Каква влажност трябва да бъде в апартамента и как да се определи


Как да определим влажността в апартамента

Какво устройство измерва влажността и къде да купя такъв метър? Ако въздухът във вашия апартамент е твърде влажен или, напротив, сух, тогава трябва да предприемете някои мерки, за да установите оптималното му ниво. Но първо трябва да се запознаете с това как да определите и как да измервате влажността на въздуха у дома. Има няколко начина за измерване на влажността на въздуха.

Хигрометър

Използването на това устройство е най-простият и правилен вариант.

Когато избирате хигрометър, трябва да обърнете внимание на неговата точност. Отклонението на измерването трябва да бъде не повече от 1%

Стъклена чаша

Този метод не е точен, но ако е необходимо, ще ви помогне да разберете стойностите на влагата. Необходимите елементи за изпълнението на такава задача вероятно са в арсенала на всяка домакиня.

Процедура:

 1. Напълнете стъклен буркан със студена вода.
 2. Охладете съдържанието на чашата до 3-5 градуса.
 3. Поставете съда в стаята далеч от отоплителни уреди и анализирайте резултата.

Как да се определи влажността в апартамента налични методи

Оценка на резултата:

 • Стените на съда бяха замъглени, но след около 10 минути те изсъхнаха. Този резултат показва изключително ниско ниво на влажност.
 • Замъглените стени на стъклото не изсъхват дори след 5-10 минути и капките се вливат в чашата. Такива показатели показват висока влажност.
 • Кондензът, образуван по стените на стъкления съд, не се изпарява, но също така не се оттича на големи капки. Този ефект показва, че влагата във въздуха е в нормалните граници.

Процедура:

 1. Първо, трябва да измерите температурата на въздуха със стандартен живачен термометър. Запишете вашите показания.
 2. Увийте главата на устройството с мокра влажна памучна вата или марля и след 10 минути оценете показанията на термометъра.
 3. Извадете показанието на мократа крушка от температурата на сухата крушка.
 4. Намерете получената разлика по стойностите на специална психометрична таблица на Assman, като определите нивото на влажност в помещението, от което се нуждаете.

Ние правим микроклимата в апартамента по-сух

Ако тестът показа висока влажност, всичко е малко по-сложно. Не винаги е възможно да се коригира ситуацията с импровизирани средства и домакински уреди на достъпни цени.

Най-лесният, но за съжаление не най-евтиният и достъпен начин е закупуването на специален влагоуловител. Тези устройства не загряват и не изгарят въздуха, а някои са в състояние да поддържат влажност в съответствие с посочените параметри. Ако устройството не е на разположение, препоръчително е да се проветрява помещението по-често. Това трябва да се прави независимо от времето навън и от годината. За помещения, в които естествената вентилация е затруднена, трябва да се използват абсорбатори.

Специален влагоуловител

Определянето на нивото на влажност в апартамента е половината от успеха. Необходимо е непрекъснато да се наблюдава и в случай на неспазване на нормите да се вземат незабавни мерки за отстраняване на тези несъответствия.

Народни начини за измерване на влагата в помещенията

Значението на влагата в къщата е известно отдавна. Научихме се да определяме отклонения от нормата, дори когато измервателните уреди не съществуват

Хората гледаха стайните растения. Ако цветята изсъхнат, въпреки честото поливане, това показва сух въздух в стаята. Повишеното съдържание на вода доведе до гниене.

Как да се определи влажността в апартамента налични методи

Състоянието на почвата в саксия бързо ще покаже нивата на влага.

Наблюдението на природата предлага друг начин за определяне. Забелязано е, че конусът на смърчът свива люспите си, когато влагата във въздуха се покачи.И обратно, напълно се разкрива, когато няма достатъчно вода. Ако прикрепите борова шишарка към шперплат и я окачите в стая, тя ще ви предупреди за промени в съдържанието на вода в атмосферата.

Вниманието към детайлите и използването на опита на предците ще помогне да се определи степента на влажност в къщата без домакински уреди. Обикновена стъклена чаша с вода трябва да се държи в хладилника поне пет часа.

След това се инсталира на масата и след 5 минути стените му ще покажат състоянието на влажност в стаята. Ако просто са се замъглили, значи всичко е наред. Течащите струйки показват повишено състояние. Сухо - за сериозен недостиг

Обикновена стъклена чаша с вода трябва да се държи в хладилника поне пет часа. След това се инсталира на масата и след 5 минути стените му ще покажат състоянието на влажност в стаята. Ако просто са се замъглили, значи всичко е наред. Течащите струйки показват повишено състояние. Сухо - за сериозен недостиг.

Не е нужно да купувате психрометър, но измервайте показанията с един стаен термометър. За да направите това, трябва да запишете показанията на хартия и да увиете термометъра с влажен памучен тампон. Вземете показания след 10 минути. Как се правят изчисления беше споменато по-горе. Но можете да използвате таблицата на Асман.

Измерване на влага със специални устройства

Относителното количество влага във въздуха може да се измери с помощта на хигрометър (хигроскопично). Разни мнения хигрометрите се различават по конструктивни характеристики, метод за определяне на показанията и точност на измерване.
Когато избирате устройство, трябва Забележка размера, допустимите температури, при които могат да се правят измервания, границите допустими грешки, методи за закрепване или монтаж.

Хигрометри

Психрометричен хигрометър се състои две алкохолни термометри, монтирани на плоча или статив. Най-често на корпуса на устройството до термометрите има справка маса за определяне на влагата. Върхът на "мокър" термометър винаги е в "пашкул" от влажна кърпа.
Според показанията "Суха" термометър и температурната разлика намират стойността относителна влажност.

Претеглящ влагомер - система от u-образни тръби с адсорбиращ материал, през които се изпомпва въздух. Промяната в масата на материала се използва за определяне на съдържанието на влага в известен обем въздух в g / m3.

Волосни и филм за определяне на относителната влажност в помещението се използва влагомер. Естествената коса или органичният филм има свойството да реагираш до промени във влажността. Стрелката на чувствителното устройство реагира на тези промени и показва на скалата точно стойност.

Електронни домашни хигроскопи

През преносим електронните влагомери могат лесно да контролират влажността във всяка стая на апартамента. Принцип на действие керамични устройства се основава на промяна в устойчивостта на порест материал с увеличаване или намаляване на влажността на околната среда.
Кондензиране хигроскопите измерват температурата на охладено огледало, когато се появи на повърхността му кондензат, и го сравнява с околната температура.

Електронна хигрометри са многофункционални и мобилност... Те могат да бъдат инсталирани навсякъде в стаята, модерният дизайн на кутията няма да развали цялостния интериор на стаята.

На малък екран светва показания за относителна влажност, температура, време и дори прогноза за времето... Прочетете следващата статия за оптималната температура в апартамента.

Важно: много модели електронни влагомери са оборудвани с функция памет и могат да записват промени в показанията за определен период от време.

Живачен термометър

Ако в къщата не измервателно устройство и състоянието на микроклимата в апартамента причинява съмнение, можеш да използваш психометричен метод определяне на влажността на въздуха. За това ще се нуждая:

 • Медицински живачен термометър;
 • Тънка кърпа;
 • Вода;
 • Хронометър или часовник;
 • Психрометрична таблица (може да се намери в Интернет).

Измерване температура в стаята първоначално суха крушка, след това увийте върха на живака мокър плат и през 10 минути се преизмерват. Изчисли разлика между показанията и намерете стойността на относителната влажност от търсещата таблица.

Във вертикална колона таблицата показва показанията на термометъра за суха крушка и в горната част хоризонтална подравнете стойността на температурната разлика. В клетка в пресечната точка на линиите на две показания те намират процент индикатор за влажност в стаята.

[rek_custom1]

Опасност от сух въздух

Проблемът със сухия въздух е особено актуален през горещия сезон, когато температурата на околната среда се повишава значително. Това води до факта, че прах, цветен прашец, животински косми и други алергени могат лесно да се движат из стаите и да не се утаяват върху мебелите. По този начин им е по-лесно да влязат в човешкото тяло през дихателните пътища и да предизвикат сериозна реакция. Това е особено опасно за малките деца.

Освен това сухият въздух кара лигавиците на дихателните пътища да изсъхнат, което прави органите уязвими на действието на микробите. Трудно е да се работи в стая със сух въздух, дори и за много ефикасен човек, тъй като тялото бързо се уморява. Човек постоянно изпитва чувство на сънливост. Повишеното статично електричество също е често срещано в тези области.

Как влажността на въздуха влияе върху състоянието на жителите на апартаментите

Натрупването на влага на прозорците е първият признак на висока влажност.

Кондензът по прозорците и плесените показва прекомерна влага в помещението. Гъбичната плесен може да причини много заболявания, включително:

 • бронхит;
 • развитието на онкологични заболявания;
 • астма;
 • отит на средното ухо (възпаление на ухото);
 • алергични реакции;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система.

Ако изброените заболявания започнаха да се развиват при членовете на семейството, трябва незабавно да разберете как да проверите влажността в апартамента. Всички жители на къщата могат да страдат от имунодефицит и постоянни главоболия.

Важно: мухълът в дома може да причини диатеза при бебета, провокирана от нисък имунитет

Сухият въздух е също толкова опасен, колкото и прекалено влажният въздух. Частиците вода допринасят за отлагането на различни алергени като прах, косми от домашни любимци и други. На сух въздух алергените свободно се носят из стаята, като по този начин навлизат в тялото. Жителите на такава стая са придружени от хронична умора, инфекциозните заболявания се развиват по-бързо. Децата могат да развият бъбречна недостатъчност и дисбиоза.

Повишена влага

Измерването на влажността на въздуха в апартамента е направено така, че да не се сблъскате с трудностите на сухотата на въздуха и повишеното ниво на влага. Някои хора смятат, че това не е особено сериозен проблем, така че инсталирането на влагомер е безсмислено. Но това отношение трябва да се промени, тъй като ще има отрицателни последици, ако нивото на влажност в апартамента не се контролира.

Относително високото ниво на влага във въздуха у дома е източник на микроскопични гъбички по повърхностите. Също така такива условия са благоприятна среда за развитието на гъбички, които могат да повлияят неблагоприятно на човешкото здраве. Мухълът може да доведе до развитие на алергии при човек.

Но не забравяйте, че алергиите са само едно от заболяванията, които плесента може да причини при хората. Гъбичките могат да станат източник на различни инфекциозни заболявания.

Спорите на мухъл могат да попаднат в храната ви. Човек и цялото му тяло могат да започнат да страдат от хранителни болести.Опасно е за всички хора, които живеят в тази къща.

За да се избегнат всички тези проблеми, е необходимо редовно да се проветрява помещението. Проветряването трябва да става независимо от температурата пред прозореца и по всяко време на годината.

Ще можете да се насладите на приятна домашна обстановка благодарение на факта, че влагата винаги е нормална.

Как да се определи влажността в апартамента налични методи

Поради факта, че ще наблюдавате нивото на влажност в помещението, това ще помогне да се премахне вероятността от поява на мухъл или плесен на различни повърхности. Той също така ще поддържа тялото ви здраво. Следователно е създаден хигрометър, който ще улесни вашата задача. Магазините разполагат с доста широка гама от тези устройства, което ви позволява да изберете правилния влагомер само за себе си.

По време на избора погледнете точността на стойностите на устройството. Не всеки се нуждае от устройства (метри), които показват ултра-точни показания за нивото на относителна влажност. Повечето купувачи са доволни от приблизителните стойности при определяне. Влажността в помещението и точността на показанията зависят от техническия компонент на измервателния уред.

Първо, сравнете техническите характеристики на всеки тип детектор на влага. Устройство, което е избрано на случаен принцип, ще предизвика много разочарования по време на употреба и няма да отговори на всички изисквания. Само ще си разваляте нервите и настроението и ще хабите парите си.

Следователно, след закупуване на квалификатора, запазете разписката за него, за да не се сблъскате с бъдещи проблеми. Благодарение на проверката, хигрометърът може да бъде върнат в магазина, ако не отговаря на вашите изисквания. Купете качествен идентификатор, за да защитите стаята си! Ще можете да поддържате домашен уют и комфорт.

Климатът на нашата страна предполага почти постоянно използване на отоплителни уреди, които допринасят значително за увеличаване на сухотата на въздуха, а оптималната влажност в апартамента се превръща в непостижима мечта.

Независимо от това, микроклиматът на дома играе критична роля за осигуряване на здравето на хората, живеещи в него. В случай, че нивото на съдържание на влага не достигне предписаните стойности, всеки човек, независимо дали е възрастен или дете, със сигурност ще срещне редица неприятни явления.

Как да се измери влажността в апартамента

Добре известната норма на влажност от 55-60% трябва да бъде потвърдена от специални устройства.

Как да се определи влажността в апартамента налични методи

В магазините има апарат, наречен влагомер, който ви позволява точно да зададете показанията за влажност. Могат да се отбележат няколко разновидности на тези устройства:

 • космат;
 • тегло;
 • електролитни;
 • кондензиране;
 • керамични;
 • тегло;
 • филм.

Сред богатото разнообразие всеки може да избере техниката, която няма да уцели джоба и точно ще определи необходимите показатели

При избора на уреди за измерване на влага трябва да се обърне внимание на техническите им характеристики. Обикновено стандартът е диапазон от двадесет до деветдесет единици.

Преди да започнете наблюденията, измерете грешката на апарата, която може да варира от една до пет стойности на скалата.

Струва си да се отбележи, че ако трябва да се измерват показатели в помещения с високо ниво на влага във въздуха, най-добре би било да се предпочете устройство, което има висока степен на защита срещу проникване и кондензация на влага.

Измервател на влажност на въздуха

Термохигрометър

е много сложно устройство, което измерва не само влажността на въздуха, но и температурата в помещението. Наред с други неща, термохигрометърът записва показания за състоянието на температурата и влажността, записани от различни точки.Тоест директно от мястото, където е инсталиран самият термохигрометър и от точката, където сензорът е бил инсталиран преди това.

Устройството синхронизира показанията, получени от различни точки в стаята, и въз основа на това вече предоставя резултатите от проверката на нивото на влажност и измерването на температурата.

Няколко думи могат да бъдат казани за техническите характеристики на термохигрометъра. Кабелът на това устройство има дължина от един и половина метра, а индикаторите се показват в диапазона от 0 до 90%. Има и безжични модели

термохигрометри. Тези устройства са оборудвани с друга полезна функция, която е, че в случай на критично състояние на влажност в помещението се задейства аларма, известяваща за неблагоприятна промяна в състоянието на въздуха.

Измерване на влажността на въздуха без използване на оборудване

Има доста прост начин, чрез който можете да получите доста обективни данни за нивото на влажност в помещението. И за това е достатъчно само наличието на обикновена стъклена чаша с вода.

За да измерите влажността, трябва да напълните чаша със студена вода, след което да поставите съда в хладилника за няколко часа, докато водата се охлади до температура от около 5 ° C.

След като поставите стъклото в стая, в която е необходимо да се установи нивото на влажност, трябва да наблюдавате повърхността на стъклото, като обърнете внимание на следното:

 • ако стените на стъклото първо се замъглят и след това бързо изсъхнат в продължение на няколко минути, тогава въздухът в стаята е сух;
 • постоянството на ефекта на замъгляване на стените след 5-10 минути след началото на наблюденията показва средна влажност на въздуха;
 • появата на течащи потоци по стените на стъклото показва висока влажност.

Измервателен уред

Днес има няколко вида домакински уреди за измерване на влажността на въздуха в помещения или апартаменти. Как се измерва и определя влажността в помещенията? Нека разгледаме отблизо всички видове влагомери.

Термохигрометър

Влажността на въздуха може да се измери с помощта на термохигрометър. Помислете за работата му. Той има сложна система, така че определя не само нивото на влага, но и стойността на температурата вътре в стаята. Освен това, това устройство записва стойностите на състоянието на влага и температури в различни точки. Тоест той сравнява състоянието на два показателя на мястото, където се намира в този момент, и в предишната стая.

Устройството за определяне на влажността на въздуха синхронизира стойностите, получени в различни точки в сградата. Според тези показания термохигрометърът дава общ резултат от стойностите на влажността и температурата. Какви технически характеристики има?

Как да се определи влажността в апартамента налични методи

Помислете за техническите характеристики на термохигрометъра. Дължината на проводника е 150 сантиметра. Показанията са показани като проценти и варират от 0 до 90. Можете също да закупите термохигрометри, които са безжични в магазините.

Тези модели имат допълнителна функция: когато състоянието на нивото на влага в помещението е критично, измервателното устройство дава сигнал, който уведомява собственика за лошата въздушна обстановка. Удобно е да използвате това устройство (устройства) или измервателен уред, когато измервате влажността в апартамента.

С този хигрометър можете да измервате температура и влажност. Буквално ще участвате в смяната на домашното „време“.

Психрометър

Тази стайна единица се нарича изцяло психрометричен хигрометър. Как да определите влажността на въздуха в апартамент с помощта на психрометър? Имат два термометра. Един термометър се нарича "сух", който върши стандартната работа за измерване на температурата в помещението.

Друг термометър е мокър, тъй като е вътре във воден съд и е увит в фитил от плат. Той дава индикации за температурата на фитила, който е мокър.Стойността на тази температура се получава чрез изпаряване на влагата. Ако индикаторът за влага е нисък, тогава изпарението е много по-бързо. И обратно.

Как да се определи влажността в апартамента налични методи

Благодарение на психрометъра ще можете да получите необходимата информация за състоянието на вашата стая, тоест да определите влажността на въздуха. Днес често се използва психрометър за контрол на съдържанието на влага.

Устройства: коса и филм

Инструмент за коса за измерване на влажността на въздуха в помещенията е доста лесен за настройка. Защо се нарича така? Операцията на този тип влагомер се извършва на базата на синтетична коса, която е без мазнини. Как да разбера влажността на въздуха върху него? Как да се измери влажността на въздуха в апартамент с помощта на устройство за коса?

От промяна в състоянието на въздуха, тази синтетична обезмаслена коса променя и дължината си. Тя е опъната между пружината и края на стрелката. Поради трептенето на синтетичната коса, стрелката се движи по плочата с деления (циферблат), което дава общите стойности на нивото на влага в стаята. Нека обсъдим „вътрешността“ на апарата.

Това устройство за измерване на влажността на въздуха има широк диапазон от стойности - от 0 до 100. Следователно информацията за състоянието на въздушния поток ще бъде най-точна. Основната му характеристика е простотата на работата му. С тях се работи лесно, така че няма да се притеснявате да ги използвате. Този метър може да се постави на стената в стаята - това е доста удобно. Измерете и разберете данните за състоянието на апартамента, които винаги ще бъдат пред очите ви.

Как да се определи влажността в апартамента налични методи

Има и друг тип влагомер - филмов хигрометър. Как да проверите влажността в апартамента, като го използвате? Филмовият хигрометър е съставен по различен начин, следователно принципът на действие се различава от хигрометъра за коса. Основната отличителна черта на филмовия хигрометър е наличието на елемент, който е чувствителен. Този компонент в устройството е органичен филм. Принципът на действие - органичният филм може да се разтегне или обратно, да се свие - това зависи от състоянието на влажност във въздуха в къщата. Стойността на влажността също се показва на циферблата.

Ако има относително ниски температури във влажна, специфична стая, тогава се препоръчва използването на влагомери за коса или филм. Други устройства просто не са подходящи за определяне нивото на влажност в помещението, практически не се използват.

Хигрометър

Хигрометърът е най-надеждният инструмент за измерване на влажността в помещенията. Грешката му не трябва да бъде повече от 1%. В продажба се предлагат многофункционални устройства, които показват и стайна температура, налягане и др.

Как да разберете влажността в апартамента

Въпреки това много собственици се интересуват от въпроса как да се определи влажността в апартамент без хигрометър. В крайна сметка това устройство не винаги е под ръка. Купуването на влагомер все още си струва с времето. Въпреки това могат да се използват и други методи за оценка на влажността в помещението. Това ще ви позволи бързо да предприемете действия за премахване на сериозни отклонения.

Как да повишим влажността на въздуха

Знаейки как да проверите влажността в апартамента, ще видите, макар и не точна, но приблизителна картина на реалната ситуация. Благодарение на това можете да предприемете следните стъпки, за да го наситите с влага.

Овлажнител

По правило такива устройства са предназначени за работа в помещения до 150 квадратни метра. Принципът на неговото действие е следният: водата се излива в специален резервоар до определено ниво. Когато овлажнителят работи, водата се изпарява и насища въздуха със своите молекули.

Има три вида овлажнители.

Традиционен тип

Механичният овлажнител изпълнява мисията си с вграден вентилатор. Той прокарва въздух през специален контейнер с вода, в резултат на което въздухът се почиства от прах и се насища с влага.

Тип пара

Подобен уред работи по същия начин като чайник. Водата кипи и излиза под формата на пара. Някои модели имат специални дюзи за вдишване. По този начин устройството може да се използва не само за повишаване на влажността на въздуха, но и за лечение на дихателните пътища.

Недостатъци:

 • Горещата пара, чиято температура достига 60 градуса, може да доведе, ако не се спазват правилата за безопасност, до увреждане на човешката кожа и повърхността на близките предмети.
 • Високо ниво на шум по време на работа.
 • Консумацията на енергия е доста висока.

Ултразвуков тип

Такова устройство, благодарение на вградената специална мембрана, превръща водата в пара. Той е по-малко шумен от механичните и парните овлажнители. Функцията за нагряване на вода допринася за ефективната борба срещу микробите във въздуха.

Как да се определи влажността в апартамента налични методи

Работи само с дестилирана вода или със специални пречистващи касети за пречистване и омекотяване на течности. Последните трябва да се сменят редовно.

Народни начини за увеличаване на влажността

При липса на овлажнител можете да използвате прости народни методи не само за определяне на влажността в стаята у дома, но и за коригиране на ситуацията.

В този случай са подходящи следните мерки:

 • Най-лесният начин е да поставите мокра кърпа или чаршаф върху радиатора. Когато тъканта се нагрее, водата ще започне да се изпарява от тъканта. След като кърпата изсъхне, тя трябва да се намокри отново.
 • Аналог на първия метод е поставянето на съдове с вода върху отоплителни устройства. Ще е необходимо да добавяте вода във вътрешността на контейнера на всеки няколко дни.
 • Можете да поставите съд с вода върху мебели, например килер. При този метод водата не се изпарява толкова бързо, колкото на батерията, но въпреки това влажността се повишава.
 • За следващия метод ще ви трябва купа с вода и превръзка. След като поставите чаша вода близо до батерията, единият край на превръзката трябва да бъде поставен във вода, а другият да бъде фиксиран към нагревателния елемент. Водата постоянно ще се издига по нишките на превръзката и ще се изпарява във въздуха с помощта на топлината, излъчвана от батерията.
 • Ако въздухът е прекалено сух, изсушаването на измитото пране в стаята може да го овлажни.
 • Наличието на голям брой стайни растения има благоприятен ефект върху нормализирането на нивото на влажност на въздуха.
 • Оставете вратата на банята отворена след душ. Така се отървавате от излишната влага в банята и насищате с нея въздуха на други помещения.

Какви знаци в апартамента ще разкажат за висока или ниска влажност

Различни малки неща ще ви помогнат да определите влажността в апартамента.

Просто трябва да обърнете внимание

p, блок цитат 25,0,0,0,0 ->

Кондензът на прозорците ще бъде първият, който ще говори за повишеното съдържание на вода във въздуха. Всички неща в къщата ще станат влажни и мебелите ще издават дървесна миризма. Тогава обонянието ще започне да различава нотките на гниене и разлагане, ще се появи специфична миризма на плесен.

Как да се определи влажността в апартамента налични методи

При такива условия мухълът и гъбичките бързо ще започнат да се развиват, заразявайки домакинствата с различни заболявания.

Ако децата развият диатеза, това може да е причината за високото съдържание на влага във въздуха. Пристъпите на астма, кашлица и главоболие могат да потвърдят това. Ако не предприемете действия, можете да получите по-сериозни заболявания. Като среден отит, бронхит и намалена имунна защита.

Раковите клетки се размножават по-бързо при висока влажност.

Състоянието на човешкото тяло също се променя с липса на влага. Хората се уморяват по-бързо, изпадат в сънливост, възниква прекомерно изпотяване. Това води до изсушаване на всички лигавици на тялото, което може да има сериозни последици.

p, блок цитат 28,0,0,0,0 ->

Ако прахът, висящ във въздуха, се вижда ясно в стаята, значи нивото на влажност е спаднало значително. Въздухът е сух и частиците (под тежестта на водата) не се утаяват върху предмети, но лесно се изтеглят в белите дробове.Влошаването на алергичните реакции е потвърждение на това.

Значението на влагата в човешкия живот е безспорно доказано. Следователно ще бъде разумно постоянно да се следи неговата норма.

За да направите това, можете да използвате както закупени измервателни уреди, така и да използвате опита на предците. Обръщането на внимание на ежедневните дребни неща ще ви помогне да разберете, че са възникнали аномалии. Това бързо ще оправи ситуацията и ще върне всичко към нормалното.

p, блок цитат 30,0,0,0,0 ->

За повече информация вижте видеото:

p, блок цитат 31,0,0,0,1 ->

Благосъстоянието и здравето на собствениците му зависят от състоянието на микроклимата в апартамента. Нивото на влажност е един от основните показатели, характеризиращи параметрите на въздуха, който хората в стаята дишат. Следователно трябва да се наблюдава периодично. Този показател трябва да остане на нивото, установено от санитарно-хигиенните стандарти.

Ето защо наемателите на къщата са изправени пред въпроса как да определят влажността в апартамента. За това се използват различни методи. Дори и без специални устройства, всеки може да измери нивото на влажност в помещението. Съществуващите методи ще бъдат разгледани подробно по-долу.

Защо да измервате нивата на влажност?

Изучавайки въпроса как да се определи влажността на въздуха в апартамент, е необходимо първо да се разгледа какво влияе този показател. Това ще ви позволи да оцените важността на такава процедура.

Влажността в помещението не трябва да бъде над или под посочения диапазон. Намирайки се на закрито, човек може да не забележи веднага несъответствието на околните условия с изискванията на санитарните и хигиенните стандарти. Но с течение на времето подобни нарушения могат да повлияят на здравето на собствениците.

Как можете да определите влажността в апартамента

Поради високата влажност се развиват астма и алергии. Намалената стойност на този показател води до нарушения в състоянието на лигавиците, намаляване на имунитета и стареене на кожата. Децата са особено чувствителни към неблагоприятните условия на живот. Следователно родителите просто са длъжни да следят нивото на влажност в апартамента си.

Как да поддържате относителната влажност в дома си

Как да се определи влажността в апартамента налични методи

Вече решихме как да измерим състоянието на влажност в стаята, сега остава да разберем как да възстановим оптималното ниво на влажност.

Ако влажността е ниска

Проветрете стаята.

Този метод обаче не винаги може значително да подобри състоянието на домашния микроклимат, тъй като през лятото външният въздух може да бъде сух.

Също така, когато се излъчва по традиционния начин, в апартамента могат да попаднат опасни микроби, алергени, прах, вредни газове и неприятни миризми. Но ако държите прозорците постоянно затворени, тогава има голяма вероятност да срещнете друг проблем за поддържане на микроклимата - задух (високи нива на въглероден диоксид).

Добрата вентилация е важна и при проветряване на помещения. Клапанът може да осигури чист въздух в стаята, но няма да е достатъчен за проветряване на помещение, където живеят повече от един човек. Въздухът, преминаващ през захранващия и изпускателния клапан, не се загрява или почиства.

Дишането ще ви помогне лесно да се справите със задухата и да не пускате опасни „гости“ от улицата в къщата. Това е захранващо вентилационно устройство, което взима въздух от улицата, загрява го, почиства го и го доставя в стаята.

Навлажнявайте моп редовно

стаи.

Създайте аквариум у дома.

Задържането на риби в аквариума у ​​дома също може да повлияе на влажността във въздуха. Но не забравяйте да се грижите за рибите си и да поддържате аквариума си чист. Може да се постави на первази или близо до отоплителни радиатори
съдове с вода
.

Овлажнител

- добър вариант за дома. Това устройство ще се справи със сухотата на домашния въздух, ще подобри микроклимата и ще предотврати развитието на респираторни заболявания.

Климатично оборудване (климатик, вентилатор, пречиствател на въздуха, термостат Danfoss Eco)

в комплект с базовата станция MagicAir ще помогне не само за проследяване на данните за микроклимата в къщата, но и за поддържане на оптимална производителност.

Базовата станция събира информация от въздуха в стаята за температура, влажност и концентрация на въглероден диоксид. Всички индикатори се показват на екрана на смартфона в приложението MagicAir.

Как да се определи влажността в апартамента налични методи

Ако влажността е висока

Втората страна на монетата е твърде много влага във въздуха.

 1. Не сушете пране в апартамента.
  Най-доброто място за това е на балкона.
 2. След вземане на водни процедури, когато влажността в банята може да достигне 100%, трябва да се проветри
  ... При добра вентилация ще бъде достатъчно да отворите вратата на банята и прозореца, най-близо до банята, или да включите дишането.
 3. Можете да закупите специална устройство за абсорбиране на влага
  ... Принципът на работа на това устройство е противоположен на процеса на овлажняване на въздуха: вграденият вентилатор задвижва влажен въздух през устройството. Вътре е разположен и изпарител, който превръща влагата в кондензат, който се влива в специален контейнер.

Ако имате навика постоянно да поддържате оптимална влажност на въздуха на необходимото ниво, това ще помогне за намаляване на риска от развитие на респираторни заболявания и случаи на алергични реакции. Нормализираната влага има благоприятен ефект върху кожата, предпазва я от изсушаване и преждевременно стареене.

Ние създаваме комфортен микроклимат в детската стая

През зиматакогато влажността на външния въздух намалява естествено, нивото на овлажняване на вътрешния въздух остър намалява поради работата на централната отоплителна система.
Суха горещият въздух не е подходящ за стая, в която детето е дълго време.

И така, как да увеличите влажността във вашия апартамент? Да се ​​създаде благоприятен микроклимат в детската стая необходимо:

 • Отворете прозорците три пъти на ден за 10-15 минути;
 • Провеждайте задълбочено мокро почистване сутрин и вечер;
 • Разредете на перваза на прозореца мини оранжерия;
 • Да организираме отворени резервоари за вода: вази, аквариуми, декоративни фонтани на места, недостъпни за детето;
 • Затварям декоративни съдове за изпаряване на вода върху отоплителни устройства;
 • Използвайте домакинство овлажнители въздух.

Инсталирането на домакински овлажнител ще помогне бърз се справят с прекомерна сухота на въздуха. Съвременните устройства от типа на дюзата или мембраната са оборудвани със система за регулиране на интензивността на пръскане на влага и автоматично се изключват при повишаване на влажността в помещението. Ултразвуков овлажнител работи тихо и безопасно, така че е удобно да го използвате в бебешката стая.

Оптимална влажност на въздуха в апартамента за дете

Как да се определи влажността в апартамента налични методи

Нивото на влажност в апартамента, в който живее детето, е много важен показател. От него зависи здравословното състояние на бебето и спокойствието на близките му.

Факт е, че тялото на детето преминава през процедурата по терморегулация по специален начин, така че сухият въздух може да му повлияе отрицателно. Въздухът, който бебето издишва, има сто процента влажност и телесна температура. Ако влажността на околната среда е ниска, детето ще трябва да губи много вътрешна течност, за да овлажни въздуха. Загубата на вода от детското тяло може да доведе до неприятни последици, които е най-добре да се избягват. Колкото по-овлажнен е въздухът, толкова по-малко пари ще похарчим за лекарства. Това е правилото, което трябва да се вземе за основа.

За да се поддържа това ниво, може да се приложи някой от следните методи:

 • редовно мокро почистване;
 • наличието на аквариум;
 • мокри кърпи на батерии или купички с вода в стаята;
 • модерни овлажнители.

Поддържането на необходимата влажност в детска стая съвсем не е трудна задача, а наличието на безспорни предимства кара всеки родител да се стреми да я постигне.

Каква трябва да бъде влажността в апартамента

Средната влажност в помещението за хората е 45%. Естествено, този показател не може да бъде постоянно на едно и също ниво и има отклонения, които няма да причинят негативни последици. Нивото на влажност в къщата е различно за помещенията, в зависимост от предназначението им:

 • В коридора, хола, банята, кухнята или трапезарията влажността трябва да бъде в рамките на 45-60%;
 • В общежития за пълнолетни членове на семейството - 40-50%;
 • В детските стаи влажността трябва да се поддържа от порядъка на 45-60%;
 • В офиса и библиотеката се изисква най-ниското ниво - 30-40%. Хартията за печат и влагата могат да причинят вредни вещества във въздуха във въздуха, да не говорим за отрицателното въздействие на влажния въздух върху книгите и документите.

Доста трудно е да поддържате постоянно ниво на влажност у дома, защото е изключително чувствителен към много фактори, най-често срещаните от които са:

 • Сезонно изменение на климата;
 • Промени в метеорологичните условия;
 • Работа в стая с нагреватели или климатични системи;
 • Материали, използвани за изграждането на стени, тяхната външна и вътрешна декорация.

Освен това броят и размерът на прозорците в стаята, наличието на стайни растения и начинът на домакинство влияят върху нивото на влага.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни