Работно налягане в отоплителната система: разновидности, изчисление, оптимални параметри

Нормалното налягане в затворена отоплителна система е много важно. Първо, това е топло помещение през зимата, и второ, нормалната работа на всички компоненти на котела. Но стрелката не винаги е в обхвата, от който се нуждаем, и може да има много причини за това. Високото и ниско налягане в отоплителната система води до блокиране на помпата и отсъствие на топли батерии. Нека разгледаме отблизо колко атмосфери трябва да имат нашите тръби и как да отстраним често срещани проблеми.

налягане на отоплителната система

Някаква обща информация

Дори на етапа на проектиране на отоплителната система манометрите са инсталирани на различни места. Това е необходимо, за да се контролира налягането. Когато устройството открие отклонение от нормата, е необходимо да се предприемат някои действия, малко по-късно ще говорим за това какво да правим в конкретна ситуация. Ако не предприемете никакви мерки, тогава ефективността на отоплението намалява и животът на същия котел се намалява. Много хора знаят, че най-вредното въздействие върху затворените системи е водният чук, за който са предвидени разширителни резервоари за амортизиране. Така че, преди всеки отоплителен сезон е препоръчително да проверите системата за слаби места. Това се прави съвсем просто. Трябва да създадете излишен натиск и да видите къде се проявява.

Оборудване за автономна отоплителна система в многоетажна сграда

Автономно отопление на високи сгради

Днес инсталирането на автономна отоплителна система в многоетажни и частни къщи е все по-популяризирано. Въпреки че цената на оборудването е доста висока, както и узаконяването на такава конструкция, осъществимостта на инсталацията не намалява от това, тъй като разходите се възстановяват за относително кратко време.

Основната характеристика на автономното отопление е заплащането на енергийните ресурси, използвани само при потребление, т.е. няма нужда да плащате за отопление на апартамента през лятото. Освен това, ако студеното време настъпи внезапно и централизираното отопление все още няма да бъде включено, тогава автономната система може да се използва по всяко времекогато собствениците на апартамента се нуждаят от него.

Но от друга страна, трябва също така да се помни, че е необходимо собствениците на апартаменти сами да регулират температурата и налягането на охлаждащата течност. При централното отопление това се прави в котелното от специалисти. Ето защо, за самонастройване, трябва поне да изучите основните правила и норми на характеристиките на охлаждащата течност.

Първото пускане и регулиране на налягането на водата трябва да се извършва от специалист с подходящо разрешение за газово, електрическо или твърдо гориво оборудване. По правило се инсталира в стая близо до кухнята или директно в ъгъла на кухнята, тъй като именно към нея са свързани всички необходими комуникации за нейната работа - газ и вода. Но все пак отделно помещение за котелното би било идеална възможност за монтаж.

Причината за нестабилността на налягането на водата в автономната отоплителна система може да бъде:

Отоплителна система на многоетажна сграда

 1. Теч на охлаждаща течност. Мястото на такава повреда често е различни връзки на радиатори, вентилационни отвори. В тази връзка, ако възникне подобна ситуация (когато манометърът показва намаляване на налягането на водата), е необходимо внимателно да се проверят всички свързващи възли и особено въздушните отвори. За да се поправи повредена зона, много често се изисква напълно да се източи охлаждащата течност, да се извършат ремонтни дейности и едва след това отново да се напълни водата.
 2. Повредена мембрана на разширителния резервоар.Често това се случва поради неправилни изчисления на капацитета на устройството спрямо отоплителната система първоначално, дори по време на устройството за отопление. Може да се разтегне, разкъса или напука. Ето защо, когато избирате разширителен резервоар, трябва да инсталирате устройство, което действително отговаря на параметрите на системата. Ясно е, че всеки собственик спестява място в апартамента, но пренебрегването на такива правила често води до отказ на цялото оборудване.
 3. Независимо от налягането в отоплителната система на многоетажна сграда, в автономна верига то ще бъде няколко пъти по-малко, но няма да застрахова срещу появата на въздушни задръствания. Те могат да се появят в първите няколко дни след изливане на нова охлаждаща течност. За бързо отстраняване на въздуха от системата се препоръчва да се монтира клапан на Маевски на всеки радиатор. Той е предназначен да изпълнява такива функции.
 4. Налягането на водата може да намалее поради повреда на топлообменника-котел. Тук няма да можете сами да поправите системата, но ще трябва да се обадите на специалист.
 5. Кипяща вода при много високи настройки на мощността на котела. Така количеството охлаждаща течност ще намалее, нивото на налягане също ще намалее.

Как да коригирам ситуацията с капка?

Тук всичко е изключително просто. Първо, трябва да разгледате манометъра, който има няколко характерни зони. Ако стрелката е в зелено, тогава всичко е наред и ако се забележи, че налягането в отоплителната система спада, тогава индикаторът ще бъде в бялата зона. Има и червен, той сигнализира за увеличение. В повечето случаи можете да се справите сами. Първо, трябва да намерите два клапана. Единият от тях служи за инжектиране, вторият - за обезкървяване на носителя от системата. Тогава всичко е просто и ясно. При липса на среда в системата е необходимо да отворите изпускателния клапан и да наблюдавате манометъра, монтиран на котела. Когато стрелката достигне необходимата стойност, затворете клапана. Ако е необходимо кървене, всичко се прави по същия начин, с единствената разлика, че трябва да вземете със себе си съд, където водата от системата ще изтече. Когато стрелката на манометъра покаже скоростта, включете клапана. Често по този начин се "третира" спада на налягането в отоплителната система. Засега да продължим.

работно налягане в отоплителната система

Диференциално налягане и неговото регулиране

Скоковете в налягането на охлаждащата течност в системата най-често се показват с увеличение:

 • силно прегряване на водата;
 • напречното сечение на тръбите не съответства на нормата (по-малко от необходимото);
 • запушване на тръби и отлагания в отоплителни уреди;
 • наличието на въздушни задръствания;
 • производителността на помпата е по-висока от необходимата;
 • някои от неговите възли са блокирани в системата.

При намаляване:

 • нарушаване на целостта на системата и изтичане на охлаждащата течност;
 • повреда или неизправност на помпата;
 • може да бъде причинено от неизправност на предпазния блок или скъсване на мембраната в разширителния резервоар;
 • изтичане на охлаждащата течност от отоплението към носещата верига;
 • запушване на филтри и тръби на системата.

Спадът на налягането в отоплителната система на жилищна сграда има лош ефект върху работата на отделните й блокове, като ги деактивира. За да се избегнат подобни проблеми, трябва да се използват полезни устройства като циркулационна помпа и регулатори на налягането.

Какво трябва да бъде работното налягане в отоплителната система?

Но да отговорите накратко на този въпрос е съвсем просто. Много зависи от това в коя къща живеете. Например за автономно отопление на частна къща или апартамент често се счита за нормално 0,7-1,5 атм. Но отново това са приблизителни цифри, тъй като единият котел е проектиран да работи в по-широк диапазон, например 0,5-2,0 атм, а другият в по-малък. Това трябва да се вижда в паспорта на вашия бойлер. Ако няма такъв, придържайте се към златната среда - 1,5 атм. Ситуацията е съвсем различна в тези къщи, които са свързани с централно отопление.В този случай е необходимо да се ръководите от броя на етажите. В 9-етажните сгради идеалното налягане е 5-7 атм, а във високите сгради - 7-10 атм. Що се отнася до налягането, под което носителят се подава в сградите, то най-често е 12 атм. Можете да намалите налягането с помощта на регулатори на налягането и да го увеличите, като инсталирате циркулационна помпа. Последният вариант е изключително актуален за горните етажи на високите сгради.

Нормални условия за отоплителната система

За да разберете какво налягане в отоплението трябва да е нормално, трябва да обърнете внимание на етажа в къщата. Така че в едноетажните сгради тези показатели са в диапазона от 1,5-2 кг / см². За да се отоплява добре двуетажна къща, налягането трябва да се поддържа в рамките на 2-4 kg / cm².

В къщи с девет или десет етажа налягането се регулира на 5-7 kg / cm². Във високите сгради той практически е равен на показателите на отоплителната мрежа и достига 7-10 кг / см². В градските отоплителни мрежи налягането обикновено се доставя с определена граница и е равно на 12 kg / cm².

В това видео ще научите как да напълните отоплителната система:

На долните етажи поддържайте работното налягане със специални регулатори в отоплителната система. Какво ще бъде тук е много важно, тъй като отоплението на цялата къща зависи от това. Охлаждащата течност се подава към по-високите етажи чрез специални помпи.

Обикновено след края на всеки отоплителен сезон предприятието за отоплителна мрежа извършва тест за налягане на всички отоплителни конструкции, за да идентифицира зони, които са станали неизползваеми.

Що се отнася до отоплението на частна къща, тук собственикът носи пълна отговорност за изправността на оборудването, което може да поддържа необходимото налягане на охлаждащата течност в системата. В този случай е необходимо да се знае какво налягане трябва да бъде в отоплителния котел. Като правило той е проектиран за максимални показания на манометър до 3 kg / cm².

налягане_монометър
Важно е да знаете какво трябва да бъде налягането в самия котел.

Как влияе температурата на средата върху налягането?

налягане в отоплителната система на дома
След инсталирането на затворената водоснабдителна система се изпомпва определено количество охлаждаща течност. Като правило налягането в системата трябва да бъде минимално. Това е така, защото водата все още е студена. Когато носителят се нагрее, той ще се разшири и в резултат на това налягането вътре в системата леко ще се увеличи. По принцип е напълно разумно да регулирате количеството атмосфера чрез регулиране на температурата на водата. В момента се използват разширителни резервоари, те също са хидравлични акумулатори, които натрупват енергия вътре в себе си и не позволяват увеличаване на налягането. Принципът на системата е изключително прост. Когато работното налягане в отоплителната система достигне 2 атм, разширителният резервоар се включва. Акумулаторът отнема излишната охлаждаща течност, като по този начин поддържа налягането на необходимото ниво. Но така се случва, че разширителният резервоар е пълен, няма къде да отиде излишната вода, в този случай в системата може да възникне критично свръхналягане (повече от 3 атм.). За да се спаси системата от разрушаване, се задейства предпазен клапан за отстраняване на излишната вода.

Видове и техните значения

Както е посочено в разпоредбите и актовете за работата на отоплителните системи, гарантирано стабилно налягане в тръбопровода им позволява да работят възможно най-ефективно, като осигуряват топлина на всички апартаменти, като същевременно се избягват ненужни загуби на топлина.

Работното налягане в отоплителната система на жилищна сграда съчетава 3 вида:

 1. Статично налягането в отоплението на жилищните сгради показва колко силно или слабо охлаждащата течност притиска тръбите и радиаторите отвътре. Зависи колко високо е оборудването.
 2. Динамичен наречена глава, с която водата се движи през системата.
 3. Максимум налягането в отоплителната система на жилищна сграда (нарича се още "допустимо") показва какво налягане се счита за безопасен режим за конструкцията.

Съществуват строителни кодове (SNiP), които определят дали налягането в системата е приемливо или го надвишава. Ако не отговаря на приетите показания, това може да повлияе на качеството на нейната работа.

Тъй като почти всички многоетажни сгради използват отоплителни системи от затворен тип, няма толкова много показатели.

Скоростта на налягане в отоплителната система на жилищен блок от всякакъв тип (съветски Хрушчов, модерни високи сгради) е равна на:

 • за сгради до 5 етажа - 3-5 атмосфери;
 • в девет етажни сгради е 5-7 атм;
 • във високи сгради от 10 етажа - 7-10 атм;

За отоплителна мрежа, която преминава от котелното към системи за потребление на топлина, нормалното налягане е 12 атм.

За изравняване на налягането и осигуряване на стабилна работа на целия механизъм се използва регулатор на налягането в отоплителната система на жилищна сграда. Този балансиращ ръчен клапан регулира количеството на отоплителната среда чрез просто завъртане на копчето, всеки от които съответства на определен дебит на водата. Тези данни са посочени в инструкциите, доставени с регулатора.

Статично и динамично налягане

Ако обясним с прости думи ролята на статичното налягане в затворена отоплителна система, то това може да бъде изразено по следния начин: това е силата, с която течността притиска радиатора и тръбопровода, в зависимост от височината. И така, на всеки 10 метра има +1 атм. Но това се отнася само за естествената циркулация. Има и динамично налягане, което се характеризира с натиск върху тръбопровода и радиаторите по време на движение. Струва си да се отбележи, че при инсталиране на затворена отоплителна система с циркулационна помпа се добавя статично и динамично налягане, като същевременно се вземат предвид характеристиките на оборудването. И така, чугунната батерия е проектирана да работи при 0.6 MPa.

Какви трябва да бъдат стандартите на GOST и SNiP за жилищни сгради

Снимка 3

Документите определят диапазоните за отопление на сградата. Показатели изчислени за поддържане на температура около 20 ° C с влажност около 40%.

За постигането им се разработва проект на етапа на подготовка за строителство. Има три стойности на работното налягане:

 • 2-4 атм за къщи до 5 етажа;
 • 5-7 за 6-9;
 • 12 и повече за 10-етажна и големи сгради.

Фактори, определящи индикациите

Модерните къщи са оборудвани асансьорикоито разделят мрежата на части. Тяхното предназначение е да смесват потоци вода с различни температури. Те са оборудвани с регулатори за управление на дюзите. Това влияе върху определянето на налягането: частично затворен възел променя индикатора.

Постигнете и стойностите, посочени в GOST следните фактори пречат:

Снимка 4

 • Мощност на инструментаинсталиран в сграда рядко съвпада с изчисленията, извършени преди началото на работата.
 • Състояние на оборудването. Износва се по време на работа.
 • Диаметър на тръбопровода. Понякога по време на ремонта тръбната секция се заменя с избор на различен размер, което води до спад на налягането.
 • Местоположение на апартамента: колкото по-далеч от електрическата мрежа и котела, толкова по-голям е шансът за намаляване на показанията.

Проверка на нормата в многоетажни сгради

Извършва се чрез манометри в три точки:

 • в захранването, близо до котела, както и на връщащата линия в подобна точка;
 • близо до цялото използвано оборудване: помпи, филтри, регулатори и други;
 • на магистралата близо до котелното и на клона към къщата.

Изискванията за показателите се определят от GOST и SNiP.

Диаметър на тръбите, както и степента на тяхното износване

Трябва да се помни, че трябва да се вземе предвид и размерът на тръбата. Често жителите задават необходимия им диаметър, който почти винаги е малко по-голям от стандартните размери.Това води до факта, че налягането в системата намалява леко, което се дължи на голямото количество охлаждаща течност, която ще се побере в системата. Не забравяйте, че в ъгловите помещения налягането в тръбите винаги е по-малко, тъй като това е най-отдалечената точка на тръбопровода. Степента на износване на тръби и радиатори също влияе на налягането в отоплителната система на къщата. Както показва практиката, колкото по-стара е батерията, толкова по-лошо. Разбира се, не всеки може да ги сменя на всеки 5-10 години и е неподходящо да се прави това, но от време на време няма да навреди да се извършва профилактика. Ако се премествате на ново място на пребиваване и знаете, че отоплителната система там е стара, тогава е по-добре да я смените веднага, така ще избегнете много проблеми.

Какво показва манометърът

И така, какво е нормалното налягане в отоплителната система на многоетажна сграда?

И какво става заедно с това в топлофикацията?

 • През лятото, извън отоплителния сезон, статичното налягане на отоплителната система съответства на височината на водния стълб. За десет етажна сграда тя е приблизително равна на 3 kgf / cm2, за пететажна сграда - 1,5 kgf / cm2.
 • Когато домакинството е отворено за редовна работа и клапаните на асансьорния блок, налягането в отоплителните системи всъщност се изравнява по обратния тръбопровод и обикновено е равно на 3-4 kgf / cm2.

Манометърът на снимката показва 3,8 kgf / cm2. Стойността е съвсем стандартна.

Позволете, но тъй като за циркулация в тях е необходимо свръхналягане в отоплителните тръби. Как така: контурът е подравнен с обратния поток, но все пак циркулира?

Всичко е много лесно: в края на асансьора манометърът ще показва само 2 метра (0,2 атмосфери) повече, отколкото на тръбата за връщане. Да - да, спад от само 2 метра кара цяла охлаждаща течност да се движи в огромна къща със стотици радиатори.

Ами задържащите шайби? Каква разлика се създава върху тях?

Още по-малко - от половин метър до метър. И е достатъчно: защото поради по-сложна конфигурация загубата на налягане в отоплителната система е много по-голяма, отколкото в щранговете за топла вода.

Що се отнася до магистралата, по време на отоплителния сезон нормата за нея е приблизително 8 атмосфери на захранването и 3 на връщане. Но хидравличното съпротивление на тръбите и къщите, свързани с магистралата по-близо до централата за когенерация, угасва падането и охлаждащата течност може да достигне отдалечени райони с параметри 6 / 3.5 и 5/4 kgf / cm2.

И накрая, основният въпрос: за какво е налягането в отоплителната система? Тъй като при пълна система, охлаждащата течност ще циркулира във всеки случай, нали?

Не по този начин.

Без излишно налягане водният стълб не може да се издигне над тези 10 метра. В жилищна сграда над 3 етажа отоплението просто няма да работи.

Освен това има още няколко тънкости.

 • Разбира се, контурът ще трябва да бъде нулиран и попълнен. Проблематично е да се направи това без излишен натиск.
 • Също така е необходимо да се помни за водоснабдяването с топла вода. Захранва се от същата отоплителна мрежа. Без налягане топлата вода няма да стигне до миксера.

За да работи миксерът, е необходимо прекомерно налягане във водоснабдителната система.

Относно тестовете за течове

Наложително е да проверите системата за течове. Това се прави, за да се гарантира, че отоплението е ефективно и не се проваля. В многоетажни сгради с централно отопление най-често се използва тестът за студена вода. В този случай, ако налягането на водата в отоплителната система спадне с повече от 0,06 МРа за 30 минути или 0,02 МРа се загуби за 120 минути, е необходимо да се търсят места за пориви. Ако индикаторите не надхвърлят нормата, тогава можете да стартирате системата и да започнете отоплителния сезон. Тестът за топла вода се извършва непосредствено преди отоплителния сезон. В този случай носителят се подава под налягане, което е максималното за оборудването.

БГВ

Какво налягане трябва да бъде в отоплителната система - ние го подредихме.

И какво ще покаже манометърът в системата за БГВ?

 • Когато студената вода се загрява от котел или поточен нагревател, налягането на топлата вода ще бъде точно равно на налягането в тръбопровода за студена вода минус загубите за преодоляване на хидравличното съпротивление на тръбите.
 • Когато захранването с топла вода се подава от връщащата тръба на асансьора, пред миксера ще има същите 3-4 атмосфери, както при връщането.
 • Но когато свързвате захранването с топла вода от захранването, налягането в маркучите на миксера може да бъде около впечатляващите 6-7 kgf / cm2.

Практическо следствие: когато инсталирате кухненски миксер със собствените си ръце, по-добре е да не бъдете мързеливи и да инсталирате няколко клапана пред маркучите.Цената им започва от сто и половина рубли на брой. Тази проста инструкция ще ви даде възможност бързо да изключите водата в случай на спукване на маркучи и да не страдате от пълното й отсъствие в целия апартамент по време на ремонта.

Клапанът ще ви позволи бързо да затворите водата в случай на проблеми с маркучите.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни