Трябва ли да изолирам къщи от профилиран дървен материал

Профилираният дървен материал привлича много руснаци със своята наличност и отлични топлинни характеристики. Повечето от тях обаче погрешно вярват, че такава къща няма да се наложи да бъде изолирана. Разбира се, бих искал да запазя уникалния дървен цвят на интериора и екстериора на сградата, но по-важно е удобното живеене. По въпросите за затопляне на къща от профилиран бар има някои нюанси. За тях ще ви разкажем днес.

Кога е възможно да не се изолира?

Всъщност профилираният дървен материал не винаги трябва да бъде изолиран. Ако къщата се строи в район с топъл климат или за временно (сезонно) пребиваване, тогава тя не се нуждае от изолация. Дъските се прилепват достатъчно плътно една към друга и са в състояние да поддържат комфортен микроклимат при липса на твърде ниски температури.

Тази дача е идеална за любителите на екологични дървени къщи. Собствениците ще могат да се любуват на красотата на дървената къща както отвътре, така и отвън през лятото. Те също така ще се радват на приятна прохлада в горещо време и топлина в случай на неочаквано застудяване.

Ако къщата се строи за постоянно пребиваване, тогава е необходимо да се изолира. Също така определено се препоръчва да се направи изолация във ваните. Как да направите това зависи от дебелината и вида на профилираната лента.

Какво е профилирана греда?

Този материал може да бъде много различен в напречно сечение. Благодарение на това е лесно за капитана да избере дъските за желаната сграда.

 • Най-тънкият профилиран прът достига 95 милиметра ширина и 145 милиметра височина.
 • Следва размер 145х145 - квадрат.
 • Останалите са значително по-големи от 195x145.
 • 230x145.
 • 250x145
 • 195x195.
 • 230x195.
 • 250x195.

Трябва да разберете, че дори най-дебелият профилиран дървен материал не е в състояние да предпази напълно от студа през зимата. Особено в далечния север. Къщата се нуждае от допълнителна изолация.

Във всеки случай трябва внимателно да изберете материала. Висококачественият профилиран дървен материал има висока степен на сушене (влажност до 20%). Съответствието с технологията при производството на материала предотвратява свиването и деформацията на стените по-късно. Поради тази причина, дори когато работите с най-добрите специалисти, те трябва да бъдат наблюдавани при закупуване на бар. Ще живеете в къщата и всяка грешка след това многократно се връща обратно с проблеми.

Нивото на топлоизолация до известна степен зависи от избрания профил. Може да бъде и различно:

 • с един трън;
 • с две шипове;
 • със скосени фаски;
 • "Гребен";
 • Финландски профил.

Разбира се, най-лесният начин е да се постави последната опция, но „гребенът“ печели по отношение на топлоизолационните характеристики. Ако трябва да построите къща в регион със суров климат, те я избират.

Етапи на изолация на дома

Ако искате да сведете до минимум топлинните загуби, тогава трябва да се обърнете към изолацията. Основата, подът, стените, покривът се нуждаят от него. Във всеки случай трябва да вземете предвид характеристиките на определените елементи на къщата. Само тогава ще бъде възможно да направите жилищата наистина удобни.

Фондация

Основата на къщата е най-добре изолирана отвън. Така ще спестите пари, ще предпазите основата от замръзване и разрушаване при внезапни температурни промени. Освен това в този случай ще бъде запазена сутеренната площ, което също е важно.

Вътрешната изолация е допустима само когато външната изолация е невъзможна. Първоначално къщата е издигната без външна изолация на основата и този пропуск трябва да бъде отстранен.

Основни материали за външна изолация:

 • полиуретанова пяна;
 • екструдиран пенополистирол.

Препоръчва се да не се използва обикновена пяна, тъй като тя абсорбира добре влагата и се разрушава от екстремни температури.

Полиуретановата пяна има отлични хидро, топло и звукоизолационни характеристики. Прилага се с помощта на специално оборудване. Слоят на материала трябва да бъде най-малко 50 милиметра.

Предимствата на полиуретановата пяна:

 • работата не отнема много време;
 • липса на студени мостове в основата;
 • липса на пропуски и шевове.

Инсталирането на екструдираната полистиролова пяна отнема повече време. Въпреки това струва много по-малко и практически не абсорбира влагата, което осигурява максимално ниво на хидроизолация.

Изолацията трябва да се монтира на дълбочината на замръзване. Това е най-рационалното използване на материал, пари и време.

Монтажът трябва да се извършва по стените на сградата. Това ще намали дълбочината и степента на замръзване.

Подове

Дори ако подовите дъски плътно прилепват една към друга, с течение на времето те изсъхват и се образуват празнини. За да избегнете премахването на покритието и извършването на изолационни работи в бъдеще, по-добре е да направите всичко правилно в началния етап.

Изолацията на пода включва използването не само на изолация, но и на пара и хидроизолация. Изборът на материали зависи от вида на пода, затова е по-добре да се консултирате със специалист, преди да започнете работа.

Най-често срещаният начин за изолиране на пода е чрез изоставане. За да направите това, трупите се инсталират в основата или рамката в Т-образна форма. Отдолу към тях са заковани щитове, върху които са монтирани необходимите материали. Първо, хидро и парна бариера, след това изолация, а третият слой отново е хидро и парна бариера.

След тези работи се полага довършителният под.

Стени

Може да се изолира както отвън, така и отвътре. Има и друг вариант за тези, които не искат да се откажат от дървената естетика на дървения материал - изолация между короните.

Изборът вече зависи от вашите предпочитания. Искате ли да се любувате на масивно дърво както във вътрешността, така и в екстериора? Изберете изолация между короните. Ако за вас е важен само външният вид на къщата и не се страхувате от намаляването на площта на стаите, изолирайте я вътре. Когато само интериорът има значение, а сайдингът или облицовъчните тухли изглеждат привлекателни, тогава външната изолация е най-добрата.

Матриали:

 • за mezhventsovy затопляне се използват овча вълна, лен, лен или юта, последната опция е новост на строителния пазар, която има отлични експлоатационни характеристики;
 • за външна изолация можете да вземете пяна или памучен материал;
 • за интериора - само ватирана изолация.

Задължително е да се монтират пароизолационни материали, за да се предотврати абсорбирането на изолацията от влага. Също така се погрижете за вентилацията в къщата, за да осигурите комфортен вътрешен климат.

Таванът е изолиран по същия начин като пода, а технологията за изолация на покрива е подобна на изолацията на стените. Няма да се спираме на тези точки.

По-добре е да се консултирате със специалист относно подробностите при извършване на изолационни работи. Той ще може да даде най-добрия съвет във вашия конкретен случай.

В жилищното строителство все по-често се използват дървени греди като консуматив. Това се дължи на факта, че този строителен материал има отлични качества. По-специално те отбелязват екологосъобразността на дървена сграда, високата й устойчивост на износване, както и ниската цена на дървена бара. Може би единственият недостатък е лошата топлоизолация на сградата, което се обяснява с естествените характеристики на дървото. Рано или късно между подредените трупи се появяват пропуски и пропуски. За да не изненада собствениците този проблем, жилището трябва да бъде изолирано своевременно.

дали е необходимо да се изолира къщата от бар от профилиран бар
Къща от бар без изолация

Важно! След като завършите строителството на дървена къща, трябва да изчакате поне година и половина, докато сградата се уталожи. След това можете свободно да пристъпите към изолация на външните стени, която може да се комбинира с основен ремонт..

Размерът и дебелината на дървения материал

Дървеният материал се произвежда във фабрична среда. Размерите на произведената дървена греда отговарят на определен стандарт. Основният показател в този случай е дебелината на детайла. Най-често срещаните размери са:

 • 100х100 мм;
 • 150х150 мм;
 • 200х200 мм.

За изграждането на леки конструкции е създаден дървен материал със сечение 100х100 мм... Тези сгради имат утилитарно предназначение. Говорим за баня, беседка или лятна веранда. Тези конструкции са достатъчно здрави, за да издържат на лятна експлоатация. За изграждането на селска къща лъч с такъв участък не е подходящ. В този случай трябва да изберете по-дебел дървен материал.

Дървени греди със сечение 150x150 mm са избрани за изграждане на жилищни сгради в случаите, когато е целесъобразно спестяване... Такива къщи имат среден коефициент на топлинни загуби, така че те са предназначени за използване в страни с мек климат. За изграждането на вили, бар с сечение от 150x150 не е подходящ. За капитална конструкция се нуждаете от материал, който може да издържи на големи натоварвания, например бара от 200x200 мм... Многослойната конструкция, изработена от такъв материал, има достатъчен запас на безопасност.

Какъв е най-добрият начин за изолиране на къщата: отвън или отвътре?

Топлоизолацията вътре в помещенията ви позволява своевременно да премахнете недостатъците на дървените стени, свързани с гниене и унищожаване на дървесината.

Изолацията на стени само отвътре не се препоръчва от строителите, тъй като в този случай външната част на дървото остава незащитена... Дървените стени страдат от директен контакт със студа, тоест натоварванията върху тях се увеличават. Вътрешната вентилация е нарушена, появява се прекомерна влажност. Освен това трябва да се има предвид, че при вътрешна топлоизолация площта на помещенията се намалява пропорционално на ширината на изолационната конструкция.

дали е необходимо да се изолира къщата от бар от профилиран бар
Вътрешна изолация на къща от бар

Независимо от това, вътрешната изолация на дома не губи своята популярност поради относително ниската си цена. Освен това вътрешните работи по топлоизолация могат да се извършват по всяко време на годината. Препоръчително е да се извърши вътрешна изолация на къща през есента или зимата, когато не е възможно да се извършват изолационни работи навън.

Когато се монтира правилно, топлоизолацията отвън позволява да се постигне солиден ефект. Сградната конструкция става по-солидна. Стените на изолираната къща не позволяват на студа и студения вятър да преминат. Отбелязват се следните предимства на външната изолация на стените:

 • значително намаляване на топлинните загуби;
 • защита на стените от неблагоприятното въздействие на валежите;
 • индивидуален дизайн на фасадата на къщата.

дали е необходимо да се изолира къщата от бар от профилиран бар
Топлоизолация на къща от бар отвън

Топлоизолацията на една къща повишава нивото на вътрешен комфорт, така че е поне неразумно да се пести от топлоизолация. При избора на топлоизолационен материал трябва да се обърне специално внимание на качеството. Надеждността на топлоизолацията зависи от това.

Важно! Изолацията на външната стена е необходима за сграда, изградена от обикновен рендосан дървен материал, един от основните недостатъци на който е податливостта на деформация под влияние на неблагоприятни атмосферни условия.

Цена за отопление на дървени къщи

Разходите за отопление са разделени на 2 части:

 1. Разходи за свързване, закупуване на оборудване и монтаж;
 2. Месечна такса.

Обикновено при големи еднократни разходи за стартиране на мрежата месечните плащания се намаляват. Например плащането на мита, свързването към газопровода и инсталирането на котел са по-скъпи от закупуването на електрически нагревател, но месечната такса за отопление е няколко пъти по-малка.

Когато правят изчисления без помощта на специалист, собствениците забравят за важни елементи и получават грешни числа.Нашите инженери са подготвили кратко ръководство за избор на отоплителна система с основни цени на оборудването.

В каталога GOOD WOOD разгледайте проекти на къщи от бар с отопление "до ключ". Може да се използва всяко друго оборудване. Поръчайте по-сложна автоматизация, добавете резервни вериги, посочете цената на отоплителната инсталация за различни системи - инженерът бързо ще изчисли цената и ще покаже разликата между системите.

Изчислихме месечните сметки за отопление за повечето от готовите проекти. Направете приблизителна оценка на разходите дори преди строителството, направете прогнозни промени в цената при използване на различни топлоносители - разликата се показва много ясно в калкулатора.

Че те винаги са по-топли, отколкото в тухлени и дървени сгради. Това се дължи на свойствата на дървения материал и характеристиките на отоплението на такива къщи. Поради това изискванията към отоплителната система на дървените къщи са много високи. Като поверите конструкцията, монтажа и настройката на отоплението на непрофесионалист, ще загубите най-важното предимство на къща от бар - топлина и специален микроклимат.

Струва ли си да изолирате къща от бар с сечение от 150x150 мм?

Популярността на дървения материал със сечение от 150x150 се дължи на ниската му цена. Дървена сграда, направена от такъв бар, изглежда впечатляващо. И въпреки това, с настъпването на студено време, собствениците се питат дали е необходимо да се изолира къщата от бара 150x150? Въпреки факта, че дървото е уникален строителен материал с нисък коефициент на топлопроводимост, наложително е да се изолира дървена къща... Това се дължи не само на покачването на цените на енергията. С течение на времето всяко, дори и най-качественото дърво започва да изсъхва, в стените се появяват пукнатини и пролуки. Поради това жилищна сграда се нуждае от висококачествена топлоизолация както отвън, така и отвътре.

дали е необходимо да се изолира къщата от бар от профилиран бар
С течение на времето в самия дървен материал и между трупите се образуват пукнатини и пролуки.

Освен това трябва да се има предвид, че стените на жилищна сграда, изработена от дървен материал 150x150 mm, не са достатъчно дебели, поради което и високата степен на топлинни загуби. Това води до повишено потребление на газ и електричество. Този недостатък лесно се отстранява чрез висококачествена топлоизолация.

Популярен вариант в Русия

В климатичните условия на Русия най-популярен е отопление на вода в дървена къща.

Оборудването е евтино и за правилното инсталиране на системата е необходимо само правилно да се изчисли местоположението на радиаторите.

Видове отопление

Газови котли най-често в онези територии на Русия, където няма проблеми с газа. Но спазването на мерките за безопасно боравене с газ трябва здраво да влезе в живота ви.

отидете в каталога на котлите

Отидете в каталога на котлите >>

 1. Онлайн магазин за котли и котелно оборудване - https://www.teplo3000.spb.ru/catalog/kotly-otopleniya - Отидете >>
 2. Газови котли в онлайн магазина - Всички инструменти - https://spb.vseinstrumenti.ru/klimat/kotly/gazovye/ - Отидете >>
 3. Газови котли в онлайн магазин Петрович - https://petrovich.ru/catalog/20077443/ - Отидете >>

Отидете на избор на газов котел >>

Котли на твърдо гориво работят предимно върху дърва и въглища. В днешно време те се използват по-рядко, но не са без предимствата си.


Отоплителните радиатори в дървена къща, изработена от алуминий, са с леко тегло, но по-малко издръжливи, не толерират спада на налягането. Радиаторите Biometal съчетават предимствата на алуминия и стоманата. Леко алуминиево тяло и среда за пренос на топлина от стоманени тръби, които не корозират и по този начин имат дълъг експлоатационен живот.

Локално отопление къщи от бар се правят с помощта на топлинни пистолети, конвектори, камини, въздушни нагреватели, печки, печки. Недостатъкът на този тип отопление е, че тези устройства могат да отопляват само малка стая.

Да организира автономна система отоплението на къща от бар изисква централизиран котел и тръби. Тази инсталация трябва да е неподвижна и да затопли напълно стаята. Днес това е най-популярният вид отопление за нискоетажни сгради. Ефективността на този тип отопление се постига с помощта на индивидуален подход при създаването на проекти за отоплителни системи за всеки отделен дом.

Газови нагреватели не много често се използва в локални системи. Тези конструкции предвиждат наличието на открито огнище. Освен това газовите горелки абсорбират големи количества кислород.

В автономни отоплителни системи къщите за газ от дървени трупи са много популярни. Отоплителните котли в модерна дървена къща са толкова подобрени, че практически не се нуждаят от наблюдение. Системата е напълно автоматизирана, котлите са икономични, те веднага отопляват големи площи.

Парно отопление на частна къща от бар

Осигурява непрекъснато движение на водата в кръг. Системата се състои от разширителен резервоар, котел, полипропиленови тръби. За по-добра циркулация на водата в системата се врязва помпа. Как течността се използва като топлоносител незамръзване.

Ползи

 • Възможно е да се отоплява цялата къща, дори и с голяма площ.
 • Котелът е инсталиран на специално определено място.
 • Има функция за контрол на температурата.
 • Висока ефективност и икономичност.
 • Могат да се използват твърди горива.
 • Монтаж на двуконтурен котел за отопление на вода и отопление на помещението.
 • Едно зареждане с гориво е достатъчно за дълго време.

недостатъци

 • Сложността на инсталацията и високата цена.
 • Високата цена на котелно оборудване и неговата поддръжка.
 • Трябва да потърсите отделно помещение за котела.
 • Зависи от електричеството (циркулационна помпа).

Отопление на къща от бар с въздушна система

Тук охлаждащата течност е въздух, който влиза в системата след нагряване. Този тип отопление е подходящ за региони с мек климат.

професионалисти


 • Висока ефективност.

 • Няма нужда от допълнително оборудване.
 • Климатичната система може да бъде свързана.
 • Лесно управление.
 • На прозорците не се събира конденз.
 • Нагрява големи площи.

Минуси

 • Той трябва да бъде инсталиран по време на фазата на строителство на къщата. Тръбите, пренасящи въздух, се монтират във вдлъбнатини в стените, под тавана или във фалшиви стени.
 • Системата се нуждае от постоянна поддръжка, което е трудно при този метод на инсталиране.

Водно подово отопление

Вариантът в дървена къща също има своите предимства и недостатъци. Нагрятата вода навлиза през тръби от метален полимер.

Върху системата може да се полага всякакъв тип под. Ако системата се повреди, подът ще остане топъл няколко дни. Недостатъкът на такива подове е сложността на монтажа, първо трябва да направите инженерни изчисления.

Вратовръзката е направена на ниво 8 см, което от своя страна краде място. Оптималната температура за нагряване на вода трябва да бъде 40 ° C.

Изборът на изолация

Един от най-важните етапи при топлоизолацията на дървена къща е изборът на изолация. На строителния пазар има широка гама от топлоизолационни материали. Най-често срещаните са:

 • експандиран полистирол;
 • минерална вата;
 • Стиропор.

Най-достъпната и екологична пяна и минерална вата. Поради техническите си характеристики, полистиролът е по-подходящ за изолация на сгради, изградени от неорганичен материал. Говорим за тухли, бетон, камък. Жилищните сгради от органичен материал, включително дърво, трябва да бъдат изолирани с минерална вата. Това се дължи на способността му да позволява на въздуха да преминава свободно, което позволява на дървените стени на сградата да дишат безпрепятствено.

дали е необходимо да се изолира къщата от бар от профилиран бар
Затопляне на къща от бар

Система за подово отопление в дървена къща

В момента има две възможности за подово отопление:

 • Използване на вода
 • Отоплява се от електричество

Предимства на подово отопление

 • Помещението се загрява равномерно, до около +26, до височина 1,5м
 • Отоплението на къща от бар с топли подове предотвратява течения.
 • Въздухът не изсъхва в помещенията и количеството прах се намалява.
 • Подовото отопление не е необходимо да се маскира по никакъв начин. Той е монтиран така, че да не се вижда, вграден в тавана. Необходимото покритие е монтирано отгоре.

Водно подово отопление

При използване на водно отопление, нагрятата вода се подава в полимерни или металополимерни тръби. Подгряването се поддържа при умерени температурни граници. Това позволява всяка подова настилка да се полага отгоре. Подовете с подгряване са надежден и дългосрочен източник на отопление. Дори в случай на внезапна неизправност, подът остава топъл още няколко дни.

 • Недостатъкът на подово отопление е сложна инсталация, която изисква предварително инженерно планиране.
 • Също така трябва да се има предвид, че заедно с замазката, приложена върху тях, ще отнеме до 8 см височина на помещенията.

Как да изолираме къща от бар с сечение от 150х150 мм

Строителите препоръчват изолиране на къща от бара 150x150 изключително отвън... Това се дължи на недостатъчната дебелина на стените на сградата, която се нуждае от допълнителна външна защита от неблагоприятното въздействие на атмосферните валежи. Като нагревател се използва минерална вата, която се произвежда на рула и плочи. За дървените стени е по-удобно да се използват плочи със стандартна дебелина 50 мм. Изолацията на тази конфигурация е по-лесна за полагане в клетките на рамката. Работата се състои от следните етапи:

 • предварителна обработка на стени с антисептик;
 • премахване на видими пукнатини с уплътнител (теглич, влакно);
 • монтаж на стелажна рамка с дебелина 50-100 мм от външната страна на къщата;
 • полагане на изолационни плочи в клетките на рамката;
 • разтягане и фиксиране на изолационния филм с греди със сечение 25x50mm;
 • довършително закрепване на облицовката.

Схема на работа по изолацията на къщата

За облицовка може да се използва всеки декоративен материал. Сайдингът се счита за най-надежден и достъпен.... В допълнение към сайдинг се използват вагон, дъска или друг декоративен материал. Напоследък дървените панели са популярни сред потребителите, които по форма и външен вид правдоподобно имитират дървен бар. Монтажът на облицовката може да започне както отдолу, така и отгоре.

Декориране на къщата с вагон след изолация

Проектиране и монтаж на отопление на селска къща

Проектирането започва с определянето на необходимата мощност на котела. За това се изчисляват топлинните загуби на къщата, които отчитат топлинните загуби през всички заграждащи конструкции (стени, подове, покрив, прозорци), местоположението на помещенията спрямо основните точки, използваните вентилационни системи, климатичната зона на строителството. Средно, за да се изчисли необходимата отоплителна мощност, те се ръководят от 1,2 kW енергия за всеки 10 m² отопляема площ, но за всеки обект изчисленията се извършват индивидуално.

Основните стъпки при избора на оборудване и дизайн:

 1. Изчертаваме подробен план. Диаграмата показва местоположението на прозорци, врати, балкони, тоалетни, бани;
 2. Изясняваме наличните охлаждащи течности и нуждите на собствениците. Всеки котел може да играе ролята на основен, допълнителен и резервен източник на отопление, да се използва за захранване с топла вода, да работи на една или няколко вериги;
 3. Разработваме колектори за разделяне на потока за подово отопление, подаване на охлаждаща течност към радиатори, поддържане на желаната температура в оранжерията, басейна, сауната;
 4. Избираме радиатори по мощност и външен вид, модел на котел, материал на тръбопровода;
 5. При необходимост инсталираме допълнително оборудване - котел за топло водоснабдяване, втори котел за каскадно свързване, автоматични системи за управление.

Изолация на къща от бар с разрез 200x200 мм

Въпреки факта, че коефициентът на надеждност и качество на сграда, изработена от пръчка със сечение 200x200 mm, е с порядък по-висока, такава сграда се нуждае и от допълнителна топлоизолация... Процесът на затопляне се извършва в същия ред, както при изолиране на сгради от бар с по-малък участък. Трябва да се спазва само едно правило: стените са изолирани не в един, а в два слоя.... Това означава, че в клетката на рамката се поставят два слоя минерална вата вместо един. Тази технология е подходяща за региони, където температурата на въздуха през зимата пада под 20 градуса.

Полагане на плочи от минерална вата на два слоя

Отопление на печки в дървена къща

От древни времена хората използват печки за отопление на домовете си. Този метод на отопление е предназначен за отопление на помещението, в което се намира самият източник на топлина. Несъмнено предимство на пещите е, че за тяхната работа можете да използвате различни видове горивоЕто защо те са популярни в много страни по света в продължение на много векове.

Мнозина обаче грешат, мислейки си, че с помощта само на една печка може да се отоплява цялата сграда. Този принцип се отнася само за сгради с малка площ. Необходимо е да се вземе предвид мощността на пещта и да се свърже с отопляемата площ. Ето защо такова отопление е подходящо само за едноетажни къщи и малки сгради с таванско помещение.

Помислете за недостатъците на фурните

 • Малка ефективност, не е икономична
 • Трябва постоянно да изхвърляте гориво
 • Не можете да използвате висококалорични въглища
 • При периодично (непостоянно) нагряване през целия ден температурата може да се промени драстично;
 • Печките и камините заемат значителна площ, която може да се използва за други полезни цели;
 • Постоянно наличие на замърсяване поради използваното гориво;
 • Повишен риск от пожар

За големи сгради фурната може да се използва като резервен източник отопление. Най-доброто решение за такива сгради е парното отопление.

Обобщаване

Едно от правилата за изграждане на къща е нейното съответствие със стандартите за топлотехника. Първоначално дървеният материал със сечение от 150x150 и 200x200 мм не се разглежда от производителите като основа, която може да поддържа топлината в къщата. Такива жилищни сгради трябва да бъдат изолирани непременно! Освен това е известно, че дори най-дебелите стени не са в състояние да осигурят липсата на топлинни загуби при тежки климатични условия. Следователно по време на строителството на сграда са неизбежни допълнителни разходи за топлоизолация.

Важно! Загубите на топлина често са свързани с нарушаване на изолацията на покрива. Неправилният монтаж на прозорци и врати също води до течове на топлина. Следователно работата по изолацията на къщата трябва да засегне абсолютно всички елементи на жилищна сграда.

 1. Построихме къща от бар с размери 150х150 мм. Между гредите се поставя лен. По-големи пукнатини бяха запечатани с теглич (обаче периодично се кълват от птици). Приятели ме посъветваха да изолирам допълнително външната страна и да я облицовам с тухли, но съжалявам, но казват, че ще е студено и ще духа в пукнатината. Какво да правя?

 2. Доколкото разбирам, току-що сте построили къщата, преди да може да бъде изолирана, тя трябва да премине през период на свиване от 1 до 2 години. Ако не искате да разваляте красотата отвън, тогава можете да направите изолация отвътре. Минералната вата може да се използва като изолационен материал, външната страна на изолацията трябва да бъде защитена от издухване от вятъра с помощта на хидроизолационен материал, а отвътре изолацията е покрита с подсилена пластмасова обвивка, след което зашивате всичко с гипсокартон или вагон, ако желаете.

 3. Можете да изолирате къщата отвън, както ви е препоръчано, или отвътре. Изолирахме с пяна, след това го обшихме с гипсокартон и залепихме тапет върху него. Получи се много уютно и красиво.Пенопластът е много издръжлив и не отделя никакви вещества във въздуха, единственият недостатък на изолацията от пяна е, че ще загубите малко в обема на използваемата площ. Много е лесно да прикрепите плочите от пяна към лепилната смес.

 4. Дървена къща абсолютно не трябва да бъде изолирана с пяна. Пенопластът не позволява на влагата да премине, а без него дървото, постоянно намиращо се в екстремни условия, старее 3-5 пъти по-бързо! Такова покритие е подходящо само за каменни сгради; за дървени сгради се използват вентилирани видове облицовки.

  kitman12390 харесва това.

 5. Съгласен съм с Kotjara, че не си струва да "разваляте" (изолирате) дървени стени с полистирол и най-добре е да изолирате Tatiana1 с плътни мини от памучна вата отвън и след това, както бихте искали да тухлите цялата къща . В този случай е необходимо да се направи въздушна междина от 3-5 см между изолацията (минерална вата). И когато полагате тухли в горния и долния ред тухлена зидария, не запълвайте всеки четвърти вертикален шев с хоросан. И по този начин цялата влага ще се изветри и изолацията няма да загуби изолационните си свойства. И също така не забравяйте за куп тухлена зидария с дървени стени. А отвътре да изолирате къщата си е богохулство (IMHO).

 6. След като сте построили къща от "жив" строителен материал, екологичен и е необходимо да я изолирате със същия "дишащ" материал, т.е. дървен вагон или отвътре, или отвън, така че всичко да е в един ключ.

 7. Най-добре е да запечатате пукнатините между дървения материал с полиуретанова пяна, за да забравите за тях завинаги. Къщата от дървен материал не е много привлекателна на външен вид, а във вашия случай с пукнатини, още повече. Във всеки случай ще трябва да направите външна декорация на стени, включително за изолация. Напречното сечение на дървения материал е около 30 см и обикновено 15 X 15 см. Това не е достатъчно за спестяване на топлина. Изолацията трябва да се извършва от външната страна на стените. Най-ефективната изолация се извършва с целулозна вълна.

 8. 150х150 не е достатъчно за жилищна сграда. Във всеки случай ще трябва да обшиете външната страна или да я тухлите. Къща, направена от бар, има пукнатини и с това, което не ги запушва, ще духа. Що се отнася до пяната, съмнявам се, че тя се е появила на пазара сравнително наскоро и не е известно как ще се държи след няколко години. На слънце пяната обикновено се превръща в трохи. И тегленето и минералната вата са отличен материал, те не губят свойствата си в продължение на няколко десетилетия. Ако се спрете на полистирола, това зависи от вида дървесина, от която е направена лентата. Ако това са меки скали, тогава е нежелателно, а ако лиственица, тогава влагата не е ужасна за нея.

 9. След като сте построили къща от "жив" строителен материал, екологичен и е необходимо да я изолирате със същия "дишащ" материал, т.е. дървен вагон или отвътре, или отвън, така че всичко да е в един ключ.

  Усмихнах се откровено! Топлината от облицовката със сигурност ще бъде неизмерима.

  Дървените къщи са изолирани по класическата схема: отвътре - пароизолация, според нея - довършителни работи. Отвън - 50 милиметра плочи от минерална вата, след това вятърна изолация, след това вентилационна междина и след това - всяка фасада, според вашия вкус. Въпросът е: какъв е смисълът да построите къща от бар, който е недостатъчен за вашите климатични условия на участъка? Не е ли по-лесно в този случай просто да се изгради рамка с нормална дебелина на изолацията - разходите със сигурност ще бъдат няколко пъти по-ниски.

 10. Усмихнах се откровено! Топлината от облицовката със сигурност ще бъде неизмерима. Дървените къщи са изолирани по класическата схема: отвътре - пароизолация, според нея - довършителни работи. Отвън - 50 милиметра плочи от минерална вата, след това вятърна изолация, след това вентилационна междина и след това - всяка фасада - каквото искате. Въпросът е: какъв е смисълът да построите къща от бар, който е недостатъчен за вашите климатични условия на участъка? Не е ли по-лесно в този случай просто да се изгради рамка с нормална дебелина на изолацията - разходите със сигурност ще бъдат няколко пъти по-ниски.

  Изолационна система - Да. Но с разходите - не съм съгласен.Всяка къща от бар трябва да бъде обшита с нещо. Разликата в тока в мин плочи за пари. Но можете да образувате нормални топли помещения под прозорците на мини с плочи.

 11. Само отвън, непременно - в противен случай къщата не може да се счита за дом. Бих направил това: външен изовер (минерална вата), фолио фолио и отгоре щях да го обкова с дърво. Или сайдинг.

 12. Виктор_Агеев каза:

  Само отвън, непременно - в противен случай къщата не може да се счита за дом. Бих направил това: външен изовер (минерална вата), фолио фолио и отгоре щях да го обкова с дърво. Или сайдинг.

  Е, да ... И къщата щеше да изгние отдавна ... Да бях видял достатъчно „Училища за ремонт“, искам да кажа, че навсякъде винаги има този филм. Трябва да се монтира бариера срещу пара, за да може къщата да диша. И този филм с фалг се излива в замазката под топлите подове, но не и върху фасадите на дървени къщи. Да, и изоверът - казват, че гние .... Мин плочите обикновено се поставят навън.

 13. Ще построим и малка селска къща. Възникна и въпросът за изолацията. Не можете да бъдете изолирани със стъклена вата?

 14. Можете да направите изолирана фасада от гипс. Къщата комуникира с OSB плочи, залепени с изолация (минерална вата или експандиран полистирол), след това подсилени със стъклена мрежа и измазани. Можете също така да рисувате със самопочистваща се боя. По този начин фасадата е „дишаща“ и същевременно защитена от външни влияния.

 15. можете да изолирате всичко! Основното нещо при използване на дърво е да се осигури вентилация. За това направете дупки отдолу и отгоре на защитната фасада на стените. Ако изолирате навън, тогава става възможно да „включите“ през лятото и да „изключите“ вентилацията през зимата.

 16. Имаме и къща в дача, изработена от дървен материал, две години след нейното развитие я покрихме с тухли. Топло през зимата и живеем в него до дълбока зима.

 17. Myalik е напреднал потребител на форума.

  Ще построим и малка селска къща. Възникна и въпросът за изолацията. Не можете да бъдете изолирани със стъклена вата?

  Мога. Например, украсете къщата с гипсокартон в средата и поставете стъклена вата между гипсокартона и стената. По-добра минерална вата.

 18. Съветвам ви да изолирате пукнатините с уплътнителна или межвенцова изолация. Те се полагат много плътно, ако всичко е направено правилно и ще бъде топло у дома.

 19. На първо място, покривът на къща от бар трябва да бъде изолиран. Освен това не ви съветвам да изолирате с вата, по-добре е да опитате плочите от експандиран полистирол и можете да облечете дъното с гипсокартон - ще бъде много по-топло, проверява се. Между другото, наскоро се консултирах с някои момчета, които познавах - те работят в Triodom Stroy, има такава компания. Казаха също, че е възможно. Е, те строят според техните технологии, там няма какво да се изолира.

 20. Не използвайте стъклена вата. Всичко ще сърби. По-добра минерална вата, те правилно предлагат.

Дървените къщи винаги са били популярни в Русия и днес дървеното жилищно строителство преживява истински бум. И това не е изненадващо. Естественото дърво, като строителен материал, има много предимства: запазва топлината добре през зимата и прохладата през лятото, изпълва къщата с полезен аромат. Дървената къща има лечебен микроклимат и специален вкус. Естественият модел на самото дърво е много красив, така че рамката на трупите изглежда страхотно. Въпреки всички предимства на дървото, много хора предпочитат да скрият тази красота под облицовката от довършителни материали. Има причина за това. Нека да разберем дали е необходимо къщата да бъде обшита от бар или е по-добре дървената рамка да се запази в естествената й форма.

Задължителни мерки за защита на дървена къща

Никой не оспорва, че дървото има много високи естетически характеристики и отличен външен вид. Но едно дърво е жив организъм, в който протичат процеси, характерни за всички живи същества: то диша, увеличава се и намалява по размер, боледува и остарява. Следователно дървото е много уязвимо.

Всички природни явления (дъжд, вятър, сняг, слънце) и биологични фактори (микроорганизми, плесени, насекоми) могат да повлияят отрицателно на външния вид на дървена къща. Дървото потъмнява, върху него могат да се появят пукнатини, огнища на гниене, плесен, което в крайна сметка води до унищожаване на дървесината.

За да се избегне такова развитие на събитията, е необходимо да се вземат навременни мерки за защита на дървените стени на къщата: пясък, обработвайте дървото със специални защитни средства, боя или лак. Всички тези дейности се извършват след първоначалното свиване на дървената къща, около година след строителството.

Всички бои и лакове обаче имат свой собствен експлоатационен живот и рано или късно губят своите защитни свойства. Следователно онези, които смятат, че едно покритие е достатъчно за целия живот на дървена къща, са в голяма грешка. Еднократните мерки явно не са достатъчни.

Така че дървената конструкция да не се срути и да запази първоначалния си вид дълго време, е необходимо периодично да се обработва дървото. Поне веднъж на всеки три до пет години, в зависимост от вида на боята и лака, покритието трябва да се подновява.

Обшивката като алтернативен начин за украса на дома ви

За тези, които не искат редовно да извършват довършителни работи, има и друг начин за външна декорация: обшиване на стените на дървена къща с сайдинг, вагон, имитация на бар или други довършителни материали. След като обложите къщата веднъж, не можете да се върнете към ремонт в продължение на много години.

Не забравяйте обаче, че независимо дали къщата ще бъде облицована или не, никой не е отменил задължителните мерки за защита на дървесината (смилане и обработка с антисептици). Препоръчва се също да пробиете къщата преди облицовка. Всички тези мерки ще осигурят на дървото дълъг експлоатационен живот, ще предотвратят образуването на гниене и други неприятни процеси.

На въпроса: необходимо ли е да се обшива къща от бар навън, можете да дадете положителен отговор по друга причина. Обшивката не само служи като красив завършек и защита на дървена сграда, но решава и друга важна задача - изолацията на къщата.

Всеки завършващ материал е прикрепен към предварително сглобена дървена или метална рамка; между баровете или профилите трябва да се постави слой пароизолация, изолация и защита от вятър. Този вид слоеста торта осигурява отводняване на кондензат от къщата, както и вентилация и топлоизолация на стените. Определено къща, облицована с сайдинг или вагон, ще бъде много по-топла от сграда без облицовка.

За собствениците на стари дървени кабини въпросът защо обшиват дървена къща обикновено не си струва, тъй като за старите сгради обшивката с довършителни материали е най-добрият начин за актуализиране на порутените стени на къщата.

С лице към дървена вагонка, блок хаус, имитация на бар ще превърне дори най-обикновената на вид сграда в модерна сграда и в същото време ще запази неописуемия вкус на дървена къща.

Къща от бар може да бъде обшита както отвън, така и отвътре. Интериорната декорация, като правило, е чисто декоративна, въпреки че далеч не е необичайно, когато под вътрешната облицовка се полага топлоизолационен слой, поради което къщата става още по-топла.

Парно отопление в дървена къща

Принципът на парното отопление се състои в циркулацията на топла вода в затворена система, състояща се от котел, разширителен резервоар и полипропиленови тръби. От курса по физика е известно, че горещата вода има по-ниско специфично тегло, поради което тя се издига през тръбите. В процеса на преминаване през системата тя се охлажда, става по-тежка и се движи надолу. За да се подобри циркулацията, се препоръчва да се вгради циркулационна помпа в системата. По-добре е да използвате специална течност против замръзване като топлоносител. В случай на замръзване на отоплителната система, в различни аварийни ситуации нищо няма да се случи с тръбите. Когато използвате нормална вода, тя може да се превърне в лед и да повреди системата.

Предимства на парното отопление

 • С него можете да отоплявате почти всяко жилище по отношение на площта.
 • Котелът е разположен в отделно помещение. Къщата е без сажди и мръсотия
 • Възможност за регулиране на температурата
 • Ефективност на много котли, доста висока, по-икономична употреба
 • Могат да се използват твърди горива с висока ефективност, като въглища
 • Някои модели котли могат да бъдат превърнати в газов или електрически котел, въпреки че това не е икономично
 • Възможност за избор на двуконтурен котел за отопление и водоснабдяване
 • Една отметка е достатъчна за 16-20 часа

недостатъци

 • Сложен скъп монтаж
 • Скъпи котли, необходима е поддръжка
 • Изисква се котелно помещение
 • Зависимост от електричество. Без електричество циркулационната помпа няма да работи.

Освен това не забравяйте, че топлината от парно отопление може да повлияе негативно на дървото, от което е построено жилището. Ако помещението се отоплява нередовно, водата може да замръзне в компонентите. В случай на някакви проблеми, не винаги е възможно да ги отстраните своевременно.

Обшивка на къщи от различни видове дървен материал

Този индикатор също играе важна роля при вземането на решение дали да се облицоват стените в дървена къща с довършителни материали.

Ако говорим за обрязани или рендосани греди, чийто вид и качество не винаги са на високо ниво, тогава на етапа на довършване на кутията със сигурност ще възникне въпросът за покриването на къщата. Както единият, така и другият дървен материал по време на сглобяването не осигуряват добри топлоизолационни свойства, фугите между решетките ще трябва да бъдат уплътнени, което няма да се отрази за по-добро във външния вид на конструкцията.

Обшивката с вагон, блок блок или имитация на дървен материал е чудесен начин да направите къща от ограден и рендосан дървен материал топла, спретната и привлекателна.

Друго нещо е профилирана греда, която има специални крепежни елементи, които осигуряват плътно прилепване на гредите, поради което къщата има добри топлоизолационни характеристики. Обикновено къща, изработена от профилиран дървен материал, ако не трябва да живее целогодишно, не се обшива нито отвътре, нито отвън, завършването е ограничено до смилане и боядисване на дървото.

Същото може да се каже и за ламиниран фурнир. Този материал има изключителни естетически и експлоатационни характеристики. Самите къщи от ламиниран фурнир изглеждат страхотно, имат отлични топлоизолационни свойства и не се нуждаят от всякакъв вид облицовка.

Грешки при самоизпълнение на работата

На пръв поглед изглежда, че облицовката на дървена къща не е особено трудна. Ето защо, много, без особено да се задълбочават в процеса, се задължават да украсят къщата сами, което не се отразява по най-добрия начин на крайния резултат. Самозавършването води до лош външен вид, некачествена топлоизолация и по най-директния начин влияе на комфорта на живот в къщата.

Сред типичните грешки, които често правят непрофесионалните майстори, могат да се разграничат следните:

 1. От желанието да спестят на материал, много домашно приготвени строители увеличават стъпката между гредите, когато инсталират обшивката. Препоръчителното разстояние между елементите на рамката е 40-50 см, максималната дължина на стъпката е 60 см. Дори леко увеличаване на разстоянието ще доведе до увисване на кожата, което ще намали нейния експлоатационен живот.
 2. Когато инсталирате вентилирана рамка, е задължително да инсталирате контра грил, но не всеки го прави. В резултат на това плочите от минерална вата, използвани като изолация, се изкуствено притискат чрез хидроизолация, което предизвиква ефект на юрган. Това води до нередности и вдлъбнатини по време на инсталирането на кожата, които също ще се огънат, както в първия случай.
 3. По време на монтажа на сайдинг или облицовка, не всеки използва ниво на сграда и шнур, за да инсталира правилно дъските.В резултат на това облицовката е неравна и изглежда изкривена по цялата повърхност.

Дадохме само най-често срещаните грешки на домашните майстори, които професионалистите трябва да поправят. Всъщност има много повече от тях. Силно препоръчваме да не започвате да украсявате къща или баня без опит и работни умения. Специалистите ще направят облицовката бързо и професионално, без да допуснат нито една грешка.

Професионални услуги

В нас работят специалисти, които имат както опит, така и умения в работата с всякакви довършителни материали. Облицовката на дървени къщи е един от основните специалитети на нашата компания.

Дървото е строителният материал, за който всички знаем, работим с дърво повече от десет години, така че проучихме всички нюанси на поведението му. Ние ще извършим всякакъв вид облицовка с високо качество, професионално и в съответствие с договорните срокове.

За да се свържете с нас, отидете в раздела „Контакти“, където можете да намерите всички наши координати.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни