Какъв вид отопление за лятната къща да изберете: дърва или електрическа?


Отоплителна печка за летни вили Днес много хора се опитват да избягат от цивилизацията, да се установят някъде извън града и да се насладят на природата. Чистият въздух, чистото небе са добри, но съвременният човек е свикнал с удобства и иска да го заобикалят навсякъде. Когато купуват селска къща, мнозина се опитват незабавно да разберат дали комуникацията е била осъществена към нея. Е, когато наблизо минава газова магистрала, тогава проблемът с отоплението се решава от само себе си. И какво, ако изобщо няма, как да живеем през студения сезон? Алтернативните източници на топлина помагат за решаването на този проблем. Можете да се възползвате от отоплението с дърва и електричество във вашата селска къща.

За да не направите грешни изчисления и да не се счупите, трябва да знаете кой метод е по-ефективен и достъпен. За да направите това, просто ги сравнете.

Характеристики на дизайна и принцип на действие

Котлите на дърва могат да се използват за отопление на къща, за отопление на студена вода и в същото време, както за отопление, така и за получаване на топла вода. Тъй като отоплителният котел, използващ дърво като гориво, е изложен на открит огън и корозивен кондензат, за производството на неговата камина и водна риза трябва да се използват специални класове стомана или чугун.

Колоните са водогрейни
Устройството и принципът на работа на котел за гореща вода с твърдо гориво

Отоплението с дърва в частна къща може да бъде създадено със следните видове отоплително оборудване:

 • пиролизни нагревателни устройства;
 • котли с дълго изгаряне;

Уредът за нагряване с пиролиза на дърва се състои от две горивни камери. В един от тях се извършва първичното изгаряне на дървесина, при което се отделят димни газове. Във втората камера тези димни газове са напълно изгорени, отделяйки допълнителна топлина. Тази технология за генериране на топлина може значително да намали разхода на горивни материали.

Колоните са водогрейни
Изборът в полза на котлите на твърдо гориво не е случаен

Котелът за гореща вода с дълго изгаряне има висока ефективност. Той е в състояние да осигури равномерно нагряване на охлаждащата течност и нисък разход на гориво с висока скорост на пренос на топлина. Колко време ще гори един раздел дърва за огрев? По правило една отметка за дърва за огрев е достатъчна, за да работи бойлер за топла вода за 24-48 часа.

Отоплителното оборудване за отопление с гореща вода на дърва е затворен съд. Дървесината, заредена в горивната камера, изгаря и отделя топлинна енергия, която загрява охлаждащата течност във веригата за топла вода. Освен това водата от топлообменника попада в отоплителната система на къщата под налягане, загрявайки всичките й помещения.

Предназначение

Котелът за топла вода се използва за отопление на малки сгради, вили и градски къщи. Обикновено такива агрегати се използват при липса на централна отоплителна система или в ситуация, в която е нецелесъобразно да се изгражда котелно помещение. В допълнение към отоплението те се използват в системата за топла вода.

Котелът за топла вода е устройство за нагряване на вода под налягане, т.е. без възможност за нейното кипене.

Използване на електрически котли

Колоните са водогрейни

Схема за монтаж на електрически котел в отоплителната система.

За да се затопли целия корпус с електричество, е инсталиран котел, който загрява водата до определена температура и след това тя циркулира през отоплителната система с помощта на охлаждаща течност. Мнозина смятат, че инсталирането и използването на такива котли е неикономичен вариант за частно имение.

В този случай газът, в сравнение с електричеството, е много по-практичен, но това е, ако има достъп до газопровода. Въпреки че инсталирането на газово оборудване и поддръжката на газови котли се отплащат за много дълго време.

Основните предимства на използването на електрически котли:

 • лекота на използване на оборудването;
 • бързо отопление на къщата;
 • контрол на температурата;
 • монтаж на оборудване по всяко време на годината.

Принципът на работа на електрически котел практически не се различава от газовата отоплителна система. Разликата е, че водата се загрява от нагревателни елементи, а не от газ. В този случай топлината в хола се случва по същия начин, както при отоплението с газ, т.е. в тръбопровода с помощта на топлоносител.

Как да изберем котел на дърва за частна къща

При избора на отоплителен котел за частна къща се вземат предвид няколко точки по отношение на конструктивните характеристики и производителността:

 • Отопляема площ - приблизителните изчисления на производителността се извършват по формулата 1 kW = 10 m². Когато свързвате втория кръг за захранване с топла вода, добавете още 15-20% към получения резултат.
 • Видове отоплителни котли - както вече беше отбелязано, има класически агрегати, както и такива, които използват принципа на пиролизното изгаряне. Последните се считат за най-икономичните котли на дърва за индивидуално отопление на домакинства от частна държава. Първите са 3-4 пъти по-евтини.
 • Тип топлообменник - има два вида. Различава се по вида на използваните материали и конструкцията. Стоманените котли са по-евтини, но те служат средно с 10-15 години по-малко. Агрегатите не се страхуват от удар и механични повреди, лесни за ремонт и поддръжка.Чугунените котли, като цяло, служат около 35 години, имат най-добри топлинни характеристики. Те се страхуват от механични повреди. Ремонтът ще изисква подмяна на цял раздел. Друг недостатък на чугуна е голямото тегло на котела. Устройството за пиролиза, което има две горивни камери, лесно достига маса от 5 центнера.
 • Характеристики на дизайна на горивната камера - производителите произвеждат котли със странично зареждане на дърва за огрев. Дизайнът се използва в повечето агрегати, както класически, така и пиролизни. Котлите с горно зареждане заслужават специално внимание. Този дизайн се използва в газогенериращи агрегати. Основното предимство на решението е възможността за предварително изсушаване на дървото, което увеличава ефективността на отоплението.
 • Наличието на допълнителни функции - автоматизация, наличие на резервен източник на захранване, вграден бойлер за съхранение, система за дистанционно управление - всичко това повишава комфорта на работа и се предлага като допълнителна екстра.

В допълнение към техническите параметри ще трябва да решите марката на котела за изгаряне на дърва и да изберете топлинен генератор с подходяща ценова категория.

Кой котел да изберете

Ако средствата позволяват, по-добре е да доставите немски или чешки котел за дърва. Донякъде по-лоши по отношение на производствените характеристики, полските и местните единици. Сред чуждестранните и местните производствени компании лидерите са:

 • Немски котли на дърва - представени от Buderus. Viessmann. Lopper. Цялото оборудване има висока степен на безопасност и надеждност и дълъг експлоатационен живот. Недостатъкът на моделите е причудливост към качеството и вида на дървата за огрев, висока цена.
 • Котли на дърва, произведени в Чехия - продуктите на фирмите OPOR заслужават внимание. Виадрус. и ATMOS. По отношение на качеството и автоматизацията моделите по нищо не отстъпват на германските си колеги, но имат средна цена с 10% по-малко.
 • Котли руско производство - ТТ агрегатите се произвеждат от почти всеки производител на отоплително оборудване.Котлите са адаптирани към битовите условия, непретенциозни към качеството на използваното гориво и топлоносителя.Най-популярни са продуктите на следните фабрики: ZOTA. Теплодар.
 • Полски котли на дърва - на вътрешния пазар се предлагат няколко десетки модификации. Търсят се модели: Defro, SAS, DREWMET, ORLAN. Асортиментът включва както конвенционални топлинни генератори за изгаряне на дърва, така и котли за изгаряне с пиролиза.

Повечето производители, в допълнение към класическите отоплителни котли, работещи изключително на дърва, предлагат универсални или многотопливни топлинни генератори.

Разходи за котли на дърва за селски къщи

Няколко фактора влияят върху цената на единицата:

 • Тип топлообменник - чугунен котел ще струва 1,5-2 пъти повече от стоманен аналог.
 • Производител.
 • Принципът на действие - цената на котел на дърва, работещ на газ на местен производител, ще струва 35-40 000 рубли. и цената на котел от класически дизайн ще спадне до приблизително 20 хиляди рубли.
 • Допълнително оборудване.

Не се изисква регистрация на документи за въвеждане в експлоатация на котела, при условие че бъдат регистрирани в Ростехнадзор.

Изработване на котел на дърва със собствените си ръце

Трудно ли е да направите котел на дърва за дома си със собствените си ръце? Основното условие за този дизайн е дебелината и класът на използваната стомана. При фабричните модели външната обвивка е направена от топлоустойчива стомана с дебелина 1,5 мм. За топлообменник тези параметри трябва да са по-големи - от 2 мм.

Най-добрият вариант е да се създаде заварена конструкция, която да бъде подобна по форма на фабричните модели. Ако обаче изчислите трудоемкостта на работата и цената на материалите, разликата между закупуването и направата му сами ще бъде малка. Ето защо, като алтернатива на печките за изгаряне на дърва за жилище с отопление с вода, често се използват обикновени стоманени бъчви. Основното условие е дебелината на стените им - от 1,5 мм.

За производството ви е необходим капацитет от около 200 литра. Разрязва се и вътре е инсталиран дял. Дължината му трябва да е по-малка от дължината на цевта. Това е необходимо за монтиране на решетки.

След това се изрязват отвори от предната страна за монтиране на вратите. Те трябва да бъдат избрани предварително, за да не се обърка с размера. За да се отстрани въглеродният окис, в задната част на конструкцията се изрязва комин. Диаметърът му може да бъде от 50 до 100 мм.

Съдейки по отзивите за такъв отоплителен котел на дърва, могат да се отбележат следните недостатъци:

 • Ниска степен на ефективност;
 • Нагряване на кутията, което може да доведе до изгаряния при допир;
 • Кратък експлоатационен живот.

Подобни проекти се използват за отопление на малки помощни помещения - гараж, склад и др. За дома е най-добре да закупите фабрично качествен модел. Той ще отговаря на съвременните схеми за отопление на дърва.

Преди да направите домашен котел на дърва за отоплителната система, е необходимо да изчислите оптималните размери на камината.

Схеми за отопление на дърва у дома

Ключовият момент при проектирането на отопление на дърва е изборът на схемата. Зависи от това - дали отоплителният котел на дърва ще бъде инсталиран със собствените ви ръце или печка или камина ще изпълняват функциите си. За да се определи най-добрият вариант, трябва да се вземат предвид всички възможни фактори.

На първо място се вземат предвид площта на сградата и броят на стаите. Най-често се инсталират печки за отопление на дърва за летни вили, ако има максимум две стаи. В този случай не е необходимо да се прави система за отопление на водата.

Нека разгледаме основните фактори, влияещи върху избора на типа отопление:

 • Вода... Състои се от котел (печка, камина), свързан към тръбопровод. Предаването на топлинна енергия се дължи на инсталирани радиатори. Най-добрият вариант за къща с площ от 80 m²;
 • Печка... Печките на дърва се използват за отопление на въздуха в стаята. Те се характеризират с ниска ефективност, малка отоплителна площ. Подреждането им обаче изисква най-малко усилия. Изключение правят шамотните тухлени конструкции. Този тип се използва за отопление на къщи с площ по-малка от 60 m²;
 • Пожарна... Аналог на топлоснабдяването на печката. Разликата се изпомпва в размера на горивната камера - при камината тя е много по-голяма. Освен това отоплението на частна къща с котел на дърва понякога предполага наличието на плот в дизайна.

Както можете да видите, изборът на опция директно зависи от площта на къщата. Трябва да се има предвид, че схемата за отопление на дърва може да бъде надградена. Достатъчно е да инсталирате топлообменник в пещта, за да направите възможно пълноценното водоснабдяване.

Но най-често срещаният вариант е да инсталирате котел на дърва, за да отоплявате дома си. Той е много по-практичен и по-лесен за използване от камина или печка.

За нормалната работа на отоплението на дърва в селска къща е необходимо предварително да се мисли над коминната система. Вземат се предвид оптималният диаметър и височина на тръбата.

Инерция на системата

Друг недостатък на котела за твърдо гориво се крие в цикличността на неговата работа и невъзможността за самостоятелно попълване на резервите от гориво. Поради това се изисква или висок топлинен капацитет на самата конструкция на къщата, или глуха изолация, близо до пасивна къща, или начин за съхранение на запас от топлина за периода на охлаждане на системата.

Тъй като обемът на самия топлообменник в котела е малък, изместването на системата може да се увеличи главно чрез увеличаване на диаметъра на тръбите. Друга алтернатива от този вид е инсталирането на топлинен акумулатор. С правилния подход е възможно да се реализира натрупването на топлина само след нагряване на основната система, което ще помогне да се ускори отоплението на къщата и да се реши проблемът с конденза.

Колоните са водогрейни

Системите за подово отопление имат своя собствена висока инерция, която нараства с дебелината на натрупващата се замазка. С топлинно изключване на пода, това може да бъде наистина дългосрочен източник на топлина. При достатъчно дебел слой дори използването на вода с по-висока температура няма да причини дискомфорт и термична зебра, но заедно с инерцията на системата, времето, необходимо за достигане на режима, се увеличава. От друга страна, свързването на топъл под с котел на дърва изисква доста сложни тръбопроводи, което изключва прегряване както на котела, така и на тръбите в пода.

Колоните са водогрейни

Мощност на оборудването

В крайна сметка за котела са важни не толкова детайлите на вътрешната му структура, колкото основните показатели за ефективност, постигнати с помощта на редица инженерни иновации. Най-важният и определящ параметър на котела е неговата номинална моментна мощност. Топлинният капацитет за различните видове горива е различен, както и за различните видове дърва за огрев, производителят не може да го прогнозира точно и да изчисли номиналната мощност в определен режим на работа.

Колоните са водогрейни

Определянето на мощността става по два показателя. По силата на звука на горивната камера може да се прецени теглото на отметката. Средно се смята, че за всеки киловат мощност на котел на дърва има 2,5-3 литра от обема на горивната камера. След получаване на моментната стойност на мощността, отделена по време на горенето, е възможно да се предвиди колко от нея може да бъде погълната от топлообменника при различни работни температури. Обикновено абсорбцията умишлено се прави по-висока от изчисленото отделяне на топлина в условия на горене, близки до оптималните, но този подход е изпълнен с проблеми.

Колоните са водогрейни

Факт е, че всички котли на дърва страдат от често срещано заболяване - образуването на катран поради високото съдържание на влага в изгорената дървесина. Кондензация се получава само когато температурната разлика е достатъчно висока. Така че, образуването на натрупвания върху економайзера или вторичния топлообменник може да спре, когато топлоносителят се нагрее до 40-45 ºС.Изводът е, че ако натоварите котела наполовина, мощността му няма да е достатъчна за нормално отопление на стените и топлообменниците, поради което оборудването просто ще „тече“.

Характеристики

Повечето котли за гореща вода на дърва, предлагани на пазара днес, имат следните характеристики:

Колоните са водогрейни
Принципът на действие на горния котел за горене

 • Мощност. Този показател зависи от обема на топлообменника, обема на горивната камера и материала, от който са направени стените на пещта. Също така консумацията на енергия на котела се влияе пряко от консумацията на горивен материал. Колкото повече дърва за зареждане са заредени, толкова повече топлинна енергия ще се отдели по време на горенето. Колко киловата са ви необходими, за да отоплявате частна къща? За да разберете каква мощност е необходима за отопление на определена стая, трябва да използвате следното съотношение: 1 kW топлинна енергия е необходима за отопление на 10 m² помещение.
 • Ефективност. За да изчислите ефективността на устройството, трябва да знаете скоростта на циркулация на охлаждащата течност, количеството топлина, отделяно от дървесината по време на горенето, и също така да вземете предвид метода на изгаряне на горивото. Ефективността на отоплителното оборудване за системи за продължително изгаряне и пиролиза може да достигне до 85-95%.
 • Топлоносител. Водата се използва като топлоносител в отоплителните системи на дърва. Като алтернатива е разрешено използването на течности против замръзване.
 • Предназначение. През зимата котелът може да се използва както за отопление, така и за отопление на вода. През лятото основната цел на котела на дърва е да осигурява топла вода.

Предимства и недостатъци

Отоплението с дърва се характеризира с редица безспорни предимства, основните от които са следните показатели:

 • Ниско тегло на отоплителното оборудване. Котлите на дърва, за разлика от техните колеги, работещи на други видове горива, нямат строги изисквания по отношение на техния дизайн и местоположение на инсталацията. Следователно, самостоятелно направен котел може да бъде инсталиран във всяка част на селска къща, въпреки че разпределението на отделна стая за пещта ще бъде най-правилното решение.
 • Система за автоматично управление. Минималният брой компоненти на ATS на индустриално произведен котел позволява не само ефективно да се изразходва горивния материал, но също така намалява вероятността от повреда в експлоатация в случай на повреда на едно от контролните устройства.
 • Универсалност. В отоплителните котли на дърва не само дървото може да се използва като гориво, но и всеки друг вид твърдо гориво.
 • Дълъг експлоатационен живот. Котел на дърва ще служи на собственика си повече от една зима. Колко години ще продължи котел с промишлено производство? Производителите на този тип отоплително оборудване гарантират поне 15 години безпроблемна работа.
 • Лесно поддържане. В хода на работата, свързана с поддръжката на отоплителния котел на частна къща, е необходимо почистването на пепелника и комина да се извършва само веднъж годишно.
 • Приемлива цена. Колко трябва да платите при закупуване на котел? Цената на всеки конкретен модел зависи от броя на опциите, налични в това оборудване. С пълна увереност може да се отбележи, че всеки собственик на частна къща може да закупи отоплителен котел на дърва без сериозни щети за семейния бюджет.

За съжаление котлите за гореща вода на дърва не са без определени недостатъци. Тези недостатъци се отнасят само за котли, работещи на дърва, изработени от ръчна изработка. Едно от тях е, че е невъзможно да се автоматизира процесът на управление в домашно приготвен котел на дърва, така че собственикът на такова оборудване трябва ръчно да зарежда гориво в горивната камера.

Вторият недостатък е "лакомията" на самостоятелно направен воден котел. За да може работата на това оборудване през зимата да осигури комфортни условия за живот, е необходимо да се създаде голям запас от дърва за огрев. Колко дърва за огрев са ви необходими, за да издържите цялата зима? Разходът на гориво за всеки конкретен случай е индивидуален. Количеството съхранявани дърва за огрев зависи от мощността на отоплителното устройство и площта на отопляваните помещения на частна къща.

Съвременни методи за отопление на лятна къща с дърво

Ако имате необходимите средства, често използвате дача и не искате да работите през всички почивни дни като разпалител, тогава можете да помислите за някои други начини за отопление на дача с дърва.

Фурна Bulleryan. Под това име се произвеждат редица отоплителни уреди, чийто принцип е въздухът да влиза в бункера, където дърва за огрев бавно тлеят. Това води до газ с високо съдържание на CO. Този газ изгаря почти напълно с равномерно и продължително отделяне на топлина. А тръбите, вградени в конструкцията, осигуряват бързо отстраняване на нагрятия въздух и нагряването на следващата порция според принципа на конвекцията.

http:

Малки по размер, компактни, бомбардировачи могат да отопляват помещение с обем до 100 кубически метра, ако няма пречки за движението на въздуха. Ефективността на тези устройства достига 80%, продължителността на изгаряне на еднократно зареждане с гориво е 9-12 часа. Освен това те имат бърз режим на отопление, който според потребителските отзиви ви позволява да повишите стайната температура до + 18⁰C за 4 часа при -25⁰ навън. Тези печки не са подходящи за отопление на летни вили с няколко изолирани помещения, дървата за огрев трябва да бъдат добре изсушени, а работата им също изисква стриктно спазване на определени правила за безопасност.

Котел на дърва. Ако вашата лятна вила има сложна архитектура и се състои от няколко стаи и етажи, тогава не можете да направите без система за отопление на вода, състояща се от котел, тръби и радиатори. Котлите за твърдо гориво се предлагат в различни модели и струват, ефективността им не е много висока (60-65%), но е по-висока от тази на печката (до 40%). Зареждането с гориво и почистването на котела се извършват приблизително на всеки 6-8 часа. И ако замените водата в отоплителната система с антифриз, тогава проблемът с разкъсването на тръбата се решава по време на екстремно застудяване.

Котел за пиролиза на пелети. Ако все още мечтаете за автоматизирана отоплителна система за вашата лятна вила и електрически или газов котел не може да бъде инсталиран по някаква причина, помислете за опцията, която е много популярна в Европа, поради възможността за автоматизиране на процеса и евтиността на използвано гориво.

http:

Пиролизният котел е продукт на съвременни технологии, работещ на принципа на газов генератор, и има ефективност до 90%. А пелетите се получават в резултат на преработката на отпадъци от дървообработващата индустрия в компактни пелети. Цената на пелетите е много по-ниска от цената на течно или газообразно гориво, освен това непрекъснато расте. Освен това това е екологично чиста суровина, тя изгаря почти напълно, без да отделя вредни за здравето вещества. Процесът на пълнене на пелети, запалване и събиране на отпадъци е автоматизиран и времето за работа на котела без човешка намеса се определя само от капацитета на бункера за пелети, а след това се свежда до добавяне на горивни пелети към бункера. Отоплението с такъв котел има само един недостатък - много високата цена на самото оборудване и необходимостта от непрекъснато захранване, за да работи вграденият вентилатор.

davaistroy.ru

Други видове отопление на селска къща или лятна вила

Използване на термопомпа

С такава нова алтернатива като термопомпа отоплението на помещенията без газ и дърва за огрев стана по-достъпно за всички.Този метод е наистина най-добрият вид отопление на селска къща или лятна вила. Инсталацията генерира топлина от природни ресурси: земя, море, езера и дори въздух. Но термопомпата не е много популярна сред потребителите поради високата цена на оборудването и монтажните работи.

Използването на течни горивни единици

Основното гориво за котлите на течно гориво е дизеловото гориво, а оборудването, използвано за отопление на помещението, се нарича дизелово гориво. Вместо дизелово гориво, понякога се използва керосин или рапично масло. Но поради високата си ефективност, котлите за петрол рядко се инсталират в частни къщи, но са много ефективни за отопление на големи сгради.

Използване на слънчеви колектори

Напоследък собствениците на частни къщи все по-често започнаха да използват слънчеви колектори, в които слънчевата енергия се превръща в топлина. Най-практично е да инсталирате такива колектори на покрива на къщата, така че да е възможно да получите възможно най-много слънчева енергия. Основният недостатък на такава инсталация е пряката зависимост от времето и броя на слънчевите дни.

Днес ефективните видове отопление, използвани за отопление на селска къща или лятна вила, са електрическа отоплителна инсталация и котли на твърдо гориво. Именно тези два вида горива са отлични заместители на газ и дърва за огрев, те се считат за най-достъпни за потребителите, както при инсталирането на оборудване, така и при свързването на отоплителната система. Останалите опции, даващи отопление и топлина на жилищата, се използват директно като допълнителен метод към съществуващите инсталации.

Отопление на лятна къща с дърва: предимства

Разбира се, тази опция за отопление на стая се счита за една от най-простите, но има редица предимства:

 • Дървесни топлинни генератори ви позволяват бързо да отоплявате помещение.
 • Този тип работи без батерии и тръбни системи, което елиминира необходимостта от инсталирането им.
 • Малките фурни са идеални за малки пространства и осигуряват допълнителен котлон.
 • Отоплителният котел на дърва се счита за един от най-екологичните видове агрегати.

Освен това печките от този вид осигуряват атмосфера на топлина и уют, а пращенето на дърва в огнището създава незабравимо впечатление за хармония и любов. Освен това отоплението на дърва в селска къща също има положителен ефект върху здравето на нейните жители, поради високата екологичност на дървесината като вид гориво.

Освен това е полезно по отношение на материалните разходи. Освен това, ако до къщата има малка гора, въпросът за това как да отоплявате къщата с дърва изчезва от само себе си.Освен това цялата инсталация изглежда много хубаво както със собствените си очи, така и на снимката и видеото.

Сортове

Потребителят има избор между няколко решения, всяко от които има свои плюсове и минуси. Отоплителните системи на жилищна сграда във всеки случай трябва да бъдат надеждни и да отговарят на изискванията за топлинна мощност (жилищна площ, интензивност на работа, продължителност на студения сезон в региона и др.).

Класически бойлер

Този дизайн е най-простият и разбираем от всички, които съществуват на пазара днес.

Характеристика:

 • подобно на обикновена печка - оборудвана с камина, комин и пепел;
 • операцията не изисква сложни знания;
 • работи на гориво с ниска ефективност;
 • консумира голямо количество дърва за огрев.

Ако планирате да инсталирате медийно окабеляване във вашето съоръжение, класическите котли няма да работят за вас.

Котел за пиролиза

Колоните са водогрейни
Ефективността на такова отопление е много по-висока, отколкото в предишния случай.
Дизайнерски характеристики:

 • относителна новост на пазара (следователно прегледите са все още малко на брой и е преждевременно да се правят глобални заключения);
 • възможно е да се генерира висока ефективност;
 • с висока ефективност се постигат значителни икономии на консумативно гориво;
 • отработените газове в процеса на горене се преместват в тръбата;
 • от тръбата пиролизните газове пренасят температурата си към топлообменника;
 • съдейки по горното, бих искал да нарека този дизайн идеален. Той обаче има съществен недостатък - строг подбор на гориво.

Котли с продължително горене

Колоните са водогрейни
Според експерти е за предпочитане за отопление на частна къща
Характеристика:

 • такива котли с водна верига могат да работят дълги часове на един раздел за изгаряне на дърва (цифрата от 3-5 дни говори сама за себе си, а любезните отзиви от благодарни потребители само укрепват репутацията на тези продукти);
 • такива пещи с продължително горене могат да работят на различни видове гориво (и лесно се реконструират от една в друга).

Уви, получаването на такава за малко пари е просто нереалистично. Комфортното удоволствие струва много пари и, както се казва, ще струва доста стотинка.

Изисквания за безопасност

Трябва да се помни, че котлите с воден кръг изискват внимание от гледна точка на безопасността. Не става въпрос само за рисковете от запалване, но и за пълноценна работа с въздух-газ.

Опасност от пожар.

Колоните са водогрейни

 • Най-важните са следните точки:
 • наличие на свободно място за съхранение на гориво - дървата за огрев не могат да се съхраняват директно до печката, тъй като рискът от запалване се увеличава;
 • необходимо е да осигурите изпускателна вентилация в стаята, особено ако сте закупили котел с висока мощност за отопление на къщата;

Без достатъчна вентилация уредът няма да се справи с количеството газове, отделяни по време на горенето. Но сред тях има въглероден окис.

 • строго е необходимо да се осигури отдалечеността на котела от стените и от тавана на разстояние най-малко 1 m;
 • размерът на стаята трябва да бъде най-малко 8 кв. метри;
 • основата трябва да е незапалима. За тази цел сайтът се бетонира. Друг вариант е да покриете съществуващ пиедестал с плочки или желязо, ако е например дървен.

Комин

Безопасността на цялата къща и жителите зависи също от:

коминен материал - неръждаема стомана. Само този материал ще предпази структурата от отлагането на маслени сажди и смолисти вещества. Неръждаемата стомана има висок коефициент на плъзгане, тоест микрочастиците се отблъскват и не се „залепват“;

Простите железни тръби са много трудни за почистване поради изобилието от смолисти и сажди отлагания.

 • уверете се, че коминът минава през стената на къщата под определен ъгъл и в идеалния случай трябва да направите дупка в покрива. Тази мярка ще осигури пълноценен изход на продуктите от горенето навън;
 • Не забравяйте да поставите горния ръб на тръбата на около 1 м над билото на покрива. В противен случай няма да има достатъчно сцепление.

Характеристики на отоплението с дърва

Отоплението на стая с дърва има редица функции. По-специално при организирането му е необходимо да се спазват редица насоки и противопожарни разпоредби. Освен това по време на експлоатацията на котлите трябва стриктно да се спазват инструкциите за безопасност.

Освен това трябва предварително да направите доставка на дърва за огрев, за да не правите това през зимата. Тъй като е необходимо доста голямо количество дърва за огрев, е необходимо да се подготви място за съхранението им, така че дървата да не се влажат. Ако не е възможно да поставите дърва за огрев в стаята, тогава трябва да направите поне навес в двора на вилата.

На снимката - навес за съхранение на дърва за огрев

Що се отнася до количеството дърва за огрев, необходимо за отопление на къща през зимата, това зависи от много фактори, като основните са следните:

Климатични условия.Колкото по-тежка е зимата, толкова по-активно отопление ще е необходимо.
Материалът, от който е построена къщата, и дебелината на стените.Колкото по-ниска е топлопроводимостта на стените, толкова по-топла ще бъде къщата и съответно ще са необходими по-малко дърва за огрев.
Площта на помещенията.Големите стаи изискват повече дърва за огрев.

Съвет! За да се увеличи максимално ефективността на отоплението на дърва, е необходимо да се изолира къщата, както и да се премахнат пролуките в прозорците и вратите.

Автоматизация и тръбопроводи на котли на дърва

Както вече споменахме, мощността на котела може да се регулира само чрез промяна на количеството подаден кислород. Тази система работи най-ефективно и точно в котлите за минна пиролиза, изстреляни с дърва или брикети.

Колоните са водогрейни

Основният комплекс за автоматизация включва електронен блок за управление, вентилатор, електрически задвижван регулатор на тягата и термодвойка, плътно прикрепена към захранващата тръба. Всички тези компоненти се продават както поотделно, така и в комплекти за конкретен модел котел. Средно цялата автоматизация струва около 4-5 хиляди рубли

Отделно ще споменем значението на наличието на защита срещу падащ амортисьор и уплътняващи канали на товарни и инспекционни люкове, комин, система за стабилизация на тягата

Колоните са водогрейни

За котлите на твърдо гориво са предвидени редица защитни устройства от различен вид, монтирани в хидравличните тръбопроводи. От абсолютно задължителните това са циркулационна помпа и защита на пещта от прегряване - група за безопасност за облекчаване на излишното налягане

Моля, обърнете внимание, че изходът на предпазния клапан трябва да е обърнат към стената или да е снабден с маркуч, за да се избегнат наранявания на лица, които се намират при задействане. Изискванията за безопасност могат да предвиждат инсталирането на подколен клапан на комина за стабилизиране на тягата и изгарянето, той се монтира непосредствено на изхода на котела или директно пред крайния вертикален участък

Колоните са водогрейни
Схема на свързване на котел на твърдо гориво с акумулатор на топлина: 1 - комин; 2 - термостат; 3 - група за сигурност; 4 - въздушен сепаратор; 5 - циркулационна помпа; 6 - акумулатор на топлина; 7 - трипътен смесител; 8 - автоматизация, зависима от времето; 9 - радиатор за отопление; 10 - циркулационна помпа; 11 - възвратен клапан; 12 - разширителен резервоар; 13 - защита срещу сухо движение; 14 - грим клапан; 15 - положен температурен сензор; 16 - котел на твърдо гориво

За чугунени котли се практикува инсталирането на двупосочен клапан, който смесва вода от горещ изход, за да предотврати навлизането на студена вода в отопляемата камина. При инсталиране на топлинен акумулатор се добавя трипътен електрически клапан, който започва подаването на топлина към резервоара само след като основният състав се загрее. Управлението се извършва от температурата на връщане, допълнителната верига се включва 7-10 ºС преди достигане на граничната температура. В този аспект най-предпочитани са PID контролните единици.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни