Полипропилен за залепване - как да се залепи полипропилен


Основните видове лепила

Ако имате нужда от лепило за пластмаса, трябва да знаете, че се предлага в две разновидности: термореактивна и термопластична. Първият се основава на епоксидни, термореактивни и полиестерни смоли. Втората категория лепила може да бъде разделена на две направления, като първата е направена на базата на каучуци, докато втората е базирана на смоли.

лепило за полипропилен

Термопластичните съединения омекотяват материалите и се разтварят под въздействието на температурата. Ако ги сравним с термореактивните, те не променят химическата си структура, когато са залепени, което е значителен плюс. Лепилото за полипропилен също може да бъде разделено на броя на компонентите, като тези смеси могат да бъдат едно- или двукомпонентни. Първите са представени готови в един пакет. Това включва лепилото Moment за полипропилен. И последните са опаковани в две опаковки, всяка съдържаща съставки за смесване. Като пример за еднокомпонентен състав, помислете за Cosmoplast 500, който се използва за свързване на профили при производството на прозорци. Ако имате нужда от двукомпонентен състав, тогава можете да използвате лепило от епоксидна смола, което е направено на основата на втвърдител и епоксидна смола. Двукомпонентното лепило има предимството дълъг срок на годност. Причината е, че съставките не влизат в контакт преди комбинацията и не настъпва втвърдяване.

Как да лепим полипропилен - стъпка по стъпка процес

За да залепите плътно полипропилен, трябва да се придържате към следните правила:

 • предварително обезмаслете и почистете повърхностите, дори ако производителят твърди, че тази стъпка не е задължителна,
 • нанесете лепилото на тънък, равномерен слой,
 • издържат на частите поне три минути,
 • оставете да изсъхне за няколко часа, докато се стегне напълно.

Задължително е да използвате защитни ръкавици, така че лепилните елементи да не попаднат върху кожата и да не предизвикват дразнене. Сместа никога не трябва да попада върху лицето. Ако това се случи, измийте се с течаща вода.

Ремонт на полипропиленови тръби с лепило - тайни

Всички лепила за полипропиленови тръби съдържат поливинилхлорид, както и добавки за подобряване на адхезията. Те трябва да се използват в помещения с температури от +5 до + 35C.

ВИДЕО В ТЕМА

За ремонт на тръби са ви необходими:

 • четка с естествена четина,
 • пистолет за лепило.

Етапи на работа:

 1. Нарежете тръбите с фрези за тръби, а също и шкурка по краищата на секциите и се отървете от натъртванията.
 2. Свържете тръбите в една структура и маркирайте местата за залепване.
 3. Демонтирайте конструкцията, обезмаслете зоните, върху които ще се нанесе лепилото.
 4. Нанесете съединението с четка на тънък слой и също така обработете областта на гнездото на фитингите с пистолет за лепило.
 5. Поставете тръбата в отвора на фитинга, като разчитате на маркировките, направени с маркер. Частите не трябва да се въртят или размахват. След минута лепилото трябва да се втвърди. Отстранете излишния състав със салфетка.
 6. За да проверите качеството на адхезията, след един ден можете да пуснете вода и да тествате тръбите под налягане.

Също така много майстори използват лепенки под формата на турникет, направен от каучук или съединител. За да ги закрепите, ще ви трябва жица или скоба. Процедурата на залепване се извършва по същия алгоритъм, докато водата трябва да бъде изключена. Ако ремонтът се извършва с помощта на сгъваем съединител, не е необходимо да се спира водата.

Характеризира се с топлоустойчивост, бързо втвърдяване, високи антисептични свойства.

За да могат полипропиленовите тръби да служат дълго време след ремонт, експертите препоръчват:

 • използвайте висококачествени лепила,
 • не спестявайте от консумативи,
 • използвайте защитни ръкавици,
 • действайте внимателно, правете внимателни изчисления.

Използването на съвременни лепила ви позволява да ремонтирате полипропиленови тръби бързо, ефективно и с минимални финансови разходи.

Доскоро беше невъзможно да се залепи полипропилен или елементи от него. Сега на пазара има много видове лепила, които ви позволяват лесно да свържете различни елементи от този материал. Използването на лепила е най-бързият и икономичен начин за инсталиране на полипропиленови продукти.

Сред предимствата на използването на лепило са:

 • Целостта на материала;
 • Равномерно напрежение по цялата повърхност;
 • Възможността за свързване на различни елементи и части;
 • Много бързо, а понякога и мигновено фиксиране на зоните.

За да може продуктът да бъде залепен здраво и надеждно, трябва да изберете само висококачествени лепила и само от производители, доказали се на съвременния строителен пазар.

Видове лепила за работа с полиетилен и полипропилен

Обхватът на използване на полипропилен е много широк: той се използва активно в хранителната промишленост, автомобилната индустрия и често намира приложение в медицината и науката. Той придоби популярност благодарение на лекотата на обработка и пластичността.

В магазините полипропиленът обикновено се продава под формата на гранули, които могат да бъдат от всякакъв цвят. Опаковка за различни продукти, тръби, филми, спринцовки за еднократна употреба - всичко това може да бъде направено с помощта на полипропилен.

В зависимост от състава има няколко вида полипропилен:

 1. Изотактичен.
 2. Atactic - имат восъчна или мазна консистенция.
 3. Стереоблок.
 4. Синдиотактични - те имат вискозна структура.

Някои характеристики са универсални за всички видове полипропилен:

 • Сила.
 • Лесна обработка.
 • Много ниска плътност.
 • Устойчивост на удар.
 • Запазване на свойствата му при.
 • Устойчив на проникване на газове и пара.
 • Водоустойчивост.
 • Способността да поддържа сила при излагане на основи, различни солеви разтвори, масла.

Лепилата, които могат да се използват за залепване на пластмасови части, обикновено се разделят на две групи:

 1. Термореактивна. Съдържат епоксидни, полиестерни или термореактивни смоли. Този тип лепило под въздействието на температурата придобива мека форма и впоследствие се разтваря.
 2. Термопластични. Те могат да се основават на каучукови смеси или смоли. Термопластичното лепило не променя структурата си, но действа под въздействието на ускорител, топлина или втвърдител. Този тип включва анаеробно лепило.

Има и друг начин за класифициране на лепилата - еднокомпонентни и двукомпонентни. Първите се продават готови за употреба. Това включва уплътнител за полипропилен Moment, който има прозрачна текстура. При производството на прозорци активно се използва лепило Cosmoplast 500, което също принадлежи към еднокомпонентно.

Лепилата, състоящи се от два компонента, трябва да бъдат предварително смесени помежду си и едва след това да се използват. Сред двукомпонентните състави е популярно епоксидно лепило с епоксидна смола и втвърдител. Той има относително дълъг срок на годност поради факта, че такова лепило няма да бъде ефективно, докато съставките му не реагират.

Как да лепим полипропилен - стъпка по стъпка процес

В процеса на залепване на полипропилен трябва да се придържате към няколко основни правила:

 • Преди залепването е необходимо обезмасляване и почистване на повърхностите. Тази стъпка не трябва да се пропуска, дори ако производителят твърди, че не е задължителна.
 • Нанесете лепилото на тънък слой, равномерно го разпределяйки по повърхността.
 • Преди да съедините частите, трябва да издържите елементите, които трябва да бъдат залепени, поне три минути.
 • След свързването на частите те се оставят да изсъхнат няколко часа, докато се фиксират напълно.

Адхезивните елементи могат да попаднат върху кожата и да причинят алергична реакция или дразнене, затова не забравяйте да използвате специални защитни ръкавици. Също така, внимавайте с дрехите си, това не е лесна задача. Ако лепилото влезе в контакт с лицето ви, трябва бързо да се измиете под течаща вода.

Ремонт на полипропиленови тръби - тайните на използването на лепило

Абсолютно всички лепила съдържат поливинилхлорид и добавки, които подобряват адхезията. Оптималната температура за използване на лепила е от +5 до +35 градуса по Целзий.

За да поправите тръбите, ще ви е необходим пистолет за лепило и четка с естествена четина.

Работен процес:

 1. Нарежете тръбите с фреза за тръби, използвайте шкурка, за да почистите участъците и да изчистите повърхността на прорезите.
 2. Подравнете тръбите, за да образувате една структура и маркирайте точките на свързване.
 3. Отделете структурата, зоните, върху които ще се нанася лепилото, трябва да бъдат обезмаслени.
 4. Лепилото се нанася на тънък слой с четка, местата на гнездата на фитингите се обработват с пистолет за лепило.
 5. Поглеждайки маркировките, направени с маркер, поставете тръбата в отвора на фитинга. Не се допуска въртене или люлеене на части. След около минута лепилото ще се втвърди. Остатъците от лепилото се отстраняват със салфетка.
 6. За да проверите силата на адхезията, след един ден можете да тествате тръбите под налягане и да пуснете водата.

Често майсторите използват специални лепенки, които приличат на турникет, направен от съединител или гума. За да ги поправите, имате нужда от скоба или тел. Алгоритъмът на залепване е идентичен с обичайния, само в този случай трябва да изключите водата. Въпреки това, когато се използва сгъваем съединител, не е необходимо да се спира водата.

Строителният пазар предлага много възможности за залепване на полипропилен. Една от най-добрите лепилни смеси е, това лепило се използва за залепване и монтаж на полипропиленови елементи и пластмасови части за бани, душ кабини, за свързване на плочки. Основните му предимства са висока термична стабилност, много бързо втвърдяване и антисептични свойства.

Също така днес той придоби огромна популярност, която е предназначена за свързване на пластмасови части.

Как да удължим живота на тръбите след ремонт?

За това ви трябва:

 • Използвайте само висококачествени лепила.
 • Изпратете спестявания от консумативи на заден план.
 • По време на монтажа използвайте специални защитни ръкавици.
 • Правете внимателни изчисления.
 • Действайте много внимателно.

Съвременните лепила ви позволяват да извършвате ремонтни дейности на полипропиленови тръби възможно най-бързо и ефективно, докато можете да се справите с минимални финансови разходи. На строителния пазар има огромна гама от подобни лепилни смеси, така че можете да изберете лепилен състав за всякакви цели.

Полипропиленовите тръби са водещи в класацията за търсене сред професионални екипи и самоуки майстори, които заменят комуникациите в собствената си баня. Не само цената говори в тяхна полза, но и лекотата на инсталиране. За сглобяване на системите се използва не само термично спояване, но и лепило за полипропиленови тръби, което не изисква сериозни умения и използване на специално оборудване. Сглобяването и ремонтът на лепилото правят подмяната на тръбопровод или отоплителна система възможно най-бюджетни.

Основни характеристики на лепилото Cosmoplast 500

Гореспоменатото полипропиленово лепило действа като еднокомпонентно съединение, което може да се използва в промишлеността и домакинството. Може да се използва за залепване на фуги под ъгъл 45 °. Тази смес превъзхожда своите аналози за по-кратко време на сушене.Съставът е устойчив на вода, студ и топлина. Приблизителното време на сушене е 3 секунди, а крайното време на втвърдяване при 20 ° C е 16 часа.

лепилен уплътнител за полипропилен

Процедурата за залепване на металопластична тръба

Понякога се получава теч във водоснабдителната система или отводнителни тръби, изработени от армирана с метал пластмаса. Трябва да кажа, че такива случаи са доста редки, тъй като здравината на материала е много висока. Защо могат да се образуват дупки? Алуминиевата тръба, която е в основата, може да изтече само при грешки при монтажа или сериозно механично натоварване на продукта. Това обикновено се причинява от неспазване на радиуса на огъване по време на монтажа, като в този случай в завоя се образува отвор. Неправилно сглобеният фитинг също може да създаде проблем.

Когато ремонтирате, първо трябва да изключите водата и да приложите временна мярка - нанесете специална лепяща лента или направете така наречената превръзка за тръби от парче гума. Как да залепя металопластична тръба? Ако отворът е малък, можете да го запечатате с епоксидна смола или уплътнител. Първо трябва да обработите повърхността с шкурка и обезмаслете. Шмиргелната хартия ще създаде желаната грапавост, което ще подобри адхезията. Нанесете слой лепило, след това увийте фугата с превръзка на 3-4 слоя, намажете с друг слой лепило. След 12 часа тръбата може да се задейства.

Мястото на повреда на металопластиковата тръба може да бъде запечатано с лепенка

Ако течът възникне поради повреда на фитинга, трябва да изключите водата, да разглобите течащия край (извадете гайката, издърпайте тръбата навън). Важно е да проверите уплътнителния пръстен, нипела, резбите за повреди и да смените части. Ако тръбата се спука, ще трябва да я замените напълно.

Инструкции за работа Cosmoplast 500

Ако решите да използвате горното лепило за полипропилен, първо трябва да се запознаете с характеристиките на неговото използване. Необходимо е сместа да се прилага от измервателен контейнер или заедно с Cosmoplast CA, който е измервателно устройство. Нанасянето трябва да се извърши от едната страна на повърхността, която първо трябва да се почисти от мръсотия и прах и да се изсуши. Почистването може да се извърши със специални средства като "Cosmofen 60". Повърхностите трябва да бъдат залепени и под налягане за определено време, преди да изсъхнат на открито. Поради ниския си вискозитет, описаният състав може да не издържи напрежението на залепената междина. Ако има нужда от свързване на големи пропуски, тогава по преценка на Cosmoplast 564 може да се използва.

лепило за залепване на полипропилен

Пластмасови тръби за залепване

За разлика от металните тръби, полипропиленовите изделия могат да се сглобяват независимо, дори без специални умения. Експертите предпочитат да не използват обикновена пластмаса за тръби за топла вода или отоплителни тръби, но я използват за канализационни комуникации. Но някои видове продукти (в сплави с метал) са доста подходящи както за студена, така и за топла вода. Предимствата на полипропиленовите тръби са неоспорими:

 • устойчивост на променящи се природни условия (спад на налягането, спад на температурата, повишаване на влажността),
 • няма корозия,
 • дълъг експлоатационен живот (повече от 50 години),
 • лекота на монтаж, лепене, ремонт,
 • умерена цена,
 • Здраве & Безопасност.

Такъв тръбопровод има и недостатъци. Еластичността на материала може да намалее при нагряване и коефициентът на разширение е висок. Под въздействието на слънцето някои видове пластмаси стареят по-бързо, което трябва да се има предвид при монтажа.

Полипропиленови водопроводни тръби

Оборудването на къща с водопровод и канализация с помощта на PVC тръби може да се извърши с продукти от различни видове. В зависимост от съставните компоненти и технологията на производство се произвеждат следните видове пластмасови тръби:

 1. Изработен от поливинилхлорид (PVC). Най-твърдото, залепването им е съвсем просто.Те не горят, не реагират на UV лъчение, светлина. За съжаление хлорът се използва в производствения процес, така че PVC тръбите не са екологични.
 2. Полиетилен. Много издръжливи, еластични, лесно понасят дори замръзване на водата, не се пукат. Вътре те са гладки, водата не оставя в тях плака, отлагания на примеси. Сред минусите е необходимо да се посочи, че те не са подходящи за топла вода - те започват да се топят. Свързан със скоби. Отделен тип са XLPE тръбите, които се използват за системата за подово отопление.
 3. Полибутилен. Подходящи за вода с температури до +90 градуса, но те не се монтират чрез залепване. Те се използват при монтажа на отоплителни системи.
 4. Полипропилен. Те се използват за топла и студена вода, за канализация, отопление, много лесни за инсталиране. Те са свързани чрез запояване, те също могат да бъдат заварени.
 5. Изработена от металопластика. Включва алуминий, е алуминиева сплав с пластмаса. Поради трислойната основа те са подходящи за водоснабдяване, отопление, издържат на температури до +110 градуса.

PVC тръбите се препоръчват за вътрешна канализация

Почистване на лепилото

Лепилото за залепване на полипропилен може да се почисти, докато е още сухо, като се използва препаратът Cosmoplast 597. Изплакването на измервателния съд от незасъхнало лепило се извършва с помощта на същия инструмент. Ако лепилото вече е изсъхнало, можете да го почистите ръчно. Когато повърхностите съдържат разтворител, вече втвърденото лепило може да бъде напълно отстранено.

прозрачно полипропиленово лепило

Принципът на действие на лепилата за различни видове пластмаси

Ако при инсталиране на пластмасови тръбопроводи чрез заваряване се изисква т. Нар. Топлинен (горещ) ефект, тогава залепването на пластмасови и полипропиленови тръби се извършва в "студен" режим.

Фуги на пластмасова тръба чрез залепване

Принципът на свързване се основава на разтваряне на външните повърхности на допиращите се елементи с помощта на специални химикали, които обикновено включват циклохексан, метил етилкетон или тетрахидрофуранови съединения. Но в същото време в повечето случаи основата на лепилото е веществото, от което е направена пластмасовата тръба.

Ето защо изборът на лепило за пластмасови тръби трябва да се основава преди всичко на свойствата на залепяните материали. Съединенията за полипропиленови тръби е малко вероятно да бъдат подходящи за залепване на PVC или полиетиленови тръби.

Във всеки случай, ако предпочитате адхезивната технология за свързване на тръбопроводни елементи, тогава внимателно проучете препоръките на производителя на тръби или фитинги.

Най-често производителите предлагат за своите продукти само определени лепила (произведени предимно от собствени сили), в противен случай не си струва да разчитате на гарантирано качество на фугите.

Характеристики на лепилния уплътнител Dow Corning 7091

Този полипропиленов лепилен уплътнител е вискозна течна маса, която се използва за уплътняване на фуги и защита на различни повърхности. Съставът може да се използва за залепване на хомогенни материали един към друг. Сред основните характеристики на това лепило са следните:

 • способността за запечатване и залепване на различни материали;
 • топлоустойчивост;
 • устойчивост на ултравиолетови лъчи;
 • трайност;
 • висока адхезия към различни материали;
 • висока еластичност на шева.

лепило за полипропилен и полиетилен

Трябва да се помни, че уплътнителят може да бъде кисел, което показва, че съставът има способността да отделя определено количество оцетна киселина по време на процеса на втвърдяване. Това може да доведе до унищожаване на цветни метали и тяхната корозия. Това също трябва да включва мрамор и някои други материали. Това лепило е универсално, удобно и лесно за използване, има качествата на водоустойчивост и устойчивост на химикали и вибрации. Може да работи при температури от -55 до +180 ° C.Това прозрачно полипропиленово лепило втвърдява при стайна температура и има добра адхезия към обикновени материали без допълнително грундиране. Съставът може да действа като лепило с дебелина на слоя до 5 mm; може да се използва като уплътнител, ако се образува слой до 25 mm. Когато се прилага, има пастообразна, нелепкава консистенция. След завършване на фазата на втвърдяване консистенцията наподобява еластична гума. Сред качествата трябва да се подчертае способността за запечатване на хомогенни материали и тези, които имат различни коефициенти на термично разширение.

Техника на монтаж на тръби с лепило

Лепило за пластмасови тръби

Привидната простота на работата не трябва да подвежда: инсталирането на водоснабдителна система или отоплителна система е отговорен процес. Залепените тръби за вода са не по-малко издръжливи от споените, при условие че се спазва техниката на работа. Лепило за пластмасови тръби монолитно свързва възлите и предотвратява течове до 30 години.

Характеристики на състава на лепилото

Съставът на лепилото за пропиленови тръби е близък до самата пластмаса. Основава се на поливинилхлорид. Останалите добавки влияят на състава незначително:

 • Стирен-бутадиеновият каучук осигурява гъвкавост на сглобяване, ценна за тръбопроводите за топла вода;
 • добавката увеличава плътността и здравината, което е важно при работа в система с високо налягане или риск от воден чук;
 • метакрилатът дава устойчивост на екстремни температури.

Формулировките се продават в готов вид и под формата на компоненти за смесване. Рецептата за приготвяне и пропорции на смесване са посочени в инструкциите. Преди да залепите полипропиленови тръби, внимателно прочетете информацията на опаковката. Преди се използваше дихлоретан, сега този състав и единици, предназначени за това химично съединение, бяха изведени на пазара от по-надеждни и трайни марки. Добри отзиви бяха събрани от марките Griffon, Tangit и Gebsoplast. Универсални лепилни уплътнения за тръби:

 • поливинил хлорид;
 • поликарбонати;
 • полиамид;
 • акрилонитрил бутадион стирен;
 • полиметилметакрилат.

Свързващи тръби

Етапи на залепване на PP-тръба

Работна процедура:

 1. Водопроводните елементи се маркират и изрязват с пластмасова ножица или резачка за тръби.
 2. За контрол възлите са разположени по протежение на стената.
 3. Краищата на тръбите са подравнени и криптирани: резки ще ограничат достъпа до лепилото и ще намалят плътността.

Забележка! Температурата в стаята за работа не трябва да бъде под 5 градуса по Целзий и над 35.

 1. Краищата на тръбите се почистват, фаската се отстранява от дебелостенните и подсилените.
 2. Краищата, гнездото отвътре, ако се използва този тип връзка, и повърхностите на фитинга са обезмаслени.
 3. Лепилото се нанася с пистолет и се заглажда с четка с естествени четина: найлонът може да се разтвори в състава.
 4. След интервала на експозиция, посочен в инструкциите, възлите са тясно свързани с усилие.

След 24 часа е възможно пробно пускане на носача през сглобената система за водоснабдяване.

Характеристики на приложението

Уплътняващите повърхности трябва да бъдат обезмаслени, почистени и изсушени. Обезмасляването е възможно с разтворители като ацетон или изопропилов алкохол. Необходимото количество уплътнител трябва да се нанесе върху една от повърхностите и след това да се свържат двете основи. Възможно е да се коригира относителното положение на частите в рамките на 15 минути след нанасянето, докато на повърхността на лепилото се образува филм. Ако са изпълнени условията на стайната температура и относителната влажност от 50%, тогава степента на вулканизация ще бъде 2 m на ден. Ако съдържанието на влага е намалено, времето за втвърдяване ще се увеличи.

Работа с чугунен радиатор с теч

Случва се отоплителната батерия да изтече - резбовото съединение се е влошило, на участъка се появи теч. Ремонтът ще изисква епоксидно лепило и превръзка.Материалът е импрегниран с лепило, нанесено върху областта на отвора. След настройката можете да нарисувате тази област в основния цвят. Тази мярка се счита за временна и след изключване на отоплението е по-добре да замените радиатора.

Използва се и студено заваряване на батерии. В ръцете се омесва специален инструмент, който се нанася върху мястото на повредата. Бързо се топи, настройва и позволява "кръпката" да съществува, докато отоплението не бъде изключено.

Не трябва да се опитвате да лепите радиатори със силен теч, който е довел до аварийна ситуация. По-добре е незабавно да се обадите на екип от специалисти, които ще спрат теча и ще подменят радиатора с нов.

Полиетилен за заваряване

Най-здравият шев се получава при заваряване на полиетилен. Ако е направено правилно. Факт е, че полиетиленът се формова горещо, обикновено под много високо налягане, което достига стотици килограми на квадратен сантиметър. И когато се претопля при атмосферно налягане до топене, има тенденция да се свива малко, но това е достатъчно, за да затрудни заваряването. Могат да се разграничат два вида заваряване: заваряване на филм и заваряване на дебел полиетилен (кутии, тръби и др.)

За заваряване на филма се използват нагрети предмети или специален апарат за залепване на полиетилен, по-точно заваряване. Работи по следния начин: двата слоя филм се изтеглят по нагрят клин и след това веднага се заваряват с чифт компресирани ролки. С правилния подбор на температурата и налягането на ролките се получава отличен резултат - пълна плътност на шева.


Ето как изглежда машината за залепване на полиетилен

Но с малко практика можете да се научите да лепите полиетилен, дори с електрически поялник или ютия през хартия, за да не разваляте подметката му. Чистите ръбове на филма се полагат един върху друг и водят през хартията с ръба на подметката на нагрятото желязо.

Поялникът с чист връх, когато е включен през регулатор на напрежение, ще завари шева още по-добре, без да е необходима хартия. Можете също така да направите скоба на жилото с малка, удобна форма метална дюза. Тогава жилото може да се използва по предназначение и полиетиленът няма да се оцветява с спойка или въглеродни отлагания от потока.

Лепенето на дебел полиетилен е по-трудно и изисква много умения. Най-добрият метод за отопление: преносима газова горелка (удобно е да работите с нея) или сешоар с дюза за тесен поток от + 250 ° C.


Процесът на залепване на дебел полиетилен с помощта на строителен сешоар с дюза

Процедурата може да бъде следната:

 1. Почистете и изсушете добре повърхностите преди заваряване.
 2. Пригответе пълнител за фуги от полиетилен. Най-добре е да вземете тясно парче от същия материал.
 3. Загрейте ръбовете на шева преди топене, оставете ги да се "утаят" малко. Но не се увличайте с този процес.
 4. Започнете да добавяте добавката (вижте т. 2), като я слеете равномерно от двете страни на шева до дебелина, равна на материала.
 5. Оставете шева да се охлади напълно.

Същият метод е приложим, когато се решава как да се залепи полиетиленова пяна. Повърхността на разпенения полиетилен не е много благоприятна за сцепление и е по-добре да го заварявате внимателно.

За друг начин за заваряване на дебел полиетилен вижте видеото:

Авариен ремонт на водопроводни и отоплителни тръби

Инсталиране на уплътнител в пистолета

Причината за теча може да се намери в неправилно сглобяване на блокове или неграмотен подбор на системни компоненти. Влошаването и условията на работа влияят. По някаква причина течът трябва да бъде елиминиран спешно: налягането на водата ще разшири пукнатината, влошавайки проблема. Едно от предимствата на пластмасовите тръби е възможността за авариен ремонт с импровизирани средства. За да се елиминират течовете върху метални колеги, ще са необходими поне мелница и клещи за пресоване на медни тръби, за да се изреже повредената зона и да се инсталира нова, като се използват фитинги или резбови връзки.Въпросът за това как да се залепи пластмасовата тръба е по-лесен за решаване: дори епоксидното лепило, налично във фермата, ще го направи. Занаятчиите, които работят професионално с водопроводно оборудване, разполагат и със специални комплекти за ремонт, включително лепило за HDPE тръби, уплътняваща лента или силиконов гел. Елиминирането на малък теч се извършва на етапи:

 1. Системата се изключва от водопровода и се изсушава. Опитите за навиване на тръбата под налягане няма да бъдат успешни: ръбовете на пукнатината няма да се съберат плътно и водата няма да позволи на лепилото да се захване напълно.
 2. Със спирт или ацетон съставът се обезмаслява и се почиства от мръсотия. Лекото шлайфане ще даде грапавостта, необходима за плътна връзка.
 3. Всяка техника е подходяща за залепване, но методът за укрепване на спирално приложената водопроводна уплътнителна лента се нарича по-траен и издръжлив.
 4. Силиконовият гел ще се справи само с тръби, които не са предназначени за силно вътрешно налягане на носителя и временен ремонт на малки пукнатини.
 5. Когато избирате уплътнител, е необходимо да проверите типа: неутралният е подходящ за всички видове среди, киселинният няма да издържи на подобни решения. Когато избирате как да залепите отоплителна тръба или водопровод, дайте предпочитание на вида уплътнител, който ви подхожда за цената, всеки ще се справи със задачата си.
 6. Съставът се нанася върху тръбата с монтажен пистолет и се изравнява. Ръбовете на пукнатината, която се залепва, трябва да се разширят възможно най-много, така че съединението да проникне във вътрешната повърхност. На този етап капитанът се нуждае от помощта на асистент, който избива участък от тръбата.
 7. Залепването на полипропиленови тръби отнема от 12 часа на ден, водата може да се пусне само след този период. Тестовият пробег се извършва плавно и постепенно, така че водният чук да не повреди шева.

Използва се и епоксидно двукомпонентно лепило за PP тръби, но преди нанасяне компонентите се смесват съгласно инструкциите.

Какво лепило да използвам за залепване на полиетилен - състав

Най-лесният начин е да закупите структурно лепило в магазина, което съдържа метил акрилат. Неговите свойства осигуряват бързо омекотяване на полиетилена и по-нататъшното му залепване. Лепилото съдържа още неорганични и органични киселини и ксилол, хром анхидрид и различни добавки.

Предимството на използването на смес е, че не се изисква допълнителна обработка на материала. Въпреки това, лепилото за полиетилен е доста токсично, така че се препоръчва да се извършва работа на открито. Лепилото придобива най-добрите си свойства при температура от + 35С, не се страхува от влага, но е лесно запалимо. По-добре е да го купувате в специализирани магазини, за да не се сблъскате с фалшификат.

Ако има нужда да се комбинира полиетилен с полиетилен, е по-удобно и по-лесно да се прибегне до термична обработка.

Тази техника ви позволява да получите силен, неразделен шев. Сред недостатъците на метода си струва да се отбележи деформацията на ръбовете на продукта.

В продажба се предлагат смеси за комбиниране на полимери, подобни по консистенция на гъста паста. Комплектът включва активатор. След като го добавите към полиетиленово лепило, той придобива необходимата консистенция и може да се използва в близко бъдеще.

Ние лепим полиетилен - инструкции стъпка по стъпка

За залепване на полиетилен не са необходими специални знания и умения. Дори начинаещите ще се справят със задачата у дома.

Редът на работа е следният:

 1. Почистете повърхността и я обезмаслете. Някои производители твърдят, че тази стъпка не е задължителна, но експертите все пак препоръчват да отделите няколко минути и никога да не я пропускате.
 2. Нанесете лепило върху обработения материал. Ще отнеме само няколко минути, за да се втвърди, така че частите трябва да бъдат прикрепени една към друга, без забавяне.
 3. Оставете залепените полиетиленови елементи за няколко часа, докато лепилото се стегне напълно.

Като цяло този алгоритъм е подобен на работата с всяко лепило. Струва си обаче да се погрижите за използването на защитни ръкавици, тъй като лепилото може да причини алергични реакции и е доста токсично.

По-удобно е да нанасяте лепилото с пистолет за лепило, който може да се зареди с готови патрони. Сместа от тях се разпределя равномерно, така че е лесно да се постигне желаната доза. Ако планирате голям обем работа, това устройство струва инвестицията.

ВИДЕО В ТЕМА

Как да лепим разпенен полиетилен

Разпененият полиетилен има пореста структура, поради което осигурява висококачествена топлина, пара и хидроизолация.

Поради ниската си цена, лекота на експлоатация и монтаж, той се използва активно в строителството. Най-популярните марки са Izolon, Vilatherm, Energoflex, Polifom, Temaflex.

Ако възникне нужда залепете изолацията от пяна, експертите препоръчват двукомпонентни лепила на основата на метил акрилат. Такива състави се отличават с висока адхезия и са подходящи за работа с поливинилхлорид, полиетилен, полипропилен. Пример за това е добре познатото лепило Easy-Mix PE-PP от WEICON.

Обикновено, за да се постигнат високи резултати при залепване на разпенен полиетилен, допълнително се изискват следните процедури:

 • повърхностна обработка чрез пясъкоструене или шлайфане,
 • физическо лечение, като термичен огън,
 • химическа обработка (обикновено се използва методът на флуориране).

Но когато използвате "Easy-Mix PE-PP", можете да се справите без допълнителна подготовка и повърхностна обработка поради включения в състава "грунд", който променя структурата на залепяните материали, след което те лесно се прилепват.

Използването на лепило Easy-Mix PE-PP за работа с разпенен полиетилен както в производствен мащаб, така и в домашни условия ви позволява надеждно и бързо свързване на материалите, докато е готово за употреба веднага след отваряне на опаковката, лесно се дозира и смес, както и да се прилага.

Лепилото има мека пастообразна консистенция, не се страхува от условно "стареене" и запазва свойствата си дълго време дори на открити места.

Процес на подготовка на залепване

Необходима е подготовка преди залепване на полипропиленови части. Състои се в проверка на всичко необходимо и сглобяване на общата конструкция без наличието на лепило, за да се поставят белези на местата, където е необходимо.

Водоразтворимо съединение, използвано в прахове и лепила на водна основа. Действието за вмъкване, докато натискът се движи от центъра на страни. Поставете налягане в центъра на обекта отстрани. Инструмент, използван в дърводелството и строителството, който позволява механично закрепване на два елемента.

Система, която ви позволява да фиксирате подемника. Материал, направен от еднакви или различни състави, залепен с лепило или силикон. Нитроцелулозата е етер на азотната целулоза. Полимер с висока химическа и топлоустойчивост. Може да се използва в освобождаващи покрития.

Пример за подготовка за залепване на полипропиленови тръби:

 1. Необходимо е да се уверите, че температурата на въздуха в помещението, в което ще се извърши залепването, варира между + 5 ° C - + 35 ° C.
 2. Важно е да проверите наличността на инструменти. Под ръка трябва да има пистолет за лепило, фрези за тръби и четка с естествена четина.
 3. С ножици (фрези за тръби) е необходимо тръбите да се режат на сегменти с определена дължина.
 4. След това е препоръчително да почистите краищата на резените с помощта на шкурка. Всички прорези, които биха могли да възпрепятстват уплътняването на съединението, трябва да бъдат отстранени.
 5. Сега трябва да съберете цялата конструкция, да опитате и да направите маркировки с маркер на местата за бъдещо залепване, както и да маркирате дълбочината на влизане в тръбните фитинги. След това можете да разглобите конструкцията.
 6. Разбъркайте добре лепилото преди нанасяне. Маркираните зони трябва да бъдат обезмаслени и почистени с почистващи препарати.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни