Изчисляване на резервоара за вода за банята. Как да изберем резервоар за вода за баня

Размери на резервоара

След като прочетете този материал, можете веднъж завинаги да оставите след себе си проблема с изчисляването на разширителен резервоар за затворени и отворени отоплителни системи. По-долу можете да намерите формулите. Засегната е и темата за възможни проблеми поради грешен избор на това оборудване.

Една от ключовите задачи, които трябва да бъдат изпълнени, е изчисляването на разширителния резервоар за затворена отоплителна система. На свой ред при отворени вериги това няма толкова голямо значение. По принцип изчислението не е трудно, ако разполагате с информацията. Въпреки простотата на изчисленията, на практика се допускат грешки, които водят до негативни последици. Най-честата грешка е небрежният избор. Случва се така, че хората не обръщат достатъчно внимание на изчисляването на обема на разширителния резервоар за отопление и започват да разбират нюансите едва след появата на първите проблеми и системата изисква ремонт.

Възможни проблеми

Първо, нека разгледаме последиците от неправилното изчисляване на разширителния резервоар за затворена отоплителна система. Може би имате и неизползваем резервоар за вашата система и дори не знаете за него. Ако обемът на резервоара е изчислен правилно, във веригата винаги ще има стабилно налягане. Няма значение дали вашата система е отворена или затворена, изчисляването на обема на разширителния резервоар за отопление и на двата вида е сходно, тъй като принципът на тяхното действие е приблизително еднакъв. Изводът е, че водата в тръбите действа като топлоносител.

Тоест, той пренася топлина по цялата верига и я отдава през радиатори и стени на тръбите. Благодарение на това стаята става топла. В този случай количеството вода винаги се променя. След като се загрее, има повече, а след като изстине - по-малко. Невъзможно е да изцедите водата механично, което означава, че трябва временно да премахнете излишъка й от веригата. И е необходимо в такива количества, че налягането в системата винаги да се поддържа на необходимото ниво, без капки. Така стигаме до основното - това са спада на налягането.

Ако във веригата се появят падания на налягането, това са първите звънци на неизправност. Това може да се дължи на неправилно изчисления обем на разширителния резервоар за отоплителната система.

Пример за изчисление

Примерът по-долу показва как да изберете разширителен резервоар за отопление на вила със следните параметри:

 • обща площ - 180 кв. м;
 • брой етажи - 3;
 • височина на тавана - 2,5 м;
 • топлоносител - вода с добавка на етилен гликол 20%;
 • работно налягане - 2,5 атм;
 • максимална температура - не повече от + 80C.

Изчисляване на обема на разширителния резервоар:

 • задайте общата височина на отопляваните помещения: 3 * 2,5 = 7,5 m;
 • компенсиращото налягане ще бъде: DB = 7,5 * 0,1 = 0,75 атм;
 • определете ефективността: E = (2,5-0,75) / (2,5 + 1) = 0,5;
 • за да отоплявате такава сграда, ще ви е необходим котел с мощност 18 kW (един kW за всеки 10 кв. м площ);
 • без точно измерване можете да зададете приблизителното количество топлоносител, както следва: 18 * 15 = 270;
 • замествайки стойностите във формулата, изчислете обема на разширителния резервоар за отопление: O = (270 * 0,0349) / 0,5 = 18,846 литра.

След това ще изберем подходящ модел в списъка с актуални оферти. Необходимо е да се закупи резервоар с резерв за вместимост, за да се премахнат проблемите по време на работа.

Конструктивните параметри съответстват например на Reflex NG 25 със следните характеристики:

 • обем на резервоара - 25 л;
 • метод на монтаж - монтиран на стена;
 • максимално налягане - 6 атм;
 • температура на охлаждащата течност - не повече от +120 С;
 • свързващи размери на облицовката - 3⁄4 инча;
 • диаметър х височина - 28 х 50 см;
 • тегло на празния продукт - 4 кг.

По подобен начин се купува разширителен резервоар за водоснабдяване: изборът, инсталирането отговаря на горните препоръки. Основната разлика е, че в транспортната система се използва само чиста вода, така че резервоарът за водоснабдяване е избран правилно.

При изчисленията трябва да се използват необходимите коефициенти на разширяване. Формулите отчитат капацитета на транспортната система и котела.

Разширителният резервоар за водоснабдяване (горещ) е проектиран за по-ниска работна температура в сравнение с анализирания по-горе аналог (до +70 C). За да елиминират грешките, производителите използват син и червен цвят на външната повърхност на кутията (съответно водоснабдяване и отопление).

В същото време те увеличават здравината, за да предотвратят повреди от воден чук. Серийните продукти са в състояние да издържат на повишаване на налягането до 10-12 атм.

Изборът на разширителния резервоар за захранване с топла вода се извършва едновременно със спирателни устройства, манометри и други свързани части.

Как се получават капките?

Възможни опции:

 • нараства;
 • понижаване.

И двата процеса са взаимосвързани. Повишаването на налягането във веригата означава, че охлаждащата течност няма къде да отиде, след като е увеличила обема си. Една от причините, а не единствената, може да бъде неправилното изчисление на разширителния резервоар за отопление от затворен тип. Как се случва това на практика? Вземете например схема, съдържаща сто литра охлаждаща течност:

 • в системата има сто литра студена течност;
 • котелът се включва и загрява охлаждащата течност;
 • водата се разширява и става не сто, а около сто и пет литра;
 • излишната течност трябва да отиде някъде. За това във веригата е инсталиран разширителен резервоар;
 • след охлаждане на охлаждащата течност, тя не е достатъчна във веригата, тъй като част от нея се изстисква в резервоара. Съответно водата трябва да се върне в тръбите, което се случва, ако всичко е наред.

Налягане спада

Ако обемът на разширителния резервоар за затворена отоплителна система е по-малък от необходимото, тогава цялата течност, която не се побира, ще бъде отстранена навън. Във веригата са предвидени специални клапани, които освобождават охлаждащата течност, ако налягането се повиши до критично ниво. Съвременните котли също са оборудвани с такива клапани. Това е предпоставка за безопасна работа на отоплението. Увеличаването на налягането може дори да доведе до експлозия. Представете си последиците, когато тръбите просто се спукат и топлата вода лети във всички посоки. В допълнение към факта, че можете да се нараните от шок, такава спешна ситуация може да причини изгаряния на хора и животни в близост.

По-късно, след охлаждане, водата намалява в обем. Течността от резервоара се връща обратно в тръбите, но охлаждащата течност все още не е достатъчна. Това е така, защото изтеглената вода не се е върнала навън, а е напуснала безвъзвратно. В резултат на това налягането във веригата пада рязко. Това води до следните резултати:

 • спиране на котела. Нагревателите имат определен минимален праг на налягане, при който той може да работи. Ако тази стойност не се поддържа, тя просто не може да се включи, автоматизацията не позволява да се направи;
 • размразяване на системата. Ако спирането на отоплителното оборудване е настъпило през зимата, а вие не сте вкъщи, може да възникне сериозен инцидент. Системата ще замръзне след няколко часа, в зависимост от нивото на топлоизолация на вашия дом;
 • необходимостта от презареждане. Необходимо е да добавите липсващото количество вода към веригата.

Това са резултатите от груби грешки, направени при изчисляване на разширителния резервоар за отопление или ако сте разчитали на резервоар, вграден в котела.

Съвременните котли имат вградени резервоари, чийто обем често е недостатъчен.Не забравяйте да вземете предвид този факт и, ако е необходимо, да инсталирате допълнителни резервоари.

Също така се случва, че резервоарът е напълно напълнен, налягането продължава да се повишава, но не достига критичното ниво. Иглата на манометъра балансира на границата на работния максимум на веригата, докато всичко функционира. Такива случаи са безброй. Хората много често задават въпроси за подобни разлики. Разбира се, такива процеси ги тревожат, тъй като те не са норма. С такива увеличения веригата работи при екстремни условия, което води до нейното ранно износване. Също така такива процеси влияят неблагоприятно на котела, а той струва пари и не е малък.

Сортове

В зависимост от дизайна те се разделят на отворени и затворени.

Отворете

Това са цилиндрични или правоъгълни резервоари, които монтиран в горната част на отоплителната система (често на тавана)... Резервоарът е свързан към водоснабдителната система за попълване на водоснабдяването и към канализационната система за източване на излишната охлаждаща течност.

Снимка 3

Снимка 1. Разширителен резервоар от отворен тип. Уредът е правоъгълен, монтиран в горната част на отоплителната система.

Недостатъкът на този тип оборудване е това няма автоматично регулиране на нивото на водата. Ще трябва да контролирате количеството течност в него визуално и за да добавите вода, отворете клапата пред входящата тръба. Друго неудобство е сложната инсталация, тъй като резервоарът има значително тегло и ще трябва да се вдигне на тавана. Поради описаните нюанси този тип оборудване беше почти изместен от резервоари от затворен тип.

Затворено

Дизайн сферична или овална с две камери вътре: един за въздух и един за вода, идваща от отоплителната система. Те са разделени един от друг с мембрана, която представлява торбен гумен резервоар, който се разширява и свива.

Когато водата навлезе в първата камера мембраната се разтяга и въздухът излиза от втората камера през специален клапан. Когато течността се охлади, мембраната започва да се връща в първоначалното си положение и изцежда водата обратно в отоплителната система.

Снимка 4

Снимка 2. Доста просто устройство на затворен разширителен резервоар. Стрелките показват компонентите.

В зависимост от вида на мембраната, има два вида затворени разширителни резервоари:

 1. Оборудван с неотстранима мембранна мембрана

Дизайнът е изключително издръжлив поради производството чрез студено щамповане. Освен това резервоарите от този тип имат антикорозионна защита на повърхността отвън и отвътре. Кухината на резервоара е разделена на две камери чрез еластична мембрана. Охлаждащата течност тече от системата към долната камера. Когато диафрагмата е в желаното положение - тя е на повърхността на течността - устройството е готово за работа.

 1. Фланцово

Мембраната е свързана с входящата тръба посредством фланцови крепежни елементи, които ви позволява да замените износената мембрана с нова... Охлаждащата течност е вътре в мембраната и не влиза в контакт със стените на резервоара, което прави възможно да не се прибягва до антикорозионни мерки.

Затворени разширителни резервоари често монтирани до отоплителни котли. Вторият вариант е монтаж близо до котела, ако планирате да инсталирате двуконтурна отоплителна система, осигуряваща захранване с топла вода.

Избор на сила на звука

Нека разгледаме отделно как да изчислим разширителен резервоар за отопление на затворени и отворени типове. Тъй като дизайнът и принципът на работа на такива резервоари са напълно различни, въпреки че и двата изпълняват една и съща функция.

Отворен резервоар

Размерите на разширителния резервоар за отворена отоплителна система, като цяло, определят неговия обем, тъй като дизайнът на такъв резервоар е доста прост.Изработен е от ламарина. Той има отвор, през който охлаждащата течност влиза вътре и се връща обратно в тръбите. Те могат да бъдат оборудвани и с отвор за преливане, през който излишната вода се изхвърля в канализацията.

Случва се автоматичен грим да се вкара в резервоара. Но основното е как се изчислява разширителният резервоар в отоплителната система, или по-скоро неговият обем. Да вземем същата система със сто литра вода. След нагряване течността ще се увеличи с пет процента, може и повече, в зависимост от температурата във веригата. Оказва се, че обемът на разширителния резервоар за тази отворена отоплителна система трябва да бъде поне пет литра, за предпочитане повече. И изчисляването на разширителния резервоар за отоплителната система се свежда до следния алгоритъм:

 • пет литра е разширяването на водата;
 • няколко литра трябва винаги да са в резервоара - това е, за да се предотврати навлизането на въздух във веригата;
 • трябва да се направят три литра в резерв.

Въз основа на изчислението на обема на разширителния резервоар за отопление, той получава десет литра. Между другото, това е най-простият и често срещан метод за подбор - десет процента от количеството вода във веригата.

Най-лесният начин за изчисляване на обема на разширителен резервоар за отопление е да се изчисли десета от общото количество охлаждаща течност. Това е стойност с необходимия марж, при която всичко ще работи като по часовник.

За затворени системи, в допълнение към простия, популярен метод за изчисляване на обема на разширителния резервоар на отоплителната система, има и по-точни методи. За да се възползвате от тях, трябва да знаете няколко значения. Те включват:

 • колко се увеличава обемът на водата (RH) при нагряване. Отговор: пет процента. Стойността е закръглена до най-близкото цяло число без дроби за удобство. Ако във вашата верига циркулира течност против замръзване, тази стойност ще бъде по-висока;
 • колко вода има във веригата (VC). Такива данни трябва да са налични още от етапа на проектиране. Тъй като изборът на нагревателя се основава на тази стойност. Ако се случи така, че не знаете колко литра има, остава само да измерите. Първото нещо, което ви идва на ум, е да източите напълно цялата течност от веригата и да я напълните отново. Броят на литрите може да се измери в кофи, или можете да използвате специален брояч, който е инсталиран на потока;
 • за какво максимално налягане са проектирани веригата и котелът (DK). Тази стойност може да се прочете в документите на нагревателя или на самия нагревател. Едва ли ще се случи така, че върху корпуса на котела да няма нито документи, нито информация. Но ако това наистина се е случило, тогава Интернет ще ви помогне;
 • какво е налягането във въздушната камера на разширителния резервоар (DB). Това е посочено и в техническата документация.

За да се изчисли колко обем на разширителния резервоар е необходим за отопление, трябва да се извърши просто математическо изчисление:

OV x VK x (DK + 1) / DK - DB

Въз основа на резултатите от изчисляването на капацитета на разширителния резервоар за отопление, ще получите точна стойност. Въпросът за целесъобразността на такива сложни изчисления остава отворен. Несъмнено според резултатите от тази формула за изчисляване на разширителния резервоар на отоплителната система ще се получи по-ниска стойност, отколкото според резултатите от метода "народен". Но по-голямата граница на грешка не е грешка. Ако резервоарът е по-голям от това, от което се нуждаете, всичко е наред, просто трябва да го настроите правилно.

Избор на устройството според изчислението

Преди да продължите с изчисляването на мембраната, трябва да знаете, че колкото по-голям е обемът на отоплителната система и колкото по-висок е индикаторът за максимална температура на охлаждащата течност, толкова по-голям е обемът на самия резервоар.

Има няколко начина, по които се извършва изчислението: да се свържете със специалисти в конструкторското бюро, да направите изчисления сами с помощта на специална формула или да изчислите с помощта на онлайн калкулатор.

Формула

Формулата за изчисление изглежда така: V = (VL x E) / D, където:

 • VL е обемът на всички части на багажника, включително котела и другите отоплителни устройства;
 • E е коефициентът на разширение на охлаждащата течност (в проценти);
 • D е показател за ефективността на мембраната.

До какво ниво да изпомпвате въздушната камера

Важно е да регулирате правилно разширителния резервоар за отопление от затворен тип. Изчисляването на капацитета е, разбира се, сериозен аспект, но дори и да е направено правилно, резервоарът пак може да работи по неподходящ начин. За да се справим с това, нека се спрем накратко на неговия дизайн. Състои се от две отделения с гумено уплътнение между тях. Няма връзка между камерите. Във въздушното отделение има зърно.

По време на работа водата запълва обема на камерата на резервоара, докато мембраната се разтяга. Ако налягането във въздушната камера е твърде високо, това просто ще предотврати деформацията на ластика. В резултат на това резервоарът не работи. Въздушната камера трябва да бъде с две десети от атмосферата по-малка от работното налягане на котела. Като алтернатива използвайте препоръките на производителя за персонализиране.

Видове резервоари

Всички резервоари са разделени на типове според два критерия: начина на монтаж и материала на производство. Според метода на монтаж резервоарите са:

 • вграден;
 • преносим;
 • тип самовар (монтиран на комина).

По материал на производство:

 • излято желязо;
 • изработени от неръждаема стомана;
 • изработена от емайлирана стомана.

Всеки тип има модели, които се различават по форма, обем, дебелина на стената. Повечето от контейнерите са оборудвани със стандартни кранове и имат изводи за душ, но има и такива, от които водата се изтегля през горната част с черпак. За да не се объркате при избора, трябва да се запознаете подробно с предимствата и недостатъците на всички тези видове.

Най-икономичният и удобен вариант. Резервоарът е инсталиран в процеса на полагане на фурната. Долната му част е разположена вътре в горивната камера, поради което водата се загрява директно от пламъка. Топлата вода се изтегля отгоре с черпак или с вграден кран.

Поради директен контакт с огън, стените и дъното на контейнера трябва да бъдат възможно най-дебели, поради което най-предпочитаният материал за такъв резервоар е чугун с дебелина 5 mm или повече. Не по-малко популярни са резервоарите от неръждаема стомана с дебелина на стената от 1 и 1,5 мм. Емайлираните стоманени контейнери не са подходящи за този метод на монтаж. Чугунените резервоари са във формата на купа, изработена от неръждаема стомана, обикновено под формата на куб или цилиндър.

Предимства на вградените резервоари:

 • водата се загрява бързо;
 • температурата на водата се поддържа дълго време;
 • спестява се свободно място, тъй като резервоарът не излиза извън печката;
 • проста инсталация.

Недостатъци:

 • топлопредаването на пещта намалява, тъй като по-голямата част от топлината отива за нагряване на водата;
 • размерите на резервоара са ограничени от размерите на пещта;
 • резервоарът трябва да има дебели стени, което увеличава теглото и цената му.

Метални резервоари за печки за сауна

Този метод е удобен в случаите, когато не повече от 4 души пара в банята едновременно, или хората се мият отделно. Например, ако 3-4 души се редуват на пара във ваната, отнема съответно много време и ще отнеме повече време за поддържане на температурата на водата чрез изхвърляне на дърва за огрев. Вграденият резервоар спестява гориво, като остава горещ за много дълго време. Но за големите компании тази опция не е най-оптималната, тъй като не осигурява необходимото количество вода.

Дистанционният резервоар се намира на разстояние от пещта и е свързан с тръби с топлообменник, вграден в пещта. Без това експлоатацията му е невъзможна. Най-често такъв резервоар е инсталиран в пералня или монтиран на стената на парната баня до печката, ако размерите му са по-големи от площта на камината. При избора на място за контейнер трябва да се има предвид, че дължината на тръбите не трябва да надвишава 2,5-3 м. Отдалечените резервоари могат да бъдат направени от неръждаема стомана и емайлирани, цилиндрични, правоъгълни и дори триъгълни по форма - за монтаж в ъгъла на стаята.

Ползи:

 • резервоарът е инсталиран там, където е по-удобно;
 • могат да се използват големи контейнери;
 • няма директен контакт с огън, така че резервоарът може да бъде емайлиран и с по-тънки стени.

Ако 6-8 души редовно правят парна баня, това е отличен вариант.

Недостатъци:

 • без да поддържа огъня в горивната камера, водата се охлажда бързо;
 • фурната не може да се използва без вода във веригата;
 • по-сложна инсталация в сравнение с вградения резервоар.

Резервоар на тръба или конструкция "Самовар"

Тази опция предполага инсталиране на резервоара около комина, а при някои модели тръбата е разположена извън резервоара, в други - вътре.

На височина резервоарът може да заема пространството от печката до тавана, да излиза частично на тавана или да бъде прикрепен само към малка част от комина над печката. Най-удобната форма на контейнера е цилиндрична, но има много модели с правоъгълни, триъгълни и овални секции. Водата се загрява от дима, преминаващ през тръбата, която има много висока температура.

Ползи:

 • бързо и равномерно нагряване на водата;
 • не намалява топлообмена на пещта;
 • спестяване на пространство;
 • можете да инсталирате контейнер с произволен обем;
 • водата остава гореща за дълго време.

Такъв резервоар е подходящ за всяка баня и произволен брой хора. Всичко зависи от размера на контейнера.

Недостатъци:

 • сложността на инсталацията;
 • повишено отлагане на сажди по стените на комина.

Когато инсталирате резервоара, е необходимо да изберете правилните крепежни елементи, за да фиксирате сигурно резервоара в изправено положение. Освен това ще трябва да инсталирате тръби за подаване на студена вода и отстраняване на топла вода, да инсталирате кран.

За какво е разширителен резервоар?

Както знаем, водата има тенденция да се разширява по време на нагряване. Както и всяка друга течност като цяло. Охладителната течност в отоплителната система не е изключение. Когато течността се разшири, нейният излишък трябва да се сложи някъде. За тези цели в отоплението са изобретени разширителни резервоари.

На първо място, нека си припомним основния закон на физиката: когато се нагряват, телата се увеличават, а когато се охладят, намаляват. Циркулиращият топлоносител (вода) в системата при нагряване се увеличава в обем средно с 3-5%. За предотвратяване на аварии и поддържане на работоспособността на отоплителното оборудване е необходим контейнер, който ще изглади температурната разлика и в резултат на това налягането и обема вода. Тоест при нагряване резервоарът ще поеме излишната течност, а когато се охлади, ще я спусне обратно в системата. По този начин налягането в котела остава в допустимите граници. В противен случай се задейства автоматичната защита и системата се издига. Какво може да бъде опасно при силни студове.

Как да поставите правилно резервоара

Когато инсталирате отворен резервоар на тавана, трябва да се спазват редица правила:

 1. Контейнерът трябва да стои директно над котела и да бъде свързан с него с вертикална захранваща тръба.
 2. Корпусът на продукта трябва да бъде внимателно изолиран, за да не се губи топлина чрез нагряване на студеното таванско помещение.
 3. Наложително е да се организира аварийно преливане, така че при аварийна ситуация топлата вода да не наводнява тавана.
 4. За да се опрости контролът на нивото и гримът, се препоръчва да се въведат 2 допълнителни тръбопровода в котелното, както е показано на схемата за свързване на резервоара:

Изчисляване и избор на разширителен резервоар

Забележка. Обичайно е аварийният преливник да се насочва към канализационната мрежа. Но някои собственици на жилища, за да опростят задачата, я изваждат през покрива директно на улицата.

Инсталирането на мембранен разширителен резервоар също има свои собствени характеристики. Като се има предвид как работи този продукт, той може да бъде поставен вертикално или хоризонтално във всяко положение. Малките контейнери обикновено се закрепват към стената със скоба или се окачват от специална скоба, големи - просто се поставят на пода. Тук има една точка: производителността на мембранния резервоар не зависи от неговата ориентация в пространството, което не може да се каже за експлоатационния живот.

Затворен съд ще продължи по-дълго, ако е монтиран вертикално с въздушната камера нагоре. Факт е, че рано или късно мембраната ще изчерпи ресурса си, поради което в нея ще се появят пукнатини. Вътрешната структура на резервоара е такава, че при хоризонтално разположение въздухът от половината му бързо ще проникне през пукнатините в охлаждащата течност и това ще заеме своето място. Ще трябва спешно да поставим нов разширителен резервоар за отопление. Същият резултат бързо ще се появи, когато контейнерът виси с главата надолу на скобата.

Изчисляване и избор на разширителен резервоар

В нормално вертикално положение въздухът от горната част няма да бърза да проникне през пукнатините в долната, точно както охлаждащата течност неохотно ще се изкачи нагоре. Докато размерът и броят на пукнатините се увеличи до критично ниво, отоплението ще работи правилно. Този процес понякога отнема много време, няма да забележите проблема веднага. Но независимо как поставяте съда, трябва да се придържате към следните препоръки:

 1. Продуктът трябва да бъде разположен в котелното помещение по такъв начин, че да е удобно да се обслужва. Не инсталирайте подови стойки близо до стена.
 2. Когато монтирате на стената нагревателния разширителен съд, не го поставяйте твърде високо, за да не се налага да стигате до спирателния вентил или въздушната макара при обслужване.
 3. Натоварването от захранващите тръбопроводи и спирателните кранове не трябва да пада върху разклонителната тръба на резервоара. Закрепете тръбите заедно с клапаните поотделно, това ще улесни подмяната на резервоара в случай на повреда.
 4. Не е разрешено поставянето на захранващата тръба през пода през прохода или окачването й на височина на главата.

Изчисляване и избор на разширителен резервоар

Как да поставим красиво оборудването в котелно помещение

Препоръки на специалист

монтаж на отоплителен резервоар
Затвореният разширителен съд не е необходимо да се инсталира в най-високата точка в системата.

Основното предимство на мембранните компенсатори се крие именно във възможността за поставянето му на място, най-удобно за монтаж и експлоатация.

Малки резервоари с обем 20-25 литра обикновено се инсталират в системи с циркулационна помпа, чиято мощност е 1,2 kW. Увеличаването на капацитета до 20-60 литра ще увеличи мощността на помпата до 2,0 kW.

Продават се компенсаторни устройства с обем 100-200 литра. В допълнение към прякото си предназначение, те могат да играят ролята на резервоар за съхранение на топла вода. Вярно е, че те могат да се използват по този начин, само ако основният източник на топла вода е изключен за кратко време.

Размерите на разширителните резервоари обхващат доста широк диапазон. Сред тях има модели с толкова големи размери, че стандартните врати не позволяват да се внасят в стаята. В такава ситуация е по-добре да замените един огромен контейнер с няколко малки. Основното е, че общият им обем е равен на изчисления.

За какво е разширителен резервоар?

В зависимост от метеорологичните условия и климатичния режим в помещението, охлаждащата течност, която циркулира през отоплителните тръби, се загрява в по-голяма или по-малка степен. При интензивно нагряване той се разширява и образува излишен обем, който може да създаде налягане, надвишаващо максимално допустимото за работата на системата. Инсталирането на разширителен резервоар в отоплителната мрежа е необходимо само за временно отстраняване на излишната течност.

Затворена отоплителна система с монтиран разширител

Двуконтурният котел обикновено има собствен резервоар за отстраняване на охлаждащата течност, чийто капацитет е напълно достатъчен за средни работни условия.

Но ако къщата ви има много отопляеми помещения и поне някои от тях използват метални тръби като батерии, тогава се изисква много повече течност в нормален режим, което означава, че увеличаването на обема по време на разширяването ще бъде по-забележимо. Следователно вграденият разширителен резервоар може да не е достатъчен и тогава ще трябва да се инсталира допълнителен резервоар.

Отворени резервоари

Тези резервоари се използват за отворена отоплителна система (в противен случай - гравитационна, гравитационна) и представляват метален резервоар с отворен плот с произволна форма. Клон за свързване на маркуч или преливна тръба е заварен към горната част на страничната стена, охлаждащата течност се подава към резервоара отдолу. Елементът е инсталиран над цялата система на захранващата тръба, обикновено на тавана на къщата.

Изчисляване и избор на разширителен резервоар

Всеки разширителен резервоар за отопление от отворен тип изпълнява 2 функции:

 • служи за компенсиране на разширяването на охлаждащата течност;
 • премахва въздуха от системата, тъй като нейният връх комуникира с атмосферата.

Това е неговото предимство, но не е единственото. Отвореният контейнер може също така успешно и постоянно да служи в системи с принудителна циркулация, тъй като конструкцията на резервоара е много проста, там няма какво да се счупи. Той обаче има и много недостатъци:

 • резервоар, инсталиран на тавана, изисква добра изолация;
 • през сезона е необходимо постоянно да се следи нивото на водата в резервоара и да се попълва своевременно;
 • охлаждащата течност е постоянно наситена с кислород от атмосферата, което прави металните части на котела по-бързо корозиращи;
 • допълнителен разход на материали и сложност по време на монтажа.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни