Какво да изберем - електрически или газов котел? Сравнение по 4 параметъра

Когато проектират отопление на дома, много хора се замислят кой котел да изберат - газов или електрически? Въпреки високата цена на агрегатите, те са много популярни, тъй като работата им изисква минимална човешка намеса.

Ако сравним газовите и електрическите котли с твърдо гориво, може да се отбележи, че последният вариант не е най-оптималният. Котелът на твърдо гориво се нуждае от постоянен надзор.

За да се поддържа постоянна температура в системата, от време на време е необходимо да се хвърлят дърва за огрев или въглища в специално отделение. Когато въпросът за възможното използване на котел на твърдо гориво изчезне, възниква нова сложност. Собствениците на жилища се опитват да разберат кое е по-добро от гледна точка на ефективност и икономичност - газ или електричество?

За да отговорите на този въпрос, е необходимо да сравните агрегатите, както и да направите техническо изчисление по отношение на операциите по инсталиране и пускане в експлоатация.

За да извършите изчислението, трябва да дадете отговори на следните въпроси:

 • Колко често се случват прекъсвания на тока?
 • Колко електричество трябва да работи на котела?
 • Какво налягане на газа е предвидено за работата на газовите агрегати?
 • Какви характеристики има дадено жилищно съоръжение (тип, кадри, ниво на топлоизолация)?
 • Колко помещения планирате да отоплявате?
 • Какви са изискванията към котела?
 • Какъв тип отопление се планира да бъде организирано (само радиатори, подово отопление, комбинирано, с наличност на топла вода за битови нужди с изчисляване на консумацията на месец за всеки жител)?

Въз основа на тази информация специалистите ще могат да решат кой тип котел е по-изгодно да се инсталира - газов или електрически. Проектът за отопление включва бюджетиране, както и изчисляване на месечните разходи, като се вземе предвид избраният енергиен носител.

Изгледи

Основният елемент на системата е, разбира се, отоплителният котел. Отоплителните котли за отоплителни системи са класифицирани според вида на използваното гориво. Това може да бъде газ, твърдо гориво, течно гориво или електричество. Отоплителните котли се различават по мощност, която е посочена в kW. По този начин можете да изберете котел за малък апартамент и за голяма къща или офис.

Домакинските котли, произведени от съвременната индустрия, благодарение на вградените регулатори, се отличават с висока ефективност и поради пълното изгаряне на горивото са практически безвредни за околната среда. По правило такива котли са оборудвани с редица допълнително оборудване, което изпълнява функциите за нагряване на вода, принудителна циркулация на охлаждащата течност и автоматичен режим на управление.

Кой котел да изберете: газов или електрически
При избора на отоплителни устройства трябва да се вземат предвид няколко важни фактора.

В радиаторна отоплителна система помещението се отоплява чрез конвекция на топъл въздух, следователно устройство като радиатор за отопление трябва да бъде възможно най-отворено, за да се осигури по-добра конвекция в стаята.

Най-често срещаните отоплителни устройства са радиаторите. Те могат да бъдат чугунени, стоманени, биметални и алуминиеви.

Заедно с традиционните системи започват да се използват отоплителни системи, при които тръбите за топла вода служат като нагревателен елемент, които са монтирани в подовата замазка. Подово отопление има няколко предимства пред традиционните радиаторни системи. Такава система не изисква силно нагряване на охлаждащата течност; за да се осигури комфортен климат, температурата на охлаждащата течност от 50-60 градуса е достатъчна.Тази система осигурява по-равномерно отопление в стаята.

Сравнете мрежите

 • Електричество
 • Газ

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО

Предимствата на електрическите котли:

 • няма нужда да сте постоянно вкъщи по време на работа на устройството
 • няма нужда да се организират допълнителни комуникации
 • изключване „автоматично“ в случай на проблеми с електрическата мрежа или превишаване на температурата

Преди да инсталирате, трябва да разберетесъстоянието на вътрешните / външните електропреносни мрежи. Да се ​​проучат характеристиките на трансформаторна подстанция, разположена в близост до къщата, за да се разбере дали тя може да осигури непрекъснато захранване и дали ще бъде възможно да се приведат кабели към нея за организиране на трифазна линия от 380 волта.

Устройство за остатъчен ток

Електрическият котел се нуждае от по-мощни генератори за отопление, например къща с площ от 90 квадратни метра. м. Потреблението на такава единица, като правило, е 6 kW. Това показва, че генераторът трябва да бъде между 8 и 12 kW. (образува се от сумата от мощността на устройството и някои работещи електрически уреди).

В къщите, разположени в глубината, той избива задръстванията, когато потреблението се повиши до 6-10 kW. Ето защо, ако планирате да инсталирате котел от 6 kW, е по-целесъобразно да го оборудвате с трифазна мрежа.

ГАЗ

Безопасността е най-важното условие за работата на всяко оборудване. За разлика от електрическите котли, газовите котли се считат за по-опасни. Дори и малък теч в тръбопровода може да бъде предпоставка за сериозно бедствие. Ето защо газовите комуникации се наблюдават отблизо от регулаторните органи.

Преди да инсталирате газовия агрегат, трябва да разберете:

 • ниво на налягане и какъв качествен газ
 • характеристики и разходи за връзка
 • времето, което може да е необходимо за координиране на работата (от проектиране до стартиране)
 • как е обвързването

При подмяна на газово оборудване Ако трябва да замените газов котел с аналогов, трябва да сте готови да представите сертификат за уреда и план за отоплителна система на специалисти. Само след това може да се извърши инсталацията.

Забележка! Електричеството е по-безопасно от газа и следователно процедурата за организиране на отоплението ще изисква по-малко документи, което ще увеличи скоростта на инсталиране. Като правило много собственици на жилища са недоволни от стабилността на напрежението.

Случва се напрежението да изчезне и да не се появи дълго време. Тази функция поставя газовия котел на първо място, тъй като такива агрегати не са толкова външно зависими. Ето защо, за да се осигури непрекъсната работа на отоплителната система, допълнително се препоръчва да се монтират генератор и батерии.

Йонни (електродни) отоплителни котли

Такива устройства загряват охлаждащата течност чрез подаване на напрежение през електродите, в резултат на което молекулите се йонизират и се придвижват към проводник с различна полярност. В еднофазна мрежа един електрод се използва под формата на пръчка, повърхността на метален цилиндър действа като втори, с трифазно напрежение - 3 електрода.

Размерите на йонните котли варират от много малки, способни да загряват само една батерия, до големи инсталации, проектирани за голяма къща. Предлага се с или без корпус.

Професионалисти:

 • компактност. Устройството заема малко място без корпус;
 • високоскоростно отопление на охлаждащата течност;
 • ниска инерция, позволяваща много прецизно регулиране;
 • устойчивост на падане на напрежението;
 • високо ниво на безопасност - при липса на охлаждаща течност в котела, той просто не може да работи;
 • ниска цена (без контролен блок, помпа и разширителен резервоар).

Минуси:

 • пълна несъвместимост с батерии от стомана и чугун;
 • взискателност към качеството на циркулиращата течност, която трябва да има балансиран състав. Препоръчително е да не го правите сами, а да го закупите в готов вид;
 • необходимостта от специалист, който да провери състоянието на охлаждащата течност преди новия отоплителен сезон;
 • специални изисквания към земната верига;
 • температура на нагряване - не по-висока от 75 ° С;
 • необходимостта от подмяна на електродите на равни интервали.

Котелно оборудване

Отоплителните системи, изградени върху различни видове котли, практически не се различават по структура и елементи по елементи. За транспортиране и разпределение на топлина се използват еднакви тръби и радиатори, както и филтри, отвори за въздух и отработени газове. Въпреки това, всеки от котлите, независимо дали са газови или електрически, подбива определени монтажни работи, поддръжка и т.н.

 • Електрически бойлер
 • Газов котел

ЕЛЕКТРИЧЕН КОТЕЛ

Електрическият блок включва воден нагревателен елемент, превключвател за контрол на температурата и автоматика. По време на монтажа към него е свързан заземителен контур и е оборудван със защитно изключване.

Отоплителната система, захранвана с електричество, е проста и ефективна. Но за да се затопли площ от 200 кв. м., се изисква консумация от 20 kW. Следователно сметката за електричество несъмнено ще накара собствениците да оценят плюсовете и минусите на системата.

Електрическо котелно устройство

За да спестите енергия, експертите препоръчват използването на уред с 2 или многотарифен измервателен уред, както и резервоар за съхранение. Устройството няма да работи денонощно, а само през нощта. Този период ще се използва за интензивно нагряване на вода в термос резервоар.

По този начин ще бъде възможно да се поддържа комфортна температура денонощно, като същевременно се спестява значително. Въпреки това, по време на силни студове, подобно използване става невъзможно.

Организацията на отоплителната система, която предполага използването на котел с резервоар за съхранение, ще изисква сериозни първоначални инвестиции, тъй като ще е необходимо да се закупи резервоар и да се сложат сложни окабелявания. Естествено резултатът ще бъде спестяване при плащания и в резултат на това бързо изплащане.

ГАЗЕН КОТЕЛ

Монтажът на котел с природен газ е свързан със строги изисквания не само за монтаж, но и за експлоатация. Ако мощността на уреда е 30 kW, площта на помещението, в което е инсталиран, не трябва да надвишава 7,5 кубически метра.

На свой ред за котел с по-голяма мощност е необходимо да се оборудва отделно помещение за пещта - от 13 кубически метра.

Газовата отоплителна система е изградена на принципа на горенето и следователно изисква комини, което води до увеличаване на топлинните загуби.

Устройство за газов котел

Газовите котли са разделени на:

 • конвенционален с 90% ефективност
 • кондензиращ със 110% ефективност

Съвременните газови котли са оборудвани с по-сложна автоматизация от електрическите. Но не трябва да се забравя - за да се удължи експлоатационният живот на устройството, е необходимо редовно да се канят специалисти от сервизни центрове, които да инспектират и извършват превантивна работа.

Трябва да се има предвид

Газът има вредно въздействие върху венците, от което те бързо изсъхват и стават твърди. В резултат на това тези елементи престават да изпълняват основното си предназначение - да предотвратят изтичане. Освен това медните топлообменници в газовия котел трябва да се промиват около веднъж на 2 години.

Това е често срещан проблем за собствениците, чиито домове се намират далеч от регионалните центрове. Въпросът тук е във водата, произведена от кладенците. Съдържа голямо количество сол. С течение на времето те се утаяват върху стените на тръбите, което води до по-ниско и по-малко ефективно нагряване на тръбите в горелката.

Стенно монтиран газ

Стенните газови котли са резултат от напредъка в областта на отоплителното оборудване.Всички последни разработки в областта на отоплителното оборудване се появиха в тези устройства. В тази на пръв поглед малка сграда е съсредоточено всичко необходимо за работата на отоплителната система и много жители на нашата страна избират котел от този тип.

Котлите, монтирани на стена, се произвеждат с естествена тяга, когато продуктите от горенето се отстраняват през комина и с принудителна тяга, когато продуктите от горенето се отстраняват с помощта на вграден вентилатор. Такива котли не се нуждаят от отделен комин, достатъчно е просто да се направи дупка в стената и да се отстранят продуктите от горенето с помощта на гофрирана тръба.

Стенните котли се характеризират с доста проста инсталация и по-ниска цена в сравнение с подовите котли. Този клас котли се вписват във всеки интериор, без да нарушават каквито и да било правила и разпоредби. Компактността ви позволява да поставите този уред на много малко място.

Почти всички съвременни окачени на стена котли са оборудвани с автоматични устройства, които осигуряват тяхната безопасна работа. Този списък включва температурни сензори, сензори за пламък, сензор за контрол на сцеплението и др.

Мощността на стенните газови котли варира от 12 до 42 kW, което им позволява да се използват както за малки апартаменти, така и за селски къщи. В допълнение, монтираните на стена газови котли са доста икономични, използването им може да намали консумацията на газ няколко пъти в сравнение с централизираните отоплителни системи.

Какво е по-изгодно?

Ефективността на котелните помещения зависи от качеството на оборудването, инсталирано в него. Като правило собствениците на жилища не искат да участват в поддръжката на отоплителната система. Решаващият фактор за избора на електрически или газов котел е ефективността.

Ако говорим за цената на съвременните модели, работещи на електричество или газ, цената на устройствата е практически на същото ниво. Тук е важна самата услуга. Газовите агрегати ще бъдат постоянно под контрола на специалисти, което не може да се каже за електрическите уреди, тъй като никой няма да провери тяхната изправност. Те са най-безопасните.

Що се отнася до месечните разходи за електричество или газ, те ще зависят от региона, в който се намира къщата, както и от количеството консумирано гориво.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни