Кой отоплителен котел да изберете, ако в къщата няма газ

Най-често срещаният начин за отопление на селска къща е свързването на газов котел. Газът е най-лесно достъпното и най-евтиното гориво. Но има области, в които е невъзможно да се свържете с газопровода и тогава трябва да потърсите други опции. Отоплението на селска къща с газов котел без свързване към електрическата мрежа е теоретично възможно, ако инсталирате резервоар за газ или използвате бутилки с втечнен газ. Този метод е скъп и неудобен. Има алтернатива. За да решите кое отопление на селска къща без газ си струва да изберете, трябва да разберете наличността и цената на други видове гориво.

печка на дърва
Нашите предци отдавна използват печки на дърва за отопление на домовете си. Традициите са живи и до днес

Опции за отопление на селска къща без газ

Частна къща може да се отоплява с твърдо гориво - дърва, въглища, пелети. Като отоплителни уреди се използват печки, камини, котли на твърдо гориво. Това е най-старият метод за отопление на жилището, а за някои региони все още е най-евтиният и достъпен.

За отопление на къщата са инсталирани котли за течно гориво. Тази опция за отопление е подходяща за хора, които по обективни причини не могат да оборудват газово отопление на селска къща, но имат достъп до течно гориво и са готови да оборудват резервоари за него.

Електричеството е много скъп източник на топлина. Има смисъл да се инсталира електрическо отопление, ако площта на помещението е относително малка и други опции за отопление са неприемливи.

Технологиите не стоят на едно място и все по-често можете да намерите инсталации за производство на електричество от алтернативни източници - слънце и вятър. Термопомпи се използват за отопление на къщи. Това е сравнително нов и все още не най-популярният метод за отопление, но постепенно печели доверието на жителите на някои европейски страни. Нашите сънародници вече възприемат своя опит.

По-нататък в статията ще разгледаме предимствата и недостатъците на изброените опции за отопление.

котелно помещение в сутерена
За да инсталирате подов котел на течно гориво, препоръчително е да отделите отделна стая. Снимката показва вариант на оборудването на котелното в сутерена

От какви енергийни източници да избирате?

отопление без газ

По подразбиране незабавно изключваме двата основни енергийни източника от списъка: електричество и природен газ. Тогава имаме на разположение:

 • различна биомаса: дърво, въглища, слама, дървени стърготини и така нататък;
 • внесено въглеводородно гориво: втечнен газ в бутилки или дизелово гориво;
 • алтернативни енергийни източници.

Последните включват инсталации, способни да извличат топлина, съдържаща се във въздух, земя или вода. Но най-достъпните начини за отопление на къща без традиционни енергийни ресурси е изгарянето на биомаса с цел нагряване на вода или въздух. Ситуацията е по-сложна с втечнен газ или дизелово гориво, първоначалната им цена е доста висока и заедно с доставката ще бъде напълно трансцендентална. Отново, електричеството е необходимо за висококачествено изгаряне на дизелово гориво.

Алтернативното отопление за частна къща, която току-що започна да се развива, все още се счита за много скъпо и не е достъпно за всички. Но зад него е бъдещето, защото по отношение на ефективността подобно отопление е несравнимо. Ако не вземете предвид различните екзотични източници на енергия, тогава изборът ще трябва да бъде направен от два варианта:

 • евтино и достъпно, но обезпокоително изгаряне на биомаса;
 • скъпи, но икономични и удобни източници на алтернативна енергия.

Дизеловото гориво и пропанът трябва да бъдат изключени от списъка; тези източници не са подходящи за никого.За ефективно изгаряне на дизелово гориво ви е необходимо електричество, което означава слънчева батерия. Консумацията на пропан дори за малка къща ще бъде толкова голяма, че бързо ще се уморите от смяната и носенето на нови цилиндри. В резултат на това разходите за отопление все още ще бъдат неприемливи.

https://youtu.be/unqT3p88EFQ

Отопление на селска къща с твърдо гориво

Отоплението с твърдо гориво е било и остава популярно в негазифицираните райони. Руските печки все още се строят в частни къщи. Много хора инсталират индустриални отоплителни печки. Производителите предлагат многофункционални модели, които ви позволяват да отоплявате дома си с високо качество, да готвите храна и да загрявате вода. Особено популярни са котлите и пещите с продължително горене, които използват гориво възможно най-ефективно. Икономични и удобни, тези модели могат да бъдат достойна алтернатива на газовите котли.

Камините на дърва трябва да бъдат споменати отделно. Те изпълняват отоплителна функция и служат като интериорна декорация. Има дизайни с котлони, фурни, докато вратата на камината е прозрачна, през нея можете да наблюдавате играта на пламъка. Камините, оборудвани с врати с вертикално отваряне, позволяват незабавно да трансформират ефективните печки със затворено огнище в камини с уютна пращене.

Котлите и печките на твърдо гориво също имат недостатъци. Те трябва да се почистват редовно, да се поставят дърва за огрев и да се погрижат сами да попълват запасите от гориво. Обемистите руски печки имат много предимства, но заемат много място и са трудни за изграждане. Индустриалните модели са компактни, безопасни за експлоатация, имат висока ефективност, но много от тях изискват качество на горивото. Когато избирате дизайн, решението трябва да бъде внимателно претеглено.

котли на твърдо гориво
Съвременните котли на твърдо гориво са ефективни, компактни и изглеждат добре в интериора

Мазутни котли: предимства и недостатъци

Котлите за течно гориво са почти толкова добри, колкото газовите котли по отношение на производителността. Модел от 10 kW може да отоплява помещение до 100 кв. М. Като гориво се използват дизелово гориво, керосин, мазут, рапично масло и др. Това отоплително оборудване е лесно за инсталиране и не заема много място. Съществуват обаче и многобройни недостатъци.

За инсталиране на котела е необходимо отделно помещение. Оборудването от този тип трудно може да се нарече екологично чисто: изгарянето на дизелово гориво генерира голямо количество вредни емисии. Има и проблем с безопасността: съхранението и използването на дизелово гориво изисква стриктно спазване на правилата за безопасност и препоръките на производителя. Друг неприятен нюанс е високата цена на дизеловото гориво.

котел на гориво
Устройство за котел с течно гориво

Отопление с пропан-бутан

Друга възможност за отопление на къща без основен газ и електричество може да бъде използването на втечнен газ за тази цел. Особено ако няма желание за отопление с твърдо гориво. Има две възможности: можете да използвате няколко бутилки с втечнен газ, свързани помежду си, или специален контейнер - държач за газ, който се зарежда със специално оборудване. Използването на втечнен газ като източник на топлинна енергия ще струва повече от отоплението с газ от мрежата или твърдо гориво, но малко по-евтино, отколкото при течно гориво.

Предимството на отоплението на къща с втечнен газ:

 • удобство на отоплението, което практически не се различава от отоплението с основен газ;
 • когато използвате газов конвектор, можете периодично да отоплявате къщата, в която живеете.

Недостатъци:

 • Доста висока цена на този тип отопление;
 • При постоянно отопление на къщата е необходимо често да доставяте и сменяте бутилки или да монтирате резервоар за газ и да можете да го зареждате.
 • Прочетете повече за отоплението с втечнен газ.

Електричеството е скъпо, но удобно и ефективно

От всички видове отоплителни котли, електрическите са най-удобни за използване и лесни за инсталиране. За тяхното функциониране не са необходими системи за отвеждане на дим, няма изгаряне и сажди, няма нужда да се почиства горивната камера и да се следи оборудването. Надеждната автоматизация регулира температурата, в съвременните модели са инсталирани системи за защита от прегряване. Нивото на сигурност е високо. От минусите - високата цена на електричеството, необходимостта от специален контрол върху състоянието на електрическата инсталация. За инсталирането на мощни модели е необходима координация с компетентните органи.

Системи за подово отопление и тавани

Подовото отопление работи добре като основно отопление в мек климат и може да бъде добър допълнителен източник на топлина в суров климат. Предимството на подово отопление е, че стаята се затопля добре на нивото на човешката височина. Това създава комфортен вътрешен климат. Новостта на пазара на отоплително оборудване е инфрачервените топли подове. Те са икономични, не прегряват и са лесни за инсталиране.

Инфрачервените нагреватели или специалните филми на тавана също помагат да се създаде уютна атмосфера в дома. Особеността на инфрачервените нагреватели е способността да се затоплят предмети и хора. Въздухът се нагрява индиректно - от предмети. Излъчването от тавана загрява мебели, подове и интериорни предмети. Човек чувства мека топлина, напомняща слънцето. Инфрачервеното отопление не само създава уют в дома, но има и терапевтична функция.

топъл под
Подовото отопление е идеално за отопление на детски стаи, дневни, спални

Електрическо отопление

Електрическото отопление включва преобразуване на електрическата енергия в топлинна енергия. За тази цел се използват различни котли, работещи на електричество. По-долу са най-често срещаните методи за електрическо отопление:

 1. Електрически котли. В такива единици са вградени нагревателни елементи. Те могат да бъдат един или няколко. Ако са няколко, тогава самият потребител може да активира само един от тях или всички тях наведнъж. Това е система от тръби, през които охлаждащата течност се движи и се нагрява от протичащия електрически ток. Мощните агрегати са свързани към трифазна мрежа.В някои електрически котли няма нагревателен елемент. Вместо това са осигурени електроди. Електрическият ток се предава от един електрод на друг през водата. Така той я загрява. Обикновено в такива системи като охлаждаща течност се използва не вода, а антифриз.
 2. Отоплителни електрически конвектори. На външен вид те приличат на обикновени радиатори, само че сега са свързани към електрическата мрежа. Те също не използват охлаждаща течност. Нагревателният елемент е затворен в специален изолатор. През него преминава ток, той се загрява, в резултат на което околният въздух се загрява, който веднага се издига нагоре.
 3. Инфрачервени нагреватели. Те имат специално устройство, което преобразува електрическата енергия в инфрачервени лъчи. Тези инфрачервени лъчи се движат по права линия и само нагряват обекти, които са по пътя им. За пълно отопление ще трябва да инсталирате няколко такива единици. Благодарение на това устройство можете да създавате зони с високи и ниски температури в стаята.
 4. Електрически под. Това е система от токови проводници с високо съпротивление. Те са инсталирани в пода и се загряват в резултат на преминаването на ток през тях. След това тази топлина загрява повърхността на пода, топлината от която се пренася във въздуха в стаята.

Електрическо отопление

Това са видовете електрическо отопление, които съществуват в момента.Сега трябва да разгледате всички плюсове и минуси на този метод за отопление.

И така, предимствата на електрическото отопление са следните:

 • Ефективността на електрическите котли е висока. Според различни източници приблизително 99% от електричеството се преобразува в топлинна енергия.
 • Екологичност. При използване на електричество не се получават емисии на вредни вещества в атмосферата.
 • Автоматичност. Повечето електрически котли работят в автоматичен режим, тоест човек трябва само да се настрои по съответния начин.
 • Сигурност. За разлика от газа, където има риск от изтичане, електричеството е по-малко опасно.

А сега за минусите:

 • Първият и най-важен недостатък са тарифите за електроенергия. Повечето котли, които са свързани към трифазна мрежа, работят с висока мощност, следователно консумацията на енергия е висока.
 • Зависимост от непрекъснато подаване на електричество. Ако изведнъж по някаква причина има прекъсване на електрозахранването, устройствата спират работата си. Но този проблем може да бъде решен чрез инсталиране на допълнителна автоматизация.

Алтернативна енергия - устойчива топлина

Запасите от въглеводороди не са безкрайни и тяхното изгаряне причинява значителни щети на околната среда. Зелената енергия се развива и вече е възможно да инсталирате инсталации, които ви позволяват да откажете услугите на доставчици на газ и електричество. Най-широко разпространени са слънчевите колектори и батерии.

Принципът на работа на слънчевите системи е да преобразува енергията на слънцето в топлина. Вятърните генератори се използват успешно за същата цел. Основният недостатък на екологичните енергийни източници е пълната зависимост от външни фактори. Те не са приложими в много населени места. Самите инсталации все още са твърде скъпи за обикновения гражданин.

Термопомпи - обещаваща новост

Все повече внимание се отделя на термопомпите. Това са по-надеждни устройства от слънчевите панели. Принципът на тяхното действие се основава на преноса на топлина от нископотенциални източници към високопотенциални. Има тези видове помпи:

 • почва-вода;
 • вода-вода;
 • въздух-вода;
 • въздух към въздух.

Системите за подземни води могат да се използват при почти всякакви климатични условия, така че вече не се считат за нещо екзотично и могат да се видят в частните домакинства на нашите сънародници. Разходите за инсталиране на термопомпа намаляват всяка година, така че вероятно скоро екологичните отоплителни системи ще бъдат достъпни за всички.


Схема на работа на термопомпата

Ако няма връзка с газопровода, проблемът с отоплението на къщата може да бъде решен. Основното нещо е да определите нуждите и да решите колко сте готови да похарчите за закупуване и инсталиране на оборудване, колко сте готови да платите при работа на системата. Ако „паричният въпрос“ е фундаментално важен, струва си да разгледате по-отблизо котлите на твърдо и течно гориво и ако сте готови да надплатите за удобство, безопасност и опазване на околната среда, изберете електричество или еко инсталации.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни