Сравнителен преглед на парниковите нагреватели: кои е по-добре да инсталирате и защо?

Място Име Характеристика в рейтинга
Най-добрите инфрачервени нагреватели за оранжерия
1СТЪПКА 340Най-доброто решение за парниково отопление. Най-дълъг експлоатационен живот
2Теплофон IR 1000 ERGUS-1,0 / 220Страхотно разсейване на топлината
3MO-EL 766Висококачествени компоненти. Най-добрата степен на защита от влага
4Ballu BIH-S2-0.6Икономичният избор за малки оранжерии
Най-добрите конвекторни нагреватели за оранжерията
1Electrolux ECH \ AG-1500 PEВисоко прецизен контрол на температурата в оранжерията. Ефективен нагревателен елемент X-DUOS
2Ballu BIHP / R-1500Комбинирана отоплителна система
3Timberk TEC.E0X M 1500Най-добрата комбинация от цена и качество. Добър марж на безопасност
Най-добрите нагреватели на земята за оранжерията
1Heatline HL-GR-90W (площ 1,8-3,6 м²)Най-добрата ценова оферта. Надеждна защита срещу токов удар
2Therm ENGL-1-TK-0.18 / 220-4.0Оптимална оперативна стабилност
3Green Box Agro 14GBA-300Включен регулатор. Ефективност на отоплението

Оранжерията ви позволява да отглеждате разсад или да прибирате реколта през зимните месеци. За да направи това, собственикът трябва да помисли за безопасно и ефективно отопление, което ще осигури растежа на растенията. Прегледът представя най-добрите нагреватели, които могат да се използват за отопление на оранжерии. Оценката включва инфрачервени, конвективни и лентови отоплителни системи, задвижвани от битова електрическа мрежа. Очакваната позиция беше определена въз основа на характеристиките на оборудването и обратната връзка от производителите, които са използвали тези нагреватели в оранжериите си.

Разновидности на поликарбонатни парникови отоплителни системи

Най-простото решение на въпроса, свързано с организирането на допълнително отопление в оранжерията, може да бъде инсталирането на конвенционална печка в стаята. В този случай печката се издига в средата на стаята, извежда се комина, дърва за огрев, въглища, торф се използват като гориво. За да се чувстват комфортно растенията, те оборудват най-простата вентилационна система. Изглежда, че този метод е доста прост и достъпен за изпълнение, но основният недостатък на отоплението с печки е, че е невъзможно да се постигне равномерно разпределение на топлината по цялата площ на оранжерията. Следователно растенията, които са по-близо до печката, получават излишък от топлина, а по-отдалечените им колеги получават недостиг.

Някои летни жители се опитват да оборудват електрическо отопление в оранжерията. За целта те монтират различни нагревателни елементи, конвектори, нагреватели на вентилатори по периметъра на оранжерията. Също така системите за кабелно отопление на оранжериите са широко популярни, които осигуряват равномерно разпределение на топлината в целия обем на помещението; по време на инсталацията и последващата поддръжка те изискват минимални инвестиции на пари. Електрическите отоплителни системи за оранжерии могат да бъдат свързани към автоматичен регулатор, който ще реагира адекватно на промените в температурата на въздуха извън помещенията, поддържайки предварително определена температура в оранжерията. Желаещите да оборудват електрическо отопление в оранжерията си, не трябва да забравят, че трябва да платите за електричество. Разходите за заплащане на електричество за отопление на въздух в оранжерия директно зависят от избрания тип нагревателен елемент, поради което електрическото отопление не винаги е оправдано от икономическа гледна точка.

Най-приемливият начин за отопление на оранжерия е използването на инфрачервени нагреватели. Инфрачервените нагреватели не загряват въздуха в стаята, а само отопляват растенията.Освен това инфрачервените нагреватели не излъчват светлина, консумират малко количество електрическа енергия, което оправдава използването им дори в малки оранжерии.

Предимства на инфрачервените нагреватели

Инфрачервеният нагревател е оборудване, което излъчва лъчи, подобни на слънцето. Обектите и повърхностите ги поглъщат, а те от своя страна отдават топлина на въздуха. Слънчевата светлина дава абсолютно същия топлинен ефект.

Благодарение на това инфрачервените нагреватели имат следните предимства:

 • ниска мощност с висока ефективност, която ви позволява да спестите от електричество;
 • практичност в експлоатация;
 • не създавайте чернови;
 • разпределете топлината равномерно в стаята.

Използвайки конвекционни нагреватели, можете да видите, че нагрятият въздух се издига нагоре, докато студеният въздух остава отдолу. Такива устройства са неефективни по отношение на отоплението на оранжерии, тъй като растенията се намират точно отдолу и те няма да имат достатъчно топлина. Инфрачервените нагреватели за оранжерии са добри, защото те разпределят равномерно нагрятия въздух, като по този начин създават оптимални условия за растежа на растенията.

Възможно ли е да се поставят инфрачервени нагреватели за оранжерия

Също така, IR устройствата са в състояние да се отърват от течения, които са нежелани за много зеленчуци и билки. За да направите това, просто трябва да поставите устройството в зоната, където има лоша топлоизолация - по време на работа тя ще премахне топлинните загуби, без да създава движение на въздуха. Инфрачервените батерии са с висока ефективност.

Тези устройства са изключително практични. Тяхното предимство пред останалите отоплителни устройства е възможността да разделят помещението на зони, като за всеки се задава специален температурен режим. Въпреки че са много ефективни, инфрачервените нагреватели са икономични: ако се инсталират и използват правилно, консумацията на енергия може да бъде намалена с до 40%.

Тези устройства ви позволяват да загреете почвата на дълбочина 5-7 сантиметра, а това стимулира кореновата система на растенията, създава необходимите условия за успешно развитие. Други нагревателни устройства не могат целенасочено да загряват почвата. IR лъчите затоплят земята до 28 градуса - оптималната температура за растежа на растенията. В същото време в самата стая температурата на въздуха е около 21 градуса.

Също така, инфрачервените устройства са безопасни за използване, така че те могат да бъдат оставени включени без надзор, като зададете желаното ниво на температурата.

Как да изберем IR нагревател за оранжерия

Разбира се, трябва да се има предвид, че положителните отзиви от инфрачервените нагреватели бяха получени от хора, които успяха да изберат правилното устройство за своята оранжерия и да го инсталират правилно. Най-положителният ефект от работата на устройството зависи от точното изчисляване на отоплителните системи, свързването и местоположението.

Така че, за да обясним всичко просто и бързо, помислете за изчислението, като използвате примера на стандартна оранжерия с размери 6x3 м. За такава площ са достатъчни само два нагревателя с мощност от 1,2 kW до 1,5 kW.

Но е важно да се вземе предвид не само мощността, но и размерът на самите устройства. Например, устройство с дължина около 1,8 m с ъгъл на разсейване на лъча от 100-120 градуса е способно да отоплява площ с размери 2,5x3 m

Дори и най-грубите изчисления ще направят ясно, че два нагревателя за оранжерията, взети като пример, са повече от достатъчни. Разбира се, за по-големи площи ще са необходими повече нагреватели или по-мощни модели.

За широките оранжерии има и друг вариант - да инсталирате нагреватели не в центъра, а от двете страни. За да направите това, ще ви трябват около 4 устройства и тяхната мощност трябва да бъде съответно намалена с 2 пъти. По този начин можете да сте абсолютно сигурни, че всеки квадратен сантиметър пространство попада под топлото въздействие на лъчите.

Видове нагреватели

Има няколко вида IR за оранжерии.По-горе сортовете бяха описани по отношение на естеството и дължината на лъчението, но сега разликата се крие в метода на инсталиране.

Видове устройства по тип инсталация:

 • таван - оптимално разположение на един метър над земята. Най-подходящ за оранжерии с високо ниво на влажност, създаващи допълнителен парников ефект;
 • неасфалтиран - поставен директно на земята;
 • монтирани на стена;
 • инфрачервени филми - могат да се монтират вертикално или хоризонтално на земята. Вертикалната инсталация се извършва между леглата, когато филмът обикаля целия периметър. Когато се монтира хоризонтално, филмът се вкопава в земята на дълбочина около 50 см под леглата. Този метод е по-подходящ за стационарна оранжерия, когато не е необходимо редовно да изкопавате леглата.

Разнообразие от IR нагреватели

Днес можете да изберете голямо разнообразие от инфрачервени нагреватели, които са разделени на:

 1. Нискотемпературни инфрачервени модели с дълги вълни. Отоплението на такива устройства е от 100 до 600 градуса, те се използват за жилищни помещения, където височината на тавана е не повече от 3 м. Консумацията на енергия на такива устройства е много икономична, а атмосферата в стаята е комфортна и приятна. По време на употреба въздухът не изсъхва.
 2. Инфрачервената среда със средна температура (средна вълна) е по-добре да изберете, когато е необходимо да се отоплява стая с височина на тавана от 3 до 6 м. Температурата на отопление варира от 600 до 1000 градуса, подобно оборудване е идеално за големи жилищни и не -жилищни помещения, ресторанти, кафенета.
 3. Високотемпературна инфрачервена (къса вълна). Такива устройства се нагряват до температури от 1000 градуса, те се използват за монтаж в производствени цехове, складове, в магазини, където височината на тавана е от 6 до 8 m.

Правила за отопление на оранжерии с инфрачервени устройства

Такова оборудване е много лесно да се инсталира и свърже, така че тази работа може да се извърши самостоятелно. Но в същото време е необходимо да се следват препоръките на специалистите. Например инсталирането на нагреватели в близост до прозорци и врати може да намали топлинните загуби. Когато организирате отопление, трябва да се съсредоточите върху мощността на устройствата.

Удобни в експлоатация са устройства със специални фиксатори към тавана. Такива нагреватели могат например да бъдат окачени над масата, където се намират разсадът. Но да се каже на каква височина трябва да се намира апаратът е трудно - ще трябва да разберете от собствения си опит. След като нагревателят е настроен на определена височина, той не може да бъде преместен, докато растенията не започнат да растат. Когато посевите са нагоре, инфрачервеният нагревател за оранжерия ще трябва да се окачи по-високо. Ако не е възможно да фиксирате устройството към тавана, можете да го фиксирате върху твърда основа.

Възможно ли е да се поставят инфрачервени нагреватели за оранжерия

Що се отнася до броя на нагревателите, трябва да има по едно устройство на всеки 1,5-3 метра площ. Разстоянието между тях зависи от размера на оранжерията и височината, на която са разположени устройствата. Колкото по-високо е разположено устройството, толкова повече площ се нагрява. Следователно, ако е възможно, трябва да инсталирате нагреватели по-високо, тогава ще ви трябва по-малък брой. Не трябва обаче да се забравя, че колкото по-високо е устройството, толкова по-малко топлина получават растенията. И все пак е по-добре да не пестите, но изхождайте от това колко по-удобни ще бъдат посевите.

Можете също да използвате 250W устройства. В този случай ще са необходими повече уреди за постигане на оптимална температура. Разстоянието между тях трябва да бъде 1,5 метра. Височината на тяхното разположение над растенията също ще трябва да бъде определена въз основа на нашия собствен опит. Позицията на нагревателите трябва да остане същата, докато разсадът започне да расте. Постепенно, докато растенията растат, устройствата се повдигат на по-голяма височина.Нагревателите с този капацитет са с малки размери и тегло, те просто са окачени на проводници. Височината на устройствата се регулира много лесно - просто издърпайте или освободете жицата.

Има някои насоки, които ще направят инфрачервеното отопление за оранжерии възможно най-ефективно и икономично. Например, те могат да бъдат разположени на стъпки - тогава стаята ще бъде равномерно нагрята по цялата площ и консумацията на енергия ще бъде по-малка. В този случай броят на неотопляемите площи ще бъде минимален. Този съвет обаче може да се използва само ако трябва да загреете равномерно цялата оранжерия. Ако е необходимо да се създадат различни температури в различни части на стаята, не трябва да следвате тази препоръка. В този случай трябва да инсталирате нагреватели на тези места, където искате да постигнете по-висок температурен режим.

Затопляне на оранжерията с инфрачервен нагревател, вижте видеото:

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни