Отопление на газ в апартамент: как да направите индивидуална верига в жилищна сграда


Постоянното нарастване на сметките за комунални услуги не отговаря на много собственици на градски жилища. В един момент някои от тях започват да мислят за създаване на индивидуално отопление в жилищна сграда. Този процес има много нюанси, за които трябва да научите преди да започнете процедурата.

Платете само за себе си в жилищна сграда

Главна информация

Създаването на индивидуална отоплителна система в апартамент предполага, че собственикът отказва да използва традиционно топлоснабдяване. По време на тази работа се демонтират тръби и радиатори, вместо тях се монтират нови батерии и линии, свързани към отоплителната инсталация.

Напоследък в апартаментите все по-често се използват електрически котли и газово оборудване. Такива устройства функционират по прост принцип: те повишават температурата на водата и осигуряват нейната постоянна циркулация в системата, поради което градският апартамент се отоплява. Газовите модели могат да бъдат едно- или двуконтурни. Първите се използват изключително за отопление на помещения, а вторите допълнително осигуряват на апартамента топла вода.

В това видео ще разгледаме примери за отопление в жилищна сграда:

Разновидности на устройства

Разнообразието от котли за отопление днес е просто невероятно. Тези единици могат да бъдат монтирани на стена или на пода. Първите са най-търсени. Експертите смятат, че основните им предимства са компактните размери и атрактивната цена. Настилките на пода също не са без предимства, които включват висока мощност и способност да работят дълго време.

Заедно с устройствата, които изискват "синьо" гориво за работа, електрическите котли са често срещани. Основните положителни аспекти при използването им са достъпна цена и високо ниво на сигурност. Инсталирането на такива устройства е допустимо в абсолютно всяка стая в апартамента.

Но ако къщата има стари кабели, поставянето на такова оборудване няма да бъде най-доброто решение, тъй като рискът от постоянно избиване от задръстванията се увеличава.

След като сте избрали газов котел като устройство за автономна система, трябва да се подготвите за големи разходи. Инсталирането на такива устройства е скъпо. Те обаче радват собственика с дълъг експлоатационен живот и бързо се изплащат. Работата е там, че „синьото“ гориво е по-евтино от електрическата енергия.

Когато се търси подходящо оборудване, е необходимо да се надгражда размерът на помещението и да се вземат предвид редица други условия. Избор на инсталация за отопление - отговорна задача, така че не бива да бъдете несериозни при закупуването на такова устройство. Важно е моделът да има достатъчно мощност, за да създаде топла атмосфера в дома. Когато се изчислява този параметър, човек трябва да се ръководи от следната норма: 1 kW мощност на отоплителния котел създава комфортна температура за 10 m². За да определите точно какъв капацитет на инсталацията ще бъде най-подходящ, просто трябва да разделите площта на апартамента на 10.

Правила за инсталиране на газово оборудване в апартамент

Всички описани по-горе стъпки се извършват както в Русия, така и в Украйна. Разликата може да бъде само в имената на организациите и цената на определена услуга. Тези, които се преместват в нов дом, който не е свързан с топлофикация, ще имат по-малко суетене.Не е необходимо да посещавате отоплителната мрежа и да изключвате от щранговете, а разрешението за инсталиране на газов котел в апартамент може да бъде в пакета с документи. Всичко останало е непроменено.

Има обаче още няколко правила. Първо, след като сте получили документи в ръцете си, не можете сами да инсталирате газов котел: само специално обучени хора трябва да правят това. В някои случаи това може да не са служители на доставчика на газ, а представители на инсталационната служба, лицензирани за този вид работа. След това, след завършване на инсталацията, инженерът на регионалната или градската организация за доставка на газ ще провери правилността на връзката и ще издаде разрешение за използване на газ. Едва след това може да се свърже газовият клапан, водещ до апартамента.

Инсталирането на газово оборудване трябва да се извършва от служители на организации, лицензирани за този вид работа.

Инсталирането на газово оборудване трябва да се извършва от служители на организации, лицензирани за този вид работа.

Индивидуалната отоплителна система трябва да бъде проверена преди стартиране. За целта се стартира при налягане от най-малко 1,8 атм (може да се следи от манометъра на котела). Ако тръбите ще бъдат скрити в стените или пода, препоръчително е да оказвате по-голямо налягане и да прокарате охлаждащата течност през тръбите за поне един ден. Така ще проверите дали няма течове и надеждността на връзките.

Оборудването трябва да се обезвъздуши преди стартиране. Тъй като системите в апартаментите са направени затворени, ще трябва да използвате крановете "Mayevsky", разположени на радиаторите. Във всеки радиатор се отделя въздух, заобикаляйки ги няколко пъти в кръг, докато изобщо няма въздух. След това системата може да се стартира: включете в режим на отопление.

Не забравяйте, че съвременните котли се управляват от автоматизацията и това е взискателно към напрежението. Поради това е желателно да се инсталира стабилизатор на напрежение и инвертор (или непрекъсваемо захранване). За да се предпази вътрешността на котела от примеси, трябва да се монтират филтри на входа за газ и студена вода. Електрическият контакт (и други газови уреди) трябва да бъдат разположени на разстояние най-малко 30 см от котела.

Причини за прехода

Още днес може да се твърди, че индивидуалното отопление в жилищните сгради е популярно. Има няколко причини едновременно, които обясняват този факт. Основните са:

 1. Липса на зависимост от температурата на въздуха навън. Собственикът не трябва да чака, докато според управляващата компания навън е достатъчно студено, за да включи отоплението.
 2. Способността за бързо създаване на комфортен микроклимат. Ако собственикът, намирайки се в апартамента, изпитва дискомфорт поради ниската температура, тогава е достатъчно той да включи отоплителната система, за да я затопли.
 3. Възможността за независима промяна на режима на отопление в стаите. Ако окабеляването на мрежите в къщата е инсталирано неправилно, тогава през зимата собственикът може да почувства силен студ. Дори ако се свържете с управляващата компания, проблемът няма да бъде решен. Само заради един човек, отоплителната система на цялата къща или окабеляването на входа няма да се промени.

При създаването на автономна отоплителна система в апартамент се спестяват значителни пари. Собственикът на градското жилище плаща само за топлината, която е получил.

Недостатъци на индивидуалното отопление

Често инсталирането на отделни отоплителни системи може да бъде неудобно само за другите. Например съседи на такъв индивидуален собственик или топлоснабдителни организации, които търпят загуби поради вашите спестявания. В крайна сметка всички допълнителни разходи, от които се отървете, ще паднат единствено върху тях. Въпреки това, за вашия собствен комфорт и безопасност, трябва да запомните няколко задължителни правила за инсталиране на индивидуално отопление.

 1. Познайте устройството на безопасни конструкции за отстраняване на отпадъците от горенето от дома ви. Понякога въглеродният окис просто се изнася извън дома.Това често се прави от неопитни майстори или собственици, които искат да извършат самостоятелно отопление в апартамент сами. Това не отчита вредата от такива спестявания. В действителност, в такава близост на изходната тръба от прозореца, газът може да проникне обратно. И това може да причини опасен дим в помещенията и впоследствие много сериозни заболявания.
 2. Трябва да се уверите в качеството на закупеното оборудване и правилността на монтажа му. От това зависи не само вашият комфорт и здраве, но дори и вашата безопасност.
 3. Не забравяйте, че инсталирането на индивидуално отопление в апартамент се нуждае от редовно превантивно наблюдение и поддръжка. Не забравяйте, че никой освен вас не се интересува от правилната и безопасна работа на вашия котел.

Предимства и недостатъци

За да стане ясно дали има смисъл да инсталирате автономно отопление в апартамент, трябва да научите за основните му плюсове и минуси. След като получи тази информация, собственикът ще може да вземе правилното решение. Сред основните предимства на индивидуалното отопление може да се припише:

 1. Избор на радиатори... За устройството на отделна система собственикът може да използва абсолютно всякакви батерии, тъй като няма вероятност от воден чук.
 2. Топла вода се предлага дори през лятото... В горещия сезон комуналните услуги често извършват ремонти и го изключват. Ако апартаментът има автономно отопление, тогава собственикът на апартамента няма да изпитва неудобства дори през горещия сезон.

Интересно е: какви отоплителни радиатори е по-добре да изберете.

Изброявайки недостатъците на такива системи, е необходимо да се подчертае основният - високата цена на оборудването.

Наред с това, инсталирането на нов отоплителен кръг изисква определени разходи от собственика. Често при създаването на автономна система има нужда от изпускателен канал.

Процедура за регистрация

Преди да започнете инсталирането на оборудването, е необходимо да се изготви проект за автономно отопление. Често газовите агрегати се използват като основна отоплителна инсталация за такива системи. Собственикът трябва да се свърже с доставчика на "синьото" гориво, така че схемата за отопление да бъде съставена правилно. Специалистите на организацията ще определят най-добрия вариант за автономно отопление, като вземат предвид специфичните технически условия.

Най-значимият момент е нивото на налягане в газопровода. Ако е недостатъчно и не позволява да се осигури нормалната работа на инсталацията, тогава можете да забравите за създаването на газово отопление в апартамента. След това ще трябва да обмислите опцията с отоплително устройство с различна охлаждаща течност. Като алтернатива можете да разгледате по-отблизо схемата с електрически котел или да го направите по-лесно, като инсталирате "топъл под" в апартамента.

Интересно е: какъв тип подово отопление е по-добре да изберете.

Преди да отидете в газовата компания, трябва да съберете определен списък с документи. Собственикът ще трябва да предостави:

 1. Технически паспорт за апартамента. Този документ трябва да съдържа информация, че жилището е изключено от централизираното отопление.
 2. Паспорт и ИНН.
 3. Копие от паспорта на оборудването, както и инструкции за инсталирането му.
 4. Платена фактура за услугите на газова компания за изготвяне на индивидуална отоплителна система.

Когато получите разрешение от доставчика на газ, можете да пристъпите към създаването на индивидуално отопление във вашия дом.

Законодателството на Руската федерация ясно посочи важни моменти по отношение на устройството на автономно отопление на газ. Котелът трябва да бъде оборудван със затворена горивна камера и да има добре функциониращи начини за отстраняване на въглеродния окис. Ако това условие не е изпълнено, тогава ще бъде наложена забрана за инсталирането на устройство за отопление на апартамент.

Индивидуално отопление в жилищна сграда

Начало> Статии> Комуникации> Отопление

Цялата къща живее според законите на отоплителния сезон, но късметлиите, в чиито апартаменти индивидуално отопление, те сами решават кога да го включат или изключат, да повишат температурата или да охладят стаята. И най-важното е, че плащат според брояча - само за консумирания газ или електричество.

Отоплителната система на градовете е разработена още през съветските времена, когато никой не е мислил за личен комфорт - топлината е била разделена по равно, отоплителният сезон не е започнал със студено време, а по поръчка и е завършил с аварии на топлофикацията. Съветските времена отминаха, но системата остава.

Украинците любезно замръзват в очакване на началото на отоплителния сезон, като се затоплят от електрически нагреватели през зимата, а през пролетта страдат от горещи радиатори, докато отоплението не бъде изключено „горе“. Да издържат на студа в продължение на седмица или две беше въпрос на навик, докато не се появи ново икономическо чудо - индивидуално отопление. Оказва се, че можете да превърнете студения апартамент в оазис на топлината.

Съдържание:

Сезон на независимостта с индивидуално отопление

Разрешения за присъединяване на индивидуално отопление

Ще инсталирате ли електрически бойлер?

От какво спестяваме?

Пакет от документи

Ние организираме индивидуално отопление стъпка по стъпка

Индивидуално отопление в жилищна сграда

Сезон на независимостта с индивидуално отопление

Автономна система отопление представлява газ или електрически бойлерсвързан с тръби и радиатори... Той загрява водата до желаната температура и насърчава нейната циркулация. Такъв котел може да работи само за отопление (едноконтурен котел) или също така да загрява вода за банята и кухнята (двуконтурен).

За да инсталирате тази система, е достатъчно да изключите апартамента от централното отопление и да закупите и инсталирате свой собствен източник на топлина. Изборът на котел зависи от площта на помещението и техническите условия, затова е по-добре да го поверите на специалист. Можете обаче да направите сами предварителните изчисления. За отопление на 10 м2 с височина на тавана до 3 м, ще ви трябва 1 кВт мощност на котела. Разделяме общата площ на 10 и избираме котел с малък резерв на мощност. Има газови, електрически, дизелови и дори комбинирани котли.

Най-често срещаните газови и електрически котли. Последните са по-евтини и по-безопасни. Газовите котли са с порядък по-скъпи от електрическите, не корозират, почти не обрастват със сажди и издържат много по-дълго от другите си видове. Котлите се отличават и по вида на монтажа - монтирани на стена и на пода. Стенните стойки са по-евтини, заемат по-малко място и са по-лесни за инсталиране. Подовите котли издържат по-дълго, нямат ограничения за мощността и са нечувствителни към качеството на чешмяната вода. Излишно е да казвам, че оборудването трябва да се купува в специализирани магазини и с гаранция, а на инсталацията трябва да се има доверие само от лицензирани фирми. Когато избирате конкретна марка, попитайте продавача:

 • колко бързо може да се поправи котелът, ако се повреди и колко струва;
 • когато гаранцията изтече;
 • дали котелът е адаптиран към местните условия на работа, ниско налягане на газа, нестабилно напрежение.

Разрешения за присъединяване на индивидуално отопление

Преминаването към индивидуално отопление не е лесно. Това официално не е забранено. Министерството на жилищните и комуналните услуги (HCS) обаче изисква целият вход или дори къщата да бъдат свързани към котлите, което е равносилно на забрана. Окончателното решение остава на градския изпълнителен комитет. Днес местните власти могат да откажат да инсталират автономен газов котел в жилищна сграда или да го разрешат - всичко зависи както от конкретния случай, така и от длъжностното лице.

Градската газова служба може да забрани индивидуално отопление в къща, където технически не е възможно да се доставя газ директно към котлите.Например в една къща има ниска мощност за подаване на газ дори за печки и ако домакински котел свети на първия етаж, тогава горелките на петия ще изгаснат.

Индивидуално отопление в жилищна сграда

Ще инсталирате ли електрически бойлер?

Градската газова служба няма нищо против. Има обаче проблеми с градската държавна администрация - все пак, ако къщата е стара електрически инсталации и изважда щепселите от всяко пренапрежение, тогава електрическият котел напълно ще обезвреди цялата къща. От друга страна, има списък с „проблемни“ къщи, в които е трудно да се установи нормално централизирано отопление, но е лесно да се решат проблеми с доставката на газ и електричество. В такива случаи самите комунални услуги предлагат на жителите да инсталират индивидуално отопление. Това веднага решава проблемите с ремонта на отоплителни мрежи и непрекъснатото водоснабдяване.

В идеалния случай къщата, наемателят на която ще извършва "лична топлина", трябва да бъде частна, в краен случай 2-4-етажна. Но на практика всичко е различно и дори в жилищна сграда можете да инсталирате автономен котел, ако са изпълнени определени условия.

 • Отоплителната инсталация не може да наруши обмяната на въздух и вентилацията в стаята.
 • От дизайнерите се изисква да разработят ясна схема на комина.
 • Първоначално къщата е проектирана за голям обем консумация на газ, а кухнята има свободен ъгъл за инсталиране на нагревател. С други думи, шансовете са малки, ако имате малък апартамент в стара сграда на Хрушчов. Ако обаче длъжностните лица категорично ви откажат да инсталирате автономно отопление, този проблем може да бъде решен успешно чрез съд.

От какво спестяваме?

На първо място, индивидуалното отопление предпазва вашето здраве и нерви. Повечето украинци инсталират котли само за да не замръзват от есента до пролетта, а през лятото да не загряват вода в саксии, докато отоплителната мрежа е изключена за превантивна поддръжка. Отоплителен котел се купува, преди всичко, за удобство и едва след това - за икономия. Кое?

Нека изчислим сега. Ако инсталирате газов котел и сравните показанията на измервателните уреди, през лятото се изразходват средно 20 до 40 м3 газ, а през зимата от 100 до 150 м3. Вземаме предвид не само отоплението на жилищата, но и готвенето за цялото семейство, отоплението на водата за лични нужди. Само отоплението през зимата и есента консумира 60-100 м3 газ, което е 220-360 UAH.

Плащаме около 500-800 UAH на месец за градските отоплителни мрежи. Спестяванията са средно 280-440 UAH на месец. За шест месеца от отоплителния сезон ще спестите около 2500 UAH. Като се има предвид, че инсталирането на системата струва поне 10 000 UAH, тогава разходите й ще се изплатят за 4 години. И това ще бъде време на уют, топлина и спокойствие.

Индивидуално отопление в жилищна сграда

Пакет от документи

Инсталирането на индивидуално отопление е същото преустройство, процесът е дълъг и трудоемък. Инсталирането на котела и тръбопроводната система може да отнеме една седмица и ще отнеме три до пет месеца, за да преминете през властите и да съберете документи. Ако решите да преминете към автономно отопление за тази зима, трябва да подготвите документите сега. На първо място, съберете стандартен комплект документи за собственост на апартамент:

 • удостоверение за държавна регистрация или споразумение за прехвърляне на апартамент в собственост или удостоверение за наследство (фотокопие, заверено от нотариус);
 • копия на документи за собственост за всеки собственик на апартамент, ако има няколко такива;
 • писмено съгласие на всички членове на семейството, живеещи в апартамента, както и наемателите, живеещи в къщата;
 • фотокопие на техническия паспорт на помещението.

Този пакет документи се изисква от всеки орган, затова се уверете, че копията са винаги под ръка.

Ние организираме индивидуално отопление стъпка по стъпка

 1. Първо, трябва да получите разрешение от градската отоплителна мрежа, за да изключите апартамента от централното отопление. Ако изключването на радиаторите не нарушава работата на инженерното оборудване на съседни апартаменти или къщи, няма причина за отказ.В противен случай можете да обжалвате забраната в съда.
 2. След това се свържете с районното управление на жилищата за писмо за градската газова служба, в което ще бъдат посочени техническите условия (TU) за инсталиране на газов отоплителен апарат.
 3. С разрешение от отоплителни мрежи и писмо от жилищната служба, трябва да отидете в областната администрация и да подадете заявление с искане за координиране на инсталирането на индивидуално отопление на вашия адрес. Сега, като имате в ръцете горните два документа и копие от заявлението до областната администрация, можете да отидете на рецепцията на газовата служба за документ с посочените технически условия.
 4. За да се договори индивидуален проект за отопление, ще е необходимо да се съберат технически спецификации не само за свързване на газови мрежи, но и за изключване на вътрешното разпределение на отоплението от централната система, както и технически спецификации за вентилационни канали.
 5. Когато всички документи бъдат събрани, трябва да се свържете с проектантската организация за план за преустройство на помещенията. Той трябва да съдържа технически решения с всички необходими изчисления, описание на топлоизолацията, стойността на топлопреминаването на транзитни щрангове и тръбопроводи, преминаващи през апартамента, и в същото време изчислените топлинни натоварвания на апартамента.
 6. Проектът за реконструкция трябва да бъде съгласуван с органите на SES, пожарната служба и всички органи, издали техническите спецификации.
 7. Събраните документи трябва да бъдат отнесени до междуведомствената комисия за използването на жилищния фонд. В рамките на предписания срок (месец и половина) тя разглежда молбата ви. Ако комисията даде зелена светлина, можете да закупите и инсталирате котела, но ако ви бъде отказано, можете да обжалвате в съда.
 8. След приключване на всички строителни и ремонтни дейности, свържете се с градския отдел по архитектура и градоустройство за сертификат за приемане. Когато актът е готов, занесете го в организацията за счетоводство на недвижими имоти. От този момент нататък инсталирането на индивидуално отопление в апартамента може да се счита за официално издадено.

Остава само да предоговорим договора за доставка на топлинна енергия при нови условия и да се наслаждаваме на автономна топлина. Това обаче е много по-лесно - да се поверят всички документи и одобрения на проектантската организация срещу заплащане. В някои градове градската газова служба поема цялата документация.

Прекъсване на топлофикацията

За да прехвърлите апартамент на автономно отопление, първо трябва да подадете молба за отказ за използване на централно отопление. Когато бъде получено положително решение, можете да пристъпите към инсталиране на котел и друго свързано оборудване в апартамента.

За да изключите апартамент от централното отопление, трябва да разберете кой е отговорен за тръбите и радиаторите. Ако те са собственост на собствениците на къщата, тогава разрешение трябва да се получи от съседите. Ако жилищната сграда се обслужва от специални служби, тогава трябва да се подаде заявление с искане за изключване от топлоснабдителните мрежи.

Трябва да се свържете с вашата компания за домашни услуги и да получите разрешение. Документът трябва да съдържа одобрената схема и трябва да има разрешение за прехвърляне на апартамента на индивидуално отопление. Едва след това можете да пристъпите директно към демонтиране на старата система и инсталиране на индивидуална схема за отопление на апартамента. Отнема много време, за да преминете от едното към другото. Опитът на много собственици на апартаменти предполага, че това отнема 3-6 месеца.

Контролен списък на необходимите действия

Ако стана известно, че в къщата е разрешено инсталирането на индивидуално отопление, не може да се избегне дълга разходка през властите:

 • На първо място, трябва да отидете в местната организация, отговорна за доставката на газ, и да напишете изявление там относно инсталирането на газов котел в апартамента.След определено време на собственика на жилището се издава становище относно разрешението или забраната за инсталиране на отоплителното тяло. Ако получите положителен отговор, можете да инсталирате хардуера.
 • След това имате нужда от проект. Той трябва да бъде поръчан от дизайнерско бюро, оторизирано за този вид работа. Адресът му може да бъде получен от доставчика на газ. На този етап е препоръчително да изберете модел на котел и брояч. За тях трябва да се изготви проектна документация и данните да се посочат в спецификацията. Факт е, че след одобрение промените могат да бъдат направени само по-късно и срещу отделна такса. Ако проектът е подписан, в него не може да се промени нищо, трябва да поръчате нов.
 • В пожарните власти трябва да разберете адреса и името на организацията, която проверява състоянието на вентилационните канали, и да се съгласите с нейните специалисти за услугата. Представител на компанията ще дойде и ще провери качеството на вентилацията. Ако всичко е наред, ще бъде издадено разрешение за инсталиране на газов котел в апартамента. В случай на незадоволително състояние на комина се съставя акт със списък на работите, които трябва да се извършат. След отстраняване на недостатъците трябва да поканите отново специалист, за да получите разрешение.
 • На следващия етап в отоплителната мрежа се подава заявление за отказ от отопление. Ако планирате сами да затопляте водата, трябва също да откажете подаването на топла вода. Препоръчително е незабавно да се изясни времето на мерките за изключване. Проектът за преработка, одобрен от Gorgaz, вече трябва да е на разположение.

газов котел в апартамента вместо централно отопление

 • Данните за закупения брояч и котел се съобщават на организацията на проекта. След това готовата документация се отнема. Не си струва да купувате оборудване предварително, тъй като разрешение за инсталиране на газов котел в жилищна сграда не винаги може да бъде получено.
 • След това в отдел Gorgaz се сключва споразумение за поддръжка на блока и проектът за газификация се представя за одобрение.
 • След като получите подписания проект във вашите ръце, можете да започнете да изключвате от отоплителната мрежа. В този случай ще трябва да източите водата от отоплителната система на цялата къща.
 • Освен това собственикът на апартамента трябва да монтира индивидуална отоплителна система. Котелът е инсталиран без свързване към газопровода, системата се проверява за херметичност и готовност за работа.
 • В "Gorgaz" откриват датата, когато е възможно да се монтира газов котел в жилищен блок в конкретен апартамент. Неговите служители ще свържат тръби и оборудване в съответствие с проекта, ще запечатат брояча, ще пуснат печката и блока.
 • За да бъде валидна гаранцията за газовия котел, ще се изисква настройка и изпълнение на първото пускане, последвано от маркировка в паспорта. За този вид работа се свържете с отдела, където устройството е доставено за сервиз. Капитанът ще настрои котела, ще стартира системата и ще постави печат в паспорта. Сега можете да използвате монтираното оборудване.

Целият процес, описан по-горе, в съответствие с изискванията за инсталиране на газов котел в жилищна сграда, ще отнеме от 1,5 до 2,5 месеца. Затова е препоръчително процедурата да започне през пролетта или в самото начало на лятото.

Избор на оборудване

За да се създаде ефективна и безпроблемна система, е необходимо правилно да се подходи към проблема с избора на оборудване. Най-добрият вариант е да използвате газова инсталация. Оптимално е, ако има двуконтурен дизайн, но може да се откаже и от едноконтурен модел. Изборът в нейна полза трябва да бъде направен само ако няма прекъсвания в подаването на топла вода в апартамента.

Използвайки газово оборудване като основен елемент на отоплителната система, можете значително да намалите разходите за отопление.

Това обаче ще изисква инсталирането на дву-двустепенен брояч. В същото време е желателно в апартамента да се полагат нови кабели.Най-добре е да е мед.

Инсталационни характеристики

Ако желаете, инсталирането на отоплителната система може да се извърши на ръка. Полагането на тръби и инсталирането на отоплителни радиатори не са супер сложни дейности. Помощта на професионалисти ще се изисква, когато трябва да направите газов клон, да свържете и стартирате котела. След приключване на инсталацията те ще проверят дали системата работи правилно.

Доста е трудно да се говори за средната цена на такава работа, тъй като има нюанси при създаването на индивидуално отопление. Много фактори формират крайната сума. Цената на работата се влияе от размера на апартамента, марката на устройството и неговите функции. Важен е и материалът, от който са направени тръбите, и цените на отделни специалисти. Но дори и при сериозни разходи, собственикът плаща парите, похарчени за създаването на такава система за кратко време.

Индивидуалното отопление на газ в жилищна сграда е правилният избор за много хора, които не искат да живеят без топла вода в продължение на няколко седмици всяко лято.

С негова помощ можете да осигурите комфортен микроклимат във вашия дом по всяко време. При избора на котел трябва да се обърне специално внимание на капацитета му, който зависи от площта на жилището.

Само професионалистите могат правилно да инсталират устройството и да извършат настройката на неговата работа. Това ще изисква определена сума пари. Но след завършването им собственикът ще има на разположение икономична и безпроблемно функционираща система. Той ще осигури топлина в градско жилище и по време на работа няма да изисква много внимание.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни