Умна къща. Система за контрол на отоплението SALUS iT600


Сред многобройното оборудване, което участва в работата на системите за подово отопление, можете да намерите малко устройство, което играе важна роля в контрола и регулирането на отоплителната система. Това е серво задвижване, електромеханично устройство, без което не е възможно автоматично регулиране на температурата за топъл воден под.

Устройството се основава на електротермична реакция на промяна в температурата на нагряване на охлаждащата течност в основната захранваща тръба и последващо механично действие, което в комплекса осигурява отваряне или затваряне на потока гореща вода в отоплителните кръгове. Сервомотори или сервомотори, официално на езика на професионалистите, устройството се нарича електротермично серво задвижване, днес те присъстват в почти всички автономни отоплителни системи. Новите крайградски жилищни сгради, вили и вили, оборудвани с подово отопление, имат подово отопление, което се контролира от серво задвижвания. Именно серво задвижването, инсталирано за топъл под на колектора, изпълнява задачата за регулиране на потока на охлаждащата течност във водната система за подово отопление.

Съществуващи видове серво задвижвания днес

Сред съществуващите днес регулатори, които са станали широко разпространени в ежедневието, се срещат следните серво. Всички устройства могат да бъдат разделени на няколко вида. Всеки сорт има различен принцип на действие и функционалност. По вид конструкция устройствата са два вида:

  • затворен;
  • отворен.

По имената можете да прецените принципа на действие. Затворените сервосистеми се характеризират с отворено положение, когато няма захранване. Входящият сигнал активира механичната част, блокирайки достъпа на вода до системата. При устройствата с отворен изглед принципът на действие е обратен. В нормално състояние сервото е затворено, само с пристигането на сигнал, механичната част се активира, отваряйки потока вода в тръбопровода. От вас зависи да прецените кой тип е най-подходящ за битова употреба, като оцените възможностите на вашата собствена отоплителна система и климатичните условия извън прозореца. У нас най-често се използват нормално отворени серво.

На бележка: ако устройството се повреди, охлаждащата течност в тръбопровода продължава да циркулира, оставяйки пода топъл за определено време. Тази функция е особено подходяща за селски къщи, разположени в студена климатична зона.

Според метода на захранване, сервомоторите се разделят на устройства, които се захранват с постоянен ток от 24V и устройства, които са свързани към конвенционално 220V AC захранване. Серво задвижванията с 24V захранване са оборудвани с инвертори.

Често потребителите използват друг, доста рядък тип устройства. Говорим за устройства, които са настроени в нормално положение, в зависимост от технологичните изисквания на отоплителната система. Такива серво серво се наричат ​​серво серво и могат да променят функционалността от нормално отворена към нормално затворена и обратно.

И трите вида сервомотори могат да бъдат свързани към колектора. Единственото условие е правилната настройка, балансиране и експлоатационни условия на отоплителната система.

Критерии за избор на тип серво

В този раздел ще се опитаме да отговорим на въпроса. Каква е основата за избора на устройства от един или друг тип

Ако решите да оборудвате вашата отоплителна система "топъл воден под" със серво задвижвания, вземете предвид работните параметри на вашето отопление.В каква позиция трябва да е клапата през повечето време. В ситуация, когато за вас топъл под е основната опция за отопление на жилищни помещения, когато гореща охлаждаща течност постоянно навлиза в тръбопровода, разчитайте на нормално отворен сервомотор. Този тип е идеален за дълъг отоплителен сезон.

На бележка: в случай на прекъсвания в електрическото захранване, повредата на устройството няма да спре циркулацията на топла вода в контурите на отоплителната вода. Топлият под ще продължи да бъде снабден с охлаждаща течност с подготвена вода.

За региони с топъл климат е подходящ нормален затворен сервомотор. Ако не се страхувате от размразяване на отоплителния кръг и периодично включвате подовото отопление, това устройство ще се справи напълно с функциите си.

Важно! Серво задвижването за подово отопление с плавно регулиране има електронен тип регулатор. Такива устройства реагират по-точно на промени в температурата на потока на охлаждащата течност, плавно премествайки стеблото в необходимото положение. Сервомоторите с безстепенна промяна са проектирани за подово отопление, при които често е необходимо да се дозира обемът на входящия поток.

В повечето случаи такива устройства не се използват в системи за отопление на дома с подово отопление. Ето защо, когато купувате, обърнете внимание дали е необходимо инсталирането на електронен регулатор за устройството или не. Ако в инструкциите се казва, че такова оборудване е необходимо, значи имате работа с електронно серво задвижване. Да кажем веднага, че е непрактично и нерентабилно да се използва такова устройство у дома.

Не пропускайте да прочетете: как да направите воден под от газов котел?

Правила за подбор

Основното нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора на серво мотор, е неговият тип и доколко устройството е съвместимо с термостата. Най-добрият вариант е универсално устройство, което се справя добре с работата на отворен и затворен серво.

Предимството на универсалното устройство е, че при необходимост специалист може да замени затворено серво задвижване за топъл под с отворено и обратно. И няма да има трудности по време на инсталацията.

Качеството на устройството също е важен момент. Експертите съветват да не купувате серво задвижване на местата за продажба, които нямат специални сертификати. Всички устройства трябва да бъдат придружени от определени документи, които гарантират качество. По-добре е да изберете популярни производители, спечелили доверието на потребителите.

Устройството и принципът на действие на сервомоторите


Основният работен елемент на сервомеханика е маншонът. Тези. същата част като за 3-пътен клапан. Малък по размер, запечатан цилиндър с еластично тяло е изпълнен с вещество, което е чувствително към температура. В зависимост от това дали температурата се повишава или спада, обемът на веществото се променя съответно. Фигура - схемата ясно демонстрира структурата на серво мотора, където духалото заема основното място.
Маншонът е в близък контакт с електрическия нагревателен елемент. Получавайки сигнал от термостата, нагревателният елемент се включва от мрежата и се включва в действие. Вътре в духалото веществото се загрява и разширява. По този начин увеличеният цилиндър започва да притиска пръта, променяйки своето положение и блокирайки пътя на потока на охлаждащата течност. Оценявайки работата на серво, можем да заключим, че устройството не е оборудвано с никакви двигатели, в него няма зъбни колела и трансмисионни връзки. Обичайната работна връзка е "топлина и електричество". Оттук и общото наименование на устройствата, термоелектрически контролери.

За да може клапанът да се отвори отново, целият процес се повтаря само в обратна посока. Липсата на мощност ще доведе до спиране на работата на нагревателния елемент.Следователно веществото вътре в цилиндъра се охлажда, намалявайки по обем. Налягането върху стеблото намалява, то се повишава, действайки върху клапана, и следователно се отваря достъп до топла вода до системата.

На бележка: веществото, поставено вътре в цилиндъра, е толуен, който има високи термодинамични характеристики. Нихромова резба действа като електрически нагревателен елемент.

След като се запознахте с принципа на действие на устройството, важно е да запомните, че за механичното действие на клапана е необходимо определено време. Въпреки факта, че когато се получи сигнал от термостата, нагревателният елемент започва да загрява веществото вътре в цилиндъра. Времето, необходимо за промени във физическото състояние на течността, е 2-3 минути, така че клапанът не се активира веднага.

За справка: когато избирате модел на серво задвижване, обърнете внимание на параметрите на нагревателния елемент и времето за нагряване на течността, посочени в паспорта на устройството.

За разлика от отоплението, охлаждането с течност е по-бавно. Обратният процес, т.е. ще отнеме не 2-3 минути за затваряне на клапана, а 10-15 минути. В случай на прегряване, всеки сервомотор трябва автоматично да се изключи. За това в конструкцията е предвиден механизъм за аварийно изключване.

Например: серво задвижванията, използвани в работата на колекторната група, не са оборудвани с цилиндри и цилиндри с вещество. Има модели, при които термоелементите играят тази роля, наподобяващи пружина или плоча, които се нагряват под действието на същия нагревателен елемент. Разширявайки се, тези части действат отново върху стеблото, като в крайна сметка привеждат клапана в работно състояние. Можете да определите в каква позиция се намира клапанът, като промените външния вид на серво. Издърпващият елемент сигнализира за работата на устройството. Ако това не се случи, уредът ви не е свързан правилно или отоплителната система работи периодично.

За справка: серво мотор, който е горещ на допир, означава, че в този случай устройството е затворено и изключено. Ако устройството е хладно на допир, следователно вентилът е отворен, охлаждащата течност циркулира нормално през водните вериги на топъл под.

Как работят серво и трипътни клапани

В тази статия ще ви покажа как да разберете работата на 3-пътните клапани и серво (електрически задвижващи механизми).

Какво е клапан?

Клапан

Е механизъм, който служи за преминаване или не преминаване на течност или газ от едно пространство в друго. Освен това клапанът може да бъде отворен или затворен с определен процент. Тоест клапаните могат да служат за регулиране на преминаването на течности или газове. Движението на течност или газ се извършва от разликата в налягането между страните на клапана.

Има два най-често срещани типа клапани в отоплителна система:

Тип седло (седло)

- има втулка и обемно тяло, което блокира преминаването.

Топка (или ротационен) тип

- има тяло, което поради своето въртене води до отваряне или затваряне на прохода.

Сферичните кранове имат най-високия капацитет на потока спрямо клапана от седалката. Тоест при сферичните кранове се постига по-малко хидравлично съпротивление.

Клапаните са:

Двупосочни клапани

- имат две връзки от противоположните страни на клапана. Например те служат за преминаване на течност или газ по една верига. Тоест те затварят или отварят един клон на водоснабдителната или отоплителната система.

Трипътни клапани

- Имат три връзки. Служи главно за смесване или отделяне на течни или газови потоци. Основната работа на трипътния клапан е необходима или за получаване на определена температура, или за пренасочване на потоците. В отоплителните системи е необходим контрол на температурата, за да се регулира вътрешният климат.Пренасочването на потоците обикновено служи за пренасочване на отопляемата отоплителна среда от отоплителната система към котела за непряко отопление. Има и много други задачи ...

Четирипътни клапани

- Имат четири връзки. Направете същата работа като трипътните клапани. Но може да има и други задачи.

Комуникация между серво и клапани

В отоплителната система има няколко начина за взаимно свързване между клапани и елементи за управление на клапаните (серво и термомеханика):

1. Термостатичен смесител

- обикновено се нарича механизъм, който има едновременно клапан и устройство, което променя позицията на клапана в автоматичен режим. Варира в зависимост от температурата на течността или газа. Това устройство има механизъм, който под въздействието на температурата променя еластичната сила и поради това клапанът се движи. Този клапан не изисква електричество, в зависимост от задвижването. Температурата се регулира чрез завъртане на копчето. Обикновено някои клапани са проектирани за малък температурен диапазон. До 60 градуса максимум. Може да има изключения от други производители.

2. Начини за използване на отделни елементи, без да се прибягва до серво. Например термостатичен клапан с термоглава. Има термични глави, които имат дистанционен сензор.

3. Клапаните и сервомеханизмите са отделни елементи. Серво серво е прикрепено към клапана и регулира клапана.

Какво е серво задвижване?

Серво

Е устройство, което извършва работата на движението на клапана. Клапанът от своя страна или преминава, или не преминава течност или газ. Или го предава в определено количество, в зависимост от налягането, положението на клапана и хидравличното съпротивление.

Какви серво серво има?

Съществуват и термични задвижвания, които също се наричат ​​серво задвижвания.

Прочетете повече: Серво задвижване на колектора. Избор и правила за връзка.

Но в тази статия ще анализираме само електрически задвижвания (серво)

Електрическите задвижвания се предлагат в две посоки:

Пълен пакет (комплект) е, когато пълен набор от функции вече е вграден в устройството. Например, комплектът вече има терморегулатор, електрически термичен сензор. Възможно е веднага да го настроите на желаната температура. Задаване на времето за изпитване на движението на клапана. Той е свързан директно към AC 220 волта с честота 50 херца. Стандарт за Русия. Възможно е да се регулира в различни посоки на движението на сферичния кран. Възможно е да го настроите да се върти на 90 или 180 градуса. Може да се зададе всяка стойност, дори 49 градуса или 125 градуса. И това се прави в черна кутия. Потърсете подробности в инструкциите.

ESBE 99K2 прави подобно серво задвижване по-подробно: Трипътен клапан със серво ESBE

Това ви казах една от опциите. Разбира се, има още дузина опции ... Сервомеханите се различават и по скоростта на затваряне и отваряне на клапаните. Този пример се използва за непрекъснато регулиране на клапана за смесване на потоци с различни температури, за да се получи контролна температура.

Тази опция служи за пренасочване на потоците на охлаждащата течност.

Прочетете повече за това: Трипътен клапан за пренасочване на потока на отоплителната среда

Тази опция се използва за пренасочване на потока на отоплителната среда от котела или към посоката на отоплението с радиатор, или за отопление на котела за непряко отопление. Посоченото серво се нуждае от сигнал от 220 волта. Освен това има три контакта. Единият е често срещан, а другите два са за пренасочване на трафик. Най-лесният вариант, когато трябва да пренасочите потоците в отоплителната система при поискване от термостата на котела за индиректно отопление.

Сервомеханизмите са от типа движение към тип седлови клапани или към сферичен (ротационен) клапан.

Ако ще изберете серво към клапан, не забравяйте да проверите вида на движение на серво. Също така, седналият тип сервомеханизъм не винаги е еднакъв за всички видове седящи клапани. При ротационните сферични кранове изглежда има универсален стандарт, но при сферичните кранове всичко не е толкова просто. Няма един стандарт.

Електрическо задвижване като отделна връзка в автоматизацията.

Помислете за аналоговото серво задвижване от Valtec art. VT.M106.R.024

Такова серво изисква постоянно захранване от 24 волта и контролен сигнал от 0 до 10 волта.

Тоест, ако напрежението е 0 Волта, тогава люлеещият се механизъм е в положение 0 градуса. Ако 5 волта, тогава 45 градуса. Ако 10 волта, тогава 90 градуса.

Такова серво задвижване се доставя със сигнал от специален контролер, който има функцията да подава сигнал от 0-10 волта. В зависимост от температурата и настройката на температурата на контролера, контролерът подава различно напрежение от 0 до 10 волта. Има настройка за въртене: на час и обратно на часовниковата стрелка. Разбира се, за да намерите по-подробна информация за сигналите и електрическата схема, помолете производителя за паспорт с подробна схема за контрол на сигнала.

Ще повторя ... Това, което е посочено в тази статия, не са описани всички сигнали. Има много други сигнали ...

Какво е контролер?

Контролер

- това устройство е предназначено за управление на сигнали за различни логически задачи. Контролерът е мозъкът на автоматична система. Той определя, в зависимост от програмата, кои сигнали трябва да се подават в този или онзи момент.

Съществуват различни контролери, които изпълняват различни задачи.

За отоплителна система обикновено се изпълняват следните задачи:

Най-често срещаната задача е да се получи зададената температура на охлаждащата течност.

В зависимост от температурата, получете сигнал (например изключете котела или помпата). Контролерът може да съдържа контактно реле. Тоест сух контакт. С това контактно реле могат да се настроят сигнали за приемане на всяко напрежение. Например 220 волта за включване или изключване на помпата или изпращане на сигнал към серво за пренасочване на потоци.

Можете също да използвате контролера за изключване на котела в случай на критични температури. Сигналът от контролера се изпраща за захранване на мощните контактори, които от своя страна захранват мощните електрически котли.

Най-евтиният контролер от серия TPM

Овенът им продава много интересни неща, които можете да вземете. owen.ru

Логиката на работата е много обширна ... В бъдеще също така планирам да напиша и разработя полезен материал за автоматизационни системи за отоплителни и водоснабдителни системи. Запишете имейлите си, за да получавате известия за нови статии.

като
Споделя това
Коментари (1)
(+) [Четене / Добавяне]

Поредица от видео уроци за частна къща
Част 1. Къде да се пробие кладенец? Част 2. Подреждане на кладенец за вода Част 3. Полагане на тръбопровод от кладенец до къща Част 4. Автоматично водоснабдяване
Водоснабдяване
Водоснабдяване на частна къща. Принцип на действие. Схема на свързване Самозасмукващи повърхностни помпи. Принцип на действие. Схема на свързване Изчисляване на самозасмукваща помпа Изчисляване на диаметри от централно водоснабдяване Помпена станция за водоснабдяване Как да изберем помпа за кладенец? Настройка на превключвателя за налягане Електрическа верига на превключвателя за налягане Принцип на работа на акумулатора Наклон на канализацията от 1 метър SNIP Свързване на нагревател за кърпи
Схеми за отопление
Хидравлично изчисление на двутръбна отоплителна система Хидравлично изчисление на свързана с две тръби отоплителна система Тикълман контур Хидравлично изчисление на еднотръбна отоплителна система Хидравлично изчисление на радиално разпределение на отоплителна система Диаграма с термопомпа и котел на твърдо гориво - логика на работа Трипътен клапан от valtec + термоглава с дистанционен сензор Защо отоплителният радиатор в жилищна сграда не се отоплява добре? дома Как да свържете котел към котел? Опции за свързване и схеми за рециркулация на БГВ.Принцип на работа и изчисление Не правилно изчислявате хидравличната стрелка и колектори Ръчно хидравлично изчисление на отоплението Изчисляване на топъл воден под и смесителни агрегати Трипътен клапан със серво задвижване за БГВ Изчисления на БГВ, BKN. Намираме силата на звука, силата на змията, времето за загряване и т.н.
Конструктор за водоснабдяване и отопление
Уравнението на Бернули Изчисляване на водоснабдяването за жилищни сгради
Автоматизация
Как работят серво и трипътни клапани 3-краен вентил за пренасочване на потока на отоплителната среда
Отопление
Изчисляване на топлинната мощност на отоплителните радиатори Секция на радиатора Прерастването и отлаганията в тръбите влошават работата на водоснабдителната и отоплителната система Новите помпи работят по различен начин ... свържете разширителен резервоар в отоплителната система? Съпротивление на котела Диаметър на тръбата на Тихелман Как да изберем диаметър на тръбата за отопление Топлопредаване на тръба Гравитационно отопление от полипропиленова тръба Защо не харесват еднотръбното отопление? Как да я обичам?
Терморегулатори
Стаен термостат - как работи
Смесителна единица
Какво е смесителна единица? Видове смесителни единици за отопление
Характеристики и параметри на системата
Локално хидравлично съпротивление. Какво е CCM? Пропускателна способност Kvs. Какво е? Вряща вода под налягане - какво ще се случи? Какво представлява хистерезисът при температури и налягания? Какво представлява инфилтрацията? Какво представляват DN, DN и PN? Водопроводчиците и инженерите трябва да знаят тези параметри! Хидравлични значения, понятия и изчисляване на схеми на отоплителни системи Коефициент на потока в еднотръбна отоплителна система
Видео
Отопление Автоматично регулиране на температурата Лесно допълване на отоплителната система Отоплителна технология. Стени. Подово отопление Помпа и смесител Combimix Защо да изберете подово отопление? Воден топлоизолиран под VALTEC. Видео семинар Тръба за подово отопление - какво да изберем? Топъл воден под - теория, предимства и недостатъци Полагане на топъл воден под - теория и правила Топли подове в дървена къща. Сух топъл под. Пай с топла вода - Теория и изчисления Новини за водопроводчици и ВиК инженери Все още ли правите хак? Първи резултати от разработването на нова програма с реалистична триизмерна графика Програма за термично изчисление. Вторият резултат от разработването на Teplo-Raschet 3D програма за топлинно изчисляване на къща чрез заграждащи конструкции Резултати от разработването на нова програма за хидравлично изчисление Първични вторични пръстени на отоплителната система Една помпа за радиатори и подово отопление Изчисляване на топлинните загуби у дома - ориентация на стената?
Регламенти
Нормативни изисквания за проектиране на котелни помещения Съкратени наименования
Термини и определения
Мазе, мазе, под Котелни помещения
Документално водоснабдяване
Източници на водоснабдяване Физически свойства на естествената вода Химичен състав на естествената вода Бактериално замърсяване на водата Изисквания за качеството на водата
Сборник с въпроси
Възможно ли е да се постави газова котелно помещение в сутерена на жилищна сграда? Възможно ли е да се прикрепи котелно помещение към жилищна сграда? Възможно ли е да се постави газова котелно помещение на покрива на жилищна сграда? Как са разделени котелните помещения според тяхното местоположение?
Личен опит в хидравликата и топлотехниката
Въведение и запознаване. Част 1 Хидравлично съпротивление на термостатичния клапан Хидравлично съпротивление на филтърната колба
Видео курс Програми за изчисление
Technotronic8 - Хидравличен и термичен софтуер за изчисление Auto-Snab 3D - Хидравлично изчисление в 3D пространство
Полезни материали Полезна литература
Хидростатика и хидродинамика
Задачи за хидравлично изчисление
Загуба на глава в прав участък от тръбата Как загубата на глава влияе върху дебита?
miscellanea
Направи си сам водоснабдяване на частна къща Автономно водоснабдяване Автономна схема на водоснабдяване Автоматична схема на водоснабдяване Частна схема на водоснабдяване
Политика за поверителност

Инсталиране на серво. Характеристики и нюанси

Преди да инсталирате серво задвижването, решете с кой тип термостат ще трябва да взаимодейства устройството. В случаите, когато термостатът контролира работата на един воден кръг, и двете устройства са директно свързани с проводници. Когато става въпрос за използване на многозонов термостат, устройство, което обслужва няколко тръбопровода едновременно, сервомоторите са свързани както следва.

За правилно свързване на всички проводници и клеми се използва превключвател за подово отопление. Функциите на това устройство включват свързване и свързване на устройства за различни цели в една верига. В допълнение към функцията за разпределение и свързване, превключвателят играе и ролята на предпазител. В ситуации, когато всички спирателни кранове на водните вериги са затворени, превключвателят прекъсва захранването на циркулационната помпа.

Превключвателят е много удобен, когато отопляемите подове се захранват от автоматизиран автономен газов котел. Фигурата показва как термостатите и серво задвижванията са свързани към една система за управление.

Как да изберем серво задвижване за топъл под?

От гледна точка на обикновения потребител, основният параметър за избор ще бъде температурният диапазон, поддържан от устройството. Дори бюджетните модели работят в диапазона от 0 до 60 ºС, което е оптималната стойност за осигуряване на комфортен микроклимат. Също така трябва да се върнете към въпроса как да свържете топъл под към отоплителната система, така че да работи правилно в бъдеще. Качеството на връзката зависи от това колко правилно е избран адаптерът. Освен това се взема предвид и напречното сечение на проводника, който захранва колекторната система.

Място за монтиране на серво, термостатичен клапан, който се монтира на колектора.

Важно! Когато отоплителната система работи, подово отопление от котел на твърдо гориво, такава функция на превключване като изключване на помпата е изпълнена със спиране на самото отоплително устройство. Инсталирането на байпас и байпасен клапан ще ви попречи да спрете помпата и да пуснете нагревателя на празен ход.

Обобщаване

Използването на серво задвижвания позволява да се постигне висока гъвкавост при регулирането на отоплителната система. В същото време цената на такова устройство е ниска, а лекотата на инсталиране само увеличава популярността му. Такава отоплителна система ще ви позволи адекватно и бързо да реагирате на най-малката промяна в температурата в къщата (вижте също статията „Инсталация за отопление: Съвети за избор на автономни компоненти на системата“).

Видеото показва пример за инсталиране на серво задвижване на отоплителен колектор.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия канал Yandex.Zen

констатации

Трябва да се отбележи, че благодарение на появата на съвременни устройства и устройства, управлението и регулирането на подово отопление се превърна в обикновен и прост процес. Дизайнът на много устройства, използвани за работа на отоплителни кръгове, не е особено сложен. Принципът на действие на много компоненти и възли също е ясен. Това може да се каже със сигурност и за серво. Повечето устройства са надеждни, практични и лесни за използване. Благодарение на сервомоторите стана възможно да се автоматизира напълно системата за управление на подовото отопление, за да се направят условията за използване на отоплителното оборудване прости и разбираеми.

Избирайки по-опростен вариант, можете да се справите с инсталирането на конвенционални регулиращи клапани. Автоматични регулатори, температурни сензори и серво задвижвания, категория устройства, които работят за вашия комфорт и безопасност.Инсталирането на допълнителни устройства като превключвател и байпасен клапан ще направи вашата отоплителна система възможно най-ефективна и безопасна.

Серво връзка

серво задвижване за подов колектор с топла вода

Инсталирането на серво е по-лесно от инсталирането на под с топъл вода като такъв. Обикновено такива устройства се монтират във всяко положение, което ще бъде приемливо и удобно от гледна точка на работата. Преди инсталирането е важно да се уверите, че подходящата нишка съответства на специфичния за продукта стандарт - това трябва да се вземе предвид, ако аксесоарът е закупен отделно. Сега можете да преминете директно към въпроса как да свържете топъл под към отоплителната система и заедно с това серво. Подовото отопление се въвежда в общата отоплителна инфраструктура чрез гореспоменатата колекторна система, която включва и регулатора. Задвижващият адаптер трябва да се завинти към клапана и след това да се постави самият регулатор, така че да се задействат съответните ключалки.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни