Видове, характеристики, избор и монтаж на електрически котли

ОТОПЛЕНИЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕН КОТЕЖ

Тъй като към дачата обикновено се доставя само електричество, тогава отоплителната система на дачата с газови системи е много проблематична. Но когато планирате да използвате електрическа отоплителна система в страната, трябва да вземете предвид лимита на потребление на енергия, който почти винаги е в рамките на 5 kW. За отопление на лятна вила, по-често от други, се използват няколко метода.

Първият метод е отоплителната система на лятната вила с електрически бойлер. Предимствата на този метод са следните:

 • няма процес на горене;
 • ниска цена в сравнение с дизеловия "брат";
 • възможност за избор на всяка мощност;
 • няма нужда от създаване на резерви от гориво;
 • пожарна безопасност (при спазване на правилата и разпоредбите на връзката).

Сред недостатъците се отбелязва ненадеждност, ако електропроводите в страната са стари и износени.

Вторият начин е, когато за отоплителната система на лятната вила се използват електрически конвектори. Устройства като конвектори привличат със своята компактност, мобилност, лекота на инсталиране, ефективност на ниска цена. Конвекторът загрява вилата за кратко време, нивото на температурата може да се регулира.

Конвекционните системи са огнеупорни и не вдигат шум. При избора на конвекторен нагревател за лятна вила, необходимата мощност се определя в размер на 100 W на 1 m2 площ на вилата.

Третият популярен метод е икономичните електрически радиатори за летни вили, монтирани на стената. Принципът им на действие е прост. Въздухът се нагрява близо до устройството и след това, чрез конвекция или с помощта на вентилатор, той се разпространява по цялата площ на вилата.

Фактът, че устройството е монтирано на стената, не изключва падането му. В този случай е предвидена защитна система, която незабавно изключва устройството при падане, която предпазва къщата от пожар в страната.

Този метод е удобен за даване, тъй като нагряването става в рамките на няколко минути. Не се чува шум от работата им, така че използването през нощта няма да създаде неудобства.

Предимства и недостатъци на електрическото отопление

Когато избирате вида на отоплението за частна къща, трябва да вземете предвид наличието на енергиен източник и размера на разходите за оборудване на системата. Не винаги е възможно да се свържете с централния газопровод и ако тръбопроводът минава недалеч от къщата, цената на връзката може да бъде доста висока. Струва си да се разгледа възможността за използване на електрически котли и сравняването им с котли за дизел и твърди горива.

професионалисти

 • Лесна инсталация. За да работи системата с електрически котел, не е необходимо да се отделя отделно помещение за котелното помещение и да се изгражда комин.
 • Сигурност. Електрическият котел не отделя въглероден окис и сажди, няма продукти от горенето. Ето защо електрическото отопление се счита за най-безопасното.
 • Ниски разходи за монтаж. За да инсталирате електрически бойлер и подово отопление, не ви трябват много документи и специално разрешение.
 • Практичност. За да осигурите на къщата топлина и топла вода, не е необходимо да се запасите с дърва за огрев, въглища, торфени брикети или да купувате дизелово гориво.
 • Лесна работа. Електрическият котел работи от мрежата, лесно се регулира до желания режим на работа. Котелът на твърдо гориво изисква постоянно наблюдение, за да поддържа постоянна температура.

Минуси и трудности при работа с електрически котли

Предимствата на електрическите котли са привлекателни. Но те имат и недостатъци, и то много съществени.

 • Високата цена на електроенергията.

Забележка! Разходите могат да бъдат намалени няколко пъти поради топлоизолацията на апартамента, използването на преференциални тарифи за електроенергия и избора на устройство с прецизен контрол.

 • Изисквания за типа радиатори. В електрически отопляема система е неикономично да се използват чугунени и стоманени батерии. Препоръчително е да изберете биметални или в краен случай алуминиеви отоплителни устройства.
 • Пълна зависимост от захранването.
 • Взискателен към качеството и състава на охлаждащата течност.
 • При инсталиране на оборудване, което консумира повече от 9 kW, вместо стандартна мрежа 220 V ще се изисква трифазна мрежа от 380 V. Ако тя не е в апартамента, трябва да се получи специално разрешение за подреждането, което не е винаги е възможно да се направи в стари къщи.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ: Кои прозорци са по-добри: пластмасови или дървени?

Преди да вземете решение за закупуване и инсталиране на електрически котел, трябва да претеглите всички плюсове и минуси, да изчислите приблизителното потребление на електроенергия за един месец и да помислите колко осезаемо ще бъде за бюджета.

Предимства и недостатъци на електрическото отопление в апартамент

Изборът на отоплителна система за градски апартамент е сложен и отговорен процес. За жителите на жилищни сгради с централно отопление проблемът с отоплението на жилищата е лесен за решаване. Става по-студено, така че изчакайте отоплението да се включи. Категорията граждани, решили сами да се погрижат за собствения си комфорт, са изправени пред труден и труден избор - кой тип автономно отопление за апартамент в многоетажна сграда да даде предпочитание

За наемодателя е важно системата да бъде възможно най-ефективна, безопасна за работа и икономична. От всички съществуващи днес видове автономно отопление на дома отоплението с електричество отговаря на всички изброени критерии.

Отоплителният сезон, който много от нас с нетърпение очакват, за електрически отопляеми апартаменти сега не зависи от конкретна дата. С помощта на електричество във вашия апартамент можете по всяко време да постигнете приемлива температура, да създадете необходимия комфорт и микроклимат.

Децентрализирано отопление

Най-добрият вариант за независимо отопление е инсталирането на индивидуален електрически котел във всеки апартамент. Какви са предимствата от използването на този тип електричество:

 1. Системата няма загуба на топлина. Те могат да възникнат само поради външни фактори - лошо изолирани повърхности, интензивността на използването на врати или прозорци и т.н.
 2. Потребителят задава температурата в помещението независимо - той не зависи от първоначалното подаване на отоплителната среда, за разлика от първата опция.
 3. Апартаментът се отоплява по всяко време, независимо от сезона или часа на деня.
 4. С такава система е лесно да направите сами топъл под.
 5. Плащането за топлоснабдяване зависи само от използваната електроенергия. Няма странични надценки - за реконструкция на оборудване, ремонт на мрежи и други неща, което е начинът, по който те обичат да натоварват толкова много собствениците на апартаменти.
 6. Уредът не заема много място, не се нуждае от отделен изход за продуктите от горенето, има достатъчно мощност за отопление на голяма площ + генериране на енергия за нагряване на вода.

Недостатъкът може да бъде закупуването на пакет документи, които ви позволяват да монтирате тези мрежи в апартамента и да премахнете ненужните радиатори. И също така, за да получи одобрение от службите на енергийните системи, които първо трябва да изчислят възможността за инсталиране на индивидуален котел - и двете действия са изпълнени с бюрократична бюрокрация, но с постоянството на потребителя е възможно да се постигне решение в тяхна полза.

№ 6. Вентилаторни нагреватели за летни вили

Нагревателят на вентилатора е друг начин за резервно отопление на селска къща. Не е възможно постоянно да се поддържа необходимата температура за тях.Въпреки това нагревателите на вентилатори са спечелили голяма популярност, като:

 • са евтини;
 • компактен и мобилен;
 • позволяват бързо затопляне на стаята;
 • лесен за работа.

Сред недостатъците са неефективност, опасност от пожар, шум и неприятна миризма, тъй като частиците прах и мръсотия попадат върху нажежената спирала по време на работа. С такова устройство не можете да загреете голяма площ, но за това има топлинни завеси и топлинни пистолети, които работят на същия принцип като вентилатор.

Устройството е доста примитивно: въздушните маси се нагряват поради контакт с нагрет нагревателен елемент и се движат поради наличието на вентилатор. Разликите са само във вида на нагревателния елемент (спиралата е най-евтината, но опасна, а керамиката е безопасна, но скъпа), мощността (0,4-2,5 kW), вида на управлението, формата и формата на вентилатора.

Електрическо отопление за летни вили

През зимата дачата се използва доста рядко, като правило, няколко пъти месечно. Ето защо организацията на отоплителната система на селска къща е особено остра. Тъй като газопроводът не преминава през всяка лятна вила, тогава при проектирането на отоплителна система трябва да се съсредоточите върху използването на електричество.

Монтирането на водно отопление с електрически котел или инсталирането на система "топъл под" ще бъде нерационална инвестиция. Освен това всеки път, когато пристигнете в дачата, ще трябва да налеете вода в системата и да я източите преди окръга. Ако това не бъде направено, водата в тръбите ще замръзне и ще деактивира отоплението. Нагревателите трябва да отговарят на редица изисквания.

Основни изисквания:

 • лесен за работа;
 • лесен за инсталиране;
 • практичен;
 • Подвижен.

Електрически котли за отопление на апартамент (220v - икономичен): правила за монтаж

Въпреки че електрическите котли за отопление на апартамент (220 W е икономична опция) не изискват специално оборудване на стая за тях, все пак ще трябва да се вземат предвид няколко нюанса при инсталирането им:

 1. На предварително избрано място, от което се нуждаете маркирайте на каква височина ще бъде прикрепен котелът и направете канали в стената за полагане на кабела и монтаж на разпределителна кутия.
 2. Инсталирайте котела съгласно инструкциите, приложени към него, скрийте всички кабели и запечатайте мястото на окабеляването им в стената.
 3. Свържете устройството към електрическата инсталация и тръбите на отоплителната система.

За да направим електрическото отопление на апартамент рентабилно (разходи на месец), консумацията на електроенергия не трябва да надвишава лимита, посочен в договора.

Това може да стане само чрез инвестиране в допълнителни елементи като термостат или програмист.

Те ви позволяват да зададете икономични програми, които например намаляват температурата на системата през нощта или когато никой не е в апартамента през деня.

В заключение можем да кажем, че двуконтурният електрически котел е най-добрият вариант за отопление на апартамент, когато е основният източник на топлина. Той е в състояние да отоплява големи площи, безопасен е, безвреден и рентабилен, при условие че върху него са инсталирани специални регулатори. Освен това електрическите котли са по-евтини от например газовите котли и са лесни за инсталиране.

Не толкова отдавна заводът GazSintez започна да произвежда и доставя блочно-модулни котелни помещения на базата на електрически котли с мощност от 35 до 3000 kW... Оттогава често получаваме въпроси от клиенти за това колко е изгодно и ефективно да се използват електрически котелни помещения за отопление на промишлени съоръжения, какви са техните предимства и възможни недостатъци, както и надеждността и непрекъснатата работа. В края на краищата всички знаят тарифите за електроенергия, особено в промишлени обеми.

В тази статия директорът на завода GazSintez ще разгледа положителните аспекти на използването на електрически котелни, техните плюсове и минуси, както и перспективите за тяхното приложение.

Така че електрическите котелни помещения, независимо дали са промишлени или битови (частни), могат да действат както като основен, така и като резервен източник на топлоснабдяване и отопление за промишлени, селскостопански, административни и жилищни съоръжения и помещения с площ до 30 000 m 2. В сравнение с по-познатите газови котелни, в случай на отопление на обект от такава зона е необходимо инсталирането на котелно помещение с мощност най-малко 3,0 MW.

Електрически мини котелни за частно ползване

Използването на мини-котли на електричество за отопление и водоснабдяване на частни къщи и вили е доста често, особено в негазифицираните райони на страната. В зависимост от необходимата мощност, електрически котел може да бъде инсталиран отделно в мазето на къщата. Ако е необходимо да се увеличи капацитетът на повече от 80 kW (в случай на жилищни сгради), се препоръчва да се инсталират самостоятелни електрически мини котелни къщи. Вторият вариант има по-сложно устройство и се състои от блоков корпус и набор от технологично оборудване, типично за традиционните блоково-модулни електрически котелни: бойлери, топлообменници, помпи, системи за пречистване на вода, измервателни уреди, манометри и др.

Често има мнение, че електрическите котли са скъпо оборудване за експлоатация, особено във връзка с цените на електричеството. Но, както вече беше отбелязано от много потребители, с правилния дизайн на отоплителната система и добрата топлоизолация на сградата, отоплението с електричество става доста конкурентно, дори в сравнение с газа. Освен това в негазифицираните райони има преференциални тарифи за електроенергия - с около 30% по-малко.

ЕЛЕКТРИЧНО ОТОПЛЕНИЕ НА АПАРТАМЕНТА

Отоплението на апартамент с електричество означава да сте независими от централното парно отопление, което понякога се проваля. Електрическото отопление на апартамент по отношение на разходите се счита за едно от най-евтините, когато става въпрос за закупуване и монтаж на оборудване. Но тарифите за електроенергия принуждават мнозина да се откажат от тази опция.

Вторият проблем е липсата на електрическо окабеляване. На справедливост трябва да се отбележи, че това ограничение не е толкова критично за новите апартаменти.

Този тип отопление, макар и не евтино, е надеждно и екологично. Поддръжката е най-примитивна, настройката и автоматизацията са прости и удобни, няма вредни емисии. Автономното електрическо отопление на апартамент, разбира се, е скъпо за използване, но като допълнителен метод за отопление, електричеството е извън конкуренцията.

ПОПУЛЯРНИ ВИДОВЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКО ОТОПЛЕНИЕ НА АПАРТАМЕНТИТЕ

Топъл под.
Електрическото подово отопление, като допълнение към основния източник на топлина в апартамент, най-често се инсталира в коридора на къщата, в кухнята и в банята. По-рядко - на балкони, във вани. Монтажът на подово отопление в апартамент е разделен на няколко вида. Първо, това е полагане в дебелината на замазката, второ, полагане върху замазката под плочките и, трето, директно под подовата настилка.

Електрически радиатори.

Тези устройства са подобни по дизайн на маслените системи. Вътре има и нагревателен елемент, масло, външни ребра от стомана. Разликата е, че електрическите радиатори могат да бъдат окачени на стените в апартамента. Това ви позволява бързо да затоплите къщата. Друго предимство е, че кислородът не изгаря в апартамента.

Мощността на радиаторите варира значително. Но моделите с мощност от 1 до 2,5 kW се считат за универсални и подходящи за всеки апартамент. В същото време можете значително да спестите пари. Достатъчно е да инсталирате многотарифен електромер и да работите с радиатора през нощта.

Инфрачервени нагреватели.

Тези електрически уреди се използват както като основен, така и като вторичен източник на топлина в апартамента, в зависимост от мощността. Изчисляването на мощността се извършва въз основа на това, че са необходими 100 вата за 1м2.Инфрачервените нагреватели са разделени на стационарни и мобилни според вида на закрепването.

Според източника на лъчение - в керамични, тръбни и въглеродни влакна, които се считат за енергоспестяващи. Декларираните от производителя икономии са до 40-60%, което обаче изглежда съмнително за мнозина.

Предимствата на електрическото отопление включват висока ефективност, малки размери, издръжливост, лесна инсталация на нагреватели, възможност за монтаж на стени и подове, не е необходимо да се издават допълнителни разрешения за употреба. Недостатъците са високите разходи за електроенергия, необходимостта от преразглеждане на съществуващите електрически кабели.

2012-2020 Всички права запазени.

Представените на сайта материали са само с информационна цел и не могат да се използват като насоки и нормативни документи.

Видове електрически системи

Преди да решите дали да свържете електрическо отопление във вашия апартамент или не, трябва да се запознаете с правната страна на въпроса. Като правило в договора за доставка на електричество за жилищни помещения от съответната организация са посочени възможни ограничения (често те са 3-5 kW / месец) или е фиксирано с дребен шрифт, че свързването на електрическо отопление в апартамент е строго забранено.

В първия случай трябва да помислите за рентабилността на начинанието, във втория - да го изоставите напълно.

В случай, че всичко е наред и доставчикът не налага никакви забрани, можете да продължите към проучването на въпроса как да инсталирате индивидуално електрическо отопление в апартамента:

  Електрически котли- доста икономична форма за отопление на апартамент, в същото време екологична и безопасна. Те са лесни за инсталиране, лесни за управление и работят безшумно. Ако електрически котел за отопление на апартамент е бил правилно избран и инсталиран, тогава ефективността му достига 98%, което се улеснява от основния му работник елемент - нагревателен елемент.

Електрическите котли са удобни с това, че могат да бъдат демонтирани и преместени на ново място по всяко време, тъй като не се нуждаят от отделно оборудвана стая. Дори ако според закона могат да се изискват разрешителни за инсталирането му, няма да е трудно да ги получите.

Инфрачервени нагреватели, използвани преди това изключително в индустриални зони, вече са спечелили сърцата на много потребители. Предимството им е, че излъчвайки полезни за хората инфрачервени вълни, те затоплят всичко, което е в стаята (хората също), а след това топлината се разпространява в целия тях като основен източник на топлина, тогава трябва да сте подготвени за факта, че по отношение на мощността те са проектирани за 1 kW на 10 m2.

За да могат инфрачервените нагреватели наистина да работят ефективно, стаята трябва да бъде изолирана, преди да ги инсталирате, в противен случай ще бъде твърде скъпо да отоплявате апартамент с електричество. Разходите за електроенергия са склонни да растат, както и тарифите за други комунални услуги. За да не съжалявате за инвестицията, трябва да изчислите колко нагреватели са необходими въз основа на площта на апартамента.

 • Конвекционни нагреватели външно изглеждат като отоплителни батерии с единствената разлика, че вътре в тях няма охлаждаща течност, а нагревателни елементи с вентилатор, който задвижва нагрятия въздух в стаята. Съвременните модели са оборудвани с регулатор, благодарение на който можете значително да спестите електричествокато настроите отоплението на минимум, когато в апартамента няма никой. Обикновено един конвектор е достатъчен за стандартна стая, но за да ги свържете, ще ви е необходимо окабеляване с напречно сечение от поне 2,5 mm2 с отделен прекъсвач .
 • При избора маслени нагреватели като основен източник на топлина в апартамента можете да изберете устройства с необходимия брой секции и мощност. Вътре в тях има специално минерално масло, отоплявано от 2 нагревателни елемента.Те могат да достигнат +150 градуса за минути, но представляват заплаха поради възможността да се изгорят при докосване.
  Маслените нагреватели имат или таймери, или термостати.

  Както показва практиката, за малките стаи най-добрият вариант за електрическо отопление са нагревателите с маслени или инфрачервени лъчи, докато за големи площи (3 или повече стаи) - електрически котли за отопление на апартамент.

Избор на електрически котел за отопление и водоснабдяване на частна къща

Електрическото оборудване за отопление е разделено на видове по класове, предназначение, мощност. В зависимост от вида на монтажа, електрическите котли са монтирани на стена и на пода. Първият вариант е с по-компактен размер, което по никакъв начин не влияе на неговата производителност.

Има и еднофазни и трифазни устройства. Моделите с една верига осигуряват само нагряване на охлаждащата течност в системата, двуконтурните котли служат както за отопление, така и за осигуряване на топла вода. Според метода на нагряване котлите са индукционни, електродни, с нагреватели от типа TEN.

Важно: Както за отопление, така и за водоснабдяване, могат да се използват само котли с нагревателни елементи. За други видове електрическо оборудване структурно е невъзможно наличието на втора верига.

Следователно, в допълнение към електрод или индукционен електрически бойлер, ще ви е необходим бойлер или проточен бойлер.

Електрически котли с индукционен тип

Индукционният котел има формата на метален цилиндър. Поради конструктивните характеристики индукционните котли са доста тежки. Например устройства с дължина 40 см могат да тежат между 23 и 30 кг.

Основните елементи на пълния комплект:

 • Тяло от диелектрична сплав;
 • Електроизолационен слой;
 • Феромагнитна сърцевина с дебелина по-малка от 1 cm;
 • Термичен сензор;
 • Входни и изходни свързващи тръби.

Циркулационната помпа, разширителният резервоар, прекъсвачът и електронният термостат не са включени в пакета и са инсталирани отделно.

Устройствата, работещи от вида на електромагнитната индукция, се считат за най-надеждни и ефективни.

Опростен принцип на работа:

Надеждни електрически котли 220 волта за отопление на дома

При изготвянето на рейтинга на най-добрите битови електрически котли 220 беше взет предвид значителен брой различни фактори - компанията, капацитетът, възможността за едновременно подаване на топлина за отопление и водоснабдяване, изключително икономичният процес за получаване на енергия.

Сред най-добрите евтини стенни котли 220v се открояват:

 1. EVAN Warmos-IV-5. Бюджетното устройство на руското производство с широка гама от функционалности. Въпреки ниската си мощност от 5 kW, котелът работи много добре в системата "топъл под", а функцията "антифриз" го прави незаменим за частни къщи с площ до 60 м2, които могат да се отопляват малко преди пристигането на жителите. Към 01.11.2019 г. единичната цена е 15 520 рубли.
 2. Електрически котли RusNIT 209K от руско производство, със структури, добре адаптирани към условията на живот в селските райони. Котел със 100% автоматизация на технологичния процес, плавно регулиране на температурата на отоплителната вода в диапазона от 40 C до 80 C, е в състояние ефективно и бързо да нагрее площта на помещението до 100 m2. Към 01.11.2019 г. единичната цена е 12 890 рубли.
 3. Thermotrust ST 9 е най-добрата цена за шведска марка с цялостен монтаж в Русия. Моделът от 9 kW е проектиран да бъде свързан към 220 V домакинско захранване и работи с ефективност по-висока от 93,0%. Противно на бюджетната си цена, генераторът е оборудван с блокови нагревателни елементи от неръждаема стомана. Към 01.11.2019 г. единичната цена е 11 814 рубли.

Най-добрите стенни електрически котли според критерия "цена - качество"

 1. Protherm skat 9 kr 13 принадлежи към новите продукти от 2020 година. Словашки апарат с плавен старт и напълно автоматична безопасност на процеса.Широка гама от мощности от 6 до 28 kW, което прави възможно създаването на различна отоплителна система за отделна къща или апартамент, като се използват като основен или резервен източник на топлоснабдяване. Към тях е възможно да се свържат различни компоненти за управление, натрупване и обмен на информация - електронни температурни сензори, програмисти, електромагнитни клапани и устройства за използване на диференциален измервателен уред за използване на евтино електричество през нощта. Към 01.11.2019 г. единичната цена е 32 340 рубли.

 • Vaillanteloblockve 9 е много стилен топлогенератор от Германия. Цялото управление се осъществява с един бутон, а информацията се подава към двусегментен монитор. Мощен потенциал се крие директно под лъскавия защитен капак - отоплителна мощност от 9 kW. Към 01.11.2019 г. единичната цена е 37709 рубли.
 • STOUT SEB-0001-000018. Тези котли от руския производител осигуряват най-доброто съотношение на цена и функционалност, те са в състояние да отопляват къща до 200 м2. Благодарение на интегрирания синоптичен термостат е възможно да се оптимизира температурният режим, като по този начин се намаляват специфичните разходи за консумация на електроенергия. Към 01.11.2019 г. единичната цена е 34 900 рубли.
 • № 3. Отопление на селска къща с електрически бойлер

  Основната част на електрически котел е топлообменник, резервоар с нагревателни елементи. Те загряват охлаждащата течност (вода, антифриз, масло), която циркулира през система, състояща се от тръби и отоплителни радиатори - всичко, както в случая на газов или мазен котел. Освен това системата често включва разширителен съд, циркулационна помпа и предпазен клапан. Индукционните и електродните котли работят малко по-различно.

  Предимствата на този метод на отопление са очевидни: без дим и не е необходимо да се оборудва комин, тиха работа, безопасност, висока ефективност (до 99%), лекота на работа и контрол на температурата. Поради високите разходи за електроенергия, такива котли се инсталират главно, когато селска къща не се използва за постоянно пребиваване. Освен това не забравяйте за необходимостта от добро електрическо окабеляване.

  В отоплителната система могат да се използват електрически котли от следните типове:

  • Котлите за отоплителни елементи са най-простите и популярни устройства. Принципът на тяхната работа може да се сравни с конвенционална електрическа кана. Нагревателните елементи, от които обикновено има 3-4 в котела, загряват охлаждащата течност (вода) в проточен режим. В зависимост от необходимата температура нагревателните елементи се включват заедно, един по един или на групи. Загрятата вода циркулира през системата, а циркулационните помпи обикновено се използват за по-добро налягане и циркулация. Мощността на такива котли е от 3 до 50 kW, има модели, работещи от еднофазна и трифазна мрежа. Предимства на отоплителните котли: компактност, ниска цена, лесна инсталация. Съществен недостатък е образуването на котлен камък върху нагревателните елементи, което води до увеличаване на потреблението на енергия и постепенно повреда;
  • електродните котли работят без нагревателни елементи. Повечето от тях са електроди. Когато токът преминава от един електрод към друг през течността, последният се загрява под въздействието на собственото си съпротивление. Антифризът се използва като течност. Мощността на електродните котли е 5-25 kW. Такива устройства са лишени от основния недостатък на отоплителните котли - образуването на котлен камък, те са компактни, безопасни в случай на изтичане на вода и евтини. Но те изискват задължително пречистване на водата, водата трябва да циркулира стриктно с определена скорост и електродите постепенно се износват, поради което се нуждаят от периодична подмяна;
  • индукционните котли също нямат нагревателни елементи, а нагряването на електрическия носител (вода, масло, антифриз) се извършва поради електромагнитна индукция.Това са най-икономичните котли в експлоатация, те почти не образуват мащаб, издръжливостта е на височина, но разходите за покупка ще бъдат значителни, а размерите на такива котли са прилични.

  Освен това всички котли са разделени на еднофазни (консумират 220 V напрежение) и трифазни (380 V): първите са подходящи за малки къщи и вили, които се посещават от време на време, а вторите за големи летни вили . Също така котлите са разделени на стенни и подови котли, на едноконтурни и двуконтурни (те също позволяват организиране на захранването с топла вода в селската къща).

  Що се отнася до производителя на котела, за да се гарантира надеждност и дълготрайност, изобщо не е необходимо да се дава предпочитание на внесеното оборудване - местните продукти са по-добре адаптирани към нашите условия на работа. Между другото, майсторите използват обикновен котел в отоплителната система заедно с електрически котел. Ще струва още по-малко, но ще има още няколко проблема.

  Йонни (електродни) отоплителни котли

  Такива устройства загряват охлаждащата течност чрез подаване на напрежение през електродите, в резултат на което молекулите се йонизират и се придвижват към проводник с различна полярност. В еднофазна мрежа един електрод се използва под формата на пръчка, повърхността на метален цилиндър действа като втори, с трифазно напрежение - 3 електрода.

  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ: Отопляеми релси за кърпи в интериора на банята (снимка)

  Размерите на йонните котли варират от много малки, способни да загряват само една батерия, до големи инсталации, проектирани за голяма къща. Предлага се с или без корпус.

  Професионалисти:

  • компактност. Устройството заема малко място без корпус;
  • високоскоростно отопление на охлаждащата течност;
  • ниска инерция, позволяваща много прецизно регулиране;
  • устойчивост на падане на напрежението;
  • високо ниво на безопасност - при липса на охлаждаща течност в котела, той просто не може да работи;
  • ниска цена (без контролен блок, помпа и разширителен резервоар).

  Минуси:

  • пълна несъвместимост с батерии от стомана и чугун;
  • взискателност към качеството на циркулиращата течност, която трябва да има балансиран състав. Препоръчително е да не го правите сами, а да го закупите в готов вид;
  • необходимостта от специалист, който да провери състоянието на охлаждащата течност преди новия отоплителен сезон;
  • специални изисквания към земната верига;
  • температура на нагряване - не по-висока от 75 ° С;
  • необходимостта от подмяна на електродите на равни интервали.

  ЕЛЕКТРИЧНО ОТОПЛЕНИЕ НА ЧАСТНА КЪЩА

  За отопление на частни къщи се използват доста ограничен брой устройства, които са в състояние да осигурят на жилищните помещения необходимото количество топлина. Най-често използвани отоплителни системи като различни котли или конвектори.

  Инсталирани са котли за създаване на основните отоплителни системи. Конвекторите се използват повече за локално отопление.

  Електрически бойлер.

  Позната отоплителна система, често използвана за отопление не само на частни къщи, но и на апартаменти. На практика не се различава от газовото оборудване.

  Основната характеристика е само в енергийния източник, който се използва, и в дизайна на самия котел. Включва батерии, тръбопроводи, топлоносител, който пренася топлината от котела.

  Тази система е по-подходяща за големи площи. Не може да се нарече икономичен. Най-малкият котел консумира 12 kW енергия на час.

  Оборудвайки оборудването с контролери, които гарантират, че помещенията се поддържат при определена температура, можете да спестите определен процент електроенергия. Но дори и в този случай използването на електрически котел ще остане нерентабилно.

  Електрически конвектор.

  Тази електрическа отоплителна система работи на основата на нагревателен елемент. Конвекторът консумира от 0,5 до 2 kW на час. За да спести енергия, конвекторът е оборудван с електронно регулиране, което изключва конвектора от време на време.Позволява ви да намалите наполовина енергийните разходи.

  Монтажът на конвекторната система е лесен и достъпен за обикновения човек. Вместо тръби в стаята се полага мощно електрическо окабеляване. Необходима е отделна линия на електричество от главния превключвател до жилището.

  Работата на електрическа конвекторна система е по-евтина от система с централен котел. И при работата на конвектора консумацията на енергия не е много по-ниска, отколкото при отоплението на котела.

  Какво трябва да бъде икономичен котел?

  Днес изборът на топлинни системи за отопление на помещенията е колосален.

  За да изберете правилния електрически котел за отопление на апартамент, трябва да се запознаете с неговите технически характеристики и да се съсредоточите върху този, при който най-много предимства са:

  1. Обикновено, едноконтурните котли са по-подходящи като допълнителна отоплителна система, тъй като за разлика от двуконтурните устройства това е единствената им функция. Те могат да се различават по вътрешното си „съдържание“ (някои модели имат нагревателни елементи, други имат електроди или индукционни намотки), но общото им предимство е, че те се продават вече напълно оборудвани, което им позволява да бъдат монтирани без участието на специалисти.
  2. Някои двуконтурни електрически отоплителни котли за жилищна сграда оборудван със система за съхранение, която значително пести енергия. Друго предимство на тези устройства е работа на котела, тоест те не само действат като отоплителна система, но също така осигуряват неограничен достъп до топла вода. Когато избирате двуконтурен котел като основен източник на отопление, трябва да обърнете внимание на това, което е вътре в него. Именно нагревателният елемент осигурява необходимото количество топлина. Като изчислите предварително каква мощност трябва да бъде устройството, можете да изберете най-оптималното. Има значение и колко бързо се получава нагряването. Както показва практиката, най-доброто за отопление на апартаменти е котел с индикатор 8 l / min.

  Монтаж на водно отопление

  Преди да инсталирате електрическо отопление в жилищна сграда, е необходимо да разработите схема на свързване. В този случай тръбопроводът се отнася до свързването на котела с други възли. Съставяйки диаграма, те измерват площта и височината на помещенията. След това най-накрая определят вида на системата (едно верига или двойна верига), изчисляват мощността на оборудването и местоположението му.

  Индивидуалният електрически отоплителен кръг се състои от следните елементи:

  • Електрически бойлер.
  • Разширителен резервоар.
  • Тръби и отоплителни батерии.
  • Циркулационна помпа.
  • Спирателни клапани.
  • Термични сензори.
  • Филтри.

  Предимството на електрическите котли пред газовите котли се крие и във възможността за монтаж навсякъде в апартамента. Ако се използва гравитационна система, тогава нагревателното устройство се препоръчва да се инсталира в най-ниската точка на веригата. Уредът трябва да се намира далеч от водоснабдителната система: по този начин се изключва късо съединение в случай на течове на водоснабдяване.

  Нагревателят се захранва от автономна електропроводна линия. Изчисляването на мощността на котела предвижда отчитане на площта на помещението, нивото на топлоизолация на жилището, броя на батериите, както и климатичната зона, в която се намира къщата. Апартаменти до 60 m2 могат да бъдат оборудвани с 6-7 kW уреди. Мястото на монтаж на отоплителни радиатори традиционно са зоните под первазите на прозорците, при условие че те напълно припокриват ширината на отвора на прозореца. Две батерии могат да се използват, ако едната не е в състояние да измине определеното разстояние.

  Мощност

  Мощността на котела е най-важната му характеристика, което означава, че трябва да го изберете правилно.Понякога той е обвързан с кадрите и се изчислява въз основа на стойността от 1 kW на 10 m2. Тази формула е подходяща само за много груба оценка.

  ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ: Размери и характеристики на санитарните люкове за баня и тоалетна

  Всъщност трябва да се съсредоточите върху топлинните загуби. Ако например те са 8 kW, тогава имате нужда от котел със същата мощност. Изчисленията отчитат:

  • площ и височина на стаята;
  • степента на изолация на стени, подове, тавани;
  • броят на външните стени и тяхното местоположение върху кардиналните точки;
  • брой, размери и вид прозорци;
  • схема на свързване на батерията;
  • регион на пребиваване и други параметри.

  За да се изчисли правилно мощността на котела, се препоръчва да се използват специални калкулатори или да се консултирате с инженер по отопление.

  Електрическо подово отопление

  Електрическото подово отопление е несъмнена опция за отопление с електричество. Има няколко опции за въплъщение, в зависимост от къщата:

  • Кабелно подово отопление (дървена или полистиролова система);
  • Топли постелки;
  • Инфрачервен филм.

  Всички тези системи имат същия недостатък като конвекторите, те затоплят стаята дълго време, бързо се охлаждат. На практика електрическото подово отопление се препоръчва като допълнителен източник на отопление или, както се нарича, източник на комфортно отопление.

  Поразителен пример е апартамент. Има централно отопление, а в случай на силни студове или за допълнителен комфорт, ние правим и включваме отопляеми подове за местни цели (баня, кухня, детска стая).

  Не е възможно да се затопли къщата само с електрическо подово отопление.

  Технически характеристики и видове оборудване

  В зависимост от метода на монтиране, електрическите отоплителни котли са подови и стенни. Първите се монтират директно на пода или на специални палети, в повечето случаи те са тежки и изискват отделно помещение. Стенните модели са по-леки и се вписват в малки помещения без проблеми.

  Въз основа на възложените задачи има два вида такива единици:

  • едноконтурна се използва само за отопление на помещения;
  • двойният кръг, освен функцията за отопление, загрява и водата.

  Най-търсеният за един дом е енергоспестяващ отоплителен котел. Поради използването на съвременни високотехнологични материали в него, беше възможно няколко пъти да се намалят разходите за електричество.

  Някои модели нагреватели се доставят с помпа, поради което се получава принудителната циркулация на охлаждащата течност в системата и се постига максимална ефективност.

  Моделите с разширителен резервоар се считат за по-безопасни. Те ви позволяват да компенсирате налягането, което възниква при нагряване на топлоносителя, и да го поддържате на определено ниво.

  № 8. Топли подове за селска къща

  Подовото отопление ще създаде най-удобните условия за престой в селска къща. За оборудване на електрическо подово отопление се използват:

  • кабел, който се полага на вълни, ивици или зигзаг в необходимите части на стаята;
  • инфрачервен филм, който работи на принципа на инфрачервените нагреватели и е лесен за инсталиране. Използва се дори за подреждане на "топъл таван" и "топли стени".

  Подово отопление се нарича повече или по-малко икономичен начин на отопление поради наличието на система за автоматично управление и правилното разпределение на топлината, но все пак такова отопление не може да се нарече евтино. В експлоатация филмовият под ще струва по-малко, но филмът е по-скъп от електрическите кабели.

  Основните предимства на електрическото подово отопление включват:

  • лекота на монтаж и експлоатация;
  • равномерно отопление на цялата стая;
  • сигурност;
  • трайност;
  • възможност за регулиране на температурата до 0,1С;
  • няма нужда да се отделя място за бойлер, радиатори или нагреватели.

  Ако площта на селска къща е голяма, тогава е невъзможно да се разглежда топъл под като независим източник на отопление.

  Отопление с ток директно

  Алтернатива на отоплението с помощта на охлаждаща течност се счита за използване на принципа на директно нагряване на електричество. Апартаментът се отоплява без междинна връзка, тоест няма охлаждаща течност в системата. Това включва подово отопление, стационарни или преносими конвектори и др. Мощността може да се определи автоматично или ръчно.

  Най-евтиният начин е конвектор. Устройствата имат термостат, различни конфигурации и мощности. Поради малкия си размер и метод на свързване, конвекторите могат да бъдат поставени във всеки апартамент. Въз основа на площта на стаята можете да изчислите необходимата мощност на устройството.

  Системата за директно отопление, както беше споменато по-рано, включва подово отопление. В една къща подът е най-студеното място. С инсталирането на система "топъл под", която работи на електричество, можете да увеличите топлинната ефективност. С равномерно отопление подът загрява цялото жилищно пространство в естествена циркулация на въздуха.

  Не забравяйте за инфрачервените нагреватели и електрическите нагреватели. В първата версия въздухът се нагрява с помощта на радиационна енергия, а във втората нажежен проводник предава топлинна енергия в помещението.

  Преносимите електрически уреди включват топлинен вентилатор. Принудителният горещ въздух може бързо да загрее стаята.

  Работата на топлинен пистолет може да се сравни с битов генератор на топлина. Пространството бързо се запълва с горещ въздух. Най-често устройството се използва в строителството, когато е необходимо да се изсуши определена част от къщата за кратък период от време.

  Изчисляване на мощността на електрически котел за къщата

  Изчисляването на мощността ще ви помогне да изберете оборудване с оптимални технически характеристики. Ако закупите котел с ниска мощност, той ще трябва да работи до краен предел, но стаите все още ще са хладни. Не е необходим и твърде мощен котел. Първо, струва много повече, и второ, ще консумира твърде много електроенергия. При изчисляване на мощността на електрическото оборудване се взема средната стойност. При изчисляване на мощността на електрическото оборудване се взема средната стойност. Отоплението от 1 м2 изисква 100 W топлинна енергия.

  За да опростите изчисленията, използвайте формулата:

  P = S * k * 100,

  Където:

  • Р - мощност на котела;
  • S е площта на всички помещения;
  • k е корекционен коефициент.

  Коефициентът на топлинни загуби е различен за всеки регион. Така че за юг на Русия, където температурата на въздуха през зимата не пада под -10 C, тя е 0,7. За Северния Урал с минимална зимна температура до -50 C коефициентът ще бъде 2. Нека изчислим какъв капацитет на котела ще бъде оптимален за къща с площ от 110 м2, която е построена в Московска област.

  110 * 1,2 * 100 = 13 200 W или 13,2 kW

  В такава къща можете да инсталирате икономичен енергоспестяващ котел с мощност 13-14 kW. Това са ориентировъчни стойности, изчислени за къща с височина на тавана 2,5 м, студено таванско помещение и прозорци с двоен стъклопакет със стандартен размер Ако в допълнение към отоплението електрически котел ще загрява вода и за водоснабдяване, изчислената мощността трябва да се увеличи с 20%.

  Как да спестите от електричество

  Е, и последното нещо, за което бих искал да говоря, е как да направя електрическото отопление в апартамент евтино, но в същото време ефективно. Първото нещо, което трябва да имате предвид, е, че инсталирането няма да бъде изгодно без термостати. Именно температурните контролери, особено електронните, ви позволяват да зададете оптималния температурен режим, без да плащате прекомерно топлина.

  Друг начин да спестите пари е да свържете многотарифни електромери. Разгледахме предимствата и недостатъците на двутарифните измервателни уреди. За пореден път отбелязваме, че за всеки регион ползите могат да бъдат различни.И все пак има повече положителни отзиви за такива устройства. Собствениците на двутарифни електромери препоръчват включването на нагревателите през нощта, така че през деня, докато всички работят, автономното отопление да бъде изключено. По този начин можете да спестите до половината от консумираната електроенергия, което прави автономното електрическо отопление в апартамент не много скъпо. Ако решите да инсталирате такива измервателни уреди, не забравяйте да анализирате тарифите за 2020 г. в Интернет за вашия град, въз основа на които ще разберете дали такива устройства са печеливши или не.

  Е, последният начин за намаляване на разходите е висококачествената изолация на помещенията. Има потвърдени резултати, че в случай на добросъвестна топлоизолация на корпуса могат да се използват електрически нагреватели с капацитет 30-40% по-малък от изчисления. Например изчисляването на 1 kW / 10 квадратни метра ще бъде намалено до 0,6 kW / квадратни метра. и това е значителна разлика.

  Препоръчваме също да разгледате общ преглед на използването на конвектори за отопление на апартамент:

  Колко печеливши са електрическите конвектори

  Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да направите самостоятелно отопление на апартамент с електричество в жилищна сграда! Надяваме се информацията да е била полезна и интересна за вас! Ако имате въпроси по тази тема, не забравяйте да попитате нашите специалисти в категорията "Въпрос към електротехника"!

  Как да свържете радиатори без водопроводи?

  Приложение на електрически радиатори

  Колко печеливши са електрическите конвектори

  Инфрачервени електрически излъчватели (нагреватели)

  Това са мощни източници на разсеяно инфрачервено лъчение (лъчисто отопление), което загрява не цялото помещение, а мястото предимно под този нагревател. Предлагат се домакински нагреватели за подови, стенни и таванни дизайни.

  Термичният елемент на такива нагреватели е безопасен нагревателен елемент. Мощността на излъчвателите е от 300 до 600 W. С тяхна помощ можете да отоплявате стая от 3 до 6 метра.

  Тези източници се използват за създаване на комфортни условия за отопление, както и за бързо затопляне на стаята. Те обаче на практика не са подходящи за постоянно отопление поради високата цена на самите устройства и цената на консумираната електроенергия.

  Модерни отоплителни системи

  Отоплението е централно, локално и индивидуално. Централно е, когато целият град се включва по едно и също време: системата на когенерационната централа или котелните централи стартира незабавно и през тръбите преминава топла вода или гореща пара. Местен - когато изграждат отделни котелни къщи за къща или няколко къщи. В този случай включването на топлина в къщите е много по-лесно, достатъчно е да стартирате котелното помещение - и те ще се отопляват.

  Индивидуалното отопление ни връща в епохата, когато всеки се отоплява сам. И съответно носи бремето на разходите и отговорността за комфорта и здравето на себе си и домакинството си. Което всъщност никога не е било отменено за отопление на частна къща. Където всичко е направено за къщата със собствените ви ръце.

  Според източника на енергия за отопление отоплителните системи се разделят на дърва, въглища, газ и електричество.

  Има и слънчеви, но това е в южните страни, например Турция, където на покрива има резервоар за вода или слънчев колектор, отопляван от слънцето, а цяла система от модерна автоматизация отклонява нагрятата вода за отопление на помещения.


  слънчев колектор

  Освен това има отопление от термални води от подземни места на вулканични дейности (Рейкявик, Исландия). Много добър и евтин. Но…


  Геотермална електроцентрала, Исландия

  Във всеки случай, независимо от горивото, помещението се отоплява от определена работна течност. Това е веществото или онази среда, от контакт с която стаята получава топлина. На тази основа отоплителните системи са печки (дим и газ от изгаряне), вода, пара и електричество.

  Работната течност просто се затопля в помещението, където чрез различни физични или химични явления енергията на горивото се прехвърля в нея за нагряване. След това системата се сблъсква със задачата да достави топлината, предадена на работния флуид, в помещението, което се нуждае от отопление. Освен това отделна важна задача тук е качеството на това предаване с намаляване на загубите от „отопление на улицата“. Както знаете, централизираната отоплителна система страдаше от този проблем: много километри отоплителни мрежи много често бяха оголени на места и не само загубиха енергия, но често гореща вода бликаше с фонтани, които замръзваха, докато се отдалечаваха "сред природата и зимата , "красиви, но безполезни ледени сталагмити, а на места дори сталактити.


  Пробив в отоплителната мрежа

  Правила за устройството на електрическо отопление в частна къща

  Устройството на отоплителна система за частна къща изисква спазване на схеми за полагане на тръби, свързване на котел, помпа и други елементи на системата. За да работи оборудването правилно, без повреди и течове, е необходим проект за отопление.

  Наличието на подробни чертежи и диаграми свежда до минимум възможността за грешки при монтажа, позволява ви правилно да определите мощността на котела и да изберете правилните компоненти. Проектната документация включва и създаването на разчети. Този подход елиминира прекомерното изразходване на материали и ви позволява да спазвате бюджета.

  Препоръки за инсталиране на отопление с топла вода с помощта на електрически котел:

  • Инсталирането на оборудването трябва да се извършва само в топло помещение. Инсталирането и пускането на системата се извършва при температури над +5 С.
  • Ако според проекта окабеляването върви по външната страна на стената, тогава височината между тръбата и пода трябва да бъде най-малко 15 cm.
  • Разширителният резервоар и циркулационната помпа са незаменими елементи на системата.
  Рейтинг
  ( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни