ВНГ бутилка за автомобил: Какви са видовете газови бутилки (видове, размери, тегло, обем)?


Газова бутилка

Газови бутилки известни на всички - това са метални продълговати съдове с различен обем, съдържащи вътре компресирани газове под високо налягане. Конструктивно битовата газова бутилка се състои от цилиндрична част, дъно и гърловина. За свързване на цилиндъра се използват клапани, фланци и други запечатани комуникатори.

Това важи за най-много често срещани видове... Освен това се произвеждат сферични газови бутилки, но те не се използват за битови цели.

Благодарение на неговата компактност и наличност, газовите бутилки често се използват за битови цели. Освен това те са лесни за транспортиране, не заемат много място за съхранение и са лесни за използване при нужда. И дори това не е всички предимства на газовата бутилка за лятна резиденция.

Независимост от централизиран газопровод и / или електрозахранване. Дори да има тези комуникации на сайта, вие сте застраховани в случай на тяхното изключване, аварии и други непредвидени обстоятелства. Между другото, това е причина да си купите газова бутилка, дори ако има газопровод.

Контрол и спестявания... Вие сами решавате и регулирате колко газ да използвате, какво ще бъде налягането, кои устройства да свържете към източника. Това има смисъл, особено ако имате голям брой наематели и / или ако отдавате вилата под наем.

Не се произвеждат само метали, но композитни цилиндри... Те не само тежат много по-малко, но и стените им са прозрачни. И можете да видите колко втечнен нефтен газ остава на склад, колко скоро трябва да заредите бензиновата бутилка.

Газова бутилка може да се нарече полезно придобиване без преувеличение. Но само при стриктно спазване на всички изисквания за безопасност.

Декор

Дизайнът на газова печка за бутилка е номинален - не е нужно да посещавате никакви власти, изискванията са лесни за изпълнение. Обявено е първото - разстоянието до балона е не по-малко от 0,5 метра. Второ: към електрическата мрежа - водоснабдяване, канализация, метални тръби за отопление - трябва да има поне 2 метра. Това е всичко.

Има две възможности за официален дизайн:

 • Когато пълните нова бутилка на общинска бензиностанция (не за автомобили, а за пълнене на битови газови бутилки), служителят на станцията ще изготви документите за вас. Ще трябва да посочите адреса (поне приблизително) и да обясните къде е печката и къде се намира цилиндърът. Тук трябва да внимавате, поне да кажете, че си струва според правилата. Да, цилиндърът трябва да бъде закупен в един от магазините на Gorgaz и ще ви е необходим регистрационният номер на автомобила, на който ще бъде транспортиран този цилиндър.

  Бензиностанции за газови бутилки

  Бензиностанции за газови бутилки

 • В някои населени места автомобил кара и замества празните бутилки за заредени с гориво. Тези хора могат да издават документи. Разликата е, че те знаят адреса.

За мнозина газовата печка за лятна резиденция под цилиндър струва от години дори без такъв „дизайн“. Но в този случай ще напълните сами бутилката, без да използвате услугите на общински бензиностанции или да обменяте автомобили. Също така, ако е необходимо да ремонтирате или поддържате печката, да я преконфигурирате, ще е необходимо по някакъв начин да разрешите проблема с регистрацията (обикновено няма проблеми) или да използвате услугите частно.

Газ в бутилка: безопасност у дома

Вътре в домакински цилиндър има природен въглеводороден газ под високо налягане. Прекомерното налягане превръща газа в течно агрегатно състояние. При излизане от бутилката втечненият газ се връща в предишното си състояние.Ако се задълбочите в разбирането на този процес, се оказва, че:

Въглеводороден газ Представлява смес от бутан, пропан, етан и метан. За създаването на определени свойства на газовата смес е необходим сложен състав. Вътре в балона не целият газ е в течно състояние. По-скоро може да се нарече двуфазно съдържание: течност и газ над него. Колкото по-високо е налягането, толкова повече течност.

При напускане на цилиндъра течността буквално се изпарява, придобивайки газообразно състояние, необходимо за битова употреба. Състав Бутилките за пропан-бутан могат да варират леко. Освен това всички въглеводородни газове са взривоопасни и лесно се запалват при всяко невнимателно боравене.

Те имат специфична, разпознаваема миризма, така че да можете да забележите теча навреме. Според степента на токсичност те се причисляват към IV клас на опасност („вещества с ниска опасност“). Вярно е: дори парфюмите и дезодорантите използват втечнени петролни газове.

Така че направете без газова бутилка в ежедневието не е необходимо. Освен това, съгласно закона, всички произведени газови бутилки преминават задължителна техническа проверка и получават подкрепящи документи (т.нар. "Паспорт").

Можете да (и трябва!) Да проверите за печат, когато купувате цилиндър. Той се намира близо до гърлото и съдържа информация за датата на производство на цилиндъра, срока на годност, номиналния обем и теглото.

Основните видове газови нагреватели с газови бутилки

Газовият нагревател от цилиндър може да се различава по своя дизайн и принципа на пренос на топлина, както и технически характеристики, вид употреба и цена.

Индустрията произвежда няколко принципно различни конструкции на такива устройства: топлинен пистолет, газов преобразувател, керамичен и инфрачервен нагревател.

Топлинен пистолет за даване

Топлинният пистолет е вентилатор за топлина, който използва горивния газ като източник на топлина. Конструктивно нагревателите от този тип са обтекаем метален корпус с отвори за изход за горещ въздух. Корпусът съдържа: вентилатор, газова горелка, топлообменник, устройства, осигуряващи управление на запалването и горенето, както и наблюдение на безопасността на устройството.

По конструктивни характеристики топлинните пистолети се класифицират в устройства с директно и индиректно нагряване.

Моделите с директно въздушно отопление имат ефективност от 100%, но техният недостатък е изгарянето на кислород в отопляемо помещение.

При моделите на индиректно нагряване първоначално горивото се изгаря, а след това продуктите, образувани по време на изгарянето му, което се извършва с помощта на пръстенен топлообменник. Моделите с непряко отопление са екологични устройства, но същественият им недостатък е ограничената мобилност, причинена от наличието на комин, който служи за отстраняване на отработените газове.

Пистолет за горещ въздух
Нагревателният пистолет е топлинен вентилатор Нагревателният пистолет работи, както следва:

 • когато вентилът за подаване на газ, монтиран на газовата бутилка, се отвори, газът тече към газовата горелка;
 • устройството за запалване запалва газа;
 • при изгаряне на газ въздухът в топлообменника се загрява;
 • работещ вентилатор засмуква студен въздух от помещението и го насочва към топлообменника, а нагрятият въздух от своя страна навлиза в отопляемото помещение;
 • за защита от прегряване и повреди, модулите са оборудвани с термостати.

ВАЖНО!

Когато използвате топлинен пистолет, трябва да се помни, че за неговата работа е необходимо да има електрическа мрежа, от която работи вентилаторът на устройството, а също така се запалва газ.

Пистолет за горещ въздух

По правило моделите, предназначени за домашна употреба, са снабдени с дръжка за носенето им и колела за придвижване по подовата повърхност. Това са мобилни устройства, захранвани от отделно разположени газови бутилки.

Стационарните модели имат вече инсталиран газов цилиндър в своя дизайн, те са по-мощни и имат по-големи габаритни размери и тегло.

Газовите оръдия, използвани в страната, са два вида според вида на използваното гориво: те работят на втечнен газ (бутан / пропан) и универсални, способни да работят на втечнен и природен газ.

ВАЖНО!

За да свържете газово оръдие към магистрала за природен газ, моделът трябва да бъде оборудван със стабилизатор на налягането, който осигурява нормалната работа на агрегата от подобен източник на гориво за горене.

Свързване на газовия пистолет към газопровода

Критериите за избор на топлинен пистолет са:

 • единична мощност;
 • площ (обем) максимално допустима за отопление;
 • вида на топлообменника, който определя метода на нагряване (директен / индиректен);
 • габаритни размери, тегло и форма на кутията;
 • марката на производителя, която гарантира качеството на продукта;
 • цена.

Топлинният пистолет за лятна резиденция е прост и икономичен източник на топлинна енергия в експлоатация, което е добра алтернатива на стационарните източници на топлина.

Пистолет за горещ въздух
Топлинните пистолети вършат отлична работа при отоплението на помещенията

Газов конвектор за летни вили

Всеки конвектор, независимо от вида на първичната енергия, превърната в топлина, включва циркулацията на въздушните потоци поради температурната разлика в долния и горния въздушен слой.

Топлият въздух се издига нагоре и когато се охлади, той спада надолу, което причинява циркулацията му. Този принцип е включен в конструкцията на газовия преобразувател, при който въздухът се нагрява чрез изгаряне на газ.

Конструктивно газовият преобразувател се състои от следните компоненти:

 • тяло - може да бъде направено в различни видове изпълнение (монтирано, мобилно, стационарно);
 • топлообменник;
 • нагревателен елемент;
 • устройства за автоматизация, контрол и защита.

Газовият преобразувател работи по следния начин: когато горивото е изгорено, въздухът в топлообменника се загрява и се издига през отворите в корпуса. В същото време студен въздух навлиза отдолу, което се дължи на циркулацията му в затворено пространство.

Агрегатите от този тип могат да работят на втечнен и природен газ. Във варианта на лятната вила обикновено се използва втечнен (пропан / бутан) газ. Дизайнът на газовия конвектор може да бъде от отворен тип или изпускателна система.

Някои модели такива устройства са оборудвани с вентилатор, което увеличава тяхната производителност и удължава експлоатационния живот.

Газов преобразувател
Нагрява се чрез циркулация на топъл и студен въздух

Газов нагревател от каталитичен тип

Каталитичен нагревател (включително газови) е единица, използвана за нагряване на околния въздух чрез окисляване на каталитична плоча, която е основният елемент на такова устройство. Катализаторната плоча, като правило, е направена от фибростъкло с добавка на платина на прах, при контакт с гориво и се отделя топлинна енергия.

На повърхността на плочата има голям брой малки отвори, през които газът навлиза и изгаря, на тази повърхност се получава реакция на окисление и в резултат се отделя топлинна енергия. Този режим на горене се нарича пламък, въпреки че има малко пламък на повърхността на плочата.

Работата на нагревател с каталитичен газ е както следва:

 • когато нагревателят е включен, повърхността на каталитичната плоча се загрява;
 • приготвя се въздушно-горивна смес и се загрява в отделна камера на устройството;
 • парите от запалимата смес се подават към нагрятата плоча, която при изгаряне отделя топлина, която от своя страна се пренася в околния въздух.

Някои производители добавят електрически нагревателни елементи към дизайна на отделни модели, които служат за нагряване на каталитичната плоча, както и вентилатори, които подобряват циркулацията на въздуха в отопляваното помещение.

Критериите за избор на каталитични нагреватели са следните:

 • отопляема площ;
 • електроенергия;
 • разход на газ при различни режими на работа;
 • наличие на системи за автоматизация и контрол;
 • габаритни размери и тегло;
 • надеждност на устройството (марка на производителя);
 • цена.

Газовият каталитичен нагревател е прогресивен тип отоплителни тела, който уверено печели своето място на пазара на устройства, използвани за отопление на сгради и конструкции за различни цели.

Каталитичен нагревател
Каталитичният нагревател изглежда добре в интериора

Инфрачервен нагревател с газов цилиндър

Принципът на действие на газов инфрачервен нагревател се основава на факта, че инфрачервените лъчи загряват предметите в стаята и строителните конструкции на тази стая (стени, таван и т.н.), а те от своя страна отдават топлината към околния въздух.

ВАЖНО!

Когато използвате газови инфрачервени нагреватели за увеличаване на отопляемата площ, те трябва да бъдат разположени възможно най-високо над повърхността на пода. Нагревателят от този тип се състои от следните елементи: тяло, направено по правило от метал, топлообменник, разделител и редуктор, както и блок за управление и защита.

Газов инфрачервен нагревател

Работата на газов инфрачервен нагревател е както следва:

 • газ от отделно монтиран цилиндър постъпва в редуктора, където налягането му намалява, след което газът влиза в дюзата на нагревателя;
 • в разделителя газът се смесва с въздух, след което попада в керамичния панел, където се изгаря (газово-въздушна смес);
 • при нагряване керамичният панел излъчва инфрачервени лъчи, които се разпределят в отопляемото помещение.

ВАЖНО!

Отличителна черта на инфрачервения нагревател е способността му да започне да отоплява отопляемото помещение веднага след включването му, което значително спестява използваното гориво.

Работа с газов инфрачервен нагревател

Критериите за избор на нагреватели от този тип са: мощност, устойчивост на влага, тип изпускане на отработени газове, както и наличието на системи за автоматизация и защита.

Печки с малка газова бутилка

Малка печка, съчетана с малка газова бутилка, е мобилен и компактен нагревател, използван за отопление на малки помещения (до 10 м²) в сгради и конструкции за различни цели.

Освен това нагревателите от този тип се използват за отопление на временни конструкции (палатка, хижа и др.), Използвани от хора, водещи активен начин на живот, както и от ловци и рибари (зимни колиби, къщи за рибари и ловци и др.).

Принципът на горене на този тип нагревател е печка от затворен тип. Корпусът на пещта по правило е направен под формата на правоъгълник, на обратната страна на който има фитинг за свързване на газов маркуч. Маркуч свързва фурната с газова бутилка чрез редуктор, монтиран на последния.

Външен нагревател на газ

Външен газов нагревател е предназначен за използване на открито. Това могат да бъдат беседки и тераси, веранди и т.н. Външно нагревателите от този тип наподобяват улични лампи или осветяващи колони. Газовите бутилки във външните нагреватели са монтирани в краката им, методът на пренос на топлина е инфрачервено лъчение.

Външен нагревател на газ
Нагревателят наподобява светеща колона

Избор и закупуване на безопасна газова бутилка за лятна резиденция

Разбира се придобиват и използват разрешени са само бутилки, които са преминали пълен тест и са снабдени с официален печат. Но не може да бъде иначе, ако купувате газови бутилки само от законни доставчици. Трябва да ви бъде представен лиценз. След това можете спокойно да проучите асортимента.

По обем газовите бутилки могат да бъдат много малки (5 литра), както и 5, 12, 27 и 50 литра.

Когато избирате, вземете предвид броя уреди, към които ще свържете газта (печка, нагревател и др.); броя на хората в къщата; свободно място за безопасно съхранение на цилиндъра (ще говорим за това по-подробно в следващата част на статията).

Материал на цилиндъра... Обичайната опция е метален цилиндър, едно парче или със заварени шевове.

Модерна версия: Композитен балон, лек и прозрачен за контрол на количеството съдържание. Комбинираните цилиндри се считат за по-безопасни (по-малък риск от експлозия). Но тези предимства ще трябва да се платят за около три пъти повече, отколкото могат да струват метални цилиндри с подобен обем. Дори и най-малките, 5-литров, газов цилиндър ще ви бъде полезен на лятната вила, ако къщата не се отоплява там. Това важи изцяло за кабини, къщи от дървени трупи, контейнери за блокове и дори трупи. С помощта на газ можете както да отоплявате къщата, така и да създавате комфортни условия в нея (отопление на вода, готвене и т.н.).

Безопасно съхранение и експлоатация на газова бутилка

Дори първоначално изправен Газовата бутилка може да бъде опасна, ако се използва неправилно. И с право - изобщо не е трудно. Ето основните условия:

Паспорт за печатприсвоен на цилиндър в производството не гарантира вечно съхранение. По-специално, газовата бутилка може да се повреди по време на транспортиране, от удари и / или падания.

Признак за такива повреди са вдлъбнатини, дълбоки драскотини, пукнатини, други нарушения на целостта на цилиндъра или неговите части (гърло, клапан и др.). Опасно е да използвате такава бутилка или дори да я оставите в къщата.

Температурен режим много важно за газовите бутилки. Не съхранявайте, използвайте, премествайте ги при температури над 45 ° C. Превишаването на тази линия може да доведе до скок на вътрешното налягане и експлозия на газовата бутилка. Внезапните промени в температурата са изпълнени със същите последици. А твърде ниската температура на околната среда прави стените на цилиндъра чупливи.

Газова бутилка имате нужда от достатъчно място за съхранение и това зависи не само от размерите на самия цилиндър. Първо, имате нужда от свободен достъп до цилиндъра, както и възможността да го изнесете от стаята. На второ място, за да се спази температурният режим (вж. Абзаца по-горе), е наложително цилиндърът да се отдалечи от всички устройства, които могат да го отопляват (2 метра от печката, 1 метър от батерии и нагреватели). Складово помещение а работата на газовата бутилка трябва да отговаря на определени изисквания. По този начин балонът не трябва да бъде изложен на пряка слънчева светлина. Не оставяйте цилиндъра в пътеката, където той може да бъде докоснат, преместен, изпуснат.

Газови бутилки малки обеми (5 и 12 литра) могат да се съхраняват в обща стая. В една стая може да има само един цилиндър с обем 27 или 50 литра, независимо от размера на тази стая.

Често на балон за безопасност се носят гумени пръстени на пояса. Обикновено се използват за транспортиране, но няма да пречат на цилиндъра, поставен на пода. Много собственици съхраняват газови бутилки в жилищна сграда или навес за лесен достъп до тях.

Но всъщност, съгласно правилата, газовите бутилки трябва да бъдат инсталирани на открито: на улицата, в плътно затворен метален шкаф или кабина. Винаги изправен! Уверете се, че вътре няма слънчева светлина и валежи.

Прочетете повече за верижния трион shtil и неговия ремонт при нас.

Украсявате ли зона за барбекю в страната? С тези съвети - разберете го правилно!

Изградете своя собствена къща за кучета, като следвате тези важни насоки.

Зареждане с гориво и свързване на газова бутилка към домакински уреди

Газова бутилка може да служи като източник на гориво за бойлери, бойлери, кухненска печка. За да закрепите здраво цилиндъра, ще ви трябва:

 • специален гъвкав маркуч за газ. Допустимият диаметър на маркуча е от 6 до 9 mm;
 • скоба за фиксиране на маркуча към цилиндъра и скоба за фиксиране на маркуча към устройството;
 • тип редуктор RDSG 2-1.2 (за цилиндър с клапан) или RDSG 1-1.2 (за цилиндър с клапан).

Много е желателно това инсталация извършва се от специалисти. Нещо повече, все още трябва да каните майстор от време на време да напълни празна газова бутилка за лятна резиденция. Зареждане на газови бутилки - това е специализацията на професионални лицензирани компании, само в този случай можете да разчитате на безопасността както на процеса, така и на резултата.

И в никакъв случай не трябва да се опитвате да се справяте сами. Зареждане на газови бутилки зареждането с гориво е строго забранено! Ако не можете да чакате дълго посещението на капитана, запазете резервни газови бутилки за лятната вила. Защото точно това е ситуацията, при която предпазливостта никога не е прекалено предпазлива.

А за тези, които искат да знаят повече, предлагаме да се запознаете с видеото за газовите бутилки

Газов състав

Ефективността на разхода на газ и самата възможност за работа на горелката пряко зависи от температурата на нейното използване. Дълго време съставът на газовата смес не позволяваше горелките да работят правилно при ниски температури, тъй като при охлаждане газът се компресира и вече не се изпарява ефективно през отворения клапан. Ситуацията се променя едва през 1986 г., когато MSR освобождава бутилки, съдържащи газова смес от изобутан, пропан и бутан. Всички газове в него имат различни точки на кипене, поради което те позволяват на горелката да работи ефективно в широк температурен диапазон (до -15 ° C, в зависимост от чистотата на горивото).

Днес най-широкият избор на газова смес принадлежи на шведската компания Primus, която е на пазара на преносимо горивно оборудване повече от 100 години. С него са свързани и последните иновации в дизайна на газовите бутилки. Използвайки примера на гамата Primus, можете да обмислите избора на газова смес за специфични работни условия.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни