Лентов нагревател: обхват и видове

Предназначение на лентовите нагреватели

Потребителите на топлина са заинтересовани отоплителната система да бъде лесно и бързо инсталирана, да бъде евтина за поддръжка и експлоатация. Същото не може да се каже за отоплителни котли с течни течности за пренос на топлина, тръби и радиатори. Те изискват значителни средства и усилия за инсталиране и поддържане на системата в изправност по време на работа. Колкото по-сложна е системата, толкова по-голяма е вероятността за отказ на отделните й елементи.

Производителите произвеждат няколко вида лентови нагреватели, които се инсталират в зависимост от условията на местоположението и функционалното предназначение на помещенията.

Лентовите газови инфрачервени нагреватели се използват за отопление на големи помещения с голяма площ:

 • производствени цехове;
 • складови хангари;
 • оранжерийни комплекси и други търговски и промишлени съоръжения.

Пример за монтаж на лента в оранжерия
Пример за монтаж на лента в оранжерия
Електрическият нагревател с гъвкава лента се използва широко в различни области:

 • Отопление с цел предотвратяване натрупването на сняг и замръзване на ледени висулки по покрива на сградите;

Покривно отопление
Покривно отопление

 • За отоплителни тръби на дренажни конструкции;
 • Технологично нагряване на отделни елементи от оборудването на линията за осигуряване на производствения процес;
 • Предпазва тръбопровода в определени зони от замръзване;
 • За поддържане на зададената температура на течността в резервоарите.

Отоплителни тръби
Отоплителни тръби
Отоплителната лента се използва за отопление на стъпалата на праговете на сградите, тротоарни плочи, предпазващи тези места от заледяване през студения сезон. Такива мерки намаляват риска от нараняване и разходите за труд за премахване на сняг, лед и шлайфане. Невъзможно е да се изброят всички опции, при които се използват лентови нагревателни елементи, това зависи от инженерното въображение на персонала, който решава определени технически проблеми.

Модели на стенен инфрачервен нагревател за дома

Принципът на работа на стенен инфрачервен нагревател за дома е идентичен със слънчевата радиация, когато топлинните лъчи се абсорбират от предмети и повърхности и след това пренасят топлината към околния въздух. Поради това, от една страна, определени зони бързо се нагряват, когато устройството е включено, а от друга страна, топлинният поток незабавно се спира, ако е изключен.

Инфрачервен нагревател за дома
Инфрачервен нагревател за дома

Поради факта, че радиацията не се абсорбира от въздуха, цялата енергия на устройството се преобразува в топлина практически без загуби. Трябва да се отбележи, че в същото време нивото на влажност в помещението не се променя и въздухът не изсъхва; също така предимствата включват абсолютно безшумната работа на устройството. По дизайн инфрачервените нагреватели могат да бъдат шкаф, панел, филм или лампа.

Гъвкави стенни нагреватели

Един от най-тънките инфрачервени нагреватели е гъвкавият нагревател за стена. Изработен е от два слоя полиестерно фолио и нагревателен елемент, изработен от тънка (около 1,5 мм) въглеродна нишка. Дебелината на такова нагревателно устройство позволява то да бъде усукано на ролка при транспортиране или съхранение.

Как работи инфрачервеният нагревател за стена
Как работи инфрачервеният нагревател за стена

Основните предимства на такива модели са:

 • малко тегло - те обикновено тежат не повече от 1 кг и могат да бъдат прикрепени към абсолютно всяка повърхност;
 • универсалност - устройството може да се използва, включително за малки бани с висока степен на влажност;
 • ниска консумация на енергия - цената на локалното отопление в диапазона от 3 м е 0,08 рубли. за един час работа;
 • поддържане на естествените климатични свойства на помещението - няма да ви се налага да изпитвате дискомфорт от липсата на кислород;
 • терапевтичен ефект - меката топлина на нагревателя има лечебни свойства;
 • компактност - не заема почти никакво място по време на монтажа и транспортирането.

Гъвкав електрически нагревател за стена
Гъвкав електрически нагревател за стена

Технически параметри на гъвкавите електрически нагреватели за стена: клас на електрическа защита II (DSTU 3135.0-95), работна мощност - 220V, консумация на енергия - 400 W и температура на нагряване на работната повърхност - 75ºС.

Полезен съвет! Не покривайте нагревателя на филма със спално бельо или други неща, това може да провокира неговата деформация и повреда.

Специално място в "семейството" на електрическите филмови стенни нагреватели заемат модели, направени под формата на картини или панели. Тази дизайнерска техника дава възможност да се закупи устройство, което логично ще се впише в интериора на всеки стил. Трудността ще бъде причинена само от трудността при избора между огромния асортимент от тематични опции.

Стенните гъвкави нагреватели обикновено се представят под формата на снимки и имат удобни фиксиращи елементи
Стенните гъвкави нагреватели обикновено се представят под формата на снимки и имат удобни фиксиращи елементи

Къде да купя филмови нагреватели "стенен панел"

Нагревателните панели, освен функцията за отопление, имат и декоративен компонент. Разнообразие от теми ви позволява да изберете "топъл" декор за стаи с различни цели. За детска стая са подходящи пана с изображение на любимите ви герои от приказките и карикатурите, за спалня - романтични пейзажи, великолепен водопад ще изглежда страхотно в хола, а за кухнята мястото е за натюрморт .

Най-удобният начин за закупуване на гъвкав нагревател за стена е чрез онлайн магазин. Първо, възможно е внимателно да се запознаете с техническите параметри, и второ, можете бавно да изберете парцела на панела, който харесвате, и трето, можете да сравните нивото на цените за нагреватели в зависимост от производителя. Освен това, като посещавате онлайн търговци, винаги ще сте наясно с текущите промоции и продажби.

Основните технически характеристики и приблизителни цени на стенни електрически нагреватели под формата на панели от различни производители.

Име на панелен нагревателПроизводителМощност, WТемпература на повърхността, ºСТерморегулаторГаранция, месеццена, търкайте
Хонг КонгLLC "Топъл свят"40060121240
КонеГазотехника +50060121540
Домашен уютLLC "Вашата поръчка"500656950
Арт-мозайкаUltralotos40065има121255
КитиКадифеният сезон50060121090
РекаЛятно време48085122040

Струва си да се отбележи, че някои производители, представяйки своите продукти, не изключват възможността за използване на филмови нагреватели за сушене на зеленчуци и плодове, което значително ще помогне на домакините в кухнята при приготвянето на храна. Като се има предвид удобството на транспортирането, много от тях вземат панелни нагреватели със себе си в дачата си в началото на пролетта или хладната есен.

Как да поръчате и закупите стенен електрически нагревател под формата на картина

Използвайки енергоспестяващи стенни нагреватели под формата на картина в интериора, освен икономически ползи, може да се постигне отличен естетически ефект. Поставяйки го до уютен диван или меко кресло, можете едновременно да се затоплите в студена вечер и да се насладите на красивия пейзаж. След изключване на устройството, предмети, нагрявани от инфрачервено лъчение, ще отделят топлина за известно време.

Инфрачервена конструкция за стенни нагреватели
Инфрачервена конструкция за стенни нагреватели

Чрез закупуване на монтиран на стената филмов нагревател-картина, можете да решите въпроса за "красивото" отопление на балкон или лоджия, веранда или лятна кухня, гараж или лятна вила през извън сезона.Лекото тегло, лесната преносимост и бързият набор от работещо отопление (в рамките на 30 секунди) ще ви позволят да почувствате комфортна топлина веднага след свързване на устройството към мрежата.

Подобно на повечето домакински уреди, можете да избирате, поръчвате и купувате стенни нагреватели за снимки на уебсайтовете на производителите или в онлайн магазините. Каталозите с продукти съдържат необходимата информация за техническите параметри на всеки продукт и са придружени от снимки на електрически стенни нагреватели. Внимателният предварителен преглед на опциите значително ще опрости избора.

Стенен нагревател за камина
Стенен нагревател за камина

Преди да се обадите на мениджъра на онлайн магазина и да направите поръчка за модела, който харесвате, трябва да направите сравнителен анализ на цените на нагревателите за стенни филми. Обратната връзка от потребителите на етапа на избора на отоплително оборудване ще помогне да се разберат неговите характеристики и да се избегне закупуването на стоки с ниско качество.

Полезен съвет! Дайте предпочитание на добре известни марки: дори ако трябва да надплатите за марка, ще бъде осигурена гаранция за издръжливостта и качеството на устройството.

Приблизителната цена на нагревателите под формата на картини, произведени от различни компании:

Име на снимката - нагревателПроизводителМощност, WТемпература на повърхността, ºСТерморегулаторГаранция, месеццена, търкайте
Пожарна40075121245
ЕсенФермер 7250090механични244900
Снежни леопардиТК "Сибир 54"50075242400
МостТопло добро40065121300
ЕзероLLC "Северни кристал"40075121490
СакураG.P. Es40070121510

Видове лентови нагреватели

Лентовите нагреватели са разделени на два основни типа според метода за генериране на топлина:

 • инфрачервени нагреватели с газова лента;
 • електрически нагреватели с лента;

Газови инфрачервени нагреватели

Инфрачервените нагреватели са тествани в Съветския съюз още през петдесетте години на ХХ век. Поради идеологическата концепция индивидуалните отоплителни системи не бяха одобрени, предпочитание се даваше на централизираните отоплителни системи. На Запад тези технологии са широко развити, разработени са няколко вида инфрачервени нагреватели, единият от които има лентова структура.

Дизайнът на инфрачервения нагревател с газов колан може да бъде разделен на два компонента:

 • Източник на топлина - генератор на газ;
 • Композитни модули с тръби със специална структура на покритие, осигуряващи максимален ефект на инфрачервеното лъчение.

Дизайн на газовия нагревател
Дизайн на газовия нагревател
Модулите са сглобени по принципа на детски конструктор Lego, те могат да се монтират на закрито, придавайки всякаква форма на тръби. Топлинната мрежа се сглобява лесно, огъвайки се около препятствия и се въвежда в отопляема зона.

Тръбите образуват затворен контур, през който циркулират продуктите от горенето от газогенератора. Това осигурява равномерно нагряване по целия периметър. В зависимост от функционалното предназначение на съоръжението, газовата горелка може да бъде разположена отвън или вътре в сградата.

Предимства на газов инфрачервен нагревател:

 • Универсалност на приложение, практически за всякакви помещения;
 • Опростена и бърза технология за монтаж;
 • Пълна автономия на отоплителния комплекс;
 • Нисък разход на гориво и дълъг експлоатационен живот;
 • Няма нужда от поддръжка по време на работа;
 • Кратко време за стартиране, излизане и преминаване към необходимия температурен режим, системата не е инерционна.

Обхватът на отоплителните тръби по време на работа е 150-250 ̊С, няма принудителна вентилация за равномерно движение на горещ въздух, използва се центробежен вентилатор.

Електрически лентови нагреватели

Почти всички лентови нагреватели имат еднаква структура: тел с висока устойчивост е покрит с топлоустойчива, водоустойчива обвивка.Електрическият ток причинява нагряване на проводниците, преминавайки през затворена верига с високо съпротивление, топлината се предава през изолатора в околното пространство, загрявайки въздуха.

Възможно е да има структурни разлики в различните марки ленти:

 • по броя и диаметъра на проводниците в лентата;
 • структурата на метала и стойността на съпротивлението на проводника;
 • относно структурата и материала на използваната външна изолационна обвивка и други технически характеристики.

Устройството и компонентите на лентовия нагревател

ENGL е тъкана лента от стъклени влакна (основа), в средата на която няколко нагревателни нишки, изработени от сплав с високо съпротивление (нихром - никел с хром) са разположени успоредно една на друга. Отвън лентата е покрита с водоустойчива обвивка от силиконова гума, от която краищата на ENGL също са кримпвани. Лентовият нагревател е свързан към мрежата чрез електрически проводник, излизащ от крайното кримпване, свързан в лента с нагревателни резби.

Според вида на консумираното напрежение в мрежата, отоплителните ленти се произвеждат за 12, 220 и 380 V.

Основният елемент на лентовия нагревател, който определя неговите характеристики, е нагревателният кабел, от който редовете са съставени вътре в лентата. За да получите по-добра представа за характеристиките на ENGL, помислете за видовете кабели, които се използват за отопление.

Нагревателни кабели

Според принципа на действие нагревателните кабели се разделят на:

 • резистивен - с фиксирана мощност и нагревателна сърцевина като източник на топлина, поставен в 3-слойна обвивка (електрическа изолация, екранираща оплетка и UV защита);
 • саморегулиращи се - два паралелни проводника (фаза и нула) на разстояние 1 см с разположен между тях източник на топлина - матрица, която се загрява, когато токът преминава през него от фазовия проводник до нула.

Едножилният кабел има само едно нагревателно ядро, така че двата края трябва да бъдат свързани към мрежата (завоите на такъв кабел трябва да бъдат разположени така, че далечният край да се върне към началната точка и двата кабелни контакта да са един до друг );

Двужилен кабел се състои от нагревателна и проводяща сърцевина, токовете, в които протичат в различни посоки - отрицателните фактори на магнитните полета на проводниците се компенсират взаимно (двужилен кабел е свързан към мрежата от единия край , на другия край е монтирана специална втулка);

Състав и свойства на проводниците с висока устойчивост

Следните изисквания се налагат върху проводниците в лентовите нагреватели:

 • Висока топлоустойчивост и устойчивост на окисляване при високи температури;
 • Способност да издържат на механично напрежение при високи температури;
 • Стабилност на електрическите параметри (съпротивление) при високи температури;
 • Поддържане на размерите на проводника с цел предотвратяване на промени в консумацията на енергия.

Може да е интересно

Топлоизолация

Отличителни черти и разнообразие от таванни плочки ...

Топлоизолация

Как да изолираме тавана в дървена къща?

Топлоизолация

Какво е нагревателен кабел?

Топлоизолация

Топла "баница" за метален комин

За да се изпълнят тези изисквания, най-подходящ е нагревателен проводник от нихромови сплави, често се използва двоен или троен нихром. Сплавта от двоен нихром съдържа 20% нихром, останалите 80% са никел, това са висококачествени, но скъпи проводници. Тройната сплав съдържа 12-14% нихром, 60% никел, останалото са примеси от желязо.

Проводниците с повишена топлоустойчивост са изработени от желязо-хром-алуминиева сплав: 12-13% хром, 82-84% желязо и 3-5% алуминий; ако отсъства никел, такава сплав се нарича фехрал. Хромовият оксид се нанася върху външния слой на телта, тъй като има висока топлоустойчивост, предпазва вътрешната част на жицата от окисляване и разрушаване.

В зависимост от тези характеристики се определя функционалното предназначение и условията на работа на лентата.

Гъвкав лентов нагревател ENGL-1

В основата на тази лента са осем нишки от нихромова тел, те са покрити със силиконова гума, външната обвивка е направена от фибростъкло за по-добра топлопроводимост. Силиконовата гума осигурява добра гъвкавост и изолация от влага.

Ремъчен нагревател ENGL-1
Ремъчен нагревател ENGL-1

Нагревателят има изчислена дължина и запечатан връх; забранено е да го режете на парчета. Производителите, по желание на клиента, произвеждат ленти с различна дължина и консумация на енергия, но не повече от 100 W на 1 м. Монтирането и свързването е много лесно, не се изисква специално обучение.

Основни технически характеристики:

 • захранване от 220V мрежа;
 • ширина - 24 мм;
 • дебелина - 3 мм;
 • работна температура на повърхността на външната обвивка 180-250 ̊С.

Препоръчително е да използвате лентата за нагревателни елементи на производствени линии и отоплителни покриви.

Лентов нагревател ENGLU-400

Нагревателят съдържа осем нишки нихромова тел, външната изолация съдържа три слоя, фибростъклото на първия и втория слой е импрегнирано в органосиликатен разтвор. Произвежда се в определени размери, не се изрязва, краят е херметически затворен с капачка.

Основни технически характеристики:

 • максимална работна температура - 400 ̊С;
 • захранване - 220, 24, 12 V, в зависимост от модела;
 • дължината на нискотемпературните проводници за свързване към мрежата е 70 cm.

Спецификация на някои модели ленти ENGLU-400

Марка лентаЗахранващо напрежение, VДължинаКонсумация на енергия, VРаботна температура, ° С
ENGLU-40022030,9400
Ширина - 21 мм, дебелина - 1,9 мм, огъване Rmin - 10 мм2203,70,7260
2204,11,2400
22051260
22061,8400
2207,41,5260
2208,32,5400
220100,5; 1; 270-260
2410,23260
2410,12200
241,50,34260
241,50,15170
241,50,085120
2420,46260
2420,25200
2420,11100
1210,23260
121,50,15170
1220,11100

Тази лента се препоръчва да се използва на промишлени технологични линии, за нагряване на асфалт, битум, за да се поддържа калай и други ниско топящи се метални сплави в течно състояние. Те успешно се използват за нагряване на форми в машини за шприцоване. За задаване на зададената температура в електрически вериги с лента с марка ENGLU се използват термостати от различен тип.

Външен вид на термостата
Външен вид на термостата

Саморегулираща се нагревателна лента

Специалната характеристика на тази лента е използването на полупроводникова филмова матрица между два медни проводника. Съпротивлението на полупроводника се променя в зависимост от температурата на околната среда. С намаляване на температурата съпротивлението на матрицата намалява, токът и температурата на нагряване се увеличават. Когато температурата се повиши, протича обратният процес.

Технически характеристики на саморегулираща се нагревателна лента HTM 10-15 W / m:

 • работна температура - 65 ̊С;
 • максимално допустимата температура е 85 ̊С, но не повече от 1000 часа;
 • захранване от 220V мрежа, има модели, предназначени за 110V.

Филмова полупроводникова матрица с медни проводници за херметичност е покрита със слой от модифициран полиофелин. За механична защита върху лентата се поставя плитка от калайдисана медна тел, която е заземена по време на монтажа. Тази мярка елиминира токов удар в случай на късо съединение, външната обвивка е направена от обикновени PVC материали.

Саморегулираща се структура на нагревателната лента
Саморегулираща се структура на нагревателната лента

Препоръчително е тази лента да се използва за отопление на отделни участъци от водопроводи, покривни покрития, тротоари и стъпала на входа на сградите. Лентите се използват успешно в технологиите за "топъл под".

Предимствата на саморегулиращата се лента са очевидни:

 • Автоматичен контрол на температурата;
 • Икономичен режим на потребление на електрическа енергия;
 • Нагряват се само онези части от веригата, при които температурата е твърде ниска;
 • Възможността за нарязване на лентата на участъци с необходимата дължина;
 • Леко, гъвкаво, лесно за управление и лесно за полагане по време на монтажа.

Свойствата на филмовата матрица правят възможно затоплянето на отделни зони, където температурата е под зададената. Този режим на работа значително спестява консумация на енергия.

Един от примерите за практическо приложение на HTM 10-15 W / m е за отоплителни тръбопроводи.

Пример за закрепване на нагревателна лента към тръби
Пример за закрепване на нагревателна лента към тръби

Лентата е здраво закрепена по тръбите с пластмасови скоби, след което върху тръбите трябва да се постави топлоизолация и външна защитна обвивка (пластмасова гофрирана тръба). Краищата на проводниците са свързани към мрежата в разпределителната кутия, откъдето линията отива към прекъсвача в разпределителната платка (разпределително табло).

Лентата не може да бъде прикрепена към подвижни елементи на конструкции; за безопасна експлоатация калайдисаната екранираща обвивка трябва да бъде свързана към земната верига. В лентовата верига той е свързан към RCD, разположен на din-шина в разпределителната платка, токът на изтичане на защитното изключване е 30 mA.

Матрицата започва да пропуска токове за нагряване на лентата при температура от +5 ̊С, максималната температура е 85 ̊С. Ако няма нужда от високи температури, за да се спести енергия, е разрешено да се монтира термостат във веригата, ограничавайки максималната му температура до 50 ̊С.

Стенни енергоспестяващи бойлери: предимства и видове уреди

Въпреки факта, че много отдавна са изоставили централизираните отоплителни услуги в полза на автономното отопление, мобилните нагреватели за къща или апартамент все още се търсят. Всъщност често е необходимо къщата да се напълва с топлина в дните, когато студът внезапно се върне и е просто неразумно да се стартира цялата отоплителна система. Тогава компактните електрически нагреватели могат да се използват за компенсиране на липсата на топлина.

Колкото по-ниско е разположен конвекторът, толкова по-ефективна е работата му.

Колкото по-ниско е разположен конвекторът, толкова по-ефективна е работата му.

Електрически нагреватели за стена: предимства и видове устройства

Съвременните битови електрически нагреватели се характеризират с ефективно потребление на енергия, превръщайки го в топлина с повече от 90%. Ето защо такива устройства са енергийно ефективни. Производителите на климатично оборудване, подобрявайки своите модели, увеличават не само техническите и експлоатационните си характеристики. Масивните външни нагреватели за въздух бяха заменени от монтирани на стената аналози, които се отличават с практичност, компактност и естетически приятен външен вид.

Стенните нагреватели за дома използват различни методи за отопление за регулиране, контрол и безопасна употреба. Имайки предвид редица критерии, нагревателите са разделени на видове.

В зависимост от метода на отопление:

 • конвекция - помещението се отоплява чрез движение на въздушния поток, преминаващ през нагревателния елемент;
 • инфрачервена - нагряването възниква поради топлинно излъчване.

Стенните нагреватели са лесни за използване и безопасни

Стенните нагреватели са лесни за използване и безопасни

Според конфигурацията на нагревателния елемент:

 • тръбни отоплителни лампи;
 • панел;
 • филм.

Имайки предвид възможността за контрол на температурата на устройството:

 • с термостат;
 • без функция за регулиране.

В продажба се предлагат десетки модели електрически нагреватели от различни производители. След преглед и претегляне на силните и слабите страни на всеки тип енергоспестяващи нагреватели, можете да изберете конкретно оборудване. Това, което обединява стенните отоплителни устройства е, че те не заемат много място, а някои от тях могат да действат и като оригинален декор.

Електронен термостат за нагревател

Електронен термостат за нагревател

Специфичност на стенни електрически нагреватели с термостат

Когато избирате стенни нагреватели, трябва да обърнете внимание на наличието на термостат в техния дизайн. Това устройство контролира работата на уреда, спестявайки енергия. Оборудвайки термостата с температурен сензор, той автоматично включва и изключва отоплението в зависимост от зададената стойност. Някои устройства имат праг на чувствителност, който достига десета от градуса.

Някои модели нагреватели са оборудвани с таймер за включване / изключване, който ви позволява да програмирате нагревателя за началото или края на работата. Възможно е да конфигурирате оборудването да се включва, когато пристигнете от работа, или да настроите по-ниска мощност през нощта и след това да я увеличите сутрин. Разликата в цената на устройства, идентични по мощност със и без таймер, е до $ 30.

Енергоспестяващ нагревател за стена в хола

Енергоспестяващ нагревател за стена в хола

Има два вида термостати: механични и електронни термостати. Ако в къщата има чести спада на напрежението, препоръчително е да използвате механичната опция. Ако напрежението е стабилно, можете да си купите нагревател за стена с електронен термостат. Такива нагреватели ще работят в автоматичен режим, без да създават проблеми за жителите.

Има модели нагреватели не само с термостати, но и със системи за защита от прегряване, светлинен индикатор и превключвател на режима в няколко позиции. Такова оборудване ще бъде доста удобно, когато е необходимо да се избере мощността на нагревателя: например при силни студове можете да изберете режима на работа с пълна мощност или, обратно, когато температурата извън прозореца не е твърде ниска , изберете по-ниска степен на интензивност.

Стенен енергоспестяващ нагревател

Стенен енергоспестяващ нагревател

Функции на кварцови монтирани на стена енергоспестяващи домашни нагреватели

Дизайнът на кварцови нагреватели е представен под формата на тънък правоъгълен панел, направен от композиция на базата на кварцов пясък. Поради факта, че нагревателният елемент е разположен вътре в панела, такова устройство е огнеупорно, то не изсушава въздуха в помещението и не изгаря прах. Температурата на нагряване на панела не надвишава 95 ° C.

Монолитните панели предотвратяват навлизането на въздух в отоплителното устройство, което предотвратява окисляването и допринася за продължителна работа. При нагряване монолитът на устройството натрупва топлина и постепенно я отдава в стаята. От момента на включване на устройството до достигане на работната температура отнема около 20 минути и натрупаната топлина остава около 1,5 часа.

Кварцов нагревател за стена в спалнята

Кварцов нагревател за стена в спалнята

Основните предимства на такива нагреватели са:

 • ниска температура на панела, което позволява да се използва в стаи, където са децата;
 • висока топлинна мощност;
 • няма ефект върху влажността в помещението;
 • ефективност на оборудването - един панел е в състояние да отоплява площ до 14-15 кв. m, докато се използва около 0,5 kW електрическа енергия.

Схема на свързване на няколко панела от кварцови нагреватели едновременно

Схема на свързване на няколко панела от кварцови нагреватели едновременно

Кварцовите монолитни панели могат да се използват за отопление на всички видове помещения, включително мокри бани и бани. Те са много лесни за инсталиране и могат да останат на място през цялата година, без да нарушават естетическия вид на помещенията. Сред недостатъците си струва да се отбележи приличното тегло - 10-12 кг и ограничената мощност на устройствата.

Способността на кварцовите енергоспестяващи панели да поддържат непрекъснато оптимална температура може да се използва като източник на топлина в помещение за постоянно пребиваване. Това обаче не изключва възможността те да се използват за допълнително отопление на помещението.

Кварцов нагревател за баня

Кварцов нагревател за баня

Модерни електрически нагреватели: конвектор за стена

Конвекторното устройство е конструкция от оребрен нагревателен елемент, топлообменник и конвекционна камера с отвори за всмукване на студен въздух и топли потоци. Такива устройства имат изряден външен вид и могат да бъдат алтернатива на отоплителните радиатори, чието отопление се осигурява от охлаждащата течност в тях.

Помещението се отоплява чрез конвекция на въздух, който се издига едновременно. По този начин, поради циркулацията, след определено време температурата на въздуха се изравнява. Трябва да се отбележи, че температурата на нагряване на корпуса на конвектора е над 60 ° C, което ги прави напълно безопасни и подходящи за поставяне в детските стаи за игра.

Стенен конвектор

Стенен конвектор

Стенните конвектори са много лесни за закрепване към стената, но те се предлагат и с крака, така че при желание могат да бъдат монтирани на пода. За да се постигне икономически ефект, термостатите, които извършват необходимия контрол на температурата, позволяват. Терморегулаторите са механични или електронни, като последните поддържат дадено ниво на топлина по-точно.

По дизайн конвекторните нагреватели са разделени на устройства със затворена и отворена спирала и моноблокови. Бих искал да отбележа, че цената на нагревателите с отворена нишка е много по-евтина, но те изсушават въздуха в стаята. Устройствата, в които се използват нагревателни елементи, почти не променят влажността на помещението, но могат да изгорят натрупания върху нагревателния елемент прах. Препоръчително е да ги почиствате от прах от време на време.

Стенна конвекторна конструкция

Стенна конвекторна конструкция

За помещения, в които се планира постоянно използване на конвектори, моноблоковите устройства са най-подходящи. Нагревателният елемент в тях е надеждно защитен от специален пълнител, който създава безопасно отопление. Такива устройства се отличават с продължителна работа.

Как работи стенният конвектор

Как работи стенният конвектор

Керамични нагреватели

Керамичните стенни нагреватели по принцип са подобни на конвекционните нагреватели, тъй като отоплението се извършва чрез конвекция: топлият въздух се издига нагоре, а студеният въздух се спуска за по-нататъшно отопление. Инфрачервеното лъчение обаче се добавя към действието на такива устройства, което се образува от керамичната плоча. Основните им предимства включват:

 • ефективност на оборудването;
 • безопасност на употреба;
 • компактност и лесен монтаж;
 • тиха работа;
 • управление на оборудването;
 • разнообразен дизайн.

Керамични нагреватели в интериора

Керамични нагреватели в интериора

Естественият материал от керамични плочи има уникални свойства, които са отлични за съхранение на топлина. Керамиката е устойчива на екстремни температури и няма да се влоши в резултат на такова излагане. С нисък коефициент на разширение, добра топлопроводимост и устойчивост на механично натоварване, този материал е напълно подходящ за използване в електрически нагреватели.

Керамичните нагреватели за стена имат отличен стилен дизайн и могат да бъдат направени в най-различни цветове. За разлика от конвекторите, керамичните плочи затоплят добре помещения с високи тавани. Работата на такива нагреватели не е придружена от шум и силно нагряване на плочите, те не изсушават въздуха и създават удобна мека топлина. Недостатъците включват само прилично тегло на нагревателите.

Панел с лъскав керамичен нагревател

Панел с лъскав керамичен нагревател

Всички модели са оборудвани с вграден електронен термостат. Устройствата, направени под формата на тънки лъскави панели, могат да украсят всеки интериор. Керамичните инфрачервени нагреватели са инсталирани директно под тавана.За удобство на наблюдението на функционирането на такива панели, те са снабдени с дистанционни управления.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни