Самостоятелно устройство „направи си сам“: непрекъсваемо захранване за отоплителен котел

Когато инсталират отоплителен летлив котел с циркулационна електрическа помпа и електронен блок за управление, производителите препоръчват закупуване на непрекъсваемо захранване за газов котел (UPS). Това електрическо устройство не само ще предостави възможност на системата за топлоснабдяване да функционира при липса на напрежение на входа на абонатния блок, но също така е в състояние да защити контролния блок и автоматична защита срещу пренапрежения в мрежата, които могат да деактивират електрониката на котела.

Дизайн на UPS и предимства

Дизайнът на непрекъсваемото захранване обикновено включва два модула: текущ стабилизатор и акумулаторна батерия (акумулаторна батерия), която може да бъде една или една от няколко. Това устройство има следното предимства:

 • Лесно сглобяване и UPS връзка (извършва се самостоятелно, без участието на специалисти)
 • Стабилност характеристики на изходното напрежение
 • Дълъг експлоатационен живот самият UPS, както и скъп отоплителен котел
 • Няма нужда от постоянна поддръжка и минимални разходи по време на работа (с изключение на батерията, която ще трябва да бъде заменена само след няколко години)
 • Безшумност работа на устройството

За предпочитане е да инсталирате UPS и батерия за газов котел на места, добре защитени от влага, а именно в специално проектиран запечатан шкаф, разположен възможно най-близо до вентилационната шахта. Това устройство ще предпази оборудването от възможни загуби на влага под формата на конденз и ще осигури известно охлаждане.

Характеристики по избор за газови котли

Трябва да се избере непрекъсваемо захранване за газов котел, така че да подава напрежение с правилна форма - възможно най-близо до идеална синусоида. В този случай е важна и фазовата синхронизация на синусоидата.

Всички тези изисквания са необходими за осигуряване на нормалната работа на контролния блок. В повечето внесени газови котли автоматиката се сглобява на базата на електроника и е взискателна към качеството на захранването. За да се оцени колко важно е това изискване, струва си да се каже, че според статистиката на сервизните центрове около 40-55% от повредите на газовите котли са свързани с неизправността на контролното табло. В същото време дъските почти никога не се ремонтират. Те просто трябва да бъдат заменени.

Ето как изглежда блоковата схема на UPS връзката.

Непрекъсваемо захранване за газов отоплителен котел: как да изберем непрекъсваемо захранване

Също така си струва да се помни, че повредата на контролната платка поради нестабилно захранване е случай без гаранция (за почти всички производители). Така че цената на дъската и нейната подмяна трябва да бъдат платени от вашия джоб. Нещо повече, много дъски се доставят „по поръчка“ и това е няколко седмици чакане. Как да отоплявате къщата по това време е интересен въпрос ... Ако също така помните, че цената на дъската е около 40-50% от цената на устройството, неволно мислите за закупуване на висококачествено и надеждно непрекъсваемо захранване за газов котел.

Добрата новина е, че за един UPS с достатъчна мощност можете да „добавите“ останалото оборудване, което изисква висококачествено и гарантирано захранване, или просто искате да осигурите непрекъснатата му работа. Най-често това са компютри, телевизори и няколко крушки за аварийно осветление.

Принцип на работа на UPS

След свързване на котела чрез UPS, нагревателят работи и батерията се зарежда едновременно.Стабилизаторът изравнява честотата на променливия ток и предпазва от всякакви пренапрежения на напрежението. В случай на прекъсване на електрозахранването, автоматизацията незабавно прехвърля товара към вътрешната батерия... Времето за работа на енергонезависимия UPS зависи от два параметъра:

 • относно капацитета и броя на батериите
 • от мощността, консумирана от електрическото оборудване на газовия котел

Вграденият филтър на устройството допълнително осигурява точни стойности на захранващото напрежение и честота на електрическия ток в широк диапазон, без да се свързва към батерия.

Как да изберем непрекъсваемо захранване

Непрекъсваемото захранване или както се нарича още UPS е предназначено да стабилизира електричеството. Въпреки това, за да може устройството да служи дълго време, е необходимо да изберете правилно UPS, както и да го монтирате правилно, за което има специална инструкция и електрическа схема за основните елементи.

Когато избирате непрекъсваемо захранване, не забравяйте да обърнете внимание на параметри като:

 • Мощност;
 • Живот на батерията;
 • Вид батерия.

Когато купувате непрекъсваемо захранване, е задължително да получите гаранционна карта от продавача.

За да изберете оптималната мощност на устройството, трябва да разберете общата електрическа мощност на всички устройства, които ще бъдат свързани към него. Полученият резултат трябва да се умножи по 1,3 и резултатът е необходимата мощност на устройството. За да определите времето за работа на връзката за непрекъсваемо захранване, трябва да планирате максималния живот на батерията и да закупите подходящия брой батерии.

Разновидности на непрекъсваеми захранвания

По вид на инсталацията устройствата се предлагат в два вида:

 1. Стена - малък UPS за битови цели, оборудван с батерии с малък капацитет (понякога има модификации с възможност за свързване на външна батерия, която може да се инсталира отделно)
 2. Етаж - по-мощен UPS, способен да захранва значителен товар (налични са блокови устройства за промишлена експлоатация, които се комбинират за увеличаване на мощността).

Според техническото устройство те са разделени на 3 вида:

 1. Извън линия (или резервни) - прости захранвания, чийто дизайн няма стабилизатор, поради което те се използват изключително в мрежи със стабилни параметри. Притежавам малки размери, малко тегло и най-достъпна цена.
 2. Линия-интерактивна (иначе линейно-интерактивни) - различават се от предишния тип с наличието на обикновен стабилизатор. Като правило те независимо осигуряват работата на газовото оборудване за 15-20 минути, когато се използва външна батерия, е възможно да се увеличи това време до 8-10 часа.
 3. На линия (UPS двойно преобразуване) - представляват система за автономно резервно захранване. Оборудвани с високо прецизни стабилизатори на напрежението, те имат значителна мощност. Принципът на действие на такова устройство се състои в двойно последователно преобразуване на входното напрежение: токоизправителят преобразува променливия ток в постоянен ток и след това инверторът прави променлив ток от постоянния ток. Също така, On-Line UPS се отличава с възможността незабавно да прехвърля мощност към батериите. Такъв брой предимства обаче идват със съответната цена - цената на UPS с двойно преобразуване е много по-висока.

Критерии за избор на захранване

Нека започнем с изявлението на проблема. Когато светлината е изключена, "непрекъсваемото устройство" за котела трябва незабавно да поеме функцията на външен източник на енергия и да поддържа работата на отоплителното оборудване, докато захранването не бъде възобновено.

Опростен, принципът на работа на UPS изглежда така: в нормален режим устройството преобразува променлив ток в постоянен ток и зарежда батерията. Когато напрежението в мрежата изчезне, настъпва обратен процес - постоянният ток на батерията се преобразува в променлив ток, който се подава към котела.

Непрекъсваемо захранване за битов котел

Непрекъсваемо захранване за газов отоплителен котел: как да изберем непрекъсваемо захранване

Няколко вида устройства за резервно захранване се продават в онлайн магазините, като цената на блоковете варира в широк диапазон. За да изберете правилния UPS без излишни надплащания, вземете под внимание 3 фактора:

 • консумация на енергия на котела и друго оборудване - допълнителни помпи, вентилатори, електрически задвижвания на смесителни клапани, термостати;
 • продължителност на живота на батерията;
 • качество на електричеството в района на пребиваване.

Забележка. Нискокачественото захранване предполага чести прекъсвания, силни спада на напрежението в мрежата или използване на бензинов генератор.

Сега ще анализираме изброените фактори по-подробно.

Как да определите капацитета на UPS

Тъй като всички съвременни отоплителни системи използват от 1 до 10 циркулационни помпи, „непрекъсваемото захранване“ трябва да издържа на високи пускови токове. В момента, в който устройството е включено, този индикатор се увеличава поне 2 пъти (при по-мощни помпи на водоснабдителната система - 3 пъти). Изчисляваме мощността на захранването, както следва:

 1. Откриваме енергийната консумация на всяко оборудване - котел, самостоятелни циркулационни помпи, вентилатори или димоотводи на ТТ-котел, електрически задвижвания, пелети / дизелови горелки.
 2. Обобщаваме получените данни, резултатът се умножава по 2.
 3. Избираме UPS, чиято мощност е равна или по-голяма от получената цифра.

Ако подхождате внимателно към него, ще е необходимо да удвоите само мощността на двигателите на помпата и вентилатора, тъй като електрониката не създава пускови токове. Но делът на електронните системи в общото потребление на енергия е толкова малък, че няма смисъл да се брои отделно.

Справка. Консумацията на енергия на монтиран на стена газов котел се регистрира в паспорта на устройството или върху плоча, прикрепена към тялото. За повечето помпи параметърът е посочен в края, до винта.

Пример. Газова котелна централа консумира 130 W, допълнителна помпена единица - 82 W. Минималната мощност на непрекъсваемото захранване ще бъде (130 + 82) x 2 = 424 W.

Указания за избор на UPS

Основното настроикиза да вземете предвид при избора на UPS:

 1. Консумация на енергия (а именно електрическата мощност на котелните помпи и нейната автоматизация). Трябва да се помни, че циркулационните помпи консумират значителен стартов ток, следователно на практика мощността според паспорта се увеличава три пъти.
 2. Необходим живот на батерията... Този показател се изчислява според капацитета на батериите и мощността на товара. Зависимостта тук е проста - колкото по-голям е капацитетът и по-малък товар, толкова по-дълъг е животът на батерията.
 3. В случай, че прекъсванията на електрозахранването в къщата са чести и доста дълги, трябва да изберете устройството UPS клас LT (дълго време)които по правило нямат собствени вградени батерии, но са оборудвани с интелигентни зарядни с увеличена мощност. Възможността за свързване на външни батерии с абсолютно всякакъв капацитет към тях ще ви позволи да изчислите капацитета, необходим за тези условия.

Главна информация

UPS е устройство осигуряване на вторично захранване на устройства, когато основният източник е изключен. Той също така защитава свързаните устройства против смущения като:

 • Самостоятелно устройство „направи си сам“: непрекъсваемо захранване за отоплителен котел
  рязко увеличение, намаляване, загуба на напрежение;

 • скокове на напрежението;
 • честотни колебания;
 • импулсен шум под високо напрежение.

Главни компоненти:

 1. Конвертор. Преобразува и стабилизира тока.
 2. Превключване. Навреме превключва устройството, свързано към UPS, от основното захранване към резервното захранване, предотвратявайки изключването или рестартирането на последното.
 3. Батерия или друго устройство, което съхранява електричество.

Отзиви на клиенти

Преди година купих IPP IPPON Smart Winner - 1000. Много съм доволен. Мрежата доста често увисва до 170 V, но сега няма проблеми с работата на котела.В случай на пълно спиране на тока, котелът е достатъчен за 30-40 минути непрекъсната работа. "

Инсталиран съм непрекъсваемо захранване с чист синус Inelt LT2-500VA. Не знам доколко ще може да удължи максимално работата на котела, но при 5-часово прекъсване на електрозахранването, монтираният на стена котел работи без проблеми. Той перфектно стабилизира напрежението от 160-270 V, поддържа заряд на батерията от 200 А. Друг плюс е, че вътре е инсталиран охлаждащ охладител, който автоматично се включва, ако е необходимо. "

Използвам SKP 500A - евтино и весело. По време на автономна работа той стабилно осигурява изходен сигнал с чиста синусоида, но само за 5-7 минути при максимално натоварване. "

UPS модели

PN-1000 енергия е мощен източник на резервно захранване. Благодарение на вградения стабилизатор, устройството осигурява номинално изходно напрежение, когато мрежовото напрежение се промени в рамките на 120-275 волта. Формата на вълната под формата на гладка синусоида е идеална за подаване на реактивни индуктивни товари, като например електрическия мотор на помпата на отоплителната система. Енергията PN-1000 заедно с акумулатора Delta DTM 12100L 100A / h осигурява непрекъснато захранване за 150W отоплителна помпа за 8 часа. Устройството има вграден линеен шумов филтър, информационен дисплей и RS-232 интерфейс.

Можете да намерите този и други стабилизатори на напрежение за отоплителната система от компанията Energia на уебсайта на официалния представител на компанията Energiya.ru.

Компактното аварийно захранване Teplokom 222/500 е предназначено за използване в отоплителни газови системи. Това просто устройство с еднофазен регулатор от тип реле позволява работа с товар, който не надвишава 230 W.
Универсалният стабилизатор Skat ST 1515 осигурява напрежение от 220 V с колебания в мрежата от 145 до 260 V и честота от 50 Hz ± 1%. Ако напрежението надвиши посочените параметри, натоварването ще бъде изключено автоматично.

Обобщаване

Въз основа на експлоатационните изисквания за електрически двигатели на отоплителни помпи, UPS трябва да осигури следните параметри:

 • Формата на напрежението е гладка синусоида;
 • Резерв на мощност - не по-малко от 20%;
 • Автоматично изключване на товара;
 • Минимално време за превключване за запазване.

Освен това устройството трябва да работи в определен температурен диапазон, да има устройство за индикация на режими и физически величини.

Прочетете с това:

Инверторен стабилизатор на напрежение за дома: характеристики, предимства и критерии за избор

Стабилизатори - популярни модели

Избор на електронен регулатор на напрежението: принцип на действие и характеристики

Непрекъсваемо захранване за газов котел: видове, характеристики и критерии за избор
Хареса ли ви статията? Споделете с приятелите си в социалните мрежи!

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни