Възможно ли е да направите отоплителен колектор със собствените си ръце


Какво е колекционер?

Когато инсталирате водоснабдителна система от нулата или сменяте стара, е необходимо да помислите за местоположението на всички потребители: тоалетна чиния, мивка, пералня.

В обикновен апартамент броят на водопроводните инсталации варира от четири до десет. Опитните водопроводчици препоръчват на своите клиенти да монтират колектор за вода.

Колекторът за вода е вид разпределител, който е важен водопроводен елемент на системите за захранване и отопление на студена и топла вода. Той е инсталиран на централен щранг и скрит във водопроводния шкаф. Достъпът до колектора не трябва да бъде възпрепятстван от мебели или плътно зашит в стената. Професионалните ремонтници обаче ще придадат на инженерното звено естетически вид.

Колекторно устройство и принцип на действие

Директната функция на колектора във водоснабдителната система е разпределението на един воден поток в няколко потока с еднакво налягане.

Предлагат се гребени с два, три и четири изхода. Ако се изискват повече разклонения, клапаните са свързани помежду си. По този начин колекторът за водоснабдяване е сглобен за необходимия брой изводи.

Колекторът се свързва директно с щранга. От двете противоположни страни на устройството е предвидена резбова връзка (от едната страна вътрешна резба, от друга - външна резба) за свързване към основната линия и свързване на гребените помежду си.

На свободния край на колектора е монтиран щепсел или допълнително водопроводно устройство, например мембранен хидравличен амортисьор.

Диаметърът на входа е с 20-40% по-голям от изхода. Например, на стандартен колектор, за инсталиране на водопроводни инсталации в апартамент, диаметърът на входа е 3/4 ", изходът е 1/2".

1. Колектор с клапани. 2. Колектор със сферични кранове.

На изходните отвори могат да се монтират както сферични кранове, така и клапани, позволяващи не само да се отваря и затваря водния поток, но и да се регулира дебитът в тази зона.

Както разпределителят, така и регулаторът

В основата си колекторът е централизирано устройство, което позволява охлаждащата течност да бъде разпределена до местоназначението си. В отоплителната система той изпълнява не по-малко важна функция от циркулационната помпа или същия котел. Той разпределя загрятата вода през мрежата и регулира температурата.

Тази диаграма показва общия принцип на работа на колекторния блок, състоящ се от два гребена: през един охлаждащата течност се подава към системата, а през втория се връща обратно

Това устройство може да се нарече временно съхранение на охлаждаща течност. Може да се сравни с цев, пълна с вода, от която течността изтича не през една дупка, а през няколко. В този случай налягането на водата, изтичаща от всички дупки, е еднакво. Тази способност да осигури едновременно разпределение на нагрятата течност едновременно е основният принцип на устройството.

Външно колекторът изглежда като възел с два гребена, направен най-често от неръждаема стомана или черен метал. Наличните изходи в него са предназначени за свързване на отоплителни устройства с него. Броят на такива терминали трябва да съответства на броя на обслужваните отоплителни устройства. Ако броят на тези устройства се увеличи, възелът може да се увеличи, така че устройството може да се счита за безразмерно.

В допълнение към клемите, всеки гребен е снабден със заключващи механизми. Те могат да бъдат два вида, инсталирани на изхода:

 • Отрязвам. Такива кранове ви позволяват напълно да спрете подаването на охлаждаща течност от общата система към отделните й вериги.
 • Регулиране. С помощта на тези кранове, обемът на водата, подавана към веригите, може да бъде намален или увеличен.

Колекторът включва клапани за източване на вода и освобождаване на въздух. Тук е най-удобно да подредите измервателното оборудване под формата на топломери. В този случай всичко, което е необходимо за ефективната работа на този възел, ще бъде на едно място.

Защо колекторният блок включва два колектора? Единият служи за подаване на охлаждащата течност към веригите, а вторият е отговорен за събирането на вече охладена вода (връщане) от същите вериги. Всички елементи, необходими за ефективното функциониране, трябва да са на всеки от гребените.

За какво е колекционерът?

Системата за водоснабдяване със сепаратор и отделно захранване на тръби за всеки потребител ще струва повече от класическото окабеляване. Струва ли си да се плаща за колектора за вода и отопление?

 • Устройството се използва за регулиране на налягането на водата в апартамента. При стандартното окабеляване налягането в отворен кран често намалява, ако някой отвори друг кран или пусне тоалетната. Това заплашва не само с дискомфорт, но и с изгаряния поради прекалено гореща вода, която изведнъж започва да се излива. Добре обмисленият диаметър на колектора елиминира проблемите с налягането. Без значение колко кранове са отворени в апартамента, налягането на водата остава непроменено.
 • Всеки изход е снабден с кранове, които ви позволяват да регулирате потока на водата по клона. Ако смесителят се ремонтира, не е необходимо да се изключва напълно подаването на студена и топла вода от щранговете. Достатъчно е да плавате отново само определен клон.
 • Липсата на фуги и тройници, вградени в стената, минимизира риска от течове. Ако кран или фитинг не успее, е лесно да го замените, като разглобите системата на колектора в шкафа. Облицовката в банята няма да се повреди.
 • Ако е необходимо да се допълни водоснабдителната система с друг потребител, няма да се налага да преправяте цялото окабеляване. Връзката ще бъде евтина и не отнема много време.

С монтаж на колектор на водоснабдителна система разходите му се увеличават. Броят на тръбите към колектора, независимо дали са метални, металопластични, полипропиленови или омрежен полипропилен, в сравнение с окабеляването на тройниците се увеличава с 8-10 пъти. Съвременните тръби, особено металопластичните и полипропиленовите, не са много скъпи, така че такава система е достъпна за повечето жители.

Недостатъци на колекторната система

Имайте предвид, че колекторното окабеляване има един съществен недостатък - това е висока цена. Тази опция е една от най-скъпите. Сред другите недостатъци е, че нагревателният гребен, направен сам, няма да работи без циркулационна помпа. Също така ще ви трябва голям брой тръби, тъй като отделни тръби преминават от колектора към всяко отоплително устройство.

Сглобяването на колекторна система и инсталирането на отоплителен колектор е доста трудоемък процес в сравнение с инсталирането на други видове системи, така че тук ви очакват допълнителни разходи.

Като цяло колекторната система е една от най-надеждните и ефективни отоплителни системи. Въпреки високата цена и някои недостатъци, такава система е доста често срещан вариант. Ето защо, ако бюджетът за строителство е малко ограничен, тогава е по-добре да се даде предпочитание на надеждна отоплителна система, отколкото скъпо довършителни работи.

Класификация на резервоара

Разделителните гребени за водоснабдяване се различават по своя дизайн и материали. Преди да изберете колектор, проучете цялата гама на пазара.

Разделителите са направени от различни материали:

 • Неръждаемата стомана е устойчива на корозия, пожар и висока температура. Теглото на колектора от неръждаема стомана е малко, което улеснява закрепването му към стената. Това е абсолютно безвреден материал, който придава на продукта привлекателен външен вид.
 • Месингът е невероятно издръжлив метал, който не се страхува от корозия и високи температури. Гребените от месинг са скъпи, но гарантират максимална издръжливост.
 • Сепараторите от полипропилен не се страхуват от ръжда и са леки.

Полипропиленов колектор.

Някои майстори могат да направят колектор със собствените си ръце от полипропиленови тръби, който по никакъв начин не отстъпва по качество на фабричните продукти.

Колекторите се различават по начина, по който са прикрепени към тръбите. Избира се модел гребен в зависимост от материала на използваните тръби.

1. Гребен за монтаж на кранове и всякакви водопроводни инсталации по ваша преценка. 2. С компресионни фитинги - предназначени за монтаж на тръби от металопластика или омрежен полиетилен. 3. За монтаж на полипропиленови тръби. 4. Под Евроконуса. Подходящ за монтаж на тръби от почти всякакъв материал чрез адаптер (евроконус).

Разделителните гребени се различават по броя на клоните. Минимум - 2 изхода, максимум - 6. Изходите, които в момента не се използват, могат да бъдат затворени с щепсели. Ако е необходимо да се направят повече от 6 изхода, няколко колектора са свързани помежду си.

Как да изберем колектор за топъл под

Основният параметър за избор на колектор за топъл под е броят на веригите, които трябва да бъдат свързани. Майсторите препоръчват закупуване на гребен, с марж за един изход, в случай че се наложи прекалено дълъг кръг да се раздели на два клона или да се свърже допълнително оборудване за наблюдение (термометър, манометър).

Вторият критерий за избор е материалът на гребена. Надеждни продукти са колектори от месинг или неръждаема стомана, както и бронз, произведени в съответствие с местните GOST или европейски стандарти за качество. "Китайски" от съмнителни сплави могат да бъдат закупени само след като продавачът демонстрира сертификат за съответствие, а самият гребен ще бъде обстойно изследван за кухини, пукнатини или следи от корозия.

Въпреки че всъщност повечето от днешните продукти, ако не и всички на пазара, се произвеждат от китайски предприятия, при избора им трябва да се даде предимство на известни марки. В крайна сметка реномирани европейски фирми внимателно следят качеството на работата на своите, дори тези, донесени в Поднебесната империя. На първо място, обърнете внимание на продукти под марките: Rehau, Kermi, Valliant, Valtec, FIV, Rossini. Най-добре е да закупите колектор за подово отопление от такива компании в пълен комплект. Покупката на отделни елементи ще струва повече, а компонентите от други производители може да са несъвместими по отношение на инсталационните параметри.

Продукти на пазара

В каталозите на аксесоари за колекторната водопроводна система се предлага голямо разнообразие не само на гребени, но и на техните компоненти.

 • Сепараторите без кранове са много по-евтини. Те ви позволяват да сглобите устройство, което ще бъде най-подходящо за обекта. Тази опция е за предпочитане, тъй като улеснява подмяната само на неуспешен кран. Докато еднокомпонентният дизайн ще изисква пълна подмяна.
 • Устройствата със спирателни кранове значително опростяват монтажа на водопроводния колектор. Те опростяват сглобяването на агрегата - няма нужда да се монтират кранове.
 • Аксесоарите ви позволяват да адаптирате системата според вашите желания: клапани, групи помпи, щепсели, клапани, скоби, съединители, накрайници, серво, арматура.
 • Колекторните шкафове се продават отделно, които са монтирани на стена и осигуряват естетичен външен вид, както и достъп до инженерното звено.

Избор на място за инсталиране на колектора TP

Много е важно да се определи оптималното място, където ще се извършва инсталирането на колектора за подово отопление. Желателно е тя да бъде разположена в геометричния център на сградата на еднакво разстояние от основните консумиращи вериги и отоплителния котел. Разбира се, на практика няма да е възможно да се поддържа точното разстояние от гребена до отоплителните контури. А самите бримки рядко имат еднаква дължина, което води до дисбаланс в тяхното хидравлично съпротивление. В резултат на това охлаждащата течност ще има тенденция да циркулира в къс клон, докато дългите могат да имат недостиг на дебита си. И въпреки че този проблем се елиминира чрез инсталиране на ротаметри или променливи клапани, все пак трябва да се стремите да постигнете симетрия при полагането на тръбопроводи.

Когато избирате място за поставяне на колектор за топъл под в типични апартаменти или малки вили, трябва да вземете предвид особеностите на тяхното оформление. Тъй като колекторният шкаф не се отличава с най-малките размери, в условията на ограничена жилищна площ той обикновено се намира в килер или в технологична стенна ниша. Ако обаче къщата е по-голяма и в нея вече има отделно котелно помещение, тогава разпределителните колектори с всички тръбопроводи се поставят непосредствено до отоплителния котел. В големи къщи с два или три етажа е още по-лесно да се поддържа геометричен център за монтаж. В тях монтажът на колектора може да се извърши в пространството под стълбите.

Шкаф за колектори

Неговото присъствие в комплекта оборудване изобщо не засяга функционирането на системата за водно подово отопление. Шкафът за монтаж (монтаж) обаче е отговорен за естетическия компонент на възприемането на топлинната инсталация, както и за безопасността на нейните блокове и техните настройки. Той защитава системите за управление, някои от които са доста чувствителни към външни механични влияния. Понякога самият материал, например, полипропиленов колектор, въпреки цялата си надеждност, може да бъде повреден. Имайки предвид тези фактори, се препоръчва да изберете чекмеджета със затварящи се врати.

Височината на монтаж на заграждението се избира въз основа на местните условия и желанията на собственика на обекта. Той не е строго регламентиран от нормативни документи. Трябва да се има предвид, че поставянето на гребените под 50 см от нивото на пода е нежелателно. Препоръката се дължи на практичното удобство за подаване на тръби за свързване и закрепване към колектора. Оптималната височина за фиксиране на шкафа е около 1 m.

колекционен шкаф за подово отопление

Как да инсталирам?

Преди да инсталирате водоразпределителен уред за захранване със студена и топла вода, дайте точен отговор на следните въпроси и вземете предвид следните точки:

 • Колко са консуматорите на вода? Броят на изходите за колектори трябва да бъде еднакъв или малко повече от потребителите. Излишните кранове се затварят с тапи.
 • Какъв тип тръби ще се използват за водопроводна инсталация? Необходимо е да закупите устройства, проектирани специално за тръби, изработени от избрания материал.
 • Оценете предварително положението на всички инженерни елементи в пространството на санитарния шкаф (можете да направите маркировка на стената). Моля, обърнете внимание, че пред разпределителния колектор са монтирани метър и воден филтър. Удобното разположение на всички устройства улеснява работата по поддръжката и ремонта.
 • Вземете сигурно прилягане - разхлабеният разпределителен блок може да доведе до изтичане на връзки и повреда на тръбопровода.
 • Преди инсталиране се уверете, че имате под ръка всички необходими консумативи: уплътнителен материал, уплътнения, адаптери.

Монтажът на водоразпределителния блок се извършва в следната последователност:

 1. Монтирайте спирателните кранове на входа на щранга на водопровода.
 2. Инсталирайте метър, филтър и възвратен клапан.
 3. Включете колектора и го фиксирайте здраво към стената
 4. Инсталирайте ВиК на всеки потребител. Закрепете тръбите с крепежни елементи.

Този алгоритъм на работа ще избегне грешки. Независимо дали имате нужда от колектор за водоснабдяване или отопление, монтирането му е същото. Такова окабеляване изисква повече време, умения и пари, но се изплаща бързо и осигурява комфорт при бъдеща употреба. Колекционерите са подходящи не само във вили и големи къщи, но и в апартаменти.

Дизайн

Колекторната отоплителна система на частна къща е в състояние да осигури равномерно разпределение на топлината и постоянен температурен режим в помещението и, следователно, както комфорт, така и уют. Заедно с стайния термостат колекторът може да гарантира прецизно управление на потока.

Не забравяйте, че в системи, където има колектор за отопление със собствените си ръце, задължително условие е наличието на циркулационна помпа. Благодарение на неговата работа, температурната разлика между топлоносителя на входа и изхода на системата се намалява, което означава, че отоплението ще бъде с по-добро качество.

Преди да направите гребен за отопление, трябва да проучите цялата необходима информация за компонентите на системата.

Всеки от изходите на колектора трябва да има сферичен кран, поради това устройство отоплителните устройства ще бъдат прекъснати, без да се засяга системата. Този тип система може да бъде оборудвана за хоризонтална еднотръбна или двутръбна система.

колекторна отоплителна система на двуетажна къща
Колектор за отоплителна система

Колекторите за подаване и връщане са разположени на всеки етаж на главния щранг. От колекторите тръбите се монтират към пода или стените, след което се свързват към всеки радиатор. Ако захранващата и връщащата тръби са разположени в подовата замазка, всяко отоплително устройство трябва да бъде оборудвано с въздушен клапан или отдушник.

Разпределителен колектор за отопление

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни