ОТОПЛЯВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧНИ ПЛАСТМАСОВИ ПАНОЛИ - ПОДРОБНОСТИ

Един от най-скъпите предмети за поддържане на къща или апартамент се счита за разходите за отопление през есенно-зимния период. Всяка година се появяват нови отоплителни технологии - от термопомпи, ултраефективни електрически котли до двуслойно фолио за подово отопление и други. Една от последните интересни разработки в областта на отоплителните технологии беше появата на гипсокартонени панели Revolts, които голям брой експерти наричат ​​едни от най-ефективните и безопасни за дома.

Устройството на новостта, което е Revolts

На външен вид панелите Revolts много приличат на обикновения квадратен гипсокартон с окачване и гладка повърхност. От такива листове или единични нагревателни елементи на отоплението от гипсокартон Revolts е възможно да се събере цяла стена, облицовка на тавана или да се монтират единични нагреватели в най-студените помещения на сградата.

Според производителите отоплителната система се основава на добре познатата PLES технология - отопление с помощта на тънки графитни филми върху полимерен филм.

Структурно панелът от гипсокартон Revolts се състои от следните елементи:

 • Нагревателен композитен лист на основата на метално-графитни филмови следи;
 • Гипсова матрица, вътре в която е положен нагревателен филм;
 • Топлоизолационен субстрат, нанесен върху задната страна на панела за бунтове;
 • Електрическа инсталация и окачване, вградени в отоплителния сандвич.

Важно! Нагревателните панели Revolts не изискват специални условия или противопожарни елементи, тъй като в работно състояние температурата на повърхността на гипсокартона рядко надвишава 90 ° C.
Доста опростен и лек дизайн, който няма движещи се части, хидравлични и въздушни вериги, отворени отоплителни намотки или други елементи, които консумират кислород във въздуха или намаляват влажността в помещението.

Характеристики на инфрачервеното отопление от гипсокартон

Процесът на получаване на отоплителни услуги през студения сезон става все по-нерентабилен. Нито качеството на доставяната топлина, нито заплащането за нея се издържат на критика. Поради това се появяват все повече потребители, които искат да придобият автономни отоплителни системи. Една от тези системи е инфрачервеното отопление от гипсокартон.

Инфрачервен гипсокартон за отопление на дома

Как се инсталира нагревателната система Revolts

Най-често срещаната опция за монтаж е таван, експертите препоръчват да се монтират гипсокартонени плоскости на тавана, тъй като това се прави при инсталиране на конвенционална облицовка на тавана.

Основното изискване за инсталиране на отоплителни панели Revolts е изолацията на бетонната плоча на тавана, в противен случай половината от топлината ще отиде в бетона. В този случай не е необходимо да шиете върху плочи от пяна, достатъчно е да закачите слой OSB плочи върху дюбелите, след което можете да поставите профила и да фиксирате нагревателите Revolts с самонарезни винтове, като обикновен гипсокартон.

Вторият вариант включва инсталирането на отоплителни панели по стените на помещенията, най-често нагревателите се монтират на височина 20-30 см над нивото на пода, като конвенционалните конвектори или радиатори.

В този случай няма загуба на полезно пространство поради окачването на радиаторите на топлинни конвектори, можете да се отървете от тръбите и не е необходимо да пробивате канали за полагане на отделни окабелявания, както при използване на всякакви електрически нагреватели.В същото време не е необходимо да се поставят целият таван или стени с панели Revolts, един квадрат от полезната площ на помещението ще изисква 0,7 квадрат от отоплителната повърхност или обратно, 1 m2 гипсокартон може отопляват 1,3 м2 от стаята.

Панелите могат също да бъдат положени в основата на подовото покритие по образа и подобието на топъл под. В този случай коефициентът на топлопреминаване намалява поради допълнителен слой ламинат или паркет, но като цяло качеството на отоплението се увеличава поради по-рационалното разпределение на топлината.

Изчисляване на мощността

снимка 10

За да закупите устройство с оптимална мощност, се изчислява топлинният режим на апартамента. За това се използва следната формула: CT = (OD x RT x PC) / 860. Обяснение на формулата:

 • CT сканиране - Количеството топлина.
 • OP е обемът на стаята. Ако има няколко помещения, тогава обемът на всяка от тях първо се изчислява отделно и след това резултатите се обобщават.
 • RT - температурна разлика. Да речем на открито -5 ° C, но искам да вляза на закрито +15 ° C - за да намерите RT, трябва извадете –5 ° C от +15 ° C. Получаваме: 15 – (–5) = 20.
 • PC - корекционен фактор, чийто размер варира в зависимост от вида на стените. Ако стените са дървени, тогава той ще бъде равно на 4ако се използва стандартна тухлена зидария в един слой - 3, в два слоя - 2, бетонни спестяващи плочи - 1, подобрени системи за спестяване на топлина - 0,5.
 • 860 - специален корекционен фактор, чрез което резултатът се разделя, за да се преобразуват мерните единици в киловати.

Внимание! Тази формула е приблизителна. За по-точно изчисление се препоръчва да се потърси помощ на квалифициран специалист.

Какво е особеното в новата схема за отопление

Продажбата на нова отоплителна система е придружена от много мощна реклама. Производителите и дилърите, предлагащи да заменят традиционните бойлери и електрически нагреватели с отоплителни панели от гипсокартон Revolts, дават следните аргументи в полза на новия продукт:

 • Доста проста инсталация на отоплителни панели Revolts, по-голямата част от работата може да се извърши на ръка, без помощта на специалисти с тесен профил;
 • Системата Revolts може да се инсталира дори във влажни помещения, тъй като нагряващият метално-въглероден филм е покрит със слой от полимер и гипс;
 • Икономичните бунтове за отопление са два пъти по-ефективни от конвенционалните нагреватели, конвектори, радиатори, средната консумация на енергия на един панел е 100-300 W / h;
 • Благодарение на дизайнерските характеристики е възможно индивидуално регулиране на отоплението и преноса на топлина на всякакви секции на стените в стаята, като по този начин се създава възможност за спестяване на нощен режим и при отсъствие на собствениците в къщата;
 • Панелите Revolts имат почти неограничен експлоатационен живот.

Ясно е, че никоя техническа система няма неограничен ресурс, но специалистите на производителя вярват, че сандвичът от гипсокартон може да издържи много голям брой цикли на отопление и охлаждане.

В допълнение, повечето от продаващите компании смятат, че отоплителните панели от гипсокартон Revolts могат да се използват като довършителен материал, точно като обикновения гипсокартон. След монтажа повърхността на панелите Revolts може да бъде боядисана, нанесена с декоративна мазилка или облицована като обикновена стена. Тъй като отоплението с помощта на новата система се използва за доста ограничен период от време, е доста трудно надеждно да се потвърди или отрече ресурсът на нагревателите, но предварителни заключения за предимствата и недостатъците могат да се направят от ревютата на отоплителните панели от гипсокартон Revolts през последните няколко години работа.

Какво е електрическото инфрачервено отопление с енергоспестяваща технология?

Инфрачервеният нагревател е нагревателно устройство, което предава топлината в околното пространство IR лъчение.

Основният структурен елемент на IR нагревателя е инфрачервен нагревател (Нагревателен елемент или отворена спирала). Използването на инфрачервени устройства, използващи енергоспестяващи технологии, спестява пари, тъй като конвенционалните електрически излъчватели консумират топлина, за да отопляват не само телата, но и въздуха.

Нагревателят е свързан към електрическата мрежа, когато електрически ток преминава през нагревателния елемент, се излъчват инфрачервени лъчи. Когато инфрачервените лъчи преминават през обекти, енергията се превръща в топлина, която след това се отделя в околното пространство. Често се инсталира на устройства отражатели за насочено нагряване.

Внимание! Ако инфрачервеното устройство е инсталирано в нарушение на правилата за работа, тогава може вреди на здравето си.

Предимства и недостатъци

 • Не всички устройства ще се поберат във вътрешността на стаята. Например уредите от таван тип са лошо съчетани с класически интериор, но добре с минимализъм и високотехнологичен стил.
 • Инсталиране на някои нагреватели (например гипсокартон с инфрачервен нагревател) изисква предварителен ремонт.
 • В случай на неправилно изчисляване на топлопреминаването може да възникне прегряване на помещението. За да се избегне това, се препоръчва да се купува не един мощен нагревател, а няколко малки, тогава в случай на прегряване ще бъде възможно да се изключи един от тях.

Консумация на консумирана електроенергия

Инфрачервени нагреватели широко използвани в ежедневието. Те се инсталират в къщи и апартаменти, на територията на складове, в работилници, на стадиони, в театри и концертни зали, в офиси и така нататък.

Качеството на работа на отоплителните панели Revolts

Новата отоплителна технология просто набира пара, а критиките вече валят сняг. Несъмнено идеята за използването на гипсокартон като нагревателна повърхност има своите предимства:

 • Нагревателят работи като стена на печка на дърва, част от топлината изчезва поради конвекция, част поради радиация, гипсокартонът не гори, не е в състояние да изгори или да причини късо съединение;
 • Панел от гипсокартон с междинен слой от нагряващ филм запазва повечето характеристики на листа - равна повърхност, ниско тегло и лесна инсталация;
 • Липсата на метал в конструкцията на нагревателя.

В действителност, ако разглобите панела Revolts, можете да видите, че между два слоя гипс има прозрачен полимерен филм, поради което повърхностната температура никога не надвишава 80-90 ° C. Производителите на нагревател от гипсокартон Revolts отдават този факт на предимствата на отоплението, тъй като материалът не предпазва стените и не създава фон, както е при електрическите спирални нагреватели.

Как са подредени отоплителните панели за когенерация

Външно тези панели приличат на най-простия тънък лист от гипсокартон с размер 60 × 60 см. Но тази простота е само външна. Вътре в гипсовия лист има филм, направен от специален полимер, състоящ се от въглероден композит.

Отзад панелът е защитен от топлоизолационен слой, а също така е снабден с кабел за свързване към захранването

Тези панели могат безопасно да се използват за облицовка на стени и тавани, те могат да бъдат комбинирани в една обща система. Плочите се нагряват отвътре и излъчват инфрачервени вълни, като същевременно консумират 100 Wh за отопление на 1,5 m² площ. Трудно е да наречем тази технология енергоспестяваща в буквалния смисъл. Въглеродният полимерен филм вътре в HPC батериите не се топи, окислява или изгаря. Температурата в помещението може да се контролира с обикновено устройство, което се монтира отделно от панелите на стената.

Контролният блок може да включва и изключва панелите в момента, в който имате нужда

Заслужава ли си да се свържете с нагреватели Revolts, мнение на потребителя

Недостатъците, според прегледите, на отоплението от гипсокартон Revolts са не по-малко от предимствата, така че е важно да ги запомните и тях.

Като най-значимите проблеми:

 • Цена на продукта;
 • Сложността на ремонта;
 • Твърде ниско отопление.

Първото и най-важно оплакване за работата на нагревателите от гипсокартон е високата цена, квадратен метър Revolts ще струва съответно 1300-1400 рубли, за отопление на една стая с площ от 20 m2, най-малко 14 квадрата Revolts ще се изисква, което ще възлезе на почти 19 хиляди рубли. Това е около два пъти по-скъпо, отколкото ако оборудвате стая с чифт конвенционални конвектори от 1 kW.

В същото време гипсокартонните плоскости изискват внимателно отношение и внимателна инсталация, ако изпуснете нагревателя от височината на тавана, тогава с голяма степен на вероятност ще трябва да се бракува, тъй като е почти невъзможно да се поправи монолитът.

Освен това, според прегледите, отоплението Revolts изисква много компетентно планиране. Това е вторият проблем и може би най-трудният, с който се сблъскват потребителите. Revolts отоплителни системи се класифицират като системи с ниска температура. Това означава, че 50-55% от топлината се отстранява от гипсовата повърхност чрез конвекция, а самото устройство е по-подобно на конвенционален радиатор с гореща вода или маслен конвектор.

Ето защо, въпреки наличието на топлоизолационна облицовка, все пак е по-добре да инсталирате панела Revolts на малко разстояние от стените, а не да го монтирате като облицовка. Всички истории за идеалната топлоизолация на задната повърхност са нищо повече от реклама, самите потребители вече са осъзнали това и често отоплителният гипсокартон Revolts се монтира на ръка по същия начин като конвенционалния електрически конвектор.

Втората половина на енергията се предава под формата на лъчение, но много мека и слаба, така че плочите могат да се използват за обшиване на пространството около леглото или дивана на детето, а не за затопляне на цялото пространство. Максималният обхват на нагряване на панела Revolts е 0,6-0,8 m, което очевидно не е достатъчно.

Какъв е принципът на устройството за гипсокартон

В основата на работата на гипсокартоните е принципът на ефекта на инфрачервеното лъчение върху околните предмети. Тази радиация е брат на слънчевите лъчи.

Инфрачервените вълни не загряват въздуха, а обекти, които са по пътя му

И вече от предметите, всъщност атмосферата се нагрява. В резултат на това получаваме безопасна топлина и батерии, които не могат да бъдат изгорени. В същото време въздухът в стаята не изсъхва, което е много важно.

Каква е реалната ситуация с панелите Revolts

Един от оставащите несигурни въпроси е надеждността и експлоатационният живот на Revolts. Производителите на гипсокартон твърдят, че нагревателният елемент е направен от високоустойчив и издръжлив композитен материал. Филмът не се страхува от киселини и основи, не се окислява или изгаря. Практическите тестове показват способността на нагревателното ядро ​​на панела от гипсокартон да работи непрекъснато в продължение на 10-11 години, на теория Revolts трябва да работят почти завинаги.

На практика отоплителните гипсови плоскости са в по-трудни условия. Първо, цикълът на нагряване-охлаждане неизменно води до развитието на голям брой микропукнатини, както в самия гипс, така и във филмовия материал. Дори металът има способността да се уморява, особено след като филмовият нагревател Revolts ще се напука достатъчно бързо, ако не се спазват препоръките за инсталиране.

На второ място, въпреки уверенията на производителя, панелите от гипсокартон Revolts не трябва да бъдат покрити с никакви декоративни материали - боя, нанасяне на мазилка и дори повече плочки.Това винаги води до „запазване“ на топлината и разрушаване на гипса, като строителен материал, под въздействието на водни пари. Покритият с плочки нагревателен панел от гипсокартон ще прехвърля топлината към бетон и мазилка.

Освен това панелите не могат да се режат по собствена преценка, както би могло да се направи с листове от гипсокартон, така че броят на нагревателите трябва да бъде внимателно претеглен спрямо размера и геометрията на помещението.

Основи на инсталирането на нагреватели от гипсокартон

За да опростят монтажа, производителите прилагат специални маркировки върху панелите на нагревателите от гипсокартон. Той показва точките на закрепване. Останалата част от процеса е същата като при обикновените CHP листове. Инсталацията може да бъде отворена или скрита.

При отворената версия свързващите кабели са пъхнати в кабелния канал, а при скритата версия са скрити зад щайгата

За допълнителна топлоизолация на обратната страна на панела поставете "Isover" или друг подобен изолационен материал.

Съвети за бъдещи купувачи на гипсокартон

Практиката показва, че най-подходящото място за монтаж на нагреватели от гипсокартон Revolts е таванът и средната линия на стените. В помещения, където по-голямата част от времето прекарва в седнало положение, нагревателните панели Revolts са монтирани по стените на стаята, така че разстоянието от дивана, фотьойлите или леглото да не надвишава 80 cm.

В кухнята, в коридора, дори в банята, на тавана са монтирани нагреватели от гипсокартон. Ако стаята е с големи или много високи тавани, тогава панелите от гипсокартон няма да са много полезни; в най-добрия случай можете да направите зона за комфорт на малка лепенка близо до компютъра, на масата или близо до телевизора. В такава ситуация панелите Revolts значително отстъпват на подовото отопление, както по отношение на ефективността, така и по отношение на икономията на отопление.

Максималната ефективност на нагревателите от гипсокартон Revolts се постига в помещения с максимална ширина 2,5 m. За по-тесни помещения по-голямата част от топлината просто ще отиде до тавана и ще бъде загубена, за по-широки пространства ефективността на гипсовите панели Revolts очевидно няма да бъде достатъчна, в центъра задължително ще се образува зона с ниска температура на въздуха.

Видове и видове модулно инфрачервено отопление

На пазара има голям брой различни инфрачервени отоплителни устройства. Те работят по същия начин, но дизайнът може да варира. Разликите в дизайна помагат за решаването на определен инженерен проблем по оптимален начин.

Точкови инфрачервени нагреватели

На външен вид те приличат обикновени лампи.

Те се фиксират към стената с помощта на скоба или се поставят на пода.

Много често се използва като елемент на интериора.

За отопление на големи помещения се препоръчва да закупите няколко малки точкови нагреватели със средна мощност, като ги инсталирате в различни ъгли на стаята.

Справка! Основният недостатък е относително висока цена устройства от този тип, но в случай на продължителна употреба тези разходи се изплащат.

Филмов план

Те представляват широк филм, в който са вплетени тънки инфрачервени нагревателни елементи. Филмът е монтиран под пода, на стените и на тавана. Филмът не засяга работата на оборудването и помещението загрява равномерно.

В допълнение, филмът за планиране IR често се нарязва на малки килими за локално отопление, които се поставят в банята, на входа и т.н. Инфрачервен филм напълно безопасно, по отношение на пожарна опасност, така че може да се монтира под дървен под.

Снимка 1. Инфрачервен филм с вплетени нагревателни елементи, монтиран под пода в банята, коридора.

Отоплителен гипсокартон

Има външен вид на гипсокартон, на гърба на който са поставени електропроводими въглеродни нишкикоито излъчват мощно инфрачервено лъчение при преминаване на ток.Нишките са изолирани със специални полимерни филми и рефлектори за оптимално излъчване. Нагревателните панели от гипсокартон се използват по същия начин, както конвенционалните гипсокартон (например, за създаване на облицовка на стени).

Таванни панели

Те представляват плоски панели с малка дебелина, които се поставят в метален корпус и се монтират на тавана. Таванните панели са красиви трудно да се повреди (обаче в случай на течове на вода в стая, разположена на горния етаж, препоръчително е да изключите устройството).

Таванните инфрачервени панели се считат за най-добрият метод за отопление на помещения, тъй като не заемат полезно пространство (докато например инфрачервените лампи трябва да намерят място за инсталирането им). Таванните радиатори се използват в офиса, дома, склада и така нататък.

Снимка 2. Инфрачервените нагреватели на тавана, плоски, в метален корпус, не заемат място в стаята.

Стенните инфрачервени панели са подобни по технически и експлоатационни характеристики на таванните или на пода. Въпреки това, монтираните на стена уреди са средно по-слаби от другите, тъй като нагрятият въздух винаги има тенденция да се издига, което обикновено намалява ефективността на нагревателя.

Винаги можете да увеличите мощността, но това ще доведе допълнителни разходи за електроенергия... Ето защо се препоръчва да се монтират стенни панели като допълнителен източник на топлина за отопление на студените зони.

Снимка 3. Стенни UV панели, монтирани в стаята под прозореца, са подходящи като допълнителен източник на топлина.

Газови радиатори

Газовите нагреватели излъчват инфрачервени лъчи, които се появяват в резултат на изгарянето на въздушно-газова смесвътре в устройството. Устройствата от този тип са много мощни, а в някои случаи и поради голямата си мощност противопоказано е да се използва за отопление на дома.

Инженерите препоръчват да се инсталират устройства от този тип за отопление на големи помещения (фабрични помещения, закрити спортни площадки, търговски помещения и др.).

Снимка 4. Газовите инфрачервени панели в голяма стая са много мощни, така че не се използват в къщата.

Водно охлаждане, монтирани на тавана UV излъчватели

Са сложни затворени устройства, в който инфрачервените лъчи загряват водата, която след това се подава в тръбите като топлоносител. Такива системи се използват в промишлеността и монтаж в частни къщи неоправдано по икономически причини (тъй като е по-бързо и по-евтино да се достави по-просто устройство).

IR система за подово отопление

Те са модулни плочи или филм, който се поставя под дървен паркет. Нагрятото покритие е незапалимо и напълно безопасно от гледна точка на пожар. Препоръчва се да се използва като спомагателно захранване. Например можете да инсталирате подови плочи и IR лампа - в този случай плочите ще затоплят пода, а лампата ще отоплява стените и предметите в стаята.

Устройството и принципът на действие на термопанелите

Инфрачервеният термопанел е толкова прост, че човек може само да се чуди защо разпространението на тези евтини, но толкова ефективни устройства се случва едва сега.


Устройство с инфрачервен панел

Дизайнът на IR устройството се състои от диелектрична основа, върху която е положена нишка от сажди. Поради голямото съпротивление на последния, електрическият ток, преминаващ през въглеродните влакна, допринася за нагряването му. Нагревателят е покрит със специално декоративно покритие, което действа като излъчвател на инфрачервени вълни. Дизайнът на панела осигурява контрол на температурата с вградени или дистанционни сензори.

Принципът на работа на термопанелите е заимстван от Слънцето.Подобно на нашето светило, те извършват пренос на топлина не чрез конвекция, а чрез радиация, загрявайки директно повърхностите на предметите. В същото време топлинната енергия преминава през въздуха практически без загуби (ако не вземете предвид разсейването). Емисионността на инфрачервените нагреватели е най-ефективна в микровълновия диапазон, при дължини на вълните от 3 микрона. Такива лъчи са в състояние да проникнат в човешката кожа, нагрявайки тъканите и кръвоносните съдове, което допринася за бързото разпространение на топлината в тялото.

Инфрачервен радиатор в частна къща

Днес инфрачервеното отопление на частна къща се превърна в алтернатива на традиционните конвекционни нагреватели. Моделите, наподобяващи конвенционалните отоплителни радиатори, са оборудвани с управление на режима, което прави възможно отоплението на помещението при необходимост. Няма ограничения за използването на инфрачервени излъчватели. Висококачественото устройство може да работи дълги години без ремонт, няма нужда от изграждането на котелни помещения и разходите за плащане на електричество намаляват значително.

Не е необходимо да се конфигурират батерии с инфрачервено лъчение, системата започва да работи веднага след включването в мрежата. Инсталирането на панели и филми е съвсем просто, поддръжката изисква минимални знания и умения и въпреки това, преди да започнете инсталацията, трябва да прочетете инструкциите.

Съвременната инфрачервена отоплителна технология се вписва във всеки интериор. Когато поставяте устройството на лесно достъпни места за хора и животни, излъчвателят е покрит с метална мрежа или прозрачна преграда. Нагревателят се комбинира добре с традиционните видове отопление, монтира се на височина 2,5 - 3 метра от пода и има висока производителност.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни