Въже за почистване на тръби: как да ги изберете и използвате правилно


Наличието на течаща вода в къщата за нас вече означава не просто комфорт, а необходимо условие за нашето съществуване. Липсата на вода в чешмата е малко бедствие. Но какво ще стане, ако водата се стича капка по капка или изобщо спре да капе, но има ли я в линията?

Приветстваме нашия читател и предлагаме на вниманието му статия за това как да почистите водопровод в домашни условия.

Причини за запушване

Най-често стоманените тръбопроводи са запушени. Вътрешната повърхност на стоманените тръби е по-груба и върху нея се утаяват отлагания. Освен това стоманата е склонна към корозия - отделените ръждясали плочи също запушват тръбите. Това важи особено за отоплителна система. Втората причина за запушването може да бъде лошото качество на водата в основния водопровод - тя може да съдържа пясък, котлен камък, шлака, слабо разтворими соли, в някои случаи дори биологично замърсяване.

Грапавостта на пластмасовите тръби е около 20 пъти по-ниска от тази на стоманата, така че те могат да се запушат само когато попадне силно замърсена вода (например след аварии на главни тръбопроводи).

Как да предотвратим запушването на водопроводи

Първата и най-важна защита е основният филтър. Във всекидневието е обичайно да се нарича груб филтър. Структурно той е направен под формата на обикновена мрежа, която улавя големи парчета ръжда. Такива устройства в системата могат да бъдат няколко. Новодошлите понякога дори не знаят за тяхното съществуване.

В апартаментите на модерни многоетажни сгради филтърът обикновено се поставя пред измервателния уред, а специален фланец с щепсел служи като негово място, развивайки което, можете да премахнете цилиндричната мрежа от канала. Не се изненадвайте, ако се задръсти с отлагания толкова плътно, че имате нужда от пирон или отвертка, за да го почистите. Тази мрежа е направена от неръждаема стомана. Следователно тя самата не корозира. Но ръждата расте върху него много плътно, докато запушва дупките.

Полезна информация! Добър метод за почистване е използването на концентрирана киселина като солна киселина. Краткосрочната експозиция премахва отлаганията за секунди и не уврежда мрежата.

Всички тръбопроводи представляват истинска инженерна структура. Следователно е необходимо тръбите да се поддържат в ред. От чистотата им зависи не само здравето на цялото ви семейство, но и състоянието на използваните домакински уреди.

Поне веднъж в живота си всеки се сблъсква с проблема със запушен водопровод. В главата ми веднага изскачат изображения от филма "Afonya" и докато чакате водопроводчика, можете да опитате да се справите сами с проблема. Помислете за прости начини, които да ви помогнат да отговорите на въпроса как да почистите водопровода у дома.

Методи за почистване

Методите за почистване трябва да бъдат избрани в зависимост от местоположението на запушването, дължината на тръбопроводите, начина на монтаж (заварени или с резба), възможността за изключване на тръбопровода от тръбопровода.

Преди започване на работа трябва да се оцени състоянието на тръбопроводите - по-добре е да не се докосват старите или да се използват химически методи за почистване.

Почукване с обикновен чук

Най-достъпният начин за почистване на тръбите от отлагания е потупването на тръбите с обикновен чук.

Тръбата не се разглобява, внимателно и не се потупва силно с чук, след това водата се отваря - тя ще отмие обелените плочи от ръжда или калциеви отлагания. Струва си да почукате системата на части - отделен раздел, който отива в банята, кухнята, банята. Докоснете областта - изплакнете с вода, след това следващата - и изплакнете отново.В противен случай рискувате плътно да запушите системата.

Голямото предимство на този метод е, че няма нужда да разглобявате тръбите.

Подслушването може да се извършва не само от домашен майстор, но и от домашна майсторка.

ВиК кабел

Един от най-ефективните методи за премахване на запушвания е с водопровод с малък диаметър. За да направите това, блокирайте достъпа на вода до зоната, която трябва да се почисти, демонтирайте крана, смесителя, всички фитинги с резба. След това кабелът се вкарва в отворения отвор и се премества с въртене, изважда се. След това водата се отваря, запушването се измива, след което отстранените фитинги се монтират обратно.

Трябва да се има предвид, че кабелът за отоплителни и водоснабдителни системи не трябва да се използва за канализационни системи; не трябва да е прекалено „разрошен“ - може просто да не се побира в тръбопровода. По-добре е да използвате готов кабел с метална пръстенна дюза в края. Не използвайте кабел за почистване на измервателния уред (метър).

Демонтаж на тръби

Ако всички горепосочени методи за почистване не помогнат, те прибягват до най-екстремното - демонтиране на тръбите. Това е възможно, ако тръбите са сглобени с фитинги с резба.

Първо водата се изключва. След това частите на тръбопровода се развиват, с помощта на маркуч се подава и измива вода под налягане.

Може да се комбинира с почистване на проводници или химическо почистване с изплакване под високо налягане ...

Често отворите на маркучите за свързване на тоалетната чиния, смесителя и резервоара за отопление на водата са „обрасли“. Можете да развиете маркучите, да почистите внимателно "обраслия" отвор (с отвертка, тясно длето), да изплакнете и да завиете обратно.

Домакински химикали

Този метод включва и изключване на системата от мрежата. Смесителите обикновено са разположени над точката на свързване и химията трябва да се излива от тяхната страна.

Технология на химическо чистене:

 • изключете водоснабдяването;
 • демонтирайте дозиращия блок, като същевременно се грижите за безопасността на пломбите;
 • източване на вода;
 • демонтирайте кранове и смесители;
 • заглушавайте най-ниските точки на системата с помощта на тапи;
 • носете гумени ръкавици и очила;
 • внимателно (можете да използвате лейка) изсипете използвания агент; издържат 30 минути - един час;
 • поставете пластмасова купа под дъното на системата;
 • развийте запушалките, източете течността;
 • промийте системата от горните точки;
 • съберете всичко отново;
 • промийте добре системата с вода.

Концентрираната солна киселина е идеална за химическо чистене. Мравчена киселина и оцетна киселина също могат да се използват, но те са много по-слаби, ефективни срещу плака и неефективни срещу ръжда.

Можете също така да използвате концентриран натриев хидроксид (съдържащ се в продукта Mole).

Vantuz и неговите аналози

Самото бутало не е приложимо за почистване на водоснабдителни мрежи - то е проектирано за канализационната система.

Аналог на бутало за тръби с малък диаметър може да се счита за професионални пневматични пистолети. Предимството им е, че могат, използвайки струя вода, да отпушат запушване на разстояние от няколко десетки метра (понякога до 50). Но те не се срещат често дори в арсенала на професионален водопроводчик и освен това са скъпи. У дома си струва да използвате други методи за почистване.

Кой път е по-добър

Най-добрият начин е радикален. Заменете с металопластика. Не поцинкована стомана ще ви служи 10-15 години; поцинковане - 20 г. А металопластмасата в отоплителната система ще живее поне 25 години; на водоснабдителните системи - около 50 години. И никаква ръжда!

Ако не е възможно да смените тръбите в близко бъдеще, можете да опитате да ги почистите. Най-добрите начини са демонтаж; с помощта на кабел и пневматичен пистолет. След това идва химикалът. След това потупване. Струва си да започнете с него - всички останали методи изискват умения и време. Във всеки случай стоманата ще трябва да бъде заменена с металопластика.

Разновидности на гъвкави шахти за почистване на канализационни тръби

Видовете шахти, предлагани от различни производители, се различават по структура, размер и вид сечение. Единствената обща характеристика във всички варианти е материалът, от който са направени. Специалната стомана не се поддава на влиянието на водата и е устойчива на силен физически стрес.

Такелаж


Типове такелажни ръчни въжета
Това е най-популярният тип. Такелажът се прави от парчета тел с малък диаметър, които са внимателно преплетени. Всички ръбове са компресирани, което ви позволява да поддържате целостта на формата си по време на работа с различна сложност. Някои специалисти отвиват единия край, като по този начин създават метална четка, която помага бързо да се справи с прости запушвания в канализационните тръби.

Важно! За по-добро въртене има специална дръжка от едната страна на въжето.

Стандартните размери на продукта са 250-500 см дължина и 0,6 см дебелина. Малките размери, гъвкавостта и еластичната структура са основните характеристики на външния вид на такелажа.

Пролет или въже


Пружинна канализационна шахта
Има два вида такива устройства. Първата е конвенционална телена пружина. Вторият се състои от същата пружина с огъваща се сърцевина с резба вътре (пружинно навита).

Важно! Видовете пружини се произвеждат в специална пластмасова обвивка. Това е необходимо, за да се осигури защитата на тръбите и санитарните устройства, които трябва да се почистват по време на процедурата. Въпреки това изборът на специалисти се пада главно върху използването на стандартни такелажни въжета.

Устройствата с форма на пружина се предлагат в различни размери. Често дължината им е около 60 м, а дебелината им е до 1,6 см.

Ленти за почистване на тръби


Запушване на колани
Те имат плоска форма, с размери от 30 м дължина и до 0,04 м дебелина. Такива ленти се използват за почистване на големи тръби. Съответно те не се използват за канализационни системи в жилищни сгради. Този продукт е гъвкав само в една посока, което прави невъзможно почистването на труднодостъпни места. Такава лента се съхранява навита, което значително улеснява процеса на нейното транспортиране на различни разстояния.

Експертен съвет

Сярна киселина (като течност на батерията) не трябва да се използва за почистване на тръби - не е безопасно да се използва и образува токсични съединения, които могат да попаднат в питейната и душ водата.

Любимото лекарство на домашните водопроводчици - оцет и сода за хляб, сода - са неефективни за почистване на тръби.

Преди почистване си струва да се опитате да определите дали цялата система е запушена или само част от нея е запушена - и тя трябва да бъде почистена.

Водомерите могат да се почистват само чрез промиване. Невъзможно е да се почисти с кабел и химически метод - можете да повредите измервателния уред.

Ако има много плака и тя не е почистена, това означава, че броячът е вече на 12-15 години и трябва да помислите за подмяната му.

След разглобяване и сглобяване на част от мрежата е задължително да се извършат хидравлични тестове - напълнете мрежата с вода и внимателно проверете всички фуги за течове.

Как да изберем правилния гъвкав кабел

За да изберете правилния гъвкав кабел за почистване на вашата битова канализационна система, трябва да знаете диаметъра на тръбата, която трябва да се почисти, диаметъра на разклонителната линия, общия брой точки за достъп, броя на завоите и връзките по маршрута. Препоръчва се използването на твърдо въже с дължина до 6 метра за почистване на канализационната система на апартамента. Използвайте гъвкав кабел за почистване на щранга. За да направите такова въже със собствените си ръце, можете да използвате найлонов твърд лен или шнур за катерене.

Предлагат се професионални въжета или шнур с дължина 45 м.Ако имате нужда от продукт с по-голяма дължина, тогава трябва да изберете устройство с плъзгаща се дръжка, което може да бъде фиксирано във всяка област. Надеждният водопроводен кабел, използван за почистване на тръби, трябва да бъде гъвкав, издръжлив и удобен за използване.

Необходима е якост, за да може кабелът да издържа на големи натоварвания от тежестта на масите от запушвания и приложените сили за завъртане и избутване на устройството в тръбата. За тръби с малък диаметър най-често се използва тънък стоманен кабел с диаметър 3-5 мм или гъвкав шнур (тел) с дължина до 25-50 см, който е удобен за почистване на къси тръбопроводи.

Характеристики на работа с тел:

 1. Фиксираната скоба на устройството се използва за вкарване в отвора. Дюзата е под формата на топка или пръстен;
 2. За да се отървете от запушването, в долния сух кладенец се поставят вили;
 3. Затегнете и фиксирайте инструмента в отвора;
 4. Завъртете проводника по посока на часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка, като се движите едновременно в посока напред и назад;
 5. Последната стъпка е да се промие тръбата.

Удобно е да почиствате само малки запушвания с такова въже.

Предотвратяване на блокиране

На практика няма реално предотвратяване на запушвания. Необходимо е периодично да се почистват цедките на входа и филтъра на смесителя от отломки и котлен камък, да се изплакват или почистват тръбите. Събирането на боклука има изненадващо добър ефект върху налягането в системата. Металните тръбопроводи все още са обрасли с калциеви отлагания и ръжда.

Ако пластмасовите тръби са редовно запушени, това означава, че във водата има много механични примеси - това е знак за аварийното състояние на основните мрежи. В случай на такива проблеми, трябва да се свържете с водоснабдителната компания (и евентуално по-високи органи).

Как да избегнем запушване

 • На първо място сред необходимите средства и методи за справяне с запушванията е използването на груб филтър. Прилича на блокиране на мрежа за големи парчета ръжда. Препоръчително е да инсталирате множество прегради в системата.

Водопроводчиците препоръчват да се монтира колба с филтър пред водомера. Мрежата е запушена до такава степен, че може да се почисти само с пирон или отвертка. Филтърната мрежа е направена от неръждаема стомана и не се характеризира с корозивни явления. Но ръждата от тръбите може здраво да се утаи по стените на филтъра и напълно да блокира преминаването на вода.

Колба с дълбок филтър

За бързо почистване на мрежата се препоръчва да се обработва със солна киселина за няколко минути.

 • Предприемат се мерки за превенция с народни средства. В борбата срещу запушванията във водоснабдителната система такива мерки се считат за неефективни, те се използват само за предотвратяване на проблеми.

Причини за намаляване на ефективната работа на отоплителните радиатори

Стар радиатор
Стар радиатор

Причините за това може да са няколко. Първото и може би най-често срещаното е образуването на въздушен шлюз. Как и защо се формира е друг въпрос. Но едно е ясно, наличието на такъв щепсел в тръбопровода или отоплителния радиатор забавя движението на охлаждащата течност или го спира изобщо.

Втората причина за охлаждането на отоплителния радиатор е наличието на отломки в тръбите и радиатора, т.е.мащаб и големи частици. Те, заедно с охлаждащата течност, се движат през отоплителната система. Практиката при експлоатация на отоплителни системи показва, че стесняването на вътрешния диаметър с 1 - 2 mm, поради образуването на котлен камък по стените, води до намаляване на топлинната мощност на отоплителната батерия с 15% или дори повече. Ето защо преди началото на отоплителния сезон е необходимо да почистите отоплителния радиатор в къщата.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни