Спирателни клапани, където са инсталирани, техните видове, характеристики на употреба

Удобно местоположение и монтаж на контакти в апартамента

Преди да започнете поставянето на електрическо оборудване, струва си да определите не само удобно място, но и да помислите за нормите за инсталиране на контакти в апартамент. Има приети стандарти, които отразяват основните правила за инсталиране на обекти в апартамент. Тези кодове предоставят обща информация за местоположението на оборудването и също така описват къде е забранено инсталирането на търговски обекти.

Инсталационните кодове за контакти предоставят не само обща информация за поставянето на съединителите, но и описват местата, където тяхното инсталиране е забранено.

Много от тях се ръководят от определена стойност на височината по време на инсталацията. Основните норми днес са „съветски стандарт“ и „европейски стандарт“.

„Съветски стандарт“. Този стандарт е познат на хората от времето на СССР. Много хора все още го използват, за да инсталират контакти и ключове в домовете си. Съгласно тези препоръки превключвателите са монтирани на нивото на раменете. Разстоянието е 160 см от пода. Съединителите за захранване са разположени на разстояние 90 см от пода, приблизително на височината на талията на човека.

„Евростандарт“. Тази концепция се появи едновременно с концепцията за "обновяване", когато популярността на новите материали за декорация и по-модерните технологии привлече вниманието на потребителите. Хората започнаха да мислят повече за това как да направят помещенията възможно най-удобни и функционални. Всичко това доведе до формирането на нов стандарт за височина, където беше ясно определено на какво разстояние от пода са монтирани контактите и ключовете. Това разстояние беше 30 см за контакти и 90 см за ключове.

Инсталиране

Работният проект и инструкциите за изпълнение на монтажните работи са основните документи, които ръководят инсталирането на клапана.

Методи за фиксиране на затварящия вентил в тръбопроводната система

В зависимост от това къде се използват клапаните, се избира и начинът на тяхното закрепване. Това може да бъде:

 1. Резбово монтиране. Най-често се използва в битови тръбни системи.
 2. Фланцова връзка (с помощта на свързващи фланци). Използва се за монтаж на клапани в промишлени съоръжения и магистрали.
 3. Заварена връзка.

Специални правила за инсталиране на контакти в кухнята

Кухнята е една от основните зони в къщата. Струва си сериозно да помислите къде да инсталирате контактите в кухнята, защото тук винаги има много домакински уреди. Необходимо е да започнете дизайна, като поставите всички електрически уреди, за да разберете как да инсталирате контактите в кухнята.

Най-функционални са сокетните модули.

Важно! Ако кухнята няма достатъчно контакти на правилните места, струва си да ги донесете до страничната повърхност на долния кухненски шкаф. Така че ще бъде по-лесно да скриете гнездото с допълнителна шарнирна шарнирна секция.

На всички видове форуми за ремонт можете да намерите много въпроси за това къде да инсталирате контактите в кухнята. Най-популярните са:

Къде да инсталирате гнездото на фурната? За вградените модели в кухнята мястото зад стената на съседния шкаф ще бъде идеалният начин за подреждане на изходите. Поставянето на щепсели зад електрически уреди е забранено от съображения за безопасност.

Къде да инсталирате гнездото за хладилника? За хладилното устройство се предоставят същите препоръки, както за вградените уреди. Само с една разлика собственикът може сам да избере височината на изхода от пода.

След като представихте разположението на всички електрически уреди в кухнята, можете да разберете къде да инсталирате контактите

Каква е височината на контактите в кухнята? Фокусирайки се върху стандартите на кухненските уреди и мебели, се появи следната опция за оформление:

 • първата маркировка е на 10 - 15 см от пода. На това разстояние е удобно да инсталирате контакти за печката, хладилника, съдомиялната машина и т.н. Това разположение е оптимално, тъй като ще бъде лесно да се доближите до контактите отдолу.
 • втората марка е на 110 - 130 см от пода. Тук е удобно да инсталирате захранващи съединители за електрически уреди, разположени в работната зона. Можете също така да се съсредоточите върху стойността на височината на контактите от кухненския плот, която е 30 см, за да подредите удобно малки домакински уреди.
 • третата марка е на 200 - 250 см от пода. Това е височината на аспиратора за кухненския аспиратор.

Могат ли да се използват двойни контакти за свързване на електрически уреди? Да, но си струва да запомните, че не е допустимо да свързвате плота и фурната, като използвате такъв контакт. Напрежението ще бъде високо и може да повлияе на работата на уредите и конектора за захранване.

Препоръчителната височина на розетките от плота на масата е 30 см

Какви контакти са инсталирани в кухнята? За тази стая са подходящи следните типове:

 • неженен;
 • двойно;
 • група или модул на гнезда;
 • прибиращ се;
 • електрически кутии.

Най-функционални са сокетните модули. Тя може да включва: "сигнални" контакти (телефон, телевизия, интернет); таймер; специално изключващо устройство, което го изключва, когато докосне фазов контакт и т.н.

Най-опасният, но в същото време популярен е прибиращият се контакт. Много хора го инсталират единствено поради естетиката на външния вид; той е "вдлъбнат" в кухненския комплект. Но този вид захранващ конектор далеч не е безопасен.

Говорейки за кутии, заслужава да се отбележи, че изискванията за управление на кабелите са доста строги. По време на инсталацията трябва внимателно да спазвате конвенциите.

Поради естетиката на външния вид, "прибиращото се" гнездо е много популярно.

Височина на монтаж

По време на своята работа стабилизаторът генерира топлина. Много модели дори имат вградени охлаждащи вентилатори.


Колкото по-свързана мощност, толкова повече тя се загрява. За охлаждане, а не като дизайн, се правят охлаждащи ребра по стените на стабилизаторите. Оттук и заключението - не можете да поставите стабилизатора близо до стената.

Минималното разстояние от стената до задната стена на корпуса на стабилизатора е 5-10 см. Това не се отнася за модели със специална стойка за стена. В който решетките за охлаждане на главния радиатор са отстранени от други страни.

Останалите стени на корпуса трябва да бъдат премахнати на още по-голямо разстояние - 20-30см.

Когато се поставя под таван, винаги се съобразявайте с момента на входящата мощност, а именно откъде идва кабелът за въвеждане. Не предполагайте, че след като монтирате кардана, вече няма да се притеснявате за неговата работа. Оставете достатъчно място за свободен достъп до всички контакти за периодична ревизия.

В допълнение, много модели имат устройства за автоматично превключване-байпас в горната част. Все пак ще трябва периодично да прибягвате до този режим и като поставите стабилизатора близо до тавана, ще бъде изключително неудобно да направите това, без да го демонтирате.

Друг отрицателен аспект от поставянето на стабилизатора под тавана е, че именно там се издига целият топъл въздух в стаята. И ако е горещо лято и стая без климатик, тогава ще бъде осигурено прегряване на намотките при пълно натоварване.

Възможно е да има температура от 50 градуса. Повечето стабилизатори са оценени за нормална работа при + 40C.

Ако решите да инсталирате стабилизатор на напрежение в котелното, не забравяйте, че това е предимно помещение, където може да възникне спукване на отоплителната тръба или изтичане на вентил. А стабилизаторът е електрическо устройство. Следователно в такива стаи в никакъв случай не трябва да се поставя на пода. Само на определена височина. По-добре е това да е стенен вариант.

Следователно идеалната височина за монтаж на стабилизатора е 1,5 м - 1,7 м от пода и 25 см от съседните шкафове, стени и др. По този начин ще имате свободен достъп както до контролите, контактите, така и до цифровия дисплей с всички показани параметри (напрежение, товар).

Спецификите на инсталирането на контакти в банята, за да се гарантира безопасността

Могат ли да се монтират контакти в банята? Наличието на захранващ конектор в банята е от съществено значение за комфорта. Има определени правила за тази стая, които ясно посочват къде да инсталирате контактите в банята. Конекторите за захранване трябва да са на разстояние най-малко 60 см от банята или душ кабината. Височината на контактите в банята трябва да бъде такава, че да осигурява удобно свързване на електрически уреди.

Полезен съвет! Как да инсталирате контакт в банята, ако в началния етап не беше възможно да се осигури захранващ конектор за сешоар. Не разваляйте нов ремонт. Кабелът може лесно да се насочи под перваза към основния модул към мивката. Можете да инсталирате гнездото на рафт или в чекмедже в чекмедже.

Банята е най-влажната стая в къщата. Следователно си струва да се използва минималният брой търговски обекти. В комбинираната баня можете отделно да инсталирате захранващи конектори за електрическа самобръсначка, сешоар и подобни устройства. Доста често те се поставят до мивката, близо до огледалото близо до водата. Струва си незабавно да определите кой изход да инсталирате в банята, защото той трябва да бъде надеждно защитен от влага. Тук е подходящ модел, устойчив на влага, в дизайн, който включва защитно покритие.

Височината на контактите от пода в банята трябва да бъде възможно най-удобна за човек. Ето защо, когато го определяте, си струва да се съсредоточите върху индивидуалните нужди на членовете на семейството. Предварително трябва да изберете място, където да инсталирате изхода за пералнята. Зависи колко удобно ще бъде да го използвате.

Тъй като банята е най-влажната стая в къщата, тук е необходимо да се инсталира минималният брой контакти.

Различни начини за инсталиране на контакти в хола и спалнята

За залата или хола има 4 оптимални решения за поставяне на захранващи конектори:

 1. До вратата. Това място е удобно за свързване на малки електрически уреди. Според нормите изходът трябва да се намира на 10 см от вратата и 30 см от пода.
 2. ТВ зона. Можете да поставите конектора както зад телевизора, така и близо до него на стената.
 3. Диван зона. Тук е необходимо да вземете предвид, че ще ви трябват контакти за презареждане на телефони, лаптопи, климатици и други домакински уреди.
 4. Работна площ. Доста често холът се използва като кабинет. В този случай си струва да осигурите допълнителни контакти за настолно осветление, компютър или лаптоп.

В спалнята конекторите за захранване също са разположени в няколко зони, на които стаята е условно разделена. Предимно близо до леглото или нощните шкафчета от двете страни. Това улеснява използването на електричество до мястото за спане.

Трябва да инсталирате контакт за телевизора, ако има такъв в стаята. За бюро, което може да е в спалнята, ще ви трябва и конектор. И не забравяйте за вратите, близо до които е удобно да поставите контакти за различни електрически уреди, например прахосмукачка.

Гнездата в близост до вратите са много удобни за свързване на прахосмукачка

Къде обикновено се монтират спирателни кранове?

 1. На входа на къщата на топлофикацията.
 2. Близо до входа и изхода на асансьорната единица.
 3. В близост до всички отоплителни тръби.
 4. На мястото на инсталиране на байпас за частна къща.
 5. На различни отоплителни устройства или джъмпери, обърнати към тях.
 6. В най-високите точки на отоплителния кръг.

Задвижки на асансьорния блок

В жилищните сгради по правило клапаните са монтирани до асансьорната единица. Защо го правят?

Тялото на такъв кран се състои от два устойчиви на корозия стоманени пръстена. Те обграждат водния проход. Втората двойка пръстени е разположена директно върху подвижната част на клапана.

Клапанът, намиращ се в най-ниското положение, блокира потока на водата. Когато се издигне, той преминава през течността, тъй като излиза извън обсега му.

За да затворите клапана, трябва да завъртите волана, който е отговорен за движението на стеблото, което има винтова резба. За да бъде уплътнено стъблото, върху него се пълни маслена пломба. Такова устройство е единственото възможно с диаметър на тръбата 5 cm.

Ако размерът е по-малък, тогава корковите или сферичните кранове ще бъдат най-доброто решение, тъй като клапаните имат значителни недостатъци:

Опаковката периодично влиза в контакт с вода и се разпада. Дори и при неработещ клапан, от време на време ще трябва да се пълни жлезата.

По бузите се появяват отлагания. Клапанът спира да работи, след като е бил неактивен в продължение на няколко години.

В аварийни ситуации, когато броенето може да продължи за секунди, ръчното колело на клапана ще работи по-бавно от клапата на запушалката.

Цената на чугунен затворен клапан е по-висока от цената на запушаващ вентил със същата пропускливост.

За всички други устройства, например дозиращи клапани, ежектори на колектори за кал, връзки за подаване на топла вода, също е по-добре да се използват коркови устройства.

Какво представляват запушалките?

Такъв продукт е по същество топка с воден канал. Отличава се с дълъг експлоатационен живот, непретенциозна грижа, практичност.

Те обаче имат и редица недостатъци:

Пълнежът често се нуждае от постоянно опаковане. Понякога, за да премахнете произтичащия теч, можете да отворите клапана напълно, като приложите някаква сила. Това ще компресира опаковъчната кутия с частта с резба на стеблото.

Клапаните с месингови клапани започват да пропускат вода след определен период от време поради отлагания върху седалката и клапана.

Това оборудване трябва да бъде инсталирано по протежение на водното течение. На кутията е специално изобразена стрелка, показваща правилната посока. Ако инсталацията е била направена с грешка, тогава клапанът със сигурност ще се откачи, водата ще бъде затворена.

Непълно затваряне на клапана може да създаде турбулентност, водеща до воден чук. Такива скокове на налягане постепенно ще разрушат веригата.

Въпреки това, за щранговете използването на тези устройства ще бъде оптимално поради редица причини:

 1. Ако устройството е инсталирано правилно, контактът на пълнителя с вода е изключен.
 2. Водните чукове няма да са ужасни, тъй като вентилът през повечето време ще бъде затворен.
 3. Ако уплътнението се нуждае от подмяна през зимата, ще бъде възможно да се спре щрангът, без да се изпуска цялата къща.

Струва ли си да инсталирате контакти в коридора

Всяко оформление на апартамента не е пълно без коридор. В крайна сметка именно в него пада човекът, който влиза в къщата. В тази стая е важно също така правилно да позиционирате изходите. Обикновено два изхода са достатъчни за коридор. Освен за сушене на обувки и свързване на звънец на вратата, те едва ли ще бъдат полезни за нещо.

Всеки апартамент е индивидуален като всеки човек. Ето защо си струва да помислите как да инсталирате контакти в апартамент, като предварително сте скицирали проекта на всяка стая. Отделен план за местоположението на планираните електрически уреди, които ще бъдат в къщата, ще помогне да се изчисли необходимия брой захранващи конектори.

Полезен съвет! Струва си да инсталирате няколко допълнителни контакта, за да избегнете използването на удължителни кабели.

Къде да инсталирате гнездата: правила и ред на инсталиране

Доста често се случва много мъже да се занимават с поставянето или ремонта на търговски обекти в къщата. Изглежда, че в тази работа всичко е просто, но в действителност всичко е различно. Човек мисли не само за това кои гнезда да инсталира в апартамента, но и за правилата за безопасност и процедурата за инсталиране на устройства.

Всяка работа с електрически инсталации в апартамента трябва да се извършва само при изключено захранване.

За да инсталирате правилно съединителите за захранване, трябва да имате основни познания. Това ще ви спести от допълнителни проблеми и ще бъде ключът към дългосрочната работа на устройството.

Общи правила за безопасност при инсталиране на контакт

При инсталиране на разпределителни уреди трябва да се спазват всички правила за безопасност. И също така до капитана винаги е длъжен, има човек, който следи действията му и е готов да окаже помощ в случай на токов удар.

За самостоятелно инсталиране на контакта си струва да запомните редица правила:

 1. Всички работи с електрически инсталации в апартамента трябва да се извършват при изключено захранване. Това включва преследване на стени и окабеляване.
 2. По време на работа си струва да се помни, че дори при изключено захранване, на задвижващите части може да се появи напрежение. Ето защо е толкова важно да проверите всеки проводник преди свързване.
 3. Гнездата и ключовете са инсталирани, без да докосват оголени проводници.
 4. Трябва да се помни, че при токов удар всичко ще зависи от скоростта на реакцията на наблюдателя.

И гнездата, и ключовете трябва да бъдат инсталирани, без да се докосват оголени проводници.

Важно е да не забравяте за натрупването на мръсотия в устройството. Постоянното почистване е много трудно и за обектите, разположени на по-ниско ниво, този въпрос е изключително актуален. Намирайки се отдолу, те ще се замърсяват постоянно. Гнездата с калъфи могат да бъдат бюджетен изход от ситуацията. А за любителите на естетиката можете да използвате модели с вдлъбнати контакти.

Полезни съвети за инсталиране на контакт в дома ви

 1. Определете точната подредба на мебелите.
 2. Маркирайте всички контакти в плана за електроника.
 3. Правилното разположение на ключовете и контактите зависи от посоката на отваряне на вратата.
 4. На места, където не се определя наличието на мебели или домакински уреди, струва си да инсталирате захранващи съединители на височина 30 см от пода.
 5. Струва си да поставите 1-2 гнезда повече от необходимото според изчислението.

Важно! Ако площта на стаята е доста голяма, тогава трябва да се погрижите за контактите в началото на стаята и в далечния ъгъл. Това ще улесни много почистването с прахосмукачка, без да опъвате жицата.

Процесът на проектиране на местоположението на търговските обекти е много сложен. За да го създадете, ще трябва правилно да подредите мебели и домакински уреди около апартамента. Помислете за удобството на местоположението на захранващите съединители и изчислете необходимия брой. Когато инсталирате, все пак трябва да използвате услугите на специалист, който ще свърши работата ефективно.

Избор на клапани и метод на монтаж

Фиг. 1 Тръбопроводът работи.

Наистина има много места, където се използват клапани: индустриални тръбопроводи, комунални услуги, частни водоснабдителни системи. Изборът в тяхна полза се определя от конструктивните характеристики и предимства, а методът на монтаж се избира, като се вземат предвид видът на клапана, работното задвижване и размерите на тръбопровода. Заводът за клапан за сибирски тръбопроводи не ограничава избора на купувача, което му позволява да вземе решение, което отговаря на текущите производствени цели.

Клапанното устройство осигурява поставянето в корпуса на две вътрешни седалки и механизъм на затвора, закрепен на шпиндел, свързан от своя страна с ходова гайка.Използването на задвижващ механизъм (механичен или автоматичен) кара клапата да се движи, което може да заеме две работни позиции: отваряне или затваряне на потока. В междинното положение за целите на регулирането спирателните клапани не се задействат.

Основната разлика между задвижващия вентил и алтернативните устройства е ниското хидравлично съпротивление. Поради това е възможно да се намалят загубите на енергия, възникващи вследствие на транспортирането на течни и газообразни среди. Ето защо те са лидери в монтажа на магистрални системи и тръбопроводи.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни