Избор на камини за самостоятелно отопление на частна къща

Дата на публикуване: 01 юли 2018 г.
В днешно време отоплителната камина е много функционален, практичен и красив продукт. И почти всеки може да си позволи радостта от истинско огнище, срещу което човек може да се събира в облачни вечери, да слуша мерено пукане на дърва за огрев. Камината не трябва да струва цяло състояние, тъй като днес на световния пазар се представят модели от абсолютно всяка ценова категория. Ако подхождате правилно към въпроса за избор и е желателно да включите специалисти, тогава можете да спестите много и да станете собственик на собствената си камина.

Грешки при избора на камина с въздушно отопление

Общоприетата схема за избор на отоплително оборудване в този случай е неприемлива. Повечето вярват, че мощността на горивната камера е избрана за площта на помещението в размер на 1 kW на 10 m2. Времето показа, че изборът на камина за селска къща с въздушно отопление изисква интегриран подход.
Твърде мощните газови печки водят до прегряване на апартамента. Жителите трябва да отворят прозорци или да намалят количеството гориво, използвано за отопление. Честите температурни колебания провокират настинки и други неприятни симптоми - слабост, световъртеж и безсъние.

Таблица за изчисляване на площта на камината

Как да изчислим необходимата мощност на камината с въздушно отопление? Експертите съветват да се свържете с продавача с този въпрос. Необходимо е правилно да се свържете със специалист, тоест с предоставяне на информация за площта на помещението, вида на вентилацията и броя на стаите. Само в този случай продавачът ще избере необходимата мощност на оборудването.

Традиционни или на дърва

Декорация на камина

Като гориво се използват дърва за огрев и въглища. За производството на камина се използва:

 • стомана;
 • камък;
 • излято желязо;
 • тухла.

По тип камина има:

 • отворен;
 • затворен;
 • полуотворена.

Трябва да помним! За да направите къщата по-топла, по-добре е да изберете модели със затворени камини, ако искате външният вид да бъде по-привлекателен, тогава отворената опция ще бъде успешна.

Био камини

Декоративен тип. Използваното гориво е биоетанол. Основното предимство е, че не е необходимо да подреждате комина. Основната роля на такава камина е да украси стаята.

Плюсът е фактът, че огънят е абсолютно без дим и сажди. Цената на този тип камина зависи от размера, дизайна и други фактори.

Биокамин

Газ

Този тип може да се инсталира в селски къщи, когато има газово оборудване. В някои случаи се използват автономни газови бутилки. Такива камини са добри като отоплително устройство и като декоративен елемент на стаята.

Електрически камини

Днес това е най-често срещаната камина в селска къща. Произвеждат се в различни форми и модели. Обикновено се използва в домове, където няма комин. Основната роля е да отоплява стаята.

За селските къщи трябва да изберете красиви модели с имитация на дърва за огрев, трептящи въглища или пламък.

Някои модели имат специални контроли. С тяхна помощ можете да регулирате не само температурата на отопление, но и осветлението и звука, напомнящи на пращенето на дърва.

Някои характеристики на самостоятелното проектиране на камина

Проектът на къщата задължително трябва да включва раздели за конструкцията на камината и отделните й елементи.

Над камината на всяка камина има собствен комин, чиято площ на напречното сечение на коминния канал трябва да бъде 1/10 от зоната на камината. Разстоянието от кръстовището на комина с горивния канал трябва да бъде най-малко 5 метра.

Коминният канал трябва да бъде оборудван със специален амортисьор, който ще отдели камината от комина, и отвор, предназначен за отстраняване на натрупаните по време на работа сажди. Дизайнът на амортисьора на плъзгача може да бъде прибиращ се или фиксиращ (с помощта на панти за пиано).

Средните камини могат да тежат около 500 килограма или повече. Ето защо е необходимо да се осигури достатъчно здрава и надеждна основа под камината.

Ако трябва да инсталирате камина във вече построена къща, тогава може да се наложи да извършите допълнителна работа за укрепване на носещите конструкции.

Камини с въздушно отопление

Въздушното отопление на стаите и помещенията от камина осигурява затопляне на въздуха, преминаващ между тялото на камината и външната му повърхност.

Схема на камина с въздушно отопление. Щракнете за уголемяване.

Разпределението на отопляем въздух в стаите на къщата се извършва с помощта на тръбопроводи, монтирани в стените или в таваните.

За монтаж на въздушни канали са перфектни алуминиеви или стоманени тръби.

В по-опростените схеми се използва гравитационният метод за подаване на въздух, основан на различни стойности на плътността на студения и топъл въздух.

Отоплението на въздуха за камина от този тип не зависи от електрическата енергия, но може да се използва за отопление само на няколко стаи.

Камина въздушно отопление на къща с голям брой стаи и дължина на тръбопроводите повече от 3 метра трябва да се извършва по схема с принудителна циркулация.

Структурата на такава схема трябва да включва помпа, която подава въздух под тялото на пещта или над себе си.

Принудителната циркулация на въздуха може да осигури висококачествено отопление на достатъчно голяма селска къща.

При избора и инсталирането на такава схема трябва да се помни, че обменът на въздух протича в затворен цикъл.

По-рационално е да се изгради камина с въздушно отопление в процеса на изграждане на къща, тъй като в противен случай ще трябва да се изправите пред досадна и много скъпа работа - пробиване на дупки, предназначени за полагане на въздуховоди.

Камини с воден наметало

Камината на камините с водна мантия има една съществена структурна разлика - корпусът на камината се състои от два слоя, между които циркулира нагрятата вода.

Камината във вашата стая е не само интериорен елемент, но и източник на топлина.

Нагрятата вода се подава към радиаторите на отоплителната система по специални тръбопроводи.

Устройството на специален топлообменник (бобина) в горната част на камината ще осигури възможност не само за отопление на помещенията, но и за затопляне на вода за битови цели, чиято циркулация ще се извършва с помощта на специални помпи .

Рамка за камина с воден наметало. Щракнете за уголемяване.

Ръчното регулиране на камините е възможно чрез увеличаване или намаляване на потока въздух в камината. Автоматичното регулиране се извършва благодарение на работата на термостати, с които са оборудвани помпите.


7196f3e665317c6c8bc3485445b7def9.jpe ad128a56e9475981dd8e2bebc4210d60.jpe

Термостатите осигуряват автоматично активиране на помпите след загряване на водата до необходимата температура.

Самосглобяване

Веднага трябва да се отбележи, че цялата работа по организирането на изграждането на камина с въздуховод със собствените си ръце е доста трудоемка.Освен това процесът се подразделя на етапи, всеки от които има своя теоретична основа.

Това обаче не означава, че независимото подреждане на такава камина е невъзможно. При наличие на готови проекти и необходимите чертежи е възможно да се извърши цялата инсталация с високо качество и без съществени грешки, дори с минимален опит в пещния бизнес.

Много професионалисти охотно споделят своите най-добри практики. Препоръчително е да се използват доказаните през годините идеи на опитни майстори. Готова схема за монтаж на ъглова камина за въздушно отопление ще помогне на начинаещ майстор на всеки етап, започвайки от полагането на самото тяло.

Схема за зидария на тухлена камина
Схема на тухлена камина

Избор на място за камина

Първият подготвителен етап е придружен от избора на мястото за монтаж на бъдещата камина. Въпреки факта, че има много възможности за дизайнерско решение, в този случай ще трябва да се ръководите изключително от практичността на решението.

За висококачествено отопление на къща с камина е необходимо не само да се осигурят стаите с канална система, но и да се оптимизира дължината на каналите. Колкото по-къса е дължината, толкова по-добра ще бъде тиражът. Следователно камината трябва да бъде инсталирана в ъгъл, за да се използва максималният брой стаи.

В големите къщи няма да е възможно да се затоплят всички стаи и това ще трябва да се примири. Но в типичните оформления винаги можете да намерите стая, която да граничи с максималния брой други стаи.

Ъглова камина в къщата
Удобно място в ъгъла

Издигане на основата

По отношение на масата си камина с конвекционно отопление практически не се различава от класическата камина. Основният етап също ще бъде подобен. Ямата се изкопава така, че дълбочината й да е 60-70 см. В зависимост от избрания проект камините могат да имат подиум или правоъгълно тяло, както в английските стилове. Това ще повлияе на това колко от основата да се изпълни. Границите му трябва да надвишават размерите на камината с няколко сантиметра.

Добре е да знаете: Как правилно да изолирате камина, защо е необходима топлоизолация

За запълване на основата ще са необходими пясък и трошен камък. Но понякога ямата се пълни с бетонни блокове. Всичко това създава надеждна опора за камината. Като хоросан трябва да използвате съединение за зидария в съотношение 1: 4 цимент и пясък. Височината на основата трябва да съответства на нивото на подовото покритие. Всички останали строителни работи трябва да бъдат преустановени, за да се втвърди напълно разтворът.

Зидария на стени

След като сте направили слой покривен материал върху основата, можете да започнете да полагате самата камина. За да се вземе предвид наличието на всички възли и отоплителни канали, през които ще преминава въздухът, зидарията трябва да се извършва в отделни редове по строго определен модел. Този принцип е независим от трудовия опит. Дори професионалистите извършват такива действия с тази разлика, че помнят много схеми наизуст.

Тухлена ъглова конструкция на камина
Директно изграждане на камината

Някои опции за камина предвиждат образуването на тухлена камина. Но има популярни модели, при които метална камина под формата на касета е вградена в тухлен портал. Измерванията показват, че опциите с метални камини имат малко по-висока ефективност, отколкото с тухлени. Разликата обаче е толкова незначителна, че всеки избира подходящо представяне въз основа на собствената си способност да плаща.

Монтаж на въздуховоди

На мястото, където въздуховодите преминават през стените на помещението, температурата на въздуха не е толкова висока, колкото в камината на огнището. Но все пак е необходимо да се осигурят условия за сигурност. Точките на контакт между канала и материалите за довършителни работи са изолирани с минерална вата.

Същата линия е направена от тухла, когато се строи къща или от гъвкава метална тръба. Задачата на капитана е да топлоизолира тази линия, така че въздухът да задържа енергия възможно най-дълго по време на транспортиране.Можете да скриете канала, като използвате кутия от гипсокартон. За това е направена рамка от метален профил и обшита с листове топлоустойчив гипсокартон. В някои случаи въздуховодите се правят вътре в стената.

Добре инсталираната отоплителна система ви позволява ефективно да отоплявате цялата къща с камина, като по този начин е възможно да се съчетаят декоративни качества и технически възможности.

Отоплителен кръг

Отоплението на къщата може да се извършва с помощта на агрегати от различни категории. Камините с периодично изгаряне с единично полагане на дърва за огрев осигуряват стая с топлина до една четвърт на ден.

Устройствата за непрекъснато горене с равно количество гориво увеличават този период до 8 часа. Дори при минимална мощност, количеството произведена топлина ще варира от 3 до 6 kW. Високи нива на отопление се постигат с издухване на открито. В същото време, в зависимост от дизайна, на час ще се изгарят от 2 до 4 килограма дърва за огрев.

Мощността, с която ще работят отоплителните камини, може да бъде изчислена въз основа на размера на отопляемото помещение. В стая с височина на тавана 2,8 метра 1 кВт топлина е достатъчна за отопление на 10 м2 площ. Съответно, с мощност от 10 kW, такава фурна ще може да обслужва 100 m2 площ.

Въздух

Когато енергията се предава от една среда в друга, количеството предадена топлина значително намалява. Правилно проектираната камина с въздушно отопление може да реши този проблем поради малкия брой топлинни преходи. Устройството му включва изгаряне на гориво в отделна камера, загряване на металната част на пещта и въздуха вътре в стаята. В този случай преносът на енергия се извършва с помощта на гъвкави топлоизолирани канали, свързани към други части на жилищната сграда.

Въздушните потоци могат да се движат естествено или да се движат в желаната посока от система за принудително впръскване. При вертикална ориентация нормален въздушен поток е достатъчен за висококачествено отопление. Ако местоположението на камини с въздушно отопление е далеч от помещенията, до които трябва да се подава топлина, препоръчително е да се монтират специални вентилатори.

Вода

Ако в къщата има обикновен уред за изгаряне на дърва, можете да свържете отоплителна система към него и да постигнете добър резултат по отношение на топлинната ефективност. Вътре в камина от този дизайн е монтиран воден кръг, свързан към общите отоплителни комуникации на жилището. Изгарянето на дърва за огрев в неговата камина увеличава температурата на охлаждащата течност в тръбите и поради това осигурява висококачествено отопление на цялата сграда. Двете основни схеми за свързване предполагат съответно работата на отворени и затворени системи.

За да инсталирате камина в къщата и да свържете отворено отопление към нея, ще трябва да окачите над нея разширителен резервоар, който работи на принципа на комуникационните съдове. При затворен метод за свързване на пещта в конструкцията се използва общ резервоар, а отделен разширителен резервоар не е вграден.

Какво е камина?

Камината е вид печка, която генерира топлина чрез изгаряне на твърдо гориво. Класическият вариант е дърва за огрев, като обикновен котел за изгаряне на дърва, но можете да отоплявате камината с въглища и специални брикети или пелети. Горивото се изгаря поради въздушния поток, генериран от конструкцията на камината. Вентилационният канал осигурява студен въздух към основната камера, където се извършва горенето. Димът отива в димоуловителя и след това се отстранява през комина, осигурявайки достатъчно сцепление за активното изгаряне на дърва за огрев. Получената топлина се разпределя в цялата къща, в зависимост от дизайна на камината.

Камината има четири основни части:

 1. Портал. Това е външната, челна част на камината, която носи както конструктивна функция, така и декоративна.Може да бъде направен от тухли, естествен камък, мрамор, изкуствен камък. Порталът е украсен с различен декор, може да бъде направен във всеки стил, който отговаря на интериора на къщата. Горната част се използва като камина.
 2. Firebox. Това е централната част на камината, камера, в която се изгаря гориво и се генерира топлина за отопление. За производството на пещта се използват огнеупорни метални или топлоустойчиви тухли. Може да е отворена или да има врата.
 3. Хайло (колектор за дим). Необходим само за камини с отворена камина. Това е специална камера, в която се събира дим, преди да влезе в комина.
 4. Комин. Вертикална тръба за отстраняване на дим извън къщата, осигуряваща сцепление за активно изгаряне на гориво в основната камера на камината.

Камината има няколко разновидности, всяка от които има свои собствени дизайнерски характеристики и следователно камините се класифицират според няколко критерия.

Подреждане на комина

След като "тялото" на камината е готово, можете да започнете да създавате комина. Неговото преминаване трябва да съответства на изчислената стойност. Отгоре коминът трябва да бъде надеждно защитен от валежи. За тези цели трябва да използвате широка качулка за дим от поцинкована ламарина.

Няма по-добър материал за комин от червената керамична тухла. Ето какво мисли един от участниците в нашия форум.

Предимствата на тухления комин са значителни. Много по-трудно е да се постигне образуването на конденз в тухлена тръба, отколкото в сандвич - трябва да опитате. Изгарянето на сажди не е страшно, нагряването на външната повърхност на тръбата на тавана е минимално или дори напълно невидимо. Трайността на правилно сгънатата тухлена тръба е много десетилетия.

Като комин може да се използва поцинкована тръба от топлоустойчива стомана. Такъв комин е направен многопластов (в резултат се получава един вид "сандвич"), от три страни е затворен с гипсокартон.

През тези периоди, когато камината е неактивна, всеки комин става причина за течения. За да се избегне такова вредно явление, в шахтата на комина са монтирани специални клапани (порти). Те се отварят само когато камината „оживява“, изпълвайки стаята с приятна топлина.

Площта на напречното сечение на цилиндричния комин с площта на горивния портал трябва да има съотношение 1:10.

Особено внимание трябва да се обърне на височината на външната част на комина:

 • ако пролуката от билото до комина е по-малка от 1,5 м, тогава коминът трябва да е поне половин метър по-висок от билото;
 • ако разстоянието от комина до билото е повече от 1,5 м, тогава горният разрез на комина не трябва да е по-нисък от нивото на билото.

Предимства недостатъци

Положителните качества на единиците включват:

 • принципът на действие на прост модел камина: отделянето на топлинна енергия на печката се случва по време на процеса на изгаряне на горивото;
 • коминните канали са предназначени за отстраняване на въглероден окис. Ако допълнително предвидите канали, през които въздухът ще се движи конвективно, температурните маркировки ще станат по-високи;
 • няма локализация на отоплителните зони в близост до камината;
 • простота, лекота на системата за циркулация на въздуха на топлоносителя;
 • високо ниво на сигурност. В сравнение с воден кръг, дори и най-малкият отвор в тръбопровода може да причини разрушаване. Горещата вода може да причини изгаряния, да навреди много на човек;
 • липса на топлоносител;
 • лекота, простота на включване, изключване на отоплението;
 • в сравнение с водната верига е значително по-евтино;
 • липса на температурни спадове в зоните за локализация.

Отрицателни страни:

 • разходите за организиране на системата. Постоянно зареждане с гориво;
 • разход на гориво.

Достойнство

Нека разгледаме основните предимства на камините с конвекционно отопление и след това преминете към устройството.Отоплителните системи с циркулация на въздуха имат цял ​​списък с предимства пред класическата камина, ще подчертаем само най-значимите от тях.


Диаграма на разпределението на топлината в домакинствата

 • Топлопредаването чрез радиация е напълно спряно, когато камината е спряна. Когато камина с конвекционен принцип на нагряване изгасне, въздухът продължава да циркулира известно време, загрявайки всички помещения. Този факт допринася за икономия на гориво и повишаване на ефективността.
 • Поради факта, че въздухът се използва за отопление на къщата, е възможно да се увеличи ефективността на камината поради допълнителен топлообмен не само в зоната на камината, но и в комина.
 • Циркулацията на въздуха предполага поток от нови порции отвън. Това осигурява допълнителна вентилация в стаята.
 • В сравнение с отоплението с вода, където преносът на енергия се осъществява на два етапа, въздушният отоплителен кръг директно транспортира топлоносителя, който ще запълни стаята.
 • Наличието на вентилатори, които участват в циркулацията на охлаждащата течност, увеличава дължината на каналите с въздуховоди до 10 метра.

Необходимо е да се мисли за възможността за инсталиране на камина при издигане на стени. Първо, изграждането на основата за камината е по-лесно да се извърши, когато все още няма подово покритие, и второ, трасето на въздуховодите изисква частично разрушаване на стените. По време на тяхното изграждане можете веднага да снабдите стаите с канали.

Изход

Камините са един от най-старите начини за отопление на дома. Въпреки това, използвайки допълнително оборудване, вградено в тях, е възможно да се осигури комфорт и топлина в цялата къща.

Основното нещо е правилно да се извършат всички инженерни изчисления и строителни работи. Можете да научите повече за това от видеото по-долу. И ако имате някакви въпроси - задайте ги в коментарите, ще се радваме да ви помогнем да разрешите проблема.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия канал Yandex.Zen

Устройството на класическа тухлена камина

Строго погледнато, откритите огнища не са много подходящи за отопление на частни вили поради ниската ефективност на изгаряне на дърва за огрев, ефективността е само 20-30%. Докато в камината гори огън, топлината се разпространява из стаята посредством инфрачервено лъчение. След затихване интензивността на отоплението намалява и спира след 2-3 часа, когато тухлената зидария се охлади.

Въпреки ниската степен на разсейване на топлината, камините остават привлекателни за собствениците на жилища, тъй като създават уникална подобна на дома среда. Устройството на класическо английско огнище е показано на схемата и включва следните елементи:

 • подземна част - фундамент;
 • основа от 2-3 реда тухли;
 • долна част с изпъкнала напред платформа на пещта;
 • портал - тухлена рамка на отворена горивна камера;
 • димоуловител - стесняващ се нагоре канал под формата на чадър над горивната камера;
 • коминният зъб в началото на димния колектор служи за по-добро извличане на топлина от горещи газове;
 • комин, водещ до покрива;
 • тяговата сила се регулира от плъзгащ клапан.

Схема на устройството на класическо открито огнище

Ако бюджетът за строителство позволява, тогава отвън стените са облицовани с плочки, както е направено по-горе на снимката. Не е необходимо да се украсяват стените на конструкцията - правилната тухлена зидария изглежда доста спретнато.

a7ab4a51a9a07018fb67959eed591a6c.jpe

Интересно е: Мраморни портали за камини - учим от всички страни

Принцип на действие

Фабричните модели отоплителни котли за такива камини имат топлообменник около тялото под формата на спирала или радиатор от тънки тръби, през които циркулира вода или въздух. При нагряване те преминават през отоплителните тръби към радиаторите в други помещения.

Камина на дърва с водна верига има ниска ефективност, не надвишаваща 60%. В допълнение, простите модели изискват постоянно снабдяване с дърва за ефективно снабдяване на къщата с топлина.Пелетните камини са освободени от тези проблеми. Те използват пелети като гориво, които имат по-висока специфична топлина на горене от дървесината. Пелетата се зарежда автоматично от задната страна на горивната камера. Интензивността на подаването и следователно мощността на камината могат да се контролират с помощта на електрическия контролен панел.

Камините с въздуховод могат да имат ефективност до 80%. Сложните модели могат да бъдат проектирани с функция за нагряване в камината и в стената. По този начин се постига максимално нагряване на циркулиращия въздух. За разлика от водните вериги, въздушните системи изискват вентилатори, което изисква допълнително окабеляване и по-голяма консумация на енергия. Но от друга страна, тръбите за тях са по-малко взискателни към якостта, най-често те са изработени от тънък и евтин алуминий.

За безопасност повечето камини с въздушни и водни кръгове са оборудвани с огнеупорна стъклена защитна врата. Топлината прониква в стаята през това стъкло поради инфрачервеното лъчение. Това елиминира възможността за искри да влязат в стаята, а собствениците могат да се насладят на гледката на ярък пламък. Осигурена е защита от сажди, за да се поддържа стъкленият капак чист.

Отопление на газ в частна къща


Днес отоплението с газ е придобило голяма популярност, тъй като за малко пари може да загрее цялото пространство на голямо жилище. В процеса на отопление горивото се изгаря и се превръща в топлинна енергия. Подобни възможности за отопление могат да се видят при много жители на крайградски селища. По този начин можете бързо да загреете жилищното пространство, оборудването е лесно за инсталиране и освен това самият газ е икономично гориво. Освен всичко друго, по време на работа на инсталацията те не генерират шумови вибрации, те работят тихо и ефективно. Газовата отоплителна система включва котел и топлоносител. Най-евтиният вариант за охлаждащата течност е обикновената вода, а през зимата можете да използвате антифриз - течност против замръзване.
Газовите котли са разделени на едно верига и двойна верига

.

Каква е разликата между тези два вида? Първият вариант (едноконтурни котли) се използва само за отопление на вода, а вторият (двуконтурни инсталации) също се използва за получаване на топла вода и отопление на помещението.

Отоплителната система също е разделена на още два вида. По този начин е възможно да се отоплява жилището с помощта на газова бутилка и чрез свързване към електрическата мрежа. Разбира се, в първия случай разходите ще бъдат с порядък по-високи, тъй като от време на време цилиндърът ще трябва да се презарежда. Във втория случай ще трябва постоянно да наблюдавате налягането в котелното помещение.

Според експерти котлите, работещи от мрежата, се считат за по-екологични и мощни. Когато сравняваме газ с други горива, той обикновено няма равен на себе си. Можете да изберете, за да отоплявате крайградски дом, можете да използвате и двата вида котли.

Въздуховоди - характеристики на устройството

Както и за полагане на горивната камера, тухла или метал се използват при подреждането на каналите на системата за подаване на въздух. Можете също да използвате специални гъвкави тръби, които можете да закупите тук, но те се препоръчват само за къси участъци, тъй като пречат на движението на въздуха. Неспазването на това условие ще изисква инсталирането на по-мощни вентилатори, което ще увеличи цената на вашата камина.

Не забравяйте за топлоизолацията на каналите. Това не само ще намали топлинните загуби, но и ще увеличи безопасността на цялата конструкция. За висококачествено движение на въздуха (минимизиране на въздушното съпротивление):

 • осигурява най-равномерната повърхност на вътрешната част на каналите;
 • намалява броят на завоите в системата;
 • полагат се големи прави канали;
 • камина с въздуховод е свързана с отделни канали.

По този начин, камина с комбинирано отопление ви позволява бързо да отоплявате помещенията на къщата, има просто устройство, безопасно е и има ниска цена. Ще трябва обаче да поработите малко в областта на почистването на комина и горивната камера, за да се погрижите за подреждането на мястото за съхранение на дърва за огрев.

Характеристики на въздуховода

Тухла обикновено се използва като пълнеж; тя също така служи за изграждане на канали за отстраняване на въздушните потоци. Като алтернативен вид материал може да се използва метал, както и гъвкави тръби. Въпреки това подобни иновации могат донякъде да възпрепятстват въздушния трафик, поради което се препоръчва да се инсталират само в малки площи. Ако гъвкавите тръби са инсталирани по голям периметър, тогава този проблем може да бъде решен чрез инсталиране на допълнителен брой вентилатори с по-голяма мощност, което от своя страна ще повлияе на цената на цялата инсталация на камината.

Освен това нивото на топлоизолация на каналите се счита за важен фактор, тъй като това ви позволява едновременно да намалите загубата на топлинна енергия и да повишите нивото на безопасност на цялата отоплителна система.

камина с въздушна отоплителна характеристика
За да се сведе до минимум въздушното съпротивление и да се осигури висококачествената му циркулация, е необходимо да се има предвид, че:

 • При издигането на цялата конструкция си струва стриктно да се спазва максималната равномерност на повърхността, както отвън, така и отвътре.
 • Броят на завоите по целия периметър на вентилационните отвори също трябва да бъде сведен до минимум.
 • Директното прокарване на канали с голям диаметър също ще бъде решаваща стъпка.
 • Камината трябва да бъде свързана към изхода за въздух с помощта на отделни канали.

Като се вземе предвид всичко казано по-горе, още веднъж може да се отбележи, че комбинираните отоплителни системи се отличават със своята особена ефективност, безопасност и ниска цена. Независимо от това, дори с придобиването на такава конструкция, за съжаление, няма да е възможно да се избегне постоянна поддръжка и почистване на комина. Това се отнася и за мястото за съхранение на дърва за горива.

Характеристики на устройството на печката

Размери на огнеупорни тухли

По-горе е доказано, че циркулацията на въздуха е много по-ефективна от традиционното отопление на камината. Високата степен на ефективност се поддържа благодарение на специалния дизайн на печката. Струва си да се отбележи, че газовите камини се различават малко в дизайна на печките.

Касетната камина е най-взискателният дизайн за правилното подреждане на печката.За нейното подреждане строителите използват само огнеупорни тухли или метални конструкции, изработени от чугун.

Чугунените печки се считат за най-интензивните и ефективни отоплителни устройства.

Вентилаторите са разположени над печката. Практиката показва, че отоплението на къщата с камина зависи от тяхната надеждност. Ето защо експертите препоръчват да се избират само огнеустойчиви вентилатори, ако планирате да ги инсталирате сами.

Що се отнася до декоративните елементи, тяхното присъствие не е задължително за частна къща. Независимо от това, летните жители активно купуват камини с декоративни елементи със стъклени врати, модерни механизми за отваряне и т.н.

При избора на печка за камина в селска къща трябва да се обърне специално внимание на мощността на устройството, което може да се определи в техническия паспорт. Силата на печката нараства с нейните размери

Експертите стигнаха до заключението, че е по-добре да купувате печки с 10-15% по-мощни, отколкото изисква оборудването.

Схемата за отопление на въздуха в камината

Отделно е необходимо да се отбележи затворената печка. Затварящата се конструкция допълнително увеличава мощността на цялата конструкция поради тлеенето, което се осигурява от затворена врата. В резултат на това се увеличава не само мощността на оборудването, но също така се увеличава икономичността на консумираното гориво поради намаляването на подаването на въздух. По този начин затворената камина е ефективно и икономично оборудване за отопление на помещенията.

Историята на отоплителната система на камината

Когато използват думата „камина“, много хора я свързват с инсталация с отворена камина, която всеки е свикнал да вижда на много снимки и илюстрации в списания. Въпреки това, такива конструкции, въпреки че се позовават на древността, не се различават по високи нива на ефективност.
Този недостатък се дължи на техническите характеристики на такава система, тъй като енергията, генерирана по време на горенето, не отива никъде, причината за което е:

 • лоша изолация на горивната камера;
 • липса на способност въздухът да се движи;
 • малка дълбочина на горивната камера.

В резултат на тези проблеми стаята се отоплява от топлината от огъня, а не от въздуха или конвекцията. Ето защо в стаята ще бъде топло само ако камината за отопление на къщата постоянно се поддържа в активно състояние. Освен това основната топлинна енергия при такива условия се разпределя само пред камината, а не отстрани. Експертите изчисляват, че ефективността на такава инсталация е около 15 процента, което я прави не особено разумно губене на пари.

камини с въздушно отопление

Почти от изобретяването на камината, строителите непрекъснато се опитват да я подобрят. За начало те бяха оборудвани с въздушни нагреватели, след което бяха инсталирани коминни канали, което в резултат стана причината за появата на печка за камина. Възможно е обаче да се подобри ефективността на до 80 процента свинска мас с изобретението на такава система като въздушно отопление с камина.

Тези нововъведения придобиха най-голяма популярност в Англия, тъй като повечето къщи се отопляваха точно от камината. Не случайно именно Англия стана мястото за тестване на всякакви нововъведения, например бяха избрани много помещения с еднакви параметри и след това бяха анализирани получените данни за нивото на отопление и разходи за гориво.
Благодарение на такива проучвания беше разкрито, че именно системи с въздуховод консумират по-малко гориво и в същото време дават повече топлинна енергия, а разликата в много случаи е двойна. И така, при старите индикатори са необходими 65 m3 / h въздух, за да се затопли помещението, докато след инсталирането на тези нововъведения тези показатели се увеличиха до 200 m3 / h.

Кое е по-добре: камина с воден кръг или с въздуховоди?

На този въпрос не може да се отговори еднозначно. Предимствата и недостатъците на двете системи идват от характеристиките на отопляемото помещение, желания температурен режим в помещенията.

Отоплителните камини с воден кръг имат следните предимства:

 • ефективност;
 • ниска цена;
 • контурът на камината може лесно да се интегрира в съществуващата отоплителна система на къщата;
 • възможността за приготвяне на топла вода;
 • ниска цена на оборудването;
 • ниска цена на енергията.

Отоплителната камина с водна верига има недостатъци:

 • ниска ефективност;
 • необходимостта от постоянно натоварване на енергийния носител;
 • ръчен механизъм за регулиране на интензивността на работа.

Ако сравним камините с отворени и затворени горивни камери, тогава ефективността на първата е 20%, а на втората е 70%.

Камина с въздушно отопление със собствените си ръце е най-лесно да се направи, тъй като оборудването не се отличава със сложно устройство. Самото оформление на въздуховодите също е лесно за организиране. Стайната температура се достига в рамките на няколко минути.

Недостатъци на отоплителната система за камина с въздуховоди:

 • постоянна циркулация на прах в къщата поради работата на вентилаторите (в случай на принудителна циркулация на въздуха);
 • повишено ниво на шум поради движението на въздуха по въздуховодите;
 • температурата в стаята спада толкова бързо, колкото се е повишила след изчезването на камината;
 • ниска ефективност;
 • необходимостта от ръчно управление на реакцията на горене;
 • необходимостта от постоянно зареждане на енергийния носител в пещта.

Отоплението на къща с камина с воден кръг и въздуховоди може да бъде отличен алтернативен източник на топлина, но не и основният. Такива нагревателни елементи работят на евтин източник на енергия. Но камините могат да си позволят онези хора, които не са мързеливи да хвърлят постоянно дърва за огрев, да контролират интензивността на тяхното изгаряне и периодично да почистват комини.

Как са подредени камини с въздуховоди?

Камина с въздушно отопление е по-проста от подобно оборудване, но с водна верига. Ето защо да направите първия вариант в занаятчийски условия е много по-лесно, отколкото да направите самостоятелно камина с водно отопление. Това обяснява популярността на въздушната верига в частни къщи. Такова окабеляване действа като отличен алтернативен начин за отопление на помещение, когато основният (газов или електрически котел) е престанал да функционира по някаква причина.

Ние превръщаме камината в пълноценен източник на топлина за цялата къща

Метод за въздушно отопление.

Камините за въздушно отопление на къща са сходни по структура на своите колеги с водна верига. Процесът на отстраняване на продуктите от горенето от системата представлява интерес.

Камера I. Разположена е под метален конвектор. Оборудван е с вентилатор, който подава горещ въздух. Последният идва от зоната на горене. Камера I е оборудвана с поредица от тръби. Те са монтирани към страничните стени на комина на камината. Тези тръби завършват с клапани. Такова устройство е необходимо, ако електричеството е спряно и захранващата вентилация спре да работи.

Камера II. Чрез него студен въздух се изтегля през страничните решетки-вентилатори на външната обвивка на камината. Студеният въздух се нагрява от металното тяло на нагревателния елемент и тръбите, през които се отстраняват продуктите от горенето. Коминът може да се нагрее до 700 ° C. Именно в него настъпва окончателното доизгаряне на газа, образуван в резултат на изгаряне на гориво и твърди частици.

За да се увеличи значително топлообмена между комина и студения въздух, влизащ в камера II, повърхността на първия се увеличава посредством оребрени обръчи. Също така коминът е оборудван с амортисьор. С негова помощ е възможно да се регулира механично тягата в камината и следователно интензивността на горенето. От камера II топлият въздух се разпределя равномерно в пространството близо до камината през специални отвори, или навлиза във въздуховодите, които се отклоняват от нагревателния елемент в цялата къща.

Всяко домашно приготвено устройство отстъпва на фабричното оборудване по отношение на ефективност и ефективност. Ето защо трябва да се доверите в производството на камини на специалисти, които имат съответното образование и опит в тази област.

Камера III. Декомпресионна камера. Необходимо е, така че отоплението от камина с въздуховод да е безопасно. Играе ролята на изолиращо пространство между тавана на къщата и горещия комин.

Ние превръщаме камината в пълноценен източник на топлина за цялата къща

Въздушно отопляеми камини.

Как работи камината?

Принципът на работа на камина с въздуховоди се основава на правилното подаване на чист въздух отвън и навременното отстраняване на продуктите от горенето.

Подаването на въздух към камината може да се извърши по два начина:

 • директно от жилищните помещения;
 • с помощта на въздуховод отвън на къщата.

Първият метод е лесен за инсталиране. За да направите това, е необходимо правилно да се изчисли площта на помещението, където е монтирана камината, според мощността на нейната горивна камера. Така че за изгарянето на 1 кг дървесина са необходими 8 кубически метра въздух. Въз основа на това е лесно да се изчисли, че нагревателен елемент със средна мощност трябва да бъде инсталиран в помещение с кубичен капацитет най-малко 30 кубически метра. В противен случай в къщата се създават неблагоприятни условия за човешкия живот и дори извънредна ситуация.

Предимството на втория метод е, че няма връзка между мощността на оборудването и кубатурата на помещението, където е инсталирано.В този случай въздухът за горене се взима от улицата. За да направите това, под пода в къщата към камината се полагат кръгли или правоъгълни въздуховоди от поцинкована стомана или PVC материал. В края на тръбата, обърната към улицата, трябва да има скара. Той предпазва въздуховода от гризачи и насекоми. В този случай филтрите също са важни. Те са предназначени за почистване на подавания въздух от прах. Те се монтират във клапана непосредствено пред камината.

Комбинирано отопление

Комбинирано отопление се казва, когато камината отделя топлина не само от излъчване от пламъка, но и от нагряване на въздуха вътре в себе си. Ако всичко е ясно с топлината от пламъка, тогава какво се разбира под нагряване на въздуха в камината?

В този случай повишаването на температурата на въздуха се извършва в специални канали, разположени между кухината на пещта и облицовъчния материал на нейните стени. Топъл въздух влиза в стаята през каналите в стените или тавана. За да се избегне смесването му с продуктите от горенето, последните се изхвърлят през комина.

Нагретият въздух може да влезе във въздуховодите в стените:

 • Чрез естествена конвекция. Постига се поради разликата в плътността на студения въздух и топлия въздух.
 • Принудителна конвекция. В този случай въздухът се изпомпва в каналите с помощта на вентилатори.

С помощта на системи за управление е възможно да се контролира мощността на тези вентилатори и в резултат на това разпределението на топлината в къщата.

Проектирането на въздуховоди трябва да се извършва в процеса на работа по проект у дома. В този случай можете да предвидите много нюанси в работата на бъдещата камина, включително вида на използваното гориво.

Ефективността на системата за въздуховоди се основава на някои основи, които са известни само на специалисти, и които се препоръчват да се консултират. Така че, най-голямата ефективност от камина може да се постигне чрез устройството на проста система от канали, нейната централизация.

Тези, които се притесняват от чистотата на въздуха в къщата, трябва да са наясно, че най-добре е да използвате чист въздух за управление на камината. В противен случай ще се развие следната неприятна ситуация: замърсеният въздух от камината ще влезе в отоплителната система и под въздействието на високи температури ще се върне обратно в още по-лошо състояние.

Схемата на камината с въздушно отопление

Как работи

За да оцените напълно ефективността на камината с въздушен кръг, ще трябва да вземете предвид принципа на топлопреминаване в класическа камина. Както знаете, има три начина за пренос на топлинна енергия. Топлопроводимостта на въздуха е доста ниска, така че този метод никога не е бил считан за доминиращ.

Предимствата на конвекцията не бяха предварително обективно оценени, така че ключовият залог беше поставен върху радиацията. Класическа камина с отворена камина дори не загряваше въздуха в стаята, а околните предмети, а те от своя страна прехвърляха топлина във въздуха и стаята се затопляше. Човек обаче дори не можеше да мечтае да прехвърля топлина в други стаи.

С течение на времето преносът на материя, като начин за транспортиране на енергия, става все по-интересен за майсторите на пещи. Модерното въздушно отопление от камина се основава на факта, че отопляемият въздух се пренася из стаите. При проектирането на такава камина се изпълняват две основни задачи:

 • ефективно нагряване на въздушните маси;
 • предаването им на разстояние.

Въздушна отоплителна система
Схема на работа на въздушната отоплителна система

Кухи канали, които са разположени в корпуса на камината между камината и външната стена, помагат да се справите с първата задача. Те могат да бъдат направени под формата на лабиринт, за да се увеличи площта на контакт на въздуха с отопляемите стени на пещта.

Добре е да знаете: Прахосмукачка за почистване на камината и печката, основните разлики от бита

Руската печка в зоната на комина е подредена по подобен начин. Само топлоотдаването на топлина се извършва от горещия въздух към стените. Въздухът отдолу навлиза в каналите през специални отвори и се загрява. Конвекционните течения се движат нагоре и температурата на въздуха се повишава още повече по време на движението. Естествената конвекция сама по себе си не е достатъчна за придвижване на въздуха през каналите за навиване. Необходимо е да се използват вентилатори, които изпомпват нови порции въздух и изместват нагретите маси, които осигуряват отопление на помещението.

Втората задача се реализира чрез разпределяне на въздуховода в стаите. Топъл въздух тече през каналите към съседните помещения. Ако дължината на канала не надвишава 3 метра, тогава за транспортиране се използва естествена конвекция. В противен случай се осигурява принудителна циркулация.

Проект номер 1 - компактна мини-камина

Това огнище е подходящо за отопление на помещение от 16-20 m² в провинцията или малка селска къща. Друга възможност за използване на конструкцията е като улично барбекю, построено в градинска беседка. Характеристика на камината са страничните конвекционни канали, които загряват въздуха в стаята. Размерът на сградата е 102 х 51 см.

За да поставите мини камина, ще ви трябват следните материали:

 • масивни керамични тухли - 240 бр. (коминът не е включен);
 • ревизионна врата 24 х 14 см - 1 бр.;
 • чугунени решетки 18 х 14 см;
 • резе 25 x 14 cm;
 • лист от неръждаема стомана с дебелина 1 мм, размер 500 х 1000 мм;
 • лист черен или поцинкован метал, положен пред камината, размери - 70 х 50 см.

Секционен чертеж на мини-камина. На страничните стени са предвидени изходи за конвекционен канал

Мини-камината, показана на чертежа, е изложена в този ред:

 1. Първото ниво е солидно. На втория са положени 3 въздушни канала - 2 странични и един в средата, разположени под решетката.
 2. На третия ред се оформят долната част и гнездото на решетката (направени с 5 мм по-широки от продукта). След това се поставя самата решетка.
 3. Изгражда се вградена камина от 4-ти до 10-ти етаж. На V реда са поставени 2 метални пръта Ø5 mm за монтиране на лист от неръждаема стомана.
 4. В 10-ти ред задната тухла излиза на четвърт в камината, страничните камъни се движат навън с 40 мм. Широчината на камината на това място е 49 см.
 5. Краищата на страничните камъни на 11-то ниво са изрязани под ъгъл 28 ° спрямо вертикалната линия. Ще получите платформите за поддръжка на сводестия свод. По ръба се поставят 2 камъка в дълбочината на горивната камера.
 6. Сводът е изграден от 9 камъка, изсечени под формата на трапец, с основни размери 65 и 52 мм, както е посочено в заповедта. Радиусът на кръга е 51 cm.
 7. На 12-ия слой е завършено формирането на свода, поставени са горните стоманени пръти и е монтиран екран от неръждаема стомана.
 8. Ниво 13-14 образува изходните отвори на конвекционните канали. Тук е монтирана инспекционната врата.
 9. 15-ти ред - изгражда се припокриването, 16-18 - началото на комина.

Капитанът ще разкаже подробно алгоритъма за полагане на мини камина във видеото си:

Проект №2 - обикновена отоплителна камина

Размерите на тази конструкция са 112 х 65 см, височина - 2020 мм. Вътрешният размер на портала е 52 х 49 см. Осигурено е ускорено отопление на помещението благодарение на конвективния въздушен канал. Комплектът за строителни материали изглежда така:

 • глинена пълнотела тухла - 345 бр .;
 • коминен клапан - 250 х 130 мм;
 • 2 стоманени равни ъгъла с ширина 45 mm и дължина 70 cm;
 • метален лист 500 х 700 мм.

Характеристика на зидарията на камината, показана на диаграмата, е поставянето на голям брой тухли в основата на ръба. По-горе е подреден тесен дълъг канал, където се движи нагрятият въздух на помещението. Нека да преминем към конструктивния алгоритъм:

 1. Първото ниво е твърдо, състоящо се от тухли, поставени на дъното. На второто ниво се оформя отоплителен канал със сечение от 65 mm, на третия слой се полага основата на горивната камера.
 2. От 4-ти до 9-ти ред се издигат стените на портала.Въздуховодът се премества във вътрешността на задната стена на камината. На 9-то ниво са поставени ъгли - подпори за пода.
 3. Подреждане 10 - припокриване на горивната камера. На 11-ти ред предните камъни са удължени със 130 мм, 12-ият слой е камина. Конвективният канал е разделен на 2 тесни шахти.
 4. Редове 13-25 съставляват димната кутия. Отоплителният канал завършва в 14-ти ред.
 5. Ред № 26 затваря димния канал, който се стеснява към комина. Задвижващият вентил е монтиран на 27-ия слой.
 6. Останалите редове 28-31 образуват началото на комина.

Техниката на пробното подпалване на камината е демонстрирана в последното видео:

Зидария

Оформление на редове за ъглова камина

Покрийте изсъхналата основа с двоен слой покривен материал. Това ще осигури необходимата защита за основата.

Пригответе хоросан за зидария. Традиционно камините се поставят с помощта на предварително напоен глинен хоросан.

Първият ред зидария е най-добре да се използва хоросан с малко добавяне на цимент (приблизително 10-20% от общата маса на сместа).

Калибрирайте тухлите предварително, като изберете най-подходящите по размер продукти за зидарията на всеки ред.

Потопете тухлите във вода за известно време преди полагане. Това ще позволи на предметите да се наситят с влага. В противен случай тухлите ще поемат вода от глинения хоросан, което ще доведе до значително влошаване на качеството на зидарията.

Поставете първия ред тухли с ръб. Проверете подравняването на реда с квадрат и ниво. Уверете се, че противоположните страни и диагоналите на основата са с еднаква дължина.

Препоръчителната дебелина на шева е до 0,5 cm.

Полагането се извършва в съответствие със заповедта. Следва процедурата, която е от значение за повечето съществуващи видове камини. За останалото се ръководете от чертежите, които имате.

Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка

Поставете три непрекъснати реда на основата.

Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка

Втора стъпка

Разпределете 4-5 реда с подреждането на тавата за пепел.

Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка

Трета стъпка

Разпределете 6-7 реда с подреждането на дъното и рамката на тухлената камина.

Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка

Пета стъпка

Поставете редове 14-19 с подреждането на димната кутия.

Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка

Шеста стъпка

Поставете 20-25 реда камина с подреждане на комина.

Подредете мазето и непрекъснатите редове зидария с помощта на мистрия или мистрия. Коминът и горивната камера са разположени ръчно, тъй като

на тези етапи е много важно да се контролира качеството на използвания разтвор

Нанесете хоросана за зидария в средата на тухлите. Ръбовете на елементите трябва да останат свободни.

Когато подреждате всеки ред, придържайте се към избрания ред. За повече удобство можете да номерирате продуктите.

Обърнете специално внимание на качеството на зидарията на отделението за гориво и димоотводите - тези елементи трябва да бъдат разположени възможно най-равномерно и плътно. Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка

Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка

За да оформите красив извит свод, постепенно припокривайте зиданите елементи.

Важно е размерът на припокриването да не надвишава 50-60 mm на всеки ред.

Подреждането на извити прегради се извършва с помощта на временен кофраж - кръг. За да фиксирате такъв кофраж, използвайте опорите под сводестата арка на камината.

Започнете с тухла в центъра и работете симетрично в двете посоки.

Периодично проверявайте вертикалността на димоотвода. Дори най-малките отклонения от вертикалата могат да доведат до появата на дим в стаята.

Полагане на камина, инструкции стъпка по стъпка

За полагане на комина използвайте хоросан с добавка на цимент, подобно на сместа, използвана за поставяне на основата на камината.

Коминът трябва да бъде покрит със слой огнеупорна изолация, за да се повиши пожарната безопасност. Изолацията е инсталирана на местата, където тръбите преминават през конструкциите на къщата (подове, покриви и др.). Най-често използваните изолационни материали са азбестът.

Комин за камина

Видове камини по материал на производство

За устройството на аквакамини се използват тухли, естествен камък, керамика, чугун, стоманен лист, изолация от базалтови влакна, топлоустойчиво стъкло.

Тухла

Печката за камина може да бъде проектирана по поръчка за почти всяка конфигурация. Полагане на плочки ще подчертае индивидуалността на интериора. Като правило в такива камини се използват висококачествени работещи тухли (огнеупорни).

Изисква внимателно спазване на технологията, висококачествен монтаж. Инсталиран на отделна основа. Високите начални разходи се оправдават от повишения комфорт.

Метален

Най-печелившата поради оптималното съотношение цена / качество. Ниско тегло, достъпна цена, лесен монтаж, различни дизайни допринасят за широкото им разпространение.

Комбиниран

Те съчетават комфорта на инфрачервеното отопление на камината, топлинната мощност на масивна печка и функционалността на система за водно отопление. Имат възможно най-висока ефективност. Те отдават натрупаната топлина за дълго време след угасването на пожара.

Горивна камера с топлообменник е вградена по време на изграждането на тухлена или каменна фасада на камината. Тъй като достъпът за ремонт ще бъде затруднен, опцията за чугун е оптимална. Необходима е отделна основа, поради което се препоръчва траен керамичен комин.

Ъгъл

Най-оригиналният, популярен и красив тип. Разположен в ъгъла, изглежда много привлекателен. Ще отнеме малко място в стаята. Външният вид ще бъде още по-добър, ако отворът на камината е ориентиран по оста на ъгъла, който се формира от стените на стаята.

Ако правилно подредите мебели, например столове, поставени в полукръг, получавате уютно и спокойно пространство. Преди това наклонените стени на димната камера бяха използвани близо до такава камина. Такава селска къща с камина ще бъде много удобна.

>

Ъглови камини

Сега двукамерният тип е по-добре дошъл. Камерите на открито са по-необходими за художествени и материални решения. Мястото за комина е разпределено в една от стените на стаята.

Отворената част на комина е направена от различни материали:

 • метал;
 • бетон;
 • светлинни блокове и други.

За довършителни работи:

 • гипс;
 • тухла;
 • естествен камък и други подобни.

Важно е дизайнът да се комбинира с общия вид на стаята.

Определяне на основните размери

Съотношението на размера на камината и стаята

Извършете необходимите предварителни изчисления. Определете обема на помещението, отделено за изграждане на камина. Отворът на горивната камера трябва да бъде 1/50 от обема на стаята, която сте изчислили.

Височината на портала трябва да бъде 2 пъти по-голяма от дълбочината на горивната камера.

Показаните размери и съотношения са много важни.Ако дълбочината на камината е по-голяма от допустимата стойност, камината значително ще загуби топлопреминаването. Дим ще се получи, ако горивната камера е по-малка.

Изберете размерите на димните отвори, като вземете предвид размерите на зоната на горене. Площта на напречното сечение на комина трябва да бъде 10-15 пъти по-малка от площта на пещта.

Оптималният диаметър на кръглите комини е 100-150 мм. Дължината на комина може да бъде до 500 см или повече.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни