Как да направите индивидуално отопление в апартамент - ръководство стъпка по стъпка


Монтаж на автономно отопление в апартамент: трудности

Както бе споменато по-горе, в случая с частна къща всичко е много по-просто. Тук можете да инсталирате както газов, така и електрически котел, както и течно гориво и твърдо гориво. В частна къща никой не забранява да се прави воден под или да се монтират слънчеви панели на покрива, слънчев колектор за отопление или да се инсталира термопомпа в къщата. Или дори можете да построите мини котелно помещение до жилищна сграда.
Но в апартамент повечето от описаните опции са забранени, защото:

 • не всеки проект от практическа или техническа гледна точка е възможен в сграда с много наематели и на ограничена площ;
 • може да навреди на интересите на съседите;
 • има законови ограничения за подобни проекти.

Така че, в апартамент просто не е практично да инсталирате котел на твърдо гориво, тъй като няма необходимото помещение и просто място за съхранение на гориво - дърва за огрев или въглища. Но подовете на сградите обикновено не са проектирани за такова значително допълнително натоварване. Освен че съхранява големи количества запалими материали в жилищно пространство, това е и опасно.

Не е разрешено да се инсталира топъл воден под в апартаментите на жилищни сгради, разрешена е само неговата електрическа версия. На първо място обаче, когато преминавате към автономно отопление в жилищна сграда, човек трябва да се сблъска с правни трудности. По този начин в някои региони отказът от централно отопление обикновено е забранен от местните разпоредби.

Индивидуално отопление в апартамент: най-добрите варианти за жилищна сграда

Схема на автономната отоплителна система

Ето защо е необходимо да започнете не с проектна документация, а с консултация с адвокат. В края на краищата е възможно, за да се направи автономно отопление в жилищна сграда, разрешение трябва да се получи чрез съда. В този случай такова разрешение е необходимо както за отказ от централизирано отопление, така и за инсталиране на автономно отопление.

Водно отопление

Автономното отопление на газ в частна къща винаги предвижда наличието на тръби с вода. Освен това те могат или да доведат до радиатори по стените, или да бъдат отведени под подовото покритие, като по този начин осигуряват топъл под.

В някои случаи тези две системи се използват заедно за постигане на по-голям комфорт, тъй като хората харесват наличието на топъл под и няма да спорите с това, ако опитате сами.

Как можете да осигурите топлоснабдяване за многостайни жилищни сгради

Има два варианта - да захранвате топлопроводите от основните отоплителни мрежи или да инсталирате автономна отоплителна точка.

Индивидуално отопление в апартамент: най-добрите варианти за жилищна сграда

Съвременните технологии правят възможно осигуряването на автономно отопление за къща с много апартаменти.

И двата варианта са добри, но наличието на индивидуална отоплителна точка за няколко жилищни сгради и автономно отопление с използване на енергоспестяващи средства ще ви зарадва повече. Защо?

Тъй като разстоянието между двойката „топлинна точка - потребител“ е сведено до минимум, като по този начин се намаляват топлинните загуби по линията на отоплителната мрежа. Този тип отопление се нарича децентрализирано или автономно.

Професионалисти:

По-нисък процент на разходите за отопление и водоснабдяване в жилищна сграда - и всичко това, защото разходите за транспорт и доставка на топлоносителя до крайния потребител са намалени.

Най-просто казано, източникът на топлоснабдяване е практически наблизо и следователно, както времето за подаване на топлина в жилищните сгради, така и процентът на топлинните загуби са намалени. Това също води до намаляване на разходите за поддръжка, обслужване и ремонт на отоплителни системи.

Ефективността на системите за топлоснабдяване - в резултат следва от предишния фактор. Тъй като източникът на топлоснабдяване е наблизо, размерът на плащането за комунални услуги за водоснабдяване и отопление е малко по-малък.

Независимост от градския график за отопление. С други думи, докато градът все още не е подгрявал („тъй като отоплителният сезон не е дошъл според графика“) и температурата навън вече е ниска, топлоподаването в апартамента от автономен източник на топлина ще бъде полезно.

Освен това всеки потребител ще може да избере оптималните температурни условия за своя апартамент - изключване / включване на отоплителната система само за неговия апартамент, регулиране на нивото на топлоснабдяване.

По-ниска цена и по-висока възвръщаемост на инвестициите за нови сгради с автономен източник на топлоснабдяване.

Индивидуално отопление в апартамент: най-добрите варианти за жилищна сграда

Отделно котелно помещение във всяка къща ще увеличи свободното пространство в двора. Щракнете за уголемяване.

Наличието на „допълнително свободно пространство“ в рамките на целия микрорайон. Това също допринася за изпълнението на жилищни програми, изграждането на нови сгради и подреждането на микрорайони не за топлопроводи, а за инфраструктурата на областите.

В допълнение, осигуряването на жилищни сгради с автономен източник на топлоснабдяване е възможно дори ако в изградената зона вече има изградена система за газоснабдяване.

недостатъци

Наред с предимствата, които имат потребителите на децентрализирано отопление и водоснабдяване, има и редица недостатъци:

 1. Необходимостта от допълнително пространство, отделено за изграждането на автономно котелно помещение.
 2. Екологична работа на котелното помещение. За газова котелна централа, работеща автономно, ще е необходимо допълнително да се оборудва система за отвеждане на отработените газове, за да се намалят максимално емисиите на дим в атмосферата, след като е получена стойност MPC (максимално допустима концентрация), изисквана от SNiP.
 3. Разходи. Тъй като автономното отопление днес все още не е толкова популярно и търсено, колкото централизираните отоплителни системи, производството на котелно оборудване за него също не е поставено на "конвейера". Следователно цените на децентрализираните системи за отопление и водоснабдяване са все още високи.

Възможно ли е да се премахнат изцяло горните недостатъци или поне да се намалят до минимум? Мога. Допълнителна площ за автономно котелно помещение може да се „намери“ на покрива на многоетажна сграда, която ще се отоплява.

Все по-голям брой новопостроени къщи вече са оборудвани с котелно помещение на покрива с оборудване, монтирано в горния и горния тръбопровод.

Разбира се, инсталирането на допълнително оборудване ще струва, а децентрализираното топлоснабдяване на самата жилищна сграда не е евтино, но всичко ще се изплати по-бързо, отколкото ако къщата е просто свързана към централизирана отоплителна система.

Тръби: какво има, как да изберем

За да работи правилно автономната система, тръбите трябва да издържат на налягане до 2 атмосфери и температури на течността до 95 градуса. Трябва да служи в продължение на десетилетия, осигурете херметичност. За външните тръби все още е хубаво да имате приличен външен вид.

Възможно е да се увеличи топлинната енергия в тръбата, като се вземат тръби с голям диаметър, или да се ускори движението на течността. Трябва да се помни, че прекалено бързото движение на течността създава хидравличен шум. Това е изключително неудобно за живота. Следователно движението не трябва да се ускорява над 1,5 m / s. А знаещите водопроводчици изобщо не съветват да надвишават границата от 1 m / s. Намаляването му под 0,25 m / s също не е желателно - няма да има достатъчно мощност за прокарване на въздушни задръствания.

В по-старите къщи често се използва стоманена тръбна система в комбинация с чугунени радиатори. Тази технология е остаряла. Новите материали гарантират нови характеристики. Кои са най-добрите тръбни материали?

 • Металопластика - основата е изработена от алуминиев състав, черупката е направена от полиетилен. Те се използват за водоснабдяване с топла и студена вода.Плюсове: херметичност, добра пропускателна способност, устойчивост на скъсване.

Усилени пластмасови тръби. Снимка.
Усилени пластмасови тръби

 • Медни тръби - използвани в продължение на 3 века и този материал се е доказал добре. Медните тръби са издръжливи и устойчиви, не се влошават в продължение на десетилетия. За черупката понякога се прави слой от полиетилен или поливинилхлорид навън.

Медни тръби. Снимка.

Медни тръби

 • Стоманени тръби - при липса на алтернатива, най-търсените. Те са трайни, имат нисък коефициент на разширение и са незаменими за топлоснабдяване и парно отопление. Минуси: Материалът е корозивен.

Стоманени тръби. Снимка.
Стоманени тръби

 • Тръби от неръждаема стомана - изработени от легирана стомана. Поради своята издръжливост и устойчивост на корозия те се изплащат за няколко години, въпреки че не са евтини. Често не е необходимо да се ремонтира тръбопроводът и да се сменят отделните му части.

Тръби от неръждаема стомана. Снимка.
Тръби от неръждаема стомана

 • Полипропиленови тръби (PP или PPR) - превключени от водоснабдяване към топлоснабдяване. PP тръбите ще продължат от 30 до 50 години. Те не корозират. Те не се страхуват от агресивни компоненти в състава на охлаждащата течност.

Полипропиленови тръби. Снимка.
Полипропиленови тръби

Тръбопроводът работи безпроблемно, ако:

 • Обмислете схемата на отоплителната система, преди да закупите тръби;
 • Изчислете 4 параметъра: необходим диаметър на тръбата, мощност на отоплителната система, скорост на охлаждащата течност, хидравлично изчисление;
 • Вземете само от надеждни производители.

Разновидности на децентрализирано топлоснабдяване

Друг пример за автономно отопление на многоетажна жилищна сграда може да бъде блочно котелно помещение, състоящо се от отделен модул. Блок или модулни котелни помещения могат да се транспортират, тъй като се доставят под формата на контейнери.

Индивидуално отопление в апартамент: най-добрите варианти за жилищна сграда

Използването на модулни котелни помещения в жилищна сграда. Щракнете за уголемяване.

Тяхното изпълнение не изисква изграждането на нова сграда специално за котелно оборудване - цялата инсталация вече е "затворена" в контейнер, освен това модулът е топлоизолиран, а монтажът се извършва директно в производствения завод.

По-рано такива блокове се използваха като отоплителни системи за временни конструкции (съблекални), но сега се предлагат (след редица модификации) като алтернатива на централизираното отопление.

Но най-добрият вариант за автономно отопление е система за отопление на апартаменти, захранвана от главен газопровод или чрез електрозахранваща мрежа (в зависимост от вида на котела), чието "ядро" е монтиран на стена котел (газов или електрически) .

Защо монтирани на стена? Тъй като окачените на стена котли имат редица предимства:

 1. Удобен за монтаж, лесно се окачва на стената с помощта на комплект крепежни елементи (крепежните елементи трябва да се доставят с котелното оборудване)
 2. Те са леки и малки по размер, не заемат много място в стаята
 3. С размерите си те имат добра мощност (10-25 kW) и са в състояние да отопляват помещение до 100 m2 - и това е напълно достатъчно за един четиристаен апартамент
 4. Произведени като едно- и двуконтурни

Ако собственикът на апартамента планира да инсталира стенен газов котел като отоплително оборудване, той трябва да провери пълнотата на оборудването, а именно:

 1. Котел с два кръга (работещ както за отопление на помещенията, така и за подаване на топла вода)
 2. Горивна камера - затворен тип
 3. Наличието на вентилатор за осигуряване на принудително течение (всмукване на чист въздух от улицата) и отстраняване на продуктите от горенето през комина
 4. Помпа за принудителна циркулация на охлаждащата течност
 5. Електронно запалване и напълно автоматично - за рационално използване на горивото

В случай на електрически котел, който също работи по двуконтурна схема (отопление + осигуряване на потребителя с топла вода), ще има много по-малко трудности: ще бъде необходимо да се получи разрешение само за разпределяне на допълнителен електропровод, плюс да се споразумеят за поставянето на директни и връщащи тръби в общата водоснабдителна система.

Единственото изключение ще бъдат електродните котли без нагревателни елементи, които работят за отопление на течаща вода.

Котелно оборудване: какви са критериите за избор

Котлите се класифицират според шест критерия:

По вид гориво

 • Котлите за течно гориво са надеждни, те отопляват голяма къща, те са надарени с автоматизация. Те имат много недостатъци: скъпо гориво, те са длъжни да извършват профилактична поддръжка съгласно графика, които не са екологични. Основните части на такива котли са: маслена горелка, топлообменник, автоматично управление, резервоар за съхранение на гориво, комин.

Дизелов котел. Снимка.
Дизелови котли

 • Електрическите котли са достъпно и надеждно оборудване. Няма нужда да правите качулка и комин. Не отнема много време да се грижи. Спестяват място в къщата. Минуси: скъпо, зависи от електричеството. Най-често се произвеждат ТЕН котли. Те имат тръбни нагреватели вътре, плюс блок за контрол и наблюдение. Работното налягане се създава от циркулационна помпа. Основният плюс е, че охлаждащата течност не влиза в контакт с електричество, което означава, че котлите са в безопасност.

Електрически котли. Снимка.

Електрически бойлер

 • Котли на твърдо гориво. Горивото е дърва, въглища, кокс, пелети (дървесни пелети). Те не зависят от електричеството и са евтини. Те са пиролиза и пелети.

Котел на твърдо гориво

 • Газовите котли са най-популярни, ако къщата е свързана към газопровода. Това е евтино гориво и почти няма недостатъци. Ако е необходим газ и все още не сте свързани, ще трябва да отделите много време и пари за газификация. Основните компоненти на газовите котли са: горелка, фитинги, топлообменник.

Газов котел. Снимка.

Газов котел

 • Комбинирани котли - работят на два вида гориво. Когато едното не е там, вие използвате другото. По този начин предотвратявате неизправности в отоплението. Всяко универсално оборудване обаче има своите недостатъци: трудно е да се инсталира, обезпокоителен за ремонт, по-нисък по надеждност. Има модели, които работят на четири вида гориво. За да преминете към друг тип ресурс, понякога се правят два етапа на горелките. Всички комбита са на пода и са изработени от чугун. Котелът може автоматично да се контролира и наблюдава. Камерите вътре са разположени една над друга.

Комбиниран котел. Снимка.

Комбиниран котел

Разходи за отопление на къща с площ от 300 m² по вид гориво:

Настроики Електричество Дизел Газ
Разход на гориво годишно, kW * h 80000 80000 80000
Топлинна енергия, kW / l 11,6 (37,7 mJ / kg) 7,2 (46,3 mJ / kg)
Разходи, руб / kW * h 2,66 2,15 1,53
Разходи за година, търкайте. 212800 172000 122400

Котли по дизайн

 • Има едноконтурни и двуконтурни. Едноконтурните котли работят като част от отоплителната система. Те са свързани и охлаждащата течност само отоплява къщата. Такъв котел не обслужва битовите нужди; системата за водоснабдяване с топла вода ще трябва да бъде обмислена допълнително.

Диаграма на едноконтурния котел. Снимка.
Едноконтурен котел

 • Двуконтурният котел едновременно отоплява къщата и осигурява топла вода. Можете да измиете пода и съдовете, да се изкъпете, да се измиете. Котелът загрява водата чрез топлообменник.

Схема на двуконтурен котел. Снимка.
Двуконтурен котел

Котли по настаняване

 • Котелното се намира отделно - това се прави, ако къщата е голяма и имате нужда от мощно отоплително оборудване. Поставя се извън дома. Такава конструкция е изолирана и облицована с негорими материали. Това е скъпо и трудно за проектиране, но безопасно.
 • Котелното помещение в пристройката до къщата е подходящо, когато уредът е шумен и е невъзможно да се инсталира в къщата. Удължителят е направен от огнеупорни материали. Това също изисква значителни разходи. За тези два вида разположение е подходящ котел с мощност не повече от 500 kW.

Изисквания:

- удължението е направено от празна стена. Разстоянието до най-близкия прозорец или врата трябва да бъде най-малко 4 метра;

- с отделно разположение на котелното: разширението не трябва да бъде свързано с къщата чрез обща стена; минималното разстояние от прозорци до припокриване е 8 метра;

- обемът на помещението е повече от 15 м, погрижете се за свободен достъп в процеса на обслужване на котела и оборудването;

- минималната височина на тавана е 2,5м2;

- минималният общ обем на помещението е 15 м3 и за всеки допълнителен киловат мощност на котела се добавят 0,2 м3 от обема на помещението;

- да се отдели помещението от съседните стени с огнеупорен слой (с нулева граница на разпространение на огъня и огнеустойчивост от 0,75 часа);

- квадратът на стъклопакета трябва да съответства на: 00,3 м2 за всеки кубичен метър от помещението;

- минималният обем на аспиратора трябва да бъде равен на три пъти въздушния обмен на това помещение за час;

 • Котелно помещение в отделна стая на къщата. За това се отделя стая, те също мислят за пожарна безопасност. Удобен за наблюдение и поддръжка. Но това отнема много място. За такава подредба можете да вземете котел с мощност не повече от 150 kW.

Изисквания:

- минималната височина на тавана е 2,5 m или повече;

- обемът на помещението е повече от 15 м3, погрижете се за свободен достъп в процеса на обслужване на котела и оборудването;

- да се отдели помещението от съседните стени с огнеупорен слой (с нулева граница на разпространение на огъня и огнеустойчивост от 0,75 часа);

- квадратът на стъклопакета трябва да съответства на: 00,3 м2 за всеки кубичен метър от помещението;

- минималният обем на аспиратора трябва да бъде равен на три пъти въздушния обмен на това помещение за час;

 • Вградено котелно помещение - ако няма отделно помещение. Тази опция е най-бюджетната. Оборудването се поставя в кухнята или коридора. Ще трябва да изберете компактни устройства, обемното оборудване заема много място и създава повишена опасност. Кухнята се нуждае от котел с мощност не повече от 60 kW.

Изисквания:

- минималната височина на тавана е 2,5 метра;

- минималният общ обем на помещението е 15 м3; и добавете 0,2 m3 за всеки допълнителен киловат мощност на котела;

- минималният обем на аспиратора трябва да бъде равен на три пъти въздушния обмен на това помещение за час;

- изисква се прозорец с прозорец;

- в долната част на вратата е необходим празнина от 0,025 или повече за обмен на въздух;

Котелно помещение в къщата. Снимка.

Вградено котелно помещение

Котли по местоположение

Има стенни и подови. Първите са окачени на стената. Те спестяват място в къщата, струват евтино и няма нужда да проектирате сложен комин. Извежда се през къса тръба през стената над котела. Недостатъкът е ниската мощност: в зависимост от модела те работят в диапазона до 42 kW. Подходящ за отопление на къщи и апартаменти до 350-400 м2.

Подови стойки са избрани за къщи с площ до 600 м2. Те работят с мощност до 80 kW. Има модели с индикатор до 375 kW. Поради шума и големите размери те изискват отделно помещение, а понякога и звукоизолация. Ще се изисква отделен комин.

Котелни помещения по пътя на циркулацията

Течността вътре в системата може да се движи естествено и принудително. Естественото движение се дължи на баланса на плътността и температурата. Тази опция е подходяща, когато дължината на тръбопровода е по-малка от 30 метра. Необходимо е да се монтира системата, като се спазват ъглите на наклона. Липса на наклонена магистрала в неестетичен вид.

Принудителната циркулация не ограничава дължината на линиите. Независимо от поставянето на тръбата, остава високо налягане. Ще трябва да закупите и циркулационна помпа. Освен това ще са необходими допълнителни сметки за ток.

По метода на свързване на захранващите и изпускателните тръби

Има еднотръбни и двутръбни схеми. С една тръба охлаждащата течност се движи поетапно през всички радиатори. Това струва по-малко, но работи по-зле: близките радиатори са горещи, а отдалечените са готини. Невъзможно е да се регулира температурата, ако не се използва подобрена версия на еднотръбната система - Ленинград.

Двутръбната система е по-скъпа, но работи по-добре: разпределя топлината равномерно върху батериите. Можете да регулирате температурата във всяка стая. Разделя се на видове в зависимост от местоположението на контура на тръбопровода:

 • Хоризонтал е подходящ за едноетажни къщи с дълъг тръбопровод;
 • Вертикалната се използва в къщи с повече от един етаж.Поради вертикалния щранг, системата е по-малко податлива на проветряване. Мехурчетата се издигат до горния разширителен резервоар и не се натрупват в тръбите.

Двутръбна система. Снимка.

Двутръбна система

Автономно отопление в жилищна сграда

Възможно ли е да инсталирате автономно отопление в апартамент със собствените си ръце? Въпреки че няма законова забрана за автономно отопление, все пак е препоръчително да се консултирате с адвокат, тъй като някои отоплителни системи са забранени. Например, подовете с водно отопление в апартаментите не могат да бъдат инсталирани поради факта, че те могат да претоварят системата, като по този начин лишат останалите жители на къщата от топлина.

В други случаи се изисква да се съберат необходимите документи и да се представят на местните власти:

 • удостоверение за регистрация за жилище;
 • декларация за отказ от централно отопление;
 • документ за собственост;
 • схема на нова отоплителна система;
 • съгласието на всички наематели на апартамента.

Като правило такава привидно проста молба, като отказ от централно отопление и преминаване към самото отопление, се оказва дългосрочен бюрократичен проблем.

Инсталирането на автономно отопление в апартамент без съответното разрешение ще стане още по-обезпокоително. Това може да завърши не само с голяма глоба, но и със съдебно производство, така че преди да решите да оборудвате апартамент с каквито и да е отоплителни системи, трябва да получите съвет от съответните органи и разрешение за автономно отопление в апартамента.

Схеми за автономно отопление на апартамент:

Предимства и недостатъци

Ако вече е получено разрешение за автономно отопление в жилищна сграда, тогава можете да започнете да избирате алтернативен тип отопление. По-лесно е да направите това, като знаете плюсовете и минусите на автономното отопление в апартамента.

За първи път в Европа се появи автономна отоплителна система за апартамент. Поради явните си предимства пред централизираните методи за отопление на помещенията, той бързо се разпространява по целия свят.

 1. Основното предимство на системата е значителната икономия на разходи. Собственикът на апартамента самостоятелно решава кога да включи и кога да изключи отоплението. Например, днес има термостати, в които можете да настроите таймер за точно определено време, което ви позволява да изключите напълно или частично системата, когато вкъщи няма никой, и да я включите половин час преди пристигането на наемателите.
 2. Собственикът на апартамента може да създаде желания микроклимат във всяка стая.
 3. Плащайте изключително за отоплителния уред и не зависи от комунални услуги и държавни тарифи.

Когато правите избор в полза на алтернативната топлина, трябва предварително да знаете колко автономно отопление струва в апартамент и какъв вид отопление ще бъде не само икономично, но и ефективно.

Сред недостатъците на такава система могат да се отбележат следните нюанси:

 1. Редовната му профилактична проверка веднъж годишно, за което трябва да се обадите на специалист. Не е чак толкова скъпо, но все пак много потребители или игнорират тази нужда, или просто забравят за нея.
 2. Инсталиране дори на най-добрите отоплителни радиатори за апартамент. трябва да сте наясно с възможни топлинни загуби. които често са причинени от външни стени, неотопляеми от дъното на помещението или некачествено остъкляване.

Днес много строителни организации строят жилищни жилищни сгради с готови автономни отоплителни системи. Такива жилища са в голямо търсене, тъй като струват малко по-малко и позволяват на собствениците самостоятелно да решат кой тип отопление да изберат.

Какво означава автономно отопление

По правило днес в апартаментите е инсталирано или газово, или електрическо отоплително оборудване. В първия случай най-оптималната опция е двуконтурният газов котел, тъй като по този начин ще бъде възможно да не се плаща в жилищните и комуналните услуги и за топла вода.Що се отнася до електричеството, то обикновено не се използва директно за отопление на помещение, а индиректно, например, за захранване на термопомпа.

Независимо от това, какъвто и да се окаже вашият избор, винаги ще трябва да вземете предвид предстоящия демонтаж на старата отоплителна система и това обикновено е много трудно. Най-вероятно обаче няма да е възможно да се спестят пари - можете да използвате тръбите на старата система за ново отопление само ако са в добро състояние, тоест къщата е нова или отоплението е сменено наскоро. Всичко това предполага, че едва ли ще можете да инсталирате автономно отопление в апартамент със собствените си ръце.

Тук се нуждаем от помощта на квалифицирани специалисти с богат опит в тази област. И като цяло отоплението със собствените си ръце представлява обрив, тъй като например само професионалист със специално разрешение може да инсталира газово оборудване и да го стартира за първи път.

Препоръчваме: Как да направим автономно отопление в частна къща?

И така, вариант номер едно е отоплението с газ. За градски апартамент е съвременен двуконтурен газов котел с електрическо запалване, затворена горивна камера, програмируем термостат и вградена група за сигурност. Именно тази конфигурация ви позволява да поддържате оптималната температура в стаята по всяко време на деня. Но можете също така да получите обемни бойлер - това също ще ви позволи да спестите от топла вода и да инсталирате по-евтин едноконтурен котел в апартамента.

Предимства и недостатъци

Тъй като автоматизацията на газовите котли вече е направена с високо качество, тогава обикновено след стартиране и настройка не е нужно да се притеснявате за нейната работа. Предвидената система за сигурност ще елиминира вероятността от изтичане на газ и ще сведе до минимум други възможни рискове - при правилна работа, разбира се.

Ако апартаментът е малък, тогава можете да вземете напълно компактен котел с по-ниска мощност, който няма да заема много място, но ще работи почти безшумно. Освен това цените на достатъчно висококачествено домашно оборудване варират в широк диапазон. Чуждестранното (европейско) газово оборудване е много по-скъпо. Но и двете ще са достатъчни за дълги години работа.

Но трябва да кажа и за недостатъците на автономното отопление на газ в жилищна сграда. Вероятността от експлозия на газ е, разбира се, минимална, но все пак съществува. Ето защо, когато инсталирате котела на закрито, трябва да се погрижите и за добра вентилационна система. Освен това. За съжаление, но разходите за газ за населението в градовете непрекъснато се увеличават.

В допълнение, вентилацията изисква постоянно почистване, тъй като с течение на времето се запушва с остатъци от продуктите от горенето - мазни сажди. И ако се използва и коаксиален комин, тогава неприятна миризма може да проникне в апартамента през отворен прозорец. Между другото, за да се инсталира последната във фасадата на сградата, може да се изисква и съгласието на съответните органи.

Препоръчваме: Предимства на автономното отопление на газ

Как да направите автономно отопление в апартамент: характеристики на устройството на газовата система

По правило такава отоплителна система се инсталира на 4 етапа:

 1. монтаж на газов котел;
 2. старата отоплителна система е изключена и демонтирана;
 3. инсталирани са отоплителни тръби за новата система и радиатори;
 4. свързано е газово оборудване.

Когато всичко вече е инсталирано, трябва да бъде поканен специалист от газовата служба, който да стартира котела. Само той ще може да гарантира, че всичко отговаря на изискванията за безопасност. Между другото, в автономната отоплителна система в апартамента водните удари са практически изключени и следователно не можете да се притеснявате за това. Това означава, че можете да спестите малко от здравината на конструкциите: например инсталирайте алуминиеви радиатори и полипропиленови тръби, подсилени с фолио.

Въпреки това, когато инсталирате такава отоплителна система, все пак трябва да се придържате към редица правила:

 • радиаторите са свързани към веригата не последователно, а паралелно;
 • при вмъкване на радиатори се използва диагонална схема;
 • на връзката на всеки радиатор е направена термична глава;
 • кран на Маевски се завинтва в горния щепсел на всяка батерия;
 • на захранването на радиатора е монтиран клапан;
 • инсталирането на всички батерии се извършва стриктно според нивото;
 • на разлива се използват скоби за компенсиране на разширяването на тръбите при нагряване;
 • преди да стартирате системата, е наложително тя да бъде под налягане.

Освен това, за да може автономното отопление на апартамента да работи надеждно и ефективно, препоръчително е да включите циркулационна помпа в системата.

YouTube отговори с грешка: Достъпът не е конфигуриран. API за данни на YouTube не е бил използван в проект 268921522881 преди или е деактивиран. Активирайте го, като посетите https://console.developers.google.com/apis/api/youtube.googleapis.com/overview?project=268921522881, след което опитайте отново. Ако сте активирали този API наскоро, изчакайте няколко минути, за да се разпространи действието в нашите системи и опитайте отново.

  Подобни публикации
 • Кое е по-добро, автономно отопление или индивидуално отопление?
 • Как да направите автономно отопление в частна къща?
 • Как да направите автономно отопление на гараж?
 • Предимства на автономното отопление на газ
 • Колко струва автономното отопление?
 • Видове автономно отопление на промишлени помещения

Автономна отоплителна система: сортове

Автономното отопление с газ е може би най-често срещаното в Русия днес. В крайна сметка, газът сам по себе си все още е доста евтино гориво. И принципът на работа на такива системи е много прост и се състои в следното. Монтиран е газов котел, към който отоплителните радиатори са свързани с тръби. Котелът загрява вода или друг топлоносител, който естествено или принудително (с помощта на циркулационна помпа навлиза) в батериите, които отдават топлина на помещенията.

За стабилната работа на цялата система ще ви трябват и разширителен резервоар, спирателни клапани, както и температурни сензори и устройства за неговото управление. Между другото, подобно отопление може не само да ви осигури евтина топлина, но и евтина топла вода през цялата година. Спестяванията на този ресурс също могат да бъдат удвоени. Просто трябва да закупите двуконтурен газов котел наведнъж.

Индивидуално отопление в апартамент: най-добрите варианти за жилищна сграда

Двуконтурни газови котли

И така, предимствата на такава система са:

 • икономии от топлина в сравнение с централизирано отопление няколко пъти;
 • удобство - котелът може да се включва и изключва, когато имате нужда от него, и температурата в системата може да се контролира;
 • подово отопление може да бъде свързано към такава система; и като цяло не е трудно да се комбинира с друго отопление, например електрическо;
 • можете да използвате тръби и радиатори, каквото ви харесва; тоест да се отървете от стари и обемисти батерии и да сложите например модерни, скрити под панелите.

Има обаче и недостатъци на такова автономно отопление:

 • газовите котли трябва да се проверяват и обслужват ежегодно;
 • ако едно отоплително устройство се повреди, ремонтът му може да ви струва доста пари;
 • ще трябва сами да наблюдавате отоплителната система - проверете дали тръбите изтичат, дали радиаторите се загряват равномерно, ако в тях няма проветряване, циркулационната помпа е стабилна и работи и т.н.

Всичко това обаче звучи само страшно. При правилен монтаж, който се извършва от професионалисти, при закупуване на висококачествени елементи обикновено не можете да се притеснявате за работата на такава система и да я проверявате само веднъж годишно - точно преди началото на отоплителния сезон. Но тогава, какви спестявания всяка година от топлина и топла вода!

Отоплението с електричество, разбира се, не е толкова икономично, но по-безопасно и дори удобно, защото не е нужно да търсите разрешение за инсталиране на газов котел във вашия апартамент. Ето защо през последните години електрическите котли стават все по-популярни.

Доста е лесно да се разбере защо, защото има много повече възможности за такова отопление. И така, тук обикновено е възможно да не се "ограждат" цели тръбни системи, а да се монтират нагревателни елементи директно в радиаторите. А има и електрическо подово отопление, специални радиатори с висока ефективност, конвектори, инфрачервено лъчение и така нататък и т.н.

Индивидуално отопление в апартамент: най-добрите варианти за жилищна сграда

Но не всеки разбира, че дори такова отопление е по-ефективно от централизираното, въпреки че всъщност тук спестяванията са двойни, с използването на съвременни устройства и компетентна инсталация на цялата система. За сравнение по-долу изброяваме предимствата и недостатъците на автономното отопление с електричество. Така че плюсовете:

 • голям избор от устройства и техните възможности;
 • не е необходимо да носите газ до къщата или апартамента или да купувате течно или твърдо гориво, но във всяко жилище вече трябва да има светлина;
 • системата може да се захранва, наред с други неща, от алтернативни енергийни източници;
 • значителни икономии в сравнение с централизираното отопление;
 • безопасност - няма да бъдете отровени от газ или продукти от горенето на друго гориво.

Отрицателни точки:

при инсталиране е важно да използвате мощни проводници и вашето окабеляване трябва да ги издържа; тоест ще се изисква отделен ред; ако прекъсне електричеството, ще загубите и топлина.

Разпределение на тръбите

Докато инженерите по отопление обсъждат оптималната схема за отопление на една централна отоплителна къща, въпросът за компетентните тръбопроводи в къщата се повдига. В съвременните многоетажни сгради схемата на отоплителните кабели може да бъде изпълнена според един от двата възможни модела.

Една тръбна връзка

Първият шаблон осигурява еднотръбна връзка с горно или долно окабеляване и е най-използваната опция при оборудване на многоетажни сгради с отоплителни устройства. В същото време местоположението на връщането и доставката не е строго регламентирано и може да варира в зависимост от външните условия - региона, в който е построена къщата, нейното оформление, етажност и строителство. Директната посока на движение на охлаждащата течност по щранговете също може да се промени. Осигурена е възможност за движение на загрята вода в посока отдолу нагоре или отгоре надолу.
Еднотръбната връзка се характеризира с лесна инсталация, достъпна цена, надеждност и дълъг експлоатационен живот, но има и редица недостатъци. Сред тях загубата на температура на охлаждащата течност по време на движение по контура и ниски показатели за ефективност.

На практика могат да се използват различни устройства, за да се компенсират недостатъците, в които еднотръбната схема за отопление се различава, една радиационна система може да се превърне в ефективно решение на проблема. Той е проектиран да използва колектор, който помага за регулиране на температурните условия.

Двутръбна връзка

Двутръбната връзка е втората версия на шаблона. Схемата за двутръбно отопление на пететажна сграда (като пример) е лишена от недостатъците, описани по-горе, и се различава по напълно различен дизайн от еднотръбния. При изпълнението на тази схема нагрятата вода от радиатора не се премества към следващото отоплително устройство във веригата, а незабавно влиза в възвратния клапан и се изпраща в котелното за отопление. По този начин е възможно да се избегне загубата на температура на охлаждащата течност, циркулираща по контура на многоетажна сграда. Сложността на връзката, която се предполага от двутръбната схема на свързване на отоплителната батерия в апартамента, прави изпълнението на този тип отопление дълъг и трудоемък процес, който изисква големи материални и физически разходи. Поддръжката на системата също не е евтина, но високата цена се компенсира от висококачествено и равномерно отопление на къщата на всички етажи. Сред предимствата, които дава двутръбната верига за свързване на отоплителни батерии, струва си да се подчертае възможността за инсталиране на специално устройство на всеки радиатор във веригата - топломер. Тя ви позволява да контролирате температурата на охлаждащата течност в батерията и използвайки я в апартамента, собственикът ще постигне значителни резултати по отношение на спестяване на пари от сметки за комунални услуги,в края на краищата той ще може самостоятелно да регулира отоплението, ако е необходимо.

Аксесоари за котли: какво дава системата

Термостати- спомагат за икономия на електроенергия, удължават експлоатационния живот на оборудването. Чрез него температурата в къщата се контролира, просто трябва да зададете предпочитаното ниво на топлина. Той дава сигнал, когато е необходимо да включите и изключите котела. Той регулира самото подаване на топлина, в зависимост от броя на хората в къщата.

Работата на термостата се влияе от външни фактори:

- Интензивност и честота на излъчване;

- Директна слънчева светлина от прозореца;

- Осезаема разлика във външната температура.

Термостат за отоплителен котел. Снимка.

Терморегулатор за отоплителен котел

Монтирайте устройството в хоризонтално положение. Важно е да осигурите директен достъп до него, да го скриете от пряка слънчева светлина.

Стабилизатори - това са електрически устройства, които работят от мрежата, пропускат ток през себе си, преди да бъдат подадени в оборудването. Енергията се подава към работната верига с оптимално напрежение, дори при външни пренапрежения. Това предпазва котела от риск от повреда поради внезапни скокове на тока.

Има два вида:

- Електронни - работят с висока ефективност, могат да бъдат фино настроени, действат бързо;

- Електромеханични - прецизно регулируеми, не влияят на претоварване отвън, работят в широк диапазон. От минусите: настройвате го в ръчен режим, те работят бавно, не винаги са подходящи за газов котел.

Стабилизатор на напрежението за отоплителен котел. Снимка.

Стабилизатор на напрежение за отоплителен котел

По какви параметри да изберете

 • Мощността на стабилизатора трябва значително да надвишава мощността на котела. Отоплителните котли обикновено се купуват в диапазона от 200-350W. Това означава, че стабилизаторът трябва да вземе поне 400W.
 • Напрежението на стабилизатора също се избира според нуждите на котела. За типичните модели това обикновено е 160-270W.

Автономно отопление: плюсове и минуси

Независимостта на системата е нейното основно предимство. Всички предимства и недостатъци са последици от автономията.

 • Режим на подаване на топлина - задава се според желанията и възможностите на хората, живеещи в апартамента, а не възможностите на комуналната ферма на жилищната сграда. Удължете отоплителния сезон или го направете по-кратък, изключете го, ако жилището е оставено за дълго време, или го настройте на минимално ниво на отопление - всяка опция е налична и осъществима.
 • Регулиране на отоплението - температурата на въздуха в апартамента се определя от обитателя му. В повечето случаи независима система ви позволява да инсталирате термостат на всеки радиатор, което прави възможно създаването на индивидуален термичен режим.
 • Икономии - въпреки солидните първоначални разходи - ако не говорим за електрически котел, разходите за отопление на апартамента и поддръжката на самата система са значително намалени в сравнение с плащането на централизирани отоплителни услуги.
 • В случай на инсталиране на двуконтурен бойлер за отопление на вода е възможно самостоятелно да се захранва жилището с топла вода през цялата година.

Недостатъците на автономното отопление са свързани с факта на неговото инсталиране и необходимостта да се грижи независимо за нормалното му функциониране.

 • Инсталация - всички елементи на системата се закупуват самостоятелно, инсталират се от собствените им ръце или с помощта на специалисти. Първоначалните разходи са доста значителни. Снимката показва работен момент.
 • Инсталирането на отоплителна система е свързано с частичното разрушаване на преградни стени, целостта на подовете и т.н. Най-вероятно след това ще трябва да се извършат поне козметични ремонти в дома.
 • Ремонт и поддръжка на уреди - извършва се от представители на сервизни центрове при различни условия. Но във всеки случай плащането за тях е проблем само за собственика. Решаването дали това е недостатък или предимство понякога е трудно.
 • Инсталирането на автономно отопление изисква разрешение. От горното това обстоятелство е може би най-трудното и досадно, съдейки по рецензиите.Тези изисквания обаче са не само продукт на бюрократична дейност, но и помагат да се предотврати инсталирането на незаконно несертифицирано оборудване, което представлява сериозна опасност за всички жители на жилищна сграда.

Удобството и ефективността на всяка версия на независима система толкова надвишава разходите за усилия, време и пари за нейната инсталация, че не може да има две мнения: ако инсталацията е принципно възможна, тогава си струва да я внедрите, без да я поставяте задната горелка.

Изисквания

Необходимо е уредът да има всички подходящи клипове:

 • Контрол на присъствието на пламъка.
 • Мониторинг на сцеплението и температурата.
 • При липса на пожар спирателният клапан трябва да работи.

Следователно закупуването на котли е по-добро от тези производители, които са на пазара повече от една година. Също така годишната поддръжка трябва да се извършва от съответните органи и това не може да бъде отказано. Днес бензиностанциите не само извършват процедурата за доставка на газ, но също така предлагат висококачествени котли на достъпни цени. В този случай те вече са изцяло отговорни за целия процес на устройството.

Независимо отопление какво е независимост

Основната задача, пред която могат да се изправят жителите на градски апартаменти, които са изразили желание да станат независими от централизираното отопление, е да получат разрешение. Без официални документи, позволяващи изключване от централното отопление и завършен проект за бъдещо автономно отопление в апартамент, е невъзможно демонтирането на оборудването.

Важно! Неразрешените действия за изключване и демонтиране на централни отоплителни елементи в помещенията на жилищен блок могат да се разглеждат като административно нарушение. Ако се разкрият такива факти, собственикът на апартамента е принуден не само да плати глоба, но и да възстанови демонтираното оборудване за своя сметка.

В процеса на решаване на организационни въпроси не трябва да оставяте развитието на проекта за по-късно. С други думи, ако решите да оборудвате децентрализирано отопление във вашия апартамент, ще трябва предварително да решите на кой тип автономно отопление да дадете предпочитание.

Понятието "независим" по отношение на градски апартамент изглежда доста произволно. За разлика от частна къща, където собственикът има големи технологични възможности, градският апартамент има ограничени ресурси. В частните домакинства можете да инсталирате автономно отопление от почти всякакъв вид. С желанието на собственика на жилището и определени финанси наистина можете да постигнете пълна независимост от централизираните доставчици на енергия.

Индивидуално отопление в апартамент: най-добрите варианти за жилищна сграда

Основните предимства на независимите отоплителни системи са следните:

 • способността за независимо регулиране на интензивността на отоплението на жилищните помещения;
 • бърз старт и бързо спиране на автономните отоплителни системи;
 • реална възможност за постигане на икономии на енергийни разходи;
 • поддържане на оптимално допустимата температура в апартамента по всяко време на годината.

Наличието на вътрешни комуникации, оформлението на апартаментите и строгите технически стандарти не позволяват на собствениците на апартаменти в жилищна сграда да използват отопление с печка и въздух и други алтернативни възможности за отопление. В този случай трябва да се задоволите с газ или електричество. Всяко прекъсване в захранването или доставката на газ ще анулира цялата ви независимост. Единственото нещо, което може да се направи, е да се оборудва автономно отопление на дома, като се използва един от основните източници, а вторият да се запази като резервна, резервна опция.

Забележка: когато подавате документи за изключване от централното отопление, ще трябва да приложите алтернативен проект за отопление за вашия апартамент.Изборът на енергийни източници не е голям, проектът може да бъде предназначен за монтаж на газово отоплително оборудване или електрическо. Всички други опции за независимо отопление няма да бъдат одобрени и ще бъдат отхвърлени.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни