, са много взискателни към всички технологични течности, включително охлаждането. Списъкът с изисквания е както следва:

 • течността трябва да кипи при температура не по-ниска от 110 ° С;
 • праг на замръзване - от минус 20 до -60 ° C, в зависимост от условията на околната среда;
 • няма разпенване при контакт с работното колело на помпата, минимален вискозитет;
 • съставът на течността трябва да съдържа неагресивни добавки, които предотвратяват появата на котлен камък върху метални части;
 • химичният състав не трябва да се променя в рамките на 3 години или 60 хиляди километра.

Свързана статия: Въздух в охладителната система на автомобилен двигател: признаци и начини за премахване на въздушното заключване

Антифризът е чисто вътрешен продукт, синтезиран през съветската епоха

Всички тези изисквания са изпълнени от антифриз или антифриз, което е едно и също нещо. Името антифриз произлиза от английската дума antifreeze, което означава „незамръзване“. Антифризът е вещество, създадено на същата основа от етиленгликол в бившия СССР. Думата се състои от съкращението TOS (технология за органичен синтез) и окончанието "ol", присъщо на имената на химическите препарати.

Основата на антифриза и антифриза е една и съща - вода + етилен гликол в различни съотношения. Разликите между продуктите от различни производители могат да се състоят в пакет от инхибиращи добавки, така че е нежелателно да се объркват течностите.Фатални последици няма да настъпят, но някои вещества могат да неутрализират действието на други и свойствата на "незамръзване" ще се влошат. В този случай цветът на течността няма значение - това е просто багрило.

Дестилирана вода може да се използва за пълнене на резервоара в следните ситуации:

 • за разреждане на антифризния концентрат до необходимата точка на замръзване;
 • в случай на авария - пълна или частична загуба на охлаждаща течност по пътя;
 • с цел зачервяване.

Цветът на антифриза не влияе на неговите свойства, опаковката с добавки е важна

Дестилираната (деминерализирана) вода не отговаря на горните изисквания: тя замръзва при нулева температура и кипи при 100 ° C. Поради това се излива временно или като разтворител за антифриз.

Водата от чешмата, наситена със соли, не трябва да се излива в разширителния резервоар. Изключение прави повреда и загуба на антифриз по пътя и отсъствието на близкия автомагазин. Поправете теча, напълнете охладителната система с чешмяна вода и стигнете до гаража или сервиза, след което я източете незабавно. В противен случай върху вътрешните стени на водната риза на двигателя и други агрегати ще се образуват отлагания, влошаващи преноса на топлина.

Видео: течности за пълнене в охладителната верига на автомобила

Проектиране и експлоатация

Разширителният резервоар се състои от полипропиленов корпус, капак и две дюзи за свързване на маркучи на течната система. С помощта на долния маркуч устройството е свързано с охладителната линия, горното се използва за отстраняване на пари и въздушни мехурчета от системата. На съвременните модели често се инсталират датчици за ниво на охлаждащата течност.

За тази опция разширителният резервоар е снабден с допълнително гърло отгоре, за да побере сензора. На страничната повърхност на контейнера има няколко контролни марки, от дъното - мин до горното - макс. В този интервал трябва да се разположи нивото на охлаждащата течност.

Как работи устройството? Първо, малко теория. Таблицата показва температурните режими на работа на съвременните двигатели. Както можете да видите, двигателите работят при критични температурни условия.

Температура на двигателя, ° CРаботещиЗа кратко време
80 — 100120 — 125
Точка на кипене на течности, ° C (при атмосферно налягане)вода100
антифриз105 — 110
антифриз120

За да повишат летвата на допустимата температура, дизайнерите увеличават налягането в охлаждащата течност (повече от атмосферното), поради което температурата на нейното кипене се повишава. За това системата е херметически затворена и се поддържа свръхналягане. За различните двигатели тази стойност варира от 0,1 до 0,5 бара (kg / cm²).

В същото време значителен вакуум (повече от 0,03 - 0,1 kg / cm²) в свободното пространство на разширителя също е неприемлив, тъй като въздухът ще бъде засмукан в системата, което ще доведе до появата на въздушни брави, които пречат на циркулация на охлаждащата течност и, следователно, до прегряване на двигателя ... Поддържането на налягането на охлаждащата течност на необходимото ниво е възложено на специален регулатор, разположен в капачката на пълнителя.

Капак на резервоара - две в едно

Така че, капачката RB, в допълнение към защитната функция, изпълнява и задачата на регулатор на налягането. Както беше посочено по-горе, налягането в резервоара трябва да бъде до 1,1 - 1,5 kg / cm². Как се постига това?

За тази цел в капака са монтирани два клапана: предпазен клапан и вакуумен клапан. Първият е пружинна гумена мембрана, която се притиска отвън и се задейства, когато налягането надвишава силата на пружината. Втората се състои от гумена шайба с малка пружина, монтирана вътре в голяма.

При работната температура на охлаждащата течност и двата клапана са затворени, налягането в резервоара не надвишава изчисленото. Тъй като разширителният резервоар е плътно затворен, налягането се увеличава с увеличаване на температурата, в резултат на което предпазният клапан се отваря и изпуска част от въздушните пари, връщайки клапата в предишното му положение.

Липсата на предпазен механизъм би довела до течове на охлаждаща течност, повреда на връзките и дори разкъсване на охлаждащите радиатори и печката.

След спиране на двигателя течността в системата се охлажда и намалява обема си, което води до вакуум вътре в резервоара.Резултатът може да бъде изтичане на въздух през връзките, което при последващо пускане ще доведе до образуването на въздушни мехурчета. Това може да доведе до прегряване и отказ на двигателя.

Тук на помощ идва друг малък клапан - вакуумен. Под действието на вакуум той се отваря и изравнява налягането в резервоара с атмосферното.

Относно неизправности и ремонт на резервоари

По време на работа на машината могат да възникнат следните повреди на разширителния резервоар;

Повечето шофьори, когато се развали клапан или тяло, просто сменят частта на нова. Това се оправдава с липсата на време за ремонт и евтиността на тези резервни части. Въпреки че при желание пръснатата пластмаса на резервоара може да бъде запечатана, а капакът - разглобен и почистен.

Течовете изпод корковата тапа се появяват с хлабаво прилепване или поради конструктивните характеристики на контейнера. Например при автомобили VAZ 2110 струята от горния малък фитинг, свързан към радиатора, удря директно в гърлото, което причинява теч. Начинът на елиминиране е инсталирането на по-съвършен резервоар от "Приора".

RB неизправности и причини

Намаляване на нивото на охлаждащата течност:

 • изтичане на пластмасовата обвивка на резервоара поради стареене на материала, по-специално това е хронично заболяване на резервоарите на автомобили VAZ;
 • предпазният клапан не работи, в резултат на което повишеното налягане изстисква антифриза през ставите.
 • поради намален обем течност поради течове;
 • вакуумният клапан не работи, в резултат на което в течността се появява въздух ("проветряване").

Видими капки течност:

 • разширителният резервоар тече;
 • неизправност на предпазния клапан.

Проверка на работата на корицата

Опростена проверка: работят ли клапаните?

Стартираме двигателя и, като внимаваме, развиваме капака: ако се чуе съскащ звук на дефлирана камера, байпасният клапан работи (не е известно обаче дали е правилен или не).

След като свалите капака, стиснете с ръка всеки маркуч на охладителната система. Продължавайки да го държите по този начин, сменете капака. Ако след това възвърне формата си, най-вероятно вакуумът се запълва. Но ако дори преди стартиране на двигателя маркучите изглеждат като сплескани, вакуумният клапан определено не работи.

По-точно, предпазният клапан може да се провери с помпа и манометър. Ние прикрепяме помпата към долната захранваща тръба на резервоара и затваряме горната с помощта на импровизирани средства: болт или цилиндрична бормашина, която се вписва плътно в захранващия маркуч.

Създаваме налягане с помпата и контролираме момента на задействане на предпазния клапан (съскащ звук). Стойността на налягането, записана на скалата на устройството, показва действителното налягане в отговор.

Ако предпазният клапан е твърде стегнат, той може да бъде ремонтиран. Защо да харчите допълнителни пари, когато е достатъчно да съкратите напорната пружина с един или два оборота и пружината ще стане по-мека. Сглобката е лесна за разглобяване, най-важното е да не губите малки части. И не прекалявайте, отхапвайки бримките. Правете това малко по малко, като проверявате резултата.

Добавяне на охлаждаща течност

Нивото на течността в резервоара се контролира от два екстремни риска: мин. И макс. Как правилно да добавите охлаждаща течност към разширителния резервоар:

 1. Проверете нивото на течността на студен или студен двигател (оставете го да се охлади добре).
 2. Отворете капака на RB (ако двигателят не е достатъчно хладен, хванете капака с парцал) и бавно го завъртете, докато излезе пара.
 3. Добавете течност, без да достигнете макс.
 4. Затворете капака и стартирайте двигателя с изключено отопление.Загрейте двигателя за около 3 минути при 2000 оборота в минута и изчакайте, докато се включи вентилаторът за принудително охлаждане.
 5. Проверете нивото на охлаждащата течност и долейте до максимума.

Малък съвет: следете външното състояние на резервоара и всички елементи на охладителната система. Течовете на течности в отделението на двигателя често показват неизправност на разширителния резервоар, предимно капака.

Както следва от написаното, от такъв, на пръв поглед вторичен блок, като разширителния резервоар на охладителната система, всъщност зависи от това колко стабилен ще работи двигателят на вашата кола.

За да разберете за какво е предназначен разширителен резервоар, трябва да се запознаете с принципа на действие и основните функции на такъв резервоар. Без да притежава тази информация, човек може погрешно да помисли, че елементът не е от особена стойност и просто заема място в стаята. На практика обаче той изпълнява много важни задачи и е незаменим компонент на отоплителната система.

Разширителен резервоар в отворена система

Поради лекотата на инсталиране, достъпните разходи и високата ефективност, разширителният резервоар в отоплителна система от отворен тип е много популярен.

Предимствата на опциите с отворен код са както следва:

 1. Простота на дизайна. В някои случаи не е необходимо да се купуват допълнителни материали за организиране на отоплението и работният резервоар може да се съхранява в гаража.
 2. Отворените системи са лишени от проблема със свръхналягането, тъй като те са свързани с атмосферата. Това елиминира необходимостта от закупуване на предпазен клапан.
 3. Други предимства включват възможността за използване на резервоар за обезвъздушаване.

Освен плюсове, отворената система има и минуси. На първо място, това е необходимостта от инсталиране на резервоара в най-високата точка. За целта е важно да се погрижите за добра изолация на пода на тавана, в противен случай течността в резервоара ще замръзне при ниски температури.

Принцип на действие

За да се разбере защо е необходим разширителен резервоар, трябва да се оценят неговите експлоатационни характеристики, спецификата на работата и тънкостите при самоинсталирането. В течните отоплителни системи водата играе ролята на топлоносител.

С помощта на специално оборудване той се движи на големи разстояния и осигурява пълно отопление на сгради с различни етажи и площи. Това допринася за нарастващото търсене за инсталиране на водни системи.

Ключовото предимство на отворените системи е възможността да функционират без помпени устройства. Движението на охлаждащата течност се извършва съгласно термодинамичните принципи, тъй като топлата и студената вода имат различна плътност, а тръбите са разположени под ъгъл.

Задачата на разширителния резервоар за отопление е автоматично да стабилизира налягането на течността и да съхранява останалата загрята вода.

Резервоарът е монтиран над останалите възли и принципът на неговото действие се състои от следните етапи:

 • ининги. Нагрятата охлаждаща течност се премества от електрически котел на твърдо гориво или газ към радиаторите;
 • връщане. Остатъците от топла вода влизат в резервоара, започват да се охлаждат и връщат обратно в котелното тяло. В резултат на това цикълът се повтаря.

Ако системата е оборудвана с еднотръбна линия, и двете процедури се извършват в една тръба. При двутръбните видове те са независими.

Къде да намерим

Тъй като веригата на отворена отоплителна система е затворена, но не е изолирана от външния въздух и изтича, възникването на проблем с свръхналягане е изключено. В този случай разширителният резервоар трябва да бъде монтиран на правилното място - над всички останали компоненти. Ако не вземете предвид това правило, охлаждащата течност просто ще се разлее.

Високото позициониране също допринася за ефективната евакуация на въздуха.В състава на течността винаги присъства разтворен въздух, който може да премине в газово състояние и да влезе в химическа реакция с метални повърхности в тръби и топлообменник.

В някои случаи отворените резервоари се комбинират с връщащата линия, което е свързано с конструктивни характеристики или други съображения за оформлението.

Те обаче остават в най-високата точка на веригата, към която се подава тръбата. С тази инсталация ще трябва да инсталирате специални клапани за отвеждане на газове.

Колко обем на резервоара е необходим

След като разбрахте защо имате нужда от разширителен резервоар в отворена отоплителна система, можете да преминете към следващия въпрос - изборът на обема на резервоара. В това отношение няма строги ограничения или стандартизирани правила.

Основното е да се оценят показателите на коефициента на разширяване на течността по време на нагряване, капацитетът на цялата система и оптималният режим на работа, за да се определи какъв ще бъде крайният обем на течността.

Също така е необходимо да се вземе предвид "променливият обем", който компенсира разширяването. На горната граница е фиксирана преливна тръба, а свободното пространство е оставено над нивото на водата. Следователно индикаторът от 5% е условен и опитни специалисти препоръчват да се спазва следното съотношение - обем на резервоара + 10% от обема на системата.

За да определите втория показател, трябва да се ръководите от следните принципи:

 1. Ако инсталирането на системата приключи, достатъчно е да направите няколко измервания с помощта на специално устройство - водомер. Това ще ви позволи да определите колко течност ще побере в разширителен резервоар за водоснабдяване или за отопление на частна къща чрез отоплителни радиатори. Методът демонстрира висока точност, но е неефективен, тъй като е важно да се получи резултат за монтаж на водоснабдителни, отоплителни тръби и други компоненти.
 2. Някои майстори използват съотношение 15 литра на 1 kW мощност на котелната централа. Техниката е непопулярна поради голямата си грешка.
 3. Обемът на отоплителната система може да се определи с помощта на прости изчисления. Ако проектът предвижда инсталирането на резервоар с контури на тръби с различен диаметър, котел и радиатори, е необходимо да се комбинират обемите на всички възли и да се получи желаната стойност. Първоначално този метод може да изглежда доста сложен, но на практика всичко е много по-просто. Освен това в мрежата можете да намерите специални онлайн калкулатори, които ви позволяват да получите точни стойности за няколко минути.

Ако изчисленията се извършват, за да се получи оптималният обем на резервоара, тогава самият резервоар не трябва да се взема предвид.

Изчисляване на обема

Има много прост метод за определяне на обема на разширителния резервоар за отопление: изчисляват се 10% от обема на охлаждащата течност в системата. Трябваше да го изчислите при разработването на проекта. Ако тези данни не са налични, можете да определите обема емпирично - източете охлаждащата течност и след това напълнете нова, докато я измервате (поставете я през глюкомера). Вторият начин е да се изчисли. Определете обема на тръбите в системата, добавете обема на радиаторите. Това ще бъде обемът на отоплителната система. Тук намираме 10% от тази цифра.

Формата може да бъде различна

Формула

Вторият начин за определяне на обема на разширителния резервоар за отопление е изчисляването му по формулата. И тук ще е необходим обемът на системата (посочен с буквата С), но също така ще са необходими и други данни:

 • максимално налягане Pmax, при което системата може да работи (обикновено се взема максималното налягане в котела);
 • първоначално налягане Pmin - от което системата започва да работи (това е налягането в разширителния резервоар, посочено в паспорта);
 • коефициент на разширение на топлоносителя E (за вода 0,04 или 0,05, за антифриз е посочен на етикета, но обикновено в диапазона 0,1-0,13);

Като имаме всички тези стойности, изчисляваме точния обем на разширителния резервоар за отоплителната система, използвайки формулата:

Формулата за изчисляване на обема на разширителния резервоар за отопление

Изчисленията не са много сложни, но струва ли си да се забърквате с тях? Ако отворена система, отговорът е еднозначен - не. Цената на контейнера не зависи много от обема, плюс всичко, което можете да направите сами.

Разширителните резервоари за отопление от затворен тип си струва да се броят. Цената им зависи силно от обема. Но в този случай все пак е по-добре да се вземе с марж, тъй като недостатъчният обем води до бързо износване на системата или дори до нейния отказ.

Ако котелът има разширителен резервоар, но капацитетът му не е достатъчен за вашата система, поставете втори. Като цяло те трябва да дадат необходимия обем (инсталацията не е по-различна).

До какво ще доведе недостатъчният обем на разширителния резервоар?

При нагряване охлаждащата течност се разширява, излишъкът й попада в разширителния резервоар за отопление. Ако излишъкът не побира, той се обезвъздушава през аварийния предпазен клапан. Тоест, охлаждащата течност слиза в канализацията.

Принцип на работа в графично изображение

След това, когато температурата падне, обемът на охлаждащата течност намалява. Но тъй като в системата вече има по-малко от това, което беше, налягането в системата спада. Ако липсата на обем е незначителна, такова намаляване може да не е критично, но ако е твърде малко, котелът може да не работи. Това оборудване има по-ниска граница на налягането, при която ще работи. Когато се достигне долната граница, оборудването се блокира. Ако по това време сте у дома, можете да поправите ситуацията, като добавите охлаждаща течност. Ако не сте там, системата може да замръзне. Между другото, работата на границата също не води до нищо добро - оборудването бързо се разваля. Затова е по-добре да играете на сигурно малко и да вземете малко по-голям обем.

Разширителен резервоар за отопление от затворен тип

Основното предимство на резервоара за затворена отоплителна система е неговият компактен размер и възможността да го инсталирате навсякъде по веригата.

Когато се инсталира в съответствие с одобрените стандарти, няма ясни ограничения за избора на мястото за инсталиране. Въпреки това, в много оформления резервоарът се намира близо до помпата.

Какво представлява разширителният резервоар?

Разширителен резервоар - възел на системата за течно охлаждане на двигатели с вътрешно горене; специално проектиран резервоар, предназначен да компенсира течове и топлинно разширение на охлаждащата течност, циркулираща в системата.

Разширителните резервоари се използват и в други системи за превозни средства, трактори и специално оборудване: в сервоуправлението (GUR) и в различни хидравлични системи. Като цяло, по отношение на предназначението и дизайна, тези резервоари са подобни на тези на охладителната система и техните отличителни характеристики са описани по-долу.

Разширителният резервоар има няколко функции:

 • Компенсация за топлинното разширение на охлаждащата течност при загряване на двигателя - излишната течност тече от системата към резервоара, предотвратявайки нарастването на налягането;
 • Компенсация на течовете на охлаждащата течност - в резервоара винаги се съхранява определено количество течност, което при необходимост влиза в системата (след изхвърлянето на течността атмосферата се прегрява, ако се появят незначителни течове и др.);
 • Контрол на нивото на охлаждащата течност в системата (като се използват съответните маркировки върху корпуса на резервоара и вградения сензор).

Наличието на резервоар в системата за охлаждане с течност се дължи на характеристиките и физическите свойства на охлаждащата течност - вода или антифриз. С повишаване на температурата течността, в съответствие с коефициента си на топлинно разширение, се увеличава в обем, което също води до увеличаване на налягането в системата. Ако температурата се повиши прекомерно, течността (особено водата) може да заври - в този случай излишното налягане се изхвърля в атмосферата чрез паровия клапан, вграден в щепсела на радиатора.При последващо охлаждане на двигателя обаче течността придобива нормален обем и тъй като част от нея се губи по време на отделянето на пара, налягането в системата спада - при прекомерно намаляване на налягането въздушният клапан, вграден в радиатора щепселът се отваря, налягането в системата се изравнява до атмосферно. В този случай въздухът влиза в системата, което може да има отрицателен ефект - в тръбите на радиатора се образуват въздушни брави, които възпрепятстват нормалната циркулация на течността. Така че, след изтичане на пара, е необходимо да се попълни нивото на водата или антифриза.

Видове разширителни резервоари

Разширителният резервоар може да бъде от следния тип:

 • Отворете
 • Затворено

Типично разширителен резервоар от отворен тип разположен в тавана на къщата и покрит с топлоизолация. Но не само таванското помещение може да служи като място за поставяне. При инсталирането е важно да се вземе предвид, че резервоарът трябва да бъде разположен над отоплителната система. Формата на такъв резервоар е най-често правоъгълна, а материалът, от който е направен, е стомана. Такива резервоари са доста големи по размер, те също не се различават по особена плътност и представителност. Основната характеристика на този тип разширителни резервоари е, че те са свързани към тръбата на отоплителната система.

Тяло на резервоара няма голям брой елементи и съдържа:

 1. Ревизионен люк;
 2. Няколко дюзи:
   Контролна тръбна връзка;
 3. Тръбна тръба, благодарение на която водата влиза в резервоара;
 4. Разклонителната тръба, свързваща резервоара и преливната тръба, предназначена за отвеждане на водата в канализацията:
 5. А също и разклонителна тръба, свързана с тръба, която създава циркулация и осигурява определен термичен режим.

Отворените разширителни резервоари са предназначени за контрол на количеството вода и налягане в системата, както и за отстраняване на излишната течност.

Разширителният резервоар от затворен тип се отличава със своята висока плътност и представлява овална капсула, съдържаща мембрана. Поради този елемент такива устройства се наричат ​​мембранни разширителни съдове. Мембраната, която е изработена от топлоустойчива гума, разделя резервоара на две камери:

 • Течност;
 • Въздух.

Течна част, както подсказва името задържа вода в себе си. Въздушната част има клапан, който се отваря, когато налягането се повиши силно и освобождава излишния въздух.

Основните разлики между тези видове са тяхната структура, технически характеристики, принцип на действие и местоположение.

Дизайнът и характеристиките на разширителните резервоари

Използваните днес разширителни резервоари имат принципно същия дизайн, който е прост. Това е контейнер с обем не повече от 3 - 5 литра, чиято форма е оптимизирана за поставяне в двигателното отделение на автомобил. В момента най-широко разпространени са резервоарите, направени от полупрозрачна бяла пластмаса, но на пазара се представят и метални изделия (като правило за стари местни автомобили VAZ, GAZ и някои камиони). В резервоара са направени няколко елемента:

 • Запълваща гърловина, затворена с тапа с пара и въздушни клапани;
 • Фитинг за свързване на маркуча от радиатора за охлаждане на двигателя;
 • По желание - фитинг за свързване на маркуч от термостат;
 • По желание - фитинг за свързване на маркуч от радиатора на вътрешния нагревател;
 • По желание - гърло за инсталиране на сензор за ниво на охлаждащата течност.

По този начин във всеки резервоар трябва да има гърло за пълнене с щепсел и фитинг за свързване на маркуч от основния охлаждащ радиатор на силовия агрегат. Този маркуч се нарича парен маркуч, тъй като горещата охлаждаща течност и пара се извеждат от радиатора през него. При тази конфигурация дроселът се намира в най-ниската точка на резервоара.Това е най-простото решение, но компенсацията за течове на охлаждаща течност се извършва през радиатора, което в някои случаи намалява ефективността на охладителната система.

В много резервоари допълнително се използва маркуч за свързване към термостата, в този случай маркучът за изпускане на пара е свързан към нипела в горната част на резервоара (на една от страничните му стени) и нипела за свързване към отоплителният радиатор има същото положение. И маркучът към термостата се отстранява от фитинга в най-ниската точка на резервоара. Този дизайн осигурява по-добро запълване на охладителната система с работната течност от резервоара; като цяло системата работи по-ефективно и надеждно.

Почти всички съвременни разширителни резервоари използват сензор за ниво на течността, вграден в специално проектирано гърло. Най-често това е сигнално устройство с най-проста конструкция, което уведомява за критично намаляване на нивото на охлаждащата течност, но за разлика от сензора за нивото на горивото не информира за текущото количество течност в системата. Сензорът е свързан със съответния индикатор на таблото на автомобила.

Щепселът на разширителния резервоар, подобно на основния щепсел на радиатора, има вградени клапани: пара (високо налягане) за облекчаване на налягането, когато охлаждащата течност е прекалено гореща, и въздух за изравняване на налягането в системата, когато се охлади. Това са обикновени пружинни клапани, които се задействат при достигане на определено налягане вътре в резервоара - когато налягането се повиши, парният клапан се изстисква, когато налягането се понижи, въздушният клапан. Клапаните могат да бъдат разположени отделно или комбинирани в една структура.

Резервоарът е монтиран в двигателното отделение недалеч от радиатора и е свързан с него и с други компоненти посредством гумени маркучи с различни напречни сечения. Резервоарът е леко повдигнат над радиатора (обикновено средната му линия съвпада с горното ниво на радиатора), което осигурява свободен поток от течност (чрез гравитация) от резервоара в радиатора и / или в корпуса на термостата. Резервоарът и радиаторът образуват система от комуникиращи съдове, поради което нивото на течността в радиатора също може да бъде оценено от нивото на течността в резервоара. За контрол върху корпуса на резервоара може да се постави скала или отделни маркировки с индикатори "Min" и "Max".

Разширителните резервоари за системи за хидравлично управление и хидравлика имат подобен дизайн, но са направени само от метал, тъй като работят под високо налягане. Също така в тези части няма датчици за ниво и маркировки, но щепселът е задължително оборудван с клапани за изравняване на налягането в системата в различни режими. Маркучите са свързани със специални накрайници, понякога с фитинги с резба.

Дизайн и принцип на действие

Съвременните разширителни резервоари за автомобили представляват резервоар, изработен от трайна дебелостенна пластмаса с пълнително гърло и фитинги за свързване към елементите на охладителната система. Формата на резервоара не е функционално важна, така че производителите го адаптират към местоположението на резервоара.

Формата на резервоара зависи от мястото на монтажа му и може да бъде различна - кръгла, правоъгълна или плоска

Капацитетът на съда за разширяване на антифриза се изчислява за всеки модел автомобил и зависи от общия обем течност в тръбите и агрегатите. Освен това в студено състояние резервоарът е само наполовина запълнен с антифриз, останалото пространство е заето от въздух, който може да се компресира под налягане. Вратата на резервоара е затворена с щепсел с вграден въздушен клапан. Принципът на действие на резервоара е следният:

 1. При „студен“ двигател резервоарът е наполовина празен - нивото на антифриз е между минималните и максималните маркировки по тялото.
 2. След стартиране на двигателя антифризът започва да се разширява и нивото му в плавателния съд се повишава, а въздушната междина се свива. Покривният клапан остава запечатан.
 3. Когато течността достигне работната температура от 90-95 ° C и максималното увеличаване на обема, налягането в резервоара достига прага за въздушния клапан (1-1,2 бара или 120 kPa). Той се отваря и изпуска въздух в атмосферата.
 4. В процеса на охлаждане на двигателя се наблюдава обратната картина - клапанът пропуска въздух в обратна посока, докато количеството антифриз спре да намалява. Това предотвратява въздушните джобове в маркучите и радиаторите.

Свързана статия: Лагер за освобождаване на съединителя: признаци на повреда

Устройството на резервоара е съвсем просто - корпусът на резервоара е затворен с щепсел с вграден клапан.

При спешни случаи, когато антифризът или водата по различни причини започне да кипи, предпазният клапан отделя не само въздух, но и пара.

Вграденият сензор сигнализира за недостатъчно ниво на течност към арматурното табло

В някои модели автомобили, например, VAZ 2110-2115, контейнерът е снабден с второ гърло, в което се завинтва сензорът за нивото на охлаждащата течност. Ако поради повреда или изтичане на някакъв агрегат антифризът започне да изтича и нивото му в резервоара спадне до минимум, сензорът ще работи и ще предупреди водача със сигнал за съответната светлина на арматурното табло.

Има автомобили (както местни, така и вносни), в които разширителният резервоар е затворен с обикновен щепсел, не е оборудван с клапан и комуникира с атмосферата. В такива системи функцията за освобождаване на налягането и входящ въздух се извършва от капачката на главния радиатор, а резервоарът само компенсира разширяването на течността.

Капачката на радиатора е снабдена с байпасен клапан, който насочва излишния антифриз към разширителния резервоар

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни