Избор и използване на нож за стоманени тръби

Непрактично е да режете тръби с ножовка с впечатляващо количество работа, тъй като отнема много време. Освен това, с такъв инструмент е малко вероятно да се постигне перфектна точност. За да се ускори процесът на разделяне на тръбен продукт на отделни елементи, ще помогне резачът на тръби за стоманени тръби, чието използване гарантира добро качество на ръбовете и следователно надеждността на херметичността на фугите.

Фреза за стоманени тръби с повредена дръжка.

Отличителни черти на оборудването

Съвременните уреди за рязане на тръби се класифицират според следните параметри:

 1. Размери на инструмента и общо тегло. Тези характеристики са от ключово значение, ако разделянето се извършва директно в тръбните съединения.
 2. Тип задвижване. Въз основа на зададените задачи можете да използвате както ръчни, така и механични фрези за тръби. За работа с тръбни изделия с големи диаметри се използват предимно електрически устройства.
 3. Технология за разделяне. С помощта на някои инструменти рязането на стомана се извършва с помощта на ролкови ножове, други са оборудвани с верига, а трети са режещи машини.
 4. Материалът, от който са изработени работните части на режещите елементи. Твърдостта на ножа или веригата във всеки случай трябва да бъде по-висока от твърдостта на стоманата, която се реже.
 5. Максимално допустими експлоатационни възможности, определени от размера на тръбната секция.
 6. Технологично предназначение на оборудването. Докато някои устройства са предназначени изключително за работа с пластмасови и металопластични изделия, други могат да се използват за рязане на цветни метали и сплави.

Супер Его, до 1.1 / 4. Размери - 280х120х40мм, тегло - 1,1 кг.

При избора на ръчен резач за тръби за стоманени тръби експертите също препоръчват да се вземе предвид неговата марка, тъй като техническите характеристики на модели от малко известни производители често не отговарят на параметрите, посочени в описанието.

Ръчен ролков резач за тръби

Здравейте всички. В днешния преглед ще се съсредоточим върху ръчен ролков резач за тръби, който закупих в eBay по искане на приятел. Най-често, когато сме изправени пред въпроса за отделянето на метална или пластмасова тръба, ние отиваме за ножовка за метал. Но има моменти, когато тази опция е неприемлива. Моят приятел се занимава с ремонт и инсталиране на малки охладителни системи (например, ремонт на климатици в автомобили, системи, инсталирани на компютър и т.н.). В такова ограничено пространство е нереалистично да използвате ножовка вече поради факта, че е просто невъзможно да пълзите с нея до желаната тръба. Освен това, при използване на острието по време на рязане, се образуват стружки / дървени стърготини, чието проникване в системата е изпълнено с най-тъжните последици. Поради тези две причини се нуждаеше от ръчен фреза за тръби. И тъй като при нас те са по-скъпи, беше решено да закупите този инструмент онлайн.

Отне около месец пакетът да стигне от Китай до Беларус, след което бе получен безопасно в местната поща. Пакетът е изпратен с пълен запис, така че цялата информация за пътуването на пакета е достъпна на тази връзка.

Фрезата за тръби се доставя в оригиналната си опаковка, която представлява пластмасов блистер с картонена вложка.


Няма информация върху опаковката. Цялата информация се намира директно върху инструмента.Информация за съвместимите диаметри на тръбите, които ще се режат, може да бъде намерена директно на инструмента. Те са тук в рамките на 1/8 ″ -5/8 ″ (ако по наше мнение, то 3-15 милиметра). Да, не много, не е подходящ за подмяна на водопроводни тръби, но за целите, изправени пред приятел, точно това :)


Устройството на ролката е просто позорно - представлява своеобразна миниатюрна скоба, на неподвижната част на която са монтирани две ролки, а на подвижната част има твърдосплавен диск със заострен ръб. И ролките, и режещият диск се въртят без проблеми, никъде нищо не полепва, не „хапе“. Преместването на режещия диск се извършва чрез завъртане на пластмасовото крило, което е най-слабият елемент на конструкцията - при прекомерно натоварване първо ще се счупи. Но предвид факта, че този фреза за тръби не е предназначен за големи диаметри, искам да вярвам, че нищо подобно няма да се случи.


Като цяло качеството на изработката на инструмента не предизвиква оплаквания, всичко е горе-долу прилично. Но обработката на метали оставя много да се желае и това веднага се вижда - просто погледнете гърба на инструмента. Очевидно в Китай не са запознати с довършването :)


Няма нищо по-интересно във външния вид и структурата на този инструмент, което означава, че можете да продължите да проверявате неговата ефективност.

Като епруветка, която трябва да се реже, се използва огъната тръба с диаметър около 10 mm.


Тръбата не е едно парче, тя има разрез по цялата дължина, което до известна степен усложнява задачата, тъй като когато тръборезът се приближава към разреза, той леко се свива. За съжаление няма друг под ръка.

Принципът на действие на резачката за тръби е прост - поставяме го върху тръбата, настройваме ролката, така че да започне да се врязва малко в тръбата. След като направим няколко завъртания на инструмента около тръбата, затягаме малко диска. Повтаряме тези стъпки, докато тръбата не бъде напълно изрязана. Ето как изглежда изрязването в самото начало.


И ето как изглежда вече изрязаната тръба:


Както можете да видите, нямаше проблеми с изрязването му. Отне доста време и дори по-малко усилия. Поради компактните си размери, резачката за тръби се оказа доста удобна за използване. след тестовата проверка върху него не са останали следи или повреди (с изключение на лъскава лента около обиколката на режещото колело).


В заключение искам да кажа, че фрезата за тръби се показа като работещ инструмент, който се справя със задачата си без никакви проблеми. Другарят беше 100% доволен от покупката. Доколкото знам, от момента на получаването си този инструмент "спечели" дузина тръби с различен диаметър и състоянието му не се е променило по време на операцията.


Така че, за да обобщим, този ръчен ролков резач за тръби е евтин работен инструмент с тесен набор от приложения. Но ако имате нужда от нещо подобно, тогава тази опция може да е подходяща.

Това е всичко. Благодаря ви за вниманието и отделеното време.

Структурни разлики на фрези за тръби

По дизайн тръбното оборудване за рязане е разделено на три основни категории:

Фреза за тръби за неръждаема стомана.

 • ролковият нож за тръби първоначално е проектиран да работи със стоманени тръби. Състои се от един до три режещи елемента, механизмът включва и водещи ролки. За тръби с диаметър до 100 mm, като правило, се използват три ролкови устройства. Инструмент, оборудван с една ролка, е подходящ за рязане на продукт с напречно сечение под 50 mm.

NEO 19-83 мм. Фрези от легирана стомана. Тегло - 0,8 кг, размери - 140х360х30 мм. Страна на произход - Полша.

 • Фрезата за вериги е по-малко търсена при работа със стоманени тръби, тъй като основната й цел е да реже бетон, керамика и други особено крехки материали.Въпреки това се справя добре с еднослойни тръбни продукти, изработени от тънка стомана, с диаметър до 30 mm. Устройството има доста опростен дизайн, който включва опъващ механизъм и няколко вериги. Освен това такова оборудване предполага наличието на въртящи се лостове;
 • фреза за тръби се използва главно за създаване на отделни елементи от пластмасови тръби с максимално допустимо сечение от 100 mm. Дизайнът на инструмента, който представлява външна стоманена скоба, съдържа изключително здрави дискове, които могат да се регулират към определен диаметър. Чрез тези части се изрязва тръбата.

RIDGID 472-S 83165 (8-12) Резец за тръби.

Особености при работа с медни тръби

Поради своята структура и свойства, медни тръбопроводи се използват в отоплителни, водоснабдителни, климатични и газопреносни системи. Те притежават:

 • гъвкавост;
 • сила;
 • устойчивост на корозия;
 • трайност;
 • способността да се елиминират бактериите.

Основната характеристика на работата с медни тръби е вземането на предпазни мерки за поддържане на кръглата форма на продуктите:

 • Прекомерната сила от инсталатора може да доведе до извиване или счупване на тънката конструкция.
 • Когато транспортират намотки с медни тръби, те внимателно извършват операции по товарене и разтоварване и предпазват материала от възможното падане на тежки предмети.
 • При работа с медни линии значително внимание се отделя на свързващите фитинги, методите на монтаж и спазването на диаметрите. Като се има предвид пластичността на тръбите, те могат да бъдат свързани без използването на съединители, използвайки метода на гнездото.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Как да изградите колонна основа от азбестови тръби със собствените си ръце

Устройства за ръчно и електрическо рязане

Компактността и лекотата на използване са два основни критерия за ръчни инструменти, които са отлични за сравнително малки обеми. Достатъчно е да се фиксира такъв фреза за тръби за стоманени тръби върху продукта и след това да се извърши разделянето чрез завъртане на дръжката.

За да работите с тръби с голям диаметър, които трябва да бъдат обработени в значителни количества, препоръчително е да използвате електрически резач за тръби. Това ви позволява значително да намалите времето за работа. При производството на такова оборудване обикновено се използват материали, които се характеризират с повишена износоустойчивост.

Има и хидравлични фрези за стоманени тръби, задвижвани от налягане на течността, и пневматични устройства, оборудвани с няколко различни вида фрези, предназначени както за рязане на пластмаси, така и за рязане на метал.

Как да изберем инструмент за рязане на тръби

За да се избере устройство за извършване на работа, се сравняват условията, сложността и изискванията за качеството на крайната повърхност на изрязания детайл.

Ако е необходимо да се извършва работа в затворено пространство или на малко разстояние от стената, препоръчително е да се използва верижен резач за тръби. При често използване на инструмент за инсталиране на медни тръбопроводи се избират електрически устройства.

Когато се използват дебелостенни тръби за хладилна техника или друго оборудване, предпочитание се дава на инструмент с няколко режещи ролки.

Важен критерий за избор е размерът на тръбопроводите, които трябва да бъдат положени. Някои модификации на инструментите не могат да режат много къси детайли поради технологични характеристики.

Важно е! Специално внимание се отделя на материала на фрезовото колело и дръжката. За медни тръби висококачествената стоманена дръжка и легираните с титан режещи ръбове са правилното решение.

Опитът на инсталатора също влияе върху избора.При липса на опит, вибрациите, генерирани при рязане на тръби, ще имат отрицателно въздействие върху качеството на крайната повърхност. В такива ситуации се предпочитат ръчните инструменти.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни