Как да направите отопление в страната сами


Селските къщи се използват за отдих, а не за постоянно пребиваване. Независимо от това, в началото на пролетта или късната есен, става студено във всяка стая. Следователно отоплението на лятната вила се превръща в необходимост. В противен случай няма да е възможно да останете в къщата през нощта. Това може да бъде неудобно поради факта, че пътят до ваканционното селище понякога отнема много време, а понякога е неподходящо да се върнете в същия ден.

Има и друго значително предимство на отопляемата лятна вила, например, за тези, които имат деца: с децата можете да организирате зимен пикник извън града по новогодишните празници. Как да направим отопление за лятна резиденция със собствените си ръце и коя схема е по-добре да изберем за това, ще разгледаме по-нататък.

Отопление в тухлена къща

Кои къщи са най-подходящи за отопление

В зависимост от строителните материали временното жилище може или не може да бъде подходящо за отопление. Например дървените къщи, построени от панелни панели, се охлаждат много бързо. Такава конструкция трябва да бъде допълнително изолирана. Не забравяйте за пожарната безопасност, организирайки отопление в селска къща от дърво.

Отопление в дървена къща
Отопление в дървена къща

Къщите, построени от тухли, черупки или бетон, са друг въпрос. Те принадлежат към столични сгради и са готови за целогодишно посещение. Изборът на схема за отопление в такива къщи зависи от преминаващите комуникации.

Подходящи опции за отопление на летни вили, техните плюсове и минуси

Те могат условно да бъдат разделени на три вида:

 • фурна;
 • вода;
 • електрически.

Модерното отопление на печката е подредено с помощта на чугунена или стоманена печка.

Няма да разглеждаме пещ, изработена от огнеупорни тухли, тъй като тя трябва да бъде взета предвид на етапа на проектиране и подредена заедно с изграждането на вътрешни стени.

Ако трябва да изберете отопление в страната без газ, тогава тази опция се оказва най-икономичната.Предимството на този тип отопление е способността да се затопли помещението до оптимална комфортна температура само за 40-50 минути. Отоплението в пещта има недостатъци: необходимо е периодично (приблизително на всеки 4-6 часа) да добавяте гориво и да почиствате пепелника от продуктите от горенето, също така трябва да контролирате теченията.

Това устройство обаче има несъмнени предимства: простота и скорост на монтаж, няма нужда да се притеснявате за повреда на оборудването, замръзване и спукване на тръби, както при отоплението на водата.

фурна за дома
Чугунена печка

Вторият тип е водно (парно) отопление. По отношение на комфорта и структурата той може да се сравни с градския. Принципът на отоплението с вода в страната е, че топлоносителят - топла вода (или антифриз) е предварително загрят в котела - преминава през тръби към радиатори или конвектори и отделя топлина, отоплявайки помещенията. Недостатъците на такова отопление са сложността на веригата и необходимостта от закупуване на скъпо оборудване. Предимствата на този тип отопление: удобство при използване и възможност за избор на един от наличните котли:

 • газ;
 • електрически;
 • твърдо гориво.

Трябва да се отбележи, че въпреки че газовите отоплителни котли за летни вили са за предпочитане, те изискват задължително съгласуване с газовата служба преди инсталирането.

Най-простият вид селско отопление е електрическо. Реализира се чрез инсталиране на нагреватели, конвектори или топли инфрачервени подове. Плюсове: тяхното устройство не се нуждае от основен ремонт, оборудването не изисква поддръжка, свързва се и работи според нуждите. Против: В случай на прекъсване на електрозахранването е по-добре да имате алтернативен източник на топлина, например същата фурна.

топъл под
Инфрачервени подове

Характеристики на подреждането на водно отопление

Избор на тип система

И така, разбрахме какъв тип отопление да направим в страната. Сега нека разгледаме по-отблизо отоплението с вода, което може да бъде изпълнено по няколко начина.

Еднотръбен отоплителен кръг с циркулационна помпа

На първо място, отоплението с вода се различава по начина, по който охлаждащата течност циркулира в системата.

Той може да бъде реализиран по два начина:

 • Естествено - движението на течността се извършва поради различната плътност на топлата и студената вода, докато системата използва ускорителен резервоар, а тръбите са монтирани с постоянен наклон. Предимството на тази опция се крие в автономността на системата, но за това котелът също трябва да е нелетлив.
 • Принудително - охлаждащата течност се задвижва от циркулационна помпа. В този случай има по-малко изисквания към системата по отношение на инсталацията, но за това отоплението на градинската къща се оказва нестабилно.

Двутръбна отоплителна система

В допълнение, важна разлика е схемата на свързване на радиаторите, която може да бъде:

 • Еднотръбни - всички радиатори са свързани последователно към една тръба, която се огъва около стаята по периметъра. Този метод е подходящ за малки къщи, тъй като при голяма дължина на системата отоплението на батериите е неравномерно.
 • Двутръбна - в този случай горещата охлаждаща течност и обратният поток преминават през различни тръби, което позволява равномерно нагряване на батериите. В този случай обаче цената на системата се оказва по-висока, тъй като се изискват повече тръби.

Преди да инсталирате отопление в страната, е необходимо да подготвите проект, който трябва да посочва не само местоположението и броя на радиаторите, но и капацитета на отоплителното оборудване. На нашия портал можете да получите подробна информация за това как да изчислите капацитета на отоплителна система.

На снимката - монтаж на радиатор

Отоплителна инсталация

Отоплителната инсталация трябва да започне с монтажа на котела и свързването му с комина. По-нататъшната работа се извършва в съответствие с дизайна на системата - преди всичко се монтират отоплителни радиатори и се сглобява тръбопроводът.

Съвет! При свързване на отоплително оборудване е необходимо да се обърне внимание на херметичността на връзките и да се използва фум лента за запечатване на резбовите връзки.

На местата, посочени на схемата, са монтирани останалите елементи на системата - циркулационна помпа, разширителен резервоар и др. След приключване на работата е задължително да стартирате системата и да се уверите, че тя работи и няма изтичане. Този процес се нарича кримпване.

Това са, може би, всички основни характеристики на подреждането на отоплението в страната.

Как да изберем правилната отоплителна система за лятна резиденция

Първата стъпка е да се определи наличността на гориво. Ако наблизо минава газопровод, тогава е грехота да не се възползвате от това. Газът е един от най-евтините видове горива. Съответно, отоплението с газ за летните вили е най-добрият вариант по отношение на качеството и достъпността.

Ако мрежите не минат близо, тогава остават твърдо гориво и електричество. По-добре е да се даде предпочитание или на по-евтин, или на по-безопасен тип. Много зависи от материалите на къщата.

Например, опасно е да се организира отопление на печка в дървена къща, тъй като материалите в близост до печката могат да се запалят в нея. В същото време инфрачервените подове са най-добре монтирани под ламиниран паркет, тъй като дървените подове имат високи топлоизолационни свойства. Освен това те изсъхват от нагряване и се деформират с течение на времето.

Обща сума:

 • за къща, изработена от тухли или бетон, по-подходящо е отоплението с вода или печка;
 • за дървена къща е по-добре да се организира водно или електрическо отопление. Когато използвате фурната, трябва да се внимава да се осигури безопасност и цялостна изолация от нагрети метални повърхности.

Отопление на печка: правила за монтаж

Тази отоплителна инсталация в страната има някои ограничения. Най-добре е да инсталирате чугунена камина в помощни помещения или дневни, като изберете стени с дебелина най-малко 500 мм в съседство с вътрешните помещения. Не се препоръчва да инсталирате печки в спалните, за да избегнете отравяне с въглероден окис. Не е препоръчително да подреждате горивна камера в течение, между съседни прозорци или врати: в противен случай тя ще започне да пуши. Не се препоръчва да чукате стената при отсъствие на комин, по-добре е да завършите изграждането му.


Схема за отопление на пещта

Правилно е да поставите горивната камера върху тухлена възглавница, положена в три реда, особено ако тя няма багажник. Над печката е монтиран комин, изработен от листов материал или чугун. За да се избегне пожар, е необходимо да се покрие тръбата с топлоизолация в точките на контакт с тавана и покрива. В зависимост от модела, такава фурна загрява площ от 15 до 90 квадратни метра. м. Можете да го инсталирате за един ден, ако не използвате декоративни облицовки.

Клиенти за нас:

Предмет: Можайски район на СНТ Хорошилово.

Задача: Монтаж на отопление в селска къща 80 м2 Монтаж на котел на твърдо гориво Kupper.

Оборудване: Котел на твърдо гориво, помпа за отоплителна система, отоплителна течност, радиатори, полипропиленови тръби.

Обратна връзка от клиента: „Свързах се с VashComfort, беше необходимо да инсталирам отоплителна система в моята вила. Момчетата свършиха работата за два дни. Всичко ми хареса, много съм доволен. Препоръчвам. "

Антонина

Водно отопление на селска къща

Този тип отопление е най-удобно поради факта, че топлината, излъчвана от радиаторите, се разпределя равномерно в цялата стая. Препоръчително е да го изберете за къщи с площ от 100 м2, когато отоплението с печки не е достатъчно, а електричеството е скъпо.

Схема

Тази схема на отопление на лятна вила със собствените си ръце се свежда до следното: водата се нагрява в котела, който с помощта на помпа започва да циркулира, преминавайки през тръби в батериите. За да може разширената от нагряване течност да не спука тръбите, към системата трябва да се свърже контейнер - разширителен резервоар от отворен или затворен (мембранен) тип.


Воден кръг за отопление

Възможно е да се инсталира система за водно отопление без помпа - според принудителния тип, но тя е по-малко надеждна и не е оправдана, тъй като отоплението на помещението с помощта на това се случва няколко пъти по-бавно. Понякога отнема ден, за да стаята стане малко по-топла. Следователно няма да го разглеждаме.

Оборудване

И така, за системното устройство ще трябва да закупите:

 • радиатори (според броя на прозорците в къщата), изборът на секции се взема при изчисляването на 1 брой. с 1,5-2 м2;
 • подходящи за тях тръби (кадрите се определят в съответствие със схемата);
 • разширителен резервоар в размер на + 10% от обема на отоплителния кръг;
 • помпа (ако приемем, че 1м2 ще изисква 100 W енергия);
 • спирателни клапани, съответни ключове;
 • ниво, молив;
 • газов, електрически или твърдо гориво котел, в зависимост от наличността на гориво. Като интересна опция за даване можете да помислите за котел за пиролиза или генератор на газ. Ефективността му се постига до 92% поради факта, че след изгарянето на дърва се отделя газ, който в крайна сметка се използва и като гориво. Така от един раздел котелът работи непрекъснато в продължение на 12 часа.

Най-подходящите отоплителни радиатори за вили са алуминиеви или биометални. Тежат малко и бързо се загряват. Те могат лесно да бъдат транспортирани със собствен транспорт и свързани към полипропиленови тръби, които изглеждат прилично, са евтини и не изискват боядисване.

Препоръки за инсталиране

Когато подреждате радиатори върху скоби, е необходимо да се поддържа разстояние от най-малко 70 mm до перваза на прозореца, 100 mm от пода и от 30 до 50 mm до стената. Филмът се отстранява от батериите след инсталирането. От естетически съображения е по-добре захранващите тръби да се монтират на ниво. Разширителният резервоар е разположен до котела, помпата е пред него.

Трябва да се отбележи, че когато къщата не се отоплява, водата в нея ще замръзне, това е изпълнено с разкъсване на тръби и повреда на системата. За да се предотврати това, се препоръчва или да се източи водата при заминаване, или да се напълнят контейнерите с антифриз.

На първо място, трябва да направите избор на вида отопление

Преди да решите какъв вид отопление да бъде в страната, да го направите със собствените си ръце или да поканите някой отвън, трябва да решите какво ще бъде. Тук са възможни няколко различни ситуации, броят им може да бъде доста голям, но нека се опитаме да разгледаме някои от тях.

Малка селска къща

Селската къща е разположена в градинарско партньорство, представлява малка едноетажна сграда и се използва за живот изключително през лятото. В този случай трябва да направите просто отопление на дачата със собствените си ръце, може да е необходимо само в някои случаи през есента или пролетта с доста сериозно застудяване.

Струва си да помислите как да направите електрическо отопление на лятната вила в този случай, това може да се направи съвсем просто със собствените си ръце и поради факта, че ще се използва рядко, разходите за това не трябва да бъдат твърде тежки .

Или използвайте конвекционни пещи за отопление, като Bulleryana, Brenara или Butakov. Те могат да работят дълго време, един товар от твърдо гориво ще осигури отопление за дълго време. Имайки предвид възможните прекъсвания на електрозахранването, последната опция изглежда за предпочитане.

как да направя отопление в страната
Котел на Bulleryan

Двуетажна вила с площ до 150 кв.м

Дачата се намира на територията на градинарско партньорство, това е двуетажна къща с площ до сто и петдесет квадратни метра. и се използва за целогодишен живот с доста редки прекъсвания. На територията на партньорството няма газ. В този случай, като се има предвид задачата как да отоплявате селска къща със собствените си ръце, трябва да обърнете внимание на:

 • отопление на печката, което може да осигури допълнителна възможност за готвене;
 • отопление на вода, използващо дизел или твърдо гориво като енергиен източник.

отопление на лятна къща със собствените си ръце
Печката е един от най-популярните методи за отопление в страната.

Ако, когато избирате какъв вид отопление да правите в страната, се спрете на отоплението с вода, трябва да помислите за използването на антифриз като охлаждаща течност. В противен случай ще трябва да източите водата, преди да си тръгнете, и да напълните отново системата, след като се върнете. И си струва да направите допълнителна изолация на къщата, за да намалите разходите за отопление.

Направи си сам отопление на дома

Дача - селска къща

Дачата се намира във вилно селище или в село, това е обикновена селска къща с всички удобства, планирано е за постоянно пребиваване, има газ. В такъв случай въпросът за това как да се направи отопление в страната трябва да бъде решен съвсем просто - това ще бъде обикновено отопление с вода, ако желаете и е възможно, топлите подове ще създадат допълнителен комфорт.


Схемата за отопление на вода на частна къща

Електрическо отопление

Монтаж на нагреватели и конвектори

Най-лесният и бърз начин за затопляне в селска къща е включването на конвектор или инфрачервен излъчвател. Много добър вариант за лятна резиденция са електрическите отоплителни батерии. Тези уреди много бързо повишават стайната температура до комфортно ниво.

Електрически нагревател
Електрически нагревател

Конвектор
Конвекторен нагревател

видове нагреватели
Инфрачервен нагревател

Би било възможно да се спрете на това оборудване, ако не за здравни грижи. Факт е, че в студена стая краката замръзват повече, отколкото навън. Ето защо е по-добре да подредите топли подове в къщата. Те ви позволяват да се затопляте много по-бързо, след като сте били дълго време на открито и следователно е по-малко вероятно да настинете.

Монтаж на подово отопление

Можете да инсталирате инфрачервено подово отопление по всяко време на годината, дори и на стар под. По този начин инсталирането на отоплението на лятната къща се извършва без особени затруднения. За да направите това, трябва да закупите инфрачервен филм (един от най-добрите производители - Caleo), топлина, хидроизолация, термостат, покритие (по-добре ламинат). След това трябва да изпълните следните стъпки:

 • почистете подовата повърхност, тя трябва да е идеално равна;
 • инсталирайте термостат в стената;
 • поставете топлоизолация (за предпочитане Izolon) и я закрепете със строителна лента;
 • поставете ленти от филм в съответствие с инструкциите (мястото, където ще бъдат мебелите, трябва да остане без радиатор);
 • закрепете ги заедно;
 • изолирайте разрезите с битумна лента;
 • свържете електрическите проводници към краищата;
 • занесете ги до термостата; проверете системата за изправност;
 • полагайте хидроизолация;
 • покрийте пода с мокет или ламинат.

Отопление за летни вили

Печките и камините са подходящи за отопление на лятна вила, използвана само през топлия сезон, която може да се отоплява периодично, например по време на застудяване или когато вали. В допълнение, камините и печките допълват интериора на вилата и ви позволяват да се възхищавате на живия пламък, който е толкова важен при почивка сред природата.

Печка или камина могат да се поставят между две стаи, като същевременно се отопляват едновременно. За бързо отопление на големи вилни къщи можете да използвате фурни с конвектори, например фурни Buleryan, в които топлината се пренася чрез движещи се въздушни потоци.

Можете също да използвате за отопление на лятната вила газови конвектори

работещ с втечнен бутилиран газ. Те са включени само ако трябва да създадете комфортни условия в къщата. Конвекторите бързо затоплят стаята, безопасни и удобни са.

За тези, които предпочитат да отопляват къщата с електрическа енергия, можем да препоръчаме инфрачервени нагревателни устройства

, които са прикрепени към тавана.

Този, все още не обичайен, метод за инсталиране на отоплителни устройства позволява не само бързо да затопли стаята, но и създава условия, които са възможно най-близо до естественото местообитание. Всъщност инфрачервеното лъчение, подобно на слънчевите лъчи, загрява не въздуха, а обектите, които след това отдават топлинна енергия на въздушните маси.

Уикенд вила

Ако селската къща се използва целогодишно, но не постоянно, а само от време на време, най-добре е да инсталирате надеждна система за отопление на водата в къщата, която работи в постоянен режим. Най-добре е да използвате антифриз като охлаждаща течност. С този избор можете да сте сигурни, че отоплителната система няма да се повреди дори в случай на аварийно спиране на оборудването, например, когато е прекъснато захранването или захранването с газ.

Котелът за отопление може да бъде всичко:

 • Твърдо гориво
 • Течно гориво
 • Газ
 • Електрически

Котли на твърдо гориво

може да се използва периодично, например пристигане в страната за уикенда. Те са ефективни, надеждни и се топят лесно дори след дълго спиране.

Котел на масло

, както и бутилиран газов котел, може да работи непрекъснато дори в отсъствието на собствениците. Системата им за автоматично управление е надеждна и гарантира, че оборудването спира при всякакви отклонения от зададените параметри.

При постоянно отопление на лятна къща или селска къща сградата се експлоатира без внезапни температурни промени, които, както знаете, имат пагубен ефект върху техническото състояние на сградата.Освен това, по време на отсъствието на хора в дачата, котелът може да работи с минимален разход на гориво, а когато гостите пристигнат, неговата производителност може да се увеличи.

Сред недостатъците на котлите с течно гориво трябва да се отбележи високата цена на топлинна енергия, генерирана с тяхна помощ. Ето защо е препоръчително да ги използвате само в добре изолирани къщи, където практически няма топлинни загуби.

Препоръки за това как да спестите пари за отопление на селска къща

топъл под
Свързване на инфрачервен филм към електричество

Забелязано е, че изтичането на топлина влияе върху скоростта и ефективността на отоплението на помещението. Старите дървени прозорци с двоен стъклопакет обикновено отделят до 20% от топлината. Чрез студени стени - до 40%, през врати - до 20%, през пода - 10%. Съответно, ако течовете бъдат премахнати и стените са изолирани преди да започне студеното време, тогава по пътя за един час вече ще бъде възможно да се чувствате в селска къща точно като в градски апартамент.

И по-нататък. Най-икономичното отопление за лятна резиденция по отношение на разхода на гориво е газ. Ето защо, ако е възможно да се свържете към багажника, тогава е по-добре да го изберете като приоритет.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни