Преглед на климатиците за отопление на помещение през зимата

ОВК оборудването е активно развиваща се област на производство. Необходимостта от инсталиране на такова оборудване се превърна в неразделен елемент не само при проектирането и изграждането на офис сгради или търговски центрове - все по-често можете да намерите проекти на жилищни сгради, в които е дизайнерско решение за инсталиране на климатична система при условие. Съвременните стационарни климатици също се наричат ​​сплит системи, поради тяхната конструктивна характеристика - те се състоят от две части: вътрешното тяло е в стаята вътре, а външното тяло е отвън. Освен това, някои модели сплит системи могат не само да охлаждат въздуха в помещението, но и да го отопляват, тоест работят в зимно-летен режим. Как е отоплението от климатика, при кои модели се предоставя тази опция и какви параметри влияят на избора - в материала по-долу.

Валидността на отоплението на помещение с климатик

Често купувачите имат въпрос - кой е най-добрият начин за отопление на стаята, климатик или газ. За да разберете колко изгодно ще бъде да използвате климатична система за тази цел и да намерите най-икономичния метод за отопление, е необходимо да сравните няколко фактора:

 • цена на устройството;
 • експлоатационни условия и ограничения - ниските температури на външния въздух значително ограничават използването на климатици;
 • икономии по отношение на други източници на топлина.

Климатикът отоплява стаята
Анализът на данните показва, че ще бъде изгодно да се използва климатик като отоплително устройство за селска къща, ако в жилището не се подава газ и трябва да избирате между дизелово гориво, въглища, втечнен газ или електричество като топлина източник.... Също така отоплението на помещение с климатична система може да се помисли от собствениците на къщи без печка.
Трябва да се отбележи, че е по-изгодно да се използват сплит системи за отопление в региони с мека зима, тъй като моделите, които могат да работят при ниски температури, са по-скъпи и изискват специална поддръжка. Ако преобладава мразовито време или мрежовият газ се доставя в къщата, тогава отоплението на дома чрез климатичната система ще има малко предимства.

На бележка! Отоплението с климатик е препоръчително, например, извън сезона, когато навън вече е хладно, но комуналните услуги все още не са включили централното отопление.

Може ли климатикът да работи за отопление

може ли климатикът да се използва за отопление през зимата

От време на време климатикът включва режим на размразяване, тъй като върху него се образува лед.

Много хора имат въпрос дали е възможно да се използва климатик през зимата за отопление? Недвусмислено заявяваме, че сплит системите работят както за охлаждане, така и за отопление на въздуха. Струва си да се отбележи, че не всички климатици са оборудвани с функция за нагряване и температурният режим за различните модели може да се различава.

Съмненията относно това дали климатикът може да работи за отопление възникват поради честите прегледи, че сплит системата не загрява въздуха. Понякога това се случва поради техническа необходимост, например, когато системата се размрази, но има и непредвидени случаи. Защо климатикът не работи за отопление, причини:

 • лошо качество единица;
 • несъответствие на метеорологичните условия с декларираните характеристики;
 • несвоевременно обслужване;
 • неизправност на компресора или изтичане на фреон.

Дали е възможно да включите климатика за отопление през зимата зависи от метеорологичните условия.Ако вашето устройство е оценено до -5 градуса, тогава не трябва да го включвате при по-ниска температура, въпреки че най-вероятно сплит системата няма да стартира при силен студ.

На цена изолацията на пода с експандирана глина в дървена къща ще бъде най-евтината.

Прочетете за изолирането на тухлена стена с експандирана глина тук.

Принципът на действие за отопление

Основният принцип на работа на климатика, независимо дали е отопление или охлаждане, остава непроменен и се основава на промяна в агрегатното състояние на хладилния агент, който, както всички вещества, абсорбира топлината по време на изпарението и я отделя по време на кондензацията. Използваният хладилен агент циркулира между вътрешните и външните тела и транспортира топлината или на открито, или на закрито.

Работа на климатик за отопление

Фреонът се използва като хладилен агент, който може еднакво лесно да се нагрява и охлажда поради изпаряване, кондензация, разширяване и свиване. Следователно намаляването на температурата се постига в резултат на превръщането на фреона в газообразно състояние, а повишаването, напротив, в течна форма. Компресорът е отговорен за компресията на фреона и неговото разширяване се случва в капилярната тръба. Смяната на режимите от охлаждане към отопление става възможна чрез промяна на движението на фреона, което се постига чрез инсталиране на 4-пътен клапан, който променя посоката на потока.

Когато климатикът включи режим на отопление, се получава следното:

 • във външното тяло компресорът компресира фреон, който се загрява от него и след това преминава през тръбите към вътрешния блок.
 • намирайки се във вътрешната част, нагретият хладилен агент отделя топлина на въздуха в помещението чрез топлообменник и се охлажда;
 • фреонът, който е отделил топлината, отново влиза в уличната единица и, изпарявайки се, отделя остатъчния студ на уличния въздух през топлообменника - това се случва дори ако има прозорец от замръзване;
 • след това процесът се повтаря: фреонът влиза в компресора, където се компресира и загрява.

Може ли климатикът да се включва през зимата (отопление)?

Включете климатика за отопление през зимата, ако има такъв режим, разбира се, можете. Но трябва да вземете предвид температурните ограничения и възможностите на вашия модел. За да може климатикът да функционира нормално при ниски температури дори през зимата, е необходимо да се оборудва външното тяло с така наречения "зимен комплект", който е базиран на RDK устройството и нагревателите. Зимният комплект предотвратява образуването на лед върху външното тяло и вътре в него, помага за отстраняване на влагата от изпарителното тяло.

След като инсталирате зимния комплект на климатика, можете да го използвате в режим на отопление дори при -20 ° C извън прозореца.

Възможно ли е да включите климатика за отопление през зимата?

Температурни граници

Има важно ограничение за всички климатици: минималната температура, при която може да работи. Това се дължи на факта, че за нормалната работа на компресора е необходимо масло, което започва да се уплътнява при ниски температури, което е изпълнено с повреда на устройството при стартиране.

Важно! При ниски температури навън, фреонът може да няма време да се изпари, тогава той ще влезе във вътрешното тяло в течна форма и това може да предизвика воден чук.

Климатик през зимата

Минималната температура, която позволява на климатика да функционира нормално, е -80C за повечето модели. Някои сплит системи имат по-ниска допустима стойност: до -150C. Въпреки това, дори при тези модели, производителността на устройствата при минусови температури се влошава със 70% от данните, посочени в техническия лист с данни.

На бележка! За да компенсират отрицателните метеорологични фактори, много експерти препоръчват да се използва специален зимен комплект, който се състои от маслен нагревател за компресора и радиатори, които са устойчиви на конденз и заледяване.

Ефективност и топлинна ефективност

Консумацията на енергия при отопление на климатика е свързана с нетната мощност, което ви позволява да изчислите ефективността - ефективността на системата. Нетната мощност е количеството топлина, предадено за единица време. Ако ефективността на климатика в режим на отопление е повече от 1, можем да говорим за ефективната му работа. По правило количеството топлина, генерирано от домакинска сплит-система, е 3-4 пъти по-голямо от потреблението на енергия за нейното производство (този показател зависи от външната температура). Ниската консумация и високата топлинна мощност правят климатика не само удобен, но и икономично решение в борбата срещу извън сезона студ.

Специално развитие на инженерите на TM Fujitsu

Инверторен климатик с функция за отопление и зимен комплект TM Fujitsu NORDIC е може би най-добрият климатик за отопление. Това е най-модерното оборудване досега за създаване на топлина и уют в къщата с минимални разходи. Моделите Airflow Nordic и Deluxe Slide Nordic с инверторен компресор и увеличен топлообменник се различават от сегмента за включване / изключване с по-ниска консумация на енергия, увеличен капацитет за производство на топлина и изгодно съотношение на енергийна ефективност.

Кое е по-ефективно - NORDIC или електрически нагревател?

Първоначално климатиците NORDIC са разработени за потребители в Канада и Скандинавия, където преобладава студеният климат. Моделите NORDIC са тествани не само в лаборатории, но и в реални северни зимни условия. Дори при температура от -25 ℃, сплит системата NORDIC има коефициент на енергийна ефективност за отопление COP = 2.147. Това означава, че в реални експлоатационни условия климатикът произвежда повече от 2 kW топлинна енергия, докато консумира само 1 kW от мрежата.

От своя страна всеки електрически нагревател не може да произвежда повече топлинна енергия, отколкото консумира електрическа, тъй като преобразува само един вид енергия в друг. Неговият COP не надвишава 1. По този начин, дори в сурова зима, отопляемите климатици Fujitsu са повече от 2 пъти по-ефективни от най-модерните електрически нагреватели.

NORDIC технологии:

 • Двуцилиндров ротационен компресор с повишена производителност;
 • За защита на компресора, компресорното отделение е увеличено;
 • Мощен нагревател за дренажния съд, разположен под топлообменника и вентилатора, надеждно ги предпазва от замръзване;
 • Компонентите на външното тяло са преминали строги тестове за устойчивост на студ и са сертифицирани от Канадската асоциация по стандартизация (CSA).

Имайте предвид, че в настоящата линия на битови климатици TM Fujitsu са представени само сплит системи, базирани на инверторни технологии, а техният клас на енергийна ефективност варира от A до A +++.

Климатиците Fujitsu, използващи технологията i-PAM (Интелигентен захранващ модул и импулсна амплитудна модулация), използват още по-енергийно ефективно използване. Това гарантира много по-бързо постигане на необходимите параметри на микроклимата. Зададената температура в режим на отопление се достига почти 3 пъти по-бързо, отколкото в стандартния модел инвертор.

Отделно си струва да споменем функцията „Поддържане + 10 ℃ в режим на отопление“ - режим, при който климатикът автоматично поддържа температурата в помещението на + 10 ℃, за да се избегне охлаждането на къщата през зимата.

Разновидности на климатици за отопление

Тъй като основните слабости на сплит системите, работещи на отопление, са загубата на производителност и повишеният риск от повреда при ниски температури, производителите непрекъснато работят за подобряване на дизайна на устройствата, както и за разработване на нови видове хладилни агенти. Има няколко вида тези климатици, всеки със своите плюсове и минуси.

Сплит системи с термопомпи

Сплит системите с термопомпа са сложни инженерни проекти, предназначени да повишат ефективността на отоплението на помещението дори при работа в мразовити условия. Такова устройство се отличава със следните конструктивни характеристики:

 • увеличен размер на топлообменника;
 • инсталиране на по-ефективен вентилатор във външното тяло, което подобрява ефективността на преноса на топлина;
 • загряване на картера на компресора, както и външното тяло, което при работа при ниски температури предотвратява образуването на лед;
 • по-прецизно регулиране на подаването на хладилен агент към топлообменника в зависимост от метеорологичните условия, което се извършва с помощта на електронен контролен клапан.

Сплит система с термопомпа

На бележка! В много модели съоръжения с термопомпа се използват специални видове фреон, които са ефективни при ниски температури.

Термопомпа с източник на въздух с котел

Това е един от видовете сплит системи, които са предназначени за отопление или охлаждане, както и за подаване на топла вода. Освен това термопомпа с източник на въздух с котел може да стане част от система за подово отопление. За разлика от повечето модели, работещи на принципа въздух-въздух, този тип устройства използват принципа въздух-вода в действие.... Такова устройство е идеално за частна къща, разположена в екологично чист район, тъй като не отделя продукти от горенето във въздуха.

Термопомпа с източник на въздух с котел

Системи с постоянна производителност

За големи помещения, например търговски или офис центрове, не се използват отделни климатици, а полуиндустриални системи с постоянна производителност. Те са сложни инженерни конструкции от няколко типа.

 1. Касетните сплит системи не са вградени в стената, а в окачения таван и благодарение на техния дизайн разпределят въздушния поток едновременно в 4 посоки. Това осигурява равномерно отопление на голям павилион.

  Касетна сплит система

 2. Климатиците от пода до тавана спомагат за създаването на оптимален микроклимат в помещения, където е трудно да се поставят монтирани на стена или касетни устройства, тъй като те могат да бъдат монтирани на пода близо до стената или на тавана на сградата. Закрепването е закрепено със специална монтажна плоча.

  Таван климатик

 3. Моделите на въздуховоди са друг вид полуиндустриални системи, чиято особеност е, че външното тяло не е монтирано на стената на сградата, а е монтирано вътре в системата на въздуховодите. Поради тази причина се предпочитат въздуховодните системи, когато уличното тяло трябва да бъде скрито от любопитни очи.

  Канален климатик

 4. Колонните климатици са инсталирани на пода в офиси, кафенета и други заведения, където архитектурните характеристики или дизайн изключват възможността за инсталиране на оборудване за контрол на климата на тавана или стената. Самото устройство е направено под формата на колона, не заема много място и насочва въздушния поток към тавана.

  Колонен климатик

Инверторни системи

Конвенционалните климатици с режим на отопление, когато стаята достигне необходимата температура, изключете компресора и го поставете в режим на готовност, докато стойностите намалят. Това води до доста големи температурни колебания. В допълнение, постоянното включване и изключване на устройството увеличава износването на неговите части.

Инверторните модели се отличават с възможността да регулират скоростта на двигателя на компресора, поради което поддържането на зададената стойност се постига чрез промяна на производителността на устройството. Това води до малки колебания в стайната температура и спестява електроенергия, тъй като се консумира много по-малко електричество при ниски обороти на двигателя.... Ето защо много купувачи предпочитат инверторни модели.

Предимства на инверторния климатик

Арктическо изпълнение

Сплит системи с арктически характеристики се наричат ​​устройства, които са специално проектирани да работят при ниски температури. Например има модели, които се справят със задачата за отопление дори при -300С.

Нискотемпературна сплит система

Моноблокове

За да се опрости проектирането и инсталирането на сложни климатични системи, както и да се сведе до минимум използването на фреонови линии, често се практикува инсталирането на компактни термопомпи за локално отопление.

На бележка! Такива устройства са доста евтини. Единственото изискване е външността на климатика да е на открито. Следователно моноблоковете са вградени в стена или прозорец.

Моноблок

Покриви

Покривите са климатици за охлаждане и отопление, единиците от които са разположени на покрива, като правило, от противоположните страни на покривното покритие на минимално разстояние. Такава инсталация помага да се разпредели топлината възможно най-равномерно по цялата площ на къщата. Освен това покривите не се нуждаят от допълнително подаване на въздух за охлаждане на повърхността на външното тяло.

Покрив

Работа на климатика през зимата в режим на отопление

топлообменник за външно тяло

Говорейки за принципа на действие на климатика за топлина, неволно може да се помисли как протича отоплителният процес при есенно-зимни температури навън. Възможно ли е изобщо да се загрее с този уред?

По-голямата част от сплит системите не могат да бъдат включени при студове под -5 ° C, за инверторните системи тези показатели достигат -10 °. Именно поради спада на ефективността, който при нормални условия достига почти 300%, работата на климатика през зимата за топлина става нерентабилна. Температурната разлика между външния въздух и топлообменника на външното тяло трябва да бъде най-малко 4-5 ° C. В студено време този принцип се нарушава и извличането на топлина става проблематично.

Друга причина, поради която обикновеният климатик не може да се включва за отопление през зимата, е появата на технически проблеми в системата поради:

 • маломерност на кондензатора на външното тяло;
 • уплътняване на маслото в картера на компресора;
 • замръзване на кондензат в дренажния маркуч;
 • течаща в картера на фреона в течно състояние по време на студен старт.

Оказва се, че работата на климатика през зимата за топлина носи повече проблеми, отколкото ползи. Изключение могат да бъдат сплит системите на някои японски марки, които оборудват своите хладилни машини с вградени нагреватели за дренажния маркуч и картер, а също така използват технологията на двуфазно впръскване на фреон и компресори с инжекционна дюза. Такива агрегати също се нагряват при -25 ° C.

Има зимни комплекти за сплит системи, състоящи се от дренажен нагревател, забавител на вентилатора и нагревател на картера на компресора. Мнозина грешат, вярвайки, че с тях можете да включите климатика през зимата, за да се загрее, дори при -20 ° C.

Сплит система, оборудвана с нискотемпературен комплект, може да се използва само за охлаждане при замръзване!


последиците от отоплението чрез климатизация през зимата

Когато купувате, определено трябва да обърнете внимание на ограниченията за работа на климатика за топлина / студ, тъй като не всички модели са в състояние да поддържат необходимите температурни параметри в определен регион. Стандартното ограничение на температурата на нагряване в долната граница на нормата е до -5 ° C.

Какви други експлоатационни характеристики на климатика съществуват при работа на топлина? Трябва да се има предвид, че съществува и горната граница на нормата. Повечето домашни класови сплит системи са настроени да отопляват помещението от + 18-20 ° C. Ако е необходимо да се разширят тези граници, се избира модел, който е предназначен за северните региони и държави.

Критерии за избор на отопляеми климатици

Съвременните климатици са многофункционални устройства. За да изберете най-добрия вариант, трябва да вземете предвид следните критерии:

 • минималната допустима температура на външния въздух за работа;
 • максимална топлинна мощност;
 • COP за енергийна ефективност;
 • ниво на шума;
 • изпълнение, което трябва да съответства на отопляемата площ;
 • разходи за монтаж;
 • наличието на филтри за почистване на въздуха от прахови частици, алергени, бактерии, както и от неприятни миризми;
 • наличието на вграден таймер за включване и изключване, който ви позволява да затопляте въздуха в апартамента в определен момент;
 • наличието на система за автоматично размразяване, предназначена да сведе до минимум риска от заледяване на външния модул;
 • наличието на функция за рестартиране, която ще помогне за автоматично възстановяване на работата в случай на прекъсване на електрозахранването;
 • наличие на "зимен комплект", който ще е необходим при работа с оборудване в студено време;
 • доказан производител.

Предимствата и недостатъците на такова отопление

Климатиците и сплит системите, осигуряващи възможност за отопление на помещение, имат свои предимства и недостатъци. След внимателен анализ на реални потребителски рецензии, основните аспекти бяха подчертани в следващата таблица.

професионалистиМинуси
Висока ефективност.Висока цена на сплит системи с режим на отопление.
Бързо нагряване на въздуха.Сложно устройство.
Ниска консумация на енергия в сравнение с нагревателите, тъй като електричеството не се изразходва за генериране на топлина, а само за нейното предаване.Необходимостта от използване на зимен комплект.
По-равномерно разпределение на топлината в помещението в сравнение със стационарните нагреватели.За да се избегне прекъсването на смазването, климатикът ще трябва периодично да се включва.
Тъй като климатиците нямат нагревателен елемент (като нагревателни елементи), те практически не изгарят въздух в помещението и не отделят въглероден окис.При инсталиране на оборудване, работещо на принципа на термопомпите, е необходим внимателен и сложен дизайн, в противен случай в стаята могат да се появят отделни студени зони и кондензът ще се утаи върху стъклото.

Отопление с климатик

Как да включа климатика за отопление на дистанционното?

За да включите функцията за отопление на климатика с помощта на контролния панел, независимо от модела, трябва да изпълните няколко прости стъпки:

Как да включа климатика за отопление на дистанционното?

 1. Вземете дистанционното управление от вашия климатик и включете устройството както обикновено, т.е. натиснете бутона ON / OFF.
 2. Дистанционното управление трябва да има бутон "РЕЖИМ". Натиснете го и превключете режимите, докато на екрана се покаже иконата "слънце" или надписът "HEAT".
 3. Натиснете клавиша HEAT (или иконата на слънце). Това ще позволи сплит системата да бъде превключена в режим на отопление и да затопли помещението до 30 ° C.
 4. Ако дистанционното ви управление няма бутон „РЕЖИМ“, погледнете бутоните с иконите „снежинка“, „вентилатор“, „капчица“, „слънце“. Щракнете върху „слънце“. Ако на дистанционното управление няма нито „слънце“, нито „НАГРЕВАНЕ“, но се показват други режими, тогава вашият климатик не поддържа функцията за отопление.
 5. Обърнете внимание на бутоните с маркировка "+" и "-". Те ви позволяват да регулирате температурата от 1 ° C и повече. Използвайки ги, задайте си удобни условия (зададената температура трябва да е по-висока от тази, която в момента съществува в стаята). Или използвайте бутоните нагоре и надолу.
 6. Не забравяйте да изчакате около 5-10 минути. Топлият въздух няма да потече веднага. Първо, вентилаторът ще се включи, след това въздухът започва да се нагрява. Но обърнете внимание, устройството трябва да реагира на вашите действия (бипкане, мигане, включване / изключване).

Можете, напротив, първо да настроите отоплението на дистанционното управление и едва след това да включите климатика (натиснете бутона "ON"). За някои модели това е правилният ред.

Препоръки за употреба

За да се удължи живота на климатика и да се постигне висока производителност на работата му, трябва да се спазват следните правила:

 • сменяйте периодично филтрите;
 • редовно доливайте хладилния агент, тъй като обемът му намалява с времето - средно това трябва да се прави на всеки 3 години;
 • спазвайте препоръчания температурен режим на устройството възможно най-точно;
 • през зимата покрийте външното тяло с водоустойчив материал.

Така че, за да разберете цялата истина за предимствата на използването на климатик, работещ на отопление, ще бъде полезно да потърсите информация за различни модели, да проучите отзивите и личния опит на собствениците в специализирани форуми. Форумът, посветен на живота и строителството в страната, има много статии по тази тема, както и изчисления на разходите и съвети за потребителите.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни