Направи си сам колектор за вода - монтаж и монтаж


Какво е колектор за водоснабдяване

Колекторът е устройство за разделяне на водата на няколко потока. Принципът на действие е същият като при конвенционалния тройник - един поток (тръба) излиза, два излизат. Диаметърът на входа на колектора е с 20-40 процента по-голям от диаметъра на изхода, следователно, когато се отворят няколко крана, няма намаляване на налягането и водния поток.

Колекторът разделя голям поток от вода на няколко малки, а налягането в крановете с повишен разход на вода е стабилно поради факта, че разделянето на потоците става в тръба с по-голям диаметър, отколкото в традиционната схема. Колкото по-голям е диаметърът на тръбата, толкова повече вода преминава през нея за единица време.

Колекторната верига за водоснабдяване е по-удобна за използване от традиционната, с щрангове и тройници. Но цената на материалите за него надвишава този параметър за традиционния с 8-10 пъти. Следователно тази схема не се използва с ограничен бюджет за полагане на водоснабдителна система.

Видове и видове

За производството на колектори се използват:

 1. Неръждаема стомана.
 2. Месинг.
 3. Полипропилен.
 4. Омрежен полиетилен.

Колекторите се отличават по метода на закрепване на тръбите:

 1. Резбови (с вътрешни и външни резби).
 2. С компресионни фитинги за пластмасови и многослойни тръби.
 3. С Eurocone.
 4. С фитинги за спойка (за пластмасови тръби).
 5. Комбиниран (за отвори с голям диаметър, резба, за компресионен фитинг с малък диаметър, евроконус или за запояване).

Месингови колектори

Колекционерите се разделят според броя на клоновете. Произвеждат се с броя на крановете от 2 до 6.

Всеки колектор е снабден с два крепежни елементи, съответстващи на диаметъра на водопроводната тръба и предназначени за скачване. С тяхна помощ няколко блока са свързани в композитен колектор без допълнителни адаптери.

Ако един блок е достатъчен, или се използват специални тапи за включване на последния.

С помощта на колектора отделен консуматор на вода се изключва, без да се засяга останалата част. Това ще ви бъде полезно при подмяна или ремонт на водопроводни инсталации, почистване на канализацията, възстановяване на повреден участък от тръбопровода.

Поставяне на гребена в отоплителния кръг

Изборът на местоположението на разпределителния колектор трябва да се подхожда със специално внимание. Идеалното място за монтаж е малко помощно помещение, защитено от влага. Разстоянието от колектора до всеки радиатор трябва да бъде възможно най-равно, в противен случай в твърде отдалечените участъци на тръбопровода съществува възможност за високо налягане.

Добре е да се знае! Съотношението на разстоянието между колектора и първия клон, колектора и следващия клон трябва да бъде в рамките на 1: 2. С други думи, първата тръба може да бъде 2 пъти по-къса от втората.

Разпределителните уреди се монтират директно на стената или се монтират в специален шкаф, разположен на малко разстояние от пода.

Шкафът за нагревателния гребен е метална кутия с входна врата и странични отвори за тръбопроводи. Има режийни и вградени модели.

Шкаф за вграден колектор
Шкаф за вграден колектор

Компетентно монтираното окабеляване за водно отопление с помощта на разпределителен колектор осигурява надеждна работа на цялата система. Ето защо е препоръчително да се повери такава отговорна работа на професионалисти със значителен опит в тази област.

Обобщавайки, можем да кажем, че системата за отопление на колектора е ефективна, икономична и удобна за използване.Собственикът на жилище има способността да контролира потока и температурата на охлаждащата течност на всеки отделен радиатор, напълно да блокира подаването на течност към отделни възли и да постигне равномерно отопление на цялата къща за кратък период от време.

Как да изберем и инсталираме подходящ колектор

Преди да изберете колектор, определете броя на потребителите на студена и топла вода (те включват кранове, тоалетни, перални, съдомиялни машини и други водопроводни инсталации). Определете вида на водопроводните тръби, изборът на колектор и допълнителните фитинги зависи от тях.

Колекторите с монтирани клапани са по-лесни за инсталиране (не е необходимо да се монтира всеки клапан поотделно)

Ако броят на потребителите не съвпада с броя на крановете, закупете няколко колектора и направете един от тях. За да се свържете към захранваща тръба от полипропилен или XLPE, закупете колектори от тези материали. Те са по-евтини от металните, не отстъпват по надеждност и са по-лесни за инсталиране.

Моля, обърнете внимание, че полипропиленовият колектор е свързан чрез запояване, а полиетиленовият - с компресионни фитинги.

Ако системата за водоснабдяване няма филтри за топла и студена вода, система за измерване на потреблението и възвратен клапан, закупете ги и ги монтирайте пред колектора. Разположението на устройствата в близост до колектора, в един инспекционен люк, улеснява ремонта и поддръжката на водоснабдителната система.

Ако не можете да решите кой материал е по-траен, знайте, че експлоатационният живот на медни, неръждаеми и пластмасови тръби надвишава 50 години, а експлоатационният живот на сферичните кранове не надвишава 20 години. Затова закупете колектори без кранове. Ако крановете не успеят, ще ги замените и колекторът ще продължи да работи.

Полипропиленов колектор с кранове

Разходите

Цената на колекторите зависи от материала, конфигурацията и производителя и е посочена по-долу:

 • Полипропилен, 6 крана, диаметър 40x20 mm, KALDE, за запояване - 1600 рубли;
 • Полипропилен, 3 крана, диаметър 40x20 mm, KALDE, запоени - 480 рубли;
 • Полипропилен, 2 крана, диаметър 40x20 mm, KALDE, за запояване - 320 рубли;
 • Месинг, без кранове, 4 изхода, без кранове, резбови връзки (входяща вътрешна резба, изходяща външна), с диаметър 1x½ инча, VALTEC - 750 рубли;
 • Месинг, без кранове, 4 изхода, без кранове, всички резбови връзки (вътрешна резба), с диаметър 1x¾ инча VALTEC - 700 рубли;
 • Месинг, 3 крана, резбови връзки (входяща вътрешна резба, изходяща външна), диаметър 1x½ инча, VALTEC - 1400 рубли;
 • Месинг, 4 крана, резбови връзки (входяща вътрешна резба, изходяща външна), с диаметър 1x½ инча, ELSEN - 1300 рубли;
 • Неръждаема стомана, 4 крана, резбови връзки (входяща вътрешна резба, изходяща външна) 3 / 4x1 / 2 инча, FAR - 2200 рубли.

Инсталация

След като сте избрали колектор (комплект от няколко блока) за топла и студена вода, закупете фитинги и допълнителни елементи - флуоропластичен уплътнителен материал (FUM), гумени уплътнения, адаптери с необходимите размери. Препоръчително е да закупите колектори, тръби и фитинги от същия производител.

Има случаи, когато тръби, колектори и фитинги от различни производители се различават толкова по размер, че висококачественото сглобяване е невъзможно. И трябваше да си купя други фитинги. Така че, моля, проверете дали те са с еднакъв размер, преди да закупите.

Преди да инсталирате колектора, инсталирайте водопроводната мрежа на всеки потребител, водните филтри, измервателните уреди и възвратен клапан. И едва след това инсталирайте и свържете колектора. Тази последователност от действия ще намали натоварването на ставите и ще предотврати повреда по време на монтажа (това е важно, ако нямате опит с такава работа).

Използването на колектори значително увеличава разходите за полагане на водоснабдителна система и повишава комфорта при използване на вода. От статията научихте как да избирате колектори, какво е необходимо за тяхното инсталиране и в каква последователност да инсталирате колекторни системи за водоснабдяване.

Кухнята води до писъка на този, който си взема душ в банята. Класическият начин на окабеляване на вътрешни мрежи по никакъв начин не се справи с такава ситуация.

Направи си сам тръбите е толкова лесно, колкото и черупките на крушите

Къде и как най-добре да инсталирате гребена?

Мястото, където ще трябва да се монтира гребенът, се определя най-добре по време на проектирането на водопроводната система. Но най-често трябва да го монтирате в съществуваща схема. Основните критерии при определяне на местоположението са:

 • наличност за ремонт и монтаж;
 • умерена до ниска влажност;
 • носеща стена, върху която гребенът може да бъде фиксиран;
 • допълнително осветление с възможност за работа в авариен режим.

Понякога гребенът обикновено се монтира в отделна стая или специално за него са монтирани специални колекторни шкафове.

Гребените са монтирани на тръби за топла и студена вода. За да се избегне объркване и за по-лесно използване, производителите правят модели в различни цветове (червено и синьо).

Нюансите на инсталиране на гребена:

 1. Инсталацията трябва да се извърши от специалист. Без специализирани познания, обикновен неспециалист ще изпитва трудности по време на инсталацията.
 2. Използвайте скоби, за да закрепите устройството към заграждение или стена.
 3. Монтажът на сглобката се извършва без допълнително запечатване.
 4. Инсталирани са отделни колектори за студена и топла вода.
 5. Във водоснабдителната система този уред е монтиран след филтъра и редуктора на налягането.
 6. Разпределителният колектор трябва да бъде окомплектован със спирателни клапани (тип управление и спиране).
 7. В случай на оборудване на водоснабдяването на двуетажна къща, може да има нужда от циркулационна помпа.

Монтажът трябва да се извършва само след изготвяне на окабеляващата система. Впоследствие се препоръчва да се обмислят възможни надстройки на системата. За целта се препоръчва да оставите няколко свободни връзки в гребена, като ги затворите с капачка.

Видове тръбопроводи в апартамент и къща

Времето не стои неподвижно и днес схема или къща може да се извърши по три схеми - тройник, колектор и смесен.

 • Tee метод. Мрежата е свързана последователно чрез тройници. Нейната същност е, че една тръба минава от щранга през всички места за консумация на вода - кранове в банята, тоалетно казанче, кухненски миксер. Традиционният вариант, основното предимство е ниско, използва се минималното количество материали. Недостатъкът е зависимостта на всеки източник на потребление един от друг. За ремонтни дейности е необходимо да се блокират комуникациите в цялата стая. Следователно на всяко място на консумация е инсталиран отделен спирателен вентил за ремонт и аварийни работи.
 • Методът на колектора, който също се нарича греда. Връзката с централното водоснабдяване се осъществява чрез колектор, към всяко място на консумация на вода от щранга има тръба. Персонално за кранове за баня, отделно за кухненска мивка и отделно за тоалетно казанче. Когато се използва водоразпределителен колектор, в случай на спад на налягането в системата, налягането във всеки клапан е същото. Ако е необходимо, можете да инсталирате индивидуален регулатор на налягането за всеки клон. Допълнително удобство ще бъде концентрацията на всички към една точка. Недостатъкът на този метод ще бъде увеличената цена на инсталацията, чифт тръби, захранването с топла и студена вода отива на всеки потребител.
 • В жилищните сгради често се използва смесен тип комуникация.Връзката с централното водоснабдяване от общия щранг към апартамента е тройна система, а директно в апартаментите има колекторна система.

Самият гребен на колектора) е дебела тръба с един вход и няколко изхода.

При полагане на отоплителни мрежи те се използват по двойки, едната на входа и една на изхода. Не бъркайте колектора за отопление и водоснабдяване и канализационния колектор. При източване на отпадъци това е основната линия, в която тръбите влизат, и събирателният резервоар или централизираният отводнител.

Метод на колектора за инсталиране на водоснабдителна система

Този метод за полагане на мрежи има своите предимства и недостатъци. Няма универсален метод за монтаж, подходящ за всички вкусове и нужди. Професионалисти:

 1. Способността да се изключва водата на едно място на консумация, без да се засягат останалите. Колекторът за вода ще ви позволи да затворите водата в кухнята, оставяйки водопровода.
 2. Цялата мрежа се управлява от един контролен възел. Много е удобно, особено когато за това е отделена отделна стая или санитарен шкаф.
 3. Еднакво мрежово налягане. Можете да вземете душ, без да се попарите с вряща вода от някой, който изплаква водата в резервоара. Водоснабдяването на колектора в апартамента дава допълнителен бонус - по-стабилно налягане в мрежата, когато налягането в системата на общата къща се повиши, колекторният гребен ще поеме част от излишъка. Освен това всеки от източниците може да бъде оборудван с регулатор на налягането.
 4. само с тръба, без допълнителни устройства, което увеличава надеждността на цялата мрежа като цяло.
 5. Възможно е да се инсталира водоснабдителната система на части. Тъй като ремонтните дейности в една стая приключват, е достатъчно да свържете следващия потребител към гребена.

Разпределителният колектор за вода трябва да бъде направен в съответствие с всички технически разпоредби.

Недостатъци на системата

Негативните аспекти също са незаменими. Те включват:

 1. Голямо количество строителни материали. Тройната система изисква много по-малко тръби.
 2. За поставяне на гребена е необходимо отделно пространство. Концентрацията на контролните елементи в един момент добавя удобство, но само ако има място за това. Препоръчително е да поставите колектора за водоснабдяване в отделно помещение или в колекционен шкаф.

Така че водопроводът в апартамента да не носи неудобства, по-добре е да използвате металопластикови тръби. Гарантиран експлоатационен живот от 50 години, лесен за огъване и монтаж, подходящ за скрит монтаж в стени и подове.

Поетапно сглобяване на колектора с кранове 1, 2, 3, 4

Сглобяването на радиалната система за водоснабдяване включва следните стъпки:

 • свързване на спирателния клапан към централната тръба;
 • монтаж на груб филтър;
 • свързване на водомер;
 • монтаж на фин филтър;
 • налягане;
 • връзка на разпределителния колектор;
 • връзка на всеки кран или друг потребител.

Проект за тръбопроводи за големи къщи, по-добре е да се повери на специалист
Процедурата е еднаква за захранването със студена и топла вода, допустимо е да се използва домашен полипропиленов колектор. Ако в къщата се подава само студена вода, тогава единият колектор е инсталиран директно, а вторият след водната помпа.

Разпределителен колектор

Сега нека разберем какви са разпределителните колектори за водоснабдяване. Вече знаем, че те позволяват да се доставят няколко точки за оттичане независимо една от друга; но как е полезно?

Ползи

За разлика от последователния (тройник), схемата на системата за водоснабдяване на колектора ви позволява да избегнете спад на налягането, когато водата тече през произволно устройство. Най-просто казано - когато отворите крана в кухнята, виковете на член на семейството, пълни с болка и горчивина, не идват от банята.


Колекторна верига за водоснабдяване на частна къща: всяко устройство е свързано към колектора със собствена връзка

Освен това захранването с вода, подавано през колектора с кранове в колекторния шкаф, ви позволява да изключите всяко водопроводно устройство от една точка. Това е много удобно в обществени сгради, търговски центрове или мини-хотели: в случай на изтичане на вода можете да го блокирате, без дори да имате достъп до съответната стая.

недостатъци

Уви, схемата за водоснабдяване на колектора има няколко неприятни характеристики:

 • Разход на материали. Очевидно е, че общата дължина на водопроводните тръби ще бъде няколко пъти по-голяма, отколкото при веригата на тройника;
 • Ако поставите колектор на водопровода, връзките трябва да бъдат поставени скрити (в жлебовете или замазката). Съгласете се, че дузина успоредни тръби по стените на банята и кухнята са малко прекалени;


Линиите за подаване на студена вода и топла вода се поставят в замазка, канали или се отглеждат в мазето

 • Скритата инсталация води до проблемно локализиране и отстраняване на течове. Ако таванът на съседите отдолу започне да се мокри, ще ви струва много работа, за да намерите фистула във водопровода, положен в замазката;

Въпреки това: 99% от течовете се случват не на прави тръбни участъци, а на фитингови връзки.

 • И накрая, колекторното окабеляване на водопроводните тръби се извършва само на етапа на изграждане или основен ремонт на корпуса. С отворен водопровод с маргаритка, той може да бъде заменен по всяко време, без да се уврежда покритието.


Отворените връзки за вода могат да се променят, без да се нарушава покритието

Инсталация

Как да поставите колектор на водоснабдяването на апартамент със собствените си ръце и разредени тръби към смесители, тоалетно казанче и други устройства?

 • На връзката към щранга последователно са монтирани спирателен сферичен кран, груб филтър и водомер (виж. Водомер за захранване: всичко, което трябва да знаете за тези устройства). Ако е необходимо, те могат да бъдат допълнени с редуктори за налягане и манометри;


В тази водоснабдителна система инсталирането на колектора беше придружено от инсталирането на манометър

Между другото: препоръчително е да увеличите диаметъра на вложката в щранга от стандартните 15 на 20 милиметра. Инструкцията се дължи на факта, че в противен случай участъкът към колектора може да се превърне в пречка при едновременно анализиране на вода през няколко устройства.


Колекторна водоснабдителна система: размерът на връзката в щранга - DU 20

 • Разпределителните колектори за водоснабдяване (студено и горещо) са прикрепени към капиталните конструкции със скоби;

Между другото: инсталирането на колектор за водоснабдяване често е придружено от инсталирането на така наречения амортисьор с воден чук. Неговите функции са напълно описани от името: това устройство избягва скокове на налягане по време на бързо отваряне / затваряне на спирателни клапани в съответната верига.

 • На изходите на колектора са монтирани сферични кранове;


Сглобяване на водопроводния колектор: на изходите трябва да се монтират сферични кранове

Въпреки това: закупуването на отделен спирателен вентил не винаги е необходимо. Например много водни колектори на Valtec са снабдени със спирателни клапани.


Разпределителен колектор - Водопровод за подаване на вода Valtec, оборудван със сферични кранове на всички изходи

 • Резбите на клапаните или изходите на колектора са снабдени с фитинги-адаптери, към които са свързани връзките към водопроводната арматура;
 • При скрит монтаж облицовките са топлоизолирани. Изолацията ще позволи да се избегне появата на пукнатини в замазката или уплътняването на канала, поради циклично нагряване от тръби за топла вода, и също така ще намали топлинните загуби.


Моля, обърнете внимание: всички облицовки са топлоизолирани

Какви тръби да използвам за разпределение на водата?

Както вече споменахме, схемата за водоснабдяване, която ни интересува - колектор - предполага скрито полагане на връзки. В същото време, поради съображения за устойчивост на неизправности, всички обслужвани фитингови връзки трябва да бъдат монтирани открито.

Изводът е очевиден: нашият избор са тръби, доставяни не в прави секции, а в намотки.

Списъкът включва:

 • Омрежен и топлоустойчив полиетилен;
 • Металопластика;


Колекторната водоснабдителна система в апартамента е монтирана с металопластика върху пресовите фитинги

 • Гофрирана неръждаема тръба (вж. Гофриране за тръби за водоснабдяване: крачка от съвършенството).


Гофрирана неръждаема стомана за водоснабдяване

Внимание: за централно захранване с топла вода с водоснабдяване от асансьор, силно препоръчваме да се използват само тръби от неръждаема стомана. При форсмажорни обстоятелства неръждаемата стомана понася перфектно прегряване до максималните 150 градуса за захранващия тръбопровод на отоплителната мрежа и скокове на налягането. Полимерните и металополимерните тръби не могат да се похвалят с такава граница на безопасност.


Металопластичната тръба на снимката се срути по време на воден чук

Единственото изключение от общото правило е полипропиленът. Полипропиленовите тръби се доставят в прави секции, но връзките им не изискват поддръжка и не отстъпват по здравина на интегрален участък от водоснабдителната система, така че те могат безопасно да бъдат положени в замазка или канали.


Полипропиленовите колектори за водоснабдяване могат да бъдат свързани директно към полипропиленови връзки, без допълнителни фитинги

Колектор метод за полагане на отоплителни системи, изработени от полипропилен с помощта на производителите Far, Rehau

Отоплението често изисква радиален метод за полагане на мрежата. Само колектори за отопление ще осигурят окабеляване в частна къща и апартамент. Предимства на отоплението през колектор:

 1. Регулиране на подаването на топлина във всяка стая поотделно, в зимната градина и в спалнята, температурата трябва да бъде различна.
 2. Възможно е да се инсталира устройство за автоматично регулиране на температурата във всяка стая поотделно.
 3. Едно място за управление на отоплителната мрежа.
 4. Тъй като всяка отоплителна батерия се захранва индивидуално, е позволено да се използват тръби с малък диаметър, батериите ще изискват повече честотна лента.
 5. Поетапна инсталация, с свързване на нови вериги веднага щом са готови.

Имаше и някои недостатъци:

 1. Увеличение на разхода на тръби и в резултат на това поскъпване на инсталационните и ремонтни работи.
 2. Задължително използване и като резултат нестабилност.
 3. Когато сте в къщата, инсталирането на разширителен резервоар е необходимо за обезвъздушаване. Обемът на резервоара е най-малко 10% от обема на цялата отоплителна система.

Етапи на сглобяване на лъчиста отоплителна система:

 • монтаж на напорен тръбопровод от захранващата връзка на котела към първия колектор;
 • свържете първия колектор за отопление с горния съединител на батерията;
 • свързване на долния съединител на батерията към втория колектор;
 • монтаж на циркулационна помпа между втория колектор и приемната връзка на отоплителния котел.

Отоплителните системи, които се монтират вътре в подове и стени, изискват гъвкава гъвкава тръба. Неприемливо е да се използват свързващи съединения и фитинги на места със затворен достъп.

Как да направите разпределителен колектор за вода със собствените си ръце: диаграма

Това не е труден въпрос, а отговорен. Основното нещо е да планирате правилно и да разберете каква мрежа трябва да бъде сглобена, потребителите ще бъдат включени и каква честотна лента е необходима. Можете да сглобите колектор за отопление със собствените си ръце от пластмаса или метал. По същество това е тръба с един вход и няколко изхода. По-лесно е да закупите отоплителен колектор, но устройство с необходимите характеристики може да не е винаги на разположение.

При проектирането на колектор е необходимо да се има предвид:

 • диаметърът на захранващата и връщащата вериги трябва да бъде три пъти по-голям от диаметъра на консумиращите вериги;
 • подаването и изпускането на вода или пара трябва да бъде в краищата;
 • разстоянието между захранващия и връщащия вход е не по-малко от 10 cm;
 • предвиждат възможността за свързване на допълнителни източници на потребление.

ГЛЕДАЙ ВИДЕОТО

Полипропиленовият колектор „направи си сам“ е подходящ за водоснабдяване. Пластмасата ще се справи с работната температура и налягането на водопровода. Колекторите за отоплителната система са изработени от метал. Разпределителният колектор за вода е в състояние да направи отоплителната комуникация възможно най-ефективна.

В апартаментите най-често се извършва просто окабеляване на водопроводи. От щранга тече тръба. Освен това, с помощта на тройници, има клонове от него към водопроводни инсталации. В същото време малко хора знаят за друг тип трасиране на тръби - колектор. И напразно, защото такава система има редица предимства, които трябва да бъдат обсъдени.

Но първо трябва да поговорите за видовете окабеляване, които съществуват в водопровода днес. Първият вид е окабеляване на тройници.

В такава система всички потребители са свързани от една тръба с помощта на тройници. Възможно е да се монтират спирателни кранове пред всеки потребител в случай на авария.

Окабеляване на колектора.

Тази система има явни предимства пред системата за тройници. На входа на водопровода към апартамента е монтиран спирателен вентил. Разликата се крие във факта, че всяко устройство има отделно доставена тръба. Освен това всички клапани са концентрирани на едно място.

Тръбопроводи на колектора - всички клапани на едно място

Понякога можете да намерите смесена система.

Това означава, че тя съдържа елементи на окабеляване и колектор. Например, водата може да се подава към умивалника и ваната от колектора (т.е. отделна тръба за всеки потребител), а тоалетната чиния, бидето може да се свърже с окабеляване на чай.

Как да направите отоплителни кабели със собствените си ръце, как да инсталирате

Достатъчно лесно е да се намери в Интернет диаграми за самосглобяване на разпределителни колектори, и в същото време няма достатъчно информация за конкретните стъпки, необходими за сглобяване на това устройство. Имайте предвид, че читателят, който реши да сглоби самостоятелно окабеляването, първо трябва да изготви скица, според която ще се извърши по-нататъшна работа.

Преди да направите рисунка, трябва да вземете решение за оборудването, които ще се използват в процеса на работа и с които ще работи готовото устройство - радиатори, разширителни резервоари, подово отопление, консумиращи вериги, бойлери, нагреватели и др.

Всички работни вериги ще бъдат свързани към две устройства - захранваща и връщаща; това означава, че вие ​​като майстор ще трябва да сглобите обикновен съвместен колектор, чийто дизайн описахме по-горе. Когато скицата е готова, остава само да се събере колекторът.

Копланарният колектор има доста просто устройство, така че няма да е трудно да се направи дори за начинаещи, които преди това не са предприели сглобяването на такива устройства.

Капитанът ще се нуждае от следното:

 1. Две кухи метални тръби с кръгло или квадратно сечение. Дължината и диаметърът на участъка се определя въз основа на необходимите размери на колектора. Тези тръби ще действат като гребени.
 2. Метални кухи тръби с двустранни резби. Оптималният диаметър е 3/4 инча, за последващо закрепване на адаптери и свързване на вериги към тях.
 3. Кранове-адаптери за вериги.
 4. Заваръчна машина, фреза, маркери за маркиране, ниво на сграда, бормашина с бормашина за метал, диаметърът на бормашината трябва да съответства на участъка на дюзите за контурите.

Сглобяването се извършва съгласно предварително направен чертеж: по дължината на гребените на входните и изходните колектори се правят марки за отворите, в които след това се поставят тръбите с двустранна резба. Разстоянието между тръбите трябва да бъде най-малко 100 mm.

Освен това конструкцията се сглобява с помощта на заваръчна машина в съответствие с чертежа, съставен по-рано. След сглобяването е необходимо да почистите шевовете от котлен камък, обезмаслете и боядисайте повърхността на разпределителния колектор.

Предимства и недостатъци

Първо трябва да говорите за недостатъците на колекторната система. Защо не във всички апартаменти е монтирано колекторно окабеляване на водопроводи? Отговорът тук е съвсем прост: трябва да похарчите много пари за създаване на система. Остава да се свърши много повече работа, отколкото при създаването на система за тройници.

Така че, за захранване на мивка и тоалетна, например, ще ви трябват пет метра тръби за окабеляване на тройници и девет метра тръби за окабеляване на колектори. Освен това специалните спирателни кранове за окабеляване на колектори са скъпи.

Ако ремонтът в апартамента не е свързан с глобалната подмяна на водопроводи, тогава има разлика между една тръба на стената и шест тръби. Следователно, най-често колекторната система се създава, когато се смени цялата водоснабдителна система и е възможно да се скрият тръбите в специални кутии или в стената. Несъмнено колекторното окабеляване на водопроводни тръби има предимства.

Основното предимство е възможността за управление на всички водопроводни инсталации от една точка.

В малък апартамент такава функция може да не казва нищо на собственика. Що се отнася обаче до хотели, големи заведения, подобна система е истинско благо. И тогава какво ще стане, ако тръба се спука в хотел, например, в една от стаите? Прекъсването на целия хотел от водоснабдяването е самоубийство, особено ако заведението има висока "звездна оценка". Рейтингът на хотела ще спадне в момента, в който водата бъде изключена. Но ако затворите водопровода от колектора до една стая, това е друг въпрос.

Колекторната система е особено полезна за отоплителната система. Например можете да намалите температурата на един от радиаторите с помощта на дроселната клапа. Във водоснабдителната система можете да ограничите използването на вода, например в умивалника, където децата често обичат да си играят. Ами ако оставят крана отворен и си тръгнат?

Не, апартаментът няма да бъде наводнен, но уредът ще може да тече около седем до осем кубически метра вода за няколко часа, докато възрастните намерят отворения кран. Ако кранът се отвори наполовина, тогава числата на брояча ще бъдат наполовина по-малко.

Може да се представи друга ситуация. С кабелно окабеляване са свързани душ и тоалетна. Къпете се под душа, горещата вода разрежда налягането на студената вода. Тогава, по това време, жена ви отиде до тоалетната и изплакна тоалетната с вода от казанчето. Какво ще бъде следващото? Налягането на студената вода веднага се разпределя равномерно върху душа и тоалетната. Фактът, че водата ще се оттича бавно в тоалетната, не е проблем. Но попадането под врящата вода от душа не е особено приятно. В случай на колекторно окабеляване, подаването на вода към душа и тоалетната при всички случаи ще бъде същото.

Изпълнение на проекта

Пример за окабеляване на колектор

За да не станете жертва на горната ситуация, трябва да свържете колектор с правилно избран диаметър на тръбата. За душа и резервоара можете да направите тръба от половин инчов продукт. В същото време входът към колектора трябва да бъде няколко пъти по-голям.

Но и вие не бива да бъдете ревностни. Не е необходимо да поставяте удвоен вход. Леко увеличение на входния канал в сравнение с по-малките изходи вече ще даде положителен резултат.

Удобно е да работите с тези материали. Ползите от използването на пластмаса не трябва да се повтарят.

Оказва се, че работата може да бъде трудна, но резултатът си заслужава. Колекторното окабеляване ви позволява да спестите пари за закупуване на тройници. И ако са инсталирани металопластикови тръби, тогава тройниците за тях са много скъпи. Но въпреки това няма специални ограничения. Собственикът сам взема решението. Трябва да се отбележи, че всеки собственик може самостоятелно да извършва колекторно окабеляване. Но непосредствено преди започване на работа е необходимо да се изготви диаграма на хартия, която след това да бъде приложена на практика.Колекторната система за разпределение на водопроводи изисква точност в работата.

Както се досещате, системата ще има много тръбни връзки, адаптери, клапани и други елементи. Ето защо е много важно да обърнете специално внимание на всеки детайл, така че по-късно да не се налага да повтаряте цялата работа, което ще добави още повече караница.

Днес можете да закупите металопластикови тръби, тръби от неръждаема стомана и във всеки строителен или специализиран магазин. Има и всякакви връзки, адаптери, кранове. Ето защо е необходимо предварително да имате диаграма на работния процес. Това ще ви позволи да закупите необходимото количество строителни материали за системата.

Водопроводната система е доста сложна структура, състояща се от много компоненти. Всеки от тях е незаменим и важен по свой начин.

В допълнение към помпата и източника на вода се изисква всъщност да се използва и линията, през която водата ще тече към потребителя. Нарича се колектор.

Характеристики и предназначение

Колекторът е важна част от водоснабдителната система в апартамент или частна къща. Той изпълнява важна функция - стабилизира налягането в оборудването, консумиращо вода, и всъщност го доставя от източника до потребителя.

Това може да бъде например смесител или тоалетна в апартамент. Има прост пример, известен на мнозина. Когато някой си взема душ, не включвайте водата в кухнята, тъй като това ще доведе до спад на температурата.

Тоест човек в банята може да се изгори с гореща вода или да се охлади със студена вода, в зависимост от това кой кухненски кран е бил отворен. Ако апартаментът има колектор, такива проблеми няма да възникнат.

Колекторът за тръбопровода се монтира първо на водоснабдяването с топла вода, а след това на системата за подаване на топла вода. Монтажът се извършва с помощта на колекторна двойка.

Ако в отоплителната система е монтиран колектор, течността първо се подава към батериите чрез това устройство. Водоснабдяването работи по подобен начин: централният клон отива в един колектор и не е разделен на голям брой клонове.

Класическа електрическа схема

Всяка водоснабдителна система (вкъщи или в апартамент) е проектирана да доставя вода от източник на потребител. И ако има само един потребител, схемата е ясна, но какво, ако има няколко?

Тогава по-рано те действаха просто като вкараха Т-образен сплитер в тръбата. Следващият потребител беше свързан към единия изход, а устройство за консумация на вода - към другия.

Това решение се използва широко днес за водоснабдяване на къщи и апартаменти. В крайна сметка той има важни предимства пред останалите: простота на дизайна, наличност и малка дължина на тръбите.

Но този подход има и недостатъци:

 • труден ремонт - за да се извърши процедурата за един потребител, е необходимо да се изключи цялата система;
 • ако няколко потребителя са изключени, налягането в системата се намалява значително: колкото по-далеч „по тръбата“ от източника, толкова по-лош е индикаторът. В такава ситуация близкият потребител всъщност ще бъде в привилегировано положение. Пример с едновременната консумация на вода в банята и в кухнята беше даден по-горе.

Как правилно да инсталирате гребен за отопление

Нека веднага направим резервация, че трудността не е в монтажа на самия разпределителен колектор, а в правилния избор на елемента, неговата връзка и тръбопроводи. Изборът на гребена се извършва според максималната топлинна мощност на отоплителната система, това е посочено в паспорта за продукта. Например устройство с диаметър на разпределителната тръба 89 mm (DN80) и 1 ”фитинги (DN25) е проектирано да работи в система с максимална мощност 50 kW. Ако тя надвишава тази стойност, но не достига 100 kW, тогава диаметърът на колекторите вече ще бъде 109 mm (DN100).

За справка. В продажба има разпределители, изработени от фасонни тръби.Всъщност те не се различават от кръглите, с изключение на формата на напречното сечение. Тук е важна площта на напречното сечение, а не неговата конфигурация, въпреки че от хидравлична гледна точка сферичният проход е по-добър.

тръбопроводи на разпределителния колектор на отоплителната система

Инсталирането на гребена е съвсем просто: трябва да го прикрепите към стената или да го монтирате на пода (в зависимост от предоставените крепежни елементи) в хоризонтално положение, след което можете да започнете да каишите. Има 2 опции за връзка:

 • без допълнителни циркулационни помпи и хидравлични превключватели;
 • с индивидуална помпа на всеки клон и хидравлична стрелка за изравняване на наляганията.

Забележка. Линията, идваща от източника на топлина, във всеки случай е свързана с крайните фитинги на колектора.

колекторни тръбопроводи в отоплителната система

Първо, ние ще анализираме първата опция, тя е най-простата и се използва в случая, когато няколко отоплителни кръга на радиатора трябва да се захранват от котелното помещение. Тогава температурата на водата в мрежата във всички клонове може да бъде еднаква, което означава, че не се изисква нейното регулиране. Всички консуматори са свързани директно към гребена, а циркулацията се осигурява от една помпа, която се намира близо до котела.

Важен момент: помпеният агрегат трябва да бъде внимателно подбран по отношение на производителността и генерираното налягане, за което е необходимо предварително да се извърши хидравлично изчисление на системата.

Тъй като съпротивлението на клоните е различно, за да се осигури необходимата скорост на потока на охлаждащата течност във всеки от тях, е необходимо да се балансира. За тази цел, по време на монтажа на гребена със собствените си ръце, трябва да инсталирате не обикновени спирателни клапани на връщащите тръбопроводи, а балансиращи клапани. С тяхна помощ, когато системата работи, скоростта на потока във всяка верига се регулира, с определено умение и наличието на време, това може да стане "на око".

Но какво да правим, когато потребителите трябва да доставят вода при различни температури? Например, необходимо е да се осигури нагревателен агент за отопление с радиатор (t = 45-80 ° C), подово отопление (t = 30-45 ° C) и котел за индиректно отопление за подаване на топла вода (t = 80 ° C ). Тогава не можете без смесителни агрегати с трипътни клапани, предназначени да намалят и контролират температурата. Само сега ще бъде невъзможно да се осъзнае това без отделни помпи на тръбопроводите към гребена. Пример за каишка е следната схема:

разпределителен колектор на отоплителната система с хидравлична стрелка
Както можете да видите на фигурата, тук освен разпределителния колектор има и хидравличен сепаратор, който създава зона на нулево съпротивление в своя участък. Благодарение на това решение всички помпи работят независимо и осигуряват необходимия поток на охлаждащата течност за техните вериги. Единственото условие: действителната работа на котелната помпа трябва да бъде по-голяма от тази на блоковете на всички клонове, взети заедно.

Важно. За да инсталирате правилно и свържете гребена с хидравлична стрелка към отоплителната система, е необходимо да извършите хидравлично изчисление, в противен случай помпите не могат да бъдат избрани по отношение на производителността.

Колекторна водоснабдителна система

Гореспоменатите недостатъци не трябва да се решават, ако се използва колектор за водоснабдяване или паралелна система.

Колекторите приличат на цилиндри с входящ отвор в края и няколко изходни отвора отстрани. Към последните се присъединяват втулки - по една за всеки потребител.

Тръбите от източника са свързани към входа на колектора. Използвайки колектори за свързване на водоснабдяването, голям брой потребители могат да бъдат свързани паралелно. Ако има непотърсени изходи, върху тях се поставят щепсели.

В резултат на това всеки потребител в апартамента получава стабилен натиск.

Предимства на колекторното решение:

 • При такава система всички потребители имат „равни права“: ако налягането спадне, всеки получава същото количество вода като останалите.
 • Издръжливост - Всички клапани, измервателни уреди и други измервателни уреди са монтирани на изхода на колектора, така че да могат да бъдат намерени на едно място.Ако е необходимо да се поправи системата при един потребител, тя се изключва, а останалите консумират вода, както преди.
 • Налягането може да се контролира във всеки инструмент чрез инсталиране на регулатори на налягането на всеки колектор.

Колекторната система има един съществен недостатък - наличието на много окабелявания. В резултат на това разходите за тръби и трудоемкостта на инсталирането на системата се увеличават.

В резултат на това дизайнът става много по-скъп и външният му вид се влошава. Следователно колекторите са добри помощници, ако се направи скрито окабеляване.

Доста често се използва смесена система в жилищни многоквартирни системи: на пода потребителите използват колекторна верига, от щранга до пода - тройник.

Въпреки това, която и система да е, тя трябва да бъде избрана, като се вземат предвид проектите и изчисленията на къщата.

Правила за монтаж на отоплителни системи

Тъй като колекторът може да бъде инсталиран или на отоплителната система, или на водоснабдителната система, струва си да се разгледа всяка опция, как се прилага решението.

Тръбите към радиаторите имат различна дължина. Дори съвременните дизайни се характеризират с определено хидравлично съпротивление, което е право пропорционално на дължината на продукта.

Настъпва и загуба на топлина. Следователно, за да се изравни температурата, е необходимо да се настрои отоплителната система. Следователно, вместо конвенционалните клапани, си струва да използвате два дросела за всяко устройство.

Сглобяването на отоплителната система с колектора се извършва в следния ред:

 • тръбопроводът под налягане, пренасящ охлаждащата течност към първия колектор, е фиксиран към дюзата на захранващия котел;
 • тръбите от колектора се отклоняват към горните фитинги на радиаторите;
 • втори колектор е инсталиран недалеч от първия; към него са свързани тръби от долните съединители на радиатора;
 • инжекционната помпа е свързана с втория колектор;
 • от помпата тръбите се въвеждат в приемния котел.

Такова устройство се използва за затворени и отворени отоплителни системи. В първия случай в горната точка на тръбопровода е монтиран запечатан разширителен резервоар, а във втория - отворен.

Трябва да се отбележи, че приемащите и доставящите колектори трябва да са в средата на къщата. Това се дължи на факта, че именно от тази точка е най-краткото разстояние до прозорци с радиатори.

Дизайн характеристики (видео)

Правила за монтаж на водоснабдителни системи

Водоснабдяването на колектора е сглобено по този начин. Въртящият се клапан е свързан с централната тръба. Върху него е инсталиран груб филтър.

След това се инсталира клапан за обратно налягане, който се противопоставя на изтичането на вода в тръбата, ако няма натиск върху него. Колекторът е свързан с клапана.

Няколко клона с клапани напускат колектора, към който тръбопроводът е свързан към всеки потребител. Процедурата се повтаря за тръба със студена и топла вода.

Ако централната тръба има само студена вода, тогава вход към котела трябва да бъде свързан към първия колектор. И изходът му се вмъква в отделен колектор, който разпределя топлата вода.

Ето защо е необходимо да изберете колектор, като вземете предвид броя на крановете в къщата.

Когато избирате място, където ще бъде монтирано колекторното окабеляване на водопровода, трябва да се помни, че всички тръбопроводи ще започнат своето пътуване от тази точка.

Този метод често се използва за апартаменти. Колекторът е монтиран зад казанчето. Това ви позволява да сведете до минимум разстоянието до банята или кухнята, както и до самото казанче.

Монтажът се извършва с помощта на колекторна двойка. Първо се свързват колекторът и крепежните елементи, след което се маркира мястото за фиксиране на стената.

Повечето модерни апартаменти използват различни водни системи. В същото време отделните граждани редовно изпитват проблеми с водоснабдяването. Те са свързани не само с липсата на вода, но и с нейното налягане, а понякога и с рязък спад на температурата.Тази статия ще обсъди защо възникват подобни проблеми и какви са начините за тяхното отстраняване. В момента, с различни опции за оформлението на тръбопровода на апартамента, не всички потребители разбират специалната разлика в съществуващите системи за водоснабдяване.

Най-често срещаните са три схеми:

 1. Сериен / тройник.
 2. Вентилатор / колектор.
 3. Смесен (сериен или паралелен).

Всъщност колектор за водоснабдителна система е устройство, което осигурява разпределението на потоците във водоснабдителната система по съществуващите разпределителни вериги. Също така, колекторите се използват не само за водоснабдяване, но и за отопление, тръбопроводи за сгъстен въздух и други системи.

В случай на липса на налягане във водоснабдителната система, инсталирането на колектор може да бъде отговорът на въпроса "как да се увеличи налягането във водоснабдителната система". Наличието на колектор във водоснабдителната система позволява не само да се опрости подаването на вода за различни потребители (водопроводи и домакински уреди, кухня, баня и др.), Но и да се премахне необходимостта от допълнителни уплътнения. Последното е особено важно, тъй като именно в местата, където са свързани тръбите, се крие основната заплаха от възможни повреди и пробив на тръбата.

Също така наличието на колектор прави възможно пренебрегването на такъв показател като налягането на водопровода в апартамента, тъй като ако има колектор, към всеки потребител се подава отделна тръба и налягането на водата (както и температура) остава непроменена за всички потребители. Също така е възможно да се изключат отделни тръби, без да се засягат другите потребители.

За повечето хора, решили да купят водопровод, подобно решение доведе до подобряване на комфорта при използване на водопровода в апартамента. При наличието на една тръба от щранга, налягането на водата често отслабва (може да има температурна разлика), закупуването и инсталирането на колектор може да премахне такъв проблем.

В много отношения принципът на колектора е подобен на принципа на тройника. Тоест на входа има един източник на вода, а на изхода се получават два или повече. Важна характеристика на колектора е, че налягането във водоснабдителната система не намалява.

Това се дължи на факта, че диаметърът на входа е 1,5 пъти по-голям от диаметъра на изхода.

Водно налягане

Тъй като инсталирането на колектор решава проблема с налягането във водоснабдителната система, важно е да се разбере колко голямо е налягането на водата във водоснабдителната система априори. Налягането се измерва в атмосфери и барове. 1 бара се равнява на 10 метра воден стълб. Съответно, ако е необходимо да се достави вода на височина 20 метра, ще е необходима мощност от 2 бара.

Отговорът на въпроса, какво е налягането във водоснабдителната система в апартамента, ще зависи от височината на пода.

Важно е обаче да се отбележи, че налягането от 2 атмосфери обикновено е достатъчно за ежедневна употреба, което включва душ, миене на съдове, миене, пускане на пералня и много други процедури. Налягане от 4 атмосфери е в състояние да поддържа работата на джакузи или, например, поливане на градински парцел.

И така, какво е оптималното налягане на водата във водопровода на жилищна сграда? В момента налягането на водата в апартамента, в съответствие със строителните норми, е равно на 4 бара (атмосфери). На практика налягането в многоетажните и особено старите сгради е много по-ниско от нормалното. В такива случаи се изисква инсталиране на колектор.

Видове и видове колектори

За да се определи кой тип колектор е подходящ за апартамента, трябва да се вземе предвид вида на тръбите на водопроводната система. Това се дължи на факта, че методите за монтиране на колекторите са различни, не всички колектори могат да се поберат в пластмасови тръби. Най-малкото проблеми могат да възникнат по време на инсталирането на устройството. Също така е важно да се вземе решение за материала на продукта, който влияе върху цената на продукта.

Има няколко вида колектори:

 • Месингови колектори (възможно никелиране).
 • Стоманени колектори (неръждаема стомана).
 • Полипропиленови колектори.
 • XLPE колектори.

Цената на колекторите зависи от материала на производство и варира от 400-2500 рубли. Също така видовете колектори се различават по метода на закрепване на тръби към него:

И колекторите също се разделят на броя на крановете (от 2 до 6).

Модификации на колектора

Днес на пазара на оборудване има много разновидности на колектори за отоплителни системи.

Производителите предлагат както свързващи връзки от най-простия дизайн, чийто дизайн не предвижда наличието на спомагателни клапани за регулиращо оборудване, така и колекторни блокове с пълен набор от вградени елементи.


Колекторен блок, който включва всички необходими функционални елементи за създаване на условия за непрекъсната и високоефективна работа на отоплителната система

Лесните за проектиране устройства са месингови модели с отвори с инчов отвор, снабдени с два отвора за свързване отстрани.

На връщащия колектор такива устройства имат щепсели, вместо които, в случай на „натрупване“ на системата, винаги можете да инсталирате допълнителни устройства.

Междинните възли, които са по-сложни по дизайн, са оборудвани със сферични кранове. За всеки клон те предвиждат инсталиране на спирателни контролни клапани. Модерните скъпи модели могат да бъдат оборудвани с:

 • разходомери, чиято основна цел е да регулира потока на охлаждащата течност във всеки контур;
 • температурни сензори, предназначени да контролират температурата на всеки нагревател;
 • автоматични вентили за освобождаване на въздух за източване на вода;
 • електронни клапани и смесители, насочени към поддържане на програмираната температура.

Броят на веригите, в зависимост от свързаните консуматори, може да варира от 2 до 10 броя.


Независимо от сложността и гъвкавостта на оборудването, материалите, устойчиви на външни фактори, се използват при производството на гребени на колекторни блокове.

Ако вземем за основа производствения материал, тогава междинните сглобяеми колектори са:

 1. Месинг - те имат високи параметри на производителност на достъпна цена.
 2. Неръждаеми - Стоманените конструкции са изключително издръжливи. Те могат да издържат на голям натиск с лекота.
 3. Полипропилен - модели, изработени от полимерни материали, въпреки че се различават на ниска цена, отстъпват по всички характеристики на своите метални "братя".

Моделите, изработени от метал, са обработени с антикорозионни съединения и покрити с топлоизолация за удължаване на експлоатационния живот и увеличаване на експлоатационните параметри.


Разделителните конструкции, изработени от полимери, се използват при подреждането на системи, отоплявани от котли с мощност от 13 до 35 kW

Частите на устройството могат да бъдат отлити или оборудвани със скоби, които позволяват свързването към металопластикови тръби.

Но експертите не съветват да се избират гребени с цангови скоби, тъй като те често "грешат", като изтичат охлаждаща течност в кръстовището на клапана. Това се дължи на бързото повреждане на уплътнението. И не винаги е възможно да го замените.


Колекторите се използват в едно- и двутръбни отоплителни схеми. В еднотръбни системи един колектор подава нагрятата охлаждаща течност и получава охладената

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни