Опции за отопление на къща извън града - както по-евтино, така и по-лесно

Тук ще разберете:

 • Видове отопление
 • Алтернативно отопление за вила или частна къща
 • Плюсове и минуси на различни видове охлаждащи течности
 • Какво отопление във вила е най-изгодно
 • Сравнение на разходите за различни отоплителни системи
 • Едно- и двутръбни отоплителни системи
 • Основните елементи на водна отоплителна система
 • Какви радиатори за отопление да изберем
 • Монтаж на отоплителна система за вили

Независимо дали се модернизира стара система или се проектира от нулата в новопостроена къща, първото нещо, с което трябва да започнете, е запознаване с нормативната документация. Той описва подробно как оборудването се пуска в експлоатация и описва тънкостите и характеристиките на по-нататъшното му използване.

След като отделите известно време за това, можете да сте сигурни, че отоплителната система ще продължи много повече от една година. Изискванията се коригират и актуализират от година на година. Но има някои принципи, които всеки собственик на вила трябва да знае. Първото нещо, което трябва да се гарантира при инсталиране на отоплителна система, е експлозия и пожарна безопасност.

За безопасна работа, по време на инсталационния процес, трябва да се погрижите за свободен достъп до оборудването за почистване и редовни проверки.

Списъкът с правила, които ще ви помогнат да направите частна къща не само уютна, но и безопасна за живеене, трябва да включва следните аспекти:

 1. Температурата на отворените елементи на отоплителната система не трябва да бъде по-висока от препоръчаната от производителя температура.
 2. Оборудването и всички уреди трябва да бъдат правилно изолирани. Това ще избегне изгаряния, ще елиминира натрупването на влага и ще намали топлинните загуби. Освен това горещите елементи могат да запалят прах, газ или аерозоли в стаята.
 3. Когато се използва охлаждаща течност, температурата на последния трябва да бъде с 20 градуса по Целзий под температурата на неговото изпаряване или самозапалване. Например, ако в системата се използва вода, тя трябва да бъде предотвратена от кипене. Повишаването на налягането е чудесно решение.

Също така, оперативните изисквания са наложени на отоплителната система. В края на краищата всяко оборудване трябва да бъде толкова здраво, издръжливо, лесно за експлоатация, тихо и лесно за ремонт.


По-добре е да поръчате оборудване от надеждни производители. Такива компании произвеждат наистина висококачествени продукти, тъй като те отговарят за това със собственото си име.

Избирайки котел, радиатори и тръби, които най-добре отговарят на изброените критерии, можете да се спасите от много проблеми.

Видове отопление

Има два вида отопление за селски къщи: автономно и централизирано отопление. Те са разделени на няколко подвида, работещи с различни енергийни източници:

 • Природен газ.
 • Течно гориво - бензин, дизел, дизелово гориво.
 • Твърдо гориво - дърва, пелети, въглища.
 • Електричество.
 • Естествени източници на енергия.

Всеки от тях има свой собствен набор от предимства, които могат да бъдат ползотворно използвани при определени условия.

Отоплително оборудване на селска къща

Биогоривата като алтернатива на конвенционалното отопление

Един от най-ефективните и достъпни начини за отопление на селска къща е котелът за биогориво. Този тип алтернативно отопление използва производствени отпадъци за своята работа - люспи от култури, дървесни стърготини, дървени стърготини и други странични продукти от дървообработващата индустрия.

Има много котли на пелети.Възможно е да се автоматизира процесът на подаване на гориво, така че всичко да се случи без участието на собственика

Плътните компресирани гранули с малък размер - пелети, които се изгарят в котли, се правят от различни отпадъци. В сравнение с конвенционалното дърво, такова гориво гори по-дълго и ви позволява да получите повече топлина. Също така, големи плътни брикети се правят от различни видове растителни отпадъци. Такова компресирано гориво ви позволява да получите 2-4 пъти повече топлинна енергия. Стойността му за отопление е до 5,0 kWh / kg.

Пелетите, за разлика от брикетите, имат много по-малък размер. Те се използват в автоматизирана отоплителна система. Брикетите са по-ефективни, но имат по-голям размер.

Биогазът може да се използва за газов котел. Не е трудно да се получи в процеса на разлагане на органични отпадъци. За да направите това, ще трябва да изградите достатъчно обемен резервоар, да поставите отпадъци в него, да осигурите инсталация за смесването им. Под въздействието на въздуха и бактериите ще настъпи процесът на гниене и отделяне на газове. Трябва да бъде монтиран тръбопровод за изхвърляне на отпадъчния материал. Също така, за да събирате газ в специални резервоари, да го пречиствате и премествате в отоплителната система, трябва да използвате подходящите устройства.

Екологичен метод за отопление, използващ алтернативен източник на топлинна енергия - водороден котел. В основата на работата му е реакцията на взаимодействие на молекулите на водорода с кислорода, по време на което се отделя огромно количество топлина. Този тип отопление изисква спазване на правилата за експлоатация и предпазни мерки.

Принципът на действие на водородния котел се основава на химическа реакция между водород и кислород, водеща до много топлина и без вредни вещества. Но трябва да спазвате правилата за безопасност

Основният недостатък е високата цена на фабричното оборудване. Изходът от тази ситуация е да оборудваме системата за водородно отопление сами. За неговата работа ще ви е необходима постоянна връзка с източниците на електричество и вода, водородна горелка, водороден генератор, катализатори и самия котел. Топлината, получена в резултат на химична реакция, постъпва в топлообменника, а обикновената вода се използва като отпадък.

Алтернативно отопление за вила или частна къща

Термопомпи или слънчеви колектори най-често се използват като алтернативни източници на топлинна енергия. Последното също може да бъде източник на електричество. Цената на подобно оборудване в момента е астрономическа и само собственици на големи, много големи жилищни сгради могат да си ги позволят, където подобни инвестиции ще се изплатят в обозримо бъдеще. В развитите страни правителствата активно субсидират използването на такова оборудване. Е, в пространството на бившия СССР използването на термопомпи и слънчеви колектори е много по-скъпо от газа, въглищата и дори електричеството.

Слънчеви панели. Как работи слънчевата отоплителна система

Слънчевото отопление също може да бъде включено в списъка, където присъстват всички нови технологии за отопление на дома, като в този случай за отопление могат да се използват не само фотоволтаични панели, но и слънчеви колектори. Фотоволтаичните панели практически не се използват, тъй като колекторните батерии имат много по-висок показател за ефективност.

Най-новите слънчеви отоплителни системи за частна къща включват компоненти като колектор - устройство, състоящо се от поредица тръби, тези тръби са свързани към резервоар, който е изпълнен с охлаждаща течност.

Преглед на най-добрите енергоспестяващи отоплителни системи за частна къща

Схема за отопление със слънчеви колектори

Според конструктивните си характеристики слънчевите колектори могат да бъдат от следните разновидности: вакуумни, плоски или въздушни. Понякога в такива модерни отоплителни системи на селска къща може да се включи и компонент като помпа. Той ще бъде проектиран да осигури задължителна циркулация по веригата на охлаждащата течност. Това ще улесни по-ефективния топлообмен.

За да бъде технологията на слънчевите отоплителни системи най-ефективна, има някои правила, които трябва да се спазват. Първо, такива нови отоплителни технологии за селска къща могат да се използват само в региони, където е слънчево поне 15-20 дни в годината. Ако този показател е по-нисък, тогава трябва да се инсталират допълнителни нови видове отопление на частна къща. Второто правило повелява колекторите да бъдат поставени възможно най-високо. Те трябва да бъдат ориентирани, така че да абсорбират колкото се може повече слънчева топлина.

Най-оптималният ъгъл на резервоара към хоризонта се счита за 30-45 0.

За да се предотвратят ненужни загуби на топлина, е необходимо да се изолират всички тръби, които свързват топлообменника към слънчевите колектори.

По този начин виждаме, че развитието на технологиите не стои неподвижно и новите разработки в отоплението на домовете са също толкова необходима, колкото и модернизацията на оборудването, което използваме всеки ден.

Иновациите в отоплителната система използват напълно нови и необичайни за нас - топлинна енергия от различни източници.

Съвременните видове отопление на частна къща понякога затрудняват въображението, но в съвремието всеки от нас вече може да закупи или направи такова модерно отопление на селска къща или частна къща със собствените си ръце. Новост в отоплението на частна къща са ефективните системи, които продължават да развиват областта на отоплителното оборудване и се надяваме, че всички най-ефективни варианти тепърва предстоят.

Отоплителната система в новопостроена къща е основата за много други дейности в частни къщи. В края на краищата именно отоплението е условието, при което е възможно да се извършват вътрешни довършителни работи и изграждането и инсталирането на комуникации. Този процес е особено необходим, когато строителството на къща се забави и всички дейности, свързани с вътрешна работа, попадат в студения сезон.

Преглед на най-добрите енергоспестяващи отоплителни системи за частна къща

Схема за отопление на къща с газов котел.

Много собственици на жилища са принудени да ги отложат поради факта, че домовете им все още нямат адекватна отоплителна система. Ето защо, дори на етапа на изграждане на къща, или още по-добре преди нея, е необходимо правилно да се обмислят всички опции, свързани с организацията на отоплителната система в къщата. В зависимост от стила, в който ще бъде украсена вашата къща и колко често възнамерявате да използвате готовата конструкция, е необходимо да изберете материали за строителство и съответно да определите коя отоплителна система е подходяща за тези специфични условия. Могат да бъдат избрани както традиционни, така и модерни отоплителни системи за частни къщи.

Плюсове и минуси на различни видове охлаждащи течности

В зависимост от топлоносителя отоплението може да бъде водно, въздушно или електрическо. Някои вили се отопляват с открит огън като камини или печки. Всеки тип охлаждаща течност има своите предимства и недостатъци:

Водните системи се състоят от котел, тръби и радиатори. Студената охлаждаща течност се нагрява в котела, след което преминава през тръбите към радиаторите, където отделя топлина за околния въздух. Охладената вода се подава към котела и цикълът се повтаря отново.

Ако системата се комбинира с топъл под, тогава от радиаторите охлаждащата течност влиза във втория кръг и едва след това се връща към отоплителното устройство.Самият котел може да работи на газ, електричество, твърди или течни горива.


Водно отопление с радиатори

Принципът на работа на въздушната система е прост: студен въздух навлиза в топлинния генератор, откъдето се подава през въздуховодите до стаите на вилата. Топлите потоци изместват студените, които също влизат в топлинния генератор и цикълът се повтаря.

Режимът на циркулация на въздуха може да бъде естествен или принудителен. В първия случай работата на отоплението във вилата се нарушава, ако прозорците или вратите са отворени. И във втория, трябва да използвате електрически вентилатори.

За да отоплявате вилата, можете да използвате конвектори, нагреватели или всякакъв вид електрическо подово отопление (кабел, въглеродни влакна и др.). Тези системи са най-лесни за поддръжка, тъй като обикновено са напълно автоматизирани.


Схема за въздушно отопление с газова фурна

Електрическото отопление на вила ще струва много повече от другите видове отопление. Друг недостатък: в случай на инцидент къщата може да остане едновременно без електричество и отопление.

Печка или камина може да е добър вариант за малко пространство, но е малко вероятно да работи в многостаен дом. Освен това ще трябва да се откажете от идеята да организирате удобна система за БГВ.


Автономно отопление на частна къща

Отопление на газ

газово отопление на селска къща

Отоплението с газ е идеално за селска къща. Денонощна топлина в къщата с минимални разходи - какво друго е необходимо. Този тип има значителен брой предимства:

 • приемлива цена;
 • възможността за избор на оптимална мощност на котела в зависимост от отопляемата площ;
 • наличието на термостат, който ви позволява да контролирате нивото на топлина;
 • висока надеждност на оборудването;
 • дълъг експлоатационен живот на оборудването;
 • няма нужда редовно да наблюдавате оборудването и да го почиствате.

Имаше и някои недостатъци:

 • изискват се разрешителни поради високия риск;
 • изисква се редовен преглед на оборудването от специалисти;
 • тъй като се отделя въглероден диоксид, е необходима вентилация.

Разбира се, отоплението с газ в селска къща е възможно, ако главният газопровод е свързан. За съжаление, нивото на газификация в Русия все още е на незначително ниво. Що се отнася до нецелесъобразността на изграждането на магистрала или отдалечени райони, можете да забравите за бензина.

Има възможност за инсталиране на автономен резервоар за газ, тоест резервоар за съхранение на газ. В този случай се запазват всички предимства на отоплението с газ, освен това се добавя пълна независимост на собственика на селска къща.

Но резервоарът за газ изисква повишена точност и спазване на правилата за безопасност. Например, забранено е да се пълни контейнер с газ над 85%. Към това трябва да добавите редовни проверки и значителни разходи за инсталиране и пълнене на цилиндъра.

Какво отопление във вила е най-изгодно

Ако е възможно да се свържете към газопровода, това е идеално. Водното отопление в къща от газов котел беше и остава най-печелившото. Най-добре е да използвате радиатори като отоплителни устройства.


Топъл под във вила

Алтернатива на традиционните батерии е подът с водно отопление. Въпреки това, в региони със суров климат, само подовото отопление няма да бъде достатъчно. Можете да изберете комбинирана опция: радиатори и подово отопление.

При липса на газ трябва да изберете кой енергиен източник е най-евтин. Това може да бъде електричество, твърди или течни горива. При изчисляване те се ръководят от площта, етажността на вилата. Видът на строителните материали, характеристиките на топлоизолацията също са важни.

За комфортен престой трябва да се погрижите за водоснабдяването с топла вода. Често има смисъл да се свърже двуконтурен котел, който едновременно ще осигури отопление и необходимото количество топла вода.


Комбиниран контур за отопление и топла вода

Икономично алтернативно отопление

След анализ на финансовия компонент на алтернативните видове отопление може да се стигне до разочароващо заключение - на началния етап ще са необходими значителни средства. След 3-7 години, в зависимост от избрания метод на отопление, ще бъдат забележими значителни икономии благодарение на нелетливата система.

Алтернативни източници на отопление на селска къща: преглед на екосистемите
Печелившо и удобно е да се използва комбиниран източник на алтернативно отопление. За да направите това, можете да изберете най-оптималната комбинация за вашия дом.

Възможно е да се спести от използването и инсталирането на алтернативни агрегати за генериране на топлина. Много домашни майстори са много ентусиазирани да създават със собствените си ръце аналози на фабрични устройства за преобразуване на алтернативна енергия. Така че е съвсем просто и евтино да се събере слънчева централа от маркуч, който ще служи като допълнителен източник на отопление на водата.

Малките вятърни мелници се сглобяват успешно у дома от импровизирани средства. Също така, добре начетените фермери, живеещи в селските райони, изграждат инсталации за превръщане на биологични отпадъци от растителен и животински произход в биогаз.

Алтернативни източници на отопление на селска къща: преглед на екосистемите
Самостоятелно направените вятърни генератори са доста ефективни. Но за да ги сглобите, ще трябва да направите предварителни изчисления, да закупите консумативи, да прекарате времето си

В бъдеще той се използва за нуждите на фермата. В зависимост от размера на ферментационния резервоар и размера на частна къща е възможно да се снабди напълно фермата с биогаз, за ​​да отговори на всички нужди.

Сравнение на разходите за различни отоплителни системи

Често изборът на конкретна отоплителна система се основава на началната цена на оборудването и последващата му инсталация. Въз основа на този показател получаваме следните данни:

 • Електричество. Първоначални инвестиции до 20 000 рубли.
 • Твърдо гориво. Закупуването на оборудване ще изисква от 15 до 25 хиляди рубли.
 • Мазутни котли. Инсталацията ще струва 40-50 хиляди.
 • Отопление на газ със собствено хранилище. Цената е 100-120 хиляди рубли.
 • Централизиран газопровод. Поради високите разходи за комуникация и връзка, цената надхвърля 300 000 рубли.

Отопление на частна къща от тип саламура с помощта на термопомпа

За изпълнението на такъв проект ще е необходим много по-дълбок кладенец, дълбочината му трябва да бъде най-малко 200 метра. Тръбите в кладенеца трябва да са с U-образна форма.

Дистанционно управление на отоплението на селска къща

Можете също така да оборудвате такива методи за отопление на селска къща с топлообменник, който трябва да бъде инсталиран на дълбочина най-малко 5 метра. Такъв топлообменник е необходим, за да се намали разликата в топлината, получена през различните месеци.

Едно- и двутръбни отоплителни системи

В еднотръбна система за отопление на водата на вила, циркулацията на охлаждащата течност от котела и обратно се извършва по една линия, която едновременно играе ролята и на подаване и на "връщане". В резултат на това цялата схема е затворена в един голям пръстен, ограждащ сградата. И към този пръстен по цялата дължина на тръбата започва инсталирането на отоплителни радиатори, с помощта на които охлаждащата течност пренася енергия в жилищните помещения.

Най-простата схема, илюстрираща принципа на действие на еднотръбна разпределителна система за отопление

Както всяка друга сложна система, еднотръбното разпределение на отоплението има своите предимства и недостатъци. Какво представлява програма за изчисляване на мощността на отоплителния котел, можете да прочетете в нашата статия.

Неговите предимства включват следното.

 1. Спестяване на материал - при подобна отоплителна схема за жилища се изискват една трета по-малко тръби. Следователно разходите за подреждане на отоплителната система ще бъдат по-ниски.
 2. Поради линията, която изпълнява както ролята на доставката, така и ролята на връщане, намаляват разходите за време и усилия за инсталиране на цялата система като цяло.
 3. Компактност - при еднотръбното окабеляване комуникациите на отоплителната система заемат по-малко място. Много по-лесно е да ги скриете в стената или зад декоративна кутия.
 4. Простота - много по-лесно е самостоятелно да оборудвате такава отоплителна система за вашата вила.

Еднотръбно отопление с дънно окабеляване

Но за ниска цена и простота трябва да се примири с един, но много съществен недостатък на такава схема - невъзможността да се постигне равномерно разпределение на топлината по всички радиатори. В началото на отоплителната тръба батериите ще бъдат прекалено горещи, а в края, напротив, едва затоплени.

Съвет! Ако по някаква причина искате да оборудвате еднотръбна отоплителна система, тогава можете да разрешите проблема с неравномерно разпределение на топлината, както следва: от котела до най-отдалечената точка на линията, постепенно увеличавайте броя на секциите в радиатора. Поради това топлопредаването на системата ще бъде по-равномерно. Обратната страна на този подход са увеличените разходи за радиатори, които поставят под въпрос основното предимство на еднотръбното окабеляване - евтиността.

Еднотръбното вертикално окабеляване е подходящо за жилищни сгради или с естествена циркулация на охлаждащата течност. За вила има смисъл да се даде предпочитание на хоризонталната система. Често, в същото време, основната магистрала е "скрита" от стената или под подовата повърхност.

Ленинградка е най-модерната еднотръбна отоплителна система. Всеки радиатор е свързан чрез тройници и клони и е оборудван със спирателни клапани. С негова помощ собственикът на къща с еднотръбна система може да изключи отделна батерия от електрическата мрежа, без да изключва цялата верига като цяло.

По-модерна и перфектна схема за подреждане на отоплителна система е двутръбното окабеляване. Тук вместо една линия се използват две - първата за подаване на охлаждащата течност към радиаторите, втората за оттичането й обратно към котела. Тези тръби се наричат ​​съответно - "подаване" и "връщане".

Снимка, илюстрираща принципа на работа на двутръбна отоплителна система

В много отношения предимствата и недостатъците на едно- и двутръбните отоплителни системи са взаимно противоположни. И така, плюсовете на схемата с „feed“ и „return“ включват следното.

 1. По-равномерно разпределение на топлинната енергия между радиаторите. С компетентен подход към регулирането на захранващата линия, всички радиатори във вилата ще имат приблизително еднаква температура. Тук не се случва ситуацията, когато в първия радиатор има вряща вода, а във втория - едва топла вода.
 2. По-малки диаметри на тръбите, необходими за полагане на такава отоплителна система.
 3. Възможността за регулиране на температурата във всяка отделна стая с помощта на термостат и кран на захранващата линия към батерията.

Двутръбната отоплителна система има своите недостатъци, има два от тях - увеличени материални разходи и необходимост да се отделят повече време и усилия за полагане на отопление. Освен това първият недостатък се счита за противоречив от много собственици на селски къщи - да, необходими са повече тръби за отопление с "подаване" и "връщане", но в същото време диаметърът им е по-малък. Ще ви трябват и по-компактни (и следователно по-евтини) фитинги, съединители и клапани.

Пример за вертикални и хоризонтални схеми за отопление

С помощта на тази диаграма можете лесно да разберете разликата между едно- и двутръбното разпределение на водопроводни отоплителни тръби.

Интересно! Най-доброто разпределение на топлинната енергия между радиаторите може да се постигне с помощта на радиално окабеляване - когато от котела към всеки отделен радиатор има линии за подаване и връщане под повърхността на пода.Подобна схема изисква много време и пари, за да се инсталира, но резултатът ще бъде висока ефективност на отоплението.

Пример за радиално двутръбно разпределение на отоплителна система от разпределителен колектор

Колекторно топлоснабдяване на вилата

Колекторно отопление на вила

Как правилно да се направи отопление във вила, ако нейната площ е равна или надвишава 200 m². Дори инсталирането на двутръбна система в този случай ще бъде непрактично. За да разрешите този проблем, най-добре е да приложите колекторни тръбопроводи.

В момента това е един от най-трудните начини за организиране на отопление на вила със собствените си ръце. За равномерно разпределение на охлаждащата течност върху голяма площ на сградата се използва многолъчева тръбна схема. Веднага след котела се монтират главният и обратният колектори, към които са свързани няколко независими магистрали. За разлика от двутръбната отоплителна система на вила, колекторната осигурява възможност за регулиране на работата на топлоснабдяването за всяка отделна верига. За това са инсталирани контролни устройства - термостати и разходомери.

Характеристиките на колекторното отопление на вила, направени на ръка, включват:

 • Равномерно разпределение на топлината по всички вериги, независимо от тяхното разстояние;
 • Възможност за използване на тръби с малък диаметър - до 20 мм. Това се дължи на малката дължина на всеки възел на системата;
 • Увеличен разход на тръби. За да се направи правилно отопление на колектора във вила, е необходимо предварително да се изготви диаграма на монтажа на тръбопроводи. Те могат да бъдат монтирани на стена или под;
 • Задължителна инсталация на помпа за всяка верига. Това се дължи на високото хидравлично съпротивление в колектора. Това може да възпрепятства циркулацията на охлаждащата течност.

Когато избирате готов проект за отопление на вила или когато го съставяте сами, трябва да вземете предвид топлинните загуби на сградата. Проектният капацитет на цялата система ще зависи от тях.

За дву и триетажни вили с голяма площ е най-подходяща схема на система за топлоснабдяване с няколко разпределителни колектора.

Биогазови инсталации

За да могат газогенериращите инсталации за производство на биогаз да работят най-ефективно, субстратът, който се зарежда в реактора, трябва да бъде смачкан. При обработката на растителни отпадъци (клони, листа, плевели) се използват градински дробилки за боклук. Сред тях има доста мощни единици, които могат да превърнат клони с диаметър до 20-25 см в малки чипове.

Изхвърлячите на хранителни отпадъци се използват за смилане на хранителни отпадъци, които попадат в канализационната система. Такова устройство е свързано с кухненската мивка и свързано с канализационната система. Натрошените отпадъци се зареждат в контейнер за производство на биогаз - газогенератор. Субстратът се смесва с определено количество вода и към него се добавят вещества, които ще ускорят биоразграждането на отпадъците. Биогенераторът постоянно поддържа температура около + 25 ... + 30 градуса. Съдържанието на резервоара се смесва автоматично няколко пъти на ден.

След около седмица в биореактора започва активен процес на ферментация, придружен от отделянето на биогаз. Освен това биогазът навлиза в мокър газодържател, който представлява контейнер, пълен с вода. Във водата се поставя капачка, към която са свързани тръби от газогенериращи системи. Когато аспираторът се напълни с газ, той изплува на повърхността, включвайки компресора, който изпомпва произведения газ в газохранилището.

Основните елементи на водна отоплителна система

Основните елементи на отоплителната система с топла вода включват:

 • бойлер;
 • устройство, което подава въздух в горивната камера;
 • оборудване, отговорно за отстраняването на продуктите от горенето;
 • помпени агрегати, които циркулират охлаждащата течност през отоплителния кръг;
 • тръбопроводи и фитинги (фитинги, спирателни кранове и др.);
 • радиатори (чугун, стомана, алуминий и др.).

Избор на котел по брой вериги

За отопление на вилата можете да изберете едноконтурен или двуконтурен котел. Каква е разликата между тези модели котелно оборудване? Едноконтурният котел е предназначен само за отопление на охлаждащата течност, предназначена за циркулация през отоплителната система. Котлите за непряко отопление са свързани към едноконтурни модели, които снабдяват съоръжението с топла вода за технически цели. При двуконтурните модели работата на блока се осигурява в две посоки, които не се пресичат помежду си. Едната верига е отговорна само за отоплението, а другата за захранването с топла вода.

Избор на котел по вид гориво

Най-икономичният и удобен вид гориво за съвременните котли по всяко време е бил и остава основният газ. Ефективността на газовите котли не се оспорва, тъй като тяхната ефективност е 95%, а в някои модели този показател излиза извън мащаба за 100%. Говорим за кондензационни агрегати, способни да "изтеглят" топлината от продуктите на горенето, които отлетят при други модели просто "в комина".

Отоплението на селска вила със стенен газов котел е един от най-популярните начини за отопление на жилищното пространство в газифицираните региони.

Не всички територии обаче са газифицирани, поради което котелното оборудване, работещо на твърди и течни горива, както и на електричество, е много популярно. Още по-удобно и безопасно е да се използват електрически котли за отопление на вила, отколкото газ, при условие че регионът има стабилна работа на електрическите мрежи. Много собственици са спрени от цената на електроенергията, както и от ограничаването на скоростта на нейното доставяне за един обект. Изискването за свързване на електрическия котел към трифазна мрежа с напрежение 380 V също не е по вкуса и е на достъпна цена. Електрическото отопление на вилите може да бъде по-икономично, като се използват алтернативни източници на електричество (вятърни турбини, слънчеви панели и др.).

Котлите за течно гориво са монтирани в вили, построени в отдалечени региони, прекъснати от газопровода и електрическата мрежа. Като гориво в тези агрегати се използва дизелово гориво (дизелово гориво) или отработено масло, ако има източник на постоянното му попълване. Устройствата за твърдо гориво, работещи на въглища, дърва, торфени брикети, пелети и др., Са много често срещани.

Отопление на селска вила с котел на твърдо гориво, работещ на пелети - гранулирани дървесни пелети, които имат цилиндрична форма и определен размер

Избор на котел по мощност

След като са решили вида на котелното оборудване според критерия за гориво, те започват да избират котел с необходимата мощност. Колкото по-висок е този показател, толкова по-скъп е моделът, следователно не трябва да се прави грешка при определяне на мощността на модула, закупен за определена вила. Не можете да следвате пътя: колкото по-малко, толкова по-добре. Тъй като в този случай оборудването не може напълно да се справи със задачата да нагрее цялата площ на селска къща до комфортна температура.

Уредът ще бъде особено слаб в студените дни, когато термометърът ще показва необичайно ниски температури извън прозореца. Ето защо се препоръчва да се купуват котли с малко по-голяма мощност, отколкото показват изчисленията, но не значително по-висока. Защо да плащаме прекалено много пари и след това да принуждаваме оборудването да работи на празен ход?

Геотермални системи

Новите отоплителни системи за частни къщи позволяват да се получи енергия, която може да се използва не само за отопление, но и за други цели.Най-популярният начин за генериране на енергия се счита за използване на геотермални инсталации. Такива инсталации работят на същия принцип като термопомпата. Приемането на топлина се осигурява от земята, която се намира в непосредствена близост до къщата.

Преглед на най-добрите енергоспестяващи отоплителни системи за частна къща

Геотермална отоплителна система

Геотермалната инсталация, като иновация в отоплението на дома, има следния дизайн: в къщата е инсталирана термопомпа, която ще отговаря изцяло за изпомпването на охлаждащата течност. Необходимо е да спуснете топлообменника в шахтата, разположена близо до къщата. Този топлообменник ще прехвърля подпочвените води към термопомпата. Преминавайки през помпата, те ще загубят част от топлината си. Това е така, защото помпата ще отнема топлина и ще я използва за отопление на къщата.

Ако имате нужда от геотермално иновативно отопление на селска къща, тогава охлаждащата течност не трябва да бъде подпочвена вода, а антифриз. За да направите това, ще трябва да оборудвате резервоар, предназначен за този тип охлаждаща течност.

Кои отоплителни радиатори да изберете

Въпреки разновидностите на отоплителната система, във всеки случай се изисква специално оборудване, с помощта на което топлината навлиза във вилата: отоплителни радиатори, батерии. Цялото отоплително оборудване може да бъде разделено на 4 вида:

1) Чугунени радиатори са отличен топлоносител. Но те не са лишени от риска от воден чук, който може да доведе до повреди по време на отоплителния сезон. Тъй като вътрешната повърхност на радиатора е грапава, той е в състояние да натрупва варовик, който блокира потока топлина в помещението. Когато избирате чугунен радиатор за вила, трябва да се има предвид, че е инсталирана локална отоплителна система.

2) Стоманени радиатори по-устойчиви на воден чук и нямат недостатъците на чугунните батерии, те пренасят топлината по-добре. Но те не са устойчиви на корозия, на вътрешната стена може да се образува ръжда, която изисква внимателна поддръжка на батериите или е необходима твърде честа подмяна.

3) Алуминиеви радиатори лека конструкция, отлична топлопроводимост, устойчива на корозия, но не издържа на воден чук. Ако вилата използва локална отоплителна система, тогава такъв радиатор може да бъде отлично решение.

4) Биметални радиатори най-ефективно. Те са устойчиви на корозия, воден чук, не образуват котлен камък по вътрешната повърхност и отделят повече топлина. Сред недостатъците беше разкрита само високата цена.

Броят на секциите на радиатора: как правилно да се изчисли

Брой секции на батерията: правилен избор

Изчисляването на отоплителната система се извършва със задължителен избор на броя на радиаторните секции. Тук може да се използва и доста проста формула - площта на помещението, която трябва да се отоплява, трябва да се умножи по 100 и да се раздели по капацитета на секцията на батерията.

 • Площ на стаята. Като правило всички радиатори са проектирани да отопляват само една стая и следователно общата площ на къщата не е необходима. Единственото изключение е ако до помещението, което се отоплява, има помещение, което не е оборудвано с отоплителна система;
 • Цифрата 100, която се появява във формулата за изчисляване на броя на радиаторните секции за отоплителна система, не се взема „от тавана“. Според изискванията на SNiP се използват около 100 W мощност на квадратен метър жилищна площ. Това е достатъчно, за да се поддържа комфортна температура;
 • Що се отнася до мощността на секцията на отоплителния радиатор, тя е индивидуална и зависи, на първо място, от материала на батериите. Ако е невъзможно точно да се определи параметърът, тогава за изчисления могат да се вземат 180-200 W - това съответства на средната мощност на секцията на съвременните радиатори.

След като сте получили всички данни, можете да започнете да изчислявате отоплителните батерии. Ако вземем като основа размерът на помещението е 20 м2, а мощността на секциите е 180 W, тогава броят на елементите на отоплителните радиатори може да бъде изчислен, както следва:

n = 20 * 100 | 180 = 11

Съвети. Както в случая с мощността на котела, броят на секциите на батериите трябва да се вземе "с резерв", това ще ви позволи да не се притеснявате от силни студове.

Трябва да се отбележи, че за помещения, разположени в края или в ъгъла на сграда, полученият резултат трябва да се умножи по 1,2. По този начин ще бъде възможно да се постигнат най-оптималните стойности, за да се определи достатъчен брой радиаторни секции за отопление на селска вила.

Електрическо отопление

Някои хора смятат, че отоплението на къща с електрически камини е донякъде неоправдано поради високите тарифи за енергия. Но тук има плюсове: лесна инсталация и ниски цени на самото оборудване. Освен това електрическото отопление не изисква изграждането на комин, тъй като по време на употреба просто не отделя вредни продукти от горенето.
Електрическият котел има много предимства от използването му, които не се срещат в други системи. Ето защо, ако нямате средства за изграждане на камина или печка и не можете да получите разрешение за инсталиране на газово оборудване, използвайте електрическата опция за отопление на крайградски дом.

Понастоящем се използват следните видове електрически системи

:

 1. Електрически котли;
 2. Тръбни електрически нагреватели;
 3. Топъл под;
 4. Електрически конвектори;
 5. Инфрачервени нагреватели;
 6. Системи за топлинен въздух.

Повече информация. Така че, най-добрият вариант за електрическо отопление е котел. Принципът на неговото действие е подобен на описаните по-горе газови инсталации. Също така топлинната енергия се прехвърля към охлаждащата течност, а нагретият антифриз или водата се разпределят в къщата с помощта на помпи. Електродните котли са удобни, те провеждат електричество през незамръзващата течност, като по този начин я загряват, за да повишат температурата.
Алтернативно, електрически нагреватели с форма на тръба. В експлоатация те са подобни на бойлер, но са трудни за инсталиране.

Подовото отопление е система от проводници, които са вградени в основния под. Конструкцията е свързана с мрежата, топлината започва да загрява пода и оттам се издига нагоре и равномерно се разпространява в стаята.

По външен вид конвекторите са подобни на батериите, особено след като са свързани със стената. Конвекторите са свързани към мрежата, те се нагряват и едва след това въздухът започва да се издига.

Инфрачервените нагреватели са лампи, които трансформират електричеството в поток от топлинни лъчи. Тъй като лампите са кварцови, те загряват не само въздуха, но и всички предмети, които са по пътя на въздушния поток. Устройствата са или монтирани на стена, или фиксирани към тавана на стаята.

Интересното е, че инфрачервените нагреватели, считани за най-продуктивни, се използват дори на веранди и тераси.

И накрая, има още една опция за отопление на жилището за сметка на мрежата - последната е нагреватели на вентилатори. Системите от този тип са компактни, поради което се използват отлично като допълнително отоплително средство. Има един недостатък на нагревателя на вентилатора - те прекалено изсушават въздуха в дома.

Монтаж на отоплителна система за вили

След оборудването на котелното помещение, съгласно отоплителната схема на вилата, се монтират радиатори. Основните параметри, по които потребителите избират радиатори: размери, мощност и материал, от който са направени.

Вътрешно окабеляване

Когато инсталирате система за отопление на вила, трябва да се обърне специално внимание на материала на тръбата. Днес има няколко вида тръби, които традиционно се използват в отоплителните системи. Нека разгледаме по-отблизо тези видове.

 1. Стоманени тръби. Здрав, устойчив на спада на налягането, но труден за инсталиране и корозивен. С годините по вътрешните стени се натрупва слой ръжда, който може да възпрепятства потока на водата.
 2. Усилени пластмасови тръби. Издръжлив, гъвкав и лесен за инсталиране. Удобно е да се използва със сложна геометрия на отоплителната система. Но те имат и редица слаби места: те са унищожени от механичен стрес и ултравиолетово лъчение, както и запалими.
 3. Пропиленови тръби. Най-популярният материал, който несъмнено е свързан с цената на такива тръби. Те са най-икономичните в сравнение с другите им тръбни материали. Те имат само един недостатък - добра запалимост. В противен случай е идеален материал за отоплителни тръби. Те не ръждясват, не се напукват, лесно се заваряват с помощта на специални "ютии" и са дълготрайни в употреба.
 4. Тръби от неръждаема стомана. Обикновено се използват в нежилищни помещения: мазета, перални, билярдни стаи. Те имат добро разсейване на топлината и то толкова високо, че могат да отопляват помещението, без да инсталират радиатори. Разнообразие - гофрирани тръби от неръждаема стомана. В допълнение към горното, те имат още едно предимство: те лесно "заобикалят" ъглите и завоите без допълнителни фуги.

Кримпване

Преди да стартирате отоплителната система, е необходимо да проверите всички възли и връзки. За това системата е под налягане. Тоест въздухът или водата се инжектират под налягане 2-2,5 пъти по-високо от работното налягане и се оставят за един ден. През това време се откриват и отстраняват течове в ставите на частите на системата. Препоръчително е да загреете котела за първи път с не повече от 40 С. След запълване на цялата система с вода, всеки радиатор се проверява за затопляне и цялата отоплителна система като цяло. След проверка, мощността на отопление на котела може да се увеличи.

Селска къща: отопление от слънце

Слънчевата енергия, излъчвана от светилото през цялата година, може да се превърне в алтернативна форма за отопление на крайградски дом дори при силни студове. Важно е да се научите как правилно да го сглобявате и използвате в отоплителната система.

За събиране и преобразуване на слънчевата енергия се използват слънчеви панели на фотоволтаични преобразуватели и колектори, които представляват система от тръби, пълни с охлаждаща течност.

Алтернативни източници на отопление на селска къща: преглед на екосистемите
Слънчевите инсталации имат висока ефективност. Много ревностни собственици самостоятелно оборудват домовете си с такива системи.

Основната разлика между тези преобразуватели е, че батериите генерират ток, който може да се използва за електрическо отопление на селска къща. Колекторите се използват във водни и въздушни отоплителни системи. Най-ефективният вариант е инсталирането на системи за подово отопление в помещенията.

Мнението, че слънцето не е в състояние да се справи с отоплението на къщата, е вярно само в случай на неправилна инсталация и грешни изчисления на количеството необходима енергия и топлина. Оптимално подбраната слънчева централа е напълно способна да осигури автономно отопление. Друг е въпросът, че това ще изисква инвестиции в закупуване на оборудване, неговото инсталиране и интегриране в съществуващата отоплителна система.

Как работи и работи Слънчевата система

Слънчева система, базирана на фотоволтаични преобразуватели, абсорбира слънчевата енергия, а силициевите слънчеви клетки веднага я преобразуват в постоянен електрически ток. 1 м2 от инсталацията може да генерира 120 вата. В допълнение към панелите, които улавят слънчевата радиация и я преобразуват, за соларната отоплителна система ще трябва да се инсталира контролер за зареждане, преобразувател от постоянен в променлив ток и предпазители - ще бъдат инсталирани предпазители.

Алтернативни източници на отопление на селска къща: преглед на екосистемите
Преди да вземете решение за инсталиране на слънчеви инсталации, трябва да разберете тяхната структура и принцип на действие.

Предимството на панелите е възможността за свързване на акумулаторни батерии, които натрупват излишна енергия, която може да се използва през нощта. Значителен недостатък при използването на слънчеви батерии е най-голямата им ефективност в южните райони. В суров климат е икономически нецелесъобразно да ги инсталирате за използване като основен тип отопление.

Слънчевите инсталации, оборудвани с тръбна система, са по-подходящи за региони със студена зима и температури на замръзване. В зависимост от структурата на панела и материалите се прави разлика между вакуумни колектори, плоски колектори и концентратори. Най-скъпите са с вакуумни тръби. Но те са най-ефективни по всяко време на годината и при всяко време, защото са способни да абсорбират широк спектър от слънчева радиация. Друго предимство от тях е, че вакуумните панели работят успешно при температури до -35 ° C.

Алтернативни източници на отопление на селска къща: преглед на екосистемите
Можете да инсталирате слънчеви колектори със собствените си ръце, без да използвате услугите на организации, специализирани в това. Такава работа ще изисква помощник, но ще спести семейния бюджет.

Принципът на колектора е, че улавя слънчевата радиация, която се превръща в топлина във вакуумни тръби. След това се прехвърля към охлаждащата течност, която я доставя в резервоара за топлообмен. След това охлаждащата течност влиза в отоплителната система.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни