Видове фитинги за пластмасови тръби - предназначение и особености на приложение

Тръбопроводната комуникация се инсталира в жилищни и търговски, промишлени съоръжения и има различни цели. Функционалните и ефективни системи са изградени с помощта на пластмасови, металопластикови и метални тръби и разнообразни фитинги, които се различават по дизайн и размер.

Предлаганите снимки на фитинги за отоплителни тръби, техните описания и кратки характеристики ще ви помогнат да се ориентирате правилно в разнообразието от предложени видове.

Такива елементи на свързване играят важна роля в подреждането на всяка система, което ще опрости процедурите за инсталиране на такива комплекси със собствените си ръце.

Възможности и характеристики на пластмасовите изделия

Достъпната цена за тръби и фитинги за отопление се дължи на техническите характеристики на тяхното производство и съвременните технологии.

Такива продукти имат набор от оперативни предимства, следните параметри са свързани с възможностите и характеристиките на използването на тръбните фитинги:

 • лекота на сглобяване и монтаж, при условие на точно възпроизвеждане на инструкциите;
 • високо ниво на поддръжка и възможност за подмяна на износени части;
 • възможно най-дълъг експлоатационен живот и функционалност на отделните фитинги.

За да оборудвате висококачествена и високоефективна отоплителна система в къща или апартамент, е необходимо да изберете изключително висококачествени фитинги.

Свързващите елементи осигуряват надеждна фиксация на тръбите един към друг, в сложна конфигурация те гарантират свързването на цялата конструкция.

Опции за монтаж

Поради своите характеристики, които се отнасят до материалите и конструкцията, металопластичните тръби не могат да бъдат заварени една към друга, тъй като стоманените тръби са познати на всички.

Някои хора може да мислят, че това е недостатък, но изобщо не е вярно. Напротив, фактът, че се нуждаете от различни фитинги за свързване на две металопластикови тръби, е дори добър, защото това има положителен ефект върху самия процес на работа с тях.

Също така е добре, че цената на фитингите за металопластикови тръби е на много достъпно ниво, защото някои от тях могат да бъдат закупени не толкова за стотици, за десетки рубли. Но това силно зависи от техния тип и дизайн.

Най-популярни са компресионните фитинги за металопластикови тръби. Те имат доста опростен дизайн, който се състои от няколко части - ръкав, пръстен и самото тяло, в което се намира всичко това.

Такъв фитинг влиза в самата тръба, след което има уплътнение поради втулка и шайба. Този дизайн е особено надежден, което обаче силно зависи от материалите, от които е направен корпусът.

 • Удължаване на радиаторите - поетапно описание и съвети как да добавите раздел бързо и лесно (145 снимки + видео)
 • Как да направим отопление със собствените си ръце - схеми, проекти и характеристики на използването на настоящите отоплителни системи (115 снимки)

 • Свързване на температурен датчик - схема за свързване на автоматика и нюансите при използването му в система за управление на отоплението (130 снимки, диаграми и видео редактиране)

Най-добре е да си купите месингови фитинги, защото те не се окисляват с вода, са трайни и надеждни, което е много важно, когато става въпрос за водопровод и отопление, в които те обикновено се използват.

Освен това има компресионни фитинги, фитинги за натискане.

Съществуващи видове и предназначение на фитингите

Съвременните фитинги за пластмасови отоплителни тръби се предлагат от производителите в голямо разнообразие и според метода на монтаж те могат да бъдат разделени на следните класове:

 • цанга, оборудвана с удобна резба;
 • компресионни елементи на тръбопровода;
 • пресови фитинги за металопластикови тръби.

Най-често се записва използването на гофрирани фитинги за изграждането на всички видове тръбопроводи и отоплителни системи.

Това ви позволява бързо и лесно да замените износените части или елементи с очевидни и физически повреди, без да привличате специалисти в такава работа и независимо да предприемате необходимите мерки.

Изход

Невъзможно е да се инсталира тръбопроводът без фитинги. Ето защо, когато изчислявате тръби за системно устройство, трябва незабавно да вземете решение за свързващите елементи, а именно техния вид и количество. Това ще позволи бързо и ефективно да завърши конструкцията (вижте също статията "Фитинги за PVC тръби: икономичен вариант за монтаж на комуникации").

Можете да получите повече информация по тази тема от видеото в тази статия.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия канал Yandex.Zen

Опции за инсталиране и дизайнерски характеристики

Всички съществуващи фитинги за PVC отоплителни тръби по отношение на функционалността според общоприетата класификация са разделени в четири класа:

 • кръстове, необходими за рязане на тръби и разклоняването им;
 • съединители, използвани за фиксиране на няколко тръби (различни или със същия диаметър);
 • къдрави елементи, използвани за заобикаляне на конструкции без тяхната пряка връзка;
 • спирателни кранове, кранове и клапани или спирателни фитинги за металопластикови тръби.

Всеки тип фитинги, предлагани от производителите, има свое собствено предназначение и се различава в конструктивните характеристики на инсталацията.

Видове фитинги

За да може свързването на металопластични тръби, направено от вас, да бъде надеждно и удобно специално за вас, трябва да изберете правилните видове използвани фитинги.

Най-популярни са американските жени, които са спечелили сърцата на водопроводчиците с тяхната простота и многократна употреба.

За собствениците на системи, които ще ги използват, такива фитинги също са добри, защото не е необходимо да имате набор от инструменти за взаимодействие с тях - един прост регулируем ключ е достатъчен за вас.

Американската е добра поради гайката с О-пръстена, поради което можете да направите връзката, без да премествате самите тръби, което е много удобно.

 • Въздушен слънчев колектор - какво представлява и как да го направите сами. Стъпка по стъпка майсторски клас и съвети за използване в отоплителната система (110 снимки и видеоклипа)
 • Монтаж на отоплителни тръби: методи за окабеляване и правила за поставяне на отоплителната система (125 снимки)

 • Отопление в двуетажна къща: проекти, схеми и отоплителни системи със собствените си ръце (125 снимки и видеоклипове)

Следват съединителите. Те са доста често срещани. Такъв фитинг работи на принципа на компресионна връзка, което означава, че може да се използва многократно. На изхода този фитинг обикновено има цанга или резба, в зависимост от избраната от вас модификация.

Последните в нашия списък са тройници, къде да отидем без тях.

Първите две категории бяха използвани за свързване на тръби или промяна на посоката им, тъй като армираните пластмасови тръби трябва да имат само твърди прави секции, без завои, като цяло, ако имат такива, то само с малки контролирани деформации.

Тройник е необходим, на първо място, за да се създадат нови клонове и отделни линии. Не можете да правите без тях, когато създавате какъвто и да е тип отопление на водата.

Натиснете фитинги

По дизайн тези елементи са комбинация от месингова основа, накрайник и уплътнение.

Такива разглобяеми фитинги се предлагат под формата на тройници и кръстове, различни адаптери, те са необходими за фиксиране на няколко края на тръбите и, когато са правилно инсталирани, се характеризират с дълъг експлоатационен живот.

Как да изберем фитинги

При избора на фитинги е необходимо преди всичко да се съсредоточите върху диаметъра на металопластичните тръби, което може да бъде 16-63 mm (което означава външен диаметър, включително дебелината на стената - 2-3 mm). За вътрешно окабеляване често се използват тръби и свързващи елементи с диаметър 16-32 мм.

Забележка! За да могат фитингите да паснат най-добре на металопластиковите тръби, те трябва да бъдат закупени едновременно.

Също така си струва да се разгледа предварително въпросът за закрепване на металопластичен тръбопровод в случай на открито полагане. За монтиране на стена се използват метални скоби или скоби, но най-практичният, икономичен и естетически приятен вариант би бил използването на леки пластмасови скоби. Тези елементи съвпадат добре по цвят с корпуса на тръбата, монтирани са на един саморез и здраво държат тръбопровода.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Видове пневматични фитинги и критерии за избор на елементи за пневматични системи

Компресия

Този тип фитинги се наричат ​​колективно условно разглобяеми, те се отличават със своята простота и бързина на монтаж и здравина на образуваната фуга.

Компресионните фитинги могат да се използват многократно и са подходящи за подреждане на топлопроводи с различна сложност и конструктивни характеристики.

 • Група за безопасност при отопление - характеристики на устройството, принцип на действие и приложения (85 снимки)
 • Нагревателен кабел за тръби - съвети за избор, нюанси на приложение и характеристики на експлоатация (140 снимки)

 • Воден пистолет за отопление - какво е това, принципът на действие и характеристиките на използването на устройството (110 снимки и видеоклипове)

Видове части

Има много подробности за монтиране на пластмаса:

 • Колела или ъгли - служат за свързване на тръби с завой от 45, 90, 120 °, 135 °.
 • Тройници, кръстове - осигуряват клон от тръби от главната.
 • Съединители - свържете тръбите в прави секции.
 • Тапи - херметически уплътняват края на тръбата.
 • Адаптерите са най-често срещаният тип фитинги. Повечето са аналогични на резбите за стоманени тръби: от една страна има резба (или резба с американска гайка) за свързване към системата или връзка към фитинги, от друга страна, част за закрепване към пластмасова тръба (компресионна скоба, заваръчна втулка, сгъваема втулка за PVC за залепване, съединител тип цанги и др.). Те също са под формата на съединители, свързващи тръби с различни размери.
 • Байпасите са готови извити тръбни участъци, които ви позволяват да заобиколите препятствие, което пречи на праволинейното разположение на тръбопровода.
 • Много части, предназначени за закрепване на тръбопроводи: опори, скоби, скоби.

американски

За свързване на спирателни кранове или свързване на тръбопровода към мрежата е необходима надеждна метална винтова връзка. Следователно всички преходни фитинги трябва да имат или резба, или вътрешна резба в единия край. Но за да свържете тръбопровода към тръбопровода или фитингите, разклонителна тръба или резба не са достатъчни - необходим е и тромав чистач или американска гайка. Ето защо, наскоро, върху фитингите, те започнаха да комбинират разклонителната тръба с американската съединителна гайка, което прави възможно лесно и надеждно завиване на тръбопровода към всякакви резбови или резбови спирателни клапани.

Спирателни и контролни клапани

В къща или апартамент обикновено има спирателни кранове или кранове и спирателни и контролни клапани под формата на смесители и термо клапани (температурни контролери за отоплителни батерии). Всички видове резета, амортисьори и клапани обикновено не се срещат в ежедневието.

Нито един тип спирателни и контролни клапани не е монтиран директно върху тръбопровода - само чрез адаптери с резби или американски.

Съединители

Използва се за свързване на две тръби с еднакъв или различен диаметър. Обикновено това са пластмасови изделия: с цанга скоба за HDPE; сгъваем за лепене за PVC; прости запояващи тръби за полипропилен.

Особено заслужава да се отбележат преходни съединители - кримпване, притискане и натискане на фитинги, както и съединители с скоба за полиетилен. Те имат малко по-различен дизайн, но всички се основават на факта, че разклонителната тръба е затегната във фитинга. Много често такива адаптери са свързани с американска съединителна гайка.

Тройници и кръстове

Те се използват за свързване към основната водоснабдителна система или за разделяне на потока от течност на две (или три) или за свързването им в един тръбопровод. За тази цел се използват пластмасови изделия, те са свързани към тръбопроводи по същия начин като съединителите.

Въртящи се фуги

Това са ъгли (завои), които ви позволяват точно и красиво да завъртите системата. Всъщност те са един вид съединители, те са монтирани по същия начин (виж по-горе).

За завои на тръби често се използват самите фитинги, които имат огъване под желания ъгъл.

Контури и опори

Когато инсталирате комуникации, често е необходимо да обикаляте перпендикулярно положени тръби. За удобство на инсталаторите и за красива чиста инсталация, производителите произвеждат завои - извити парчета тръби, предназначени за спретнат компактен байпас на една или две тръби с определен диаметър. Такъв продукт най-често се използва на полипропиленови тръбопроводи и се монтира с помощта на запояване.

За спретнато и надеждно закрепване на тръбопроводи се използват готови крепежни елементи под формата на скоби от пластмаса или стомана или метални скоби. По-надеждни метални скоби обикновено се използват за монтиране на електрически или информационни мрежи в открито заграждение; тръбопроводите за отопление и студена и топла вода обикновено се монтират с помощта на скоби.

Щепсели

Това са капачки, които надеждно и херметично затварят тръбната секция. Необходимостта от инсталиране на щепсели възниква в два случая: ако има нужда от време на време да се източва вода от системата и не искате да инсталирате кран, или ако системата все още ще расте, но тръбопроводът трябва да бъде временно включен. Тапите за пластмаса са два вида: неотстраними и подвижни. Неразделими - просто запоени или залепени към тръбопровода. Разглобяем - завинтва се и може да се развие, ако е необходимо.

Пресови фитинги

Пресовите фитинги са конструкции от едно парче и за тяхната инсталация се използват специализирани инструменти.

Такива модели фитинги са представени от ъгли и тройници, съединители, този метод на свързване се характеризира с повишена надеждност и оптимално ниво на якост.

Избор на фитинги

Когато купувате фитинги, трябва да разгледате някои важни моменти - размери, форма и материали.


 • Домашни отоплителни котли - най-добрите проекти и стъпка по стъпка майсторски клас за изграждане на отоплителни котли със собствените си ръце (135 снимки)

 • Ремонт на топлообменници - експлоатация, поддръжка, премахване, инсталиране и подмяна на водоснабдяване (120 снимки и видео)
 • Смесител за отопление - видове, предназначение, свързване и приложение в отоплителната система (80 снимки)

Всичко останало е въпрос на вкус, но размерите на фитингите за металопластикови тръби се определят от диаметъра в участъка на последните.

Що се отнася до материалите, зависи от това как ще ги използвате - за отопление не ви съветваме да спестявате няколко десетки рубли за фитинги, защото от това зависи трайността на системата.

Приблизително същото е положението и с обикновена водопроводна инсталация.

Технически свойства на фитингите за отоплителни системи

Съвременните фитинги за метални отоплителни тръби или металопластикови конструкции се класифицират според определени критерии.
Такива елементи трябва да бъдат избрани въз основа на цял набор от технически и експлоатационни свойства, най-важните от които са:

 • обхват и в коя система ще бъде инсталиран функционалният елемент;
 • материалът и технологията на производство на фитинга, необходимите инструменти за това;
 • конструктивно предназначение и конфигурация, предназначение на монтажния елемент.

Предлагат се стандартни фитинги в различни размери и конфигурации, за да се поберат различни дизайни.

Правилният избор на свързващи елементи ще осигури дълъг експлоатационен живот на цялата отоплителна система на отделните й елементи, увеличавайки експлоатационните свойства на цялостната конструкция.

 • Топлинен акумулатор за отопление - описание на системата и характеристики на нейното използване в частна къща (120 снимки)
 • Помпи, които повишават налягането - преглед на моделите от 2020 г., препоръки за избор на параметри за отоплителната система (105 снимки)
 • Помпи за отопление под налягане - ръчни и автоматични модели за модерни отоплителни системи (90 снимки и видео)

Фитинги за металопластикови тръби

Когато избирате и купувате продукти, обърнете внимание на:

 • гаранция на производителя
 • Макс. налягане и температура, които фитингите могат да издържат по време на работа на инженерната система
 • тегло на продукта
 • маркиране
 • оформен материал за части
 • отзиви за продукти в Интернет

Ако формованата част е твърде лека, тогава за корпуса е използвана различна сплав вместо месинг. Като ориентир можете да използвате теглото на продуктите на Valtec със съдържание на мед най-малко 54%, едно парче компресионен фитинг, което тежи от 64 до 531 грама.

В качествената част маркировката е равномерно изпъкнала или дълбока, с ясно различими букви.

Прес-фитингът, изработен от неръждаема стомана, е по-добър от алуминия: „неръждаемата стомана“ не се „изпотява“ с времето, тоест не натрупва кондензат и не потъмнява, може да издържи на по-високо налягане, включително воден чук, и практически не се деформира. Същото се отнася и за „крекера“ на кримпване: „неръждаема стомана“ е по-трайна и надеждна в сравнение с пластмасата.

Ако сравним фитингите по тип, тогава предимството на фитингите за кримпване и натискане е възможността за многократно разглобяване на връзките и повторно използване на елементите (трябва само да смените цангата на пръстена на кримпване фитинга, деформиран по време на монтажа или фиксиращата пружина за натискане) и, в случай на течове, гумени O-пръстени - те се продават отделно и струват "стотинка"). В същото време монтирането на тласкащи фитинги отнема минимум време. Въпреки това, push-fit има доста тесен диапазон от размери, от 16 до 32 мм или по-малко: този тип профилирани части се появиха на руския пазар наскоро, според някои доклади през 2010 г. и малко компании го произвеждат.

За разлика от компресионните продукти, които изискват проверка и затягане поне веднъж годишно, пресовите фитинги рядко се провалят и не позволяват течове. Възможни грешки при монтажа се виждат незабавно при тестване на системата - на такива места фитингите изтичат - и "грешните" елементи се сменят (по време на демонтажа пресовият фитинг се отстранява заедно с пресованата тръба). Правилно монтираният тръбопровод може безопасно да се излее в бетон - стена или под. В допълнение, за да инсталирате кримпващи фитинги, не е необходимо да купувате скъп инструмент за преса - просто трябва да го наемете или да поверите инсталацията на професионалисти.

Компресионни фитингиПресови фитингиНатиснете фитинги
Възможност за скрит монтажНЕДАДА
Многократна употребаДАНЕДА

Имайте предвид, че производителите препоръчват да се използват фитинги и инструменти от същата фирма като тръбите. Не се предоставя гаранция, ако продукти от различни производители се използват в една и съща система.

Можете да намерите показателите за продукти на някои популярни производители в таблиците по-долу.

Снимка на фитинги за отоплителни тръби

 • Ремонт на циркулационната помпа - основните видове неизправности, демонтаж, ремонт и монтаж на помпата в отоплителната система (видео + снимка)
 • Изборът на циркулационна помпа - как да се изчислят параметрите и съвети за това как да се избере помпа за модерни отоплителни системи (115 снимки и видео)
 • Капачка на коминната тръба: видове, приложения, задачи и монтаж на елемента (110 снимки)


Хареса ли ви статията? Дял ;)

0

Съвети за подбор

Изборът на фитинги се определя преди всичко от материала на тръбата. На второ място, целта на тръбопровода (изисквания за надеждност) и естетически изисквания. Практически няма смисъл да се купуват вносни продукти - качеството на местните е същото. Основното нещо е сертификат и визуално инспектирайте закупените продукти - чипове, пукнатини, драскотини могат да се появят на всякакви продукти и е по-добре да не се вземат такива продукти.

Популярни производители и приблизителна цена

Пластмасовите тръби и фитинги за тях се произвеждат навсякъде и е невъзможно да се посочи популярен производител. Всеки регион е пълен със собствени производители и вносни продукти от други региони.

Вносните продукти са няколко пъти по-скъпи от местните. В същото време не може да се каже, че качеството (и дори дизайнът) на чешките, немските, италианските и турските продукти е много по-високо. Марката, разбира се, струва пари, но от вас зависи да платите или не.

Простите полипропиленови съединители и тройници струват много малко. Адаптер с резба с диаметър 20 мм струва от 45 рубли, адаптер с американски - от 80 рубли. Сферичен кран за заваряване струва около 300 рубли, изход за вода - от 100 рубли.

Полиетиленово съединение или разклонение струва от 100 рубли (диаметър 20 мм) до 150 рубли (диаметър 32 мм); разклонителна тръба с външна резба от никелиран месинг - от 300 до 540 рубли (за диаметри от 20-32 мм). Продуктите с бронзова тръба струват двойно повече.

Най-евтините са PVC съединителите и тройниците за залепващи фуги - от 10 до 30 рубли. Съединители със стоманена облицовка вече струват от 70 до 110 рубли (за диаметри 20-32 мм), сгъваеми кранове 160-400 рубли и повече.

Характеристики на монтаж и монтаж

При полагане на системата за подово отопление се използват пресови фитинги - те имат по-добра плътност от компресионните фитинги (в този случай те не могат да бъдат използвани). Преди да запълните системата за подово отопление със замазка, е необходимо да тествате системата.

Ако пресовият фитинг не е кримпван правилно, той не трябва да бъде кримпван отново - той трябва да бъде заменен.

Преди заваряване полипропиленът не трябва да се избърсва с разтворители - маслени фракции (ацетон или бензин).

Пластмасовите комуникации през стената трябва да се извършват през втулка, направена от стоманена тръба с по-голям диаметър.

Неприемливо е да се монтират / заваряват / залепват детайли с резки - те могат да причинят запушване на тръбите.

В битовите системи не се използва челно заваряване на полиетиленови тръби - дебелината на стената е твърде малка за това.

При залепване на тръби с адаптери или съединители, изработени от PVC, е необходимо внимателно да се спазва технологията на залепване и особено, така че лепилото да няма време да изсъхне по време на залепването. Много е важно зоната да бъде залепена неподвижно и да не я докосвате през деня; също така е възможно да напълните PVC тръби с вода не по-рано от 24 часа.

Инсталационните характеристики на различни видове съединители могат да се видят в нашето видео:

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни