Какви са предимствата на затворените отоплителни системи?

Недостатъци на затворена отоплителна система

Мембранен разширителен резервоар
Мембранен разширителен резервоар
Недостатъкът е наличието на мембранен разширителен резервоар, който трябва да има голям обем. Избира се резервоар с очакването, че неговият обем трябва да бъде равен на 0,03 от общия обем на отоплителната система. Резервоарът се пълни само с 0,3-0,6 от общия обем, останалият обем остава за евентуално увеличаване на обема на охлаждащата течност. Също така трябва да се има предвид, че колкото по-голяма е отоплителната система, толкова по-малко се пълни разширителният резервоар. Мембранният разширителен съд в отоплителната система служи за поддържане на налягането при определени стойности.

Друг недостатък е, че циркулацията на охлаждащата течност е принудена, следователно, когато електричеството е изключено, работата на тази система не е възможна.

Затворена отоплителна система снимка
Затворена отоплителна система снимка

Саниране на къщи | Отопление на къща Москва, газ, вода, автономно

Обновяване на отоплението в къщата

Животът прави свои промени в нашето съществуване. Факторите, влияещи върху необходимостта от подмяна на отоплителната система, могат да бъдат много различни. Това може да бъде:

 • Увеличаване на площта на къщата чрез добавяне на една или повече стаи.
 • Пълно или частично преустройство на къщата.
 • Разбивка на котел, тръбопроводи, радиатори, въздуховоди.
 • Подмяна или модернизация на котелно оборудване.
 • Прехвърляне на котелно помещение от един енергиен източник в друг.

Каквато и да е причината, преоборудването на отоплителна система е сложен и скъп процес. Преди започване на работа е необходимо да се изготви подробен план за цялата работа. Подгответе всички материали, необходими за качествена и бърза подмяна на всички нагревателни елементи. Уверете се, че тръбите и радиаторите са в добро състояние. За да изберете най-добрия вариант за отопление на къща, трябва да знаете какви са отоплителните системи. А именно:

Всяка от тези системи има редица предимства и недостатъци. Когато планирате преоборудването на отопление на къща, трябва внимателно да обмислите всички опции, които ще използвате в бъдеще.

Преоборудване на котелното

След като сме замислили да извършим модернизацията на старата котелна централа, е необходимо предварително да се консултираме с компанията, която в бъдеще ще се ангажира с всички монтажни работи. Ако старият ви котел е в изправност и може да работи дълго време и трябва да го замените, само защото отопляемото помещение се е увеличило значително по размер, трябва да го продадете. Това ще спести пари за надстройки. Вземете предвид миналия опит от експлоатацията на котелно оборудване. Ако има чести прекъсвания в електричеството или газа, помислете за инсталиране на резервен котел за твърди или течни горива. Имате известен опит в експлоатацията на отоплително оборудване, консултирайте се със специалист. Те трябва да обмислят всички възможни варианти. Потребителят ще трябва само да избере най-оптималната опция.

Подмяна на тръбопроводи и радиатори

След завършване на сградата, която вече има отоплителна система. Трябва да помислите как да изградите съществуващия тръбопровод и колко радиатори да добавите. Може да е препоръчително да смените изцяло окабеляването и да инсталирате други радиатори, по-мощни, но в по-малки количества. Когато подменяте радиатори, не забравяйте да инсталирате системи за контрол на температурата върху тях, това значително ще намали консумацията на енергия.

Планиране на модернизиране на отоплението на дома

Ако мислите за увеличаване или просто за модернизиране на отоплителни системи, свържете се с компания, която предоставя услуги за вашето съществуващо оборудване. Инженерните консултанти със сигурност ще предложат най-добрия план за реконструкция, като се вземат предвид техническите възможности на къщата. Всъщност, при подмяна на котелното, е напълно възможно вентилационната система на техническите помещения да се подобри. Когато преработвате отоплението, преценете необходимостта от тези работи и вашите финансови възможности. Планирайте внимателно работата си. В този случай ремонтът ще се извърши в строго определено време с минимални финансови загуби.

Как работи затворената отоплителна система

Отоплителният агент се загрява до необходимата температура в котела. След това, поради циркулационната помпа, охлаждащата течност циркулира през системата. При нагряване охлаждащата течност се разширява и увеличава обема си, което води до увеличаване на налягането в отоплителната система. Целият излишен обем на охлаждащата течност влиза в разширителния резервоар, който регулира налягането.

Но не са изключени опциите, че обхватът на налягането ще бъде надвишен и, за да се избегне разкъсване на радиатора, е инсталиран предпазен клапан, през който в критична ситуация охлаждащата течност ще бъде изведена. Помещението се отоплява чрез нагревателно устройство, през което циркулира охлаждащата течност. Филтърът отстранява суспендираните вещества и замърсявания от системата. Въпреки факта, че системата е затворена, не е изключена възможността за навлизане на въздух в охлаждащата течност и въздухът също може да влезе в системата след промиване на отоплителната система.

Автоматичният въздушен клапан прави това много добре. Също така, за да се осигури работата на отоплителната система, е необходимо да се осигури захранване на мрежата от водопровода и ако налягането на водопровода не е достатъчно, тогава е необходимо да се инсталира помпа за грим.
Ако имате някакви въпроси относно затворена отоплителна система, попитайте ги в коментарите, ще се радвам да отговоря.

Избор на отоплителна система за ефективност и самостоятелна инсталация

Мислейки за бъдещата система като цяло, първо трябва да определите за себе си основната характеристика - вида на системата. Като правило говорим в този случай за метода за нагряване на охлаждащата течност и съответно за нейното разнообразие. Този избор зависи от наличните условия - климатични, икономически и геоложки.

Топлинна помпа

Например, все по-често се избират термопомпи за земни източници. Те представляват "обратен фризер", при който топлината се взема от почвата или подпочвените води. За това се пробиват кладенци или се подреждат хоризонтални резервоари. С помощта на подземна топлина хладилният агент се кондензира в специален топлообменник и топлоносителят се загрява.

Разгърнат изглед на китайска термопомпа за земни източници.

След като платите веднъж, в бъдеще ще трябва да осигурявате само поддръжка на системата. И консумацията на електроенергия тук е минимална. Електрическата мощност на термопомпата за жилищна площ от 120-150 кв. m, като правило, не надвишава 2-3 kW. И в същото време произвежда 10-12 kW топлина, ако, разбира се, всичко е правилно изчислено и подредено. Тоест, отоплението на къща през годината ще струва само 15-20 хиляди рубли, в зависимост от различни фактори.

За сравнение, електрически воден котел със същите параметри на топлинните загуби ще "изяде" 60-80 хиляди рубли годишно. Предварителните разходи обаче често са решаващият фактор. Не всеки е готов да плати 200 - 400 хиляди рубли. в същото време за отоплително устройство на базата на геотермална термопомпа. В допълнение, разработването и инсталирането на такава отоплителна система в частна къща със собствените си ръце обикновено е малко вероятно. Затова засега е екзотика. Устройството на въздушна термопомпа, разбира се, е много по-просто и по-евтино, но ефективността му е под въпрос. Особено в северните райони.

Горивни котли

Традиционните източници на топлина са гориво и електричество. Днес електричеството е най-скъпият начин за отопление на охлаждащата течност, а газта е най-евтиният. Не обаче навсякъде. Някъде свързването с газопровода по принцип е невъзможно или ще струва същите половин милион. Освен това трябва да се има предвид, че най-вероятно никое гориво няма да поевтинее. И опцията, която сега изглежда печеливша, може да се окаже най-скъпата за 15 години. Независимо от това, отоплителните системи, базирани на котли, са широко разпространени в Русия:

 • Газ, твърдо гориво или течно гориво;
 • Много гориво;
 • Електрически.

В допълнение често се инсталират няколко различни бойлера или модела, чийто дизайн изисква преобразуване, за да работи на различно гориво. Например, дизеловите топлинни генератори понякога се преобразуват в газ и обратно. Диверсификацията в този случай ще ви позволи да се адаптирате към променящите се условия на живот.

Помпа за газов котел разглобена.

Разработването и инсталирането на отоплителни системи, базирани на горивни котли с течен топлоносител, не е много трудно. Много, особено "опитни", собственици на частни къщи правят такава отоплителна система в частна къща със собствените си ръце. За постигане на ефекта с минимални инвестиции обаче са необходими точни изчисления на всички нюанси. Те включват:

 • Диаграма на тръбопровода - еднотръбна "Ленинград", двутръбна и др .;
 • Материал и диаметър на тръбопровода;
 • Тип бойлер, бойлер, акумулатор на топлина;
 • Тип отоплителни уреди;
 • Метод за управление на системата;
 • Метод за аварийно (резервно) отопление.

Пренебрегването на всички тънкости ще намали енергийната ефективност на системата и съответно осъществимостта на нейното устройство. Ако "капитанът" изобщо няма необходимите умения, независимото изпълнение на такъв проект е почти невъзможно. Най-малкото това със сигурност ще доведе до ненужни загуби на пари и време.

Електрическо отопление

Ако говорим за простотата на устройството, електрическото отопление, разбира се, ще стане шампион. В края на краищата не се нуждае от газопровод или хранилище за гориво. Освен това електрическите котли са много по-безопасни по отношение на пожари и замърсяване с газове в помещенията. В малките къщи можете да направите без котли като цяло, отоплявайки сградата, например, с топли подове и стени. Внимателното използване на нагревателния кабел ще даде много предимства:

 • Безопасност, тъй като отделните секции могат лесно да бъдат наблюдавани за късо съединение или прегряване, а наличието на въглероден окис обикновено се изключва.
 • Простотата на устройството, поради безполезността на течен топлоносител.
 • Бързината и лекотата на инсталиране, обяснено с ненужната нужда от специални знания или инструменти.
 • Надеждност, осигурена от възможността за дублиране на всички вериги.
 • Простота и ефективност на управлението, осъществявано от термостати.

Трудно е да се говори за ефективността на електрическото отопление, без да се знаят топлинните загуби на определена сграда. Но наличността на най-простия резистивен кабел е безспорна. Що се отнася до надеждността: при липса на механични повреди и избягване на прегряване, експлоатационният живот на кабела се измерва в няколко десетки години. Същото не може да се каже за тръбите.

Буферен капацитет (акумулатор на топлина) PAWT-200LE2 в опаковка.

Ето защо, въпреки разходите за електричество, електрическото отопление е доста препоръчително. Особено на места, където плащането за електричество се извършва, като се вземат предвид факторите за намаляване. Например - при липса на близък газопровод или местоположението на площадката в 30-километровата зона на атомната електроцентрала. Често срещано явление са „нощните“ шансове. Благодарение на тях можете да спестите пари чрез отопление на топлинните акумулатори през нощта и използване на натрупаната топлина през деня. Дори да няма течен топлоносител, правилно подредената бетонна замазка може да работи като акумулатор на топлина.

Като се вземат предвид всички тези точки, можем да кажем, че за инсталиране на отоплителна система в частна къща със собствените си ръце, най-лесният вариант е електрическото отопление. Ефективността му се увеличава лесно чрез висококачествена топлоизолация на всички заграждащи конструкции и внимателен контрол на контурите. Освен това наличието на автономен електрически генератор ще осигури топлина във вашия дом в случай на прекъсване на електрозахранването.

Подготвителен етап:

 1. Получаване на извлечение от списъка на необходимите материали от спецификацията, което е неразделна част от завършения проект за нова отоплителна система или стара, която се модернизира (ако проектът е завършен от нашите специалисти, този списък вече е наличен) ;
 2. Покупка и доставка на материал до обекта, както и осигуряване на неговата безопасност;
 3. Демонтаж на старо оборудване (ако се извършва реконструкция или подмяна на старата система);
 4. Оформление на трасето на захранващите и връщащите тръби;
 5. Осъществяване на отвори в стените, както и канали на стробоскопи (със скрито окабеляване на комуникациите) за гладкото полагане на тръби;
 6. Почистване на помещения от строителни отпадъци;

Целта на този етап е да осигури непрекъсната, висококачествена работа на по-нататъшната инсталация на цялата отоплителна система на частна къща.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни