Как да изпомпваме охлаждащата течност в отоплителната система?

Снимка 1

Затворена отоплителна система няма връзка с атмосферата, което частично увеличава налягането.

Това се дължи на защитата от условията на околната среда и промените във времето навън.

Запълване на затворена отоплителна система с охлаждаща течност има свои собствени характеристики.

Однокласници

Характеристики на пълнене на затворена отоплителна система

Снимка 2

За да завършите работата, имате нужда помпа и разширителен резервоар. Препоръчително е да направите това заедно... Задача първият - напълнете веригата с вода, докато втората контролира изпускането на въздух.

Ако трябва да направите всичко вътре сам, достатъчно е да включите слаба глава. Предпазният клапан за газ трябва да бъде разположен в горната част на тръбопровода, далеч от котела.

Преди да започне, под мястото, където течността изтича, се поставя контейнер, за да се събере.

Кранът за отстраняване на водата е настроен на дъното... Недалеч от него, близо до котела, е монтирана захранваща тръба. За пълнене се използва маркуч, който се поставя във водоснабдителна система или се свързва с помпа. Успешен процес се улеснява висока глава. Системата ще се напълни, когато течността излезе от вентилационния клапан. След това въздухът се освобождава и налягането се проверява. Повторете процедурата, ако е необходимо.

В система с две вериги процесът е по-лесен. За залива грим система, ако има. Той автоматично ще балансира, ще отстрани газа и ще избере предварително зададеното налягане. Ако липсва, ще трябва да свържете водопровода към котела с маркуч и да напълните през последния. В този случай ще трябва да почистите ръчно веригата от въздуха.

Снимка 3

Ако котелът газ, ще трябва да премахнете покритие на лицето... Има бустерна помпа. Устройството се включва чрез нагряване на охлаждащата течност.

Течността се смесва с газа, който трябва да се отстрани: за това клапанът в устройството е леко отворен с отвертка. Когато от него се появи вода, вентилът е запушен.

Процедурата се повтаря 3-5 пъти с интервал от 2-3 минути. Ако котелът е спрял да кипи, се извършва проверка на налягането.

След като приключат с пълненето на затворената система, те продължават да проверяват целостта на тръбите. След него се правят отстраняване на грешки и хидравлични тестове.

Видове охлаждащи течности

Има няколко вида, главно течностино и да се срещнат газообразен... По-често от други, които използват следните две вещества.

Вода

Това е стандартният пълнител за тръбопровода. Понася добре топлината и не причинява химична реакцияс изключение на окисляването на метали. По време на работа контурът частично се запълва изметобразува се при охлаждане на течността.

Важно! Когато се използва това вещество, е достатъчно да се извърши годишен почистване на системата от твърди образувания.

Антифриз

Антифризът се използва в системи, които периодично изключете, особено в студения сезон. Полезен е и в северните райони. При охлаждане тръбите няма да се спукат, което се случва с водата. За вливането на антифриз се препоръчва да се създаде система с контур с малък диаметър, и инсталирайте радиатори панел... Това помага да се спести консумация на течност.

Снимка 4

Снимка 1. Антифриз модел EKO-30 на основата на пропилей гликол с карбоксилатни добавки, тегло - 10 кг ,.

Освен това е много по-трудно да се напълни: антифризът не може да се пълни директно с маркуч или през резервоар (в затворена система).

Бей изпълнява по един от двата начина:

 • Отдолу с помпа. Той създава налягане, благодарение на което антифризът започва да циркулира. Това ще изисква специален механизъм, способен да действа върху течности, различни от вода.
 • Чрез възвратен клапан. Той е свързан с контейнера, като го поставя възможно най-високо. Това помага за облекчаване на натиска. След завършване на пълненето остатъците се източват.

Видове течности против замръзване

Антифризът в отоплителната система на частна селска къща може да се направи въз основа на един от двата вида течности:

 • етиленов гликол;
 • пропиленгликол.

Антифризът на етилен гликол може да бъде описан като токсичен, но в същото време евтин, докато антифризът на пропилен гликол не е вреден за човешкото здраве, но е скъп.

Антифриз за отоплителната система

Продавачите се фокусират върху продажбата на втория тип охлаждаща течност въз основа на неговата нетоксичност. Дори има слухове, че малко количество вредна течност може да попадне в питейната вода през системата за водоснабдяване с топла вода и да отрови жителите, ако възникне теч.

Не се притеснявайте, защото правилно инсталираната отоплителна система никога няма да пропусне антифриза във водата. Докато течовете са толкова малки, че не могат да бъдат толкова опасни. Освен това производителите боядисват антифриза на основата на етилен гликол в червено, а на основата на пропилен гликол - в зелено, така че ако изтича внезапно, той може лесно да бъде забелязан.

Ако сте напълно уверени във висококачествения монтаж на отоплителната система и нямате много пари, които да похарчите за скъпа течност, тогава не се страхувайте и попълнете етилен гликол антифриз, внимателно следвайки процеса и без да се отклонявате от инструкциите. Ако искате да се застраховате за пореден път и да не се притеснявате, просто платете необходимата сума и купете антифриз на основата на пропилен гликол.

Антифризът често може да бъде закупен като концентрат. Трябва да се разрежда стриктно, както се казва в инструкциите. Не правете "антифриза" много концентриран, тъй като това може да причини отлагания в топлообменника. По-добре е да сменяте антифриза на всеки пет години.

Подробна информация за охлаждащата течност с пропилен гликол можете да намерите тук.

Подготвителна работа

Те се извършват независимо от състоянието на оборудването.

Хидравлично изпитване

Снимка 5

Както старите, така и новите тръби трябва да бъдат промити и тествани:

 1. С вода сбруя почистени от технологични отломки, мащаб. С добавянето на химикали е възможно да се премахне котлен камък и ръжда.

  Ако се спазват правилата за работа (не източвайте охлаждащата течност през лятото), тази процедура се изпълнява с почивка от две години.

 2. Тестване изпълнява се с въздух при високо налягане. За кримпване на работния индикатор умножете по 1,25 (стойността варира в зависимост от материала и обема вода). Налягането по време на цялата операция може да падне не повече от 1%.

Проверка за проблеми

По време на хидравличните тестове системата се проверява за наличие пукнатини и пукнатини, течове. След това трябва да проверите работата на оборудването: помпа, разширителен резервоар, котел и други.

Припокриваща се армировка

След приключване на проверката трябва да затегнете всичко клапаникоето води до изтичане на течност от радиаторите, а също и блок въздушни клапани.

Разновидности на охлаждащи течности

Най-бюджетният вариант за термичен носител е водата, но използването на тази течност не винаги е оправдано. Тази течност трябва да се използва в тръбопроводи, които не са корозирали. Преди да напълните отоплителната система, препоръчително е да дестилирате водата, което ще предотврати образуването на котлен камък в тръбите. Освен това посочената течност замръзва при излагане на отрицателни температури, което в крайна сметка ще доведе до скъсване на тръбата.

Инжектирането на течности против замръзване подобрява отоплителните характеристики на дома. Цената на антифриза за отоплителната система на селска къща зависи от много характеристики. За всеки тип охлаждаща течност се налагат следните изисквания:

 • определена степен на вискозитет с внезапни промени в температурата;
 • инертност на течността спрямо повърхността на тръбите;
 • охлаждащата течност трябва да е безопасна за човешкото здраве, да не разрушава стените на тръбопроводите;
 • цената на течността трябва да се изплати в рамките на определен период от време.

Как да попълните системата правилно

Съществува два фундаментално различни начина залив с вода.

Отгоре

Снимка 6

Готово с циркулационна помпа... Препоръчително е да се използва електрически, особено в системи с падане височини от 10 метра.

Ако има само ръчно устройство, пълненето може да се извърши от горната точка с помощта на нипел, който е свързан с въздушния клапан.

Течността тече от гравитацията... Дренажният клапан трябва да е отворен отдолу. Затваря се веднага щом се появи вода. Това помага да се създаде статично налягане, равно на височината на веригата, разделена на при 10 атм.

След това трябва да увеличите количеството течност до работната стойност. ДА СЕ монтаж свържете маркуча със сферичен кран. От друга страна към него е прикрепен адаптер към помпа с манометър. Маркучът се пълни с вода при затворен клапан на тръбата. След това се препраща към веригата, създавайки въздушен поток от помпата. Процедура повторете 3-5 пъти... Това трябва да се направи внимателно, за да не навлиза газ в тръбопровода. В противен случай ще трябва да почистите системата.

Отдолу

За процедурата ще ви трябва контейнер с обем не по-малко от 200 литра (повече, в зависимост от системата). В него се поставя помпа, създава се необходимото налягане.

Снимка 7

Последното се изчислява от височината на главата: стойност в метри разделено на 10 и вземете числото в атмосфери.

Цевта е предварително напълнена с вода. Нивото трябва да е по-високо разклонителна тръбаза да се избегне навлизането на въздух. С напредването на изпомпването течността се долива.

Когато пълните с антифриз, използвайте малък съд, за да не замърсите маркуча и корпуса на помпата. Количеството му трябва да се попълва по-често, като периодично спира процесът.

Пълненето се извършва, когато канали на открито... Последните са крановете на Маевски, поставени на батериите. Под тях са инсталирани предмети за събиране на течност. Когато тече, клапаните са затворени.

Контролът на налягането се извършва съгласно манометър... Ако индикаторът надвишава статичния (той се приема равен на дължината на главата във веригата, разделено на 10), водата продължава да се излива в системата, докато се получи необходимата стойност.

След приключване на процеса помпата се изключва. След това въздушните клапани се отпечатват. Това е необходимо за отстраняване на газ от системата. Налягането в този случай ще спадне, така че ще трябва да долеете течността.

Внимание! И накрая, тръбопроводите трябва да бъдат инспектирани пукнатини и течове.

Как да излеете антифриз в отворена система

Тук трябва да си купите безопасен пропилей гликол. Всичко е свързано с отворения разширителен резервоар, комуникиращ с атмосферата. Тъй като се намира в къщата (обикновено на тавана), малки количества дим могат да влязат в жилищните помещения. Като цяло изливането на антифриз в отворена система е непрактично. По-добре е да го преработите затворен, откъдето няма да се изпари.

антифриз за отоплителната система

Разреденият концентрат се излива през разширителен резервоар или компенсационен клапан с помощта на помпа. В този случай всички въздушни кранове на Mayevsky, инсталирани на радиаторите, трябва да бъдат отворени. С напредването на пълненето крановете се затварят, след което нивото на охлаждащата течност се довежда до около 1/3 от разширителния резервоар.

изливане на антифриз в отоплителната система на къщата със собствените си ръце

Съвети. Преди да изпомпвате антифриза в отоплителната система на къща със собствените си ръце, трябва да се уверите, че всички спирателни и контролни клапани са отворени.

След стартиране и затопляне на котела, трябва да пуснете отново въздуха през батериите. Ако нивото на нагрятата охлаждаща течност в разширителния резервоар е спаднало, тогава антифризът се добавя към около половината.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни