Как да настроите хидравличен акумулатор и превключвател за налягане

Превключвателят за налягане на водата е важен компонент на водоснабдителната система Устройството на водоснабдителните системи не е прост процес и да го направите сами не е толкова лесно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Когато подреждате, трябва да инсталирате помпа, както и превключвател за налягане на водата, който ще ви позволи да регулирате процеса на подаване на течност през тръбите у дома. Настройката на помпената станция е важна и това е малко устройство, което помага да се включи помпата, когато налягането в системата намалее, и я изключва, когато достигне максималното ниво.

Предназначение на пресостат

За правилната работа на водната помпена станция (безразсъдно) се изисква инсталиране и конфигуриране на хидравличен акумулатор, както и реле, например RDM тип PM5 с вихрена помпа. Дори ако е инсталирано домашно оборудване за водоснабдителната система на къща в страната, се изисква много.

Качествената работа на водната станция се осигурява от правилно конфигуриран хидравличен акумулатор и превключвател за налягане

А именно:

 • Точно изчисление на всички параметри;
 • Като се вземат предвид особеностите на водоснабдяването;
 • Компетентен и професионален подход.

Тези 2 блока трябва да бъдат свързани към помпата, а релето трябва да бъде разположено в средата и по-близо до акумулатора. Има модели на релета, които могат да бъдат монтирани директно към повърхността на корпуса на помпата, дори потопяеми. Монтажът на водоснабдителната система трябва да бъде правилен и затова си струва да се запознаете с принципа на действие на всеки компонент, преди да го сглобите.

Хидроакумулаторът е контейнер, вътре в който са монтирани еластична круша и мембрана, разделящи я наполовина.

Крушата съдържа въздух със специфично налягане, а мембраната съдържа вода. Какво налягане е зададено в крушата и колко вода постъпва в мембраната, пряко зависи от количеството надут въздух. Колкото повече е, толкова по-високо ще се повиши налягането в системата. Като правило само половината от водата се изпомпва в кухината на резервоара. Например, ако според данните на производителя 100 литра могат да се поберат в хидравличен резервоар, тогава ще има 40-50 литра. Оптималното налягане във водоснабдителната система, особено когато е свързано с домакински уреди, е 1,4 атм -2,8 атм, а за да се поддържа то в това състояние, трябва да се инсталира устройство като контролер или реле.

Настройка на превключвателя за налягане и регулиране на въздушното налягане в акумулатора.

Клапан за налягане - елемент, който контролира работата на помпена станция (например AQUAJET или AQUAJET-INOX) и който дава възможност за работа в автоматичен режим. Превключвателят за налягане има няколко характеристики:

 • Налягане при включване (Пон) Е налягането (бара), при което помпената станция се включва чрез затваряне на контактите в пресостата. Понякога налягането при включване се нарича още налягане отдолу.
 • Налягане при изключване (Poff) Налягането (бара), при което помпената станция се изключва чрез отваряне на контактите в пресостата. Налягането при изключване понякога се нарича още „най-високото“ налягане.
 • Спад на налягането (ΔP) Е абсолютната разлика между налягането при изключване и налягането при включване (бара).
 • Максимално налягане при изключване Е максималното налягане (бара), при което е възможно да се изключи помпената станция.

Всеки превключвател за налягане има фабрични настройки и като правило те са както следва: Налягане при включване: 1,5-1,8 бара Налягане при изключване: 2,5-3 бара Максимално налягане на изключване: 5 бара

Как работи всичко: Да предположим, че помпената станция е свързана (за това в статията „Подготовка на помпената станция DAB за работа“) и цялата система е пълна с вода. След отваряне на който и да е кран (душ, мивка и т.н.) и започване на приема на вода, налягането в системата ще започне да спада плавно (благодарение на мембранния хидравличен резервоар), което лесно може да бъде проследено от манометъра. През цялото това време водата се подава към потребителя от хидравличния резервоар. Когато се достигне „долното“ налягане при включване (то може да се следи и от манометъра в момента на включване на помпата), контактите вътре в пресостата се затварят и помпата ще стартира. През останалото време водата се черпи, помпата продължава да работи, като доставя вода директно на потребителя. След приключване на приема на вода (всички кранове са затворени), помпата продължава да работи, само че сега водата не се подава към потребителя, а се изпомпва в хидравличния резервоар (тъй като няма къде повече да отиде) и налягането постепенно се увеличава. Когато налягането на изключване бъде достигнато (можете лесно да го проследите на манометъра, когато помпата спре), контактите вътре в релето за налягане се отварят и помпата спира. При следващото изтегляне цикълът се повтаря. Това е доста просто.

Но какво, ако фабричните настройки на превключвателя за налягане не са много удобни? Например: на горните етажи налягането пада много забележимо или системата за пречистване на вода изисква поне 2,5 бара на входа, докато помпата се включва само при 1,5-1,8 бара.

Устройство за превключване на водното налягане

Хидравличната част е разположена от задната страна на хидравличното реле, а изходът може да бъде с външна резба или американска гайка. Вторият вариант се счита за по-удобен, тъй като позволява по-лесна инсталация.

След като внимателно проучихте устройството, можете да инсталирате превключвателя за налягане на водата по най-удобния начин.

В първия случай ще трябва да намерите специални адаптери със съединителна гайка с определен размер.

Възможно е да завиете продукта върху резбата, което не винаги е подходящо. Електрическите съединители са разположени от задната страна на корпуса, а под кухината на капака е монтиран клемния блок за свързване на проводници.

Хидравличният регулатор е разделен на 3 части.

 • Електрически;
 • Механични;
 • Хидравличен.

Първият включва група контакти, които се затварят и отварят, което е необходимо за свързване и изключване на помпата. Хидравличната част включва мембрана, която действа върху метална основа и пружина, малка и голяма, при което налягането вътре в помпата се регулира, както и включване или изключване.

Тънкостите при регулиране на превключвателя за налягане на водата за помпата

За да зададете определена стойност на нивото на налягане, е необходимо правилно да регулирате устройството за управление. Това ще изисква редица действия. Напълнете резервоара, докато манометърът покаже максималната стойност.

Регулираният превключвател за водно налягане позволява на водната система да работи безпроблемно

Освен това:

 1. Станцията се изключва.
 2. Корпусът на релето се отваря.
 3. Необходимо е постепенно да се разхлаби малката гайка, докато се задейства вътрешният механизъм.
 4. Въртенето е по посока на часовниковата стрелка, което увеличава нивото на налягане.
 5. Ако се обърнете срещу, тогава той намалява.
 6. За да се установи минималната стойност, е необходимо постепенно оттичане на водата чрез отваряне на крана.

Когато манометърът достигне определено ниво, изтичането на вода спира. За да регулирате по-ниското налягане, голямата гайка се завърта по същия начин, докато контактът се задейства. Принципът на действие на устройството е прост, тъй като чрез задаване на малък обхват между горната и долната граница ще се извърши достатъчно изпомпване на вода от помпената станция, чрез създаване на постоянно средно ниво на индикатора. Системата работи равномерно, което ви позволява да получите оптималното налягане на водата за удобно използване.

Етапи на регулиране на превключвателя за налягане на помпената станция

За да се настрои работата на помпената станция, схемата на свързване се проверява за съответствие с нормата, за което могат да се използват инструкции от производителя. Също така трябва да предоставите надежден манометър, способен да дава точни показания. Той е инсталиран във водоснабдителната система на кратко разстояние от релето. За да регулирате релето, ще трябва да затегнете 2 пружини, а именно голяма и малка. Експертите препоръчват да се свържете с професионалисти, за да се свържете и да проверите функционалността на устройството.

Висококачествен манометър, монтиран близо до превключвателя за налягане на водата, ще може да дава точни показания

Това ще позволи:

 • Бъдете уверени в изправността;
 • Вземете гаранция за качество;
 • Ако имате някакви проблеми, вземете безплатна услуга.

Автоматичният регулатор на налягането не изисква намеса и работи, тоест включва и изключва, ако е необходимо. Струва си да се отбележи, че не се препоръчва да се инсталира електронно устройство за регулиране на водоснабдяването, тъй като когато електрическото напрежение намалее, няма да работи за бързо изпомпване на вода. Има редица други точки, с които трябва да се запознаете, преди да извършите процеса на потапяне на помпата в кладенеца и свързване на релето за контрол на налягането. Не всички модели позволяват промяна на делтата и следователно, когато купувате, трябва да обърнете внимание на момента.

Релето може да бъде покрито с влагоустойчив и прахоустойчив корпус, което позволява монтирането на продукта директно върху повърхността на помпата, ако има подходящ изход.

Реле за празен ход може да се инсталира на сондажна помпа, която има отделен корпус, но има модели на комбиниран тип регулатор. Необходима е защита на празен ход, за да се предотврати повреда на помпата при липса на вода в кладенеца. Такова устройство е най-подходящо за потопяема помпа.

Видове реле за налягане


Устройство за превключване на налягането

Има миниатюрни и достатъчно големи устройства. Те се различават и по оборудването с допълнителни функции. Класическо реле за хидравличен акумулатор включва две работни единици:

 • хидравличен;
 • електрически.

Първият е предназначен за взаимодействието на устройството с подаваната към него течност. Състои се от стъбло и две пружини. Поради последното се настройват оптималните параметри на налягането. Основната задача на последния е да свърже проводници към електричество. Това е метален терминален блок със затягащи винтове. В зависимост от положението на хидравликата, клемите се отварят и затварят.

На пазара или в специализирани магазини можете да закупите следните типове пресостати:

 • със сензор за сухо движение;
 • механични;
 • оборудван с вграден манометър;
 • електронни.

Електронните релета са оборудвани с допълнителни модули, които отварят и затварят контактите. Имат и вградени електронни манометри с цифров дисплей. Сензорът за сухо движение предупреждава помпената станция да работи „на празен ход“, ако например нивото на водата е спаднало, всмукателният отвор е запушен или захранващата тръба е повредена.

Работата на превключвателя за налягане за акумулатора

Във всяка помпа налягането е регулируемо и е необходимо да се зададат максималните и минималните параметри в кухината на резервоара на акумулатора, ако говорим за хидравличен акумулатор. По този начин релето се изключва и включва работата на устройството.

Превключвателят за налягане включва и изключва акумулатора

Възможно е да се увеличи или намали налягането на хидрофора, в зависимост от:

 • Обемът на консумираната течност;
 • Честоти на консумация;
 • Капацитет на помпената единица.

Що се отнася до характеристиките на помпата, те могат да бъдат намерени в инструкциите за експлоатация или техническия лист с данни.Стандартната стойност, поради която се избира работното състояние на релето, се счита за 1,0-5,0 атм. Регулируемо механично реле или друго има начално налягане 1,5 атм, а обхватът на работа на двигателя в помпата е 2,5 атм.

Максималното налягане, при което стартовото устройство на релето се задейства и помпата е изключена, е 5 атм.

Ако по време на работа или инсталация настройките са били съборени, тогава трябва самостоятелно да повдигнете горния ръб до определено ниво и също така да изберете ниското ниво на налягане. За да направите това, както беше отбелязано по-рано, имате нужда от манометър. Монтажът на контролно-измервателното устройство се извършва на колектора в акумулатора, а корекцията се извършва според показанията на манометъра след изключване на помпата. Създаването на спада на налягането се извършва чрез отваряне на крана в точката на изтегляне на водата, която се намира най-близо до акумулатора.

За да настроите контрола на налягането на налягането върху акумулатора, е необходимо присъствието на самото налягане и не е необходимо да изключвате помпата от електрическата мрежа. Поради помпата кухината на резервоара за съхранение се запълва и налягането във водоснабдителната система се повишава. Веднага след като контролерът се задейства и двигателят се изключи, пластмасовият капак на корпуса се отстранява и се изисква освобождаване на напрежението на малкия пружинен механизъм.

Настройка на превключвателя за налягане

Има моменти, когато настройките на сензора по подразбиране не отговарят на потребителите на помпата. Например, ако отворите крана на който и да е етаж на сграда, ще забележите, че налягането на водата в нея бързо намалява. Също така инсталирането на някои системи, които пречистват водата, не е възможно, ако силата на компресия в системата е по-малка от 2,5 бара. Ако станцията е настроена да се включва на 1.6-1.8 бара, тогава филтрите няма да работят в този случай.

Обикновено настройването на превключвател за налягане със собствените си ръце не е трудно и се извършва съгласно следния алгоритъм.

 1. Запишете показанията на манометъра, когато уредът е включен и изключен.
 2. Изключете захранващия кабел на станцията или изключете прекъсвачите.
 3. Свалете капака от сензора. Обикновено се закрепва с 1 винт. Под капака можете да видите 2 винта с пружини. По-големият е отговорен за налягането, при което стартовият двигател стартира. Обикновено в близост до него има маркировка под формата на буквата „Р“ и в близост до тях се изчертават стрелки със знаците „+“ и „-“.
 4. За да увеличите силата на компресия, завъртете гайката към знака „+“. И обратно, за да го спуснете, трябва да завъртите винта към знака „-“. Завъртете гайката с един оборот в желаната посока и стартирайте машината.
 5. Изчакайте станцията да се изключи. Ако показанията на манометъра не ви подхождат, продължете да завъртате гайката и включете устройството, докато налягането в акумулатора достигне необходимата стойност.
 6. Следващата стъпка е да конфигурирате момента, в който станцията е изключена. За това е предназначен по-малък винт с пружина наоколо. До него има знак „ΔP“, както и стрелки със знаците „+“ и „-“. Настройката на регулатора на налягането за включване на устройството се извършва по същия начин, както изключването на устройството.

Средно интервалът между силата на компресия, при която сензорът включва двигателя на станцията, и стойността на силата на компресия, когато агрегатът спре, е в диапазона от 1-1,5 бара. В този случай интервалът може да се увеличи, ако изключването се случи при големи стойности.

Настройка на превключвателя за налягане и определяне на праговете за реакция на системата

Релето е автоматично устройство или, с други думи, устройство, което блокира клапан, който създава процес за подаване на вода. Помпата има 2 превключващи прага - долен и горен. Всеки от тях зависи от налягането в тази част на акумулатора, където присъства въздух. Минималното налягане се счита за ниво от 0,1-0,2 атм и повече.

След като проучихте техническите характеристики и експлоатационните свойства на модела на помпата, можете правилно да регулирате превключвателя за налягане на водата за висококачествена работа на системата.

Ако вътре в контейнера има налягане от 1,4 атм, тогава прагът на изключване ще бъде 1,6 атм. Тези параметри се считат за оптимални за работата на автоматизацията.

Наложително е да се вземат предвид параметрите на помпата, която също има 2 стойности под формата на долен и горен праг. Въз основа на редица показатели се избират прагове. Струва си да се отбележи, че изборът на горния праг, при който помпата се изключва, се извършва автоматично. Релето първоначално от завода има определена делта на разликата, регулирана по време на производството. Като цяло тази разлика е 1,4-1,6 атм. С други думи, ако изключването при 1.6 атм е зададено ръчно, тогава горният праг на изключване автоматично се задава на 3.0 атм.

Ако системата за водоснабдяване е свързана с голям брой кранове, тогава няколко атмосфери могат да бъдат добавени към горния праг за максимално допустимата стойност, но при редица ограничения

А именно:

 1. Вземат се предвид параметрите на контролера.
 2. Всички модели имат определени технически характеристики и експлоатационни свойства.
 3. Като правило горната граница на налягането в помпата се задава от производителя и помпата трябва да се изключва, докато достигне средно 0,2-0,4 атм.
 4. Ако горният праг е 3,8 атм, тогава той ще се изключи, когато достигне 3,6 атм.

За продължителна и безпроблемна работа на помпата е най-добре разликата между праговете да бъде възможно най-голяма, тъй като постоянните претоварвания влияят негативно на работата. Особеността на релето е, че не е необходимо да се почиства, което означава, че не е необходимо разглобяване и ако има слабо изпомпване на вода, тогава трябва да обърнете внимание на работата и да почистите помпата.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни