Кога да зареждате битов климатик: норми, честота

Правилното зареждане на климатика със собствените ви ръце ще осигури надеждната му работа и дълъг живот. Във връзка с това трябва да имате пълно разбиране кога и как да обслужвате това устройство.

Колкото и внимателно да е инсталирането и работата на устройството, част от фреона все пак постепенно ще изтече във външната среда, така че рано или късно ще трябва да се попълни. Липсата на фреон ще бъде посочена от най-лошото въздушно охлаждане. Следните инструкции за зареждане с гориво на климатика ще ви помогнат да коригирате тази ситуация.

Видове хладилен агент

Няма нужда да спестявате от зареждане с гориво, тъй като нискокачественият хладилен агент ще доведе до повреда на системата

... Процедурата за зареждане с гориво се прави най-добре два пъти годишно. Ако се направи правилно, системата ще работи гладко и ефективно. Освен това правилно напълненият домашен климатик може да удължи живота на този уред.

Всеки климатик, дори и най-качественият и най-надежден климатик, идва момент в експлоатация, когато мощността му започва да спада. Това става забележимо от факта, че вътрешният климат започва да се променя за по-дълъг период от време, отколкото преди. При редовно превантивно почистване на климатичното оборудване загубата на хладилния процес се случва само по една причина - изтичане на фреон. Има често срещано погрешно схващане, че впръскването на газ е доста трудоемък процес, който не може да се извърши самостоятелно и освен това у дома. Това обаче не е така. можете самостоятелно да напълните климатика у дома, което ще спести прилична финансова сума, която е необходима за заплащане на работата на специалистите по обслужване.

Загубата на мощност от климатика възниква по няколко причини:

 1. Изпарителят и другите вътрешни части на вътрешното тяло в сплит системата са замърсени.
 2. По-често това се случва поради намаляване на количеството фреон, който изтича през свързващите фитинги, в резултат на което охлаждащата способност намалява.

Описание на неизправности на климатика, които могат да доведат до загуба на мощност.

Честота на зареждане с гориво

За да се изчисли колко често трябва да се зарежда климатикът, е необходимо да се определи какъв тип оборудване се използва.

По този начин устройствата със сплит и мултисплит системи се препоръчват да се зареждат поне веднъж годишно. Струва си постоянно да наблюдавате работата на устройството и да проверявате нивото на устройството при най-малкото смущение.

Климатиците от мобилен и прозоречен тип практически не изискват зареждане с гориво. За съжаление дизайнът им не позволява частично зареждане с гориво. Използва се само пълно зареждане на оборудването.

Ако зареждането не се извърши своевременно, компресорът на климатика не работи. Смяната на частта само помага за отстраняването на проблема. Това е доста скъп и отнемащ време процес. По-добре е постоянно да наблюдавате състоянието на сплит системата и да се подлагате на сервиз ежегодно. Във всеки случай уредът трябва да се долива с хладилен агент поне веднъж годишно.

Кое е за предпочитане - да се напълни или допълни климатика?

Най-често битовата сплит система не изисква пълно зареждане с гориво, но частичното зареждане е достатъчно. Причините за това са няколко. Например се ремонтира климатик. След това трябва да се зарежда с гориво.

Сплит системата има температура на въздуха 19 градуса и загрява въздуха до 21 градуса. Това означава, че климатикът трябва да се зарежда с гориво.

Всяко климатично оборудване губи около 8% от хладилния агент годишно, което налага да се зарежда всяка сплит система веднъж на всеки няколко години.

Преди зареждане с гориво е необходимо да се изясни количеството фреон в системата, за да се напълни колкото е необходимо, тъй като ако количеството фреон е недостатъчно, желаният резултат няма да бъде получен, а ако количеството е прекомерно, компресорът може да се провали.

Има следните опции за зареждане на климатично оборудване:

Чрез натиск

... За да определите необходимото количество хладилен агент, е достатъчно внимателно да прочетете документите, доставени с оборудването. Когато колекторът е свързан към климатика, се показва налягането на фреона в системата. След като научихте стойността на налягането, необходимо за нормалната работа на климатика, е лесно да изчислите количеството фреон, което е необходимо за зареждане с гориво.

По маса

... Препоръчително е използването на тази опция, за да се запълни напълно устройството, тъй като преди да се използва, целият фреон се изпомпва от климатика и след това обемът на системата отново се запълва с фреон. За целта използвайте специални везни. След като научихте количеството газ в бутилката, напълнете необходимото количество.

Има и друг начин за пълнене на климатично оборудване с фреон, само че той се използва най-често след ремонта на оборудването или в случаите на проникване на въздух в системата. Това е стъклен пълнеж. Забелязвайки въздушни мехурчета в контролния прозорец на фреоновия блок, системата се пълни с фреон, преди мехурчетата да бъдат изцедени от тръбопровода. След това газът се отвежда до скоростта на пълнене на оборудването, когато в системата се появи необходимото налягане.

Как да разберете нивото на фреон в устройството

Основният симптом - намаляване на нивото на ефективност показва недостатъчно количество фреон. За да разберете обема на зареждане на климатика, трябва да разберете колко хладилен агент има в устройството. Обикновено количеството газ е посочено в документите за устройството. На същото място производителите пишат препоръчителното количество хладилен агент за едно зареждане. Обикновено се използват 5-10 грама вещество на квадратен метър от помещението.

Преди процедурата за зареждане с гориво, трябва да разберете какъв тип фреон има в устройството. Факт е, че хладилният агент може да се състои както от един компонент, така и от многокомпонентен газ със сложен състав. Фреонът, който има 1 вид газ в състава си, може да бъде подложен на частична процедура за зареждане с гориво. Фреонът със сложен състав не може да се пълни. Извадете целия хладилен агент от устройството. След това просто извършете пълната процедура за зареждане с гориво.

Подготовка на климатика за зареждане или зареждане с гориво

Трябва да знаете, че самоподготовката и зареждането на климатично оборудване се извършва със специализирани инструменти, като същевременно е необходим и фреон. Затова помислете къде ще вземете всичко това.

Необходимо е да се гарантира, че вакуумната помпа има манометър и възвратен клапан, за да се предотврати навлизането на масло във фреоновата система.

В големите градове е възможно да се наемат тези инструменти. Таксата за наем ще бъде по-евтина от заплащането на услугите на професионалист, повикан от сервизния център.

 1. Подготовката за зареждане с гориво на климатика се счита за изследване на тръбите на изпарителя и кондензатора и проверка на целостта на фреоновата линия.
 2. След извършване на визуална проверка изпомпвайте азотен газ в системата чрез регулатор на налягането, оборудван с манометър. След достигане на обема на пълнене на сплит система на определен модел, азотът автоматично спира да тече в системата. Ще трябва да наблюдавате манометъра, за да разберете дали налягането в системата спада.Ако няма спад на налягането, тогава системата е запечатана и изтичането на фреон се е случило по причина, която не е свързана с повреда на веригата.
 3. След проверка на системата (както казват професионалистите - системата е под налягане), тя се вакуумира, за което използват специализирани устройства: колектор и вакуумна помпа.
 4. След това вакуумната помпа е свързана към устройството, за което се използва колектор. След това отворете газовия клапан на колектора и включете вакуумната помпа.
 5. Когато иглата на манометъра достигне минималната стойност, изключете помпата и затворете газовия клапан на колектора.

Това е последният етап от подготовката за пълнене на ОВК оборудване.

След тестване под налягане и евакуация на системата, не се опитвайте да изключите колектора от климатика!

Определяне на необходимостта от зареждане с гориво на климатика

Редовната поддръжка на сплит системата включва зареждане на фреон на интервали от 1-2 години. Този период от време се определя от тестове, проведени от производителите. В документацията на всяко устройство можете да намерите клауза, в която се посочва, че то губи 6-8% от фреона годишно в резултат на течове.

Има обаче ситуации, когато е необходимо да се извърши непланирано зареждане с гориво на охладителните системи:

 • Извършва се в случай, че устройството започне да работи с по-малка мощност и не страда от замърсяване. В този случай въздухът се охлажда по-лошо, отколкото след инсталирането на нов климатик.
 • А също така необходимостта от зареждане с гориво на устройството може да се определи от характерното "бръмчене" на компресора, когато климатикът работи. Това означава, че в конструкцията са се появили течове, през които изтича газ. Това води до пренапрежение в компресора и неадекватно въздушно охлаждане.

Струва си да се отбележи, че в първия случай ситуацията може да бъде коригирана чрез изпомпване на фреон в непълно отделение на сплит системата. Ако се появят течове в конструктивните елементи, ще се наложи пълна подмяна на фреон в климатика и ремонт на повредени части.

замразен климатик

Други външни признаци на изтичане на хладилен агент:

 • На външния панел на климатика се образува замръзване.
 • След включване на устройството, то се „настройва“ за дълго време преди началото на охлаждането.
 • По тръбите на устройството се виждат следи от масло.

Подробни инструкции за зареждане с гориво на климатика

За самостоятелно зареждане на климатично оборудване е необходимо да се използват някои устройства:

 1. Цифрови везни;
 2. Цифров термометър;
 3. Измервателен колектор;
 4. Комплект шестостенни ключове.

Разрешено е използването на колектор с две или четири позиции. При евакуация и зареждане на климатичното оборудване се използва двупозиционен колектор, но маркучът на допълнителното оборудване се свързва отново, в резултат на което се създава въздушна брава, която трябва да се освободи чрез отваряне на клапана за течност, разположен на колектора.

Ако използвате колектор с четири позиции, не е необходимо да правите това. Това устройство има напълно запечатана система без контакт с въздуха.

 1. Преди да започнете работа, е необходимо да отворите ключалките, които се намират в сервизните фитинги на климатика - това ще позволи оставащият фреон в него да бъде освободен от устройството.
 2. Когато газът е напълно извън оборудването, ключалките се затварят.

Сега ви се предлага информация за това как HVAC оборудването се пълни с фреон, използвайки метода на индикатора за прегряване. Прегряването е индикатор за разликата между температурата на прегрятата пара и точката на кипене на фреона. Температурата на прегрятата пара се отчита с електронен термометър (докато устройството трябва да е включено). Точката на кипене на газа се показва от манометър с ниско налягане, разположен на колектора.

Как да пълним климатик или сплит система?

Нормалният индикатор за разликата в тези температури трябва да бъде между 5 и 8 ° C. Ако разликата надвишава 8 ° C, е необходимо сплит системата да се напълни с фреон, чието количество е недостатъчно.

 1. За да се запълни системата, на кантара е монтиран цилиндър, пълен с фреон.
 2. След това везната се настройва на "нула", след което клапанът на цилиндъра се отваря и в същото време само за една секунда течният клапан на колектора се отваря леко, освобождавайки излишния въздух, който е в маркучите .
 3. След това газовият клапан, разположен на колектора, се отваря. По време на периода, в който се извършва зареждането, налягането в системата се повишава и температурата на термометъра пада.
 4. Тези действия се извършват, докато разликата между индикаторите на манометъра и термометъра, които са разположени на газопровода на сплит системата, достигне 5 - 8 C °.
 5. Последната стъпка е да затворите газовия клапан на колектора и след това да затворите клапата на фреоновата бутилка. Разглеждайки скалата, можете да разберете колко газ е бил необходим за запълване на системата.

Проверката на работата на оборудването се извършва чрез свързване на устройството към линията. При недостатъчно пълнене с фреон крановете се замразяват (това е основният индикатор). Ако това не се случи, значи сте зареждали климатичното оборудване правилно.

Най-често срещаният проблем, пред който са изправени собствениците на битови климатични системи, е изтичането на хладилен агент. Веднага възникват въпроси: как да разпознаем теч във времето, как да напълним битов климатик, с кого да се свържем?

Обем на хладилния агент

Количеството газ в климатика директно зависи от общия размер на маршрута за този газ. В случай на закупуване на нова сплит система, инструкциите обикновено съдържат количеството фреон от производителя. Но във всеки случай зареждането с климатик вкъщи трябва да се извърши, като се вземе предвид дължината на магистралата.

В резултат на това няма еднакви стойности за всички климатици, които могат да се приемат за основа с пълно или частично пълнене. Освен това всички сплит системи функционират и в същото време газът се изпарява в затворен контур. Невъзможно е да се разбере количеството хладилен агент в системата, но е възможно да се определи налягането в веригата и след това да се заключи, че е необходимо да се напълни разделената система.

Изтичане на фреон - колко сериозно е това?

Навременното откриване на изтичане на охлаждаща течност, изключване на климатика ще помогне да се избегнат сериозни щети, финансови разходи за ремонт. Но последиците от ненавременната диагностика на неизправност могат да бъдат сериозни, до подмяната на цялата система. Какво се случва, ако изтичането на фреон продължи дълго време незабелязано:

 • Прегряване на компресора на външния блок на сплит системата. Охлажда се от фреон. Поради недостатъчно количество охлаждаща течност, тя постоянно ще се нагрява, което ще доведе до повреда и повреда. Вероятно ще трябва да се смени скъп компресор.
 • Прегряването на компресора ще доведе до повреда на блокове, единици, които са директно свързани към него.
 • Заедно с фреона маслото циркулира през охладителната система за смазване на компресора. Когато се образува теч, той излиза през отвора, като по този начин уврежда кондензатора. Компресорните части не са смазани правилно.
 • Влагата вероятно ще проникне през отвора за течове в системата.

Резултатът е ремонт с възможна подмяна на компресора или на цялата система като цяло. За да се избегнат големи непредвидени разходи, е необходимо оборудването да се използва правилно, внимателно да се следи състоянието му и да се извършва планирана техническа работа.

Зареждам гориво

Стандартната загуба на фреон на всеки климатик е 10-15%. Това означава, че всяко устройство, дори при оптимална употреба и внимателна поддръжка, изисква попълване на фреон.В случаите, когато зареждането на битови климатици се извършва навреме или в нарушение на изискваните стандарти, възниква повреда и дори неизбежна повреда на оборудването. Следователно проблемът с презареждането трябва да се третира възможно най-внимателно.

Причини за намаляване на нивото на фреон:

 • Теч
 • Намаляване на обема след ремонтни дейности
 • Механични повреди на устройството
 • Неправилна работа.

Хладилният агент се намира в тръбите, свързващи външното и вътрешното тяло на сплит системата. Тръбите са прикрепени към блоковете с помощта на подвижни съединения, закрепени с гайки. Недостатъчно плътната връзка между тях осигурява изтичане на газ.

Вътрешните части на климатика, като компресора и вентилатора, също причиняват течове. Факт е, че вибрациите, които те създават, допринасят за появата на пукнатини в тръбите с хладилния агент и тяхното по-нататъшно смилане.

В случаите, когато е извършен ремонт на вътрешните части, се изисква и зареждане на климатици. Например след възстановяването и запояването на частите на компресора възниква теч на работните места.

Преди процедурата е необходимо да се изясни какъв тип фреон се използва. Маркировките могат да бъдат намерени в документите на продукта и на вътрешните и външните тела. Необходимо е да се следи количеството зареден хладилен агент. Недостатъкът ще доведе до повишени условия на работа и износване на оборудването. Ако в устройството има прекомерно количество фреон, това също ще доведе до неефективна и нестабилна работа.

Причини за изтичане на охлаждаща течност

Основните, най-честите причини за изтичане на фреон са некачествената инсталация, неправилната работа.

 • Фреонът е инертен газ без мирис, без цвят. Това е безопасно за хората и околната среда. Той може да се изпари от климатичната система чрез връзки, монтажни фуги по маршрута. Ако сглобяването, инсталирането на системата е направено правилно, фреонът няма да се изпари или да се изпари в малки количества. Тогава е достатъчно да зареждате на всеки 1,5-2 години, за да работи оборудването правилно.

Лошата инсталация ще има отрицателен ефект върху оборудването, няма да се налага да чакате дълго. Слабите места на инсталацията веднага ще се проявят.

 • Несвоевременната поддръжка, неправилната работа също са причина за изтичане на хладилен агент.
 • Механични повреди на пистата. Износването на тръбопроводите е малко вероятна причина. Но има и къде да бъде. При постоянни вибрации на външното тяло тръбите с охлаждащата течност се изтъркват, образувайки отвори за течове. Възможно е също попадането на чужди предмети върху пистата, което може да я повреди.
 • Повторно сглобяване / разглобяване на оборудването.

Признаци за изтичане на фреон

С внимателно внимание към климатика, навременна поддръжка, е лесно да се установи, че работата на оборудването се е влошила, настъпили са външни промени. Признаци за изтичане на фреон:

 • Работата на климатика се влоши, спря да охлажда / загрява въздуха толкова бързо, колкото преди, прави го слабо, неефективно.
 • Сензорът за безопасност на компресора се задейства постоянно, реагирайки на прекомерна топлина. Спира оборудването.
 • Потъмняване на изолацията на компресора.

Изтичане на хладилен агент по тръбите

 • Наличието на масло върху елементите на сплит системата, миризмата на изгаряне след включване, окисляването на маслото (проверява се чрез тест за нивото на киселинност).
 • Изгоряла изолация близо до капилярната тръба в захранващата линия.
 • Заледяване на тръбите на външното тяло.

Заледяване на външния разклонител на климатика

Веднага щом се появят признаци на изтичане на фреон, е необходимо да изключите климатика, не го използвайте до отстраняване на неизправности. Най-доброто нещо е да се обадите на специалисти, които ще тестват системата, ще открият причината за повредата и ще я отстранят. В крайна сметка причината за неизправност може да бъде не само изтичане на охлаждаща течност.

Ако има пълна увереност, че причината за неизправността е точно течът, възможно е да го отстраните сами, като напълните отново системата с хладилен агент.

Предпазни мерки при работа с фреон

Ако ще пълните климатика със собствените си ръце - не забравяйте:

 1. Хлорните марки са вредни за организма. Избягвайте контакт с лигавиците (очите, устата) и не ги вдишвайте.
 2. С висока концентрация на фреон можете да се отровите. Затова не работете на закрито - не забравяйте да отворите прозореца и вратата, ако има такива - включете аспиратора (в кухнята и в банята).
 3. Ако течният фреон попадне върху кожата, можете да получите измръзване. Следователно трябва да работите само с гумени ръкавици и затворено облекло (не тениска или тениска с къси панталони).

Ако по време на работа хладилният агент попадне върху кожата или лигавиците, той трябва незабавно да се измие с вода и мястото да се смаже с вазелин.

Ако имате симптоми на задушаване или някакви други необичайни признаци, трябва незабавно да спрете да работите, да напуснете стаята и да я проветрите.

  Подобни публикации
 • Какво е климатик за шкаф: общ преглед, обхват, функции
 • Защо климатикът може да бълбука, как е опасно и какво да правя?

Как да пълним битов климатик? Схема на действията

Схема на действия при зареждане на климатика с охлаждаща течност:

 1. Издухайте вътрешния блок на системата, фреоновия тръбопровод, за да ги изсушите от влага (може да причини неизправност на компресора).
 2. Свалете капачките от клапана, сервизния порт.
 3. Свържете вакуумна помпа към сензора за зареждане.
 4. Свържете трипътен клапан към сензора за зареждане.
 5. Използвайте помпа за евакуация на климатичната система. Времето за евакуация е 30 минути, но може да варира в зависимост от капацитета на вакуумния апарат.
 6. Монометърът на манометъра за зареждане трябва да показва ниво на налягане от 760 mm Hg. Изкуство.
 7. Ако налягането не е достигнало желаната стойност, тогава има теч. Необходимо е да се намери мястото на разхерметизиране на тръбопровода с помощта на индикатора за теч на фреон.
 8. Поправете теча.
 9. Затворете клапана на датчика за пълнене. Изключете евакуатора.
 • Отворете смукателния 3-пътен клапан, двупосочен течен клапан на външното тяло с ключ (завъртете обратно на часовниковата стрелка).
 1. Направете пробно пускане на климатичната система.
 • Направете показания за нивото на налягане в системата, текущи индикатори. В този случай климатикът работи в максимален режим на охлаждане / отопление.
 • Ако е необходимо, добавете хладилен агент към оборудването.
 • При намалено налягане, къс път на охлаждащата течност (1-1,5 м), излишно количество газ - отстранете излишния фреон от системата.

Необходимостта от извършване на работа

Когато купувате ново оборудване, не е необходимо да се инжектира с фреон, тъй като това се прави от производителя. По време на ремонта хладилен агент се изпомпва към външното тяло. Основното нещо е да го правите внимателно и да не го оставяте да изтече. Друго нещо е почистването, което се извършва планирано.

Пълненето на климатици с фреон се извършва в следните случаи:

 • ако в процеса на инсталиране или прехвърляне на ново място е било позволено изтичането му;
 • след изключване на магистралите за последващ ремонт;
 • след изтичане на фреон в резултат на изтичане.

Прозоречните апарати рядко се нуждаят от подобна процедура, какъвто не е случаят с автомобилните уреди. Постоянните вибрации водят до загуба на хладилен агент.

Според препоръките на фирмите климатикът трябва да се зарежда с фреон веднъж 1 година. Практиката показва, че няма нужда от такава честота. Достатъчно е процедурата да се извършва на интервали от 4-5 години. Това се дължи на високото качество на челните съединения. Ако възникне теч, апаратът се разглобява и се търсят местата на повредата.

Има признаци, указващи дефицит във фреоновата система:

Необходимостта от подмяна на фреон

 • поради намаляване на ефективността на оборудването, вътрешното тяло започва да задвижва топъл въздух;
 • компресорът влиза в режим на нон-стоп при максимално натоварване;
 • дисплеят показва грешка;
 • сервизният порт на външното тяло с подаваната към него течност е покрит с лед;
 • замразява изпарителя на вътрешното тяло.

Препоръчваме ви да се запознаете със: Сифон за климатик

Видове фреони за пълнене на битови климатици

Климатичните системи се зареждат с различни охлаждащи течности. За домакинствата най-често срещаните са R22 и R410a.

Веществото R22 охлажда климатичните системи, произведени преди това. Сега тя е забранена в Европа поради разрушителното въздействие върху озоновия слой на планетата. В страните от ОНД обаче се използва за зареждане с гориво.

Хладилният агент R410a замени своя предшественик и се използва в съвременните климатици. Различава се с висока цена, сложен състав. Разходите за инсталиране на оборудване, захранвано с R410a, са се увеличили.

Какви знаци показват, че е време да напълните или долеете климатика с фреон?

Невъзможно е да се каже с каква честота трябва да се извършва частично зареждане или пълно зареждане на климатика с фреон. Необходимо е постоянно да се регулира и проверява налягането на хладилния агент в системата, при всяка планова и непланирана поддръжка на климатиците. Ако климатичното оборудване е инсталирано правилно, по време на неговата работа се спазват всички необходими изисквания, дадени от производителя, тогава то не се нуждае от пълно зареждане с фреон дори 10 години след употреба. Достатъчно е да зареждате частично климатика с хладилен агент веднъж на 4 - 5 години за неговата стабилна и ефективна работа.

Ако климатикът е инсталиран лошо, тогава може да се наложи пълно зареждане с фреон след първото стартиране. Често се случва фреонът веднага да се изпарява в атмосферата. Ако възникне такъв проблем, климатикът незабавно ще спре да охлажда или нагрява въздуха и няма да стартира. Може да се наложи частично пълнене на климатично оборудване с фреон, дори ако тръбопроводът тече.

Признаци, указващи необходимостта от пълно или частично зареждане с гориво на климатици:

 • ниски показатели за ефективност,
 • труден старт на климатичните технологии;
 • замръзване на фреоновата тръба;
 • заледяване на вътрешното тяло и фреоновата линия;
 • неефективно охлаждане или нагряване на въздуха;
 • външен шум, пращене във вътрешното тяло;
 • появата на особена миризма;
 • висока температура на въздуха, излизащ от външното тяло.

Ако бъде намерен поне един от изброените признаци, има спешна нужда от зареждане на климатика с гориво.

Видове фреон за пълнене на климатици

Какъв тип фреон се използва за пълнене на климатици?

 • R22 (класически фреон, който е идеален за зареждане на климатици от всички модели и производители, цената на хладилния агент R22 е ниска, той е абсолютно безопасен за човешкото здраве и околната среда, зареждането и зареждането на климатици с фреон R22 ще бъде най-евтиното ),
 • R-410A (този хладилен агент е половината от фреона R125, той няма разрушителен ефект върху озоновия слой, позволява използването на по-голямо налягане и значително увеличава производителността на климатичното оборудване, въпреки че зареждането на климатика с този тип фреон ще струват повече, но потребителят на оборудването може значително да спести от електричество),
 • R-407C (този тип фреон се състои от три хладилни агента, използва се за зареждане на климатици от индустриален тип, този тип фреон не е изотропен, следователно при изтичане неговите леки компоненти се изпаряват първо, това води до факта, че той е невъзможно частичното зареждане на климатика с този тип хладилен агент, на цена е наличен, но поради своята особеност рядко се използва за зареждане на климатици).

Цената за зареждане на климатици варира от 2 до 10 хиляди рубли. За да разберете колко точно ще струва зареждането на определен модел ОВК оборудване с хладилен агент, свържете се с консултантите на компаниите, които предоставят тази услуга.

Зареждане на битови климатици. Предпазни мерки

Въпреки безопасността на фреона R410a за околната среда, трябва да спазвате мерките за безопасност при работа с него:

 • Не дишайте с хладилен агент R410a, той унищожава белодробната тъкан, причинявайки задух, астма.
 • Сплит системата, напълнена на производствената площадка с R410a, трябва да се напълни отново с тези вещества.
 • За R410a се използва специално компресорно масло. Той се различава от предшественика минерално масло R. Необходимо е да бъдете много внимателни, когато пълните оборудването със смес от R410a и масло, тъй като последното абсорбира влагата от околната среда. Следователно оборудването не трябва да се оставя дълго време при условия на висока влажност.
 • Необходимо е да се използват инструменти, изработени специално за работа с фреон R410a (сензори за налягане, маркуч за пълнене, индикатор за теч, валцови механизми, евакуатор и др.).
 • По-високото налягане R410a предполага определен диаметър на медни тръби (не по-малко от 0,7 mm).
 • Забранено е оставянето на въздух и влага в тръбопроводната система.
 • При извършване на монтаж, сервизна работа - проветрете стаята.

При спазване на определени условия е възможно да се напълни климатичното оборудване самостоятелно Независимо от това, най-добре е да използвате услугите на специалисти, които не само ще зареждат климатика, но при необходимост могат да идентифицират други неизправности на устройството.

Характеристики на инверторните климатици

Многозонова климатична система

Конструктивно устройство на битов климатик

Сега почти навсякъде са инсталирани климатици. Много хора притежават домакински уреди, но когато не охладят помещението, става необходимо да го поправят. За да спестите пари, можете да направите това сами - заредете хладилния агент, следвайки инструкциите в статията.

За какво се използва балсамът?

Когато се спомене фреон, веднага се прави паралел с хладилния агент на хладилника, но за битово въздушно охлаждане се използва определен вид от него, който е различен от този, използван във фризерите. И така, най-често използваните марки фреон:

 • R-22
  - той се оказа най-надеждният носител, има висока ефективност на охлаждане, за разлика от подобни хладилни агенти на марката R-8 и други. Когато ги използвате, производството на студ от устройството може да бъде значително намалено и консумацията на енергия може да се увеличи.
 • R-134 a
  - по-нов тип фреон е по-безопасен за природата, тъй като не влияе на озоновия му слой. Сега се използва изключително рядко поради високата си цена.

Инструкции стъпка по стъпка за зареждане на климатика с гориво

Преди зареждане с гориво, трябва да проверите целостта на охлаждащата линия, да видите всички нейни тръби. Ако всичко е наред, можете да започнете подготвителна работа за зареждане с гориво:

 1. Тестване на налягането в системата
  ... Ако външно не се открият отклонения, тогава в системата трябва да се инжектира газообразен азот. Това е възможно с
  редуктор и манометър
  ... Когато обемът на климатика бъде напълно напълнен, азотът ще спре да тече в системата. При пълно уплътняване налягането в агрегата ще бъде постоянно, но ако падне, тогава изтичането на фреон възниква поради повреда на тръбите, които трябва да бъдат запоени. В противен случай, ако всичко в системата е херметично затворено, тогава можете да продължите към евакуация;
 2. Връзка на вакуумна помпа
  ... Когато избирате това устройство, трябва да проверите дали има манометър и възвратен клапан. Първият ще отговаря за налягането, а вторият ще предотврати навлизането на масло във фреона. Помпата е свързана към климатика чрез колектор. Преди да го стартирате на колектора, трябва да развиете газовия клапан.Когато минималната стойност е зададена на манометъра, ще е необходимо да задействате помпата и да затворите клапана на колектора.

Напредък на зареждането на сплит системата:

 1. Подготовка на оборудването
  ... За да извършите зареждане, имате нужда от цифрови устройства -
  везни и термометър, комплект ключове и манометър колектор
  ... По-добре е да използвате колектор с четири позиции, за да избегнете повторно свързване и образуване на въздух в тръбата;
 2. Пригответе бутилка с фреон
  ... Трябва да се претегли и след това да се отвори клапанът върху него и веднага да се затвори, за да се освободи въздухът от маркуча;
 3. Пригответе климатик
  ... На него трябва да настроите температурата на 18 градуса и да включите устройството, за да охладите стаята;
 4. Връзка на манометър
  ... На устройството трябва да намерите най-голямата тръба, идваща от външния блок, да развиете капачката от нея и да свържете манометъра към освободеното място, а другият му край вече е свързан към бутилката с фреон;
 5. Процес на зареждане с гориво
  ... Налягането трябва да се повиши и когато достигне 5-8 бара, трябва да затворите клапана на цилиндъра и манометъра. Сменете капачката.

За да разберете колко газ е бил необходим за пълнене на климатичното оборудване, трябва да поставите цилиндъра обратно на кантара и да сравните масата с предишното четене.

Съвет:

Всички необходими инструменти за зареждане с гориво могат да бъдат наети във всяка услуга, която обслужва климатици. Плащането на тези разходи ще бъде по-евтино от извикването на специалист във вашия дом.

Подготовка за зареждане с гориво на климатика

Направете си сам зареждане на сплит системата започва с подготовката на необходимите инструменти:

 1. цилиндър с фреон (за избора на необходимия материал - виж по-долу);
 2. сух азотен цилиндър;
 3. комуникационни тръби с резбови свързващи елементи;
 4. манометър;
 5. електрически везни;
 6. вакуумна помпа за технология.

  необходими инструменти

Освен това ръчното зареждане с хладилен агент изисква следните подготвителни мерки:

 • Изсушете частите на климатика. За да направите това, можете да направите продухване с фреон или самия азот. Първият метод се използва, ако отделението за фреон се намира в предната част на устройството.
 • Проверете всички елементи на системата за течове, като създадете високо налягане. Този метод може да определи наличието на теч на фреон.
 • Отстранете въздуха от устройството с помощта на вакуум.

  схема за подготовка

Колко често трябва да се зарежда климатикът?

Изтичането му от хладилната система може да възникне по няколко причини, но по-голямата част от хладилния агент се губи по време на транспортиране през медни тръби, разположени между блоковете на устройството. Поради това е необходимо периодично да зареждате носача - дори по-старите модели климатици изискват това да се прави на всеки 2 или 3 години.

Ако тръбите са повредени, фреонът напуска оборудването много бързо. Повредите им възникват по време на транспортиране на оборудване, неправилен монтаж или силно притискане на тръбите една към друга. Въпреки че климатикът не вибрира по време на работа, задната стена на климатика може да повлияе на контакта на тези тръби. Ако загубата на фреон е причинена от повреда на тръбите, зареждането с гориво без ремонт няма да помогне.

Можете да видите и почувствате загубата на фреон по няколко очевидни признака:

 • Frost ще започне да се появява от външната страна на устройството.
 • Когато климатикът е включен, помещението, в което е инсталиран, се охлажда много бавно.
 • Работата на устройството е придружена от миризма на газ (вижте също как да се отървете от неприятна миризма).

Във всеки от тези случаи трябва незабавно да поправите климатика или да го напълните с фреон. Ако това не бъде направено, устройството може да прегрее и това ще доведе до неговата повреда.

Тарифи за зареждане на климатици

Автоматичното зареждане на климатици е възможно, за съжаление, само за автомобилното оборудване за контрол на климата, но не и за дома. Зареждането с гориво на битови и промишлени системи се извършва под контрола на манометри, везни или визуално.

Няма стандарти за зареждане на климатици.

Необходимо е да добавите хладилен агент толкова, колкото той се е изпарил или изтекъл. Ако оборудването се зарежда от нулата, инструкциите съдържат препоръки за работното налягане. Водят се от тях, когато е необходимо да се напълни климатика.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни