Електромагнитни клапани за пара, смес от пара и вода и масло

Вентилационните клапани за въздух (по прост начин "въздушни канали") се използват в аерационни системи под налягане за отстраняване на излишния въздух от аерационната колона.

За правилната работа на аерационната колона са необходими високоефективни отвори за въздух, които са устойчиви на замърсяване с железен хидроксид и леки отломки: като:

 • пластмасови стърготини от HDPE и PP тръби,
 • парчета водопроводна нишка, фума, лен,
 • растителни частици - листа, корени

Въздушният предпазен клапан действа и като входящ въздух към аерационната система, компенсирайки отрицателното налягане в случаите на източване на системата за пречистване на водата.

Най-известните марки на руския пазар: ARI, RACI, UNIRAIN

Вентилационният отвор е автоматичен и работи на принципа на поплавъчен механизъм.


Схема на устройството за въздухоотвод RACI


Въздухоотвод RACIVENT

Диаграмата показва устройството за автоматично обезвъздушаване RACI от RACIVENT (Италия).

Корпусът на клапана е изработен от подсилен с фибростъкло найлон. Много издръжлив, издържа на високо налягане (до 16 атм). Вътре има полипропиленов поплавък и гумено уплътнение E.P.D.M.

Опростеният дизайн и качеството на частите гарантира трайност на работата с вода от всякакъв химичен състав.

Проектиране и експлоатация на ръчния въздушен клапан

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система
Игленият ръчен въздушен клапан се нарича още клапан на Маевски. Неговото устройство:

 • Месингов корпус (щепсел) с 1/2 // или 3/4 // външна резба за връзка с радиатора. В корпуса има два отвора за отвор за въздух Ø 2 mm - единият в края на тялото, а другият на страничната стена;
 • Месингов заключващ винт. От едната страна на винта има слот за шлицова отвертка; от другата страна винтът е обработен за конус, който затваря въздушния отвор (позиция „затворена“);
 • Пластмасов капак.

В продажба можете да намерите така наречения "кран за рамо". За да го използвате, не са необходими нито ключ, нито отвертка - щепселът може лесно да се развие на ръка.

Развийте винта, за да обезвъздушите въздуха от корпуса. За да направите това, можете, разбира се, да използвате отвертка, но има специални ключове, които най-често се доставят с комплекта. След няколко завъртания конусът на винта излиза от крайния отвор и въздухът навлиза в кухината на тялото, който веднага се освобождава през втория страничен отвор. Основното нещо е да не бързате да затваряте крана. Около 30 - 40% от въздуха трябва да излиза с вода, така че трябва да се запасите навреме, леген и парцали. След освобождаването на въздуха трябва да добавите загубената вода към системата.

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система
В съвременните алуминиеви или биметални отоплителни радиатори вече е предвиден отвор за инсталиране на кран на Маевски. Може да се намери отгоре на страната, противоположна на подаването на охлаждаща течност. Най-вероятно вече има гайка за монтаж. В него се завива пластмасова тапа. След отстраняването му на това място е монтиран въздушен клапан. Преди това резбите на крана трябва да бъдат запечатани с гумено или силиконово уплътнение.

Инсталирането на кран на Маевски на чугунена батерия е много по-трудно. Нека започнем с факта, че тези клапани са много по-мощни от тези на алуминиевите радиатори - те могат да издържат на налягане до 16 атмосфери и температури от 150 ° C. Последователност:

 1. 1 Източете водата от радиатора;
 2. 2 Изрежете отвор в горния щепсел на чугунната батерия и изрежете резба, съответстваща на външната резба на отвора за въздух;
 3. 3 Завийте крана на Маевски;
 4. 4 Добавете вода към системата.

Неизправности и средства за отстраняване

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система
В случай на неизправност на клапана се появява теч. Причините за това може да са няколко:

 • Производствени дефекти. Един на петдесет крана изобщо не държи натиск. Единственият изход е подмяната;
 • Винтът е твърде къс.В този случай коничната му част не може напълно да покрие отвора, така че трябва да се положат определени усилия, за да се завинтва винта докрай;
 • Твърдите частици отломки, попаднали между винта и корпуса, могат да повредят вътрешните резби. Еднократната фум лента може да помогне тук, но по-късно все пак трябва да смените крана.

Какви знаци показват необходимостта от инсталиране на въздушен клапан

За да се предотврати натрупването на въздух, отоплителните инженери предлагат да се използва въздушен клапан за отопление от самото начало на работата на веригата, поради което отоплителните инженери в съставената отоплителна схема дават препоръки кой отвор за въздух е подходящ за конкретна отоплителна система.
Въпреки това, в някои случаи, опитвайки се да спестят пари за закупуването на този тип контролен клапан, собствениците отказват да инсталират устройства и по този начин провокират редица проблеми. За да ги разрешат, те трябва да инсталират въздушен клапан за отоплителната система, след като веригата е свързана и свързана към котела.

Следните знаци показват наличието на въздушни джобове и показват необходимостта от интегриране на въздухоотвод в отоплителния кръг:

 1. неравномерно нагряване на батериите;
 2. появата на "студени петна" по тръбопровода;
 3. лоша циркулация в отоплителната система;
 4. шум в отоплителните устройства;
 5. некачествено отопление на къщата.

Намиране на подходящо място за инсталиране в системата

Като се вземе предвид принципът на действие на автоматичен вентилационен отвор за отопление, той обикновено се използва в такива области:

 • Най-високата точка на отоплителния кръг (върхове на вертикални тръби и др.). Тук обикновено се събира вътрешният въздух на системата.
 • Крайни зони на задънени тръбопроводи.
 • Група за безопасност на тръбните котли. Това е особено необходимо за котлите на твърдо гориво. В този случай в комплекта инструменти е включен автоматичен отвор за въздух, който също има манометър и авариен клапан. Благодарение на отвора за въздух, въздухът се освобождава, когато охлаждащата течност запълва водната риза на бойлера. В допълнение, устройството увеличава скоростта на оттичане на вода, когато генераторът на топлина е изключен от общата система.
 • Заедно с циркулационна помпа, която позволява да се оптимизира работата му. Тази опция се използва само за онези модели помпени съоръжения, чийто дизайн предвижда инсталирането на въздухоотвод. Ако охлаждащата течност се изпомпва с въздух, ще настъпи забележимо влошаване на качеството на помпата до нейното изключване. Всичко това води до бързо износване на работното колело и лагерите. С помощта на обезвъздушител можете също да отстраните парата от охлаждащата течност в случай на прегряване.
 • Области от отоплителния кръг, където се наблюдава постоянно проветряване на системата. Една от причините за такива явления е неправилно изчисленият ъгъл на наклон на тръбата.
 • Нагревателни устройства.

Електромагнитни клапани за пара, смес от пара и вода и масло

За пара, вода, газове и течности с високо налягане до 15 MPa (PN150) се използват специални електромагнитни електромагнитни клапани, изработени от месинг и неръждаема стомана SS304 (AISI 304).

Соленоидният соленоиден клапан SMART SA5576 е нормално затворен, SMART SA5578 е нормално отворен. Електромагнитни клапани за високо налягане за вода, въздух, разтвори, пара, масло и др. Максимално налягане 25 бара, диференциално налягане 0,5 до 25 бара. Температура на работната среда -30 .. + 185 ° С.

код на продавача Тема Диаметър
SA55762 G 3/8 " DN10
SA55763 \ SA55783 G 1/2 " DN15
SA55764 \ SA55784 G 3/4 " DN20
SA55765 \ SA55785 G 1 " DN25
SA55766 \ SA55786 G 1 1/4 " DN32
SA55767 \ SA55787 G 1 1/2 " DN40
SA55768 \ SA55788 G 2 " DN50

Електромагнитният клапан SMART SA5576F обикновено е затворен, SMART SA5578F е нормално отворен.Електромагнитни клапани за високо налягане за вода, въздух, разтвори, пара, масло и др. Максимално налягане 25 бара, диференциално налягане 0,5 до 25 бара. Температура на работната среда -30 .. + 185 ° С.

код на продавача Присъединяване. Диаметър
SA55765F \ SA55785F Фланци isp. един DN25
SA55766F \ SA55786F Фланци isp. един DN32
SA55767F \ SA55787F Фланци isp. един DN40
SA55768F \ SA55788F Фланци isp. един DN50

Електромагнитен клапан SMART SB5502 нормално затворен. Директно действащ соленоиден клапан за вода, въздух, разтвори, алкохол, дизелово гориво, фреон, масло, гликол и др. Максимално налягане 20 бара, диференциално налягане 0 до 20 бара. Температура на работната среда -10 .. + 120 ° С.

код на продавача Тема Диаметър
SB55024 G 1/4 " DN10
SB55025 G 3/8 " DN10
SB55026 G 1/2 " DN10

Соленоиден електромагнитен клапан SMART SB5552 нормално затворен. Електромагнитни клапани за високо налягане за вода, въздух, разтвори, алкохол, дизелово гориво, фреон. Максимално налягане 150 бара, диференциално налягане от 1 до 150 бара. Температура на работната среда -20 .. + 110 ° С.

код на продавача Тема Диаметър
SB55524 G 1/4 " DN8
SB55525 G 3/8 " DN8

Клапан електромагнитна стомана SMART SB5562-S нормално затворен. Електромагнитни клапани за високо налягане за вода, въздух, разтвори, пара, гориво, фреон, алкохол. Максимално налягане 90 бара, диференциално налягане 0,5 до 90 бара. Температура на работната среда 0 .. + 110 ° С.

код на продавача Тема Диаметър
SB55623-S G 1/4 " DN8
SB55624-S G 3/8 " DN8
SB55625-S G 1/2 ″ DN8

Електромагнитният двупосочен клапан SMART SB5572 обикновено е затворен. Електромагнитни клапани за високо налягане за вода, въздух, разтвори, пара. Максимално налягане 75 бара, диференциално налягане 1 до 75 бара. Температура на работната среда -20 .. + 110 ° С.

код на продавача Тема Диаметър
SB55725 G 3/8 " DN15
SB55726 G 1/2 " DN15
SB55727 G 3/4 " DN20
SB55728 G 1 " DN25

Електромагнитен клапан двупосочен SMART SB5592 нормално затворен с конусна резба. Електромагнитни клапани за високо налягане за вода, въздух, разтвори, пара. Максимално налягане 50 бара, диференциално налягане от 1 до 50 бара. Температура на работната среда -30 .. + 150 ° С.

код на продавача Тема Диаметър
SB55926 Rc 1/2 " DN15
SB55927 Rc 3/4 " DN20
SB55928 Rc 1 " DN25

Пилотен електромагнитен клапан SMART SL5575 нормално затворен. Електромагнитни клапани с високо налягане за вода, въздух, разтвори, пара, масло, петролни продукти, гориво и др. Максимално налягане 25 бара, диференциално налягане 1 до 15 бара. Температура на работната среда -30 .. + 180 ° С.

код на продавача Тема Диаметър
SL55751 G 1/2 " DN15
SL55752 G 3/4 " DN20
SL55753 G 1 " DN25
SL55754 G 1 1/4 " DN32
SL55755 G 1 1/2 " DN40
SL55756 G 2 " DN50

Електромагнитен клапан, нормално затворен SMART SL5595. Електромагнитни клапани с високо налягане за вода, въздух, разтвори, пара, масло, петролни продукти, гориво и др. Максимално налягане 10 бара, диференциално налягане 0 до 8 бара. Температура на работната среда -30 .. + 185 ° С.

код на продавача Тема Диаметър
SL55951 G 1/2 " DN15
SL55952 G 3/4 " DN20
SL55953 G 1 " DN25
SL55954 G 1 1/4 " DN32
SL55955 G 1 1/2 " DN40
SL55956 G 2 " DN50

Клапан двупосочен фланцов соленоид SMART SL7555F нормално затворен, Електромагнитни клапани за вода, основи, въздух, разтвори, дизелово гориво, масло, фреон, въглероден диоксид, пара, пара-водна смес, петролни продукти и др. Максимално налягане 10 бара, диференциално налягане 0 до 8 бара. Температура на работната среда -30 .. + 185 ° С.

код на продавача Присъединяване. Диаметър
SL75553F Фланци isp. един DN25
SL75554F Фланци isp. един DN32
SL75555F Фланци isp. един DN40
SL75556F Фланци isp. един DN50

Фланцов соленоиден клапан SMART HF6752. Соленоидни клапани за прегрята вода, пара, масло, въздух, разтвори, масло, фреон, въглероден диоксид и др. Максимално налягане 16 бара, диференциално налягане 1 до 16 бара. Температура на работната среда -30 .. + 185 ° С.

код на продавача Присъединяване. Диаметър
HF67523 Фланци isp. един DN65
HF67524 Фланци isp. един DN80
HF67525 Фланци isp. един DN100
HF67527 Фланци isp. един DN150
HF67527 Фланци isp. един DN150

Магнитен клапан от неръждаема стомана SMART HX5571 за съединителна връзка нормално затворен, SMART HX5571F за фланцова връзка нормално затворен. Електромагнитни клапани за вода, основи, въздух, разтвори, дизелово гориво, масло, фреон, въглероден диоксид, пара, пара-водна смес, петролни продукти и др. Максимално налягане 16 бара, диференциално налягане 0,5 до 16 бара. Температура на работната среда -30 .. + 250 ° С.

код на продавача Присъединяване. Диаметър
HX55713 G 1/2 " DN15
HX55714 G 3/4 " DN20
HX55715 \ HX55715F G 1 ”\ Фланци isp. един DN25
HX55716 \ HX55716F G 1 1/4 ”\ Фланци isp. един DN32
HX55717 \ HX55717F G 1 1/2 ”\ Фланци isp. един DN40
HX55718 \ HX55718F G 2 ”\ Фланци isp. един DN50

Соленоидните клапани са оборудвани с електромагнитни намотки с дадено напрежение, по подразбиране AC220V. Цената на намотката е включена в цената на клапана.

Видове автоматични въздушни самосвали

Общо има три вида тези устройства - въпреки това, работата на автоматичния отвор за въздух, или по-скоро неговият принцип, остава непроменена. Във всички случаи се използва един и същ иглеен клапан и един и същ поплавък, който го отваря и затваря - единствената разлика е в положението на тялото спрямо свързващата тръба, т.е. резбова връзка.

 1. Директен автоматичен въздушен клапан за отопление. Най-често срещаното устройство за автоматично обезвъздушаване. Предназначен е само за вертикален монтаж - в смисъл, че ако внезапно решите да го използвате за батерия, допълнително ще ви трябва ъгъл под 90 градуса. Оптималната област на тяхното приложение са тръбопроводите, или по-точно горните им точки, където според всички закони на физиката въздухът, образуван при нагряване, се втурва. Ако не бяха такива устройства, тогава би било много неудобно да се изхвърля въздух в най-високите точки на отоплителните системи. В допълнение, някои съоръжения на отоплителната система са оборудвани с автоматични самосвали с прави свързващи тръби. Например, автоматичният въздушен клапан е неразделна част от групата за безопасност на котела, която включва също манометър и взривен клапан. Вентилационните отвори са оборудвани и с котли за непряко отопление и друго оборудване, в горната част на което има възможност за натрупване на въздух.
 2. Ъглов отвор за въздух. Накратко, ъглови автомати се използват там, където не е възможно да се монтира директният му аналог - той може или да не се побере на правилното място, или оборудването да има страничен извод с резба. Като цяло има много различни ситуации и няма смисъл да се изброяват всички, особено след като същността и принципът на действие остават непроменени - само местоположението на резбовия изходящ свързващ тръбопровод се променя и в резултат външният вид на Автоматичен кран Маевски. Много важно условие за правилното функциониране на ъгловия автомат е строго вертикалната инсталация на тялото му. Хоризонтално и дори при наклон с малък ъгъл, машината няма да може да работи адекватно - поплавъкът ще заседне и в резултат отвеждането на въздуха ще бъде ненавременно или изобщо няма да се извършва.
 3. Автоматичен обезвъздушител за радиатори. Всъщност това е един вид машина за ъглови автомати за отстраняване на въздуха, въпреки че отвън не можете да разберете - всички тези нюанси са скрити вътре в кутията. Външната част на отвора за батерията е проектирана от естетически съображения. Освен това тези устройства се различават и по диаметъра на свързващата тръба - на съвременните радиатори те се монтират директно в батерията, без използването на крачни гайки. На стари батерии те се монтират през кутия с резбован отвор, а за стоманени конвектори се използват специални машини с половин инчова тръба.

Това и всички разновидности, с които може да се похвали автоматичният въздушен клапан за отоплителни системи. По принцип не са необходими повече, тъй като независимо от различните условия на инсталиране, един от тях все още ще работи.

Видове отвори за въздух в отоплителната система

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система

Според принципа на действие се отличават автоматични устройства с топка и игла, според дизайна - прави, ъглови и радиаторни. Въпреки различните области на употреба, принципът на действие на всички отдушници е един и същ.

Специалните устройства от плаващия план са много популярни. Това е автоматичен отвор за въздух, който осигурява странично изпускане на въздух. Устройството работи при работно налягане 10 бара, докато максимално допустимата температура е 110 градуса.Устройството може да работи не само с вода, но и с различни гликолови разтвори в концентрация до 25%, а свързващата резба е 1/2.

Всички съвременни автоматични вентилационни отвори са разделени на няколко вида, различаващи се по общ дизайн. Общо има три основни типа такива устройства:

 • Ъгъл;
 • Право;
 • Радиатор

Директно изпускане на въздуха

Най-често срещаният е първият тип с права тръба. Той е незаменим в най-високите точки на системата, където според всички закони на физиката се натрупва максимално количество газове и ръчното изхвърляне на въздух на такива места често е трудно.

Затворената система, която е постоянно под налягане, се осигурява от групата за безопасност на котела. Обикновено се намира на захранващата линия, която излиза от топлинния генератор. В допълнение към манометър и предпазен клапан, този комплект включва и автоматичен вентилационен отвор за отопление, който изпуска въздух, когато резервоарът се напълни с течност. Ако модулът е инсталиран правилно, той може да бъде отделен от системата по всяко време и освободен за поддръжка с газов клапан. За котли, работещи на твърдо гориво, е задължителна група за безопасност.

Можете да намерите въздушен вентилатор в циркулационни помпи. Неговата задача е да им създаде условия за непрекъснато подаване на вода. Проблемът е, че помпеният агрегат може да работи само с несвиваема среда. Проникването на въздух в работното колело на помпата заплашва да го спре напълно. Активна циркулация на течността и се управлява от газов клапан.

Ъглов отвор за въздух

Ако мястото е твърде недостъпно за инсталиране на обикновен клапан (например тръбата е хоризонтална), използвайте ъгловата версия на клапана. Неговата разклонителна тръба, обърната на 90 °, може да бъде свързана към хоризонталната част. Струва си да се отбележи, че ъгловата модификация с външна резба, в допълнение към разширената тръба, практически не се различава от своите колеги, поради което тези видове са напълно взаимозаменяеми.

Автоматичен обезвъздушител на радиатора

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система

Понякога на радиаторите се инсталира автоматичен ъглов клапан вместо традиционния кран на Маевски. Той е само малко по-голям от колегата си, малко по-скъп (около 2 долара), но не изисква ежедневно човешко участие. Този избор е оправдан, ако газовете в батерията се натрупват редовно поради химическата реакция на алуминиевата сплав, от която е направен участъкът, и горещата вода.

Въпреки че за такива случаи се произвежда специално автоматично устройство с диаметър като този на щепсела на радиатора (виж снимката). Устройството е специално проектирано за алуминиеви и частично биметални радиатори, има подходящ тип връзка.

За чугунени батерии и системи от стар тип по-подходящи са крана и дренажната тръба на Маевски.

Причини и последици от въздушните брави в затворена отоплителна система с принудителна циркулация

H2_2
Причините са същите като за отворена система, а също:

 • Разхлабеното работно колело на циркулационната помпа може да „грабне“ въздух по време на работа;
 • Ако горещата вода се подава към разширителния резервоар отгоре, въздухът може да влезе в системата чрез пукнатини или разкъсвания в мембраната на резервоара.

Въздушна ключалка в затворен контур ще увеличи налягането в системата и ще активира предпазния клапан. Клапанът ще пуска вода отново и отново, докато котелът изгори или тръбите на отоплението не се спукат. Следователно изискванията за сигурност на затворените системи са много по-строги. По-специално, за изпускане на въздух, затворена верига е оборудвана не само с ръчните кранове на Маевски, но и с автоматични вентилационни отвори. Един от тези автоматични клапани е включен в групата за безопасност. Групата се поставя на водопровода, веднага след котела.

Важно! Течащ тръбопровод или радиатор не могат да причинят въздушен шлюз. Работната система, независимо дали е затворена или отворена, е под налягане.Въздухът никога няма да отиде към по-високо налягане - това противоречи на всички закони на физиката.

Причини за появата

Въздухът в отоплителната система може да се появи по различни причини. Ако това е еднократен проблем, можете просто да го изтриете и да не търсите източника. Ако се изисква проветряване няколко пъти на сезон, ще трябва да потърсите причината. Най-често срещаните са:

 • Ремонт, модернизация на отоплителната система. По време на ремонтните дейности въздухът навлиза почти винаги в тръбопровода. Естествено е.
 • Напълване на системата с охлаждаща течност. Ако наливате вода в системата бавно, тя носи със себе си малко въздух, като едновременно измества тази, която е в тръбите и радиаторите. Този процес също е разбираем и не изисква никакви специални мерки.
 • Намаляване на налягането на фуги и заварки. Този дефект изисква отстраняване, тъй като проветряването ще се случва постоянно. В отделните отоплителни системи това явление (течащи връзки) също е придружено от спад на налягането. И това е друга причина да търсим грешки. Най-вероятното място са ставите на тръбите и радиаторите. Възможно е течащи. Много е трудно да ги търсите, тъй като те не винаги се появяват външно. Ако забележите, че някои от съединенията "пробиват" всичко е много по-лесно - елиминирате капките. Но ако всичко е външно нормално и въздухът се натрупва през цялото време, трябва да намажете фугите и шевовете със сапунена пяна и да наблюдавате дали се появяват нови мехурчета. След намирането на всяка "подозрителна" връзка те се затягат, покриват с уплътнител или се препакетират (методът зависи от вида на връзките).

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система

Въздухът може да се натрупва в завоите на тръбите

Ако отоплителната система вече има отвори за въздух (вентили за обезвъздушаване) и в нея започват да се появяват запушалки, е необходимо да се провери изправността на клапаните, както и херметичността на връзките. Появата на въздух в отоплителната система може да се дължи на разрушаване на мембраната на разширителния резервоар. В този случай мембраната ще трябва да бъде сменена и за това е необходимо да се спре цялата система.

Това са най-често срещаните места и начини, по които въздухът попада в радиаторите и батериите. Необходимо е да го изхвърляте от там от време на време, но с есенното стартиране на отоплението е необходимо.

Клапанно устройство


Автоматичният отвор за въздух се състои от цилиндър с вграден пластмасов поплавък. Устройството е инсталирано вертикално, в нормален работен режим вътрешната му част ще бъде наклонена под въздействието на топлоносителя. Вентилационният отвор е снабден с иглена пръчка, към която поплавъкът е прикрепен към лоста.

Веднага щом в тръбата се образува запушалка, въздухът ще се стреми към най-високата точка на отоплителния кръг. Ако на това място е инсталиран автоматично работещ клапан, топлоносителят ще бъде изтласкан от въздуха. В процеса на изместване на водата поплавъкът ще се спусне надолу, отваряйки клапана. В резултат на това въздухът ще излезе от тръбите и радиатора и пространството ще се напълни с вода.

По време на работа вентилът за обезвъздушаване се увеличава. Това води до нарушаване на работата му, загуба на херметичност. Вентилът за автоматично освобождаване на въздух може да бъде заменен само, не може да бъде поправен.

Видове отвори за въздух

Автоматичните вентилационни отвори се различават по вида на инсталацията, размерите, диаметъра на резбата. според местоположението на дюзите те са:

 • Вертикален;
 • Радиатор;
 • Ъгъл.

Ъгловият автоматичен вентилационен отвор е удобен за монтаж върху радиатора. На мястото, където отоплителната тръба навлиза в нея. С такава инсталация ще помогне за улавяне на въздуха и газовете, образувани в самия радиатор.

Вертикалният автоматичен отвор за въздух е най-добре инсталиран на входа на отоплителната система. Когато е позициониран по този начин, той ще предотврати навлизането на въздух в системата.

Вторият вариант за инсталиране на вертикален модел е в горната част на отоплителната система. Там газовете се натрупват и пречат на ефективната циркулация на вода или охлаждаща течност.

Вентилационните отвори за радиатор са инсталирани вместо щепсел или клапан на Маевски в радиаторите. Те са удобни, но е препоръчително да ги инсталирате на всеки радиатор.

Класификация на соленоидния клапан

 • По вид на корпуса: месинг, неръждаема стомана, чугун.
 • По положение при липса на напрежение върху индукционната намотка: нормално отворен електромагнитен клапан (преминава потока на работната среда) и нормално затворен (затваря тръбопровода).
 • По вид на връзката: фланцово, съединително.
 • По вид на работната среда: соленоиден клапан за вода, масло, въздух и пара.
 • По тип заключващо устройство: мембрана и бутало.

В нашия магазин можете да закупите всеки електромагнитен клапан (включително за вода). Ние предлагаме на всеки клиент:

 • Ниски цени. продава електромагнитни клапани с минимални допълнителни такси.
 • Безплатна консултация. Нашите експерти ще ви помогнат да разберете широка гама от модели и да изберете електромагнитен клапан, който отговаря на вашите специфични нужди.
 • Бонус програми. За редовни клиенти и клиенти на едро предоставяме индивидуални отстъпки за закупуване на соленоидни клапани.
 • Качествено обслужване. Осигуряваме гаранционно и следгаранционно обслужване за всеки електромагнитен клапан, закупен от нас.
 • Услуга за доставка. Ние ще изпратим вашите електромагнитни клапани от транспортни компании, експресна поща или руска поща до всеки регион на страната. В Москва за поръчки над 35 хиляди рубли доставката е БЕЗПЛАТНА.

Каква е заплахата от въздуха в отоплителната система

Всеки, вероятно, неведнъж се е срещал с факта, че отоплението е включено и някакъв радиатор или цяла група се загрява лошо или дори стои студено. Причината за това е въздухът в отоплителната система. Обикновено се натрупва в най-високата точка, измествайки охлаждащата течност от това място. Ако се натрупа достатъчно от него, циркулацията на охлаждащата течност може да спре напълно. Тогава те казват, че в отоплителната система се е образувала въздушна брава. В този случай професионалистите казват, че системата е въздушна.

За да се възобнови нормалната работа на отоплението, натрупаният въздух трябва да се отстрани. Има две възможности за това. Първият е по-често използван в системите за централно отопление. На екстремните радиатори в клона са монтирани кранове. Те се наричат ​​дренажи. Това е обикновен клапан. След напълване на системата с охлаждаща течност, тя се отваря, държи се отворена, докато излезе равномерен поток от вода без въздушни мехурчета (след това водата се излива рязко). Ако говорим за многоетажни сгради, тогава по време на пускането на системата изпускателните отвори на щранговете първо трябва да се отворят и останките вече могат да бъдат изнесени в апартаментите.

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система

Въздухът в отоплителния радиатор пречи на нормалната циркулация на охлаждащата течност. Това води до лошо нагряване на батерията.

В частните системи или след подмяна на радиаторите в апартаментите се инсталират не обикновени кранове, а специални въздушни клапани за обезвъздушаване. Те са ръчни и автоматични. Те се поставят в горния свободен колектор на всеки радиатор (за предпочитане) и / или в най-високата точка на системата.

Какво още застрашава въздуха в отоплителната система? Допринася за по-бързо разрушаване на компонентите на отоплителната система. Въпреки че днес полимерите се използват все повече и повече, металните части все още са в изобилие. Наличието на кислород насърчава активирането на окисляването (ръждата на черните метали).

Монтаж на автоматичен обезвъздушител

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система

Преди инсталирането се извършва цялостна проверка на устройството. В корпуса не трябва да има замърсявания, ръжда и котлен камък, ако има такива. След това трябва да направите следното:

 • Изчислява се най-удобната площ за поставяне на отдушника. Препоръчително е да го обмислите на етапа на проектиране на отоплителната система. Точката на монтиране трябва да бъде разположена възможно най-високо, трябва да събира въздух и газове от всички вериги и в същото време да бъде достъпна за поддръжка.
 • Използвайки спирателен канал или други свързващи фитинги (ако е необходимо), затегнете автоматичния вентил за обезвъздушаване, така че уплътняващият материал да гарантира плътността на съединението. Ако се използва ъглово или радиаторно устройство, тогава работната част на корпуса с камерата и поплавъка трябва непременно да е обърната нагоре за безпрепятствено изпускане на въздух.
 • Вентилационният отвор може да бъде затегнат само с отворен ключ - нежелателно е да се използват ключове с лостов ключ.
 • Проверява се херметичността на връзката, след което се отвива капачката в горната част на корпуса на устройството. След това можете да напълните клона с охлаждаща течност.

Какво е въздушен клапан

Въздушният клапан за отопление е запечатан конусовиден или цилиндричен месингов корпус. Вътре има тефлонова или полипропиленова куха плувка. Този поплавък е свързан с лост с дренажен клапан, който е снабден със заключваща запушалка. Този щепсел предотвратява изтичане на охлаждащата течност в случай на повреда на устройството.

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система

Вентилационните отвори за отоплителни системи са три вида:

 • Директни устройства от традиционния тип. Монтират се само вертикално.
 • Устройства от ъглов тип, които са инсталирани под прав ъгъл. Те се монтират на радиатори вместо кранове на Маевски или в случай, че не може да се инсталира директна версия на отвора за въздух.
 • Специални модели за монтаж на радиатори.

Според принципа на работа отдушникът може да бъде ръчен (клапан на Маевски) и автоматичен. Последната разновидност са описаните по-горе устройства с поплавъчен тип.

Как работи ръчният клапан

Нека да разберем как работи ръчният обезвъздушител за отоплителната система. За да разберете устройството от този сорт, трябва да погледнете чертежа на крана на Маевски. В края на корпуса от месинг с външна резба има отвор с диаметър 2 мм. Покрит е с конусен винт. Отстрани на същото тяло има отвор с по-малък диаметър, който се използва за освобождаване на въздух.

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система

Принципът на действие на ръчния отдушник е както следва:

 1. В режим на работа на отоплителния кръг винтът на щепсела е плътно затегнат. Изходът е херметически затворен с конус.
 2. За да освободите шлюза, винтът се отвива няколко завъртания. В резултат на налягането на охлаждащата течност въздухът започва да излиза през малък отвор, след това навлиза в изходния канал и се изхвърля навън.
 3. Освен това отначало от дупката излиза само въздух, след което се появява примес от вода. Кранът трябва да бъде затворен, когато от отвора изтича само поток вода.

Тъй като ръчният отдушник няма движещи се части за запушване, ръжда или износване, това е надеждно и безпроблемно устройство. Този клапан е инсталиран само на радиатори.

Ръчните клапани според метода на развиване се разделят на следните типове:

 • за отваряне се използва метална или пластмасова дръжка;
 • по-често можете да намерите слот за отвертка с плоско работно острие;
 • за развиване със специален ключ има винт с четиристранен връх.

Принцип на работа на автоматичен клапан

Автоматичният въздухоуловител за отоплителната система работи без човешка намеса. По принцип това е вертикален месингов цилиндър с резба с пластмасов поплавък вътре. Поплавъкът е свързан посредством лост с пружинно пресован въздушен предпазен клапан. Този клапан е вграден в капака.

Принципът на работа на автоматичния въздухоотвод в отоплителната система е следният:

 1. Когато отоплителната система работи, вътрешната камера на устройството се пълни с вода, която изтласква поплавъка нагоре.В резултат на това въздушният клапан е пружинен и плътно затворен.
 2. Когато въздухът се натрупва в горната част на камерата, нивото на топлоносителя намалява, което води до падане на поплавъка.
 3. Когато нивото на течността падне до критична стойност под тежестта на поплавъка, пружината се компресира и отваря клапана. В резултат на това въздухът започва да кърви.
 4. Поради повишеното налягане на охлаждащата течност в системата, целият въздух се измества от камерата на устройството. Течността заема мястото на изместения въздух и кара поплавъка да се издига нагоре, което избутва клапана нагоре и плътно затваря отвора.

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система

По време на пълненето на мрежата с охлаждаща течност, въздушните брави непрекъснато кървят, тъй като поплавъкът лежи в дъното на резервоара. Когато водата запълни камерата, пружинният механизъм повдига клапана. В резултат на това процесът на кървене спира. Част от кислорода обаче остава в корпуса под капака, но това по никакъв начин не влияе върху работата на отоплителния кръг.

Предлагат се автоматични устройства с ъглова и директна връзка. Последният тип хвърля вертикално, а първият - встрани. Ъгловата версия е ценена за надеждността на работа, но по-лошо събира въздушни мехурчета.

Монтиране на въздушни предпазни клапани

За да се отстрани въздухът от отоплението, на радиаторите са монтирани вентилационни отвори - ръчни и автоматични въздушни клапани. Те се наричат ​​по различен начин: отдушник, отдушник, отвор за изпускане или въздух, отвор за въздух и т.н. Същността не се променя от това.

Въздушен клапан на Маевски

Това е малко устройство за ръчно обезвъздушаване на въздуха от отоплителните радиатори. Той е инсталиран в горния свободен колектор на радиатора. Има различни диаметри за различните секции на колектора.

Ръчен обезвъздушител - кран на Маевски

Това е метален диск с коничен проходен отвор. Този отвор се затваря с конусен винт. С развиването на винта с няколко завъртания, ние предоставяме възможност за излизане на въздух от радиатора.

Устройство за изпускане на въздух от радиатори

За да се улесни изпускането на въздух, се прави допълнителен отвор, перпендикулярен на основния канал. Чрез него всъщност въздухът излиза навън. Докато се излъчвате с кран на Маевски, насочете тази дупка нагоре. След това можете да развиете винта. Развийте няколко завъртания, не усуквайте много. След като съскането спре, върнете винта в първоначалното му положение, отидете до следващия радиатор.

При стартиране на системата може да се наложи няколко пъти да се заобиколят всички въздухосборници - докато въздухът спре да излиза изцяло. След това радиаторите трябва да се нагряват равномерно.

Автоматичен предпазен клапан за въздух

Тези малки устройства се инсталират както на радиатори, така и на други места в системата. Те се различават по това, че ви позволяват да изпускате въздух в отоплителната система в автоматичен режим. За да разберете принципа на действие, помислете за структурата на един от автоматичните въздушни клапани.

Принципът на действие на автоматичното излизане е както следва:

 • В нормално състояние охлаждащата течност запълва камерата със 70 процента. Поплавъкът е отгоре, притиска стъблото.
 • Когато въздухът влезе в камерата, охлаждащата течност се измества от тялото, поплавъкът се спуска.
 • Той притиска флаг на перваза върху струята, изстисквайки я.

  Принципът на действие на автоматичния клапан за освобождаване на въздуха

 • Изцеденият отвор отваря малка празнина, която е достатъчна, за да излезе въздухът, натрупан в горната част на камерата.
 • С изтичането на водата тялото на отдушника се пълни с вода.
 • Плувката се издига, освобождавайки стъблото. Връща се на мястото си с помощта на пружина.

Различните конструкции на автоматичните въздушни клапани работят според този принцип. Те могат да бъдат прави, ъглови. Те се поставят в най-високите точки на системата и присъстват в групата за сигурност.Те могат да бъдат инсталирани в идентифицирани проблемни зони - където тръбопроводът има неправилен наклон, поради което там се натрупва въздух.

Вместо ръчните кранове на Маевски можете да поставите автоматично източване за радиатори. Той е само малко по-голям по размер, но работи в автоматичен режим.

Автоматичен обезвъздушител за обезвъздушаване

Почистване на сол

Основната неприятност при автоматичните клапани за изпускане на въздух от отоплителната система е, че изходът за въздух често е обрасъл със кристали сол. В този случай или въздухът не излиза, или клапанът започва да "плаче". Във всеки случай трябва да го премахнете и почистите.

Разглобен автоматичен обезвъздушител

За да може това да стане без спиране на отоплението, автоматичните въздушни клапани се сдвояват с невъзвратни. Първо се монтира възвратен клапан, върху него се монтира въздушен клапан. Ако е необходимо, автоматичният въздухоуловител за отоплителната система просто се отвива, разглобява (отвива капака), почиства се и се сглобява отново. След това устройството е готово да отдели въздух от отоплителната система отново.

Как работи устройството

Въздушен клапан (или няколко) е инсталиран в отоплителната система, на места, най-вероятни за натрупване на въздушни мехурчета. Това предотвратява образуването на големи задръствания, отоплението работи безпроблемно.

Кран на Маевски

Такива устройства бяха кръстени на името на техния разработчик. Кранът на Маевски има резба и размери за тръба с диаметър 15 mm или 20 mm. Той е подреден просто:

 • В корпуса на корпуса на клапана са направени 2 проходни отвора, които в отворено положение на крана на Маевски са свързани към отоплителната система.
 • Тези отвори са запечатани с конусен винт с резба.
 • Въздухът се изхвърля през малък (2 мм) отвор, насочен нагоре.

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система

За да отделите въздух от системата, развийте винта с 1,5-2 оборота. Въздухът издухва със свирка, тъй като комуникациите са под натиск. Краят на изхода на шлюза се характеризира с спад в налягането и появата на вода.

На пазара можете да намерите няколко разновидности на крана на Маевски, които са еднакви по дизайн, но се различават по начина на регулиране на заключващия винт. Има:

 • с удобна дръжка за отвиване на ръка;
 • с обикновена глава за плоска отвертка;
 • с квадратна глава за специален ключ.

За възрастен принципът на развиване на заключващия винт няма значение. Въпреки това, в дом с деца е по-безопасно да се използват устройства, които трябва да се развиват със специално устройство. След отвиване на обичайния кран с удобна дръжка, детето може да се опари с вряща вода.

Автоматичен кран

Автоматичният въздушен предпазен клапан се основава на принципа на поплавъчна камера, дизайнът включва:

 • вертикален калъф с диаметър 15 мм;
 • плуват вътре в тялото;
 • пружинен клапан с капак, който е свързан и регулиран от поплавък.

Автоматичният въздушен клапан за отоплителната система работи без човешка намеса. Обикновено, когато в системата няма въздух, поплавъкът се притиска към капака на клапана от налягането на течния пълнител. В същото време капакът е плътно затворен.

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система

Когато въздухът се натрупва в корпуса на клапана, поплавъкът се спуска. Веднага щом падне до критичното ниво, пружинният клапан се отваря и изпуска въздуха. Под налягането на носителя в системата пространството отново се запълва с течност. Поплавъкът се издига, за да затвори капака на пружинния клапан.

Когато в комуникациите няма охлаждаща течност, поплавъкът лежи в долната част на клапана. Докато системата се пълни, въздухът напуска крана в непрекъснат поток, докато охлаждащата течност достигне поплавъка.

Прави се разлика между следните конфигурации на автоматични въздушни клапани за отопление:

 • с вертикално изпускане на въздуха;
 • със странично изпускане на въздуха (чрез специална струя);
 • с долна връзка;
 • с ъглова връзка.

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система

За неспециалистите конструктивните характеристики на автоматичния кран нямат значение. За професионалист обаче има разлика в избора между устройства.

Вярва се, че:

 • устройство с дюза и страничен отвор е по-надеждно в експлоатация от автоматичен клапан с вертикално изпускане на въздуха;
 • Долният свързващ клапан е по-ефективен при улавяне на въздушни мехурчета, отколкото странично монтираният клапан.

Ако дизайнът на крана на Маевски не е претърпял промени в продължение на много години, тогава устройството на автоматичните клапани непрекъснато се подобрява и допълва.

Производителите предлагат автоматични клапани с допълнителни устройства:

 • с мембрана за защита срещу воден чук;
 • със спирателен вентил, за удобство при демонтиране на устройството по време на отоплителния сезон;
 • мини клапани.

Автоматичните въздушни клапани за отопление изискват честа проверка и почистване. Несъмнените предимства на тези устройства включват възможността да ги инсталирате на труднодостъпни места.

Въздушни и въздушни клапани в тръбопроводи

 • У дома-
 • Документи-
 • Статии-
 • Въздушни и въздушни клапани в тръбопроводи

Къде въздухът попада в тръбопроводите?

Когато казват, че „тръбата е празна“, те имат предвид, че в тръбата няма вода. Обикновено тръбопроводът е напълно запълнен с въздух. Когато пълни тръбопровода, водата измества въздуха от него.

Когато пълни тръбопровода, водата измества въздуха от него.
Пример: PVC тръба с диаметър 250 mm има вътрешен диаметър 235 mm. За да се запълнят всеки 1000 м от такъв тръбопровод, са необходими 43000 литра вода. Съответно, ако тръбата е празна, 43 000 литра въздух трябва да бъдат изместени.


Ако инсталацията е неправилна или ако нивото се промени, има възможност въздухът да попадне в тръбопровода от помпата. Освен това във водата винаги присъства разтворен въздух, който се отделя при промяна на налягането и температурата.

Какви проблеми може да причини въздухът в тръбопроводите?

На първо място, за разлика от водата, въздухът може да бъде компресиран. Това означава, че с увеличаване на налягането въздухът намалява в обем. Внезапното разширяване на сгъстения въздух може да доведе до воден чук. Друг нежелан ефект от присъствието на въздух в тръбопровода е опасността от „въздушен джоб“, когато въздухът се събира във високи точки. „Въздушни джобове“ покриват част от областта на потока на тръбата. Този ефект е особено важен при „плоски“ системи с малки наклони и ниска скорост на движение на водата, когато водата няма време да пренася въздух. Наличието на въздух увеличава консумацията на енергия на помпите.

Какви проблеми могат да възникнат поради наличието на вакуум в тръбопровода?

Когато казваме разреждане, имаме предвид под атмосферното налягане. При изпразване на тръбопровода (планирано или в случай на авария) въздухът няма време да заеме мястото на водата. В този случай налягането в тръбата намалява и може да падне под атмосферното, което от своя страна може да доведе до разрушаване на тръбата. Това явление е особено често при пластмасовите тръбопроводи с тънки стени и големи диаметри.


Повреденият тръбопровод може да не се срути веднага, но ще бъде отслабен. Ако уплътненията на съединенията са направени от гумени уплътнения, те могат да се преместят в тръбата, причинявайки течове при възстановяване на налягането. Изследвайки течове в тръбопроводи с ниско налягане с гумени уплътнения, беше установено, че повечето от тях са причинени от деформации на тръбите поради появата на вакуум.

Какви видове въздушни клапани има?

Има 3 вида въздушни клапани: - Кинетичен клапан - Автоматичен клапан - Комбиниран клапан

Кинетичен въздушен клапан

Наричат ​​се още антивакуумни клапани. Клапаните работят при ниско налягане (няколко метра воден стълб).Те се използват за отстраняване на големи количества въздух от системата, докато тя се пълни с течност, и позволяват на големи количества въздух да заеме мястото на водата в тръбопровода, когато се източи. Кинетичната функция несъмнено е една от основните функции на въздушните клапани. Когато тръбопроводът се напълни с вода и под налягане, клапанът е затворен и не изпуска въздух. Клапанът работи само при пълнене и изпразване на тръбопроводите. Традиционните кинетични конструкции на клапаните имат кухи плувки с форма на топка.

Характерните характеристики на този дизайн: • Площта на потока е по-малка от номиналната • Кухият поплавък се деформира при удар, независимо от материала (пластмаса или неръждаема стомана). В резултат на това при следващите операции той не прилепва плътно към седалката и клапанът тече. Тази част изисква периодична подмяна. • Ако тръбопроводът е под налягане за дълго време, поплавъкът може да залепне. В този случай клапанът няма да работи при следващото изпразване на тръбопровода и може да се развие вакуум и да повреди тръбопровода. • Поради лекото тегло на топката, съществува риск от преждевременно затваряне на клапана при ниско налягане.

Автоматичен въздушен клапан

Тези клапани отстраняват въздуха, задържан в тръбопроводи под налягане. Площта на потока на автоматичния клапан е много малка и служи само за освобождаване на малки количества въздух. Този клапан не може да замени кинетичния клапан, тъй като не е проектиран за повече обеми въздух. Традиционна автоматична конструкция на клапана: • Има куха поплавък • Има подвижни части, подложени на деформация и износване

Комбиниран въздушен клапан

Те се наричат ​​още три функционални клапана. Комбинираните въздушни клапани осигуряват кинетични и автоматични функции в едно устройство. • Изпускане на голямо количество въздух от системата по време на пълнене на тръбата, когато вътрешното налягане е все още ниско (няколко метра воден стълб) • Въвеждане на голямо количество въздух по време на изпразването на тръбата, което предотвратява натиска от падане под атмосферното налягане. • Изтичане на въздух от тръбопровода под налягане. Традиционен дизайн на комбиниран клапан: • Отделно тяло за кинетичен клапан • Отделно тяло с автоматичен клапан в горната част

Повече по темата:

Предотвратете водния чук - предотвратете скъсване на тръбопровода!

Въздушните клапани са вълшебната пръчка за тръбопроводи!

Клапани за обезвъздушаване - изберете правилния!

Препоръки за монтаж на въздушен клапан

Абсорбатори на воден чук Dorot

Дизайн и принцип на действие

Автоматичният въздушен клапан за отоплителни системи има опростен и надежден дизайн. Кухият метален корпус е снабден със свързваща тръба, която се намира отдолу или отстрани, в зависимост от версията на продукта. Поплавък от полимерна смола е разположен във вътрешната камера на устройството. Поплавъкът е свързан чрез свързващ прът с иглена клапа, която затваря отвора в горната част на капака на отдушника.

Отстраняването на щепсела с ръчен клапан е необходимо да се контролира процесът, за да се изключи устройството навреме - въздухът ще бъде напълно обезвъздушен, когато поток от охлаждаща течност тече през вентилационния отвор. Инсталирането на автоматичен отвор за въздух елиминира неприятностите при обслужването на отоплителната система.

Принципът на действие на устройството се основава на използването на гравитацията - кух плувка е по-лек от водата, но по-тежък от въздуха. В нормално състояние въздушният отвор се пълни с охлаждаща течност, поради което поплавъкът е в горното положение, притискайки игления клапан. С течение на времето охлаждащата течност се измества от вътрешната камера на устройството от натрупващия се газ.

В резултат на това поплавъкът под въздействието на гравитацията пада надолу, отваряйки леко клапана. Натрупаният въздух под налягането на течността в отоплителната система излиза през отвора в тялото на дренажа и камерата отново се пълни с охлаждаща течност, която повдига поплавъка, автоматично затваряйки клапана.

Поплавковите отвори за въздух се използват за отстраняване на въздушни брави и също така спомагат за ускоряване на оттичането на охлаждащата течност от системата по време на поддръжка или ремонтни дейности. Поради намаляване на нивото на охлаждащата течност във веригата, клапаните се отварят автоматично и въздухът, влизащ през тях, принуждава течността да изтече по-бързо.

Причини за излъчване на системата

Въздухът в отоплителния кръг влияе отрицателно върху функцията и трайността на системата. Кислородът реагира със стомана и е корозивен. Въздушните брави пречат на нормалното движение на охлаждащата течност, блокират отоплението на горната част на радиаторите или на цели отоплителни устройства. Наличието на въздушни мехурчета в охлаждащата течност води до преждевременно износване на подвижните части на циркулационните помпи.

Автоматично обезвъздушаване на въздуха от отоплителната система
Вентилирана отоплителна система

Има няколко причини за образуването на въздушни брави.

:

 • Използване на вода от водоснабдителна система като топлоносител, който не е преминал специална обработка за отстраняване на разтворения въздух. При нагряване газовете напускат течната среда и се натрупват в горните точки на тръбопровода и батериите.
 • Прекалено бързо пълнене на системата с охлаждаща течност или нейното подаване от не-ниска точка. В такава ситуация течността няма време да измести въздуха от всички ъгли на монтираната система.
 • Загуба на херметичност от системата поради грешки при монтажа или повреда на елементи.
 • Използването на полимерни тръби, които нямат бариерно покритие, което предотвратява проникването на молекули кислород в охлаждащата течност.
 • Грешки при разработването на проекта или подреждането на системата (неправилно избран ъгъл на наклон на тръбите и др.).
 • Постъпването на въздух в системата по време на ремонти, изискващи демонтаж на елементи на веригата.

Как работи автоматичен обезвъздушител

Когато водата поддържа поплавъка отдолу, тя натиска гуменото уплътнение и налягането на водата изтласква уплътнението в корпуса на клапана. Това затваря дупката. Когато водата излезе, поплавъкът потъва и издърпва гуменото уплътнение заедно с него, отворът за вход и изход на въздуха се отваря.

По време на работа автоматичният отвор за въздух бълва вода. Защо се случва това? Тъй като въздушните мехурчета удрят плаващия механизъм отдолу доста рязко и това причинява импулсна работа на въздушния отвор. За да се предотврати пръскането на въздушния отвор на мръсна вода на изхода му, е предвидена резба с диаметър от 1/4 до 1/2 (в зависимост от модела на вентила за обезвъздушаване RACI, A.R.I., Unirain,

Това видео показва как работи вентилът за обезвъздушаване RACI

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни