Помпа за пълнене и изпитване под налягане на отоплителната система 60 бара


Вода

Водата се използва за запълване на отоплителни тръби и радиатори по-често от всяка друга течност, тъй като е най-евтината.

Технически характеристики на водата:

 • висока топлинна мощност - при 20 ℃ е 4183 J / kg · град;
 • нисък вискозитет, който минимизира натоварването на циркулационната помпа;
 • нетоксично вещество;
 • окислителните процеси се случват само при контакт на стомана с вода в присъствието на кислород;
 • коефициент на термично разширение - 0,03% / град.

Когато е необходимо да се запълни веригата, защо да източвате охлаждащата течност

Тръбопроводите за топлоснабдяване в селска къща се запълват в следните случаи:

 1. След монтаж на отоплителни системи и пускане в експлоатация на комуникация. Това обикновено се случва през есента в началото на сезона.
 2. След ремонтни работи.

Водата се източва от веригата в края на пролетта поради замърсяване на охлаждащата течност и корозия на стените на тръбите и отоплителните радиатори. Ако това не бъде направено навреме, твърдите частици ще запушат филтъра или ще попаднат под работното колело на циркулационната помпа, което може да доведе до счупването му. Друга причина за източване е възможността водата да замръзне през пролетта при отсъствие на собственика в селска къща.

Забележка! Схема за отопление, изработена от полипропиленови тръби, избягва вредното въздействие на корозията. Най-добре е да използвате антифриз като охлаждаща течност. Качественото вещество не замръзва при температура от -30 градуса. Тази течност може да се използва 15 години. Нискокачественият антифриз се източва след 2 години.

Антифриз

Основната цел на антифриза по време на разработката му преди няколко десетилетия беше да го използва като пълнител за водно охлаждане на автомобилен двигател през зимата. Поради своите свойства антифризът започва да се използва за пълнене на отоплителни системи. Точката на замръзване на веществото се отбелязва в неговата маркировка като цифрова стойност - 30, 40 или 65.

Характеристики на антифриза:

 • ниска цена;
 • средното ниво на топлинен капацитет е 3520 J / kg · град;
 • поради високия вискозитет на веществото, помпата за пълнене на отоплителната система е подложена на значителни натоварвания;
 • наличието на антикорозионни добавки предпазва метала от окисляване;
 • той е силно токсичен, тъй като съдържа отровното вещество етилен гликол;
 • коефициент на термично разширение - 0,05% / град.

помпа за пълнене на отоплителна система

Моля, обърнете внимание, че разширителен резервоар е предвиден в затворена отоплителна система, за да компенсира топлинното разширение при загряване на охлаждащата течност. То трябва да бъде колкото по-голямо, толкова по-висока е стойността на този коефициент за охлаждащата течност.

Тъй като антифризът се характеризира с нулева корозия, системата с такъв носител трябва да бъде абсолютно плътна. В противен случай всяка пукнатина ще доведе до изтичане на охлаждаща течност. В случай на други течности, като вода, малки дефекти се запушват с ръжда или утаени соли.

Методи за пълнене

Стартиране на система за жилищни сгради

Процедурата за дъното на пълнене ще бъде както следва:

 1. Когато домашният клапан на захранването е затворен, отворете изпускателната тръба на захранващия тръбопровод. Изпускането на връщащата линия е затворено.
 2. БАВНО отворете клапана на връщащата тръба. Ако направите това бързо, има възможност за воден чук с най-неприятните последици, включително до откъсване на радиаторите.
 3. Изчакваме, докато водата без въздух излезе от заустването.
 4. Затваряме разреждането и отваряме задвижващия вентил на подаването.
 5. Изсмукваме въздух от отоплителните кръгове за достъп, офис помещения и така нататък - с една дума, навсякъде, където има достъп.

Моля, обърнете внимание: при горното пълнене процедурата е много по-опростена. Достатъчно е бавно да отворите и двата клапана със затворени изпускания, да се качите на тавана и да обезвъздушите въздуха от отвора за въздух на разширителния резервоар.

Горният пълнеж значително опростява стартирането на отоплението.

Стартиране на гравитационно отворена отоплителна система

Очаквате ли трудности? Те не се очакват: достатъчно е само да излеете няколко кофи вода в отворен разширителен резервоар. На дъното трябва да се появи вода. Не се опитвайте да го запълвате с резерв, така че да добавяте охлаждащата течност по-рядко: когато се нагрява, водата ще се увеличи по обем и ще се излее на пода на тавана.

Разбира се, ако отоплителният кръг е самосглобен и запълнен за първи път, струва си да преминете и да разгледате всички резбови и заварени съединения за течове.

Стартиране на затворена отоплителна система

Каква е разликата между затворена система с принудителна циркулация по отношение на пълненето й с охлаждаща течност?

 1. За работата на котела и циркулационната помпа е необходимо свръхналягане. Обикновено препоръчителната му стойност е 1,5 kgf / cm2.
 2. Преди да стартирате в нормален режим, се препоръчва да се нагнети отоплителната система с един и половина пъти по-високо налягане. Тази операция е особено важна за системи с под, загрята с вода: тя ще бъде заровена в замазката, където ремонтните дейности са ... да кажем, трудни.

Как да създам необходимото налягане във веригата?

Ако в къщата има централно водоснабдяване, проблемът се решава изключително просто: за изпитване под налягане системата се пълни през джъмпер с водопровод с непрекъснато наблюдение на налягането от манометър. След изпитване под налягане и проверка за течове, излишната вода се изпуска през всеки клапан или отдушник.

Във водоснабдителната система налягането обикновено е най-малко 3 kgf / cm. Това очевидно е повече от налягането на кримпване на отоплителната система, да не говорим за работното налягане.

Как да напълним отоплителната система с вода, ако източникът на вода е кладенец или река? Или когато системата е пълна с етилен гликол или друга антифризна среда?

Обикновено в такива случаи се използва специална помпа за запълване на отоплителната система и налягане - ръчна или електрическа. Той се свързва с веригата чрез клапан; след създаването на необходимото свръхналягане клапанът се затваря.

Снимката показва ръчна помпа за изпитване на налягане.

Възможно ли е да се направи без помпа?

Нека си припомним: 1,5 атмосфери на свръхналягане съответстват на 15 метра воден стълб. Очевидното и най-простото решение е да свържете обикновен подсилен градински маркуч към предпазния клапан, да повдигнете другия му край с половин дузина метра и да го напълните с вода през фуния. Тази опция е лесна за изпълнение, ако къщата е на наклон или наблизо има високи дървета.

И накрая, разширителният резервоар може да реши проблема. Основната му функция е да задържа излишния охлаждащ агент, когато се разширява. Водата е практически несвиваема, а подсилените пластмасови или метални тръби не са много еластични.

Мембранният разширителен резервоар е контейнер, който е разделен на две части от гумена еластична преграда. Единият от тях е предназначен за охлаждащата течност, а вторият съдържа въздух. Всички резервоари са оборудвани с нипел, който ви позволява да регулирате налягането в него чрез изливане на излишния въздух или изпомпване с обикновена велосипедна помпа.

Решението ще бъде просто:

 • Изсмукваме въздух от резервоара, като развиваме нипела. Разширителните резервоари се доставят с свръхналягане от само 1,5 атмосфери.
 • Напълваме системата с вода. Резервоарът е монтиран с резба за свързване нагоре, следователно собственото му тегло ще помогне на охлаждащата течност да преодолее еластичността на мембраната.

Моля, обърнете внимание: не е необходимо да пълните напълно резервоара с вода.Крайното количество въздух в него трябва да бъде равно на около една десета от общия обем на охлаждащата течност, в противен случай разширителният резервоар просто няма да изпълни основната си функция - да съдържа излишъка от нагрята вода.

 • Изпомпваме въздух с велосипедна помпа през зърното, контролиращ налягането върху манометъра.

За да създадете правилното налягане в разширителния резервоар, се нуждаете от обикновена велосипедна помпа.

Цената на разширителен резервоар с голям обем е относително висока, но ние не губим нищо: във всеки случай е необходимо за нормалната работа на затворена отоплителна система.

Научете също за областта на приложение на котел на твърдо гориво с водна верига.

Пропиленгликол

Пропиленгликолът се използва за производството на специални течности против замръзване, които се използват като топлоносител в отоплителните системи. В чистата си форма пропиленгликолът има доста нисък топлинен капацитет (2400 J / kg · град). Следователно, преди изпомпване на охлаждащата течност в затворена отоплителна система, тя се разрежда с вода. Това значително увеличава топлинния капацитет на дадено вещество. В резултат разтворът има индекс на топлоемкост, близък до антифриза (в зависимост от концентрацията - 3500-4000 J / kg · град).

започване на отопление в частна къща

Други характеристики на пропилен гликол:

 • висок вискозитет;
 • ниска корозивност поради наличието на добавки;
 • нетоксичен - кутиите с веществото са с етикет „Еко“;
 • коефициент на термично разширение - 0,05% / град.

Основни параметри на помпите за изпитване под налягане

Помислете за основните параметри на помпите за промиване и натискане на отоплителната система:

 1. Максималното налягане, генерирано от отоплителната система. Той от своя страна може да бъде разделен на четири категории в зависимост от производителността на напорната помпа:
   до налягане от 20 до 30 бара;
 2. Налягане от 50 до 60 бара;
 3. от около 100 до 120 бара;
 4. повече от 150 бара.
 5. Производителност. Определя количеството течност, което трябва да се изпомпва от устройството за единица време. Зависи от модела и вида на помпата.
 6. Течност за баня, използвана за налягане на отоплителната система. Това може да е вода, хидравлично масло, антифриз.
 7. Обемът на резервоара за съхранение на работната течност.
 8. Размер и тегло на помпата.

Има два вида механизми за освобождаване на налягането в системата, в зависимост от вида на задвижващия механизъм:

 • механичен (ръчен);
 • електричество.

Ръчна помпа с високо налягане

Механични стендове. Необходимото налягане в системата се постига благодарение на движението на буталото, интегрирано в системата. Буталото, свързано с лоста, започва да работи, след като върху него се приложи мускулната сила на оператора. Това въвежда допълнителен параметър за механичните типове помпи - сила на лоста.

Механичните помпи са подходящи за системно налягане от 30 до 60 бара. Двойните клапани в устройството поддържат налягането в работната част на устройството на стабилно ниво, свеждайки до минимум вероятността от повреда на системата за подаване на течности.

Поради технологичните свойства на тестовия маркуч на практика е изключена грешка при измерването на необходимите параметри.

Предимства на механичните помпи:

 • Теглото и размерите на устройството улесняват носенето му на ръка и използването му в затворени пространства;
 • Точността на теста остава висока;
 • За разлика от електрическите помпи, те могат да се използват далеч от източника на енергия и в участъци на тръбопроводи без водоснабдяване.

Важно: Силно не се препоръчва използването на механичен клапан под налягане при ниски температури или със запушен филтър.

Електрическа помпа с високо налягане

Тестери за електрическо налягане. Устройствата от този тип се различават от механичните помпи по принципа на налягане в системата. Това се прави с помощта на електрически мотор, захранван от мрежата от 220-ти век.

С помощта на такова решение производителността на труда може да се увеличи няколко пъти. В същото време тестерите за електрическо налягане се самозасмукват, премахвайки необходимостта от предварително изпомпване на течност в системата.

Всички части и компоненти са изработени от висококачествени материали и издържат на големи натоварвания. Този тип устройства също така предоставят възможност за регулиране на необходимото налягане чрез завъртане на байпасния клапан около оста си.

Те имат следните предимства:

Това елиминира нуждата от физическа сила по време на работа; Високата производителност на устройството позволява да се използва в градски системи за топлоснабдяване; Контрол на даден брой атмосфери в автоматичен режим.

Експертни съвети: Следете внимателно качеството на вашата хидравлична течност, за да се уверите, че тя не съдържа фини твърди частици, които могат да повредят порите на помпата или да повредят помпата.

Физиологичен разтвор

За отоплителни системи от отворен тип с естествена циркулация на охлаждащата течност една от възможните опции за охлаждащата течност е концентриран разтвор на натриев хлорид, калциев хлорид или други минерални соли. Използва се за предотвратяване на замръзване на тръбите на отоплителния кръг през зимата. Освен това, колкото по-силна е концентрацията на солта, толкова по-ниска е температурата на замръзване на разтвора.

Спецификации на саламурата:

 • доста нисък топлинен капацитет - разтвор с концентрация на сол 30% отделя 2700 J / kg · град;
 • нисък вискозитет;
 • много висока корозивна активност - стоманените тръби много бързо „изгарят“ от постоянен контакт със сол;
 • липса на токсини;
 • коефициент на термично разширение - 0,03% / град;
 • ниска цена на солта.

как да запълните затворена отоплителна система с вода

Недостатъкът на решението е, че при условие на ниска скорост на циркулация на охлаждащата течност солта ще се отлага върху вътрешната повърхност на тръбите, намалявайки техния просвет. Освен това солта има вредно въздействие върху компонентите на циркулационната помпа - вала и работното колело, тъй като замърсяването на кристалите води до намаляване на нейните характеристики.

Междинни констатации

Така че, преди да напълните отоплителна система от затворен тип, трябва да оцените условията за използване на отоплителната система.

Изводите ще бъдат както следва:

 1. При условие, че постоянно ще използвате отопление и в системата се поддържа положителна температура, водата ще бъде най-добрият вариант за топлоносител. Най-добре е дестилираната вода, но можете и просто да я използвате от чешмата.
 2. В случаите, когато къщата ще се отоплява само от време на време през зимата, най-добрият вариант е да напълните отоплителната система с антифриз, т.е. охлаждаща течност на основата на етилен гликол.

Характеристики на пълнене на затворена отоплителна система

Снимка 2

За да завършите работата, имате нужда помпа и разширителен резервоар. Препоръчително е да направите това заедно... Задача първият - напълнете веригата с вода, докато втората контролира изпускането на въздух.

Ако трябва да направите всичко вътре сам, достатъчно е да включите слаба глава. Предпазният клапан за газ трябва да бъде разположен в горната част на тръбопровода, далеч от котела.

Преди да започне, под мястото, където течността изтича, се поставя контейнер, за да се събере.

Кранът за отстраняване на водата е настроен на дъното... Недалеч от него, близо до котела, е монтирана захранваща тръба. За пълнене се използва маркуч, който се поставя във водоснабдителна система или се свързва с помпа. Успешен процес се улеснява висока глава. Системата ще се напълни, когато течността излезе от вентилационния клапан. След това въздухът се освобождава и налягането се проверява. Повторете процедурата, ако е необходимо.

В система с две вериги процесът е по-лесен. За залива грим система, ако има. Той автоматично ще балансира, ще отстрани газа и ще избере предварително зададеното налягане.Ако липсва, ще трябва да свържете водопровода към котела с маркуч и да напълните през последния. В този случай ще трябва да почистите ръчно веригата от въздуха.

Снимка 3

Ако котелът газ, ще трябва да премахнете покритие на лицето... Има бустерна помпа. Устройството се включва чрез нагряване на охлаждащата течност.

Течността се смесва с газа, който трябва да се отстрани: за това клапанът в устройството е леко отворен с отвертка. Когато от него се появи вода, вентилът е запушен.

Процедурата се повтаря 3-5 пъти с интервал от 2-3 минути. Ако котелът е спрял да кипи, се извършва проверка на налягането.

След като приключат с пълненето на затворената система, те продължават да проверяват целостта на тръбите. След него се правят отстраняване на грешки и хидравлични тестове.

Пълнене и изхвърляне на отоплителната среда от системата

Запълването на отоплителния кръг в къща с охлаждаща течност обикновено се извършва в следните случаи:

 1. Първоначално пускане на отопление в частна къща.
 2. Привеждане на отоплителната система в работно състояние след планирани или непредвидени ремонти или подмяна на котела, спирателни фитинги и други елементи.
 3. Доливане преди периода на отопление след източване на отоплителния агент от отоплителната система в къща, която не е била отоплявана дълго време.

как правилно да се запълни отоплителна система от затворен тип

За изпускане на охлаждащата течност е необходимо да се отворят специални клапани в долната част на веригата, както и поне един клапан за всмукване на въздух, така че водата да тече свободно от системата.

Принципи на подбор

Изборът между механични или електрически помпи зависи единствено от конкретната задача.

В случай на повреда на отоплителната система на жилищна сграда на нивото на отоплителния сезон, групата служители няма време да изпомпва ръчно необходимото налягане, за да определи къде е изтичането или изтичането на въздух.

Следователно, рационално решение би било използването на високоефективна електрическа преса.

Ръчният инструмент с капацитет 2-3 литра в минута е идеалният помощник за отопление на частна къща или кабина.

Гледайте видеоклип, в който техник ви показва как да промивате термопомпа, като използвате казус:

Как правилно да запълните отворена отоплителна система

Преди да добавите вода към отоплителната система, струва си да решите каква схема функционира.

Има два вида монтаж на отоплителни кръгове в частна къща:

 • Отворена система - налягането в нея е равно на височината на водния стълб от долната до горната точка на веригата. Чрез отворен разширителен резервоар системата поддържа връзка с атмосферата.
 • Затвореният тип отопление работи при свръхналягане от 1,5-2,5 атмосфери. Той съдържа мембранен резервоар, който компенсира топлинното разширение на охлаждащата течност, когато температурата му се повиши.

как да се налива вода в затворена отоплителна система

В отворена отоплителна система всички тръби на веригата са положени така, че да създават лек наклон от разширителния съд до върха на веригата.

В този случай не е нужно да се озадачавате как правилно да наливате вода в отоплителната система. Той се подава директно през разширителен резервоар, монтиран под тавана или на тавана. Можете да го напълните с всеки контейнер или да свържете крана към централното водоснабдяване.

Моля, обърнете внимание, че излишният въздух от системата също ще излиза през разширителния съд.

По този начин, в случай на отворен тип отоплителна система - как правилно да се захранва, не трябва да възникват проблеми. След запалване на пещта или котела водата ще започне да циркулира по естествен начин или принудително след включване на циркулационната помпа, ако това е предвидено в схемата.

Технология за източване на вода, почистване на отоплителни тръби


Изпускателен клапан в отоплителната система

Преди да напълните отоплителната система на двуконтурен котел, е необходимо да източите старата охлаждаща течност.Тази процедура е задължителна и въпреки привидната си простота, трябва да се извършва съгласно определена технологична схема. Първо трябва да изключите отоплението и да изчакате, докато температурата на водата спадне до стайна температура. Само след това затворената отоплителна система може да бъде правилно напълнена с дестилирана вода.

След това се отваря дренажният клапан, разположен в най-ниската точка на системата. След като изчакате водата да изтече, трябва да отворите крана на Маевски, който се намира в горната част на веригата. Това е необходимо за стабилизиране на налягането в тръбите. След като завършите тези работи, трябва да промиете системата. Това се прави, преди отоплителната система в частна къща да бъде напълнена. За да направите това, трябва да използвате специални инструменти и оборудване. Към отоплителния кръг е свързана помпа, която изпомпва промивна течност в отоплителната система. Също така има разрушителен ефект върху отлаганията в тръбите. След няколко цикъла на преминаване замърсителите се отстраняват заедно с течността.

Използваната течност не трябва да се изхвърля в канализационната система. Той трябва да се събира в запечатани контейнери, които след това се изхвърлят от специални компании.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни